morgás joga 6.jpgA kormány kitűzött célja, hogy legalább 5,5 millió ember dolgozzon és fizessen adót, mert csakis így lehet a magyar gazdaságnak jövője (Selmeczi Gabriella, MTI)

 

A Fidesz szóvivője ezzel a kijelentésével megerősítette, amit Orbán Viktor jelentett ki a múlt héten  - ha sikerül elérni, hogy Magyarországon öt és félmillióan dolgozzanak, az már önmagában megerősíti a középosztályt, ami a kormány célja és nemcsak az országnak és a munkavállalóknak, hanem az üzleti világnak is elsőrendű érdeke. A középosztály megerősítéséhez tartozik, hogy az adópolitika (tehát az egykulcsos személyi jövedelemadó) a jövőben is ezt a célt fogja szolgálni.

 

Felmerülhet a jogos kérdés, miért pont 5,5 millió? Ennek a számnak az eredete nem ismert, de az igen, hogy miniszterelnökünk olvasatában a 2010-ben ténylegesen dolgozó 3,8 millió és az elérni kívánt 5,5 millió különbözete, tehát 1,7 millió fő valójában a kerékkötője a szebb és jobb jövőnek, országunk fellendülésének, a középosztály életszínvonala emelkedésének.

 

sziszifusz 03 kicsi.jpgDe mikor is dolgozott utoljára több, mint 5,5 millió ember hazánkban? A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 1973-79 között, akkor, amikor a Kádár-rendszer büntette a közveszélyes munkanélküliséget, a kapun belüli munkanélküliségről nem beszéltek, a kapun kívüli, mint olyan pedig nem létezett. Ha ma sikerülne elérni ezt a foglalkoztatási arányt, az kb. 81%-os lenne, ilyen pedig sehol a fejlett világban nincs.

Ma a foglakoztatási ráta 56% és a statisztikák szerint 475 ezer fő munkanélküli van (11,1%). A munkanélküliek 47 százaléka egy éve vagy régebben keres állást, a munkanélküliség átlagos időtartama 17,5 hónap.

 

  • vajon hogyan képzeli el a kormány a munkahely-teremtést? Az 5,5 millió munkavállalóra bővítés meghaladja az eddig 10 éves időtartamra ígért új egymillió munkahelyet is (annak teljesülése "csak" 4,8 millió munkapiacon aktív munkaerőt eredményezne)
  • van bármilyen kormányzati stratégia is arra vonatkozóan, hogy akár csak a jelenlegi munkanélküliek munkához juthassanak? Ha igen, ezt mikor ismerik meg azok, akiknek az életét jelentősen könnyítenék a változtatások?
  • vajon ez az 5,5 millió fő konkrétan mit tartalmaz, és milyen határidővel kellene elérni? Teljes munkaidőre vonatkozik? Vagy a részmunka növelésével holnapra már meg is oldódik a probléma (sőt, túl is van teljesítve, csak szorozzuk meg a mostani számokat kettővel …)?

 

távmunka kicsi.jpg

  • Beleszámít például a közmunka, büntetés-végrehajtás során végzett, illetve a középiskolásoknak előírt jószolgálati munka? Mi van a távmunkával, az hány órás munkavégzésnek felel meg?

 

  • Mi van a főállású anyákkal, ők is munkavállalónak számítanak? És akik tartósan beteg hozzátartozójukat gondozzák tehermentesítve az egészségügyi vagy szociális intézményeket? És ha valaki saját gyerekét korrepetálja matekból, az már munkának számít?

  • ha az első Orbán-kormány alatt kb. 30 ezerrel (más statisztikák szerint 170 ezerrel) sikerült bővíteni a munkahelyek számát úgy, hogy nem volt válság, akkor most ténylegesen mire számíthatunk? Az állami és magánberuházások negatív tendenciát mutatnak, a beruházási kedv úgy általában sincs a toppon, az építőipar mély gödörben, jogszabályi környezet kiszámíthatatlan, a reálszféra egyes ágazatainak kedvét a bővítéstől a különadók és a magas közterhek veszik el ...

 

  • takarítónő kicsi.jpgmi van a külföldön dolgozó magyarokkal, ők melyik statisztikába kerülnek bele? Van bármilyen olyan kimutatás, amelyből megtudható, valójában hány hazánkfia keresi kenyerét idegenhonban? Vagy az a ténylegesen járható (és erősen javasol) út, amit Hegedűs Zsuzsa miniszterelnöki tanácsadó tanácsol: tömegesen szerezzünk takarítói bizonyítványt, kössünk úti batyut és csapot-papot hátrahagyva pucoljuk tisztára Európa gazdagabbik felét?

 

A jövő számai már megvannak, cél kitűzve, statisztikailag alátámasztva, kérdés, igaz-e az egyszeri falfirkáló véleménye, mely szerint „a statisztika olyan, mint a bikini: sok mindent megmutat, de a lényeget eltakarja”?

 

Csatlakozz a Facebook csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr144309248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása