morgás joga 6.jpgArra kérdésre, mi lesz az államfőnkkel, igen kevesen mernének ma felelősségteljesen nyilatkozni.
Az biztos, még ha marad is, semmi sem lesz már olyan, mint régen volt. Vajon kinek az érdekeit szolgálja (mert a szavazó polgárokét biztos nem), hogy Schmitt Pál külföldi útjáról hazatérve a repülőből kilépve rögtön a limó hátsó ülésén találja magát, hivatalos programjait lemondják, Facebook rajongói oldala elhagyja az információs sztrádát, ő maga pedig a Sándor Palota valamelyik termében bujdokoljon időnként egy-egy törvényt aláírva?

Mert egyelőre úgy néz ki, ez a sors vár rá. Eltávolítása ügyében kinevezésre javaslója (teljesen mindegy, hogy miniszterelnöki vagy pártelnöki székében ülve is írta alá) nem akar dönteni. Vagy már döntött, de nem kívánja a zemberek orrára kötni. Hivatalos nyilatkozatok ugyan - ha nagyon csekély mennyiségben is - jönnek mennek, így azt már tudhatjuk, Orbán Viktor szerint az államfő helyzetét az Alkotmány egyértelműen rendezi: annak személye sérthetetlen. „A magam részéről tiszteletben tartom ezt a szabályt. Senki más nem dönthet.” Más kérdés, hogy régebben Schmitt Pál azt nyilatkozta, csak Istent és Orbán Viktort fogadja el főnökének, és lehetőség szerint mindig igazat fog mondani. A kijelentés második fele már rogyadozik, kérdés, az első feléhez hogyan viszonyul.

hir24.jpgMindeközben a hir24.hu forrásai szerint a doktori címtől megfosztás bejárta a világot, a "tengerentúlon a FOXNews, azABC News, a The Washington Post, valamint a Boston Globe is tudósított a címfosztásról, a brit médiában elsőként a BCC, míg a francia lapok közül a Le Monde számolt be az ügyről. Az osztrák médiában többek között az ORF, a Kleine Zeitung, a német lapok közül pedig a FOCUS Online tett említést a magyar köztársasági elnök címfosztásáról. Mindemellett a perui El Comercio újság, a portugál Diário de Notícias, a szerb Politika című újság, sőt az indiai Zee News internetes lap is közölte a hírt."

 

másolás 2.jpgKérdés, ténylegesen megéri-e olyan legfőbb közjogi méltóságot alkalmazni az adófizetőknek a saját pénzükből, akinek méltósága már megtépázva, munkaidejének 90%-a pedig kihasználatlan éppen emiatt, ahogy a stábjának is erőteljesen megfogyatkozik az ellátandó feladatmennyisége. Szijjártó Péter szerint Schmitt Pál az elnöki eskütételekor mondottak (a legjobb hite és tudása szerint becsülettel kíván helytállni) szerint járt el eddig, és ennek a kijelentésnek tökéletesen megfelelve végezte a feladatát. Tarlós István kijelentette, valójában nem Schmitt Pálnak, hanem Magyarországnak okozta az igazi kárt az, aki kirobbantotta a plágiumügyet.  „Az, aki huszonvalahány év után vette a fáradtságot, és Isten tudja meddig járt azután, hogy Schmitt Pálnak kárt okozzon, az jobb ha arra is gondol, hogy az országnak több kárt okozott, mint Schmitt Pálnak”. A főpolgármester kijelentésével szembemegy a budapesti KDNP-nyilatkozattal, akik szerint a keresztény erkölcs ellen vétett az, aki el akarta tussolni az ügyet. Tarlós véleménye szerint a "nemzet érdeke" magasabb rendű, mint annak a joga, hogy a választópolgárok megismerhessék (ugyan még mindig a teljesség igénye nélkül), ki is az elnökük valójában és arról véleményüket kifejthessék. Mintegy oknyomozós-bizottságos-politikusok forgatókönyv.

SP másolás.jpgA "ki tehet és mit" kérdésre már az alkotmányjogászok megadták a választ, a jelenlegi jogszabályok alapján. Az igazi kérdés inkább az, kinek (kétharmad?) és mennyibe (egy vagy két nap?) kerülne, hogy egy teljesen új, erre az esetre szabott jogszabályt alkosson úgy, hogy nem is derült égből villámcsapásként érte a probléma a kormányzatot. Egy olyan új jogszabályt, amely segítségével a nemzet méltósága megmaradna, az adófizetők pedig a pénzükért azt kapnák, amit megérdemelnek. Egy igazi méltósággal rendelkező legfőbb közjogi méltóságot.

A jogalkotóknak érdemes lenne még elgondolkodniuk azon is, vajon tényleg járjon-e mindazon juttatás Schmitt Pálnak, mint a többi, idejét tisztességben kiszolgált elnöknek. Egyáltalán nem biztos, hogy az állampolgárok többsége rajong az ötletért, hogy finanszírozza "a mindenkori köztársasági elnöki tiszteletdíj havi összegének megfelelő mértékű pénzbeli juttatás"-t, a "megfelelő lakáshasználati jog"-ot, a lakásfenntartást, a személyes gépkocsihasználatot sofőrrel, a kétfős titkárságot valamint a VIP egészségügyi ellátást, és mindezt élete végéig úgy, hogy persona non grata-ként éli közéletét.

Az összes kifogás, "nem tehetek semmit" nyilatkozat csak választott vezetőink mellébeszélése. Vagy kivárása. Vagy annak döntése, hogy nem döntenek. Orbán Viktor szerint a Fidesznek nincs az országtól elválasztható saját érdeke vagy sikere - vajon ez ebben az esetben mennyire igaz?

 

Előzmény ittittittittitt és itt.



Csatlakozz a Facebook csoportunkhoz!


A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr924349601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása