morgás joga 6.jpgAz Alkotmánybíróság az előre kiszivárogtatott híreknek megfelelően elkaszálta a választási  regisztrációs törvényt, a Fidesz pedig kiállította Rogán Antalt, hogy elmondja, a következő választáson még nem lesz regisztráció. Így döntött Orbán Viktor és a Fidesz elnöksége (a KDNP-t ezek szerint senki sem kérdezte meg ...)

"A miniszterelnök úrral, a Fidesz elnökségi tagjaival folytatott konzultációk után egy dolgot biztosan tudok mondani, hogy 2014-ben nem lesz regisztráció – jelentette ki Rogán Antal azután, hogy az  Alkotmánybíróság pénteken kimondta:  alaptörvény-ellenes a választási eljárási törvény több pontja. A Fidesz frakcióvezetője sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: az Ab döntését tiszteletben tartva, a végleges normaszövegre vonatkozó javaslatukat februárra, a parlamenti ülésszak kezdetére fogják kialakítani. Szólt arról is, hogy minden más kérdésben tanulmányozni fogják az Ab döntését, annak a részletes indoklását." (fidesz.hu)

Az Alkotmánybíróság ráadásul túllépett az Áder János által benyújtott indítványon és nemcsak a kifogásolt pontokat vizsgálta meg, hanem az egész törvényt:

"Áder a törvény hat pontja ellen emelt alkotmányos kifogást. A testület ezeket, az államfő által javasolt rendelkezéseket semmisítette meg:

  • a választópolgár csak a lakcíme szerint illetékes jegyzőnél (okmányirodánál) intézheti el a regisztrációt;
  • a Magyarországon élő, de bejelentett lakcímmel nem rendelkező választók személyesen nem kérhetik, hogy vegyék őket fel a névjegyzékbe;
  • politikai hirdetéseket a választási kampány időszakában csak a közszolgálati médiában lehet publikálni;
  • az utolsó 48 órában tilos az ilyen hirdetések sugárzása;
  • a kampány utolsó hat napján tilos közvéleménykutatások eredményét megjelentetni;
  • 2014-ig az időközi választásokon a korábbi törvény alapján kell a választói névjegyzéket összeállítani.

Az Alkotmánybíróság Áder javalatán túlmenően alkotmányellenesnek találta, hogy

  • a kampányidőszak alatt a filmszínházakban tilos a politikai hirdetések közzététele." (index.hu)

Az Alkotmánybíróság döntése mindenképpen vereség a Fidesz számára, bármit is próbál kommunikációjuk hangsúlyozni ("mindenképpen kell a modernizálás", "kevesebb politikus kell", "egy modern, a XXI. század kihívásainak megfelelni képes választási rendszert alkottunk").

A nagy kérdés, hogyan tovább? A Fidesznek több lehetősége van, de ezek többsége a kormánypárt számára valójában nem lehetőség:

  • elismerni a teljes vereséget, az egész regisztrációt hagyni veszni (kivéve a határon túli magyarokat, ott kell valamiféle összeírás, ki akar majd választani) és bevallani, ami elsőre jó ötletnek tűnt, az valójában nem az.
  • ha alkotmányellenes a regisztráció, hát módosítani az alkotmányt (mint az átmeneti rendelkezések esetében) úgy, hogy ne kerüljenek bele azok az alapjogok, amelyeket korlátozná a regisztrációs előírás. Ez azonban nemzetközi szerződésekbe ütközhet, komoly ellenállást váltana ki nemcsak itthon, hanem külföldön is, tartósan karanténba téve politikusainkat. Rogán szavait olvasva ennek egyelőre nem sok esélye van.
  • kitalálni, mi módon lehet még úgy csökkenteni a választási hajlandóságot, hogy az a kormányzó pártoknak kedvezzen: szavazóhelyiségeket csak a választók lakhelyétől minimum 20 km-es sugarú körön túl lehessen felállítani, esetleg vagyoni vagy műveltségi cenzust bevezetni. A vagyoni jó ötletnek tűnhet, hiszen a NER eddig is a felsőbb osztályoknak kedvezett, a műveltségi cenzussal majd akkor érdemes operálni, ha teljes mértékben átalakul a felsőoktatás és a köznevelési reform is beérik, minek eredményeképp sokkal kevesebben fognak majd bejutni a felsőoktatásba (lásd belépőnek olyan nyelvvizsga, amelyet nem köteles biztosítani a standard középiskola), illetve aki bejut, az már eleve meg fog felelni a vagyoni cenzus kritériumainak is.
  • bűnbakot keresni - ki volt az, akinek kipattant a fejéből ez a csúfosan megbukott ötlet? Ki írta le először? Ki talált rá fantasztikusabbnál fantasztikusabb magyarázatokat, mely szerint milyen demokratikus az, ami egyáltalán nem demokratikus? Ki nem gondoskodott róla, hogy csak akkor fogadják el a törvényjavaslatot, amikor már tuti párthű katonákból áll az Alkotmánybíróság? (A Fidesz által megválasztott alkotmánybírók egységesen elutasították az Alkotmánybíróság többségi, a regisztrációt alkotmányellenesnek kimondó határozatát) Ki volt az, aki nem szólt a köztársasági elnöknek, ne kérjen normakontrollt? 

Az elkövetkező napok-hetek feladata még

  • leállítani a civil békemeneteseket, akik még tegnap is a regisztráció mellett törtek kardot (nekik elfelejtettek szólni, holnap már más szelek fújnak), új gumicsontot meg megvédeni valót adni nekik (diákok? felsőoktatás? jöhet vissza a karvalytőke, mint ellenség?) és arról is le kell őket beszélni, hogy nyílt színen a köztársasági elnököt mószerolják, mint aki nyomást gyakorolt az Alkotmánybíróságra.
  • átprogramozni a kormány-lojális újságírókat, bloggereket, kommentelőket, ezentúl ne védjék foggal-körömmel a regisztrációt, mivel most már papír szerint az antidemokratikus intézmény, és mint olyan, rossz. Plusz nekik is új gumicsontot kell kitalálni, ezentúl miért kell harcolni.

"Orbán Viktor miniszterelnök magyarázata szerint azért volt szükség a regisztrációra, mert nem lehet másképp megoldani, hogy a kettős állampolgárok, illetve a tartósan külföldön élő és dolgozó magyarok is szavazhassanak a választásokon. Ha pedig számukra kötelezővé teszik, akkor a magyarországiak számára is azzá kell tenni, mert „nem lehet egyik ember számára ilyen, a másik számára olyan” rendszer.

Más, nem hivatalos kormánypárti magyarázatok szerint viszont azért jó a regisztráció, mert így ki lehet küszöbölni, hogy az utolsó pillanatban populista ígéretekkel, egy jól felépített botránnyal, vagy épp némi itallal mozgósítsák az egyébként el nem kötelezett szavazókat." (hvg.hu)

"(...) a regisztráció hasznos. Ha másra nem jó, hát a maszopot kitörli a történelemből."

"Hülye volt a fidesz egyből az Alk-ba kellett volna írni." (kommentelői vélemény)

  • azt is meg kell magyarázni (oké, nem muszáj), hogyan lehet alkotmánybíró az a bizottságvezető, akinek bizottsága elfogadásra javasolta, ezáltal tevékenyen előkészítette ezt az óriás-fiaskót. Mert ezek után a legfőbb alaptörvény-védő taláros testületbe emelni azt, aki sorozatosan alkotmányellenes törvényeket terjeszt a parlament elé, hát elég necces személyzeti politikára vall, tuti bukó kampánytéma az "inkompetens személyek kinevezése felelős beosztásba" témakörben. 
  • ki kell találni valami új, nagy volumenű feladatot az önkormányzatoknak, mert ha nem fordítanak egy teljes évet a regisztráció végrehajtására, mivel fogják tölteni hirtelen felszabaduló munkaidejüket? Ez különösen a jegyzőkre igaz, akik immáron fellélegezhetnek és hátradőlhetnek.

Az, hogy hogyan tovább, már miniszterelnökünktől, illetve holdudvarától függ - kérdés, mit lépnek, miután megemésztették a mai döntést. És mi az, amit az elkövetkező hetekben-hónapokban le próbálnak nyomni a torkunkon, mint a "XXI. századnak megfelelő modern választási rendszer".

Amennyiben tetszett, csatlakozz Facebook csoportunkhoz!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr44997814

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Megsajnáltam Rogánt 2013.01.07. 17:45:36

Esküszöm, én megsajnáltam Rogán Antalt. A Fidesz vezérkara már másodjára húzatja le vele a klotyón az időt és pénzt nem kímélve felépített politikai karrierjét.  Vajon milyen érzés lehet az, amikor a főnök azt mondja pénteken, hogy menj be, h...

Trackback: Az AB döntése után regisztráció helyett a "nem regisztráció" intézményével erősítené tovább a FIDESZ a demokráciát 2013.01.05. 17:10:02

Mint szerkesztőségünk megtudta az Alkotmánybíróság döntése után a FIDESZ, ahogy azt Rogán Antal sajtótájékoztatóján elmondta, mégsem ragaszkodna a 2014-es választásokhoz kötődő előzetes regisztrációhoz, helyette egyéb, méghozzá a "nem regisztráció" int...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lucky Larry Silverstein 2013.01.04. 17:47:55

@épészmérnök: Pontosan. Orbán nem hülye.

Az mszp és az E2014 támogatottsága már decemberben csökkent, pedig ment a vita a regisztráción és a tandíjon.

Erre most megtárgyalja az új alkotmányt(WTF?) Bajnai meg az mszp. Ennyire futja, amikor a fidesz rezsicsökkent, eláll a regisztrácótól és megegyezik a diákokkal.

Én nagyon viszketnék ha mszp lennék.

Brix 2013.01.04. 17:49:20

@reszeg tengeresz: Részeg, tudom Te feladnád a demokráciát is, csak más párt a fideszen kívül ne kerüljön hatalomra...Tudod, a demokráciák úgy működnek hogy váltógazdálkodás van nem egypárti uralom!
@dagiiron: KI beszélt itt a 2010 előtti időkről? DE ha már itt tartunk, akkor nézz utána , KSH statisztika 2010 óta növekszik a szegénység Magyarországon!
Te kevered az okot és a következményeket! Azért van ennyi eltartásra szoruló ember Magyarországon, mert a politikai osztály és az elit kátyúba vitte az országot. A nagy újraelosztás amiről Te beszélsz, az a már nyugati szinten élő felső középrétegnek, meg a fideszes oligarcháknak landol a zsebében és nem a kiszolgáltatott szegény embernek. Nálunk szociális háló már nem is létezik 3 hónap után nulla segély csak a 228000 forintos keresetpótló! ha kevesebb újraelosztást akarsz akkor szólj a fideszes haveroknak hogy kevesebbet lopjanak!

2013.01.04. 17:50:14

@dagiiron: Csak arra reagáltam, hogy nem csak SZJA van. És ha befizet valaki nem SZJA formában egy jelentős összeget évente, akár sokkal többet, mint az átlag bér terhei, akkor ő miért ne szavazhasson? Ennyi csak amit jelezni szerettem volna.

lfleto 2013.01.04. 17:50:37

@tégIagyár: Azért annak ellenére, hogy nem vagy ballibsi, nem a tényeket, hanem az ő politikai szlogenjeiket szajkózod. Tény ugyanis, hogy lecsupaszítva az Orbán-kormány gazdaságpolitikája elérte azt az eredményt, amit más, 2010-ben hasonló helyzetben lévő országok az IMF-Eu segítségével sem értek el. Portugália például 2010-ben 90 százalékos gdp-arányos államadósság és 5 százalék körüli hiány mellett adta fel az önálló gazdaságpolitikáját és nézzük meg ma az adatait. Az adósságmutatójuk 120 százalék fölötti és most kaptak engedélyt az EU-tól, hogy 5 és fél százalék legyen (ha nem tévedek) a 2013 évi tervezett hiányuk. Növekedés ott sincs, sőt... Viszont tény, nem voltak unortodoxok. Magyarország 80 százalék fölötti adóssággal és az akkori számítások szerint 6-7 százalék körüli várható hiány-pályával számolhatott 2010 májusában, amikor az EU nemet mondott az új kormánynak a Bajnaiék által kitűzött, de láthatóan már a választások idején sem tartható hiánypálya megemelésére. Az IMF-EU páros ezt újabb megszorításokkal tette volna 4,2-vé, amit Orbán Viktor egy kétharmados győzelem után nem fogadhatott el. Azóta, tényleg csak a portugálokhoz hasonlítva, nálunk tartósan 3 százalék alá került a hiánymutató és csökkenő pályát mutat az államadósság, külső segítség nélkül. Ja és pluszos a külkereskedelmi mérleg (ez soha korábban, még a növekedési időszakokban sem volt így, ezért adósodtunk el) és egészséges szintre csökkent a bankok hitel-betét aránya. Ja, az emberek jelentős része megszabadult az adósságától és nem nőtt a munkanélküliség, viszont bővült a foglalkoztatottság. Mindez egy világválság közepén. Szerinted ez a sikertelen, de mond el akkor, hogy mi a sikeres. Ha nem Portugáliát nézzük, akkor Románia, ahol most bukott bele az IMF által kikövetelt, évek óta tartó megszorításokba a kormány? Spanyolország? Ki? A szlovák és a cseh példa azért sántít, nem beszélve a lengyelről, mert ők akkor húztak el tőlünk, amikor nálunk Gyurcsány, Medgyessy és Bajnai, meg a csapatuk éppen elkúrta a jövőt. Velük nem játszottunk már 2008-ban sem egy ligában (egyikük sem szorult nemzetközi segítségre azért, hogy elkerülje az államcsődöt). Mindig tetszik, amikor ezekhez hasonlítjátok Magyarországot, csak ez illúzió, durvábban ferdítés, valójában hazugság.

Mária 2013.01.04. 17:50:45

@Lucky Larry Silverstein:

"A fidesz ismét megmutatta mennyivel különb mint az ellenzéke."

*

Mivel mutatta meg?

Azzal, hogy trükkösen kifarolt a regisztrációt előíró terve mögül?

Vagy azzal, hogy a kifarolós balhét az AB-vel vitetik el, nehogy be kelljen ismerniük, hogy (pillanatnyilag) nem merik keresztülverni a regisztrációt a többségi akarattal szemben?

bögöbö 2013.01.04. 17:52:30

@reszeg tengeresz: valóban, Gyurcsány után elég volt Orbánéknak, ha meg sem szólalnak, de amíg a langymeleg készbe beülhettek, kellett az az undorító lejárató kampány, amivel kiforgatták Őszödöt, a 2006-os eseményeket, a Déli Áramlat ügyletet, Sukorót, Zuschlágot, Hagyót stb. és amelyhez hasonló vár most Bajnaira is, attól tartok. (Már szinte folyamatosan gágog az egész jobbos tábor, és alighanem fenik már a kereplőket is...)

Mária 2013.01.04. 17:54:23

@lfleto:

"Ja, az emberek jelentős része megszabadult az adósságától és nem nőtt a munkanélküliség, viszont bővült a foglalkoztatottság. "

*

Nahát, ki hitte volna, hogy az adósságoktól csak úgy meg lehet szabadulni.

A Perpetuum Mobile feltalálásával is kísérletezel?

reszeg tengeresz 2013.01.04. 17:54:46

@lfleto: na most aztan teged is kinevez majd a csurhe fidesznyiknek.

Mária 2013.01.04. 17:55:55

@bögöbö:

Erre mondják, hogy aki prostituáltnak áll, ne csodálkozzon, ha közösülni kell :)

TheSaurus 2013.01.04. 17:56:09

Azt mondta, hogy 2014-ben nem lesz regisztráció. Vagyis befejeződik 2013.12.31-én.

Mérges 1234 2013.01.04. 17:56:10

@Brix:

@A fidesz végre belátta, hogy jobb egy tisztességes választási rendszerben vereséget szenvedni@

Semmit nem láttak be, ez még csak a kezdet. Viktor működése, ha nem megy elsőre, probáld nagyobb erővel.

Eztán jön csak az igazi cirkusz.

Előrehozott választás nem lesz, mivel is tudnák indokolni?????

Lucky Larry Silverstein 2013.01.04. 17:56:24

@reszeg tengeresz: Ha valaki fidesz szavazót keres, itt vagyok.

dagiiron 2013.01.04. 17:56:36

@Mária: Most sorban felsoroltad azokat a rétegeket, akik mind abban érdekeltek a saját mikró színtjükön, hogy növekedjen az államtól kapott jövedelmük, illetve annak reálértéke ne csökkenjen, vagy a részükre adott ingyenes(!!) szolgáltatások fennmaradjanak. Ennek eredményeként, nem meri senki eltörölni a nyugdíjasok ingyenes utazását stb, mert elbuknák a választást. A másik réteg a duplacsaládi pótlékban érdekelt, meg a magasabb összegű segélyben stb, stb. Egyetelen dologban nem érdekeltek, az állami újraelosztás csökkentésében. Ugyanis az az ő támogatásaik, jövedelmük értékének, mennyiségének csökkenésével kellene járnia. vagy lehet, azt is csinálni, mint a Fletó, aki úgy reformált, hogy az csak a középosztályt érintette volna, de azzal nem csökken a állami újraelosztás, viszont a középosztály terhelésének növekedése miatt beindul az magasabb képzettségűek elvándorlása (ami egyébként be is indult, s a mai napis is tart) Gondold el, mit érdekli az orvost, hogy felemeled a kezdő fizetését 600eBruttóra, ha ennek a felést sem kapja majd kézhez, miközben Angliában, vagy a Svédeknél több lesz a nettója jóval, ami simán kompenzálja az ottani magasab árakat?

bögöbö 2013.01.04. 17:58:29

@reszeg tengeresz: "na most aztan teged is kinevez majd a csurhe fidesznyiknek. "
Miért, mi más lenne?
A kolléga valahogy elfelejtette a manyup pénzek lenyúlását és a többi unortodox sikert, a bankokról és a gazdaságról mondottakat pedig nem is minősíteném...

lfleto 2013.01.04. 18:01:07

@Mária: Igen, a lakosság jelentős része megszabadult a kedvezményes árfolyamú előtörlesztéssel a hiteleitől. Ezért rágott be az összes hitelminősítő, nem emlékszel? A bankok óriásit buktak (persze közel sem annyit, amennyit korábban a szocialisták segítségével ezen nyertek) és igen, ha jól emlékszem - nem néztem most utána - de százötvenezer körüli végtörlesztés volt és sokan ütemezték át a tartozásukat árfolyamgáttal is. Nem beszélve a települések adósságának az átvállalásáról, ami szintén érinti az ott élőket. Ez a perpetum mobile?

Mérges 1234 2013.01.04. 18:02:26

@reszeg tengeresz:

Nem gondoltam volna, de egyet kell értsek veled. MSZp leszerepelt rájuk még akkor sem szavaznak sokan, ha a Fidesz még náluk is nagyobb tárgya.

Mi marad a Jobbik, ami nem is biztos, hogy olyan nagy baj, önmagában nem lesz korményképes erő soha, de ha annyira megerősödik, hogy valós vidéken mindenapos porblémákat nap, mint nap porondon tart, akkor talán porfitálunk belülök is.

Igen is, a rendőrség munkáját fel kell pörgetni, a segélyezés feltételeit szigorítani, az integrálódni képtelen népeket tűzzel vassal rávenni a társadalmi normák betartására, stb.....

Az MSZP-től a Fidesztől szart sem lehet már várni, de úgy tűnik megszabadulni sem lehet tölük.

Bélabácsi 2013.01.04. 18:03:50

@bögöbö: persze, de vidéken (és ebben reszeg tengeresznek teljesen igaza van) sok helyen még mindig a Hajdú-BÉT-es idők jutnak róla az emberek eszébe, ezt még nem tudták lemosni róla.

Ha Bajnaiék nem lesznek képesek ezen változtatni, nem lesznek képesek előrébb lépni, illetve csak akkor, ha a Fidesz további hibákat vét és azokat ők ki tudják használni.

lfleto 2013.01.04. 18:04:12

@Mária: Ez jelentős rész és az is igaz, hogy erre költötték sokan a reálhozamukat, amit a magáncégektől visszavett nyugdíjpénztári vagyonból kaptak és azt a többletpénzt is, amit az SZJA-csökkentéssel nyertek. Most ne gyere azzal, hogy az nem volt csökkentés, mert az volt, 5-700 milliárd többlet maradt az embereknél (ennyivel csökkent az állam bevétele). Most persze jön, hogy a gazdagoknál, de az igazság az, hogy mindenkinek, aki a második kulcsba esett (átlagbér körül) jelentősen csökkent a személyi jövedelemadója, a gyerekeseknek pedig az átlagbér alatt is.

Mária 2013.01.04. 18:05:52

@dagiiron:

Még egy kérdés, és nem akarom tovább ezt a csontot rágni:

Mennyiben segítené az a gazdaság növekedését, a foglalkoztatás bővítését, a feketegazdaság visszaszorulását és az adófizetési morál javulását, ha adócenzust vezetnél be?

Nos?

Tudod az a baj, hogy amit előadsz, az egy álságos képmutatás.

Azt akarod, hogy a lecsúszott, hátrányos helyzetű, magas munkanélküliségi rátával rendelkező térségek lakossága ne szavazhasson.

Ezt próbálod belecsomagolni valami másba.

Nem segíteni akarod őket, hogy jobban éljenek, hanem az összes jelenlegi bajuk mellé, még ezzel is rúgnál beléjük egy nagyot.

Miféle ember vagy te, és a hozzád hasonlók.

A kérdés költői. Ne válaszolj.

dagiiron 2013.01.04. 18:05:59

@C16SE: Ó, az osztalék utáni adót be lehet vonni az SZJA alá, s még egy csomó jövedelmet is. Ez nem gond, az ÁFát viszont nem szabad figyelembe venni, mert az minden a benzinkúton tankoló törökvendégmunkás is megfizeti stb. A helyi adók, pedig a helyi választásoknál számítanának.

Bélabácsi 2013.01.04. 18:07:07

@bögöbö: igen, dehát ez politika és nem egy leánynevelde. Aki kormányt akar váltani, lesz szíves felkészülni kommunikáció-technikailag mindenre és megfelelően reagálni.

Oké, úgy, hogy a Fideszé a média tetemes része, úgy kurva nehéz lesz, de lásd a diáktüntetéseket: a diákoknak is csak az Internet és az a kevés ellenzáki média van, és mégis mindenki tudja hogy tüntetnek és hogy kábé mit akarnak. Ők megoldották és megoldják, klasszul, nem is kicsit.

CSENDES 2013.01.04. 18:10:51

@dagiiron: "az ÁFát viszont nem szabad figyelembe venni"... meg a többi adót sem és punktum. Ne álmodozz már.
Senkit nem érdekel,hogyan szeretnél választási cenzust előállítani, ha maga a választási cenzus jogellenes, alapvető emberi jogot sért.
Képtelen vagy felfogni???

lfleto 2013.01.04. 18:12:00

@reszeg tengeresz: Igen. Fidesznyik az, aki nem vonalasan ballib! Pedig amiket írok pusztán tények. Nálunk csökkent a hiány, az államadósság, volt egy jelentős adócsökkentés, most van rezsicsökkentés. Az infláció az idén alacsonyabb lesz, mint bármikor az elmúlt 10 évben és igen, a munkanélküliség nem nőtt tovább (2006 és 2010 között csak megduplázódott), a foglalkoztatás meg javult. Az államháztartás egyenlege soha nem látott pozitív mérleget mutat évek óta, vagyis nem adósodik az ország. Az állam mellett csökkent a lakosság és az önkormányzatok hitelállománya is. Igen. Hiányzik a növekedés és vészesen csökkennek a beruházások, ami részben az intézkedések következménye, nagyobb részben a világválság következménye, de az is tény, hogy ezek az adatok, nem beszélve az új munka törvénykönyvéről és az adminisztráció és bürokrácia csökkentéséről egy felfelé ívelő világgazdaságban sokkal stabilabb lábakon álló növekedést tesznek majd lehetővé. Ami meg a fidesznyikséget illeti: meggyőződésem, hogy kétharmados felhatalmazással történelmi kötelessége volt a kormánynak a nyugati világban sehol sem ismert arányban a multinacionális tőkének kedvező tehermegosztást a lakosság és a magyar vállalkozások javára mozdítsa el. Ezen kívül történelmi kötelesség volt az állami szektor szintén sehol nyugaton nem jellemző alacsony arányát megemelni (Ausztriában 50 százalék felett van az állami tulajdon a nemzetgazdaságban, nálunk nem éri el a 20-at) és az alkotmányozás terén is kötelessége volt visszatéríteni az országot a történelmi jogfolytonosság sodrába.

dagiiron 2013.01.04. 18:14:19

@Mária: Azért szerintem válaszolok. Pl. ha az SZJA fizetők szavaznának csak, akkor pl. simán megszavaznák azt a pártot, amelyik megszünteti pl. a kp. fizetés lehetőségét, s csak kártyával, vagy más elektronikus formában lehetne fizetni. Vagy az ingatlan adót. Esetleg egyéb vagyonadókat, amelyek le lehetne vonni az SZJA-ból. S egy csomó dolgot, ami a gazdaság kifehérítéséről szólna. S a terhek megosztásáról, ami csökenthetné az adókat,. s növelné a versenyképességünket, s ezáltal a leszakadókat is könnyebb lenne felzárkóztatni.

De én is megkérdezem: Milyen ember vagy TE, hogy az ország jövöjét feláldozod egyes társadalmi csoportok rövidtávú érdekeiért? Milyen ember az, akit nem érdekel, hogy a felhalmozott adóságot, amit ő vert el, az utána lévő generációnak kell visszafizetni? Milyen ember az, aki mindig a könyebb utat választja, s számára teljesen elfogadható, hogy az osztrák minimálbért kereső embereket a brutálisan megadóztassanak, miközben mások alanyi jogon kapják a folyamatosan növekvő, sokszor a jóval nagyobb állami támogatásokat, mint az átlag nettó bérjövedelem?

Mária 2013.01.04. 18:16:03

@lfleto:

Nagyszerű.

Akkor mégis miért van 4 millió létminimum alatt élő a hivatalos KSH statisztikákban?

Nos?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.04. 18:16:29

A civil békemeneteseknek lassan totál elmegy az eszük. :D

Azt se tudják már mit hova nyilatkoznak, szerveznek.

xvxvxv 2013.01.04. 18:17:29

@Brix: pontosan erről van szó: a regisztráció azért kellett volna, mert azt össze vetve kubatov "cukros orrú" gabi listájával, már a választások előtt tudták volna naygjából a végkimenetelt, ill. a reggelés hónapjai alatt folyamatosan végig tudták volna követni ezek a hazaáruló gecik az állásokat.

és, ahogy írod, erőket csoportosítottak volna át oda, ahol rosszul állnak.

egy gyomorforgató, aljas, tetvedék banda ez - mondom ezt, mint volt szavazójuk, mint külső támogatójuk, aki még soha nem szavazott a komcsikra.

lfleto 2013.01.04. 18:18:14

@bögöbö: A Manyup pénzek ballib oldalon divatosan "lenyúlásként" jellemzett visszaállamosítását (a hangsúly a visszán van!) logikus és egyértelműen pozitív lépésnek értelmezem. Milyen volt már, hogy az APEH szedett be közpénzt (közpénz, mert adóként szedik be és a felosztó-kirovó nyugdíjrendszer logikája szerint az állam is fizeti ki) magáncégeknek (tehát még csak erre sem kellett költeniük), akik azt forgathatták a piacon és mindezért még költséget is elszámolhattak az adófizetők kárára. A poén az egészben az volt, hogy ez a pénz kiesett a nyugdíjalapból, viszont, mivel fizetni kellett a nyugdíjakat, ezt hitelből pótolta az állam, ami önmagában deficitessé tette a nyugdíjkasszát, növelte az államháztartás hiányát és az államadósságot. Évről évre. Ilyen rendszer sehol nem működik nyugaton. Olyan igen, hogy magáncégek beszednek önkéntesen befizetett előtakarékossági pénzeket, azt forgatják és a nyereséget kifizetik majd a jövőben, de a MANYUP-nál erről szó sem volt. Ez nem unortodox lépés volt, hanem logikus, már régen meg kellett volna tenni, sőt be sem szabadott volna vezetni ezt a rendszert (IMF-követelés volt 1997-ben). Ezzel nem a mi pénzünket vette el az állam, csak közpénzt vett vissza, amiből az állam, vagyis a köz tartozását törlesztette.

Lucky Larry Silverstein 2013.01.04. 18:18:38

@CSENDES: maga a választási cenzus jogellenes, alapvető emberi jogot sért.

- Nem volt mindig így, nem lesz mindig így.

tégIagyár 2013.01.04. 18:19:06

@lfleto: Én senkinek a semmilyen politikai szlogenjét nem írtam le, ellenben ez a tied most egy rendes fidesz-brossúra lett. Kösz, egy link is elég máskor.

Fogalmam sincs, mi van Portugáliában, kurvára nem is érdekel.

Csúnya IMF, tudom, biztos sokkal jobb megoldás mástól fölvenni hitelt (kötvények formájában), így eladósodni (= plusz államadósság), és ezt a jövő nemzedékével visszafizettetni 5-10 év múlva, amikor ezek lejárnak.
Magasabb kamaton.
Ez biztos jobb.
Legalább nem kell leállítani a fölösleges pénzcsapokat. Soroljam ezekez? Unom már én is.

És mindezt úgy kommunikálni, hogy 5 percenként lebukik a vezér egy hazugsággal, és ez a hazugság óriásplakátokon van hirdetve, hogy a leghülyébb is tudja, hogy hazudott a vezér?
Hát, apám, ez igen. :)
Ki a fő kommunikációs zseni? :)

Az EU kifogásolta a 3% hiányt, így hát ez sok száz milliárdos kiigazításnak nevezett (hazudott) megszorítás után kevesebb lett, és ezt a fidesz csodálatos sikernek állítja be. Vicc. :) Miközben simán lehetne ennyi is a hiány, ha lenne mellette növekedés.

De nincs növekedés.
Nincs gyarapodás.
Süllyedés van, recesszió van.

De tudod, ehhez mindhez nem kell értenem, senkinek sem kell értenie, ha egyszer egy felső 10-100 ezer ember él csak jobban 2-3 éve, és az összes többi nem. A felső 10-100 ezer biztos megszabadult az adósságaitól, ezt elhiszem neked. És?

Ennyire pofon egyszerű.

Nem a csúnya libsik menekülnek innen, hanem a cégek menekülnek tömegével, és MINDEN MÁSODIK MAGYAR FIATAL, és ez az arány emelkedik.

Erre mondtam, hogy ha ez nem így lenne, akkor mehetne tovább a pökhendi stílus, de így ez nagyon sok, együtt a nyilvánvaló kudarccal.

dagiiron 2013.01.04. 18:19:48

@CSENDES: Te meg azt vagy képtelen felfogni, hogy kis hazánkban az államtól jövő jövedelmekből élők vannak többségben, s ez tönkre teszi az országot, mert nem érdekeltek az állami kiadások csökkentésébe, s ebbe belerokkanunk? Hidd el, egyszer rájönnek Európában, hogy nem lehet ezt a nagy osztogatást fenntartani, mert tönkre megyünk benne, a jövő a vagyoni cenzus szerinti demokrácia (mint régen) A tömegdemokráciák működésképtelenek, mert az állami osztogatás dönti el a választást. Ha meg hirtelen nincs pénz, akkor jöbbek az utcai balhék (lsd. a görögök stb). szerintem a jövő engem fog igazolni, s az mostani választói jogok kimennek a divatból, mert működéskételenné teszik majd az országokat (lsd az előregedés problémáját)

lfleto 2013.01.04. 18:21:21

@Mária: Mert az elmúlt 20 évben, amiből 12-ben a ballib oldal kormányzott elherdálták a nemzeti vagyont, eladósították az országot, az embereket, a vállalkozásokat és az önkormányzatokat, a sikeresen működő gazdasági szektorokat pedig olyan tulajdonosoknak játszották át, akik a hasznot nem Magyarországon fektették be, hanem kivitték (több esetben ezek francia, német, osztrák állami cégek voltak, vagyis a magyar létminimum alatt élők ezeknek az országoknak a polgárait finanszírozták áttételesen). Azért van ennyi létminimum alatt élő. És a jelenlegi az első kormány a rendszerváltozás óta, amelyik nem túl erőteljesen, de legalább megpróbál változtatni ezen.

Mária 2013.01.04. 18:22:18

@dagiiron:

Beszéljünk nyíltan, durva leszek és egyenes:

Te azon lennél, hogy elvedd a munkanélküliek, a közmunkások, a nyugdíjasok, a gyeses, gyedes kismamák, a nagykorú egyetemisták válaszójogát, különös tekintettel a borsodi, szabolcsi, somogyi, baranyai térségekben élőkre, a nyugdíjasokra és a cigány származású választópolgárokra.

Ne erőlködj, nem fog menni.

dagiiron 2013.01.04. 18:25:46

@tégIagyár: ha esetleg felsorolnád a szomszédos országok közül azokat, ahol pozitív a növekedés, viszont az állami eladosódottsága a GDB 80%-a feletti, illetve a lakosság deviza eladósodottsága ilyen magas, s tartják a 3%-os hiánycélt? na hány olyan ország van, amelyik mindegyik feltételnek megfelel? Mert ne gyere olyanokkal, akiknél van pénz a belsőkereslet fentartására, mert nem voltak a válság kezdetén eladósodottak, vagy olyannal se gyere, ahol drasztikusan visszavágták az életszínvonalat. Olyat hozzál, amelyik az életszínvonal mionimális vcsökkenése mellett, drasztikus hitelfelvétel nélkül, GDP növekedést ért el? Na hány ilyen , ekkor a CHF lakossági teher mellett?

Mária 2013.01.04. 18:26:38

@lfleto:

Na hát nekem jónak jössz a Habony-féle manipulatív, csúsztatós kamu dumával :)))

Nem húsz év volt az, hanem 22.

A következő választások idején meg már 24 év, amiből 12 jutott a bal, és szintén 12 a jobb oldali kormányokra.

Kérj Habonyéktól másik brosurát, ezt a mostanit már az ovisok is helyből cáfolják.

dagiiron 2013.01.04. 18:28:59

@Mária: Rosszul fogalmaztál. ferdítettél:

Én azoktól venném el a szavazati jogot, akik nem fizetnek SZJA-t. Bőrszínre, lakhelyre, nemre, életkora, vallásra stb. tekintet nélkül.

De ez nem jelenti azt, hogy olyan kormányt szavaznék meg, aki nem segít azokon, akiknek rossz a szociális helyzetük. Max. olyat szavaznék meg, aki ezeket értelmes módon teszi, s nem az ablakon dobálja ki a pénzt.

tégIagyár 2013.01.04. 18:29:47

@reszeg tengeresz: Rendben, nem fidesznyikezlek le, bocs.
Figyelj, én nem tudom, ha az emberek többsége szerint még mindig ez a rosszabb, akkor oké, fejet hajtok, akkor tévedek, belátom, komolyan.

Én a kétezer-tízes évek végén nem tudom, hányszor mondtam el, írtam le, hogy "ennél nincs lejjebb", "ezt már nem hiszem el", de egy héten egyszer biztos.

Ott a vastagbőr blog, az egyik legjobb krónikája volt ezeknek az éveknek, szerintem még meg is találnám a kommentjeim. :) (Más néven írtam akkor.)

De erre itt ez a két év, és nem hiszek a szememnek, hogy ennyi szint volt még lefelé. Mint egy háború, mint egy szőnyegbombázás, mint egy természeti katasztrófa.

Mi legyen? Szerinted mi lesz itt?

dagiiron 2013.01.04. 18:33:18

@Brix: Ne haragudj, de ebben az országban minden nemzetközi kimutatás szerint az egyik legnagyobb az újraelosztás mértéke, s az egyik legnagyobb a szociális transzferek aránya a költségvetésben. S ez már jó régen így van, s ezt magas adóterhelésekkel lehet csak elérni. Melynek következményeként dübörög a fekete gazdaság, az adócsalás, mert az átlag adózott agyonynyomja az adófizetés súlya, s ez így megy már évtizedek óta.

Mária 2013.01.04. 18:34:46

@dagiiron:

Akkor erre mondják azt, hogy a pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve.

tégIagyár 2013.01.04. 18:34:47

@dagiiron: Sőt, megtoldom azzal, hogy:

... és akik mindeközben stadiont építenek, nyugdíjat emelnek, többszázmilliárdos pártmédiát tartanak fent, és az egyetlen természeti kincsükbe, amijük van, a szürkeállományukba nemhogy nem fektetnek be, hanem kivonják onnan is a pénzt, viszont osztanak a haveroknak. És így tovább...

Teljesen igazad van, még egy ilyen hülye idióta országot nem tudok mondani.

lfleto 2013.01.04. 18:35:08

@tégIagyár: Szerintem ezek a ballib szlogenek. Hogy Matolcsy sikertelen, stb. Lehet, hogy téged nem érdekel Portugália vagy Románia, de azt mégsem lehet ide írni, hogy, ha nem a Fidesz lenne, ez így lenne és úgy lenne. Ez ugyanis a politikai szlogenek világa, amit én írtam, az meg a tényeké, hogy ahol van IMF-program, ott nő az államadósság és a hiány, ahol meg nincs (egyenlőre ezek csak mi vagyunk), ott meg nem. És igenis siker 2004-es csatlakozásunk óta először végigcsinálni úgy három évet, hogy a csatlakozáskor vállalt 3 százalék alatt tartjuk a hiányt. Érdekes, hogy ez Medgyessy előtt természetes volt, ahogyan az is, hogy az államadósságunk 60 százalék alatt van és csökken (2001, az utolsó teljes év a polgári kormány időszakában: 52%). Ez csak az MSZP-SZDSZ, vagyis a ballib oldal számára nem siker. Náluk az IMF-program a siker, ami szimplán a beismerése annak, hogy egy ország önállóan, külső (és nem csak pénzügyi, gazdaságpolitikai segítség, bocsánat diktálás) nélkül képtelen elkerülni az államcsődöt. Ez az igazság. A piaci finanszírozás azért jobb, mert így nem Washington (nemcsak az IMF székhelye, hanem a legfőbb befizetője, így a gazdaságpolitikájának a főbb irányítója) mondja meg, meg Brüsszel, meg Berlin és Párizs, hogy mit csinálhatunk az adóinkkal, a nyugdíjasainkkal és egyáltalán. Mert ők tudod mit mondanak meg az olcsónak szánt hiteljeik mellé, amit az érdekeik - az ő adófizetőik érdekei diktálnak. Nem azt, amit a mi adófizetőink érdekei. Érted? Ez akár elfogadható is lehet, ha nagy a baj és csak így menekülhetünk meg a csődtől, máskor nem. Ha nem kérünk pénzt, mi nem kérünk, akkor ne mondja meg a Pfizer-csoport, vagy a Volkswagen, esetleg az Unicredit, vagy a Bank Austria Creditanstalt vezetése, hogy mennyit költsön a magyar állam nyugdíjra. Ezért kell 3 százalék alatt tartani a hiányt - hogy Brüsszel se követelhesse ki tőlünk azt, amire nem hatalmazták fel az ország vezetőit a választók - pénzek elvonásával. Ez valahol a szabadság, amire mindig vágytunk, amiért harcoltunk is, amikor nem volt. És ez ábrándosnak tűnik, pedig egyszerűen csak ez az érdekünk, az pedig, hogy külföldi érdekcsoportok diktáljanak, az ő érdekük. Érdemes eldönteni, ki melyik érdeket támogatja.

CSENDES 2013.01.04. 18:36:58

@Lucky Larry Silverstein: Hátrább az agarakkal, ne fogadjál nagy összegben, hogy nem lesz mindig így, vagy úgy valami.

lfleto 2013.01.04. 18:38:41

@Mária: Igen, és mikor adósodott el az ország az általad említett 22 évből, ha az előző két évben csökkent az államadósság? Mikor adósodott el a lakosság és az önkormányzatok, ha az előző kettőben csökkent az adósságuk? Legalább gondolkodj már mielőtt írsz. Igen, azért élnek rosszul a magyarok, mert kiárusították, eladósították az országot és azokat támogatták, akik kivitték a legprofitábilisabb ágazatok nyereségét - nyilván nem ingyen. A mai kormány ezt a folyamatot próbálja, nem túl vehemensen, de legalább fazonírozni. És igen. az elmúlt 20 évből 8-ban polgári kormány volt. Az első a káoszban próbált utat törni, a második pedig szintén csökkentette az államadósságot. Halmozni a szocialisták és a liberálisok halmozták fel.

dagiiron 2013.01.04. 18:39:46

@tégIagyár: Vigyázz, a nyugdíjemelés ellen kiabálsz? A baloldal a svájci indexálás mellett tőri a lándzsát, ami magasabb nyugdíjemeléseket jelentene: Hát kire szavazol majd? a 219eFt fekletti 32%-os adókulcsra, hogy fizetni lehessen a magasabb nyugdíjakat?

tégIagyár 2013.01.04. 18:46:44

@dagiiron: Vigyázzak, hogy nehogy ellentmondjak azzal a nyomorult fiókkal, amelyikbe betettél?
Édes Istenem, szegény, szegény Magyarország.

dagiiron 2013.01.04. 18:50:29

@tégIagyár: Nincs semmi fiók, csak megmutattam, hogy nincs igazi alternatíva előtted.

CSENDES 2013.01.04. 18:51:55

@dagiiron: Szerintem pedig azt, hogy társadalmi szolidaritás nem szabad feladni. Az hogy ennek mértéke milyen,arról lehet és érdemes tárgyalni,
Pl kezdjük rögtön a szociális ellátásokkal. Miért is kell alanyi jogon a családi pótlék azoknak, akik magas keresetűek és az egykulcsos Szja-ból levonják a gyermekkedvezményt?
És bizony lehet folytatni még. Új társadalmi szerződés kell, de ezt nem a cenzusos választás hozza létre, hanem normális, a választói érdeket képviselő pártok, ha már ők kerülnek az országgyűlésbe. De tök mindegy, mert te úgysem vagy hajlandó megérteni a másik logikáját.

tégIagyár 2013.01.04. 18:58:40

@lfleto: Sehol nem írtam semmilyen mszp-szdsz sikerről, az ellenkezőjére viszont utaltam. Ahogy írtam azt is, hogy tudomásom szerint a most is veszünk fel hitelt, csak most máshogy hívják. Az mszp-szdsz módszer most mégis jó, ha kötényekben adósodunk el? Fura. A 3%-ról is írtam valamit.
Szabadon zuhanunk, ebben igazad van.

A "polgári kormány"-kifejezésről meg úgy sejtem, hogy a minisztériumból kommentelsz, mivel ezt a "polgári kormányt" senki sem szopta be, még a hívek sem használják, csak a keménymag próbálkozik ilyennel, ha propagandáról van szó.
(Elárulom, árulkodó.) ;)

Érzed a bajt, és izzadsz is rendesen, látom. :)

tégIagyár 2013.01.04. 18:59:16

kötények = kötvények :))

dagiiron 2013.01.04. 19:00:11

@CSENDES: Én értem a logikádat, csak nem értek vele egyet. Nézzük a példádat, arról szól, hogy aki SZJA-t fizet, s igénybeveszi a gyerekkedvezményt, az miért kap családipótlékot. Azaz a célcsoporod az adófizető, akitől megvonnál valamit, hogy többet adhass azoknak, akik úgymond rászorulnak. Akkor nézzük az én elvárásomat. Senki sem kap családi pótlékot, viszont az állam minden gyerek számára, aki rászorul, biztosítja a napi három, vagy négyszeri étkezést, az ingyenes tanulást, s ha a szülei nem olyanok, akkor a bent lakásos iskolát.

Így kevesebbet kell elvonni az emberektől, biiztosan a célszemély kapja a támogatást, s hasznosul is a támogatás.

Az a baj, hogy a ti koncepciótok úgy képzeli el az új társadalmi szerződést, hogy akik eddig fizettek, azok ugyanannyit fizessenek, viszont kevesebbet kapjanak a közösből, míg a kedvezményzetek folyamatosan kapják a támogatást alanyi jogon.

2013.01.04. 19:02:35

@lfleto:
Igazad van, szar volt, hogy kivitték a nyereséget az országból. Persze most jobb, hiszen most a gyárat viszik ki az országból, de legalább a nyereséggel nem kell foglalkoznunk.

tégIagyár 2013.01.04. 19:03:25

@dagiiron: Abban, hogy nincs valódi alternatíva, igazad van.

A szocik hasonlóan korruptak, dilettánsok és ügyefogyottak, mint ti.

dagiiron 2013.01.04. 19:05:26

@CSENDES: Ja, s minden támogatást nagyon szígorú feltételhez kell kötni. Nincs lakhatási támogatás a Szent István parkban, vagy a Rózsadombon. El lehet adni a lakást, s kisebbe, olcsóbba költözni. stb. stb.

CSENDES 2013.01.04. 19:11:51

@dagiiron: Először is nem veszek el semmit attól, aki Szja-t fizet, gyermekkedvezményt kap, hiszen annak egyrészt csökken az Szja befizetése. Csupán azt rögzítem, hogy szociálisan rászoruló kaphat csak szociális jellegű támogatást.
És azt hiszem, hogy ezek az elvek nincsenek is annyira távol egymástól.
De jelenleg egyáltalán nem ez megy és az iránya sem ez.

Kandabula 2013.01.04. 19:16:18

A Fidesz megsértődött és megállapította, hogy a nép még nem elég érett a regisztrációhoz...

Brix 2013.01.04. 19:22:08

@dagiiron: TE egy antiszociális ember vagy! Ha nem fekszik neked a magyar újraelosztási ráta- ami jelentősen kisebb most, mint a 90-es években volt -, akkor költözz Mexikóba, ott nincsen csak 16%-os újraelosztási ráta, és viseld el egy dog eats dog társadalom minden hátrányát! A gazdasági fejlődés nincs összefüggésben az újraelosztás mértékével és soha nem volt bebizonyítva, hogy kisebb újraelosztás magasabb gazdasági növekedést eredményez. A gazdagabb államokban általában magasabb az újraelosztás, mint a szegényekben. A gazdagabb országok között is a legmagasabb általános életszínvonal ott van, ahol nagyobb mértékű az újraelosztás. DE, mondok még egyet: az USA-ban a II. VH után volt a legmagasabb gazdasági fejlődés, amikor a leggazdagabbak közel 50% -os kulccsal adóztak!

dzsugasvili 2013.01.04. 19:26:12

Üdvözlendő döntés. Jelentősen nőtt ezzel az esélye, hogy a libás gazember legyen a következő miniszterelnök, Gyurcsány újra a hatalom közelébe kerüljön, egyetemben a komcsikkal, vadliberókkal, ratyikkal és hasonló elvtársaikkal. Mondom ezt úgy, hogy Orbánékat példátlanul hatalmas gazembernek tartom, közveszélyes őrülteknek.

Vagyis vagy a közveszélyes őrültek bandája győz legközelebb, vagy a köztörvényes degenerált gazembereké.

Ha a Jobbik megerősödne, akkor a hőzöngő összeférhetetlen idióták is esélyesek lennének...

Remek kilátások.

Megfigyelo 2013.01.04. 19:31:17

@dagiiron: A XX. század nagy vivmánya az általános, EGYENLŐ, titkos választójog. Az az ország, amelyik ezt nem biztosítja, nem számít jogállamnak. Ez nem engedi meg semmiféle cenzus bevezetését.

Brix 2013.01.04. 19:33:37

@dagiiron: Még annyit tennék hozzá, hogy a fidesznek megbukott az önző, aljas , antiszociális politikája (is) amely a társadalom többségének életszínvonal-csökkenést és növekvő kiszolgáltatottságot hozott. Persze, a már nyugati szinten élő felső-középréteg a fidesz talpnyalói és a párt közeli oligarchák jól jártak.

P.Freddy 2013.01.04. 19:33:47

@tony_romita:

"Lövetni az ún. demokratikus ellenzékiek meg elődeik szoktak, úgymint MDP, MSZMP, MSZP, DK. "

Tévedsz, lövetni az ún. FIDESZ elődei szoktak, úgymint Rákosisták, kommunisták, bolsevisták, fehéroroszok, észak-koreaiak.

Megfigyelo 2013.01.04. 19:40:32

@lfleto: Ez az első olyan kormány, amellyel kapcsolatban fel kell tenni a kérdést, hogy ezek széndékosan ártanak-e az országnak egy egészen szűk, körülhatárolt csoport korlátlan gazdagodása kedvéért? Akik kiverik az utólsó falatot is a szegény gyerekek szájából, hogy annak a kenyérnek az árát is zsebrevághassák.

Mérges 1234 2013.01.04. 19:43:42

@CSENDES:

Jelen pillantban is a választói érdekeket képviselik így vagy úgy a pártok, de van 3 millió nyugdíjas, 1 millió segélyes, ők együtt már bőven többen vannak, mint akik eltartják őket.

Így a valódi értéket teremtő emberek dolgozók, adófietők érdeke már régen nincs képviselve ebben az országban, illetve nem úgy, ahogy megérdemelnék.

Mérges 1234 2013.01.04. 19:47:42

@Megfigyelo:

Az az én fönököm úgy fogalmzta meg, hogy a Fidesznek 2/3-dal lehetősége lett volna meggazdagodni és kicsit a néppel is jót tenni, segíteni az embereket, és érthetelne módon csak az első érdekli őket.

Fura de tényleg így van. Ám ez az egész szar nem feltétlenül Orbántól jön, hanem a geci sleppjétől.

P.Freddy 2013.01.04. 19:47:53

@lfleto:

Nagyon impresszív lenne amit írsz, ha bármi alátámasztaná azon kívül, hogy a Fidesz ezt mondja.

Tudod, amikor Viktor azt mondta az elkaszált regisztráció védelmében, hogy:

"...a regisztráció nem szűkíti a lehetőségeket, hanem szélesíti..."

akkor ebből látszik, hogy mondhatsz bármit, az kurvára nagy hülyeség - is lehet. Na ez van azzal is, amit te itt próbálsz megetetni.

Ugyanis a konkrét helyzet az, hogy a Fidesz (Orbánnal az élen) olyan mocskos mértékben kúrják el az ország jövőjét mind gazdaságilag mind erkölcsileg, hogy az már simán túltesz a kommunisták negyvenéves pusztításán is. Ehhez persze kell egy félhülye Matolcsy, egy mániákus hatalommániás Orbán és társai, valamint egy kiadós munkásőr-beállítottságú kommunista-bolsevista birkatömeg. Ezek közé tartozol Te is.

Megfigyelo 2013.01.04. 19:50:48

@lfleto: Aki így bedől a süket dumáknak, az ne akarjon kommentelni.

Megfigyelo 2013.01.04. 19:52:15

@Mérges 1234: A Fideszben az, és CSAK AZ történik, amit Orbán akar,

Megfigyelo 2013.01.04. 19:55:27

@Lucky Larry Silverstein: Nyilván: katonai diktatúrákban pl. nincsenek választások sem.

2013.01.04. 19:56:03

@dagiiron:

"Azért nem jó a logikád, mert a lakosság nagy része az állami transzferekből él, s az ő elemi érdekük az olyan gazdaságpolitika, amiben a versenyszféra alkalmazottait, iletve a cégeket olyan elvonások terheljék, hogy az ő jutattásaik emelkedjenek."

Most jön gondolom az a rész, hogy az állami szférát a versenyszféra tartja el az adóiból, jól gondolom?

Mérges 1234 2013.01.04. 19:57:31

@dzsugasvili:

Elég jól látod, hasonlóan érzek én is.

Fideszesek örültek rájuk nem. Mszp-s csávók megint nyomnák a cigányokat, a nyugdíjat, és még inkább az idegen érdekeket képviselnék.

Jobbik????? Nem tudni mit kezdene, vagy nem igen.

Egyszerűen nincs választás. Ezek nem maradhatnak ha jót akarunk, az MSzp meg nem jöhet vissza.

Ámde ma voltam egy kormány ablakban, vagy mi fasz, meg kell mondja, végünk, mint a botnak innen menni kell. És nem feltétlenül a politikusok miatt, a kisebbség tönkre fogja tenni az országot, hamar, hamar.

flippant 2013.01.04. 20:08:12

@dzsugasvili: Egyszerű matematika.

MSZMP = FIDESZ + MSZP
FIDESZ = MSZP

Egyik kutya, másik eb.

dr. Bértollnok 2013.01.04. 20:11:48

@dagiiron:
Tisztáznád ezt hogyan érted?
Ha valaki pl, egy választási ciklusban nem fizet SZJA-t, mert nyugdíjas, vagy munkanélküli, akkor automatice kizártam a következő választásból? vagy már akkor is ha csak 2 évet fizetett? Ez hülyeség.

Pont azt zárnád ki, aki esetleg a leginkább érdekelt lenne egy változásban, aki adott esetben az aktuális rezsimnek dacellenzéke.

Aztán meg vegyük az én példámat. Kicsit sarkítok, mert én fizetek SZJA-t, nem is keveset (a hivatalos átlagjövedelem többszöröse után!). De most tételezzük fel, nem fizetek. Innentől jöjjön a valóság:
Örököltem. Nem is túl keveset. Ahhoz hogy kifizessem az illetéket el kell adnom egy ingatlant az örökségből. Ezért 20% most majd adót kell fizetnem. Most akkor én szerinted szavazhatnék, vagy nem? Befizetek milliókat illetékként és újabb milliókat SZJA címen. Mondjuk emellett nincs rendszeres jövedelmem...

Vagy ott van a fiam, aki egyetemista. 20 éven felül van, nem fizet SZJA-t. Őt is zárjuk ki?

Mégis: alapból egyet értek azzal, hogy olyan ne kapjon választójogot, aki nem Magyarországon él életvitelszerűen és nem itt adózik.
Úgy gondolom, hogy aki nem a saját bőrén tapasztalja egy esetleges választási eredmény következményeit, az nehogy már helyettem döntsön. Tudod, saját szerszám, saját csalánba...

Ide értem azt, aki Londonban mosogat és azt is aki Erdélyben él. A nemzethez tartozást nem a szavazati jog garantálja.
Ők ott adóznak, onnan kapnak ellátást, majd nyugdíjat is. Ha hazaköltözik, vagy ide jön, akkor szavazzon. De CSAK SZJA-hoz kötni botorság lenne.

misiapu71 2013.01.04. 20:12:59

@lfleto: 1998 és 2002 között a fidesz volt hatalmon miért nem akkor szüntette meg a manyupot ,persze a számlákon nem volt akkor még 3000 milliárd ft viszont sok mindenbe igazad van az elkövetkező húsz évbe csak a hitelek vissza fizetése oriási teher lesz ennek a szerencsétlen országnak és a többi problémárol még nem is irtam

misiapu71 2013.01.04. 20:21:10

@dzsugasvili: ez a valóság ez a mi kis országunk

gada00 2013.01.04. 20:33:50

a címre válaszolva: szerintem előrehozott választás lesz.

Mérges 1234 2013.01.04. 20:37:43

@gada00:

De mégis mivel, indokolnák???

drzsivago 2013.01.04. 20:45:10

@misiapu71:

Ez az adósság manna, (a szemkilövetős dumáról most nem is beszélek) a FIDESZ joly jokere. Mint ha minden bajunk oka ez lenne (arról nem beszélek, hogy nem emlékszem, hogy a FIDESZ ellenzékben nagyon harcolt volna ellene, sőt!).

Tegyünk egy gondolatpróbát!

Mennyivel lenne jobb a magyar versenyképesség, a gazdaság, a foglalkoztatás, az egészségügy, az oktatás, az adómorál,stb., ha mondjuk nem lenne adósságteher (ami egyébként az éves törlesztőrészleteket illetően egyébként nagyságrendekkel nem növelte meg az éves adósságszolgálatot, ez többé-kevésbé majdnem konstans.

Szóval én azt gondolom, nyilván jó lenne egy alacsonyabb eladósodottság mellett növekedni, de a probléma maga a növekedés.
A magyar gazdaság amúgy is gyenge növekedési képességét az "elmútkét" év hosszú időre legyilkolta.
Az adósságproblémát csak növekedéssel lehet kezelni.Na az itt évekig nem lesz.

gada00 2013.01.04. 20:56:34

@Mérges 1234:
elvégezték a nagy lépéseket.
illetve szana szét az ellenzék mint egy marék zizi (könnyű nekik menni), illetve májusig nem tudják összerakni a regisztrációt, na meg megy az osztogatás (10% rezsi, öszi pedagogus fizu, diákokkal a kiegyezés, egyskulcsos adóĺ

tony_romita 2013.01.04. 21:06:34

@Mária: Nem hittem volna, hogy valaha egyet tudok érteni veled, de ebben a cenzuskérdésben, pontosabban a fenti indoklásban itt és most igen. Más kérdés, hogy bizonyos szempontokból kívánatos lehetne cenzus bevezetése, de egyrészről - ahogy azt írtad is - alkotmányos alapjogot sértene bármely (jövedelmi, adó-, vagyon-, iskolázottsági, származási stb.) alapon történő bevezetése, másrészről gyakorlatilag kivitelezhetetlen az alkalmazása. Minden magyar állampolgárt ugyanolyan feltételekkel megillet a
választójog, tökéletesen függetlenül lakóhelyétől, bejelentett lakcímétől, adózási magatartásától stb. Nem mellesleg ezért lett volna értelme a regisztrációnak, hiszen biztosítható lett volna a választási névjegyzék szempontjából problémás (tartósan külföldön élők, a nem a bejelentett lakcímükön tartózkodók, a határon túli, itteni lakcím nélküli magyarok) és a fenti szempontból nem érintett választópolgárok számára azonos eljárásrend. Megkockáztatom, hogy ez a döntés, illetve annak következménye diszkriminatív azon magyar állampolgárokkal szemben, akik nem szerepelnek a névjegyzékben, hiszen korlátozza alkotmányos alapjogukat, ők regisztráció nélkül nem szavazhatnak. Azaz pontosan a regisztráció hiánya különböztet meg egyes szavazópolgárokat egymástól.

dzsugasvili 2013.01.04. 21:20:22

@tony_romita: De hát ez agyrém. Az állampolgárok különbözőek egymástól, látod ezt, ha rájuk nézel. Elég ronda is volna, ha azonosak lennének. Igen, a tömegmédia, az oktatás és a politikai hatalom az uniformizálást erőlteti tűzön-vízen át, de fel kéne fogni, hogy ez egy pokoli gonoszság. Irtózatos hazug szemétség.

Valójában nem vagyunk egyformák, és mint ilyen, egyenlőek sem. És ezt tudomásul kell venni. Valamiféle mesterséges egyenlőségre rendszert építeni ilyen közállapotokat teremt, mint ami nálunk van most.

Nekem ne jöjjön senki többet azzal, hogy az egyenlő, titkos, stb. választójog az minden normális rendszer alapja, mert ez is egy hazug baromság. Egyrészt mert az ebből következő többségi elv is csak egyetlen vélemény a sok közül, ami most éppen uralkodó, és ezt szokás követni, de amúgy semmi jogalapja nincs erre. Másrészt pedig mert szétcsalja vele magát minden komolyabb ország minden komolyabb pártja. Van ahol milliárd forintos meg dolláros kampányokkal nyomják keresztül saját magukat, máshol meg a számítógépeket hackelik meg.

Ez a rendszer így egy hányadék, és mindenféle filozofikus mentegetése felesleges.

tony_romita 2013.01.04. 21:50:16

@dzsugasvili: Filozófiai vagy akár történelmi megközelítésből teljesen igazad van, de a ma általános demokráciafelfogással (egy ember = egy szavazat) semmiféle cenzus nem egyeztethető össze, még a gyermekek száma szerinti szavazatérték-súlyozás is problémákat vet fel. Hidd el, én is pártolnék egyfajta adózás- vagy iskolázottságalapú korlátozást, mondjuk a rendi országgyűlések mintájára, de ha jogszerű vagy akár csupán helyes ill. kívánatos is lenne ez, a gyakorlatban megvalósíthatatlan az általános választójog effajta korlátozása. Ez a vonat a polgári forradalmakkal elment, az általános választójog mint vívmány nyilván hátrányokkal is jár. 1990 előtt a magukat ma demokratikus ellenzéknek hazudó erők és elődeik megfosztottak bennünket a választójogtól, kiüresítették a választás intézményét, ezért bár néhány tekintetben kívánatos lenne, magam részéről választójogi szempontból bármilyen cenzust vagy megkülönböztetést ellenzek.

dzsugasvili 2013.01.04. 22:00:11

@tony_romita: Az általános választójogra mondom, hogy az is csak egy álláspont, semmi más. Nem kőbe vésett igazság. A polgári forradalom vonata meg sok mindent elvitt, de most már ezt a vonatot is zavarják a még újabb irányzatok vonatai, hogy így mondjam. Én nem is mondtam semmiféle cenzust, hogy mit kéne visszaállítani vagy bevezetni, csak azt, hogy a mai helyzet katasztrófa, álságos, és hogy így nem maradhat.

tony_romita 2013.01.04. 22:14:19

@dzsugasvili: Értelek én, sőt szerintem részben azonosan látunk bizonyos dolgokat. De. Mit annyi más területen, itt sincsenek abszolút kategóriák, nincs "jó" vagy "igazság". Adott egy helyzet, ami alkalmasint nem optimális, lehet, hogy van jobb, igazságosabb, tisztességesebb berendezkedés is. A kijelentésed ("katasztrófa, álságos, és hogy így nem maradhat") nem feltétlenül hamis, de csak diagnózis, elmélkedés, mit sem ér konstruktivitás nélkül. Meg kell mutatni, melyik a jobb rendszer, hogyan lehet megvalósítani, milyen előnyökkel és hátrányokkal jár stb. Már ha racionális alapú változást szeretne az ember, hiszen lehetne más értékek mentén is változtatni.

Dagiiron 2013.01.04. 22:52:05

@dr. Bértollnok: Mi a különbség egy nyugdíjas és egy Londonban dolgozó magyar között, aki azért ment ki, mert kis hazánkban nem talált állást? Az, hogy nem fizetnek itthon SZJA-t. A nyugdíjas milyen közterhet fizet? Áfa (ezt fizetik az itt tanuló külföldi egyetemisták, az itt lévő turisták stb), idegenforgalmi adó (szintúgy), illetékek (szintúgy). AZ SZJA az, amit az eltartottak, s a turisták nem fizetnek.
az SZJA körét kibővíthetjük, pl. az örökség után egyszerűen SZJA-t fizetsz, osztalék után, nyeremény után is fizeted az SZJA-t. tehet lehet bővíteni az SZJA alapját.

S a parlamenti választáson való részvétel alapja az lenne, hogy az előző évben fizettél-e SZJA-t. ennyi. S igen a 20 éves fiad ne szavazzon, Ugyanis nem viseli a döntésének a következményeit. Ő nem fizet adót, így nem érinti, mondjuk az ingyenes felsőoktatás költsége, míg azt, akinek emiatt emelik az adóját, azt igen. Az angliában mosogató, pont annyira viseli a szavazatának a következményét, mint a fiad. Ha szarabb lesz a helyzet, akkor nem fog hazajönni, míg a fiad ki fog menni...s egyiknek se került egy fillérébe se a szavazata..

Dagiiron 2013.01.04. 22:54:34

@Megfigyelo: Valamikor a rabszolgaság is nagy vívmány volt az USA-ban, aztán most hol van már...

reszeg tengeresz 2013.01.04. 22:59:17

@lfleto: 2011 vegen hogy begetett minden rohadt ballib media, hogy na mostaztan itt az allamcsod, nincs tovabb. Most aztan annyi az orbaneknak, annyi az orszagnak, mar csak az imf segithet.

Na nezzuk.

IMF ugye nincs most.
Allamcsod sem volt. Akkor hogy is van ez?
Csak nem lehet, hogy a ballib ertelmiseg tevedett volna? OOO hat az hogy lehet? Hat azok mindenhez ertenek pedig.

Amugy az IMF-re a lehetoseg mindig megvan, egy olyan feltett kezzel, szetett labbal bejelentkezes, amit a veresek csinaltak mindig ott van lehetosegnek, de addig is, minden evvel idot nyerunk azokhoz kepest, akik mar imf penzbol mukodnek. Romania es Ukrajna peldaul. Mondjuk ott mintha elmaradt volna az imf utani csoda. Sot. Azota imf penzbol fizetik vissza az imf penzt. Nem is ertem.

Dagiiron 2013.01.04. 23:02:30

@MikeBoy: Nem, hanem azt akartam írni, hogy pl. a 3 millió szavazó joggal rendelkező nyugdíjas érdekei full ellentétesek a munkavállalók érdekeivel. A nyugdíjasok a minél magasabb állami újraelosztásban érdekeltek, míg a munkavállalók a minél kisebb adókban és járulékokban. S a választást a nyugdíjasokhoz hasonló rétegek döntik el..

Dagiiron 2013.01.04. 23:13:21

@Brix: Szerintem én szociális érzékenységem sokkal nagyobb, mint a tied. Az a különbség közöttünk, hogy te ugyanazt a 20 éve alatt befuccsolt, beégett szociális dumát nyomod, mint a többi ballibes, a vegyük el a pénzt a gazdagoktól, s adjuk oda a szegényeknek. Ja, 20 év alatt ezzel a technikával sikerült kinevelnetek egy a segélyekből, s családtámogatásokból élő réteget, aki beállt erre az életszínvonalra, s a főbűnötök, hogy már a harmadik gyerekgeneráció életét tettétek örökre tönkre, ezzel a segélyezéssel. Ez az az ország, ahol a ballib szociológusok durva intézkedésnek nevezték a családi pótlék iskolába járáshoz kötötték. Nonszensz.. S közben az osztrák minimálbérnek megfelelő jövedelmet szerzőket halálra adóztatnátok, mert ők gazdagok...

Dagiiron 2013.01.04. 23:15:44

@Brix: Ja, a gazdagabb államokban is kezdik leépíteni a szociális hálót (pl. a többéves here-vere finanszírozását), mert nincs rá pénz!!!

Dagiiron 2013.01.04. 23:20:53

@Brix: Ugye téged egyáltalán nem zavarnak a tények? azok, a bérből és fizetésből élők, akik minden egyes forintjukat leadózzák, na ők a 16% nyertese úgy 250eFt bruttó felett, na ezek az emberek az elmúlt 22 évben halálra voltak adóztatva, s eltartották azokat, akik adót csaltak, akik elfelejetttek adót fizetni, vagy 20 éven át segélyből éltek, esetleg 20 év iróasztali munka után nyugdíjba mentek stb, stb.. De téged ez nem zavart, meg a hozzád hasonlókat sem, mert ugye nem benneteket zsigereltek ki..

dzsugasvili 2013.01.05. 00:15:34

@tony_romita: Ez egy elképzelés, hogy ha szidom a meglévő rendszert, mondjak jobbat, mert addig ezt kell a létező legjobbnak tekinteni. Én nem így gondolom.

Ez a vélemény-kettős megjelenik sok helyen, pl. a parlamentáris játékszabályoknál is. Magyarországon pl. nem lehet miniszterelnököt buktatni, csak konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal, tehát ha valakit ajánlanak is a helyére. Angliában és sok más helyen viszont lehet csak úgy szimplán buktatni, aztán hogy mi lesz helyette, az más kérdés, viszont a rossz vezetést nem tűrik.

Szerintem ha ezt a mocskot elsöpörnénk kellene egy nagyszabású egyeztetés. El tudnék képzelni pl. több ezer fős népgyűlést vagy regionálisakat, ahova fizetés nélkül lehetne bekerülni, és mondjuk egy évig vitatnák, hogy mi legyen az állam működésével kapcsolatos különféle kérdésekben. És utána többlépcsős népszavazásos megoldásokkal kéne mindent jóvá hagyatni. De nem ám úgy, hogy 1 db népszavazás a végén, hanem tényleg többet, részvételi küszöbökkel, stb. De ezek csak ötletek.

dzsugasvili 2013.01.05. 00:42:12

Egyébként van mindenféle furcsa ötletem még választott alapon működő modern királyságról, de ez nem ide tartozik :-D

tony_romita 2013.01.05. 00:47:49

@dzsugasvili: Svájcban hasonló a demokráciafelfogás, nálunk ez egyszerűen nem működne. Ott is több száz év béke és fejlődés kellett a kialakulásához, de még ott sem ennyire konszenzusalapú a rendszer. Több ezer fős népgyűlés? Nagyvonalúnak és romantikusnak tűnik, de szvsz itthon és nagyrészt a világon mindenhol kivitelezhetetlen. Viszont ez is egy elképzelés, a konstruktivitás ezzel kezdődik. Megfelelő alternatíva nélkül viszont nem szabad változtatni, a világ sokkal gyorsabb annál, minthogy akár napokra operatív vezetés nélkül maradjon egy ország. Kétszáz-ötszáz éve ráértek a problémamegoldással, elzavarták a királyt és évekig működött minden formális uralom nélkül. Vagy évtizedekig elháborúzgattak, aztán jött egy másik uralom, azalatt is eléldegéltek. Ma ez nem így van, szinte óránként kell dönteni, különben megáll az élet, aminek beláthatatlan következményei lehetnek. Amúgy szerintem nincs nálunk túl nagy baj a közjogi rendszerrel, 2014 után a kisebb parlament és a határon túliak képviseletének integrálása például javítani fogja a népképviseletet és a törvényhozás hatékonyságát. Talán eddig túl nagy szerep jutott az AB-nak vagy a helyi önkormányzatoknak, de erről lehet vitatkozni. És azzal sincs bajom, hogy az AB vagy a KE néha visszadob egy-két törvényt, ez a dolgok rendje.

dzsugasvili 2013.01.05. 01:14:09

@tony_romita: Több ezer fős népgyűlésen kéne egy rendszert létrehozni, és azt részenként jóvá hagyatni az országgal. Nem állandosított országgyűlésre gondoltam. Mert új rendszer kell, az biztos, és nem dönthet róla 100, 200 vagy 500 ember úgy, hogy esetleg megadnak egy e-mail címet, hogy "küldjél ide ötletet, ha akarsz, de anélkül is megleszünk".

Szúrófény 2013.01.05. 04:27:05

@Mária: Vicc: Apu, mi dőlt el az éjjel? Mért? Anya kérdezte, soká áll fel ez a szar!

2013.01.05. 09:19:18

@Dagiiron:

Értem.
Egy nyugdíjas érdekelt a minél nagyobb újraelosztásban, ah önmagáról van szó. Az összes nem.
Nekem jó lenne, ha duplájára emelkedne a fizetésem holnaptól, és gazdasági katasztrófa lenne, ha mindenkinek duplájára emelkedne, tehát én is rosszul járnék.
Az egyén rövidtávú érdeke nem egy irányú a társadalom és így végül is saját maga közép, hosszútávú érdekeivel.

Azt feltételezed, hogy mindenki egyéni érdekek szerint szavaz és nem társadalmi érdekek szerint.
Majd azt feltételezed, hogy a hatalomra jutók győzelmeik érdekében szintén nem társadalmi érdekek szerint irányítanak, hanem egyéni szerint.

Ha ez ABSZOLÚT így van, akkor miből gondolod, hogy a nyugdíjasok nem halnának éhen tömegével vagy halnának meg egyszerű betegségekben egy olyan rendszerben, ahol semmilyen szempontból nem kell figyelembe venni az érdekeiket, miközben a társadalom számára már nem igazán hasznosak és akkor enyhén fogalmaztam.

Ha ez ABSZOLÚT így van, akkor miért nem tartják a nyugdíjasok és a nevezzük csúnyán transzferesek rabszolgasorban a többieket most?

Direkt fogalmaztam szélsőségesen, hogy lásd a válasz az, hogy nincs úgy, ahogy elképzeled.
Ez a dolog nem fekete és fehér. Igazad van,hogy a szereplők nem a társadalmi érdekeket nézik, hanem inkább az egyénit. De mindenki köt azért kompromisszumot (Türkménbasit kivéve) és lehet reménykedni, hogy a kompromisszumhalmazból a végső vektor társadalmilag pozitív.
A te javaslatod ezt kizárná és elfogadná az egyéni érdekeket (természetesen sajátodat!!), majd katasztrófához vezetne, mert nem lenne szükség kompromisszumra vagy sokkal kevésbé, mint most.

GeoCracker · http://endresy.blogspot.com/ 2013.01.06. 15:47:41

@Mária: Szerintem van másik forgatókönyv, ha akarnak regisztrációt (endresy.blogspot.hu/2013/01/rogan-ha-mondja.html )
Másrészt tul-képpen jobban járnak, ha nincs. Több a hatalmi csalás lehetősége.

SZDSZPistike 2013.01.29. 14:06:19

Kit érdekel az IMF ?
Muszáj szopkodni?
süti beállítások módosítása