morgás joga 6.jpg„Senki sincs, akitől félnék vagy tartanék.”
– vallotta be egyszer Schmitt Pál, és jelenleg úgy néz ki, nincs is rá oka: személye sérthetetlen.  Méghozzá Alaptörvénybe iktatva. Ezt alátámasztotta ma annak a politikusnak a nyilatkozata is, akit államfőnk elfogadott egyetlen főnökének. Orbán Viktor szerint a legfontosabb az ország érdeke, ez pedig az, hogy Magyarországnak mindig legyen olyan vezetője, akinek a személye sérthetetlen. A köztársasági elnök sérthetetlenségéről szóló alkotmányos szabályt mindenkinek megfontolásra és betartásra javasolja, az alaptörvényből fakadó sérthetetlenségi szabály miatt a doktori disszertációval kapcsolatos csalást, mint kérdés feltevését sem látja indokoltnak. A hivatal méltósága is fontos szempont, de a legfontosabb, hogy a nemzet egységét kifejező hivatalt betöltő személy sérthetetlen legyen, „döntéseit lehet bírálni, a személye szerintem e fölött áll”.

Kérdés, amikor nemzetközi szinten Schmitt Pál hazánkat képviseli, vajon kivel állnak szemben a külföldi főméltóságok, diplomaták? Az elnöki hivatallal, mint intézménnyel, vagy az elnökkel, mint személlyel? Őket nagy valószínűséggel nem érdekli a mi Alaptörvényünk (nekik másmilyen van), sem az államfő „sérthetetlensége”, ők azt az embert látják, akit doktori fokozatától nyilvánosan megfosztottak (ez saját jogrendszerük alapján is értelmezhető eset, számtalan precedenst ismernek a nemzetközi diplomácia világából). Kinevetik majd, vagy csak szánják? Vajon hogyan tudja így elnökünk feladatát ellátni? És vajon meddig az ország érdeke, hogy korlátozott elismertségű legfőbb közjogi méltóság képviselje? Hogy az adófizetők olyan elnököt finanszírozzanak, akinek hírneve erősen tépázott?

Vajon honnan eredeztethető a demokráciában a mostanában oly sokat emlegetett sérthetetlenség és meddig tart?  Vajon a szavazópolgárok kimondhatják valakiről, hogy mégsem sérthetetlen, hiszen a köztársagái elnök mégsem király? Ha közvetlen választás van, igen (ha ismeri a rendszer a visszahívhatóságot, viszonylag könnyen). De mi van, ha közvetett a választás? Ha csak a sérthetetlent megválasztókat lehet idővel eltávolítani? Vajon a közvetlenül megválasztottak (a parlamenti képviselők) megkérdezik a választók véleményét, vagy az teljesen mindegy, csak finanszírozzák a végeredményt, a személyt és az intézményt egyaránt? És meddig tart a választók hite az intézményekben? És a köztársasági elnökben, mint intézményben? Vajon elegendő az, ha számtalanszor hallják, az elnök sérthetetlen, tehát hinniük kell abban, hogy minden úgy tökéletes, ahogy van? 

A ma esti interjú beigazolta a média sejtését, Schmitt Pál nem mond le, viszont elfogadja az egyetemi szenátus döntését a doktori címétől megfosztásra. Sőt, hogy bizonyítsa tudását, nyilvánosan vállalta, hogy 70 évesen PhD fokozatot fog szerezni (ahogy Stumpf András javasolta neki a Heti Válasz kiradírozott cikkében). Kérdés, később vajon épp ez lesz az egérút és azért fog lemondani, hogy legyen elegendő ideje eleget tenni a PhD követelményeinek?

A legfőbb kérdés pedig az, ezzel vége van-e az előadásnak, a kövér hölgy befejezte az énekét, függöny legördült, vagy épp most kezdődik egy új időszámítás a magyar politikai életben. Egy olyan változás, amelyet ma még egyetlen politológus sem tud megjósolni.

keh.hu.jpg

 

„… mint köztársasági elnök örülök, hogy a törvények mindenki számára egyformán vonatkoznak, nincs kettős mérce és erősíteni kell az embereknek a hitét a törvényekben és az intézményekben. Én, mint köztársasági elnök egy intézményt vezetek, amiben fontos, hogy az emberek bízzanak és érezzék annak az erejét, hogy én képviselem az országot, az Alaptörvény előírásai szerint és minden fórumon kiállok értük.” (MTV, 2012. március 30.)

 

Folytatás itt.

Előzmény ittittittittittitt és itt.



Csatlakozz a Facebook csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr204350863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

banyanya007 2012.03.31. 09:40:32

nem bízom benne és ne képviseljen!

Dr Gregory House 2012.03.31. 11:09:11

Bácsi kérem, tessék mondani, hol lehet fordításért doktori címet kapni?

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2012.03.31. 11:34:35

@Dr Gregory House: ott, ahol nem veszik észre ...
De jobb stratégia lehet három fordítást összerakni egymás után és azt mondani, összegző munka. És akkor még újat sem kell mondani.
kisegítő lehetőség: szinonima-szótár
süti beállítások módosítása