véleménynyilvánítási szabadság6 (1).pngA 2014-es év a stadionok építésének éve lesz - igaz, már az idén elkezdődött a beruházási hullám, de jövőre a helyzet tovább fokozódik:

"(...)  15,9 milliárdot szántak Orbánék idén a focival kapcsolatos kiadásokra, a 2014-es költségvetési tervezet alapján pedig tartják magukat a duplázáshoz, hiszen valamivel több mint 35,5 milliárdot fognak elkölteni a labdarúgással összefüggő célokra." (mfor.hu)

És aki eddig nem tudta, milyen egyéb változások lopakodnak be a futballfinanszírozásba:

"A sorsolásos szerencsejátékok játékadójának tizenkét százaléka, a bukmékeri rendszerű fogadások játékadójának ötven százaléka, valamint a sportfogadás (Totó) játékadója a külön jogszabályban foglaltak szerint a labdarúgás támogatásában vesz részt. Érdekes megjegyezni, hogy az eddigi szövegekben a "sport támogatása" szerepel, az idei költségvetésben pedig a "labdarúgás támogatása" van feltüntetve." (fortunaweb.hu)

Ez azonban csak a jéghegy csúcsa - kormányunk az egyéb sportokkal, utánpótlás-neveléssel, felkészüléssel kapcsolatos területeken is emelte a tétet - 2013-ban 21,5 milliárdot fordítottak ilyen célokra, jövőre ez 71,8 milliárd forintra emelkedik. (Részletes adatok itt.) És mennyit áldoznak ebből arra, hogy a kötelező úszásoktatás és a mindennapi testnevelés tornaterem-gondjai megoldódjanak? Három-három milliárdot. Amennyiben a kormány komolyan gondolja azt, miszerint a cél, hogy "javuljanak a sportolással kapcsolatos lehetőségek", ez nem biztos, hogy magát a nagybetűs Stadionépítést jelenti. Valljuk be, annak az esélye, hogy a sportolásra vágyó átlagválasztó és annak átlaggyereke ezekben a létesítményekben fog napi szinten testedzeni, elhanyagolható. 

Felcsút stadion morgás joga.jpgHa pedig belegondolunk abba, ki fogja és miből fenntartani ezt a rengeteg, igen látványos, de tényleges sportolásra csak kevesek által használt létesítményt, már tudjuk is a választ: az átlag-adófizető. Mert míg a felsőoktatástól ugyebár elvárt, hogy eltartsa saját magát, addig a focinál és a stadionoknál ugyanez nem követelmény. És borítékolható, a szalagot átvágó büszke polgármesterek már most fogalmazzák a kérvényt, bizony az állam ne csak az építésbe, hanem a fenntartásba is szálljon bele legyen szíves. Vagy az egész úgy fog lerohadni, ahogy van, rémisztő tanulságaként a gigantomániának.

 

És ha azt hittük, ezzel vége a nagy építkezési láznak, pár stadion meg egy csomó felesleges köztéri burkolat meg szökőkút után nyugodtan hajthatják álomra a fejüket a mindezt finanszírozók, hát nem - itt a következő projekthullám, ami talán még kevésbé érthető az átlagválasztónak:

"Kormányunknak kimondatlanul is érvényes jelszava a Soli Deo gloria (Egyedül Istené a dicsőség), ez nemzet- és országépítő kormány, és ebbe az elkötelezettségbe beletartoznak a templomépítések is" (Orbán Viktor, Reformátusok Lapja, origo.hu)

Ennyit az állam és az egyház szétválasztásáról, meg annak alkotmányos alapelveiről:

"Magyarországon az állam és az egyház elválasztása alkotmányos keretekben rögzített, mindamellett számos olyan közös feladat van, amelyekben az egyházi és az állami tevékenység egymást jól kiegészíthetik, illetve vannak olyan területek is, ahol az együttműködés megkerülhetetlen." (Hölvényi György)

Tehát ami a felsőoktatással kapcsolatban követelmény, azaz tartsa el magát, az immáron az egyházakkal szemben sem igaz - ne azok építsenek templomot maguknak, akik odajárnak, és igénybe veszik az ott nyújtott szolgáltatást, hanem majd a kormány ezt is megoldja a nemzet- és országépítés keretében. 

Az mért érthető, ha az adófizetők műemlékek felújításában segédkeznek, de miért építenének új templomokat? És ha már azt kell nekik finanszírozni, vajon kinek kedvezzenek? Minden vallási szervezetnek? A történelmi egyházaknak? Vagy azoknak is, akiket az országgyűlés képviselői nem tekintenek egyháznak, bárki bármit is mond? Ki fogja megmondani, ki mekkora templomot kaphat és hova, milyen bekerülési értékben? És ez vajon egymás tevékenységének kiegészítése, vagy együttműködés keretében fog történni?

Ha nem túl nagyravágyók a templom-megrendelők, egy stadion árából azért több templom is kijön. A kérdés: ha egy szervezetnek saját jogán nincs pénze ilyen épületre, utána ki fogja fenntartani? Ki fizeti a villany- meg fűtésszámlát, a festést meg a kerítés-javítást? Rendezett templomkert is jár a beruházáshoz, vagy elég körbebetonozni, hogy minél kevesebb gond legyen vele?

Tényleg ez a legfontosabb feladatok egyikre az ország- és nemzetépítés keretében? Nem lehetne mondjuk a nemzeti vagyon gyarapítást normális iskolákkal, kórházakkal kezdeni? Azokkal az intézményekkel, ahova vagy kötelező járni, vagy előbb vagy utóbb minden választónak szüksége lehet rá? Azokkal, amelyek az emberi erőforrás értékét jelentősen emelik, ha már a munkalapú társadalom a deklarált kormányzati cél?

És mikor, és hogyan tiltakozhatnak az adófizetők, ők ezt nem kérik, nekik ez nem kell? A nemzet tagjának számít-e az, aki felemeli a szavát, most nem ezzel kéne foglalkozni, hanem ennél sokkal égetőbb problémákat megoldani?

Addig is, minden stadion mellé templomot? És kié lesz a dicsőség, és kié a kudarc?

Ha tetszett és szívesen olvasnál még több morgást, tematikus tartalomjegyzék itt.

Amennyiben tetszett, várunk Facebook-csoportunkban!

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr905561791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.13. 20:40:18

@félázsiai 2llkedő:

"Annak a polgárnak az alapjoga, aki alanyi jogon állampolgár. A szerzett jogúaknak nem alanyi joga, mivel eleve szerzett jogról van szó egy második állampolgárságnál."

Ezt honnan veszed? Mert ilyen szabály nem létezik. Sőt ALKOTMÁNYELLENES lenne bármilyen megkülönböztetés született áll ampolgár és honosított állampolgár között. Ilyen Európában sehol sincs. Ez eleve súlyosan antidemokratikus lenne.

King of Shadows · https://politicks.blog.hu/ 2013.10.13. 20:44:01

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: "Sőt ALKOTMÁNYELLENES lenne bármilyen megkülönböztetés született áll ampolgár és honosított állampolgár között."

Nem lehetsz az USA elnöke, mert nem ott születtél. Én sem lehetek az. Egyiptomé sem, ha jó tudom. Mondjuk egyik sem Európa, de ha ott ilyet lehet...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.13. 20:47:09

@King of Shadows:

Ugyanez belföldiekre is igaz. Szerinted hányan szavaznak átgondoltan? Kevesen. Az átlag "fújj a rohadt Gyurcsány, csak ő ne legyen!" vagy "fújj a rohadt Orbán, csak ő ne legyen!" alapon szavaz.

Eleve a kérdés abszurd. KEVESEN vannak a külföldön élők. A határontúliak közül, akinek a létszáma kb. 2,5 millió, kb. egyötöd szerzett eddig magyar állampolgárságot. Sosem lesz több ez 1 milliónál. A szlovákiak 95 %-át nem érdekli az egész. S ezeknek scak egy része felnőtt. Talán lesz annyi szavazó a szomszédos osrzágokban, mint a belföldiek 10 %-a.

Plusz akik Mo-ról mentek el, kb. 250-300 ezer ember.

Plusz a régi emigránsok.

Ezek közül hány % fog szavazni? Most először talán sokan, de aztán már csak az, akit tényleg aktívban édrekel a magyar politika.

Tudod mi? Ez az egész a 199 mandátum közül 10 mandátumot sem fog érinteni.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.13. 20:49:11

@King of Shadows:

Igen, előfordulnak ilyen dolgok, jellemzően nagyon korlátozottan van ilyen jogállamokban. Az USÁ-ban pl. csak az elnökre és az alelnökre vonatkozik, hogy nem lehet honosított állampolgár. Szavazati jogban ilyen nincs.

King of Shadows · https://politicks.blog.hu/ 2013.10.13. 21:01:04

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: "Tudod mi? Ez az egész a 199 mandátum közül 10 mandátumot sem fog érinteni."

Na, ezért is érdemesebb lenne, ha kapnának néhány saját képviselőt. Én alapvetően nem ellenzem, hogy a külföldön élő magyarok is szavazhassanak, csak ne így, ahogy most. :)

Viszont az a pár százalék jelenleg elég ahhoz, hogy a parlamentbe vigyen egy pártot, ami egyébként nem érné el a küszöböt, és ez már érdemben is torzíthatja az eredményt...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.13. 21:16:41

@King of Shadows:

Miért nem mindegy neked, hogy a külföldön élők milyen módon szavaznak? Mi ennek a jelentősége?

A külföldön élők nem valami különleges faj, mely más, mint a belföldiek. Ott is megoszlanak a politikai álláspontok.

King of Shadows · https://politicks.blog.hu/ 2013.10.13. 21:38:56

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Az, hogy nem szeretem az itteni képviselők stílusát a kérdésben. "A szavazatodat kértem, és nem a véleményedet!" felfogást. Ugyanazt játsszák velük, amit Slukkandúr a nyuggerekkel...

Tudom, hogy megoszlanak, ezért is van a fenti helyzet... :)

2llkedő 2013.10.14. 05:49:44

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Akkor KOTMÁNYELLENES bármilyen megkülönböztetés állampolgárokat illetően, azaz a 18 éven aluliak megkülönböztetése.

Már említettem, hogy a te érveléseid szerint bárki, bármelyik önkormányzatra szavazhatna. Ha én egy másik településen dolgozom, akkor az életem egyharmadát a másik településen élem le, tehát annak a településnek a sorsa érint engem is. Arról nem beszélve, hogy a szabad költözködés jogán bármikor áttelepülhetek egy másik településre, tehát jogomban áll bármelyik település önkormányzatára szavazni.
Mielőtt jönnél a sablon dumáddal, hogy "de az helyi", ízlelgesd az alábbi kifejezést:

Országgyűlési képviselő választás

ORSZÁGgyűlési képviselő választás

ORSZÁG-gyűlési képviselő

ORSZÁG-gyűlés

ORSZÁG
ORSZÁG
ORSZÁG

A fidesz a nagy átkeresztelési versenyében elfelejtette átkeresztelni az Országgyűlést Nemzetgyűlésre.

Amiről te beszélsz, annak a fórumnak az a neve, hogy Magyarok Világszövetsége.

Arra a kérdésemre még nem válaszoltál, hogy hogyan, miben befolyásolja a kis szaros életedet, az, hogy Víz Elek, vagy Hugyo Zoltán a miniszterelnök, hogy a kétfarkú, a rézbagoly, vagy a kurtafarkú kismalac párt adja a parlamenti többséget?

2llkedő 2013.10.14. 05:53:12

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: "Miért nem mindegy neked, hogy a külföldön élők milyen módon szavaznak? Mi ennek a jelentősége?

A külföldön élők nem valami különleges faj,"

A külföldön élők igenis egy másik faj, ha már másként szavazhatnak.

Egyenlő pályák, egyenlő esélyek, én kerékpárral indulok.

Az axióma attól axióma, hogy alapigazság. Ha már megkülönböztetés van, akkor az nem alapigazság. Ilyen eccerű.

2llkedő 2013.10.14. 05:56:00

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
"1990 óta elismeri MINDEN magyar állampolgár szavazati jogát,"

Kivéve a 18 éven aluliakét. Ők csak 18 év betöltése után válnak teljes értékű állampolgárokká. A kibicek soha nem lesznek teljes jogú állampolgárok.

2llkedő 2013.10.14. 06:53:45

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: "Sőt ALKOTMÁNYELLENES lenne bármilyen megkülönböztetés született áll ampolgár és honosított állampolgár között."

A született állampolgárnak alapjoga az állampolgársága (axióma). A honosított állampolgárnak pedig szerzett joga. Ami szerezhető, az el is veszthető. A jog adta, a jog elveheti.

A fidesz árucikké silányította le az állampolgárságot. Bárki vehet a piacon állampolgárságot, ami azt jelenti, hogy kiárusította az országot, a magyar nemzethez már semmi köze.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.14. 08:23:32

@félázsiai 2llkedő:

"Akkor KOTMÁNYELLENES bármilyen megkülönböztetés állampolgárokat illetően, azaz a 18 éven aluliak megkülönböztetése."

Nem az, mivel az életkor alapján lehet különbséget tenni. Lásd jogi cselekvőképesség.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.14. 08:24:17

@félázsiai 2llkedő:

"Már említettem, hogy a te érveléseid szerint bárki, bármelyik önkormányzatra szavazhatna."

Nem, mivel az HELYI választás.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.14. 08:25:13

@félázsiai 2llkedő:

"Amiről te beszélsz, annak a fórumnak az a neve, hogy Magyarok Világszövetsége."

Az egy etnikai alapú civil szervezet, nem politikai közösség.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.14. 08:27:43

@félázsiai 2llkedő:

"A született állampolgárnak alapjoga az állampolgársága (axióma). A honosított állampolgárnak pedig szerzett joga. Ami szerezhető, az el is veszthető. A jog adta, a jog elveheti."

Nézd meg a szabályokat. Nem így van.

"A fidesz árucikké silányította le az állampolgárságot. Bárki vehet a piacon állampolgárságot, ami azt jelenti, hogy kiárusította az országot, a magyar nemzethez már semmi köze."

Nemzetközi gyakorlat állampolgárság adása nagy befektetőknek.

Mo-n ilyen egyébként nincs, nem adnak állampolgárságot nagy befektetőknek.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.14. 08:28:58

@félázsiai 2llkedő:

"Kivéve a 18 éven aluliakét. Ők csak 18 év betöltése után válnak teljes értékű állampolgárokká."

Nem igaz. Akkor válnak cselekvőképessé. De előtte is teljes jogú állampolgárok.

2llkedő 2013.10.14. 08:37:48

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
"Nézd meg a szabályokat. Nem így van."

Elvekről, vagy szabályokról beszélünk?

A szabályok jönnek, mennek, ahogyan a kormányok is.

2llkedő 2013.10.14. 08:38:40

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
"De előtte is teljes jogú állampolgárok."

Nem teljes jogú állampolgárok, mivel nem szavazhatnak.

2llkedő 2013.10.14. 08:44:10

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

"Nem igaz. Akkor válnak cselekvőképessé."

""" A cselekvőképesség fogalma

Biológiai adottság:
szellemi érettség, azaz bizonyos életkor elérése, mindennapi életvitelben való jártasság,
szellemi épség, azaz hogy nem szenved veleszületett szellemi fogyatkozásban, vagy később bekövetkezett pszichés betegségben,
ésszerű akarat-elhatározásra való képesség, azaz alternatívák mérlegelése, választása, következmények számbavétele és mindezeken alapuló felelős magatartás."""

Reád a harmadik vonatkozik.

A kibic felelőtlen magatartást folytat. Éppen ezért kibic.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.14. 08:54:37

@félázsiai 2llkedő:

Mint a kettőről.

Eleve a szabályok alapjai elvek. Szerinted a honosítással szerzett állampolgárság elvehető. Szerintem meg nem, s ezt támasztja alá a nemzetközi gyakorlat is.

A honosítással szerzett magyar állampolgárság egyébként elvehető a szerzéstől számított 10 éven belül egyetlen esetben: ha az állampolgár hamis adatokkal szerezte meg. Még sosem volt erre példa eddig.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.14. 08:56:22

@félázsiai 2llkedő:

Téves. A magyar válsztójog cselekvőképességhez köti a szavazati jogot. Ettől még a cselekvőképtelen és a korlátozottan cselekvőképes állampolgár.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.14. 08:58:11

@félázsiai 2llkedő:

Kiforgatod a szavakat, a külföldön élő képes az alternatívák mérlegelésére, választása, következményeinek számbavételeéreés mindezeken alapuló felelős magatartásra.

2llkedő 2013.10.14. 09:28:31

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

"következményeinek számbavételeéreés mindezeken alapuló felelős magatartásra."

A kibic éppen azért kibic, mert számára nincsenek következmények.

A gyerekeid, szüleid életébe is éppen ezért nem szólsz bele, mert a következményeket ők viselik.

Te mindenféle következmény alól kibújhatsz, mondván, te egy másik állam polgára vagy.

Semmilyen kötelezettséget nincs arra vonatkozóan se, hogy az általad megválasztott élősködőket eltartsd.

Semmiért nem vállalsz felelősséget. Ezért vagy KIBIC!

2llkedő 2013.10.14. 09:30:38

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

"Szerinted a honosítással szerzett állampolgárság elvehető. Szerintem meg nem,"

A jog adta, a jog elveheti, ha tetszik neked, ha nem, mivel nem alanyi jog, hanem szerzett jog. Egy állampolgárság az alanyi jog. A többi mind csak adható, és elvehető.

2llkedő 2013.10.14. 09:32:22

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Érzed már a szádban annak az ízét, hogy

ORSZÁGGYŰLÉS?

Tudod, mit jelent hogy ORSZÁG?

Te nem vagy tagja az ORSZÁGNAK.

2llkedő 2013.10.14. 09:45:04

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

""""Ország elnevezéssel illetik azt a rendszerint összefüggő földrajzi területet, amelyet a többi ország önálló (szuverén) államnak ismer el.""""
hu.wikipedia.org/wiki/Orsz%C3%A1g

"""Az Országgyűlés Magyarország parlamentje, legfőbb hatalmi és törvényhozó szerve, a népszuverenitás letéteményese. Budapesten, az Országházban ülésezik.""""

hu.wikipedia.org/wiki/Orsz%C3%A1ggy%C5%B1l%C3%A9s

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.14. 09:46:45

@félázsiai 2llkedő:

Az országgyűlési választások nem az ország lakosaira tartozik.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.14. 09:59:13

@félázsiai 2llkedő:

Alaptörvény XXIII. cikk:
"(1) Minden nagykorú magyar állampolgárnak joga van ahhoz, hogy az országgyűlési képviselők, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint az európai parlamenti képviselők választásán választó és választható legyen."

De mielőtt azt mondod, hogy ez az új, fideszes alkotmány, íme az előző szabály:

1989. évi XXXIV. tv.:
"2. § (1) A Magyar Köztársaságban az országgyűlési képviselők választásán választójoga van - a (2) bekezdésben említettek kivételével - minden nagykorú magyar állampolgárnak (a továbbiakban: választópolgár).
(2) Nincs választójoga annak:
a) aki cselekvőképességet korlátozó vagy kizáró gondnokság alatt áll,
b) aki a közügyek gyakorlásától eltiltó jogerős ítélet hatálya alatt áll,
c) aki szabadságvesztés büntetését tölti,
d) aki büntető eljárásban jogerősen elrendelt intézeti kényszergyógykezelés alatt áll."

King of Shadows · https://politicks.blog.hu/ 2013.10.14. 10:15:09

@félázsiai 2llkedő: "A született állampolgárnak alapjoga az állampolgársága (axióma). A honosított állampolgárnak pedig szerzett joga. Ami szerezhető, az el is veszthető. A jog adta, a jog elveheti."

Nem egészen. A született állampolgárságot ugyanúgy el lehet veszíteni, mint a szerzettet (már ahol el lehet). A magyart jelenleg nem lehet (csak le lehet adni), de ezt öt perc alatt módosíthatja a kétharmad, ha akarja...

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: "Mo-n ilyen egyébként nincs, nem adnak állampolgárságot nagy befektetőknek."

Ahogy vesszük. Ha veszel "x összegért" állampapírt, kaphatsz állampolgárságot. Ezt Rogán terjesztette be, ha jól emlékszem...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.14. 10:21:58

@King of Shadows:

"A született állampolgárságot ugyanúgy el lehet veszíteni, mint a szerzettet (már ahol el lehet)."

Nem veszthető el a magyar állampolgárság. Csak le lehet mondani róla.

Korábban volt lehetőség arra, hogy az állam elvegye, 1950-1989 között. 1990-ban az összes ilyen elvételt a parlament visszamenőlegesen visszavonta.

Még korábban volt olyan is, hogy az állampolgárság megszűnik, 1918 előtt így volt. Megszűnt, ha magyar nő külföldihez ment feleségól és elköltözött az országból.

S megszűnt külföldre távozó esetében is, ha az illető nem jelezte 10 évente legalább egyszer, hogy magyar állampolgárságát nem kívánja elveszteni. Ez a híres Kossuth-eset. Kossuth elvesztette magyar állampolgárságát, mivel nem volt hajlandó nyilatkozni az osztrák-magyar konzul előtt, ugyanis ezzel elismerte volna Ausztria-Magyarországot, mint államot, márpedig ő nem ismerte el. Így inkább elvesztett állampolgárságát.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.14. 10:22:39

@King of Shadows:

"Ha veszel "x összegért" állampapírt, kaphatsz állampolgárságot."

Ez nem igaz. Állandó letelepedési jogot kapsz, nem állampolgárságot.

King of Shadows · https://politicks.blog.hu/ 2013.10.14. 10:40:25

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Igen? :O Annak idején a média tele volt azzal, hogy eladó a "zállampolgárság". Például a Jobbiknyikek is visítottak: alfahir.hu/itt_az_uj_fideszes_biznisz_elado_a_magyar_allampolgarsag-20121030 .

Most nézem, hogy ők maguk is letelepedési engedélyt írnak a cikkben. :D Ennyi hülyét egy rakáson...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.14. 12:17:02

@King of Shadows:

Sok a buta ember, aki nem tudja, hogy az állampolgárság és a tartózkodási engedély nem ugyanaz.

Pár éve kedvelt jobbikos téma volt a " rohadék kínaiak megkapják az állampolgárságot, bezzeg az erdélyi magyarok nem" című lemez. Na, az kb. ugyanez a szöveg volt: semmi köze a valósághoz.

2llkedő 2013.10.14. 12:28:04

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

"Nem veszthető el a magyar állampolgárság. Csak le lehet mondani róla. "

A szerzett jog elveszíthető, csak törvényt kell hozni rá.

Már láttunk karón varjút, úgy mint a visszamenőleges hatályú törvénykezés.
Vagy a negyven évesen nyugdíjba vonulók esete.

2llkedő 2013.10.14. 12:31:17

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

"Felelősen választok, ennyi."

Nem választasz felelősen, mivel nem vállalsz semmiféle felelősséget.

2llkedő 2013.10.14. 12:35:26

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
"Az országgyűlési választások nem az ország lakosaira tartozik."

Magyarország parlamentjének a választásáról van nagyba szó. MAGYARORSZÁG-é és nem a magyar állampolgároké. Mint már említettem, van egy szervezet, a Magyarok Világszervezete, ami a magyarokkal foglalkozik, egy politikai intézmény.

2llkedő 2013.10.14. 12:37:10

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Már említettem, hogy abban a vitában, ami a törvény helytelenségéről szól, ne védekezz a hazug párt hazug törvényére!

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.14. 12:55:09

@félázsiai 2llkedő:

Ilyen törvényt jogállamban nem lehet hozni. Utoljára 1989-ben lehetett ezt csinálni. Persze nem-jogállamban bármit lehet, dehát nem erről van szó.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.14. 12:57:12

@félázsiai 2llkedő:

Téves. A Magyarok Vilégszövetséges egy civil szervezet, tagjai nem szavaznak.

A szavazáson pedig nem a magyar nemzetiségűek vagy Mo. lakosai vesznek részt, hanem a magyar állampolgárok.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.14. 12:58:36

@félázsiai 2llkedő:

Szerintem a tv. nem helytelen, szerinted meg az. Ennyi az egész.

2llkedő 2013.10.14. 13:01:44

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Visszamenőleges hatályú törvényt se lehet hozni, a fidesz mégis megtette. A manyup pénzeket se lehetett volna egy jogállamban kizsarolni, a fidesz mégis megtette. Mindent lehet, csak akarat kérdése az egész.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.14. 13:03:24

@félázsiai 2llkedő:

Valóban, mindent lehet, embereket tömegesen meggyilkolni is, de nem ez a cél. A cél nem a jogállam?

2llkedő 2013.10.14. 13:04:51

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: "De, mindig megfontolom alaposan, hogy kire szavazzak."

Lényegtelen, hogy mennyire fontolod meg a dolgokat, nem vállalsz a döntésedért felelősséget. KIBIC vagy!

Már kérdeztem, hogy ha az ország csődbe megy, akkor az mennyire érint téged, mint saját sorsodat? Azon kívül, hogy telesírod a párnádat? Mennyiben változik meg tőle az életed?

2llkedő 2013.10.14. 13:07:09

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: "A cél nem a jogállam?"

Csak törvényt kell hozni rá, és máris jogilag rendben van az emberek legyilkolászása.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.14. 13:34:51

@félázsiai 2llkedő:

"nem vállalsz a döntésedért felelősséget"

De, vállalok. Sőt, mivel a politika érdekel, az átlag belföldi szavazónál megfontoltabb vagyok.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.14. 13:35:32

@félázsiai 2llkedő:

Így igaz, de az már egy jogtalan jog lesz és egy nem-jogállam.

2llkedő 2013.10.14. 13:46:43

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: "De, vállalok."

Miben merül ki a felelősségvállalás? Abban hogy kimosod a telesírt párnahuzatot?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.14. 13:51:38

@félázsiai 2llkedő:

S te mit akarsz? Egy átlag belföldi hasonló helyzetben van. Egy rakás dolog csak egyes rétegeket érint. Pl. az, hogy épül-e abudapesti metró teljesen mindegy egy balatonfogasi lakosnak.

2llkedő 2013.10.14. 14:00:25

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
"Egy átlag belföldi hasonló helyzetben van. "

Egy átlag belföldi szopja a 27%-os ÁFA kulcsot, szopja az EVA megemelését, szopja a szerzett jogú nyugdíjazás eltörlését, szopja az idétlen jogalkotások tömkelege miatti bizalomvesztés következményeit....

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.14. 14:07:11

@félázsiai 2llkedő:

Ez van. Van akit egyes dolgok jobban érintenek, másokat meg nem érintenek. Ilyen egy politikai közösség, sokrétegű.

2llkedő 2013.10.14. 14:17:58

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: "Van akit egyes dolgok jobban érintenek, másokat meg nem érintenek."

Ez a Magyarországon élőkre igaz. A kibiceket semmi nem érint.

"Sosem pofázok bele abba, ami nem érint engem. Legfeljebb véleményt mondok."

Ennyi jogod van. Véleményt mondani. De nem belepofázni abba, ami téged nem érint.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.14. 14:20:51

@félázsiai 2llkedő:

Mint a politikai közösság teljesjogú tagja, ezt én másképp látom.

2llkedő 2013.10.14. 14:53:58

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Mint a vérszerinti családod teljes jogú tagja másképpen látod.

Politikai közösségnek lehetsz a teljes jogú tagja, ha a gazdasági közösségnek a teljes jogú tagja vagy, azaz a közösségre vonatkozó kötelezettségekben is részt veszel.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.14. 15:04:37

@félázsiai 2llkedő:

A politikai közösség szavazásában veszek részt. A gazdasági közözség szavazásában nem veszek részt. A parlamenti választáson szavazok, az önkormányzatin nem.

2llkedő 2013.10.14. 17:07:27

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
"A politikai közösség szavazásában veszek részt. A gazdasági közözség szavazásában nem veszek részt."

A kettő nincs szétválasztva, tehát a gazdasági közösség szavazásába is beleszólsz.

Tudod? Aki a hatalmon van, annál a pénztár kulcsa. Ő lop. Ő határozza meg a törvényeket, mint például azt, hogy megfoszt-e a szerzett állampolgárságodtól?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.14. 17:16:56

@félázsiai 2llkedő:

A békéscsabai is beleszól a soproni dolgába, azaz ez természetes, de nem ez a lényeg. A lényeg: ki vezesse a közösséget, erről szól a választás elsősorban.

Ha diktatúra lesz, akkor majd esetleg ki lesz találva, hogy X vagy Y legyen megfosztva az állampolgárságától, de jelenleg nem ez a helyzet, nincs diktatúra. S amint az esetleges jövőbeli diktatúra megdől, a demokratikus úgyis visszamenőleg eltörli a megfosztásokat. Mint ez megesett már 1990-ben, amikor a parlament az összes 1945-1990 közti megfosztást egy tolvonással visszamenőlegesen hatályon kívül helyezte, ex tunc hatállyal!

2llkedő 2013.10.14. 17:23:43

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: "A lényeg: ki vezesse a közösséget, erről szól a választás elsősorban."

És kinél legyen a pénztár kulcsa, ki építsen stadiont, autópályát, ki tömje tele a haverok zsebét, ki hozza valójában törvényeket, azaz ki alakítsa azoknak a mindennapjait, akik Magyarországon élnek.

"A békéscsabai is beleszól a soproni dolgába,"

Akkor szólna bele, ha szavazhatna az önkormányzati választáson, de nem szavazhat.

2llkedő 2013.10.14. 17:24:43

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
"Ha diktatúra lesz, akkor majd esetleg ki lesz találva,"

Szlovákiában sincs diktatúra, még sem lehet kettős állampolgárság.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.14. 17:28:54

@félázsiai 2llkedő:

Na és? Hoztak egy törvényt, hogy mi a SZLOVÁK állampolgárság feltételei. De nem azt csinálták, hogy elkezdték emberek állampolgárságát elvenni.

2llkedő 2013.10.14. 17:46:16

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: "De nem azt csinálták, hogy elkezdték emberek állampolgárságát elvenni."

Aki Magyar állampolgár akart lenni, attól bizony elvették. Mert a törvény így szól. És törvényt nálunk pillanatok alatt tudnak hozni. Ha véletlenül úgy látják, hogy a határon túliak esetleg még se úgy akarnának szavazni, ahogy az nekik jó, akkor bizony meghozzák a megfelelő törvényt.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.14. 17:55:04

@félázsiai 2llkedő:

Ha van is törvény, akkor se lehet azt visszamenőlegesen alkalmazni. Szlovákiában se így csinálták: egyszerűen kimondták, hogy ha egy szlovák más állampolgárságot szerez, akkor elveszti a szlovákot.

2llkedő 2013.10.14. 18:33:37

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Olyan törvényt alkotnak, amivel meg lehet akadályozni, hogy választhass, oszt kitörölheted az állampolgárságoddal...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.14. 18:39:15

@félázsiai 2llkedő:

Minden lehetséges, de szerintem marad a jogállamiság inkább e tekintetben.

2llkedő 2013.10.14. 18:52:08

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
És marad az, hogy nem pofázunk bele mások életébe, ahogyan a családon belül sem. Mert az állampolgárok is egy család részei, akik esetlegesen külön háztartásban élnek.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.14. 18:58:53

@félázsiai 2llkedő:

Mi marad? Hogy kell majd belföldi lakcím ismét a szavazáshoz? Nekem van, fiktív cím, de van. S bárki csinálhat magának könnyedén.

2llkedő 2013.10.14. 19:20:03

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Az ész, és a szeretet marad. Ennek megfelelően nem pofázunk önző módon bele mások életébe.

2llkedő 2013.10.14. 19:39:43

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
"Én is ehhez tartom magamat mindig."

Kivétel abban, hogy beleszólsz mások életébe.

Meséld már el végre valahára, hogy miben és mennyiben befolyásolja a te kicsi saját életedet, hogy Magyarországon a Rézfaszú Bagoly párt, vagy a Kurtafarkú Kismalac párt nyeri a választásokat?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.14. 19:43:45

@félázsiai 2llkedő:

A saját életembe szólok bele, mint a politikai közösség tagja, de ezt már megbeszéltük.

2llkedő 2013.10.14. 19:45:13

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

"A saját életembe szólok bele,"

""Meséld már el végre valahára, hogy miben és mennyiben befolyásolja a te kicsi saját életedet, hogy Magyarországon a Rézfaszú Bagoly párt, vagy a Kurtafarkú Kismalac párt nyeri a választásokat?""

2llkedő 2013.10.14. 20:07:54

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Önzés

Nemet mondani másoknak: ez része a felébredésnek, ez gyönyörű. A felébredés része, hogy úgy éled az életedet, ahogy helyesnek találod. Értsd meg: ez nem önzés. Önzés az, mikor másoktól azt követeled, hogy úgy éljenek, ahogy te helyesnek látod. Az önzés. Nem önzés, ha úgy éled a saját életed, ahogy helyesnek látod.
Anthony de Mello

A saját életed Bulgáriában van, helyhez kötött, mivel az életedet ott éled, ahol a tested van és nem több ezer kilométer távolságban. És ez független attól, hogy kire is akarsz szavazni. Ez elv, nem politika.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.14. 20:26:45

@félázsiai 2llkedő:

Nem mondok le politikai közösségi tagságomból származó jogaimról önként. Ez elvi kérdés.

2llkedő 2013.10.15. 05:57:40

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

"Nem mondok le politikai közösségi tagságomból származó jogaimról önként. Ez elvi kérdés."

"A saját életembe szólok bele,"

""Meséld már el végre valahára, hogy miben és mennyiben befolyásolja a te kicsi saját életedet, hogy Magyarországon a Rézfaszú Bagoly párt, vagy a Kurtafarkú Kismalac párt nyeri a választásokat?""

Tehát önző módon mégis beleszólsz más életébe, csak azért, mert neked JOGOD van hozzá.

2llkedő 2013.10.15. 05:58:29

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
JOGOD van beleugrani a kútba. Miért nem teszed meg? Elvi kérdés.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.15. 09:19:49

@félázsiai 2llkedő:

Nem fogom ugyanazt a választ leírni huszadszor, olvass vissza.

2llkedő 2013.10.15. 09:32:17

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Egyszer sem válaszoltál a kérdésre, de rá se ránts! Hazudsz össze, meg vissza.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.15. 09:44:44

@félázsiai 2llkedő:

Válaszoltam 20-szor. Olvass vissza.

Nem veszed észre, hogy a te saját axiómáddal nem értek egyet, így axiómád következtetéseivel sem fogok egyetérteni? Ennyira ostoba vagy?

2llkedő 2013.10.15. 09:54:37

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
A te axiómád az, hogy elvből, önző módon szavazni akarsz, és kész. Mert JOGODBAN áll.

Akkor ugorj fejest a kútba, mert ahhoz is jogod van.

Milyen saját életed van Magyarországon, amibe bele akarsz pofázni?

2llkedő 2013.10.15. 09:55:15

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

"Válaszoltam 20-szor."

Mutass rá legalább egyre!

2llkedő 2013.10.15. 10:03:12

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

"Nem veszed észre, hogy a te saját axiómáddal nem értek egyet, "

Fura! Egyetértesz abban, hogy nem szólsz bele a családtagjaid életébe, de nem értesz egyet azzal, hogy nem szólsz bele számodra idegen emberek életébe, mert neked JOGOD van.

Pedig JOGOD lenne beleszólni a gyerekeid életébe, mivel a te véred. De nála tiszteletben tartod, hogy neki is van sajét élete, és saját joga a saját életébe beleszólni.

Hülye-e vagy?

2llkedő 2013.10.15. 10:04:28

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

"Jog és kötelesség nem ugyanaz."

Te kevered a szezont a faszommal!

Te hiszed azt, hogy ha valamihez jogod van, akkor az kötelező is.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.15. 10:05:04

@félázsiai 2llkedő:

"Te hiszed azt, hogy ha valamihez jogod van, akkor az kötelező is."

ILyet nem állítottam.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.15. 10:06:47

@félázsiai 2llkedő:

Ismétlem: nem idegenek életébe szólok bele, hanem a SAJÁT életembe, mivel a politikai közösség teljesjogú tagja vagyok. De ezt most írom le huszadik alkalommal. Mit nem értesz?

2llkedő 2013.10.15. 10:15:04

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

"Ismétlem: nem idegenek életébe szólok bele, hanem a SAJÁT életembe,"

""Meséld már el végre valahára, hogy miben és mennyiben befolyásolja a te kicsi saját életedet, hogy Magyarországon a Rézfaszú Bagoly párt, vagy a Kurtafarkú Kismalac párt nyeri a választásokat?""

2llkedő 2013.10.15. 10:16:54

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
"ILyet nem állítottam."

"Jog és kötelesség nem ugyanaz."

"Nem mondok le politikai közösségi tagságomból származó jogaimról önként. Ez elvi kérdés."

2llkedő 2013.10.15. 10:19:57

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

"nem idegenek életébe szólok bele, hanem a SAJÁT életembe, mivel a politikai közösség teljesjogú tagja vagyok."

Nem a saját életedbe szólsz bele, mivel a döntésed hatása téged nem érint, azaz nem hat vissza rád.

Mit nem értesz? Hülye-e vagy?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.15. 10:25:48

@félázsiai 2llkedő:

Az nem érv, hogy kit mennyire érint valami, ezt is elmondtam más többször.

2llkedő 2013.10.15. 10:29:43

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

"Az nem érv, hogy kit mennyire érint valami, ezt is elmondtam más többször."

A saját életed az, ami érint téged. Ami nem érint téged, az nem a te életed.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.15. 18:36:40

@félázsiai 2llkedő:

A politikai közösség választása érinti a közösség minden tagját.

2llkedő 2013.10.16. 05:45:51

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
A választás lehetősége érinti minden tagot.
Csak nem mindegy, hogy te döntesz a saját sorsod felöl, mint például a jogot alkalmazva fejest ugrasz a kútba, vagy pedig kibicként jogod van arra, hogy eldöntsd, Ka Kálmán bele ugorjon-e a kútba. Van egy olyan lehetőség is, amikor mindketten éltek a jogotokkal, hogy közösen bele ugorjatok-e a kútba.

Erre még mindig nem adtál választ:

""Meséld már el végre valahára, hogy miben és mennyiben befolyásolja a te kicsi saját életedet, hogy Magyarországon a Rézfaszú Bagoly párt, vagy a Kurtafarkú Kismalac párt nyeri a választásokat?""

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.16. 06:55:10

@félázsiai 2llkedő:

A gond az ismét, hogy egy adott területhez igyekszed kötni a politikai közösséget, pedig a politikai közösség nem területi alapú.

2llkedő 2013.10.16. 06:57:16

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Erre még mindig nem adtál választ:

""Meséld már el végre valahára, hogy miben és mennyiben befolyásolja a te kicsi saját életedet, hogy Magyarországon a Rézfaszú Bagoly párt, vagy a Kurtafarkú Kismalac párt nyeri a választásokat?""

2llkedő 2013.10.16. 06:58:42

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Magyarország Parlamentje területhez kötött.

Magyarországhoz, mint területhez.

2llkedő 2013.10.16. 08:34:42

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: "A gond az ismét, hogy egy adott területhez igyekszed kötni a politikai közösséget,"

Halmazelmélet!
süti beállítások módosítása