morgás joga 6.jpgMár azt is tudjuk, mindezt hogyan képzelné el a Matolcsy-minisztérium: egy új baby boom-mal. Kérdés, mit szól ehhez az érintett korosztály és azok a munkaadók és egyéb intézmények, akikre ezernyi feladatot testálna az állam.

Az az alapvetés, hogy a gyermekvállalás nemzetgazdasági érdek, mert minden gyerekkel leendő adófizető születik, elfogadható. Az viszont már nem, hogy miért nem tartjuk itthon a mostani és a közeljövő adófizetőit? Miért parazoljuk el a fiatal munkaerőt (küldjük ki határainkon kívülre dolgozni), és miért reformáljuk olyanra felsőoktatási rendszerünket, hogy az ígéretes tehetségek tömegesen hagyják el az országot? Arról sem beszél senki a kormányzatból, ha velünk szemben a gazdagabb országok agyelszívást alkalmaznak, akkor vajon mi miért nem ösztönözzük a nálunk szegényebb régiókból az értelmiségiek (leendő jó adófizetők) Magyarországra bevándorlását? Ha túllépünk ezen aggodalmunkon és figyelmesen olvassuk a javaslatot, egy-két momentum megragadja a figyelmünket:

  

Mert mi is az oka, hogy kevés gyereket vállalnak a fiatalok?

  • gyerekvállalás pénzügyi nehézségei: a nők kieső jövedelme és a több eltartott miatt bizonytalanná válik a családok megélhetése, ha gyereket vállalnak (így tanév vége felé aki finanszírozott egyszerre osztálykirándulást, nyelvvizsgát, sportfoglalkozást, pedagógusnapot, nyári tábort és ballagást, az tudja, mi az aggodalom tárgya). A minisztérium szerint családbarát adózással lehet orvosolni ezt a problémát - kérdés, ha nincs munkahely, hogyan lehet az adókedvezményt érvényesíteni. Sehogy. És láthatólag az egykulcsos adó bevezetése sem okozott gyermekvállalási kedv cunamit ...
  • gyerekek mellett nehéz munkát vállalnia mindkét szülőnek. Hát igen, amikor hajnalban, hóban-fagyban, szakadó esőben az óvodába-iskolába szét kell osztani a gyerekeket, délután pedig összeszedni őket és maradék leckét csinálni, menedzselni kell a gyerekbetegségeket és egyéb vírusos járványokat, intézni a munkahelyről távolmaradást, lekezelni a "ne ijedjen meg kedves anyukat, de ...." telefonokat, lemondani olyanokról mint mozi, színház, koncert - mások nyűgjét látva sokan elgondolkodnak azon, hadrafogható nagyszülők nélkül mindezt hogyan lehet ép ésszel végigcsinálni. A minisztérium javaslata szerint ezen családbarát munkahelyekkel lehetne segíteni - kérdés, mai viszonyok között mennyiből és hogyan tud egy munkahely családbaráttá válni.
  • kevés a bölcsőde, és a lakhatási, a közlekedési és az oktatási feltételek sem ideálisak. A bölcsőde-kérdést nagyrészt sikerült megoldani a vagyonnyilatkozatokkal és havi díjakkal (a 28 ezer Ft/hó nem hangzik túl családbarátnak), a lakhatási problémákról bárki, akinek azért van devizahitele, mert annak idején jó ötletnek tűnt így önálló panellakáshoz jutni, bőven tud mesélni, a közlekedés épp most lesz egyre nehezebb (lásd járatritkítások), az oktatási intézmények szabad választási lehetősége pedig egyre inkább beszűkül (például az óvodák és iskolák egyházi kézbe adása miatt)
  • a minisztérium szerint elbizonytalaníthatja a leendő szülőket, hogy a társadalom is negatívan ítéli meg a gyerekvállalást (vajon mit jelenthet ez?), ezen a javaslatírók szerint a médián és az oktatáson keresztül lehetne javítani. (vajon hogyan képzelik el a gyerekvállalásra ösztönző reklámot?)
 

A vitaanyag javaslatokat is ad:

  • a házasság és a gyermekvállalás egészségmegőrző szerepét legalább annyira kell hangsúlyozni, mint a dohányzás megelőzését. (ezzel a megállapítással sok válófélben lévő vitatkozna) 
  • a vállalatokat kell ösztönözni, hogy a nők bátrabban vállaljanak gyereket, segítsenek az alkalmazottaknak megtalálni a munka és a magánélet összhangját. Ha őszintén akarunk a problémával szembenézni, melyik cég szereti a terhesség miatt betegállományban lévő alkalmazottat, a kisgyerek miatt állandóan hiányzó, vagy éppen iskolai-óvodai gondok miatt elkéredzkedő anyukát, a gyakori helyettesítést, mint visszatérő problémát?
  • a minisztérium javasolja a komplex kismamamenedzsment-program bevezetését, vagyis azt, hogy a nő beszéljen a főnökével arról, hogy mikorra tervez gyereket. Vajon a versenyszférában hány nő merne ténylegesen ezzel a problémával a főnöke elé állni és tanácsot kérni? 
  • továbbá jó lenne az, ha két azonos képzettségű-képességű jelentkező esetén a gyermekest választaná a munkaadó. (Ezzel szemben a gyakorlat: "van gyereke?" kérdésre "nincs" a válasz még akkor is, ha van, illetve a "szerencsére már nagyok" sóhajtás)
 
Vannak használhatónak tűnő javaslatok is az anyagban:
 
  • hatékony, a gyermekvállalást segítő adó- és tb-támogatásokkal lehet rávenni a munkáltatókat, ösztönözzék a gyermekvállalást (Start-részmunkaidő kártya, amely átmeneti járulékkedvezménnyel kompenzálná a munkáltatót például a gyesről visszatérő kismamák esetében). A munkáltató mérlegelhetné, a kisebb foglalkoztatási költség ellensúlyozná-e számára a kisgyermekesek alkalmazásával járó pluszterhet. Ha igen, valószínűleg sokkal toleránsabb lesz az anyukákkal szemben.
  • a munkába visszatérő anya ne veszítse el a gyest, hanem arányosan járjon neki a juttatás. Például, ha négyórás munkát vállal, akkor 50 százalékos gyesre legyen jogosult, a javaslat szerint példát mutathatnának az állami intézmények, önkormányzatok, igazságügyi intézmények.
  • a szülési szabadságról visszatérő anya munkaidő-kedvezményre válthatná a gyes alatt feltorlódott szabadságát, például ha hat hónapnyi szabadsága maradt, akkor egy éven át napi négy órában dolgozna, de teljes fizetést kapna. Ez nagymértékben könnyítené a munka világába visszailleszkedést, az otthoni feladatok menedzselését és a kisgyermek közösségbe szoktatását is.
  • olyan szoftvert javasolnak távmunkához, amellyel az otthonról dolgozó szülő jelezni tudná, mikor érhető el (munkaképes), és mikor nem. (kérdés, melyik munkáltatónak van kedve olyan munkatárssal bíbelődni, aki hol elérhető, hol nem és mikor áll fel hirtelen a számítógéptől, mert felsír a baba) 
  • adókedvezménnyel, uniós támogatásokkal javasolják ösztönözni a munkáltatókat munkahelyi családi napköziket, bölcsődéket. Példáért nem kell túl messzire menni, a 60-80-as években sok nagy állami vállalatnak volt ilyen intézménye. (A munkaidővel azonos időben lennének nyitva, és akár munka nélküli pedagógusok is dolgozhatnának bennük).
  • a minisztérium bérlakás-támogatással, lakás- és autóvásárlási szocpollal segítene a gyermekes fiatal pároknak, valamint vidéki, használaton kívüli önkormányzati telkekhez, házakhoz is kedvezményes feltételekkel juthatnának hozzá.
  • a kiemelten magas jövedelmű családok családi pótlékukat felajánlhassák a többi gyermekes család támogatására. (vajon kik kapnák ez meg és hogyan? segély gyanánt vagy például négy gyerektől alanyi jogon, csak jelentkezniük kellene a pluszért?)
  • első gyermek születésekor 150 ezer, ikerszülés esetén 250 ezer forintot adnának a közepes jövedelmű, még gyermektelen családoknak.


A minisztérium a felsőoktatási intézményekkel kapcsolatban is ötletel - kérdés, a keretszámok drasztikus megvágásával, a tandíjfizetés általánossá tételével kinek fog vajon kedve támadni még gyermekvállalásra is? A javaslat alapján
 
  • gyesre mehetnének az egyetemista és a doktoranduszhallgatók is (a minimálbér másfélszeresének az összegében kaphatnának gyedet). 
  • az egyetemek és főiskolák alapfeladata lenne a bölcsődék, óvodák fenntartása, de ehhez állami támogatást is kapnának. (igaz, lassan bezáráson, leépítésen gondolkodnak az intézmények ...)
  • a kisgyerekes hallgatóknak rugalmas vizsgarendet kellene biztosítani, több vizsgaalkalom állna rendelkezésükre, és nem a kredites átlag lenne az ösztöndíjuk alapja. Nagy kérdés, ez csak az anyukákra vonatkozna, vagy a nem túl sokat alvó apukákra is.
 
A javaslatból egyértelműen látszik, az alacsony gyerekszám miatti aggódásában a minisztérium a feladatokat jelentős mértékben áttolná a munkáltatókra (családbaráttá válás, stb.), az önkormányzatokra (ingyen-telek), illetve olyan megoldásokat javasol, amely finanszírozása jelentős terhet rakna az adófizetők vállára (kocsi szocpol, stb.).
 
 
 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr194500534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JokerAsz 2012.09.01. 21:12:40

Sok nő valóban nem vállal ezek miatt gyereket, inkább lemondanak róla és csak barátot tartanak vagy élettársi kapcsolatban élnek, házasság nélkül.
Ismerjük a DINK-eket, ez a divatos angol szó: dupla jövedelem, gyermek nélkül.

A kedvencem pedig az, amit már gyakran hallottam: a nők valóban hazudnak az állás inerjúkon, és letagadják a gyerekeket. Több nőismerősöm is így talált munkát, hazudott, hogy még nincs gyereke, de otthon várta a 6-8-10 éves gyerek...bizony, ma már hazudni kell. Szégyen a gyerek, amit titkolni kell. Így voltak régen a házasság nélkül megesett hajadonok és a prostituáltak. A nő akkor is szégyenben volt, szégyenben van most is. Semmi sem változott.....

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2012.09.11. 15:26:43

@JokerAsz: a komment egy részét beidéztem a "Nők a tehetnek róla" posztban, köszönöm
süti beállítások módosítása