morgás joga 6.jpgNem kellett sokat várni, hogy valaki ne csak elméleti matematikával, hanem a gyakorlatban is megcáfolja a Fidesz-KDNP azon magyarázkodását, miszerint a választási regisztráció a választókért van, meg a választás tisztaságáért. Sőt, erősen inogni látszik Gulyás Gergely fideszes képviselő kijelentése is, miszerint a regisztráció nem lehet probléma, egy perc alatt el lehet intézni.

 

Ahhoz, hogy az Alaptörvény által biztosított jogunkat gyakoroljuk, regisztráció útján meg kell szereznünk a jogot, ami jogot ad - azaz vagy ügyfélkapun keresztül kell érte folyamodnunk (cirka 1,3 millió állampolgár teheti ezt meg, ennyien regisztráltatták eddig magukat), vagy személyesen elzarándokolunk és vagy hozzáférést szerezünk az ügyfélkapuhoz, vagy a jegyzőnél regisztráltatjuk magukat. Oké, a törvény szerint a jegyző delegálhatja beosztottjára a jogot, hogy felvegye a választói névjegyzékbe az állampolgárt, de ez csak annyi könnyebbség, hogy nem neki személyesen kell ezzel foglalkoznia, hanem valaki másnak.

Schmuck Andor, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt (MSZDP) ügyvezető elnöke most nyilvánosságra hozta, mire jutottak a rendszer tesztelésével - no nem országosan, csak Budapesten kísérleteztek azzal, hogy ügyfélkapura regisztráljanak annak érdekében, hogy majd később, a rendelkezésre álló rövid időtartam alatt már csak a névjegyzékbe kelljen bejelentkezniük. És mi az eredmény?

Tesztelték a rendszert, azaz azt, "hogyan működik a magyar államigazgatás, ha csak 40 szépkorú választópolgár időpontot kér az önkormányzatokon, hogy ügyfélkaput tudjon nyitni. Csak ez, azaz a választási regisztrációt megelőző, illetve az annak megkönnyítéséhez feltétellé tett ügyintézés is csúfos kudarcot vallott (...). Az időpontkérés ugyanis mintegy 4 percet vett igénybe személyenként, azaz több mint két órát a 40 választópolgárnak, miközben egyelőre egyikük esetében sem történt érdemi ügyintézés."

Ezek szerint Gulyás Gergely kijelentése már ezen a ponton megbukott: 

  • elképzelhető, hogy az az általa hivatkozott egy perc a jegyző felé közvetlen hívás formájában történt, hogy aztán a regisztráció személyesen is megtörténhessen majd kedélyes körülmények között kávét kevergetve, baráti találkozó keretében
  • vagy neki személy szerint van ügyfélkapuja, és abból indul ki, ha neki van, mindenkinek van és ugyanolyan flottul tudja is kezelni, mint ő.

 

És hogy fog történni majd a gyakorlatban, protekció meg már meglévő ügyfélkapus hozzáférés nélkül? A törvény szerint 160 nap áll a rendelkezésre a választásra jogosultak, azaz 8 millió állampolgár regisztrációjára. Ebből 1,3 millió ügyfélkapun keresztül intézkedhet (jó. lehet hogy addigra lesz 2 millió is az óvatos előre gondolkodókkal), a többi mehet személyesen a jegyzőhöz (vagy annak beosztottjához), a maradék 6-6,5 millió pedig elzarándokol a jegyzőjéhez, vagy annak helyetteséhez, egyéb delegáltjához, magyarul a kijelölt ügyintézőhöz.

Ha az illetékes hivatalnok napi  8 órában ezt fogja csinálni, megállás és szünet nélkül (nincs telefon, kaja, mosdó, stb.) és folyamatosan működik a számítógépes rendszer és ő is iparkodik (3 percenként 1 fő), akkor óránként 20 szavazóval számolva naponta akár 160 regisztrációt is fel tud vinni a rendszerbe. Ha ezt megszorozzuk a 160 nappal, akkor összesen 25.600 regisztrációt tud elvégezni. De ez csak a legoptimálisabb körülmények között: nincs egyéb feladata (azaz a munkaköréből eredő feladatokat más közszolga végzi ezen időtartam alatt a saját munkája mellett), nincs szabadság, betegség, csőtörés otthon, áramszünet és számítógépes krach a hivatalban és egy kávéért sem állt fel a székéből csak a kötelező 20 perces (fizetés nélküli) munkaközi szünetben. Plusz a hivatal is berendezkedett a mindennapi ügyfélfogadásra, teljes munkaidőben.

Természetesen ez a tempó feltételezi, hogy az állampolgárok mindig, egyenletes tempóban és időben ott vannak,  ahol kellenek és például telefonon keresztül is be lehet jelentkezni, hogy ne kelljen napokig kísérletezni és sorszámért hajnalban a hivatal elé állni. Mert aki aznap a 161. regisztrálónak esik be, hát nagy eséllyel lemarad és próbálkozhat még egyszer.

Az önkormányzatoknak innentől kezdve már csak ki kell szorozniuk, mennyi emberi és anyagi erőforrásra van szükségük - a valójában oly felesleges - regisztrációból adódó feladataik ellátásához és a legjobb, ha ezt bele is veszik az éves költségvetésükbe, ezzel is elkerülve a "tudtuk, de nem sejtettük" kínos állapotát. Tehát mire van szükségük?

  • 25 ezer választópolgáronként 1,5 jegyzőre (helyettesre, feladatot átvevőre), figyelembe véve a szabadságot, betegséget, stb.
  • 1,5 fő telefonos ügyintézőre, aki a telefonhívásokra folyamatosan válaszol, valamint beosztja az időpontot kérőket (a helyettesítést itt is meg kell oldani, ha bármilyen okból kiesik az, akire a feladat bízva van)
  • 1,5 fő biztonsági őrre, aki a létszámfelettieket elzavarja, a türelmetleneket lecsillapítja, az állampolgárok gyerekeit időszakosan szórakoztatja valamint megoldja, hogy a nem akadálymentesített irodába az is bejusson, akinek el van törve a lába és hát ugye a babakocsit sem könnyű egyedül felvinni a lépcsőn (a helyettesítést természetesen itt is meg kell oldani)
  • 1,5 fő rendszergazdára, aki térdelőrajtban várja a problémák felmerülését és azonnal intézkedik, ha összeomlik a rendszer, nincs internetkapcsolat, bedöglik a nyomtató, kifogy a toner vagy egyszerűen csak az ügyintéző által csúcsrajáratott terminál leheli ki lelkét.
  • 1,5 fő takarító, aki meglehetősen gyakran felmos (eső, sár, hólatyak, széthagyott használt papírzsebkendők, unalomban evésből származó maradékok, kilötykölt üdítő, stb.), nehogy baleset érje a hivatalba nem ideális időjárási körülmények között érkezőket, valamint az ügyfélmosdót is folyamatosan takarítja, mégse legyen olyan az extrahasználattól, mint egy vasúti illemhely.
  • 1,5 fő utazó jegyző (vagy helyettes, stb.), aki otthonukban keresi fel azokat, akik a törvény alapján jogosultak házhoz hívni a hivatalt csak azért, hogy a választás napján ők is szavazhassanak.

Természetesen az eredeti feladatokat is meg kell csinálnia valakinek, (magyarul az egész regisztráció olyan, mint az almaszedés, idénymunka), illetve azt is ki kell kalkulálni, mennyi túlóra származik a törvény végrehajtásából. Mindezt úgy, hogy a járás a hadrafogható hivatalnokok egy részét bekebelezi január egytől.

Ezen kívül még mi szükséges? Egy olyan helyiségre, ahol folyhat a regisztráció (ide más típusú ügyintézést nem igazán lehet betelepíteni), székek az órák óta ácsorgóknak, fogasok a kabátoknak, nyomtatóhoz papír, festék valamint egyéb kellékanyagok (mert ugye mindenki kap igazolást arról, hogy ott járt), tollak (jópárat úgyis lenyúlnak majd a kedves sorbanállók), extra mennyiségű takarítószer, WC-papír, szappan, stb. És ezek közül van olyan (nyomtató, papír), ami nélkül a regisztrációt technikailag nem lehet végrehajtani - az egész folyamat feszes "just in time" rendszert feltételez.

 

A fenti számolás persze csak elméleti - a gyakorlatban bukhat az egész:

  • mit csinál az önkormányzat, ha 4-500 ember akar egyetlen nap regisztrálni? Hazazavarja őket? Még éjfélkor is túlórázik a hivatal?
  • hagyják fotózni a sorokat vagy sem? ha fideszes az önkormányzat, akkor nem, ha nem kormánypárti, akkor igen? mikor mondhatják majd azt a hivatalok, képtelenek vagyunk megoldani a feladatot? vagy egyszerűen csak bejelentik, anyagi forrásaikból nem tudják finanszírozni a regisztrációt, se pénz se paripa?
  • át lehet majd irányítani más jegyzőhöz azokat, akik nem férnek be az időkeretbe? Vagy állítanak fel éjjel-nappali ügyintéző sátrat az önkormányzat előtt?
  • a kormány hogy fog felkészülni arra kommunikáció-ügyileg, hogy bár regisztrálni akarnak sokan, de egyszerűen nem jutnak majd be a hivatalba, hogy ezt meg is tegyék? Oké, a nemzetközi sajtó eddig sem érdekelte őket, de most az alapjogok jelentős korlátozása, illetve akár a választási csalási kísérlet gyanúja is napirendre kerülhet külföldön is, és nemcsak az úgynevezett, jobbról erősen kritizált "liberális" médiában, hanem minden olyan hírforrásban, amelyek hisznek abban, hogy a demokráciában vannak megkérdőjelezhetetlen alapelvek. Ráadásul mindez úgy, hogy az Alaptörvényünk is kimondja:

"Minden nagykorú magyar állampolgárnak joga van ahhoz, hogy az országgyűlési képviselők, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint az európai parlamenti képviselők választásán választó és választható legyen"

  • mi lesz azokkal, akiknek választói joguk ugyan van, de lehetőségük nincs? azokkal, akik akár fényképpel, filmfelvétellel, stb. igazolják, ők akartak regisztrálni, de a rendszer nem engedte őket? az ő panaszukat ki fogja elbírálni?
  • lesz olyan nyilvános adatbázis, ahol bárki megtekintheti, ha regisztrált, tényleg bele is került a rendszerbe?
  • és végül, de nem utolsó sorban, a választási bizottságok hogyan állnak majd azokhoz a szavazáson megjelentekhez, akik akár pecsétes papírral vagy ügyfélkapuról kinyomtatott ügyfélkapus igazolással jönnek, de ki tudja milyen okból mégsincsenek a listán, így nem is szavazhatnak majd? Elzavarják őket, négy év múlva jöjjenek vissza és  legyenek szívesek legközelebb járjanak el körültekintőbben?

 

Ezek többsége természetesen technikai kérdés (és nem elméleti okfejtés a demokráciáról az alapelvekről meg a hatalomhoz ragaszkodásról), amit akár végig is lehetett volna gondolni a regisztrációs törvény elfogadása előtt. Ráadásul nem csak egy képviselő ül a parlamentben, hanem a többség szerint tökéletes az új rendszer (még a gyakorló polgármesterek szerint is). Az pedig nem mentség, hogy "majd a jegyző mindenkihez házhoz megy" ötlet végül is le lett szavazva (ott bukott meg igazából a matematika).

"Kísérletünk jól bizonyította, hogy miután még időpontot kérni sem lehet telefonon, már az ügyfélkapus regisztráció elvégzése céljából személyesen megjelenő 40 plusz állampolgártól is szétesik az államigazgatás. Mit fognak kezdeni 8 millió választópolgárral" - tette fel a kérdést Schmuck, aki szerint egyértelmű, hogy a választási eljárási törvény technikailag is kivitelezhetetlen."

Ha egy szinte mérhetetlen párt, az MSZDP már tesztelte a rendszert, nem lenne ideje annak, hogy ugyanezt megtegyék a kormány illetékesei is? Esetleg a regnáló polgármesterek felmérjék, mire képes a jegyzői hivataluk és mire nem? És a tapasztalatok alapján akár még időben módosítható, vagy akár vissza is vonató lenne a rendszer, pusztán technikai okokra hivatkozva.

Vagy lehet a végén mindent rákenni az ügyintézőkre, direkt szabotálták a rendszert.

Amennyiben tetszett, csatlakozz Facebook csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr1004948812

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mese a földbegyalult királyságról 2012.12.05. 23:38:25

Franciaországban tévedésből földbe gyalultak egy kastélyt. A négyszögletű kerek erdőben azonban már meg sem lepődünk ezen. Itt mindennapos az ilyen tévedés. Egyszer volt, hol nem volt, a négyszögletű kerek erdőn túl, de az Óperenciás tengeren in...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jack Torrance 2012.12.05. 23:10:56

@Blogger Géza: 2 héttel előtte meg lehet? Ettől nem lesz tudatosabb senki, a csalás lehetőségét pedig a regisztráció jelen formájában sajnos nem csökkenti, hanem növeli.

De hát erről már elmondták az érveket sokan, csak süketnek tetteted magad, míg a vitapartner el nem fárad az érvelésben.

Mára legyen egy jó éjszakád, én most abbahagyom, mert ez amúgy is egy rendkívül unalmas rész lenne, és látom, más blogokban még rengeteg dolgod van. Nehéz időszak ez most neked, nem akarlak feleslegesen terhelni. Mindenesetre, ha jó belgyógyász kell, írj egy üzenetet, tudok ajánlani nagyon jót. És ügyelj, hogy sok antioxidánst fogyassz, az jó a szívnek.

vénkujon 2012.12.05. 23:11:17

@Blogger Géza: ez már-már csubakkavédelem cimbi, ha nem teljesen az.:D

Blogger Géza 2012.12.05. 23:13:03

@Pszt!: Egy érvet mondjál, ami miatt ez olyan borzasztó dolog. Kb. annyira bonyolult, mint megvenni a jegyet egy előadásra, és azután elmenni a színházba. (Csak itt még fizetned sem kell.)

2012.12.05. 23:14:33

@Blogger Géza: "Pedig ez a világ nem az állandóságról, hanem a gyors alkalmazkodásról, és az állandó változásokról szól. Aki kicsit is lassú, az elbukik, lemarad. Lásd Nokia. "

A legújabb hír a Nokiáról: szárnyal.
De a gyors alkalmazkodás tényleg fontos, te már csak tudod. Hisz a véleményed akár másodpercek alatt is változik, attól függően, mi a hivatalos Orbán álláspont.

vénkujon 2012.12.05. 23:15:10

a reg. miatt, pár évvel ezelőtt, b. géza kinn pörgött volna az utcán-a szeretet meg az összefogás nevében-békésentüntetni a törékeny demokráciáért.

Blogger Géza 2012.12.05. 23:17:31

@Jack Torrance: Az "érv" általában az, hogy szerinte ez "úgysem használ". Ez elég gyenge érv, és nyilvánvalóan nem igaz. Biztos, hogy az ilyen választók egy részét ez ki fogja szűrni, pont mert nem tudatosak. Egész egyszerűen ekkora felhajtást már nem ér meg neki a dolog. Illetve ha ezek tényleg mind az utolsó pillanatban egyszerre ömlenének be ezek regisztrálni, na akkor az már tényleg nem fog nekik menni. És épp ezért nem is erőltetik majd.

2012.12.05. 23:17:36

@Blogger Géza:" Kb. annyira bonyolult, mint megvenni a jegyet egy előadásra, és azután elmenni a színházba."

Tudod, eddig bérletünk volt. Nem kellett elmenni jegyet venni. Van lakcímnyilvántartás, és az elég volt. Érdekes lenne, ha a bérletesek is jegyért állnának sorba!

Jack Torrance 2012.12.05. 23:18:06

@Blogger Géza: egy érvet mondj, ami miatt szükséges :)

Blogger Géza 2012.12.05. 23:18:43

@Könnyen elkaptuk, uram!: Szárnyal? Igen? Tényleg??? És visszavették már az elbocsátott dolgozókat Komáromban?

2012.12.05. 23:19:56

@Blogger Géza: ." Biztos, hogy az ilyen választók egy részét ez ki fogja szűrni, pont mert nem tudatosak. "

Már elnézést, de ez Alkotmány / Alaptörvény ellenes.
Ugyanis minden magyar állampolgárnak joga van választani.
Nincs benne, hogy csak a tudatos polgár választhat.
Krisna tudatos, az rendben van?

Blogger Géza 2012.12.05. 23:20:04

@Könnyen elkaptuk, uram!: És ha a színház bármilyen okból megszünteti a bérletet, akkor szerinted összeomlik a demokrácia? Vagy a kultúra? Vagy itt a világ vége?

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.12.05. 23:20:06

@Blogger Géza: Minek?
Hogy Orbán államosítsa vagy különadóztassa?

Nem hülyék azok a finnek.

2012.12.05. 23:21:04

@Blogger Géza: " Szárnyal? Igen? Tényleg??? És visszavették már az elbocsátott dolgozókat Komáromban? "

Te tényleg ennyire hülye vagy?
Egy cég sikereit nem a dolgozók számával mérik.

vénkujon 2012.12.05. 23:21:24

nincs normális érvetek. egy sem. sem risingnek, sem Gézának.

Jack Torrance 2012.12.05. 23:21:58

@Blogger Géza: csakhogy a választók bármiféle szűrése szűkíti a demokráciát. A választójog alapjog, a bizonytalanoknak is és a kevésbé tudatosoknak is.

Az ugye megvan, hogy nem a nép tesz szívességet a politikusoknak azzal, hogy választ, és hogy a politikusoknak nincs joga megválogatni, hogy kik választhatnak. Ráadásul azt már megbeszéltük, hogy a választás érzelmi kérdés is, tehát semmivel nem vagy tudatosabb választó mondjuk te (sőt, te biztosan kizárólag érzelmek alapján választasz), mint aki mondjuk az utolsó napig nem dönt. Miért ne történhetne az utolsó 14 napban olyan, ami megváltoztatja valaki véleményét?

Zoli74 2012.12.05. 23:22:18

Csak nekem tűnik furcsának az ügyfélkapus regisztrációval kapcsolatban, hogy az ügyfélkapuban a cím nincsen megadva???
Hogyan fogják tudni, hogy melyik választókörzetbe tartozom?
Mi az akadálya annak, hogy valaki hétfőn beregisztrálja magát x körzetbe a lakcíme alapján. Kedden átjelentkezzen egy másik címre, és szerdán beregisztráljon egy másik körzetbe is. Lehet, hogy szüksége lesz egy ma még nem létező országos szoftverre, amelyet majd olcsón megír valamelyik haver...

Blogger Géza 2012.12.05. 23:22:19

@Könnyen elkaptuk, uram!: Persze, hogy joga van, senki nem is veszi el. Azonban minden joggyakorlásnak meghatározott módja és feltétele van.

Jack Torrance 2012.12.05. 23:23:40

@Blogger Géza: mit mondanál rá, ha Gyurcsány vezette volna be? Védenéd ugyanígy? :)

Géza, ez ma kurvára nem a te estéd...

Disintegrator Rising · http://disintegrator.blog.hu/ 2012.12.05. 23:23:58

@kolbászoszsömle: akkor így jártál. nemtudlak sajnálni különösebben. szerintem amúgy te gyogyós vagy.

@vénkujon: kamuduma.

2012.12.05. 23:24:17

@Blogger Géza:" És ha a színház bármilyen okból megszünteti a bérletet, akkor szerinted összeomlik a demokrácia? Vagy a kultúra? Vagy itt a világ vége? "

Hú vazze, te tényleg nem vagy fizetett bértroll!
Ennyire sötétnek lenni, az már művészet!
A világ vége az agyadban van. Egy naaaaagy fekete lyuk.

Disintegrator Rising · http://disintegrator.blog.hu/ 2012.12.05. 23:25:27

@Zoli74: "Hogyan fogják tudni, hogy melyik választókörzetbe tartozom?"

lakcímkártya kell az ügyfélkapu készítésénél. sztem úgy.

2012.12.05. 23:25:32

@Blogger Géza: " Persze, hogy joga van, senki nem is veszi el. Azonban minden joggyakorlásnak meghatározott módja és feltétele van. "

Kamu. Hülyeséget írsz, de ez nem csoda.

Blogger Géza 2012.12.05. 23:26:14

@Jack Torrance: "a politikusoknak nincs joga megválogatni, hogy kik választhatnak." Dehogynem. Minden országban a politikusok határozzák meg a választási szabályokat. És ez Magyarországon is így van úgy kb. 1100 éve.

A választók szűrése pedig eddig is megvolt, csak max nem tűnt fel: Pár példa: 18. életév, bírói eltiltástól való mentesség, épp aznap ráér stb.

Jack Torrance 2012.12.05. 23:26:49

@Blogger Géza: és már megint csúsztatsz.
A te érved az volt, hogy így nem lehet "megvenni" a szavazatokat. Ez ugye a csalásról szól.
A következő mondatban a "tudatos" választókról beszélsz, hogy azokat viszont remekül jutalmazza.
Hát a két dolog nem ugyanaz, a csalást bizony nem szűri ki, ez ellen nem gyenge érv, a másik szűrés viszont antidemokratikus.

Zoli74 2012.12.05. 23:27:37

ugyintezes.magyarorszag.hu/okmanyiroda/ideiglenes

Én itt nem látok ilyen mezőt. Az ügyfélkapunak pont az a lényege, hogy lakhelytől függetlenül lehet ügyet intézni. Tehát az ügyfélkapunak nincsen saját lakcím nyilvántartása, hanem a szerintük alkalmatlan központi lakcímnyilvántartást használja.
Hogy is van ez???

Blogger Géza 2012.12.05. 23:27:55

@Könnyen elkaptuk, uram!: No igen, ezek a pillanatok, amikor már nincsenek érvek, csak a hiszti. :)

2012.12.05. 23:29:17

@Blogger Géza: "Biztos, hogy az ilyen választók egy részét ez ki fogja szűrni, pont mert nem tudatosak. "

Tehát a joggyakorlást csak kizárólag a tudatos választók gyakorolhatják, bármit is jelent ez?
Például szabadságot kell kivennem, hogy bejelentkezzek?

Disintegrator Rising · http://disintegrator.blog.hu/ 2012.12.05. 23:29:40

tényleg! nemkéne a választásokat is több napossá tenni? vagy megvárni míg minden gyogyós el nem fárad szavazni? :D sőt, a kormányalakítással is lehetne várni pár hónapot vagy évet, hátha valaki még szavazna az ellenzéki párta nem? elvégre joga van mindenkinek szavazni :D

vénkujon 2012.12.05. 23:30:15

@Disintegrator Rising: nem kamuduma kedves cimbi. mások is meg fogják tapasztalni. ennyi. ez kb. másfél hónapja történt velem. az a baj, baszod, hogy körülbástyáztad-szívós melóval-ezt a fideszes szart...mostmeg ásod hozzá a vizesárkot, és véded olyan érvekkel amik nem igazak. mi a fasznak? te jó isten:D

Jack Torrance 2012.12.05. 23:30:57

@Blogger Géza: megint mellébeszélsz :)
Ezek viszonylag egzakt kategóriák, bár ezeken is lehetne vitatkozni (például a korhatáron, szerintem akár fiatalabban is lehetne választani).
De a "tudatos választó" és hasonló kategóriák nem azok, nemigen tudnál érveket felsorakoztatni mellettük, önmagukban értelmetlenek és definiálhatatlanok. Ez felesleges és indokolhatatlan szűkítés.

Blogger Géza 2012.12.05. 23:31:25

@Zoli74: Pont ez az egyik lényege a regisztrációnak, hogy meg kell majd adnod, HOL fogsz szavazni (ezáltal is elkerülhető lesz az a sok órás sorban állás, ami a 2010-es választásokon egyes helyeken kialakult) , egyáltalán nem biztos, hogy az állandó lakóhelyeden leszel... Az ügyfélkapud létrehozatala még nem a regisztráció.

vénkujon 2012.12.05. 23:32:42

két délelőttöm ment a fenébe emiatt. majd biztos örülni fognak a munkáltatók, amikor mennek regelni a melósok...ja. vagy nem mennek-ugyebár.:D

2012.12.05. 23:32:58

@Blogger Géza: Érveid neked nincsenek. Az nem érv, hogy felhozol egy példát a színházzal, aztán önmagad lövöd tökön, hogy a bérletet a színház meg is szüntetheti.
Meg. De akkor kártéríteni köteles a bérletest.

De a kérdés nem ez, csak szokásod szerint terelsz. A kérdés az, miért szünteti meg a bérletet a színház, ha eddig jól működött, és a jegynyomtatás többe kerül? miért jó a színháznak, ha kevesebb a néző, mert nem mindenki jut be?

Blogger Géza 2012.12.05. 23:33:31

@Könnyen elkaptuk, uram!: Nem. Szabadságot kell kivenned, ha szabadságra akarsz menni. Ez pont ugyanaz. Nem közölheted a főnökkel reggel 8-kor hogy most megjött a kedved, és ma elmész.

Disintegrator Rising · http://disintegrator.blog.hu/ 2012.12.05. 23:33:54

@vénkujon: haggyál engem DK-s. az hogy neked volt egy kirívó eseted, nem általános tendencia. az általános az, hogy el lehet intézni simán és könnyen az egészet. aki akarja, elfogja intézni, aki nemakarja, az nem. ennyi lesz. nyavajgást meg belehetne fejezni mert kb senki nem sajnálja az ilyen életképtelen hülyéket akik itt hisztériáznak hónapok óta mint a fürdőskva. ennyi energia befektetésével már nemhogy regisztrálni, hanem focipálya nagyságú területet felásni is lehet. gyógyegér szocik.

Zoli74 2012.12.05. 23:33:57

@Disintegrator Rising: Mondd, te mire vágsz fel? Normális kérdésre adhatsz normális választ. Persze ha csak ennyi telik tőled...

Jack Torrance 2012.12.05. 23:34:34

@Blogger Géza: jaj Géza, ne fárassz már, ne várd, hogy mindenki minden gumicsontodra ráugrik és hosszan csócsálja. Nem hiszti ez, tényleg hülyeséget mondtál és kész, az ilyen érvekre ez bőven elég, hisz a vak is látja.

Zoli74 2012.12.05. 23:35:34

@Blogger Géza: Ugye nem azt akarod mondani, hogy úgy fog működni a rendszer, hogy lakcímtől függetlenül bármelyik szavazókörbe bejelentkezhetek, ha van ügyfélkapum? Ugye nem?

Disintegrator Rising · http://disintegrator.blog.hu/ 2012.12.05. 23:35:35

@vénkujon: attól függ. fideszes melósokat elengedik, szoci melósokat nem engedik. jobb helyeken ;-) na, mentem aludni.

Blogger Géza 2012.12.05. 23:36:03

@Könnyen elkaptuk, uram!: Mondjuk azért szünteti meg, mert nem elégedett a nézőközönség összetételével. Vagy mert hamis bérletek bukkantak fel. Vagy új marketingkoncepciója van. Vagy...

2012.12.05. 23:36:14

@Blogger Géza: "Pont ez az egyik lényege a regisztrációnak, hogy meg kell majd adnod, HOL fogsz szavazni "

Mert fél évre előre meg tudod mondani, hol leszel. Gondolom, ha nyernél egy Karib-tengeri álomutazást, azt is lemondanád, mert csakafideeeeesz!

Blogger Géza 2012.12.05. 23:37:39

@Zoli74: Most is bejelentkezhetsz bármelyik szavazókörbe. Erre is biztatta ugye a híveit Szanyi kapitány - meg is lett amúgy az eredménye.

2012.12.05. 23:38:59

@Blogger Géza:" Mondjuk azért szünteti meg, mert nem elégedett a nézőközönség összetételével. "

Na most fején találtad a szöget! A fidesz sem változtatna a választási szabályokon, ha elégedett volna a közönség összetételével!
Amúgy ez az érv, te jó Isten!
A színház nem elégedett a közönség összetételével!!!!!
Vazze, tényleg orvos kéne hozzád!

Blogger Géza 2012.12.05. 23:39:21

@Jack Torrance: Konkrétan mi volt a hülyeség?

vénkujon 2012.12.05. 23:40:36

@Disintegrator Rising: alapból 20 nappal későbbre kaptam, mindkétszer. először személyesen voltam benn a városházán. sorszámelosztó-szerkezet... aztán netes időpontkérés. nem kirívó eset.

Zoli74 2012.12.05. 23:42:04

@Blogger Géza: Részben igazad van. DE. Alapértelmezés szerint a lakóhelyed szerinti szavazókörben szavaztál, ha a szavazás napján máshol voltál, akkor el kellett menned az adott önkormányzathoz, és átjelentkezni. Nem is tették meg sokan, bármit is mond a jobb oldal.
Az ügyfélkapun keresztül viszont lényegében oda regisztrálsz, ahova akarsz. Azért én látok némi különbséget, gondolom te is.

2012.12.05. 23:44:56

@Blogger Géza: "Nem. Szabadságot kell kivenned, ha szabadságra akarsz menni. Ez pont ugyanaz. Nem közölheted a főnökkel reggel 8-kor hogy most megjött a kedved, és ma elmész. "

Ne terelj, genya! Szabadságot KELL kivennem, mert tudatos szavazó vagyok, és választani akarok? Szavazni például vasárnap fogunk. Vagy az is változik?
Jobb helyeken meg lehet levélben regisztrálni. Például Angliában a hatóság ír neked , hogy igényled-e hogy választhass. Azért AZ a regisztráció, ahol téged keres meg a hatóság, és előre nyomtatott kártyát kell visszaküldeni, postaköltség mentesen, kicsit nem vethető össze a fideszbaromsággal.

Blogger Géza 2012.12.05. 23:45:16

@Könnyen elkaptuk, uram!: Kb 20 hozzászólásomban írtam eddig, hogy a regisztráció erősíti és díjazza a tudatos választói magatartást, és igyekszik kiszűrni a könnyen manipulálható szavazókat. Ez úgy most a 20.-nál esett le? :)

Hozzáteszem, ez nem a Fidesz érdeke. Ez az ország érdeke. Amely többször került már a pénzügyi összeomlás szélére - részben a gátlástalan választási ígérgetések következtében.

Jack Torrance 2012.12.05. 23:45:33

@Blogger Géza: na jó, csak most, csak a te kedvedért.
Az alapjogokat korlátozni csak rendkívüli esetekben lehet, amikor a korlátozás indoka (haszna) nyomósabb, mint a veszteség ami a korlátozással keletkezik. Magyarul a demokratikus jogokat csak akkor szűkítheted, ha ezzel valami sokkal fontosabbat oldasz meg.

Eddig is voltak feltételei a választójognak, most ezeket szűkítik, nehezítik. Mivel nem hogy nyomós, de semmilyen indok nincs, nem érv, hogy "a jogoknak feltételei vannak".

Persze ezt te is tudod, csak élvezed, ha kopik a billentyűm.

2012.12.05. 23:46:57

@Blogger Géza: Gejza! Mi sem vagyunk elégedettek az összetételeddel!

Jack Torrance 2012.12.05. 23:47:05

@Blogger Géza: definiáld már kérlek a "tudatos" választói magatartást :)
Már azon kívül, hogy tudatos az, aki elmegy regisztrálni.

2012.12.05. 23:49:01

@Blogger Géza:" Kb 20 hozzászólásomban írtam eddig, hogy a regisztráció erősíti és díjazza a tudatos választói magatartást, és igyekszik kiszűrni a könnyen manipulálható szavazókat. Ez úgy most a 20.-nál esett le? :) "

Nem erősít, és nem díjaz. Mivel is?
Egyébként sem tehet ilyet, mert az Alaptörvénybe ütközik.
Nomeg gátol és szűkít. Azért ebben nem látok semmi díjazást.

Jack Torrance 2012.12.05. 23:49:37

@Blogger Géza: Géza drága, te például kurvára nem vagy tudatos választó. Az érzelmeid oly mértékben vezérelnek, hogy felülírják az agyadban minden tudatos gondolkodás eredményét.

Ami persze csak azt jelenti, hogy csiszolgatni kell még ezt a regisztrációs dolgot, hisz téged simán átengedne :)

2012.12.05. 23:50:10

@Blogger Géza:" Amely többször került már a pénzügyi összeomlás szélére - részben a gátlástalan választási ígérgetések következtében. "
Na, erre ez sem megoldás.

Blogger Géza 2012.12.05. 23:50:52

@Könnyen elkaptuk, uram!: " Szavazni például vasárnap fogunk. Vagy az is változik?" Egy csomó országban hétköznap van. Akár ez is megváltozhatna, bár nem hallottam ilyen tervről. De ha megváltozna, biztos nem kezdenék el hisztizni emiatt, hogy jujj, most vége a demokráciának. Nektek csak az a választási rendszer demokratikus, amit az MSZMP elfogadott 1989-ban, és kisebb változtatásokkal a mai napig él. Ennyire korlátoltak vagytok.

A leveles regisztráció is az eredeti Fidesz koncepció része volt, de sajna az adatvédők megfúrták. Ez szerintem is marhaság, de az adatvédők Magyarországon már csak ilyenek... Ha ennek ellenére átverték volna, az lenne baj, hogy a Fidesz szembement az ombudsmannal stb-stb.

Jack Torrance 2012.12.05. 23:52:21

@Blogger Géza: igyál egy kávét, kezdesz nagyon hülyeségeket beszélni :) Tehát a kormány elégedetlen a választók összetételével, ezért kitalál mindenféle szabályokat? Jól értem? Tényleg konkrétan választási csalásról beszélsz?

Szerintem itt kéne ma abbahagynod, elfáradtál :)

2012.12.05. 23:54:33

@Blogger Géza: " igyekszik kiszűrni a könnyen manipulálható szavazókat. "

Miért? Ha egy ország lakosságának egy része bizonytalan, az miért kerül kizárásra?
Ezt az országot csak hithű fidesz és maszop fanok igényei alapján lehet irányítani?
Gejza, megint kibújt a szög a zsákból. Már kétszer buktál meg: a fidesz a saját érdekében alakítja a demokráciát.

A színház, amely válogatja a nézőket.
Szép gondolat, jól leírja a gondolkodásmódotokat.

Blogger Géza 2012.12.05. 23:54:46

@Könnyen elkaptuk, uram!: Nézd, szerintetek semmi sem megoldás, amit a Fidesz csinál. 2002 és 2010 között volt idő megoldani minden problémát (beleértve a választási rendszer átalakítását, amit az AB már évek óta elrendelt), de szinte semmit nem sikerült. (lásd még őszödi beszéd: "nem csináltunk semmit" - eladósodást leszámítva) Most ebben a 4 évben várhatóan több minden lesz megoldva, mint előtte 8 évben. Aztán majd meglátjuk...

Jack Torrance 2012.12.05. 23:57:40

@Blogger Géza: nézd Géza, én nem magamért beszélek, én el fogok menni regisztrálni és kész. Közel az iroda, el tudom intézni. De vannak akiknek ez nem olyan egyszerű, rájuk miért nem gondolsz?
Kedves Vezetőd annyira ad a nép véleményére, a 80% elutasítottság ebben az esetben miért nem számít?
És még egyszer kérdem, ha Gyurcsány vezette volna be a regisztrációt (kinézném belőle is, ha érdeke úgy kívánja), ugyanilyen lelkesen védenéd?

A leveles regisztráció most egy öszvér, mert szar is, és mégis szembemegy az ombudsmannal :D A külföldiek ugyebár... Hm, ezek az adatvédők se a régiek már.

Na szedd össze magad, fáradtnak látszol.

Blogger Géza 2012.12.05. 23:58:18

@Jack Torrance: Miért lenne már ez csalás? Csalás a meglévő szabályok be nem tartása. A szabályok átalakítása nem csalás. Egyébként az elmúlt 25 évben is többször változtak a szabályok, az mind csalás volt? Mintha még mindig nem emésztették volna meg, hogy Magyarországon a legfőbb hatalom a választott parlamenté, és bizony a szabályokat ott hozzák, nem blogokon, Facebookon meg romkocsmákban. Ideje felnőni a demokráciához...

dekol84 2012.12.06. 00:05:17

Azért kiváncsi volnék, hogy ez a tróger felcsúti büdös bunkó hogy fog megtatlálni a hajléktalanokkal kapcsolatos agymenésével, ha még regisztrálva sem vagyok! ha meg megtalál a rohadék tahó, akkor nincs is szükség a regisztrációra és nyilvánvalóvá válik az ami eddig is az volt: hogy egy orbitális aljas szemét fityeszes gáncsoskodás az egész regisztráció.
Ja és ha a genyaláda olyan fontosnak tartja, hogy a hajléktalanokról megkérdezzen, akkor a tetves qrva anyjáért nem kérdezett meg az ettől ezerszer fontosabb regisztrációról. Nyilván azért mert mind a kettőről tudja a zemberek véleményét, de csak arra kíváncsi, amelyik az ő szaros szája íze szerint való! Hogy pusztulna bele a rettenetes hataloméhségébe a köpcös felcsúti köcsög!

Büdös bunkó fityesz seggnyalók erre adjatok valami narancsgőz mentes magyarázatot a qrva anyátokat!

Blogger Géza 2012.12.06. 00:05:17

@Jack Torrance: Biztos nem kezdtem el hisztizni azért, mert Gyurcsány választási regisztrációt vezet be. Én pl Gyurcsány alatt lettem ügyfélkapus. Simán beregeltem volna, semmi nem változott volna.

De ez a "mi lett volna, ha" eléggé értelmetlen tud lenni egy határ után, pl mi lett volna, ha Gyurcsány mégis a Fideszbe lép, mi lett volna, ha marad a szocializmus, és ma Gyurcsány Kádár utódja stb. . Az már egy másik univerzum lenne, abban én sem én lennék már én, fene tudja, mit gondolnék stb.

Jack Torrance 2012.12.06. 00:06:19

@Blogger Géza: mert vannak alapvető szabályok, amiket a többség sem írhat felül csak úgy. Papíron igen, erre mondom, erősnek érezhetitek magatokat, biztos jó érzés, a játszótéren verni a kisebbeket, csak ha valakinek az apukája megérkezik, akkor szar lesz :)
Te most egészen pontosan a bolsevizmust képviseled vehemensen, de ennél egy modernebb világban élünk.
Persze alakíthatjátok a szabályokat bárhogyan, de akkor miért ragaszkodtok a "demokrácia" szóhoz? Miért tiltakoztok, ha valaki azt mondja, hogy ez már nem az? Mikor most épp te mondod, hogy le van szarva mindenki, a szabályokat ti hozzátok és kész?

Önáltatás ez Géza, egyszerre akartok a játszótér ura lenni, meg erkölcsi magaslatokban is lenni. Ez sajnos kognitív disszonanciához vezet, ami pedig, mint már mondtam, súlyos következményekkel jár. A végén még pszichopata ámokfutóként végzed, ami nem túl kellemes.

Jack Torrance 2012.12.06. 00:08:15

@Blogger Géza: "Biztos nem kezdtem el hisztizni azért, mert Gyurcsány választási regisztrációt vezet be"

nem hiszek neked, de ezen tényleg nincs értelme rágódni :)

Blogger Géza 2012.12.06. 00:09:03

@Könnyen elkaptuk, uram!: Minden színház igyekszik megszűrni a nézőit. Eleve ezrét van jegy, aminek ára van stb. Mint ahogy minden állam részletesen szabályozza, ki is szavazhat és hogyan, és mire. És ez szinte országonként különböző, és mégis mind működik. És senki nem hisztizik emiatt, csak nálunk a bepánikolt baloldal. Bár az MSZP már kezdi abbahagyni a színjátékot, és megpróbál a jövőre koncentrálni - és átvenni a kezdeményezést a baloldalon.

Jack Torrance 2012.12.06. 00:10:52

@Blogger Géza: de hogy is van ez az "adatvédők" kontra "külföldön élők levélben is" dolog? Nem találom, mit is írtál róla.

Jack Torrance 2012.12.06. 00:14:08

@Blogger Géza: elmondanád, miként is szűrik más országok annyira különbözőképpen, hogy kik is szavazhatnak?

Azon kívül, hogy rajtunk kívül a legtöbb helyen inkább szélesíteni igyekeznek a palettát, mint szűkíteni.
Kivéve persze Fehéroroszországot, és pár más új barátunkat :)

Blogger Géza 2012.12.06. 00:19:57

@Jack Torrance: Nem hiszem, hogy választási szabályok megalkotása bárhol a világon "erkölcsi magaslat" lenne. Ez két külön dimenzió.

Ha valaki megkérdőjelezi a parlament hatáskörét, az bizony a demokrácia alapjait próbálja kikezdeni. Az AB már sok-sok éve KÖTELEZTE a parlamentet, hogy hozzon új választási törvényt (vagy változtasson rajta), tehát még csak meg sem lehet lepődni, hogy ez téma lett. Nem tudom, miért lep akkor meg, hogy a parlament új választási törvényt hozott.

Ha meg arról álmodsz, hogy itt Magyarországon hirtelen valami konszenzusos berendezkedés lesz, ahol mindenki mindenkivel mindenben egyetért, akkor meg azt kérdezném meg, hogy az miért pont most következne be? Az elmúlt 22 év sem erre utal...

Blogger Géza 2012.12.06. 00:23:19

@Jack Torrance: Semmit. Nyilvánvaló, hogy egy külfölditől aránytalan nagy teher lenne azt kérni, hogy esetleg több száz km-t utazzon egy regisztrációért, ezért - gondolom - ott ezen nem problémáztak az adatvédők. De ne kérd rajtam számon az adatvédők logikáját, mert szerintem az leggyakrabban baromság.

Jack Torrance 2012.12.06. 00:24:39

@Blogger Géza: semmi baj egy új választási törvénnyel. Én a körzethatárokat is leszarom, és sok más mindent, ezek simán beleférnek a parlament jogkörébe. És persze, hogy konszenzus nem lesz soha sehol, nem vagyok utópista.

Amiként mondtam már, ami nem fér bele (vagy ha igen, kéretik nem büszkélkedni a demokrácia szóval), az a jogok nyirbálása, az alapjogok szűkítése. (részleteket lásd korábbi hozzászólásomban).

Kellő indokok híján nem teheted nehezebbé az alapjogok gyakorlását. Ennyi. És az nem kellő indok, hogy neked nem szimpatikus néhány választó.

Blogger Géza 2012.12.06. 00:28:37

@Jack Torrance: Pl van, ahol van regisztráció. Van, ahol nincs. Van, ahol nők nem szavazhatnak. (Mondjuk ez kezd kihalni, de a 20, században még sok helyen volt Európában is) Van, ahol, igen. Van, ahol csak állampolgár szavazhat, van, ahol elég ott lakni. Van, ahol határon túli állampolgár szavazhat, van, ahol nem. Van, ahol elektort választasz és az választ elnököt. Van, ahol parlament és az. Van, ahol közvetlenül. Stb...

Jack Torrance 2012.12.06. 00:29:30

@Blogger Géza: ez nem az adatvédők logikája, hanem a fideszé. És mivel magyar állampolgárokról beszélünk és a magyar választójogi törvényről, nem az ottani adatvédők véleménye számít, hanem a miénk.

Szóval, ha nekik szabad levélben, az ugyanúgy szembemegy a magyar adatvédők (azaz az 1 db ombudsman) véleményével. Tehát, ha nekik mégis megengedjük, akkor nyugodtan megengedhetjük a magyaroknak is, ráadásul indokolhatóan, hiszen könnyebb elkerülni a csalást (mivel mindenki kap egy levelet, amiben lehet akár egyedi kód is mondjuk).
Ha viszont nekünk nem szabad, akkor igazán nem szabad a külföldön élőknek, hisz senki se tudja ellenőrizni, hogy ki mikor és hogyan adott fel egy sima levelet.

Amúgy számon nem kérek rajtad semmit, természetesen, csak beszélgetünk :)

Blogger Géza 2012.12.06. 00:31:09

@Jack Torrance: "Kellő indokok híján nem teheted nehezebbé az alapjogok gyakorlását. "

És ki dönti el, hogy mi a "kellő" indok? Ennyi erővel Bokros Lajos sem vezethetett volna be tandíjat, vagy térítést fogászati ellátásra, mert mondjuk én úgy érzem, hogy az indoka nem "kellő"?

Jack Torrance 2012.12.06. 00:31:34

@Blogger Géza: a felsorolásod nagy része olyan, amiről mondtam, hogy bővítés hozzánk képest. Ahol meg szűkítés (van regisztráció), ott te is azt mondod, kezd kihalni. Ez most kurvára alátámasztja azt, hogy mi meg most vezetjük be.

Mintha dinoszaurusz vontatású vasutat akarnánk épp csinálni...

Jack Torrance 2012.12.06. 00:34:00

@Blogger Géza: alapjogokról beszélünk :) A regisztrációval kapcsolatban a legfőbb indokod eddig az volt, hogy a kormánynak néhány választó nem szimpatikus. Szerinted ez kellő indok?
(nem fogok most neked definíciót keresni, nem vagy hülye, használd a guglit, biztos van valahol valami értelmes)

Blogger Géza 2012.12.06. 00:35:21

@Jack Torrance: Tudtommal az ombudsman nem kifogásolta határon túliak levélben regisztrálását. Ha tévedtem, várom a forrást. (Amúgy nem szívesen olvasok ombudsmani baromságokat...)

Az hogy valaki felad egy kamu levelet külföldről, még semmit nem befolyásol a választások eredményén, azt úgyis csak a ténylegesen leadott szavazatok alakítják ki.

Blogger Géza 2012.12.06. 00:37:33

@Jack Torrance: Nem, azt a női szavazók kizárására mondtam. Ez a "kezd kihalni" elég képlékeny, nem tudok egy országról sem, ahol közelmúltban kivezették volna a regisztrációt.

Blogger Géza 2012.12.06. 00:40:29

@Jack Torrance: Én is arról. Pl. az egészséghez való jog ugyanúgy alapjog. És azt biza Bokros korlátozta.

Jack Torrance 2012.12.06. 00:40:56

@Blogger Géza: az ombudsman tudtommal nem foglalkozott külön az ilyen meg olyan levelekkel, en bloc a levélben való regisztrálást ítélte neccesnek.

Ha a regisztráció ennyire nem számít semmit, hogy a kamu regisztráció se baj, akkor mi a francot is számít? :D Ne csinálj most magadból ekkora hülyét, eddig egész jól tartottad a frontot.

Nyilván nem arról beszélek, hogy valaki heccből regisztrál aztán nem szavaz.

Ha kamu levelekkel regisztrálnak, akkor létrejönnek kamu szavazók, akikkel utána lehet szavazni. Teszem azt feladok 100 levelet Erdélyből, aztán lesz 100 szavazatom. Nem ennyire egyszerű, de mondjuk egy kormány simán megoldja.

Jack Torrance 2012.12.06. 00:43:18

@Blogger Géza: a nők már mindenhol szavazhatnak, Svájc volt az utolsó végvár, ahol 71-ben eltörölték a korlátozást.

Nem vezették ki mostanában, de majdnem mindenhol szeretnék. Csak be kell hozzá vezetni a központi lakcím nyilvántartást, ami nem egyszerű, viszont praktikus, egyéb okokból is.

Jack Torrance 2012.12.06. 00:46:10

@Blogger Géza: Semmi jónak nem vagyok az elrontója. Mehetünk együtt tüntetni ellene :) Tudtommal hasonló ügyben volt is aztán népszavazás.
Jut eszembe, lehetne most is a választójogi törvényről, mit gondolsz róla?

komplikato 2012.12.06. 01:06:55

@Blogger Géza: " Egyszerűen nem hiszitek el, hogy másnak más a véleménye, mint a tietek. "

A valóság teljes és szisztematikus figyelmen kívül hagyását és tagadását felénk NEM véleménynek hívják.

komplikato 2012.12.06. 01:13:36

@MetroGoldwinMayer: "Azért van még majdnem 2 év addig, ..."

Jó lesz az 14 hónapnak is ... két év, bebaszna.

NIL7 2012.12.06. 06:22:15

Diktatúrában nem szavazok "csak úgy", mert nincs kedvem hozzá. Bárhogy is fogják szervezni, egyre lesz jó - aki ad nekem 1000Ft ajándékot (ígéret nem játszik), azt nagyon kedvelni fogom és rá szavazok. Ennek az országnak már úgyis teljesen mindegy, nem én fogom tönkretenni.

Zoxo 2012.12.06. 06:22:25

Egy Kubatov idézet mindent elmond:
"ma azért vannak mégis heves viták a törvényről, mert a politikai érvek felülírták az ésszerűségi érveket"
nol.hu//belfold/kubatov_szerinte_a_valasztasi_regisztracio_megfelel_az_eu-nak

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.12.06. 07:06:55

Azt is beleszámoltátok, hogy nem mindenki egyszerre fog egy helyen elmenni?
nekem nincs Ügyfélkapum, lehet, hogy csinálok. De lehet, hogy nem.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.12.06. 07:08:23

"Ráadásul nem csak egy képviselő ül a parlamentben, hanem a többség szerint tökéletes az új rendszer ("
Természetesen, mert frakciófegyelem van. Hogy lenne már véleményük?!
Régóta mondom, hogy frakciónként 1 ember is elég lenne, francnak fizetünk hármszázat.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.12.06. 07:09:33

@Jack Torrance: Nem kellett ahhoz regisztrció, hogy kamu szavazatok legyenek, eddig se :S
Meg reméljük, csak kiszivárogna...

felcsutisuttyo 2012.12.06. 07:10:07

Bele kell hugyozni a takonypóc Gulyás Gergely szájába!!!!!
Egy hülye hazug csaló gazember, seggnyaló tudatlan bunkó. Bebizonyosodott hogy a Fidesz Banditák mind rohadék hazug bunkók a hatalomért kűzdenek. Rohadt tolvajok. ÉRIK A LÁMPAVAS. De szép lesz!!!!!!!!!!!EMBEREK ÉBRESZTŐ...NEM KELL VÁRNI A CSALÓ FIDESZ VÁLASZTÁSIG !!!!!! GYERÜNK MEGDÖNTENI A DIKTATÚRÁT !!!!!

Exploiter 2012.12.06. 09:13:04

@Blogger Géza:

Gézám, összefoglalom tehát az álláspontod.
Azért vezetik be a regisztrációt, mert megtehetik, övék minden hatalom.
És azt a célt szolgálja ez az egész, hogy a "bizonytalan" választókat kiszűrjék a választás során.

A többi csak felesleges rizsa meg terelés. Jól foglaltam össze?

És ti e mögé álltok be teljesen kritikátlanul, bizonygatva, hogy mennyire nem sok idő ez, blablabla, picsogás.

Régebben azt hittem az mszp-szdsz álszent netharcosainál, meg a jobbik fanatikus agyhalottjainál nincsenek elbaszottabb figurák a neten.

alien 2012.12.06. 09:30:59

@Blogger Géza: remélem éppen te nem fogsz tudni szavazni és akkor - 1 biztos szavazat

hexensussz 2012.12.06. 09:34:50

Jogosítvány érvényesíttetés okán el kellett mennem az Okmányirodába. (Ami az esetemben 15 km oda-, és ugyanannyi visszautazással jár, miután ilyen iroda csak a városban működik. A másfél hétre kapott időpontot már nem is említem!)
Ha már ott vagyok, gondoltam, hogy rendbe tetetem az ügyfélkapumat is, amire több éve regeltem, de azóta sem használtam. Ennek adminisztrációja az irodában kb. 15 perces többlet tartózkodást igényelt a jogsi-ügyintézésen felül.
Ezután a kapott papírral és instrukcióval hazajöttem, és a saját számítógépemről megkíséreltem a regelés befejezését. Sokszori próbálkozás után sem sikerült, a gép mindig valamilyen hibát írt ki, annak ellenére, hogy a végén már minden egyes karakter begépelését ellenőriztem, mielőtt a következőt leütöttem volna. Így sem sikerült!
Ezután felhívtam a 1818-at, ahol egy hosszabb várakozás után beszélhettem az ügyintézővel. Most már az ő vezényletével írtam a rubrikákba, amit ő mondott. Az eredmény ugyanaz: Hibaüzenet.
A harmadik kísérlet után megkérdezte, milyen böngészőt használok, montam, hogy Google Chrome-ot. Erre az volt a válasza, hogy akkor azért nem műxik a dolog, használjak Explorert, Mozillát,vagy egy olyan nevűt, amiről még csak nem is hallottam. De miután már volt 3 sikertelen kísérlet, ezért menjek rá a Magyarország oldalra, és kérjek jelszómódosítást. Megtettem. Ez volt tegnap kora este. 11 felé már meguntam a válasz emailre való várakozást, és miután elálmosodtam, tegnapra feladtam. Ma még nem néztem meg, jött-e a kormányoldalról a várva-várt linket tartalmazó mail.

Nos, Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Szíveskedjenek a regisztrálásnál valami hasonló folyamatra lelkileg felkészülni, hátha akkor nagyobb empátiával állnak hozzá a nyilvántartásba vételükhöz. Én nem voltam belátó tegnap óta igencsak viszkethet a kormányzók balfüle, mert igencsak emlegettem őket. ;-)))

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.12.06. 09:38:39

@Blogger Géza:

"Ne lehessen az utolsó héten egy konzervosztás keretében valaki szavazatát megvenni. Én ebben semmi problémát nem látok. "

- Baromságokat írsz, mint mindig.

- Ugyanúgy lehet szavazatokat "venni", csak eztán kétszer kell fordulni a teherautóval. Egyszer regisztrációkor, egyszer szavazáskor.

- Szavazatvásárlással, választási csalással kapcsolatos hazai jogerős ítéletek témában mindig csak egy emnber neve kerül elő. Valami P-betűs....

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.12.06. 09:47:38

@Blogger Géza:

"Pont ez az egyik lényege a regisztrációnak, hogy meg kell majd adnod, HOL fogsz szavazni, egyáltalán nem biztos, hogy az állandó lakóhelyeden leszel... Az ügyfélkapud létrehozatala még nem a regisztráció. "

- Szerinted 4 évre előre tudom, hol leszek szavazáskor? Ez a legkomolyabb érv?

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.12.06. 09:49:22

@Blogger Géza:

"Mondjuk azért szünteti meg, mert nem elégedett a nézőközönség összetételével. "

- Géza! Tudsz te igazat is mondani ha akarsz.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.12.06. 09:55:59

@Blogger Géza:

"Nektek csak az a választási rendszer demokratikus, amit az MSZMP elfogadott 1989-ban, és kisebb változtatásokkal a mai napig él. Ennyire korlátoltak vagytok."

- Agyatlan!
Az ellenzéki kerekasztalnál állapodtak meg a választási rendszerben, azért lett kétfordulós vegyes, hogy NE AZ MSZMP nyerje meg.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.12.06. 10:09:16

@Blogger Géza:

"Nyilvánvaló, hogy egy külfölditől aránytalan nagy teher lenne azt kérni, hogy esetleg több száz km-t utazzon egy regisztrációért, "

- Akkor a belföldinek miért kell több tíz km-t utazni?
- Miért vannak kétféle állampolgárok?

CICMÓK 2012.12.06. 10:14:10

Valaki mondja már meg nekem, mert nem tudom: MI A CÉLJA A REGISZTRÁCINAK?

hexensussz 2012.12.06. 10:48:26

@CICMÓK: Hogy minél kevesebben menjenek el szavazni a jelenlegi ellenzékből. A fityiszeseket meg a Kubatov-lista alapján akár borjúkötéllel is elvonszolják az erre a feladatra kiképzett aktivisták. ;-)
süti beállítások módosítása