morgás joga 6.jpgA vendéglátóipart újabb támadás érte, most éppen (számukra) a legváratlanabb helyről - nem az ÁNTSZ orvosai razziáznak, a fináncok leltároznak vagy az adóellenőrök nyugtavadásznak és nem is az Artisjus kémei vizslatják a vendégek szórakoztatásául szolgáló képernyőket vagy a tűzoltók ellenőrzik a poroltókat.

Az érintetteknek e hónapban az MTVA honlapját kellett volna bogarászniuk, ahonnan megtudhatták volna időben, hogy a június 8-án kezdődő labdarúgó Európa-bajnokság nyitómeccsét (és a többit is, meg az olimpiát is) csak akkor közvetítheti egy kocsma vagy bármilyen kereskedelmi célú rendezvényszervező, ha megszerezte az erre vonatkozó engedélyt, illetve be is fizette a díjat.

Az érintettek csak kapkodják a fejüket - mekkora valószínűsége van annak, hogy a tulajdonosok, üzletvezetők rátévednek az MTVA holnapjának eldugott aloldalára, esetleg megtalálják az egész adminisztrációt intéző Krea-Trend Kft-t? Pedig onnan mindent megtudhatnak, amit csak kell ahhoz, hogy nyilvános kivetítést szervezhessenek, magyarul az Európa Bajnokság és az Olimpia alatt a kocsmákban, kávézókban, vendéglőkben nézhessék a meccseket, versenyeket a vendégek.

A hepi bevezető:

"Biztosan sokan készülnek arra, hogy társaságban szurkoljanak kedvenc csapatuknak, hogy közösen nézzék végig a meccseket és az izgalmas versenyszámokat. Természetesen sokan tervezik azt is, hogy ehhez a közös szórakozáshoz helyszínt és igényes vendéglátást is biztosítsanak, megfelelő színvonalú technikai berendezések, kivetítők felállításával." (Krea-Trend Kft)

Kiegészítő információ:

"A Foci EB és Olimpia olyan kiemelt sportesemények, melyek bármely, Magyarország területén történő nyilvános kivetítésének kizárólagos jogát az MTVA szerezte meg – jelentős díj ellenében - az eredeti, külföldi jogtulajdonosoktól. Ezen jogszerzésre tekintettel a fenti rendezvények részét képező bármely sportesemény közvetítésére engedély kizárólag az MTVA-tól szerezhető, függetlenül az Artisjus részére fizetendő, előbb leírt jogdíjtól. Ennek megfelelően a Foci EB és az Olimpia közvetítésének nyilvános kivetítése esetében az MTVA részére kell megfizetni a vonatkozó díjakat."  (Krea-Trend Kft)

A letölthető, kitöltendő és visszaküldendő formanyomtatványon meg kell adni például a projektor fényerősségét, a LED-fal vagy óriás tévé kivetítő felületének négyzetméterét és komoly előrelátást tanúsítva azt is, mely napokon és mikor kívánják ezeket üzemeltetni. Arról viszont, mennyibe is fog kerülni nekik az egy-egy hónap, sok információt az érdeklődők előre nem kapnak.

Természetesen a fenyegetés sem marad el:

"Tóth A. Péter, a Krea-Trend Kft. ügyvezetője az [origo]-nak elmondta, egy vidéki kiskocsmának (30 fő alatt) 50 ezer forintjába kerül a teljes foci EB közvetítési jogának megvásárlása, az olimpia ugyanekkora költséget jelent. A nagyobb, 300 fő fölötti befogadóképességű rendezvények, például plázák projektoros kivetítése legfeljebb 600 ezer forintba kerül mind az EB, mind az olimpia esetében, a kettőre együtt viszont kedvezmény jár, 950 ezer forintért megkapják a rendezvény szervezői.

Tóth A. Péter elmondása szerint az MTVA feladata begyűjteni nemfizetőktől a díjat. A közleményében megfenyegette azokat, akik kereskedelmi céllal, nyilvánosan, de engedély nélkül vetítenék a sporteseményeket, hogy ez "a közvetítési jogok súlyos megsértését jelenti, így az ilyen cselekmények minden esetben az elmaradt díjak és keletkezett károk megtérítésére irányuló jogi eljárásokat vonnak maguk után".

[origo]

 

A kocsmatulajdonosokban (pár keresetlen szó elmormolása után) felmerülhet például:

  • vajon miért nem lehet megkövetelni egy olyan szervezettől, mint az MTVA, hogy időben és a megfelelő csatornákon hozza nyilvánosságra, mit is vár el a kiskocsmáktól és a nagy vendéglátóipari létesítményektől?
  • vajon egy kis előrelátással lehetett-e volna értesíteni az érintett cégek többségét (pl. az Artisjus-on keresztül), hogy ne a sajtóból az utolsó pillanatban tudják meg, milyen új fizetési kötelezettségük van?
  • vajon kiszámolta-e valaki, hogy az újabb sarcot hogyan fizetik ki azok a kiskocsmák, akiktől elvették a játékgépek bevételeit, árszínvonalukat emelte a fogyasztási adó és a chipsadó, amelyeknek valami úton-módon ki kell gazdálkodniuk a megemelt minimálbéreket, áprilistól pedig nagy valószínűséggel csökkent a vendégek száma is a dohányzás tiltása miatt?
  • Vajon a fővárosiak miért fizetnek többet (gyakran kétszer annyit), mint a vidékiek?
  • És vajon a kocsmák kérhetnek vissza pénzt azért, mivel ők meg az MTVA csatornáit reklámozzák az oda betérőknek?

 

Vajon mi lesz a tulajdonosok döntése? Belenyugvóan bólogatnak, hogyne persze, eddig is fizették az Artisjusnak még a Thaiföldön beszerzett relaxációs CD magyarországi lejátszása után is a jogdíjat, bejelentették mikor hogy van nyitva a söröző meg a kávéház és azt is, hány fő tartózkodhat a vendéglátóipari létesítményben. Az újságírók tájékoztatása alapján azonnal letöltik a kft honlapjáról az adatlapot, rohannak befizetni a bejelentett fényerő és négyzetméter meg ki tudja mi alapján kikalkulált díjat, hogy aztán átírhassák az üzleti tervüket, újból árat emeljenek, elbocsássanak egy dolgozót a plusz teherrel sújtotta hónapokra vagy fogják magukat, előhúzzák a legendás magyar kreatívságot és olyan módozatokat keresnek, amelyekhez az MTVA-nak tuti semmi köze? Precedens van, lásd a "Karen Murphy esete a görög dekóderrel" ügyet (részletesen itt), aztán lehet menni egészen az Európa Unió Bíróságáig.

És mindez mit igazol azontúl, hogy a róka nem tud olyan gyorsan futni, hogy még egy bőrt ne akarnának lehúzni róla?

Ruchir Sharma, a Morgan Stanley fő stratégája szerint hazánk vesztes lesz, mivel „eljátszotta a nemzetközi piaci bizalmat. Rossz a híre. Pontosabban az a híre, hogy nem kiszámítható. Főleg gazdaságpolitikai értelemben nem az. Túl sok maguknál a politikai szöveg és ehhez képest túl kevés a növekedést megalapozni hivatott reform. Követhetetlen a taktikázás az IMF-fel, az EU-val, az egymásra épülő hírek a külföldi befektetők váratlan, meglepetésszerű megadóztatásáról, vagy az adók visszavonásáról."

Most éppen a kocsmárosok, vendéglősök ("kivetítősök") tudnának eposzt írni a kiszámíthatóságból és a jogkövető magatartás emberfelettiségéről.

 

Csatlakozz a Facebook csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr184537732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a jéghegy alja 2012.05.23. 17:02:21

Önnek 1 új adója érkezett. Ez volt a HVG legutóbbi címlapján és tényleg, de szerencsére nincs megszorítás. A Morgan Stanleys kollégával teljesen egyetértek.
süti beállítások módosítása