morgás joga 6.jpgÜtött az óra.
 Kiknek? Ezt még nem tudjuk, de hamarosan minden napvilágra kerül. Vajon milyen hévvel és kik ellen rajtol a plágium-ügy miatti leszámolás? Kik adhatják vissza funkciójukat és vele együtt párttagkönyvüket? És kiknek a kiiktatásától lesz hangos a sajtó és ki fog szép csendben, titokban a hátsóajtón át távozni?

Az első áldozat Tulassay Tivadar, a Semmelweis egyetem rektora, aki bejelentette lemondását. Igaz, az egyetemi szenátus már megválasztotta az utódját, de hivatalosan még három hónapig érvényes mandátuma volt. A rektor azonnali távozását azzal indokolta, hogy az egyetemet magára hagyták Schmitt Pál doktorija ügyében, a NEFMI részéről pedig személyét érintően olyan fokú bizalomvesztést érzékelt, ami a Semmelweis Egyetemnek árthat.Tette mindezt az a híres gyerekorvos, aki a Fideszhez közeli nemzeti konzervatív Professzorok Batthyány Körének elismert tagja. 

Tulassay Tivadar mellett ma délután szimpátia-tüntetés lesz. Kérdés: vajon érdemes-e a Fidesznek olyan nagy tekintélyű tudóst vegzálnia, akit a konzervatív értelmiség nagy része, tehát a saját szavazóbázisa ebben az esetben a legcsekélyebb mértékben sem tekint bűnösnek? Akik szerint nem az a bűnös, aki kimondja, a király meztelen, hanem maga a király, aki más tollával ékeskedett, miközben sajátja nem nagyon volt? Vajon mit kezd a kormány majd azzal a hullámmal, amely már elindult: "Tulassay Tivadart államfőnek"? Pár hete a polgárok nagy része azt sem tudta ki ő, ma pedig már sokan úgy vélekednek róla, azért még mindig van "becsületes ember"? Aki mernek lépni akkor, amikor a minisztérium és a Fidesz magára hagyja, aki érzi tettének erkölcsi súlyát és aki feladatának érezte, a "tudományt" meg kell védenie? Azt a tudományt, amely a hibás mindazért, ami ma történik Schmitt Pállal?

A második áldozatnak Szalma Botond tűnik, aki a KDNP budapesti elnöke és aki továbbra is kiáll véleménye mellett: "Én csak azt mondom, hogy én már nem lennék elnök, ha én volnék az államfő. Nyugdíjba vonulnék. De ebben a kérdésben az erkölcsi tartás a legfontosabb. Ezt kell helyreállítanunk az országban". Véleménye szerint Rubovszky György pártügyész "ha tehetné, kitenné a pártból", mert "biztos felizgatta, hogy én lettem a budapesti KDNP-elnök". Szalma Botond úgy véli, a KDNP-sek 95 %-a osztja az álláspontját, de hallgatnak: "nem divat ma a véleménnyilvánítás. De nem csak a KDNP-ben. Sehol, sajnos". És mindenek mellett azért reméli a KDNP "nem a Magyar Szocialista Munkáspárt, amikor az 50-es években megmondták, hogy mit kell mondani".

Szalma Botond karakán, egyenes véleményével azok számára is szimpatikussá vált, akik nem értenek egyet a Semjén Zsolt nevével jegyzett KDNP politizálásával: "a bűnről ki kell mondani, hogy bűn, a feketéről, hogy fekete, a fehérről, hogy fehér, ezt diktálja a keresztény erkölcs is". Vajon a KDNP (és ezzel együtt a Fidesz) szavazóbázisa hogyan alakul majd, ha őt kipenderítik anyapártjából, mivel "érdemtelenné vált" arra, hogy a keresztény-demokrata értékeket képviselje? Mert ha nem az idézett mondat, akkor mi az a "keresztény erkölcs" valójában? Hogyan kell értelmezni? Esetleg kétfajta értelmezés van, és ez most nem az? A vannak egyenlők és még egyenlőbbek kontextusban még az alapértékek is alapvetően változnak és Szalma Botond a hibás, hogy ezt nem vette észre? 

A legtöbb áldozat kiléte azonban ma még nem ismert. Egy részükről igen hamar tudomást szerzünk - ők azok, akik nem támogatták kellő mértékben Orbán Viktor álláspontját a plagizálás-ügyben. Ráadásul a köztársasági elnök "sérthetetlen" doktrínával mindenki bűnös lesz, aki valaha is egy rossz szót mert kiejteni államfőnkről, és a továbbiakban olyan kérdések fel sem merülhetnek, hogy Schmitt Pál csalt-e. A sérthetetlenség eleve kizárja bármilyen kérdés feltételét. De vajon ez a "sérthetetlenség" csapda Orbán Viktort is beszívhatja-e - mi lesz, ha nem fog neki engedelmeskedni az, aki őt egyetlen evilági főnökének tartotta eddig? Akkor is sérthetetlen marad, ha elszabadult hajóágyú a Fidesz gyorsnaszádja fedélzetét fogja törni-zúzni? Vajon hogyan kommunikálják majd, ha már tarthatatlanná válik az állapot: a sérthetetlen mégsem élethossziglan sérthetetlen? Milyen nagyságrendű "bűnt" kell elkövetnie elnökünknek, hogy Orbán Viktor bevallja, azért vannak korlátok? Vagy egy nap arra ébredünk, amíg aludtunk, a parlament monarchiává alakította hazánkat, és királyunk nemcsak sérthetetlen, hanem trónja örökletes is és hű alattvalóként maximum az önjelölt királyok csatájához asszisztálhatunk?

A legtöbb áldozat azonban még nem is sejti, hogy áldozat, de a Fidesz ötletrohamai során már felmerült az aduász: a plágium-vád súlyát azzal lehetne csökkentetni, ha sikerülne bebizonyítani, valóban nem államfőnk volt az egyetlen, aki akkoriban másolt - így jött a nagy ötlet: vizsgáljuk át az összes kisdoktorit. Nem is kell az összeset (erre ugye apparátus egyelőre nincs), de néhány látványos lebukással már nem az államfőn lenne a fő hangsúly, ő is csak egy lenne a sok egyenlőbb között.

És ha már nekiveselkednek az, miért ne lehetne a kisdoktorit ki lehet terjeszteni mindenféle egyetemi, főiskolai diplomára? Ha egyszer elindult a szekér, nincs megállás. A kérdés csak az, hol lesz a vége? Az úgynevezett "értelmiség" egymást jelentgeti majd fel a hirtelen megkerült hatáskörrel és illetékességgel is rendelkező NEFMI osztálynál? Az egyetemi könyvtárakat megrohamozzák és egykori diplomamunkák, doktori értekezések toplistásak lesznek? Vajon a plagizáción kívül főben járó bűn lesz majd az is, amikor a mai jogász vagy közgazdász 25 évvel ezelőtt még az "átkos" jog- és gazdasági rendszere mellett tette le garasát művében? Kiragadott mondatokat fognak idézgetni a másik lejáratására bizonyítva, nem lehet "jó" ember az, aki valaha ilyeneket vetett papírral?

Vajon a mai értelmiség hány százaléka fog gócső alá kerülni? Ki fog kit vizsgálni, ki mennyit ad egy jó fülesért, X.Y. nagybefolyású politikus sufnituningolt értekezéséért, bután megfogalmazott szavaiért? Vajon beszállnak azok is, akik főnöküket, esetleg egy reménybeli státuszért folytatott harcban a vetélytársukat akarják "csak" lejáratni?

Senki sem gondolhatja komolyan, hogy a sárdobálás meg fog állni a jelenlegi aktív politikusok szintjén, és csak a férgese hullik. Ha valaki meggondolatlanul követ dob a pocsolyába, nem tudhatja, kire fröccsen a mocskos víz - a végén még az ő szeme-szája is tele lehet, nemcsak azé, akinek szánta. És mikor lesz vége? Amikor egymást sárba rántva az egész úgynevezett "magyar értelmiség" ott birkózik a dagonyában, a civilizált világ pedig egy újabb bizonyítványt állít ki rólunk és felsőoktatási intézményeinkről?  Amikor a magyar értelmiséget úgy, ahogy van diszkvalifikálják a nemzetközi tudományos életből? 

És valójában ez az iszapbirkózás és tömeges sárba rántás teljesen felesleges, mert Schmitt Pálról a fókuszt máshova irányítani már nem lehet. Róla már sok vélemény napvilágot látott, így azé a Klaus Heinemann német sportszociológusé, a Hamburgi Egyetem tanáráé is, akit szó szerint idézett: "Még fontosabb kérdés azonban, hogy egy elnök, aki nyilvánvalóan óriási csalást követett el a tudományos munka etikai alapkövetelményeivel szemben, képviselhet-e tovább egy fontos európai országot." 

Úgy tűnik, csak Schmitt Pál csak nekünk, magyar alattvalóknak sérthetetlen. Vajon létezik ma Magyarországon olyan erő, amely meg tudja akadályozni, hogy még tovább ássuk a gödröt magunk alatt?

 


Előzmény ittittittittittittittittitt és itt.



Csatlakozz a Facebook csoportunkhoz!




A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr284355486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sörtelen 2012.04.02. 13:52:10

Lézerjani már séróból meg is válaszolta: a komplett magyar tudományos élet lesz a vádlottak padjára ültetve!
Vigadjunk felebarátaim ezeknek végük!

sörtelen 2012.04.02. 13:54:01

Lézerjani már séróból meg is válaszolta: a komplett magyar tudományos élet lesz a vádlottak padjára ültetve!
Örvendezzünk Felebarátaim, ezeknek végük!

sörtelen 2012.04.02. 13:55:35

Az a qrva blogmotor, vagy mi! Azt is a vádlottak padjára!
süti beállítások módosítása