véleménynyilvánítási szabadság6 (1).pngRezsiharc - talán egy rendszerváltás utáni kormányzat sem próbált még ilyen szinten arra apellálni, hogy az átlagszavazó bizony nem lát tovább az orránál, közgazdasági ismeretei nincsenek és bármilyen demagóg szlogennel meg lehet etetni annak érdekében, hogy elhiggye, bizony következmények nélkül lehet szembeszállni a legelemibb piaci alaptörvényekkel is:

"(...) Magyarország történetében először a Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által benyújtott jövő évi büdzsé egyértelműen a rezsicsökkentés költségvetése. Elmondhatjuk azt, hogy a tavalyi díjakhoz képest már 20 százalékkal csökkent a földgáz, az áram és a távhő ára. A következő fontos tervünk a közműszolgáltató cégek nonprofittá alakítása. Mindezeket annyira fontosnak tartjuk, amennyiben szükséges, akkor hajlandóak vagyunk alaptörvénybe is foglalni ezeket" (Nyitrai Zsolt, fidesz.hu)

Hogyne, ki ne mondaná azt, le az árakkal, vissza nekem a Kádár évek energiaárait? Ki ne akarna sokkal olcsóbban fűteni-világítani, kéményt sepertetni meg vizet inni - ráadásul mindezt úgy, hogy megússza az energiatakarékosság-célú beruházásokat, a legjobb megoldás keresést, a kivitelezőkkel bajlódást? Ki ne vágyna kisebb gázszámlára hőszigetelés nélkül is, és miért is cserélné le az áramzabáló készülékeit energia- és környezetbarátabb típusra?

A  választók egy része valószínűleg beáll a rezsiharcos kormánypárt mögé, aláírja az összes lehetséges aláírandót - ahogy 2,5 millió honfitársunk már meg is tette, és ott csápolnak a rezsicsökkentés tárgyában rendezett lakossági fórumokon is, még többet követelve:

"(...) az elmúlt két hétben 113 rezsicsökkentést támogató lakossági fórumot tartottak országszerte, melyeken miniszterek, államtitkárok és vezető politikusok vettek részt. Politikusaink több mint 25 ezer kilométert tettek meg az elmúlt két hétben, hogy találkozhassanak a választópolgárokkal – jegyezte meg. A Fidesz társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója aláhúzta, volt olyan fórum, melyen 200-an, volt ahol 800-an vettek részt; mindösszesen közel 40 ezer emberrel sikerült újra személyesen találkozni. Ezek az emberek újra hitet tettek a rezsicsökkentés fontossága mellett, hangsúlyozták: a Fidesz és a kormányzat ne térjen le erről az útról, hanem folytassa a rezsidíjak csökkentését " (Nyitrai Zsolt, fidesz.hu)

A választásokig van még egy-két hónap, ha kifúj a rezsicsökkentés, a harcot ki lehet terjeszteni és át lehet váltani az olcsóbb kenyeret és sört akcióra is, valószínűleg ez is hozna még egy-két kósza szavazatot.

"(...) mivel nem lehet a béreket emelni, nem tudnak munkahelyeket teremteni, valamilyen módon mégiscsak érzékeltetni kell az emberekkel, hogy javul a helyzetük. Az ágazatokat, szektorokat sújtó különadók abból az illúzióból táplálkoznak, hogy ott extraprofitok termelődnek. De ezeket a hipotéziseket máig nem támasztják alá konkrét számítások. Egy dolgot azonban látni kell: ez a gazdaságpolitika, ami azzal indult, hogy mindenáron csökkenteni kell az államadósságot, ma oda jutott, hogy éppen annyi adósságunk van, mint 2010-ben. Eközben azonban a 3000 milliárd forintnyi magán-nyugdíjpénztári vagyont „elköltötték”, tehát 3 év alatt ez a kormány is képes volt 10 százalékponttal megnövelni az ország adósságszintjét." (Mellár Tamás, hvg.hu)

 

Igen ám, de. Az árakat ugyebár lehet egy szintig csökkenteni, utána már nem, legalábbis ha a racionalitás talajáról közelítjük meg a dolgokat (a bevételeknek célszerű fedezni a közműrendszerek működtetéséhez szükséges kiadásokat valamint a karbantartást és a fejlesztést is) - a szolgáltatók elvárt minimumprofitjának és a bespájzolt eredménytartalékok elvonása egy új világ felé vezet, a fejlesztések teljes leállásához, a karbantartási munkálatok minimálisra redukálásához, a már meglévő hálózatok egyre nagyobb mértékű leromlásához, végső soron pedig az elégtelen szolgáltatáshoz. Történelmi példa van bőven, még modellezni sem kell a jövőt.

Az elfojtott infláció azonban mindig megbosszulja magát - ez nem újdonság azoknak, akik a rendszerváltás idején végigélték az ilyen típusú politikából adódó árrobbanást, bár a jótékony felejtés sokakban valószínűleg kitörölte az emlékeket. Ez a korosztály azt is megtanulta, hogyan is működik a fekete piac - mert ugyan ki lehet jelenteni, hogy ezentúl a tűzifa majd a rezsiharcnak megfelelő hatósági áras lesz, de ki lesz az, aki hajlandó lesz annyiért eladni a fáját? A magántermelők biztos nem (az állami erdőgazdaságokat meg majd megtámogatja az állam, ha csődbe mennének), inkább kivárnak áruhiányt generálva vagy bevezetik terméküket a feketepiacra, ahol már nem a hatósági árak fognak dominálni. Így a kormány megnyer egy rezsiháborút, a lakosság pedig megtanulja, nem a kormány, hanem a gaz spekulánsok miatt drága a tüzelő. A fekete gazdaság pedig köszöni, jól lesz - mert olyan bolond nem terem e világon, aki áfás számlát ad a hatósági áras, de nem hatósági árban eladott árujáról.

 

Szerencsésebb helyzetben vannak a távfűtés-függők. A rezsiharc folytatódik, egyre kevesebbért lesz meleg a lakásban - a szolgáltatók meg házalnak a veszteségeik miatt és kompenzációt követelnek

"Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke a lapnak azt mondta: a lakossági szolgáltatásból eredő veszteségek kompenzálása elkerülhetetlen lesz a szektorban, a kompenzációt idén és jövőre is fenn kell tartani, miután az újabb, 11,1 százalékos csökkentés hatással lesz az önkormányzati cégekre is. Az igényelt összeg nagysága egyelőre kérdéses, a szükséges támogatás mértékét az időjárás is erősen befolyásolhatja, illetve településenként és társaságonként is jelentős eltérések mutatkozhatnak. (Az idei első 10 százalékos rezsicsökkentés miatt is veszteségek érték a távhőszolgáltatókat, amiért cserébe a kormány 52 milliárd forintos támogatást ítélt meg nekik.)" (origo.hu)

És ez miért jó? A gázzal, fával meg egyéb módon fűtők adójából is fizeti a kompenzációt a kormány. A távhősök jól járnak (azaz kevesebbet fizetnek), cserébe az összes adófizető kompenzál. Bár a rezsicsökkentés szlogenje nem az, hogy "mindenki megfizeti a harc árát", de a valóság mégis csak ez. És ez az 52 milliárd ugyebár nem is a teljes rezsicsökkentés ellentételezése - még egy-két huszáros árvágás, és fizethetünk további milliárdokat, mint a katonatiszt - és azok is, akik nem is veszik igénybe ezt a típusú szolgáltatást.

 

Igazságosabb lesz a rendszer, ha az összes közműszolgáltató állami fennhatóság alá kerül - így már a távhős is fogja fizetni a gázos miatti kompenzációt (csak hogy az alulkalkulált bevételek miatt ne menjen csődbe a szolgáltató), ahogy előbb vagy utóbb önteni kell majd a költségvetési forintokat az elektromos, víz- és szennyvízhálózatokba is. És akkor még nem is beszéltünk a feleslegesen alkalmazott sógor-koma-jóbarát béréről meg tanácsadói díjáról, a túlárazott beruházásokról, a drága közbeszerzésekről, a szakmai dilettantizmusról - ezeket is ellentételezni kell majd az adófizetőknek.

A kérdés az, egészen biztos, hogy ez hosszú távon jó megoldás lesz? Vagy csak egyetlen cél van, a jövő tavaszi szavazatmaximalizálás, aztán a jelenlegi kormányunk után a vízözön?

"Nem igaz, hogy megfelelő árszabályozással nem lehetett volna a kellő eredményeket elérni. Mert félreértés ne legyen: ami most rezsicsökkentés címén zajlik, az egy adminisztratív vágás. Szabályozásról akkor lehetne beszélni, ha bizonyos árképleteket, árszabályokat a kormány megalkot, azokat közzéteszi, és ahhoz az érintett cégek alkalmazkodnak. Például meghatározza, hogy a mindenkori infláció szintje alatt 2 vagy 3 százalékponttal lehet csupán a szolgáltatási árakat mozgatni, mert az a kormány elvárása a szektortól, hogy évente legalább 2-3 százalékos szolgáltatásjavulást, hatékonyságnövelést produkáljon. Ehhez lehet alkalmazkodni, ahhoz viszont nem, hogy "akkor vágnak még 11,1 százalékot". Azt látom csak e lépések mögött, hogy a kormány inkább rövid távú megoldásokban gondolkodik." (Mellár Tamás, hvg.hu)

Ha pedig az egész rendszert bebetonozzák az Alaptörvénybe, a választások után pedig a leendő kormánynak nem lesz meg a többsége a rendszer normál mederbe tereléséhez, annak következményeire jobb nem is gondolni. 

"Az látszik, hogy a kormány most két legyet akar leütni egy csapásra. Az egyik „légy”, hogy népszerűséget növel a rezsicsökkentéssel, a másik pedig, hogy a külföldi többségi tulajdonú szolgáltatókat megpróbálja jelenősen visszaszorítani azért, hogy a hazai vállalkozásokat a helyükre tegye. A kormány úgy gondolja, hogy a hazai irányítású cégek gazdálkodása ezzel eredményesebbé válik, és kevesebb profitot visznek ki az országból. Ebbe a képbe illeszthető a bankok megadóztatása, és hogy a takarékszövetkezetek államosításával saját bankot akar magának az állam. Ide sorolhatjuk, hogy az energiacégeknél a lakossági árakat lefelé nyomják, és azt kommunikálják, hogy nem baj, ha veszteségesek lesznek vagy kevesebbet beruháznak. És ha nem tetszik, el lehet menni, majd olcsón államosítják a céget. (...)

"Az nagyjából látszik, hogy ennek az államosító gazdaságpolitikának előbb-utóbb komoly költségvetési vonzatai lesznek. De ez önmagában még nem ad választ az egész problémára. Mert tegyük fel, hogy kivásárolják az összes hírbe hozott céget, és találnak olyan pénzügytechnikai megoldást, amitől az államháztartás és a költségvetés nem áll fejre. De ezzel az egyszeri kiadással nincs minden letudva, és a cégvásárlás önmagában semmire nem jelent garanciát.

Nem látom igazoltnak azt a hipotézist, hogy a magyar gazdaság egésze ma van olyan helyzetben, hogy a külföldi vállalkozások kiszorítása után be tudna lépni ebbe a folyamatba, és az eredményeket ugyanazon a szinten tudja produkálni. Márpedig, ha hazai cégek veszik át az irányítást, adódik a kérdés, hogy a technika-technológia és a szakértelem meglesz-e, és az állam tud-e megfelelő érdekeltségi rendszert kialakítani. Ha nem, akkor egyenes út vezet az alacsonyabb hatékonyságú, és drágább ellátás felé. És ha a költségdrágulás ellenére az állam ragaszkodik ahhoz, hogy a sárga csekken olcsó fogyasztói ár szerepeljen, akkor visszatérünk a szocialista Magyarországon alkalmazott modellhez. Aminek az a következménye, hogy ha a víz, a gáz, az áram meg a távfűtés fogyasztói ára alacsony, akkor azt egyrészt máshol kell megfizetni, másrészt viszont pazarló fogyasztást hoz magával. Ez egyre csökkenő szintű ellátásához vezet; nem hiszem, hogy csak én emlékszem arra az időre, amikor, ha dördült kettőt az ég, azt több órás áramkimaradás követte." (Mellár Tamás, hvg.hu)

Lehet hosszas vitákat folytatni arról, vajon ez a politika hova vezet - a legtöbben azonban egyetértenek Mellár Tamással, irány a szocialista modell. Lehet, hogy eljön még a háromhatvanas kenyér időszaka is? Csak jó hangosan kell ismételgetni, nem a zemberek fizetik meg ...

 

Ha tetszett és szívesen olvasnál még több morgást, tematikus tartalomjegyzék itt.

Amennyiben tetszett, várunk Facebook-csoportunkban!

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr385547773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nandras01 2013.10.02. 18:41:21

tökéletesen igaz, és még szinte hízelgő mellár vélenye.
a gond ott kezdődik, hogy az egységsugarú választó be van oltva gondolkodás és a holnapig látás ellen, így örvendezve tapsikol a fidesz fogyasztó -persze inkább választó- barát jótevéséhez.
amikor meg jönnek majd a gondok, akkor meg habzó szájjal fogja szidni a rohattmultikat, a mocskoseut, meg úgy általában mindenkit kivéve saját magát, az egésznek az okozóját.
mert tévedés ne essék, ezt nem a fidesz teszi, pontosabban nem tehetné, ha csak minimális agya lenne a droidseregnek.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2013.10.03. 08:17:03

Igen, már vártam, hogy mikor jön fel a 3,60-as kenyér dolga.
Azonkívül vissza az 50 filléres fagyigombócot is!

toportyánzsóti 2013.10.03. 08:25:23

100 milliárdocskába kerül azembereknek a távhő kistafírozása!Ezzel kiállította magáról a diliflepnit a kormányzat!Vízügyi társaságokra is kell pár 10 milliárdocska ami megint csak a beteg állapotának súlyosságát bizonyítja!

Sir Galahad 2013.10.03. 08:32:35

A helyzet a következő: adott egy probléma, amit az átlagember úgy tud megfogalmazni, hogy a bérekhez képest Magyarországon aránytalanul magasak a közszolgáltatási díjak. A Fidesz ezt a sokakat irritáló tényt észrevette, és lépett az ügyben. Lehet, hogy amit kitalált, az messze nem tökéletes megoldás, de legalább csinált valamit. Ehhez képest mit csinál az ellenzék? Két dolgot. 1: Mint jelen bejegyzés szerzője, tudomást sem vesz a problémáról, amivel még jobban felbosszantja az átlagembert. 2. Hasonlóan rossz ötletekkel áll elő (lásd: MSzP - élemiszeráfa-csökkentés, amitől az árak nem mennek le, legfeljebb a kereskedők járnak jól, vagy Bajnai - 2015-re német fizetések lesznek nálunk is. Ezt ki veszi be?). És ez a politikai választék. Itt tartunk...

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.10.03. 08:35:31

"ki ne mondaná azt, le az árakkal, vissza nekem a Kádár évek energiaárait?"

Én például nem, mert nem vagyok se közgazdaságtani analfabéta, se kommunista. Ja, hogy az ugyanaz.
Mondanám, hogy pezsgőt bontok, ha egyszer végre eltakarodik ez a dilettáns komcsi banda, de akik helyettük jöhetnek, azok is mind hülyék. Ha egyszer ilyen szerencsétlen balfaszokat termelt ki és emelt fel Kádár népe :(

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.10.03. 08:37:02

@nandras01: pontosan. Ez a hal bizony a testétől bűzlik.

manager2008 2013.10.03. 08:44:06

A vicc az, hogy a tűzifa költségeket akár 50%-al is lehet csökkenteni (a régi kályha fogyasztásához képest) a gazdaságos kályha vagy kazán alkalmazásával. Ez a gázhoz képest 80% megtakarítás is lehet ha van lehetősége a fogyasztónak fával fűteni. Nekem már működik a rendszer.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.03. 08:52:50

Összekevered a dolgokat, ennek így semmi értelme. A hatósági ár és annak szabályozása NEM szocializmus.

morpho 2013.10.03. 08:55:17

@Sir Galahad:

"a bérekhez képest Magyarországon aránytalanul magasak a közszolgáltatási díjak"
Nem is beszélve a benzin áráról, az élelmiszerekről,a műszaki cikkekről és a banki költségekről... Nosza, csökkentsük gyorsan azt is, ha már felismertük a problémát. Ha ez ilyen egyszerű és nem függ össze a magyar gazdaság teljesítményével, én támogatom ezerrel!

morpho 2013.10.03. 09:00:52

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Tényleg nem az, csak itt nem árszabályozásról van szó, hanem az energiaszektor állami(adófizetői) finanszírozásáról. Egész pontosan erről:
index.hu/napirajz/2013/09/27/hidegek_vannak/

sas70 2013.10.03. 09:07:22

Ugyan ezt a nemnormális balfaszságot utáltam a cuclizmusban, hogy vigyük a golyót és gurítsuk a kockát! Persze ez most sokkal jobb, mert kiegészül azzal, hogy gonoszmulti és verjük csak bele az ő farkát a csalánba, az nekünk úgysem fáj!
Pedig fájni fog és aki átélte a rendszarváltást az tudja, hogy sokkal jobban fog fájni!

mrbateman 2013.10.03. 09:16:54

Hogy mondják horvátul aztat, hogy: EXTRAPROFIT?!
Meg, hogy nem leszünk gyarmat?!

elwood 2013.10.03. 09:19:44

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: a szabályozás és a hasraütésszerű populista csökkentés között látsz különbséget ?

randomuser1 2013.10.03. 09:21:14

hatalom koncentráció, befolyás visszaszerzése a bizonyos nézőpontból elhibázottnak ítélt provatizáció átalakítása.
nincs itt semmi baj, erre szavaztunk 3 éve.
jövőre lehet másra szavazni de attól még a mezei szalagmunkás semmivel nem lesz jobb helyzetben,
csak nő az áram ára, de annyi érdekérvényesítő ereje nincs, h a fizuját emletesse a gonosz foglalkoztatójánál, hisz erős túlkínálat van mindenütt a munkaerőpiacon.
szal perpill az alacsony infláció szinte mindenkinek jó, hosszú távon meg meglátjuk.
mindenestre hüvelykujj szbályként elmondhatjuk, ha valakinek most nem jó és eddig se volt vangyon jó, akkor ezek után se lesz, lévén a szituja szociális státuszfüggő, nem sok köze van az aktuális politkai irányzathoz
ezt csak a politikai és gazdasági összefonódásba bevontak terjesztik :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.03. 09:22:41

@elwood:

Ha arra gondolsz, hogy az egész lényegileg demagógia a választások miatt, akkor természeetsen igazad van.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.10.03. 09:54:33

"az állam tud-e megfelelő érdekeltségi rendszert kialakítani"

Ez történik most: a jelenlegi kormányzat kialakította a neki legmegfelelőbb érdekeltségi rendszert -- a sajátját.

Sir Galahad 2013.10.03. 10:34:04

@morpho: Nyilván összefügg a gazdaság teljesítményével, de attól a probléma még probléma marad. És persze, drágák az általad felsorolt dolgok is, de van egy komoly különbség a rezsikiadások meg mondjuk a benzin és a műszaki cikkek ára között. Autó vagy plazmatévé nélkül lehet élni - nekem is megy - fűtés, világítás meg ivóvíz nélkül viszont nem. Az általad felsoroltak közül egyedül az élelmiszer a létszükségleti cikk - no, azt támogatnám is, hogy legyen olcsóbb. a kérdés az, hogyan? Mert az áfacsökkentést az egyik korábbi kormány már kipróbálta, nem jött be.

morpho 2013.10.03. 10:55:15

@Sir Galahad:

Két oldalról is megközelíthető a probléma. Egyrészt aki autóval jár vidékről dolgozni, vagy azzal szállítja reggel a gyereket az óvodába, esetleg a nagymamát a kórházba, annak a benzin létszükséglet. Másrészt ilyen alapon világítani gyertyával is lehet, nosza csökkentsük a gyertya a gyufa és a karbidlámpa árát. Aki fával fűt, azzal mi újság? Nem létezik két azonos fűtőértékű fatörzs, ráadásul aki egy tanyán lakik, annak megjelenik a szállítási költség is. (lásd még a nélkülözhető benzin). A plazmatévén kívül van még pár műszaki cikk, ami kevésbé nélkülözhető. Mondjuk a hűtőszekrény(Varga Misi nyomán), de a hajszárító is erősen necces és akkor még nem is telefonáltunk, ami azért eléggé létszükséglet manapság. Amin ezt írom, azt meg hagyjuk is. Kommentelni tényleg nem létszükséglet és az ügyfélkapu is lecserélhető a sorban állásra...

Bolsi Buster 2013.10.03. 10:55:42

Csak nem nyugszik bele a ballib a rezsicsökkentésbe.

Történjen bármi, a rezsinek emelkedni kell, és az energiának külföldi kézben kell lenni. Különben indul a picsogás. Ez a legelemibb piaci tv.

Ők már megmutatták hogy kell igába fogni a legelemibb piaci tv-eket. A férgek.

Netuddki. 2013.10.03. 10:59:51

@Sir Galahad: "A Fidesz ezt a sokakat irritáló tényt észrevette, és lépett az ügyben. Lehet, hogy amit kitalált, az messze nem tökéletes megoldás, de legalább csinált valamit."

Hát bammeg, ez pont az az eset miszerint jobban tette volna a fidesz ha nem csinál semmit...

Netuddki. 2013.10.03. 11:06:03

@Puskát kellett volna hozni: Cseppet se zavarjon a fidesz propaganda nyomatásában, hogy a maszop például lépten nyomon azt mondja támogatják a rezsicsökkentéseteket. Nem komálom se a fideszt, se a maszopot, csak azért a nyilvánvaló hazugságaitok elég feltűnőek.

Hasonló propagandát nyomattatok a "gázáremeléses" propagandátokban is. Lehet pár embert meg tudtok téveszteni vele, de a többség átlát rajtatok...

Netuddki. 2013.10.03. 11:07:31

@morpho: "Aki fával fűt, azzal mi újság?"

Annak lesz szociális faszállítás. A vajda megmondta...

É2I 2013.10.03. 11:08:17

Akkor most Mellár Tamás vagy Mellár István?

Egyébként egyet értek vele bárhogy is hívják. Ez a populista politikai árképzés nagyon drága lesz még egyszer.

Sir Galahad 2013.10.03. 11:10:14

@morpho: Ahogy hallom, azon például már gondolkoznak is, hogy miként nyújtsanak segítséget a tűzifával fűtőknek. A többi meg vitakérdés... ha elindul egy párbeszéd ez ügyben, az hasznos lehet.

Sir Galahad 2013.10.03. 11:12:24

@kovi1970: Nocsak, egy unatkozó milliárdos is ír ide, akit nem érdekel, mennyi a rezsiköltsége. Sajnos kevesen vannak hasonló helyzetben...

Bolsi Buster 2013.10.03. 11:12:44

@kovi1970: A többség - aki az mszp-re akar szavazni...:)

A maszop kínjában azt mondja hogy támogatja a rezsicsökkentést holott az egy szög a maszop koporsójába. Egyenesen nem mondják meg hogy utálják, csak a bloggereknek adják ki az ukázt.

Aureliano Buendía ezredes 2013.10.03. 11:19:49

Mondjuk ha az isteneid az elmúlt három évben nem az ország lenullázásával lettek volna elfoglalva, hanem megpróbálnak egy működő gazdaságot felépíteni, akkor tán az emberek ki tudnák fizetni a rezsiköltségeket. Vagy mégis mi a végcél? Hogy a havi 47 ezerből tengődő szerencsétlen közrabszolga szintjére viszik le a rezsiköltségeket?

É2I 2013.10.03. 11:22:40

@Puskát kellett volna hozni: Miért is utálják? Maximum azért, mert nem nekik jutott eszükbe. De a fityisz is kézzel-lábbal hadakozna ellene, ha mégis és azt követelné a kormánytól, hogy vezesse be.

Bolsi Buster 2013.10.03. 11:24:24

@Aureliano Buendía ezredes: Ehhez képest a zemberek köszönik, jól vannak és inkább Orbánnak hisznek mint másnak.

Bolsi Buster 2013.10.03. 11:26:16

@É2I: Persze hogy azért. Öröm nézni a kínlódásukat.

Aureliano Buendía ezredes 2013.10.03. 11:41:42

@Puskát kellett volna hozni: Igen, és holnap majd annak hisznek, aki 50%-os csökkentést ígér, jövő héten meg annak, aki teljesen ingyenessé tesz mindent. Zombieland.

Bolsi Buster 2013.10.03. 11:50:14

@Aureliano Buendía ezredes: Orbánt most választják majd meg harmadszor.

Az ellenfelei közül melyik húzott ki 4 teljes évet?

Csak hisznek neki, valamiért. Csak nem hisznek másnak, valamiért. Nem jobb a rezsicsökkentés anélkül hogy nőne az adósság, rezsiemelés helyett úgy hogy nő az adósság?

Bolsi Buster 2013.10.03. 12:04:03

@Aureliano Buendía ezredes: Méghozzá elég jelentőset.

'Az adósság a 2013-as várható GDP előrejelzés alapján a GDP 76,5 %-át tette ki.'

turbocat 2013.10.03. 12:04:09

@Aureliano Buendía ezredes: azért legyün szerények....., nem kell ingyér, mer úgy nem jó, csak legyen a víz 3 forint, a villany meg 80 fillér és a mercédes C classe se kerüljön 80ezernél többe...., menni fog, csak akarni kell !!!

neutreality 2013.10.03. 14:51:20

@elwood: a privatizacio "elhibazasabol" az osszes akkori parlamenti part rendesen kivette a reszet, marmint nem csak torvenyhozokent es szabalyozokent, hanem aktivan is. (Nyilvan ma sem lenne ez maskepp.)
Egyebkent ha visszagondolok azokra az idokre, jol esik emlekezni, milyen jo volt akkoriban Magyarorszagon elni. Azt hiszem, azon ritka evtizedek egyike a magyar tortenelemben, amikor mindenki felszabadult es optimista volt, az egyutmukodes es osszetartozas pedig nem partszlogen volt (vagy utopia), hanem mindenki szamara egyertelmu alapvetes, mint ahogy a problemaknak az esszeru oldalrol valo megkozelitese is (legalabbis tarsadalmi elvaraskent). Pl. mindenki felfogni latszott (magam is a 10+ eves fejemmel), hogy miert szukseges egy Magyarorszaghoz hasonlo adottsagokkal rendelkezo (ertsd: nem olajnagyhatalom) orszagban az allam kivonulasa a leheto legtobb szolgaltatas mogul. Annyira logikus es egyszeru, es annyi helyen leirtak mar, es annyi nagyszeru pelda van ra a multban es jelenben, ellentetben az ellenpeldakkal, hogy nem is pazarolnam a szot.
Most viszont hirtelen a befektetoket ismet kapitalista kizsakmanyolonak hivjuk, a befektetett penzuk utani profitot meg a neptol lopott penznek (meg szovetsegest gyarmatositonak, a vilaggazdasag foszereploit penzugyi hatterhatalomnak stb. stb. stb.....), es persze az allam ismet a leheto legjobb gazdaja lett mindennek.
?
Nem is lenne ezzel baj, ha eltelt volna 50 ev, de igy kb. ugyanazok az emberek (tehat az osszes legalabb 35 eves ember, ami azert massziv atfedes) allnak hozza ugyanazokhoz a dolgokhoz abszolut ellentetesen.
Es meg csak fel sem tunik senkinek.

Reaper Man 2013.10.03. 16:02:52

@Puskát kellett volna hozni: Az sose zavarjon aluliskolázott barátom, hogy a maszop valamint a fityisz és 0%-os harcostársai (tudod a kreténdemagógok) között a fő különbség csak annyi, hogy fityiszéknél kicsivel több a volt komcsi ejtőernyős, plusz oda a köpönyegforgató legalja került... :D Arról a kis butus egybites megközelítésről, hogy aki véletlenül kritizálni találná a jelenleg kormányzó.. (itt most semmi szalonképes nem jutott eszembe :D), szóval hogy azok automatikusan a maszop emlőit szopják... Persze, értem én, hogy kevés ésszel könnyebb a fekete-fehéret megragadni... :D

Celtic 2013.10.28. 20:46:13

@Sir Galahad: Nem biztos. Engem pl. kifejezetten zavar, hogy 5-600 Ft a villany es a gaz is, de kozben 500e folott koltottem a nyilaszarok cserejere + ejszakai aramra. Arra nemigen volt tamogatas, akarcsak a tarsashaz kulso szigetelesere.

(Plusz amiota idekoltoztem, kepes vagyok naponta irni a kulonfele eroforras-fogyasztasaimat, szoval nemigen er meglepetes, viszont durvan 1200 Ft-ot sporolok havonta - alig tobb, mint egy doboz cigi. Par honapja meg ket doboz cigi is kijott)

Celtic 2013.10.28. 20:47:58

Egyebkent itt is az lesz, mint pl. a szamitastechnikaban: kurva olcso, csak megbizhatatlan. Dehat inkabb ne legyen majd heti ket nap aram (lehetoleg hetfon, akkor ugyis adasszunet lesz a teveben), minthogy az eddigit fizesse az ember.
süti beállítások módosítása