morgás joga 6.jpgNem is olyan régen Matolcsy György kifejtette véleményét, miszerint a legfontosabb, hogy szakítsunk a mély magyar pesszimizmussal, hiszen csak optimistán pártol hozzánk a szerencse, mert elkerüli a rosszkedvűt, a búslakodót. (vajon fizetős tréningek is lesznek a kamaráknál, kötelező részvétellel? esetleg ezentúl minden érettségiző kap majd egy kis könyvecskét a pozitív gondolkodás hatalmáról, műalkotás-reprókkal illusztrálva?)

De a magyar megátalkodott lélek, gyakran pesszimista és képes kételkedni az optimizmus hatalmában, íme egy példa:

Egy közgazdasági hetilapban olvastam egy cikket, amelyet egy közgazdászati vezéregyéniség írt, és amelynek a címe: "Több optimizmust!"

Amint a címből is látható, a vezéregyéniség kifejti a cikkben, hogy nincs ok a csüggedésre, föl a fejjel, nagyszerűen megy minden, hiszen az államháztartás egyensúlyban van, termelésünk zavartalan, pénzünk stabil (ami annyit jelent, hogy ingadozó pénzünk nincs egy vas sem, de stabil pénzünk sincs egy vas sem, ami nagy különbség!), szóval megy minden rendben és előre, a legszebb rózsaszín irányában.

Rám óriási hatással volt a cikk. Úgy megszállt tőle egyszerre az optimizmus, mint a középkorban az ördöngösség szállta meg az embereket. Kirohantam az utcára terjeszteni, továbbadni ezt az áldott, egészséges optimizmust. Először egy munkással találkoztam. Ki volt fáradva, kedvetlen volt, panaszkodott, mondta, hogy sok a baj, rémesen drága minden, és alacsony a munkabér.

- Nincs baj - magyaráztam. - Az alacsony munkabér mindent rendbe hozhat. Mert az alacsony munkabér rendkívül jövedelmezővé teszi a termelést, annyira jövedelmezővé, hogy ezt látva, rövidesen életbe léptetik az ingyenmunkát, amikor is a termelés már oly jövedelmező lesz, hogy ezrével és tízezrével alakulnak vállalatok, amire is a termelés oly óriási lesz, hogy az árak előbb lezuhannak, majd teljesen megszűnnek, és mindenki minden szükségletét ingyen elégítheti ki, mire is nem dolgozunk, csak fogyasztunk mindnyájan, amíg meg nem halunk. Több optimizmust! - kiáltottam munkás barátomra, és rohantam tovább.

Találkoztam egy munkanélkülivel, nagyon csüggedt volt, panaszkodott.

- Föl a fejjel, barátom! - kezdtem beléje önteni az optimizmust. - Nem kap munkát? Nem baj. Most már ne is vállaljon, még ha hívják is. Egyrészt azért ne vállaljon, mert nemsokára bevezetik az ingyenmunkát, másrészt pedig azért ne vállaljon - és itt elmagyaráztam a dolgot úgy, ahogy előbb a munkásnak. Több optimizmust! - búcsúztam el a munkanélkülitől.

Találkoztam azután még sokféle emberrel. Valamennyibe úgy öntöttem az optimizmust, mint a fasiszták a destruktívokba a ricinusolajat. Végül a szóban forgó cikk szerzőjével is találkoztam.

- Még több optimizmust! - kiáltottam rá diadalmasan. - Még többet, mert az öné is kevés!

És megmagyaráztam neki, hogy óriási jól megy minden, szinte szédítően jól. Ha így megy továbbra is, hamarosan kitör az általános jólét.

És ezt úgy megmagyaráztam a vezéregyéniségnek, hogy egészen kétségbeesett.

- Szent isten! - nyöszörögte aggódva. - Ezt nem is akartam. Mert ha csakugyan kitör az általános jólét, akkor mi lesz velünk, szegény közgazdasági vezéregyéniségekkel, azaz hullafosztogatókkal?!

Aki még nem olvasta, az most joggal kérdezheti, hol és mikor jelent meg a fenti vélemény, melyik újságban vagy blogon? Nagy Lajos írta, még 1928-ban - és ennek ismeretében már akár meg is érthetjük, miért is vonzódik kormányunk és oktatási tárcánk a Horthy-korszakhoz. Talán azért, mert ugyan életünk sok tekintetben változott (mobiltelefon, internet, televízió,  valóságshow-k, Harry Potter, Twilight), de van, ami örök? És ha még mindig kételkednénk, íme egy másik karcolat, 1926-ból:

Nagyon jól tette a... nem tudom kicsoda-micsoda, hogy betiltotta Bourdet úr színművének előadását. És nagyon jól tette a belügyminiszter, hogy a betiltást jóváhagyta. Reméljük, hogy nem állanak meg a hatóságok diadalútjuk kezdetén, hanem folytatják honmentő munkájukat, és egymás után sorra betiltják a betiltandókat. És végtelen a betiltandók száma!

Csak úgy kutyafuttában sorolok föl néhányat:

1. Be kell tiltani a bonctani és szülészeti tankönyveket. Én láttam már ilyen tankönyveket és mondhatom, hogy a legnagyobb disznóságokról van bennük szó. Az ember pirul szégyenletében. Az ilyen destruktív könyvek a legnagyobb mértékben veszélyeztetik a közerkölcsöket. Ellenben állami támogatással indítani kellene még néhány színházi lapot és alapítani kellene még néhány éjszakai mulatót.

2. Be kell tiltani az öngyilkosságokat. Mert nem engedhető meg, hogy a proletárok egyszerű öngyilkossággal kibújjanak a munka alól. Például teljesen lehetetlen állapot, hogy a háztartási alkalmazott lúgkőoldatot igyék, és azután a nagyságának magának kelljen takarítani és mosogatni. Ellenben elő kell mozdítani a proletártenyésztést. Proletárkiállítással (lásd: ebkiállítás!), versennyel és műkotorékversennyel, díjakkal és futtatásokkal.

3. Be kell tiltani az iskolai olvasókönyveket, mert tele vannak destruktív métellyel. Az egyikben például ezt a nemzetgyalázást olvastam: "Meghalt Mátyás király, oda az igazság!" Pedig az igazságról nyilvánvaló, hogy csak a keresztény nemzeti kurzussal született meg s még csak ezután jön el igazán.

4. Be kell tiltani a sírást, panaszkodást, jajveszékelést, mert ez mind izgatás a fönnálló rend ellen. Ellenben el kell rendelni az általános, egyenlő és községenkénti kötelező dicsekvést, nevetést és hálálkodást, csendőrségi ellenőrzés mellett. A dicsekvésnek bizonyos időtartamon keresztül való elmulasztása képezzen kihágást és legyen andó, endő, szigorúan büntetendő.

5. De azt azután egész komolyan mondom, hogy be kell tiltani az arcnak meztelenül való viselését, mert ez szerintem az esetek igen nagy részében szemérem elleni vétséget képez, a mai gyönyörű viszonyok közt.

6. De visszatérek az eredeti kiindulópontra. Be kell tiltani ennek a Bourdet-színműnek a külföldi, berlini, bécsi, párizsi előadását is. Át kell írni az idegen destruktív államok kormányainak és tiltakozni kell diplomáciailag a darab előadása ellen. Mert ha ott elterjed a ragály, onnan aztán a legnagyobb óvatosság ellenére is behurcolhatják hazánkba. Ha pedig a nevezett destruktív kormányok nem engedelmeskednek, meg kell szakítani velük a diplomáciai összeköttetést, haza kell hívni János, Pali és Bölömbér bácsikat.

7. Igazis! Azt a kérdést is be kell tiltani, hogy: "Hogy van?" Mert az bűntettre való felhívás. A kérdező ugyanis csak azt célozhatja, hogy a felelet az legyen: "Köszönöm, rosszul". Ez pedig talán még a lázadás bűntettének tényálladékát is kimeríti. (Nagy Lajos: Betiltani!)

Emlékeztetőül: Alföldi Róbert nem enged, a Nemzeti Színház következő igazgatójának, Vidnyánszky Attilának a kérése ellenére is a meghirdetett műsorhoz tartaná magát, és májusban megrendezi a Mephistót.

Aki szeretné folytatni az irodalmi körsétát (múltba révedést, jelenben ébredést), az Nagy Lajos Képtelen természetrajz és más karcolatok c. gyűjteményes kötetét itt találja meg.

Előzmény:

Matolcsy már csak a szerencsében bízik?

Amennyiben tetszett, csatlakozz Facebook csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr495058066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vitéz László 2013.02.02. 22:41:40

eygetértek... ez egy elb@szott sz@r ország...
feudális náci komcsi parasztokkal...

a fidesmafia ezt a piaci rést/igényt fedezte fel...
tuggya irányítani a feudálzombi rabszolgákat

immotep! immotep! immotep! immotep! immotep! immotep!

politikus-omm 2013.02.02. 23:38:42

Matolcsynak abban igaza van, hogy én is unom a rinyálást. Aki rinyál az képtelen bármi alkotó, előrevivő dologra.

Mint erre a poszter is sokszor rámutatott az 'elmúltnyócévezés' miatt, de ez akkor illett az irányvonalba.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.02.03. 09:07:04

Matolcsyt már sokkal régebben megszállta valami, hívhatjuk optimizmusnak is, de, hogy megszállta az biztos...

romkocsmában merengő félázsiai származék 2013.02.03. 09:09:05

Útleveleket be kell vonni, a határokat le kell zárni, az nem lehet, hogy tömegek meneküljenek a jólét elől.

Lencsés István 2013.02.03. 09:26:41

Az optimizmus csak magunkon múlik , ahogy minden ....

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.02.03. 09:39:00

tény, hogy üdítőbb lenne, ha nem állandóan csak ajvékolást láthatnánk az ilyen index címlapos bérblogokon

...legalább a változatosság kedvéért...

teknoc erno 2013.02.03. 09:42:26

@wmiki: nemcsak azt látjuk, sajnos az olyan hülyéket is látnunk kell a kommentekben mint te...

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.02.03. 09:45:21

@teknoc erno: :x

erről a mocskolódásról nem is beszélve, ahogy a libbantak, magukat felsőbbrendűnek képzelve hülyének nevezik azokat, akik kételkedni merészelnek Dopeman-ben a megváltóban, és a Bajnai/Gyurcsány/Kuncze szentháromságban...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.03. 10:24:27

Az optimizmus nagyon fontos. Ha valaki a rosszra számít, akkor jellemzően az be is következik. Azaz valóban nagy gond, hogy a magyar ember túl pesszimista. De ennek az égvilágon semmi köze a politikához.

Vitéz László 2013.02.03. 10:32:09

@romkocsmában merengő félázsiai származék: íyg van

INTERNET és határok lezár !!!

a rohadó nyugat hamis propagandával bomlasztya nemzetünk egységét

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2013.02.03. 11:33:17

Én azért vagyok pesszimista, mert minden a politikusokon múlik, mi nem tehetünk semmit. Sajnos ez a helyzet. Sőt, nem csak a politikusokon, hanem másokon. Rajtam semmi se múlik. Mondjuk így nincs felelősség se, és ez jó. Szóval megvan a jó része is. De a felelősök és hibásak a politikusok és mások.

Én mindent megteszek, teljesítem a parancsokat, törvényeket, szabályokat.

Muhahaha, hajrá magyar értelmissség.
süti beállítások módosítása