morgás joga 6.jpgMiközben kormányzati PR szinten a tyúktartásban látják a mélyszegénység elleni küzdelem egyik lehetséges megoldását, valójában egyre több, évtizedek óta tyúkot tartó vidéki család adja el (vagy eszi meg) az állományt és hagy fel véglegesen a kapirgálók tartásával.

Vajon mi az oka annak, hogy a hagyományos vidéki életmód ilyen gyökeres változáson megy át? És vajon Budai Gyula vidékfejlesztési államtitkár „disznótól disznóig terjedő portfóliója” kiterjed majd a tyúkokra is, vagy ő lesz az, aki végül a kést adja majd a családok kezébe az utolsó falusi tojást adó baromfik levágásához?

Pedig a kormányzati propaganda mást ígért: Hegedűs Zsuzsa miniszterelnöki tanácsadó, a Minden Gyerek Lakjon Jól! Alapítvány kuratóriumának elnöke által jegyzett állat- és vetőmagosztó akció célja annak idején az volt, ne csupán egy-egy alkalommal felhasználható élelmiszercsomagot kapjanak a családok, hanem fenntartható, termesztésre, tenyésztésre épülő, hosszú távon megoldást kínáló rendszer jöjjön létre. Hosszabb távon azonban nem kérték számon, mit tesznek  a családok a „pályázat” során kapott adománnyal, - így az sem jelentett gondot, ha a megkapott állatokat nem tenyésztették tovább, hanem „megették”. 

De vajon ténylegesen elvárható-e ilyen látványintézkedéstől, hogy a vidéken, mélyszegénységben élő családok sorsa fellendül? Az idei aszályos időszakban a vetőmag-osztás például csak kudarcélmények tárháza lehetett az adományt elfogadó családoknak – öntözés hiányában egészen biztos, hogy a sok munkával elvetett és gondozott ültetvények szegénységet enyhítő mennyiségű termést nem hoztak (hozhattak). 

A tyúk-tartás elsőre ennél sokkal kecsegtetőbb projektnek tűnik – 10 tyúk az udvarban, és máris megvan a család tojás-szükséglete, a gyerekek jóllakásához és az egészséges táplálkozásához vezető út első lépcsője már adott is. Ami azonban nagyon szépen összeáll egy fővárosi íróasztalon, az a valóságban egy kicsit másképp fest:

   1. Ki kell alakítani a tyúktartás feltételeit:

      • zárt udvarrész:  tyúkonként kb. 1 m2 (kapirgál, csipeget, piszkol), tehát 10 tyúk esetében 10m2-nyi udvart kell körbekeríteni (ez nem olcsó mulatság, sok „pályázat” ezen a ponton bukott el). Ez a terület azonban nem elegendő a "hagyományos" kapirgálásra.
      • zárható tyúkól ülőrúddal (hogy a tyúk és a gazda is nyugodtan tudjon aludni, se ragadozó, se tyúktolvaj)
      • 5-6 tyúkra egy szalmával, száraz fűvel bélelt tojóhely kialakítása,
      • etető, itató edény,
      • az egész portán rágcsálóirtás, igény szerint ismételve, különben igazi survival alakul ki, és valószínűleg a patkányok győznek.

Ezeket a tételeket már akkor ki kell fizetni, amikor tyúk még nem lépett be a portára - összességében 10-15 ezer Ft-ra is rúghatnak a kiadások még akkor is, ha a család hulladékból oldja meg, nyomortanya-fílinggel. Ha valamiféle dizájnosabb megoldásban gondolkodnak, a költségek akár többszörösére is nőhetnek. 

  1. Meg kell venni a tyúkokat,  az egyéves ”letojt” tyúk kb. 600 -700 Ft/db. Ha adomány, akkor ezt nem kell kifizetni, viszont a tyúk is öregszik, kb. két év múlva szükséges az állomány megújítása (újakat kell venni, a „régiek” bekerülhetnek a fazékba) 
  1. Biztosítani kell a tyúktartás havi pénzügyi szükségletét – kell búza, árpa (8.000 Ft/mázsa) plusz kukorica (10.000 Ft/mázsa). 10 tyúk etetése havonta kb.  3.500 Ft-ba kerül, amennyiben 10% rátartással számolunk (szóródik, galambok, verebek is rájárhatnak, beköltözik az egér a takarmány tárolóba, stb.) – és ekkor még nem a drágább tojótápra áldozott a család.  Ebben az összegben nincs benne a szállítás költsége – ez függ attól, kapható-e helyben a faluban, illetve van-e valaki, aki hazatolja talicskán vagy biciklin.

Az idei prognózisok alapján a takarmány ára akár 30-40%-kal is nőhet, így a havi fix költség akár 5.000 Ft-ra is emelkedhet, ráadásul jelenleg sok helyen hiány van takarmányból. Kérdés, mennyibe kerül bebarangolni a megyét, hol lehet még eleséget kapni, illetve hányadik „takarmány nincs” tábla után kerülnek "kárenyhítés" címén a tyúkok a fazékba meg a fagyasztóba.

 

Az Alapítvány a havi fix költség tekintetében megtévesztette a rászorulókat:

„Minden csirke, amit adunk, az kapirgálós csirke. Tehát amíg picik, a tápszert azt ott osztják, azt látja, azt az alapítvány adja, utána ki kell engedni a kiscsirkéket, hogy kapirgáljanak, egy fillérjükbe nem kerül” (Hegedűs Zsuzsa)

Igen, tanyán előfordult, hogy kiengedték kapirgálni a tyúkokat - rögtön aratás után a tarlóra, felcsipegetni az elhullott szemeket; az év összes többi részében a boldog békeidőben is rászorult a baromfiállomány a takarmányra.

Tudomásul kell venni, hogy a csirke- és tyúktartás pénzbe kerül – ha nem kapnak takarmányt, akkor se fejlődni, se tojni nem fognak, a baromfitartás ebben az esetben kimerítheti a kormányzati javaslatra elkövetett állatkínzás kategóriáját is. 

Biztosítani kell a tyúktartáshoz szükséges élőmunkát – reggel az ólból ki kell engedni az állatokat, etetni-itatni kell őket, összeszedni a tojást meg takarítani utánuk. Ez mindennapos munka - a karácsony sem kivétel, ha a család elutazik, akkor pedig valakit meg kell kérni, végezze el az alapvetően szükséges feladatokat. 

  1. Szükség esetén ki kell fizetni olyan költséget, mint állatorvos, illetve az esedékes rágcsáló- és élősködőirtás. Számolni kell azzal is, a tyúkok megbetegedhetnek, stb. így nem biztos, hogy a 10 darabos állomány két éven keresztül 10 darabos marad. 
  1. A tyúktartás haszna a tojás. Egy tyúk kb. 150 tojást tojik évente, ez 10 tyúk esetében havi 125 db tojást jelent, ez kb. 4.375 Ft-os bevételt (ha eladják), illetve ki nem adott pénzt (ha megeszik) eredményez (35 Ft/db).  Ha a környéken sok a tyúk, akkor viszont eladhatatlan a tojás, hacsak valami úton-módon nem szervezik meg annak begyűjtését (kérdés, megfelel-e az uniós pecsételős gyakorlatnak a ki tudja mikor tojt és mennyi idő után megtalált tojások viszonteladása).

 

Ha végére érünk a számolásnak, és vidéki hobbiként fogjuk fel a tyúktartást (azaz az élőmunkával nem számolunk), akkor:

 tyúktartás költség-bevétel kalkuláció 2012 09.jpg

 

Tíz darab tyúktartása esetén tehát a havi haszon 252 Ft – ráadásul csak a legideálisabb esetben, tehát nincs állat-elhullás, nem öregedett el az állomány, nem emelkedik a takarmány ára és az egerek-patkányok sem alapítottak kolóniát a portán. Amennyiben a tojóállomány ingyen van, az két évre vetítve csak havi extra 292 Ft nyereséget jelent (tehát összesen 544 Ft-ot), a többi költség ugyanúgy terheli a családot.

Ha tehát havonta csak egy-két alkalommal kell megkérni valakit, hogy gondozza az állatokat, vagy megdöglik egy tyúk (vagy ellopják), akkor már jobban megéri megvenni a tojást 10 darabonként, mint vesződni az állatokkal nap mint nap.

A legnagyobb kérdés azonban az, a mélyszegénységben élők honnan szereznek pénzt a feltételek kialakítására (10-15 ezer Ft), és honnan lesz havi 3.500-4.000 forintjuk (egyösszegben), hogy kifizessék a takarmányt?

És visszatérve a kormányzati PR-ra, vajon mi lesz a csirkék (tyúkok) sorsa, amikor kiderül, az Alapítvány költség-ügyben megtévesztette a családokat? Hosszabb távon – az információk elhallgatása miatt – valójában csak anyagi veszteséget okoz a megadományozottaknak a tyúktartás, mivel a családoknak először egy rakás pénzt bele kell áldozniuk a fogadó feltételek kialakításába (ól, udvar, etető-igató edények, stb.), és csak utána derül ki, hogy nem tudják finanszírozni a havi tartás rezsijét, az eredmény pedig legjobb (és egyben legritkább) esetben is csak nullszaldós. Sovány vigasz, hogy megehetik a tyúkokat – anyagi lehetőségeikhez képest összességében jelentős veszteséggel szállnak ki a buliból.

 

Mi a megoldás? Mit tehet a kormányzat, hogy a tyúkok ne tűnjenek el végleg a vidéki udvarokról?

A disznók problémájára már rendeltek ki államtitkártde vajon a háztáji  tyúkok érdekérvényesítő képessége mekkora? El tudnak olyan messzire kotkodácsolni, hogy a vidékfejlesztési minisztérium lépjen és ne álljon elő ugyanaz a helyzet, amiről Petőfi Sándor írt több, mint 160 évvel ezelőtt?

Addig is emlékeztetőül:

Anyám tyúkja

Ej mi a kő! tyúkanyó, kend
A szobában lakik itt bent?
Lám, csak jó az isten, jót ád,
Hogy fölvitte a kend dolgát!

Itt szaladgál föl és alá,
Még a ládára is fölszáll,
Eszébe jut, kotkodákol,
S nem verik ki a szobábol.

Dehogy verik, dehogy verik!
Mint a galambot etetik,
Válogat a kendermagban,
A kiskirály sem él jobban.

Ezért aztán, tyúkanyó, hát
Jól megbecsűlje kend magát,
Iparkodjék, ne legyen ám
Tojás szűkében az anyám. –

Morzsa kutyánk, hegyezd füled,
Hadd beszélek mostan veled,
Régi cseléd vagy a háznál,
Mindig emberűl szolgáltál,

Ezután is jó légy, Morzsa,
Kedvet ne kapj a tyúkhusra,
Élj a tyúkkal barátságba’...
Anyám egyetlen jószága. (Petőfi Sándor)

 

Csatlakozz a Facebook csoportunkhoz!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr564783927

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kürtvár ostroma, vizes blokk sokadik rész 2012.09.18. 08:28:10

Nem véletlen a címbeli utalás, bár az eredetitől annyira eltérő módon zajlott, hogy az már szinte ugyanaz. Na, ez szép és feloldhatatlan ellentét lett itt mindjárt az elején. A lényeg, hogy hidrotikus tevékenységeink során kialakuló helyzetek, lassan t...

Trackback: Fogy a fideszes disznó, kampányolni indul Lázár János 2012.09.17. 22:15:59

Hogyan lehetne 3 millióval több moslékzabáló Magyarországon? A pár éve még 5 milliós tábor idén 3 millióra csökkent, ezért Lázár János feladatot kapott: növelni kell a disznók számát! Nyilván nem a sertéságazat fellendítése a cél, hiszen ha a vágóserté...

Trackback: Az fényességes falurúl 2012.09.17. 22:04:00

Miért van az összes politikus a falvak nagyszerűségével megáldva? Talán mert sosem jártak ott, csak falugyűlésen és olyankor is visszafogták a lélegzetüket. De rossz hírem van, kedves uraim, falun se vágnak minden nap disznót, azt csak a politikus-del...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.09.18. 11:21:33

@No_Fidesz_No_Problem:

1. Hogz mi volt, abban én nem mennék bele, mert meddő vita. Szerintem szocializmus sem volt, legalábbis a nemes és szépen hangzó elméleti dolgok meleet a mindennapok valósága egészen más volt.

2. Na akkor mitől volt ingyen? Ha visszatartják a jövedelmem egy észét, és abból finanszíroznak valamit az ingyen van nekem? Ne már... Nincs ingyen ebéd. Akkor sem volt.

gnme 2012.09.18. 11:21:35

ugye látszik? .. Ó IGEN
ugye látszik .. Ó IGEN

www.youtube.com/watch?v=b0_GaE6YLLA&feature=fvwrel

látjátok feleim szümtükkel 2012.09.18. 11:22:30

@FPéter: Mellesleg akkor is megvolt amikor a vidék többsége városokba ingázott? Bár gondolom, hogy te erről még mesét sem hallottál. Esetleg arról sem, hogy valamikor még szombaton is 8 órás volt a munkaidő.

p.a.r.t.i.z.a.n 2012.09.18. 11:23:24

Ez az egész arról is szólna, hogy egy kicsit előrelátásra, öngondoskodásra nevelje azt a szegénységben élő réteget, melynek nagy része nem tud előre gondolkodni, ha van azt feléli gyorsan hamar-hamar, utána meg siránkozik és tartja a markát ha elfogyott. Persze támogatást is kaphatnának, ha nem csak a milliomos "zsírosparasztok" kapnák a tetemes eu-s és állami pénzeket ilyen-olyan kárenyhítésre meg tíz-húszmilliós traktorokra, hanem a kis háztáji fenntartási költségeibe is besegítenének.

Joooe 2012.09.18. 11:24:21

@Magyarnaba: Nyúl nem ássa ki magát a kerítésen? :)
Másik meg állítólag nyulat sokkal rosszabb vágni. (Én eddig még csak csirkét meg kacsát vágtam, de egyik oka hogy nem tartok kacsát, hogy túl aranyos és ráadásul ha elvágom a torkát sokáig küszködik) Bár gondolom valami fejbekólintás szerű eljárással kezelhető a dolog.

Akkor körbe kéne kerítenem a veteményt is, mert a csirke így, hogy van neki elég zöld terület csak néha-néha csíp bele, de attól tartok a nyuszi szisztematikusan lelegelné.

Lehet elgondolkodom a nyúltartáson, végülis nem szeretek füvet nyírni :D Lehet őket szabadon tartani, vagy zárt ólban kell? (Egyébként birka a B-terv, csak a nyúlhúst jobban szeretem mint a birkahúst :)))

német humor-angol konyha 2012.09.18. 11:26:31

@látjátok feleim szümtükkel: azért jórészt olyan térségek lakosairól beszélünk, ahol jó földek és valaha virágzó gyümölcs és zöldségtermesztés folyt. Ormánság, Szabolcs, Békés... Nem a Bakony vagy a Vértes sziklás, vékony termőrétegű hegyoldalairól van szó.

2012.09.18. 11:26:44

@Joooe: Nyulat tarkónvágják, és utána vágják el a torkát. Egyébként meg hol van ez egy disznóöléshez képest. Na ott aztán van patakvér.

Kutchek (törölt) 2012.09.18. 11:27:39

Még arról kellene egy hasonló üzleti terv, hogy mennyi gázt fogyasztanánk el a szegények, hogy megfőzzenek 3 lágytojást. :)))
Még a végén kiderül, hogy a tyúkadományozás egy aljas merénylet a további eladósodás érdekében!
Ha valakinek nem kell az ingyentyúk, szóljon. Én speciel örülnék nekik....

unionista (törölt) 2012.09.18. 11:28:05

@Joooe:
és ezt hogy valósítanád meg a cigánysoron. úgy, hogy a legnagyobb fiad a börtönben ül, és tartozol az uzsorásnak. majd azt mondják, hogy nem kapsz segélyt se. de teljesítménybér sincs. hanem havi fix 47 ezer forintért mehetsz béresnek, vagy cselédnek. és mellette tyúkozzál a cigánysoron.

derabitz 2012.09.18. 11:29:02

@FPéter:

Az nem segély vagy jövedelem kiegészítés, ha ráfizetsz. Az jövedelem elvonás.
Kismennyiségű tojástermelésre úgy érdemes berendezkedni, ha az el nem fogyasztott tojást bekerülési érték felett el tudod adni vagy feldolgozod pld. tésztának. Ráfizetni botorság.

Playthegame 2012.09.18. 11:29:31

Cimbora, aki a posztot toltad, sose láttál vidéken tyúkot...
1.: legtöbb helyen nincs tyúkudvar, felesleges, hadd kapirgáljon egy jó nagy területen, falun ez általában adott.Ez mindjárt megkérdőjelezi a havi 3500 Ft-os kajapénzt, 350 az, nem 3500. ( valós tapasztalat alapján, konyhai maradékokkal kiegészítve...)
2.: fészek: kis szalma és egy mandarinosláda, ami ingyen van egy zöldségestől. Lehet ennél bonyolultabb, de ez is megteszi és ingyen van.
3.: ól: lim-lom fából tákolva a legtöbb helyen. Ha nincs, erre fixen előbb ad minden önkormányzat segítséget, mint cigire és piára....
Hja, és van tyúkom, 15 darabnál már elég sok elajándékozni való tojás van. Tehát aki éhezik és szegény, el tudja készíteni változatosan, ha szükséges.

unionista (törölt) 2012.09.18. 11:30:21

@német humor-angol konyha:
baszki, te nagyon buta ember vagy. ha a dögkútból eszel, akkor mit csinálsz?

német humor-angol konyha 2012.09.18. 11:30:28

@unionista: Te figyi, mit értesz te béres meg cseléd alatt? Milyen tevékenységet? Milyen munkát- munkakört? Most már komolyan érdekel!

Belagezapista (törölt) 2012.09.18. 11:32:18

@Magyarnaba:
"Ha laikus fogyasztja, akkor nem tűnik fel neki a különbség."

A nyúl húsa ízben kicsit sem hasonlít a csirkéére, pulykával már talán össze lehetne téveszteni, de a csirkének jellegzetes íze van.

látjátok feleim szümtükkel 2012.09.18. 11:32:26

@német humor-angol konyha:
Aludj nyugodtan, én az Alföld legjobban termő földjeivel rendelkező két megyéjében művelem a kertjeimet.

No_Fidesz_No_Problem 2012.09.18. 11:33:04

@Behajtó70:

"Táp, havi négyezer...gigalol! Nálunk vannak csirkék, minden nap tojnak, udvaron laknak, kis eszkabált ketrecben, a gazt eszegetik, ahogy az TANYASI tyúknál illik! "

*

Vegyél vissza az arcodból.

A tyúk NEM zöldnövény-evő.

A tyúk elsősorban MAGVAKAT, hozzá csigákat, rovarokat eszik. Megeszi persze a hajtásokat is, de ha csak azon próbálod tartani, hiánybetegségek alakulnak ki nála és várhatod tőle a pipihusit meg a tojásokat.

Belagezapista (törölt) 2012.09.18. 11:34:46

@Magyarnaba:
Amúgy igazad van.

@Joooe:
Azért megnézném egy átlagos borsodi vagy somogyi faluban meddig rohangálnának a tyúkjaid. Mert Budapest agglomerációjából könnyű ugatni a mélyszegénységben élőkre.

német humor-angol konyha 2012.09.18. 11:34:53

@unionista: én nem minősítettelek.Te viszont egy nagyon okos ember vagy, tényleg, ez a dögkút dolog mélyen szíven ütött.Mit csinálnék? Elvenném annak a családnak a kölykeit, aki dögkútból eteti őket. Állami fenntartású bentlakásos iskolákban és kollégiumokban helyezném el őket, taníttatnám őket, elsősorban pedagógusnak, hogy tanítsák a népüket. Kb. ennyi. Baszki.

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2012.09.18. 11:35:54

@eszterencs: "A kiscsirke úgy keletkezik, hogy egy kotlós ül a tojásokon 21 napig és kikelnek."

Biztos hogy nem felejtettél ki semmit a képletből? Mondjuk legalább egy kakast? Azt honnan veszik, mert olyat nem adtak...

német humor-angol konyha 2012.09.18. 11:36:21

@látjátok feleim szümtükkel: hát akkor irigyellek, mert mifelénk nem ilyen penge:)

derabitz 2012.09.18. 11:39:20

@Kutchek:

"Még a végén kiderül, hogy a tyúkadományozás egy aljas merénylet a további eladósodás érdekében!"

Nem vagy messze a valóságtól!
Az akció nem más, mint szegény vakítás és nagyon sok közpénzbe kerülő önigazolás az "adományozó" részéről.

mindengyereklakjonjol.hu/

Joooe 2012.09.18. 11:39:32

@látjátok feleim szümtükkel: jogos :) van az utcában lovat tartó bácsi, kis pálinkáért hozok 1-2 futó trágyát, és még a kapcsolatokat is ápoltam :)

unionista (törölt) 2012.09.18. 11:40:48

@német humor-angol konyha:
feudális uradalmi bérmunkás. a cigányok többségének a feudalizmus nem pálya. a férfiak inkább beléd vágják a bicskát, a lányok meg elmennek szülni. te meg mondhatod, hogy bűnözők és nem akarnak dolgozni.

valójában arról van szó, hogy ezekben a kistérségekben tangazdaságot kell szervezni, és a hagyományos szövetkezeti agrártermelést kell visszaállítani. (a kádár rendszert). nem a családi gazdaságok, hanem a feudális uradalmak rovására.

Joooe 2012.09.18. 11:42:20

@Belagezapista: na jó, ott be kell ruházni még egy sörétes puskára is, és meg kell tanítani az asszonyt cigánypecsenyét csinálni :)

(egyébként kívül esem a bp-aglomeráción, nagyon pucc településeken azt hiszem nem is nagyon lehet állatot tartani)

ciconia 2012.09.18. 11:42:49

a rokonaim vidéki házánál mélyre ásott kut van, 1925-ben ásták. Eddig kétszer száradt ki: valamikor az 1930-as években és az idén. Nem termett a környéken semmi, a kukoricák zörögnek, krumpli még a vetőmennyiséget se adta vissza,zöldségféle nincs. De a villanyszámlát mégis be kell fizetni, meg a tbjárulékot is. A fű is kiszáradt, hiába kapirgálna a tyúk.

Karipapa01 2012.09.18. 11:43:20

@Joooe: "Nyúl nem ássa ki magát a kerítésen? :)
Másik meg állítólag nyulat sokkal rosszabb vágni. (Én eddig még csak csirkét meg kacsát vágtam, de egyik oka hogy nem tartok kacsát, hogy túl aranyos és ráadásul ha elvágom a torkát sokáig küszködik) Bár gondolom valami fejbekólintás szerű eljárással kezelhető a dolog."

Hahaha.. ez jó volt :-) A nyulat (házilag) úgy vágják, hogy (ha jobbkezes vagy) megfogod a két hátsó lábát bal kézzel és felemeled, fejjel lefelé lógatod. Jobb kéz tenyér éllel a koponyacsont mögötti első csigolyákra mérsz egy nem túl erős, de határozott ütést. Ezzel eltöröd a gerincét és az állat azonnal meghal. Ezután nem elvágni a torkát, hanem levágod a fejét,ezután egyszerűen megnyúzni. Keress valami ismerőst, aki tudja és tanuld meg, nem egyszerű.
A Kacsának nem a torkát kell elvágni, hanem a fejbúbja mögött egy bemetszést kell csinálni, és fejjel lefelé lógatva kivéreztetni. Ezzel azt éred el, hogy mivel az agya nem kap friss vért, a kacsa egyszerűen örökre elalszik. Gácsér esetében néha kiereszti a hímtagját, de ettől nem kell megijedni, mert az agy oxigénhiánya miatt van.

unionista (törölt) 2012.09.18. 11:45:34

@német humor-angol konyha:
aha. és mondd már el, hogy mégis miből építenél ennyi kollégiumi férőhelyet. 2000-3000 általános iskola van. ezek mellé legalább 1000 legalább 100 fős kollégium kellene. úgy, hogy a gyerekek szülőktől teljesen elválasztva. mitől lenne ez jobb, mint 1000 javító-nevelő intézet. hülye vagy baszki.

Joooe 2012.09.18. 11:45:40

@_zulu_: na ja, ráadásul a disznóöléshez érteni is kell. Fogtunk már le hárman 2 mázsás disznót úgy, hogy a kicsit bepálinkázott böllér már harmadszor szúrta lapockán... szegénynek nem tetszett valamiért, nem nagyon akarta tűrni. Annál biztos könnyebb dolgom lenne egy fejbenyomott nyuszival :)

Ultracivil 2012.09.18. 11:45:54

@unionista:

Gazdag László: Magyarország úttévesztése
c. könyvében, 2009-ben ezt írja a 111.oldalon:

"A modernkori gazdaságtörténetben nincs még egy ország a világon, amelynek ilyen magas színvonalról, ilyen mélyre zuhant volna a mezőgazdasága, mint hazánké. És nincs még egy ország, ahol a politika ennyire a saját agrártermelői ellen működött volna az elmúlt 10-15 évben."
.....
"Iszonyú felelősség terheli a magyar politikai "elitet" a hazai élelmiszergazdaság, a magyar falu jelenlegi állapotáért."
......

91.oldal:

"1990-ben Dr.P Otzen, a Schelswig-Holsten Mezőgazdasági Kamara Elnöke mondta: " A magyar mezőgazdaságot nagyon nagyra értékelik egész Európában, sőt az egész világon….. Kerüljék el azokat a hibákat, amiket mi Nyugaton , sok éven keresztül elkövettünk…. Ne szüntessék meg , ne rombolják szét a nagyüzemeket, mert éppen ebben rejtőzik Magyarország ereje és versenyképessége. „
……

99 oldal:

"a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar exportja, stabilan 5 milliárd dollár fölött lehetne! Vagyis nem folytatódott volna az elmúlt évtizedben eladósodásunk, mert csak az élelmiszer-kivitel egyensúlyba hozhatta volna a hazai külkereskedelmi mérleget."
...

" Ez egyszerűen hazaárulás volt, amit ezek csináltak a mezőgazdasággal"

labi 2012.09.18. 11:46:37

Kutyafülét a sok megnemérősnek...

Mióta eszemet tudom anyámnak van 10-20 tyúkja.

Drága a kajája? Csimótákat ki lehet zavarni "tyúkhúrt" szedni, ahogy velem is tették akkoriban. Kukorica drága? Az. Főleg ha a termelő eladja a nagykereskedőnek, az a kiskereskedőnek és onnan megveszi a csirketartó. De minek járná meg a kőrt, amikor mehet a termelőhöz is? Kézikocsin meg haza lehet tologatni a zsákokat, nem kell húsz mázsát venni egyszerre.
Drága a táp? Sose kaptak.

Drága az állatorvos? Soha nem járt még ott a tyúkok miatt.

Télen drága? Tél előtt egy rész levágás, húslevesek, pörik. Tavasszal indul a pipiüzem, kis sárga golyók az előszobában dobozban. Utána a legjobb rész, a rántottcsirke korszak.

Fútés nélkül megfagy? Frászt. Soha nem volt fűtés az ólban, mégis bírták.

Ez is olyan dolog, amit lehet csinálni okosan és lehet csinálni hülyén...

Mad Mind 2012.09.18. 11:50:37

@FPéter:
Ember, nem mindenki jött faluról. Nagymamám harmadik generációs városi volt. Gazdag polgári családban nőtt fel, szerinted mit tudott a csirketartásról? Nagyapám meg katonacsaládból volt. Ő le is nézte a földtúrókat.

Joooe 2012.09.18. 11:52:04

@Karipapa01: Köszi!
Kacsát próbáltam úgy is (mivel rettenetesen zavart hogy szenved) hogy egyből levágtam a fejét, de még a levágott fej is tátogott meg nézelődött vagy 1 percig, nem vagyok szélsőliberális állatvédő, de azért rossz érzés volt.
(Mulard kacsák voltak, lehet azért is szívósabb)

A tyúkkal egyszerűbb a dolgom, max 15 másodperc és elveszíti az eszméletét, utána még már csak az ideg rángatja kicsit. Sok ember örülne, ha ennyi szenvedéssel megúszná élete végén :)

német humor-angol konyha 2012.09.18. 11:54:29

@unionista: hát látod, többek között ez a baj, hogy néha azt sem tudom, mi ez a katyvasz ország, amiben élünk. Van itt minden, feudalizmus ( oligarchizmus ), kádárizmus, köztársaság a banán, de nyáron- mikor az országot keresztül-kasul bejártuk, nagyon elborzadtam-szomorodtam a vidéki Magyarország falvainak általános állapotán.Összedőlt vagy dőlőfélben lévő házak, leszakadt redőnyök, minden 2. házon eladó tábla, üres utcák, néha 1-2 öreg ember, nyakig érő gaz a portákon. A pusztulás mintha felgyorsult volna. Nem tudom mi lesz a tendencia vége, egész falvakat nő majd be a gaz, a maradék népesség meg a nagyvárosokba megy.Akkor legalább megoldódik a 10 tyúk kakas nélkül esete...

ciconia 2012.09.18. 11:54:45

@labi: a kis sárga golyók = kiscsirke büdösek az előszobában. ez is hozzá tartozik. amúgy a nagyiméknál is voltak az előszobában. a kukoricával idén az a gond sokfele hogy nincs. mert aszály volt. tehát csak kiskereskedetőtől tuud majd venni aranyáron.

Mad Mind 2012.09.18. 11:55:37

@labi:
Húzzál fel Pestre pár mázsa kukoricát.
Orvos sose járt, meg biztonsági öv nélkül is lehet autózni.
Pipiüzem ha van kakas, városban nem nézik jó szemmel(feljelentenek naponta)
Fűtés nélkül megfagyhatnak. Nem minden évben van -25 fok, vagy alatta, de ha van megfagyhatnak.

Joooe 2012.09.18. 11:58:08

@unionista: ez egy lehetőség. Aki maga uzsoráshoz hordja a segélyt a gyerekeit meg börtönbe valónak neveli, örüljön hogy tyúkot kap nem golyót.
Inkább önigazolásnak jó ez, hogy a lehetőséget megkapta, de hogy ténylegesen esetleg nem él vele és éhen hal, az már az ő választása, nem fogok sírni utána. Csak pénzt ne kapjon. Munkát kapjon(és azért bért), ha kell neki. Erre jó a közmunka, nem tudja helyettesíteni (és nem is szabad hogy helyettesítse, nem kommunizmust építünk) a reálgazdaságban elhelyezkedést, de egy végső mentsvár a túléléshez.

ciconia 2012.09.18. 11:58:27

@labi: amikor nagy hideg volt, akkor bizony valahogy melegitettek az ólban. a disznókhoz vittek be pl. melegitett tetőcserepeket, és meleg moslékot adtak nekik, stb. nagy hidegekben igenis gondoskodni kell az állatok melegitéséről is. a kiscsirkéket pl. lámpával melegitették.

német humor-angol konyha 2012.09.18. 11:59:22

@unionista: ettől a " hülye vagy baszki" szövegtől el tudnál szakadni ? Ahogy láttam, itt senki más nem szidja a másikat, csak te. Tudod mit? Fogadd örökbe az egész dögkutas bagázst a pi**ába, lízingelj egy kakast is nekik, vagy döntsd meg a rendszert, támaszd fel Kádárt vagy Pinochetet, mit bánom én, de szakadj le rólam. Óra indul...

élhetetlen 2012.09.18. 11:59:30

@ursus artos: A griffmadarad kotlott el, hogy aláfért 75 csirke? HÚÚÚÚ...

Karipapa01 2012.09.18. 12:00:42

@Joooe: "Kacsát próbáltam úgy is (mivel rettenetesen zavart hogy szenved) hogy egyből levágtam a fejét"

Az első kacsámat úgy vágtam le, hogy az udvarban a favágó tönkön a baltával lecsaptam a fejét. Még a hátam közepe is véres volt, a szomszéd öreg parasztbácsi meg ott röhögött rajtam. Ezek után átjött a szomszéd néni és levágott nekünk egy másik kacsát (elfért a hűtőben), na így tanultuk meg a párommal, hogy hogyan kell. Hiába, tanulás nélkül nem megy...

Joooe 2012.09.18. 12:00:49

@Mad Mind: ha kinn kapirgál, nagyon megvastagszik a tolla télire... kis szalma és zárt hely kell neki és nem fagy meg. Meg se fázik ha nincs hozzászoktatva a meleghez.
Ha viszont fűtesz rá akkor megfázik amikor kimegy a fűtött helyről... nem hogy nem érdemes hanem nem szabad.

Kutchek (törölt) 2012.09.18. 12:00:51

Ha majd elszabadulnak az élelmiszer árak, meg az állam is becsődöl vagy lenullázák a szociális kiadásokat, akkor majd itt áll sokszázezer szerencsétlen, aki csirkehúst meg tojást is csak a tescoban látott.
Én akkor örülnék ha lenne néhány gyümölcsfa, pár tucat baromfi, egy kis vetemény.

Nem píár fogásnak indította el a kormány ezt a programot! Hanem, amikor beüt a csőd, lecsökkentik a segélyeket akkor tudj mit kezdeni magaddal.

ciconia 2012.09.18. 12:03:35

és hogy a poszt eredeti témájához is hozzászóljak: azért manapsság roomák és nemromák is szivesebben állnak amelóhoz ugy hogy más is hozzáférjen... a segilyke kevés, de nem kell érte fáradozni. ezért jó.amiért fáradozni kell, az nem jó. márpedig a kukoricát vagy kapálni kell vagy gyomirtózni. a kapálás fáradságos, a gyomirtó méregdrága. sokaknak ajánlom olvasásra ezt a blogot:
nyomorszeleblog.hvg.hu/2012/02/24/274-nekik-miert/

Joooe 2012.09.18. 12:03:54

@látjátok feleim szümtükkel: Vághatja a saját telkén vagy a határban bárhol. Aki vidéken pénzért vesz ilyesmit ott tényleg probléma van fejben :)

Joooe 2012.09.18. 12:06:04

@Karipapa01: :D
Hát igen.
Azért is jobban szeretem "rendesen" levágni mert úgy összegyűjthető a vére és pl húslevesbe egyben belefőzve nagyon finom.
(Ha csak egy baromfit vág az ember annak általában nincs annyi vére hogy hagymás vért érdemes legyen csinálni)

ciconia 2012.09.18. 12:07:10

@Joooe: nem vághatja. ha vágja, az lopás. de tényleg lopják. és ez baj. mindent lopnak.

yanick 2012.09.18. 12:09:01

Mi városban lakunk, falusias környezetben. Az udvaron kacsák, libák, csirkék (kotlóssal), tyúkok vannak. Volt, hogy pulykát is tartottunk, de volt már birkánk is. Nyulunk is majdnem mindig van. A tartásuk ráfizetéses, a feleségem az első évben írt mindent pontosan. De nem érdekel! Mert a gyerekeimnek lesz némi fogalmuk az állattartásról, és biztosan nem fognak olyan sületlenségeket írogatni, mint itt sokan teszik. Rengeteg dolgot megtanulnak - szórakozva. És ami nagyon fontos: nem mindenféle hulladékon felnevelt "gyári" húst eszünk. (A napokban vettünk "csibe fasírtot". Majdnem elhánytam magam tőle...)
Az itt írogatóknak ajánlom: ne számolgassanak, hanem próbálják ki az állattartást. Majd látják...

német humor-angol konyha 2012.09.18. 12:10:06

@Joooe: láttad a közmunka mennyi ellenérzést szül?

Karipapa01 2012.09.18. 12:11:59

@Joooe: " ha kinn kapirgál, nagyon megvastagszik a tolla télire... kis szalma és zárt hely kell neki és nem fagy meg. Meg se fázik ha nincs hozzászoktatva a meleghez.
Ha viszont fűtesz rá akkor megfázik amikor kimegy a fűtött helyről... nem hogy nem érdemes hanem nem szabad."

Úgy van !! A tyúkól esetében maximum arról kell gondoskodni, hogy télen a szél ne fújjon át akadálytalanul az ólon. Sok megoldás van, én raffiazsákokat vágtam össze és azt szegeltem kívülről az ólra. A fólia nem jó, mert befülled, szellősnek kell lennie. Így is elég magas hőmérsékletre fűtötték az állatok az ólat. Ez esetben nyitva kell hagyni az ólajtót, hogy az állatok ki tudjanak menni lehülni és ki is mennek.

német humor-angol konyha 2012.09.18. 12:17:16

@Kutchek: és ha elszabadul a pokol, örülj, hogy nem a te kerítésed előtt állnak egy kis almáért, krumpliért, karddal a kezükben. Na ez itt a baj, hogy a szándék jó, az eszközök talán átgondolatlanok, a jövő meg nem túl fényes.

Joooe 2012.09.18. 12:20:27

@ciconia: tudomásom szerint csak akkor lopás, ha az adott terület erdőgazdálkodásba van vonva, akkor az erdészet engedélye kell hozzá.
Egyébként csak gazdátlan javak tulajdonba vétele, ami ptk szerint legális és érvényes tulajdonszerzés.

Nem tudom jártál-e már vidéken, de teljesen életszerűtlen, hogy ne vághatnál egy botot magadnak dzsindzsából. Hogy van-e olyan jogszabályi pont amit sért, nem tudhatja senki biztosan, még a legjobb jogászoknak sincs a fejében a teljes magyar jog, de még a rendőr sem fog baszogatni érte. (Kivéve ha barna a bőröd és emiatt rád akar szállni :D)

Joooe 2012.09.18. 12:30:09

@német humor-angol konyha: nem, nem tudok róla.
Nekem az véleményem, hogy ép-egészséges embernek ne adjon pénzt az állam. Az állam szolgáltatást adjon. Legfeljebb kevesebbet vonjon el attól, akit támogatni akar, mert az államnak hasznos tevékenységet folytat (pl. gyereket nevel). Azokat, akik nehéz helyzetbe kerülnek mert nincs munkájuk, úgy támogassa az állam, hogy munkát ad nekik, természetesen alacsonyabb bérért mint a versenyszférában kereshetnének, hiszen ez nem azért van, hogy a rendes megélhetést biztosítsa, hanem rendkívüli helyzetben egy mentsvár. Meg úgy támogassa az állam, hogy nem kell fizetniük alap dolgokért (egészégügy, oktatás a gyerekeknek). Ezen felül meg mindenki boldoguljon ahogy tud. Szerintem a jelenlegi intézkedések ebbe az irányba mutatnak, és nem látom be milyn _jogos_ felháborodást szülhet ez. A jogtalan hőbörgés meg kit érdekel?

Joooe 2012.09.18. 12:35:39

@yanick: Azért ha amit te előállítasz annak az árát nem az olcsó teszkós csirkéhez hasonlítod, hanem a csak sok utánajárással és/vagy drágán beszerezhető (ha egyáltalán be tudod szerezni) jó minőségű (akár bio) áruhoz akkor már mindjárt nem lesz veszteséges a dolog...
Mert ha levágsz egy tyúkot és mellé teszed azt amit megvettél x Ft-ért azért látszik hogy nem ugyanaz a minőség és ebből következően nem ugyanaz az értéke sem.

Én pillanatnyilag úgy érzem, hogy a tyúkjaim nem csak egy érdekes hobbit és jó minőségű húst jelentenek (bár elsősorban ezért tartom őket) de gazdaságilag is igazolható a hasznosságuk.

unionista (törölt) 2012.09.18. 12:40:30

@Ultracivil:
a késő kori kádár rendszerben az agrártermelés elég jól ki volt találva.

volt 12 (államinak nevezett, valójában) régiós mintagazdaság. ezek köré szerveződtek a járási (kistérségi) tulajdonban levő termelőszövetkezetek. minden családnak volt háztáji kisbirtoka. amiből nem lehetett feudális uradalom. de elvben lehettek volna családi, vagy családias gazdaságok úgy, hogy a kistérségben a rokonok, a jó szomszédok, a jó ismerősök összefognak. és akkor lehetett volna privát birtokuk. vagy szövetkezeti üzletrészük.

a családi gazdaság határhaszon elmélet szerint működik. tipikus kapitalista formáció. annyiért adjuk el a terményt, amennyiért el lehet.

az elvégzett munkaegységek után kaptak az emberek teljesítménybért. hogy pontosan mennyit azt a piac szabta meg.

a termelő szövetkezet mellett volt egy szintén járási tulajdonban levő takarékszövetkezet. ez volt "zöld bank". ami az agrártermeléshez forgóeszköz hitelt nyújtott.

és ehhez a járási konglomerátumhoz kapcsolódtak a feldolgozó ipar, a kerületi üzletláncok és gyorséttermek. a "vörös csillag" marxista-leninista hülyeségből lett a "csillag csemege".

ez teljesen jól működött. és működhetne ma is. a mellette működhet a magángazdaság. a családi gazdaságban jobb minőségű terményt kell előállítani, mint a téesz (olcsóbbat nyilván nehéz). és jobb minőségi készárut kell a polcokra, vagy a pultokra tenni. versenyezni kell a kerületi bisztróval.

de az agrárgazdaság részben (sőt akár döntően) lehet köztulajdonban. nem állami, hanem a termelés járás, a kereskedelmi szolgáltató egységek a városi kerületek kezében.

a high tech ipar az, ami nem működhet köztulajdonban. azért nem, mert egy polgármester nem nagyon tudja hogyan kell távközlési hálózatot építeni. de azt nagyjából felméri ésszel hogyan kell a kerületben hurkát és kolbászt sütni. vidéken pedig azt, hogyan kell a disznászatot, vagy a tehenészetet fenntartani.

döntően a high tech iparban kell laissez faire kapitalizmus. a hagyományos ágazatokban kis túlzással kommunizmus kell. nem erőszak és terror. hanem domináns köztulajdonlás. járási és kerületi önkormányzati keretek között. az egyéni képviseletre alapozva pártitkárok nélkül.

ne azért válasszuk meg valakit, mert ilyen, vagy olyan párti. hanem azért, mert a lakókörnyezetben null szaldóval működtet hagyományos ágazatokat.

Joooe 2012.09.18. 12:47:25

@látjátok feleim szümtükkel: hagyományos agyag kemence nem okozhatott égési sérülést, legfeljebb egy kellemetlen élményt, de ahhoz is rendesen be kellett izzítani, nekem is van, tudom.

Nagyon sokáig tartja a meleget, de hirtelen sokat nem tud leadni.

Nekem van egy kis tanyám, oda ha kimegyünk a hideg házat kell felfűteni. Úgy szoktuk, hogy egyszerre rakunk tüzet a kemencébe, és egy kis vaskályhába. A kemencénél órák, míg elkezd fűteni, viszont reggelig fűt, a vaskályha hirtelen nagy meleget ad, átmelegíti pár óra alatt a falakat, berendezési tárgyakat, levegőt, és utána a kemence temperálásra tökéletes, még úgyis, hogy huzatosak az ablakok.

vizsla74 2012.09.18. 12:52:05

édesjóistenem, hogy mennyi irgalmatlan ökörséget hordanak itt összevissza egyesek ebben a témában. Besz@rás, komolyan. Imádom, amikor a V. kerületből megy az észosztás a túkügyi szakértőktől. Olyanoktól, mint anno a tesóm egyik hasonszőrű ismerőse, aki miközben szopogattam a levesből a tyúknak a lábát, hűledezett, hogy:
"jé, ti megeszitek a tyúknak a kezét?"

fűtött tyúkól, meg állatorvos a tyúkhoz... jacuzzi+masszőr nem kéne?

Amúgy meg sokan leírták, akik csinálják: sok munka nincs 10 tyúkkal, ha van kakas lesznek kiscsirkék is(bár ezekre eleinte azért vigyázni kell), megeszik a konyhai hulladékot is, de kell a szemes takarmány is, és a mai világban egy átlagos vidéki családnak nincs semmi földje, csak a kertje, abból pedig nem terem annyi(leginkább semennyi nem terem 800m2-en, mert nem fér el a konyhakert a ház és a gyümölcs miatt..) takarmány, hogy olcsóbb legyen, mint az egészet a teszkóból megoldani
VISZONT: olyan húst kapsz a csirkéből, amit meg kell rágni, és csirkehús íze van, amit ma szerintem sokan már nem is ismernek.
Nekem ezért megéri, meg azért, hogy a gyerekek lássanak ilyet, kicsit foglalkoznak is vele+amikor fogom a baltát, és megyek levágni egyet, akkor a nagyobbik 3,5 éves fiam már hozza is a bográcsot, és örvendezik, hogy jujjdejó, megint finom kakaspörkökltöt eszünk
no ez a frankó

2012.09.18. 12:52:25

@Joooe: A disznóval vigyázni kell valóban, csúnya sérülést tud okozni egy rúgással. mondjuk nálunk max. egy pálesz van szúrás előtt, attól még nem hülyül meg senki. Na meg EU-konform homloklövés után szúrunk.

2012.09.18. 12:53:19

@Joooe: A disznóval vigyázni kell valóban, csúnya sérülést tud okozni egy rúgással. mondjuk nálunk max. egy pálesz van szúrás előtt, attól még nem hülyül meg senki. Na meg EU-konform homloklövés után szúrunk.

Joooe 2012.09.18. 13:21:12

@vizsla74: volt ismerősöm, aki gyökérgumós növényre példaként a dinnyét hozta :))

Takarmány biztosan kell mellé, de az egészséghez és jó ízhez szükséges kapirgálás 800 m2-en, és gyümölcsfák alatt is megvalósulhat.

Tetszett a masszázsos beszólásod, tényleg nagyon kevés foglamuk van egyeseknek arról, hogy miről beszélnek :))

Joooe 2012.09.18. 13:22:28

@vizsla74: volt ismerősöm, aki gyökérgumós növényre példaként a dinnyét hozta :))

Takarmány biztosan kell mellé, de az egészséghez és jó ízhez szükséges kapirgálás 800 m2-en, és gyümölcsfák alatt is megvalósulhat.

Tetszett a masszázsos beszólásod, tényleg nagyon kevés foglamuk van egyeseknek arról, hogy miről beszélnek :))

Joooe 2012.09.18. 13:23:49

@vizsla74: volt ismerősöm, aki gyökérgumós növényre példaként a dinnyét hozta :))

Takarmány biztosan kell mellé, de az egészséghez és jó ízhez szükséges kapirgálás 800 m2-en, és gyümölcsfák alatt is megvalósulhat.

Tetszett a masszázsos beszólásod, tényleg nagyon kevés foglamuk van egyeseknek arról, hogy miről beszélnek :))

2012.09.18. 13:42:19

@vizsla74: Ennyi, jól összefoglaltad. Tényleg látszik, hogy ki az aki látot már 10 méternél közelebbről falusi portát, és ki az a ki nem. A fűtött tyúkólon én is harsányan felröhögtem, de tetszett a porta végben termesztett kukorica is. Hát esetleg köles, kanárinak.

2012.09.18. 13:45:42

Az volt már hogy fos a blogmotor?

Joooe 2012.09.18. 13:47:32

@_zulu_: bizony! A háta felől kell fogni, a megfelelő technikával, és nem utolsó sorban keményen. Ez egy egyszeri hiba volt, az utóbbi jópár évben már mi is EU-komform homloklövünk, de épp volt valami probléma ezzel, nem emlékszem már, így csak szúrtunk.
(Disznót egyébként nem tartunk a családban, a tyúkkal ellentétben napi gondozást igényel, és elég büdös tud lenni. Általában keresünk valakit aki megbízhatónak látszik és megnézhető,ellenőrizhető hogy milyen körülmények között tartja, élve elhozzuk futón és úgy vágunk. Minél több zöldet eszik annál finomabb húsa. A darán nevelt se rossz, de nem annyira nagy ínyencség, de amelyik tápot kap annak már a szarának a szagán érzem messziről, hogy ezt nem szabad megvenni)

2012.09.18. 13:50:13

@Joooe: Már mi sem vágunk, én régen várolakó lettem, apám halála után meg már anyám sem kínlódott disznókkal. De a mai napig nosztalgiával gondolok a jó kis családi disznótorokra...

Joooe 2012.09.18. 14:18:59

@vizsla74: "Nekem ezért megéri, meg azért, hogy a gyerekek lássanak ilyet, kicsit foglalkoznak is vele+amikor fogom a baltát, és megyek levágni egyet, akkor a nagyobbik 3,5 éves fiam már hozza is a bográcsot, és örvendezik, hogy jujjdejó, megint finom kakaspörkökltöt eszünk
no ez a frankó"
Néhányan, akik csak elméletben ismerik az ilysemit, kiakadnának ezen. Nekem is az a tapasztalatom hogy egy gyereknek nem hogy traumát nem jelent az ilyesmi, hanem teljes természetességgel elfogadják, hogy amíg él aranyos, miután levágjuk utána finom :)
Olyan gyerekek hisztiznek be az "aranyos pipi" levágásán, akikbe egy torz vilégkép van beleerőltetve, mert már a szülők is olyan álságosak, hogy ha megvesszük a boltban (tehát mással vágatjuk le és tartatjuk rossz körülmények között) akkor az rendben van, míg ha jó körülmények között van tartva és mi humánusan levágjuk, akkor az kegyetlenség...

unionista (törölt) 2012.09.18. 14:20:40

@Joooe:
a cigánysoron néhány tyúkkal nem mész semmire. főleg ha nincs mit enned. vagy ha neked éppen van, akkor a szomszédnak nincs. és mindegy, hogy a te gyereked van börtönben, vagy a másiké. erre a közegre akarjátok ráerőltetni a konyhakertet. azért, mert az a nagyközségben bevált. főleg akkor ha a családban úgy egyébként van egy kereső. és nincs nagyon sok gyerek. leírják, hogy levágta a tyúkot. a szezonjában megettek egyet, kettőt. és többi ment a fagyasztóba. klassz. csak mondjuk képzeld már el, hogy öt kisgyereked van. tartsd már el egy konyhakertből. úgy, hogy egyébként a környéken nincs kerítés. lehet mondani, hogy ne szüljön ötöt. és akkor mit csináljon? lőjön le hármat?

vagy kommunistának kell lenni, vagy kapitalistának, vagy kereszténynek. nem vagyok biszku béla. elvben lehetnének a rendek kézben levő kommunák is. ami a világi szövetkezet alternatívája.

elvben működhetne az is, hogy az érsekség valamelyik kolostorába a cigánylány beállhat apácának. nem kell 13 évesen szülni. hanem van egy menekülési útvonal. persze aztán szabadon kiléphet rendből. mert majd szerelmes lesz egy tisztességes fiúba. akinek van munkája. azért, mert ő a szerzetesekkel dolgozik. és akkor ez a cigány fiúnak és a lánynak nyilván sokkal inkább pálya, mint kiskamaszként gyereket szülni, vagy gyermek-prostituálttá válni illetve őket futtatni.

csakhogy a főpapok újabb kommunákat nem akarnak. azért nem, mert akkor világossá válna, hogy a dolgozó rendek szolgálják a közjót, és nem a püspöki palotában lebzselő bíborosok.

ha német-osztrák-svájci mintára lenne tartományi miniszterelnök, akkor éppenséggel megférne mellette az érsek. csakhogy a főpapok többsége nem a rendek pártján áll. az egyház a kincstárból a pénzt kifelé akarja pakolni. pedig annak igen a rendeknek egy agrártérségben igen jelentős gazdasági ereje lenne. pontosan tudják a bíborosok is. azért nem akarnak ilyeneket tömegesen szervezni. és ezt nem lehet kívülről megváltoztatni. akkor a téesz felől kell elindulni. első körben az lehet a megoldás.

unionista (törölt) 2012.09.18. 14:35:29

@Kutchek:
nehogy azt gondold már, hogy a feudális kisárutermeléssel lehet a válságból kikeveredni. az a lakosság nagyon kis részének nyújt lehetőséget. értem persze, hogy a parasztok (te is) a kapitalizmus bukására játszol. de nehogy azt gondold már, hogy az jó lesz. azért nem, mert az agrárterméket nem fogod tudni eladni. és az városi emberek inkább centrum vitamint fognak venni. mert az lesz az olcsóbb. azon is el lehet élni.

te abban gondolkodsz (amiben egyébként a tipikus magyar paraszt), hogy majd jön a nagy élelmiszerhiány, és azzal felértékelődik az agártermelés. mert majd úgy működik a piac, hogy kevés az áru. vagyis hiánygazdálkodásban gondolkodsz. csakhogy ebben az esetben hadikommunizmus lenne. beszolgáltatás. mint az 50-es években.

nehogy azt gondold már, hogy élelmiszerhiány esetén egy láda almát el fogsz tudni cserélni egy telefonra. rekvirálják a földet. mert az sokkal nagyobb érdek annál, hogy te pöffeszkedjél a tyúkól előtt.

Joooe 2012.09.18. 14:37:26

@unionista: nem értem mit akarsz ezzel mondani?
Fogadjuk el azt a tényt, hogy az adófizetők nem adnak pénzt valakinek (függetlenül attól, hogy cigány-e) csak mert ő elintézte, hogy rászoruljon. Azt hiszem, hogy ez az alaptétel minden vitán felül áll. Pont az volt az elmúlt évek magyar politikájának baja, hogy a rászorultságot támogatta, ezáltal kívánatos útként jelölte ki, és ezt az állami elvárást teljeítve lett is rengeteg rászoruló. Az állam legfeljebb munkát adhat ajándékba (persze nyilván a piacinál alacsonyabb bérezéssel), de pénzt semmiképpen.

Na most ha valakinek otthon van a földje, meg kurva sok szabadideje mert nem dolgozik, akkor miért ne termelje meg magának a szükséges élelmiszert?

Illetve az eddigieket elfogadva (pénzt NEM ADHAT az állam, mert nem igazságos, munkát azt ad, és még ráadásul a háztáji gazdálkodásba is besegít) milyen alternatív javaslatod van, ami jobb?

Joooe 2012.09.18. 14:57:13

@_zulu_: Nagypapám tartott még disznót az egész családnak, de csípőprotézissel már ő sem vállalta, és meg is halt tavaly, úgyhogy - mivel kell az ismert eredtű hús - jópár éve ismrősi körből vett diszót vágunk. Erre is azt mondanám, hogy érdemes, anyagilag is, minőségileg is, mint a házi tyúktartás. :)

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.09.18. 15:07:57

@Joooe: Az állam foglalkoztasson kevesebbért, mint a piac, és mindezt tegye ajándékba?
Örüljön az ember, hogy az állam kegyeskedik havi negyvenért füvet kaszáltatni?

Valamit nagyon félreértesz a társadalommal kapcsolatban!
Ebben a jóléti rendszerben nincs szükség annyi emberre, mint amennyi most van. (ezt azt jelenti, hogy azt az értéket, amit el tudunk fogyasztani, fel tudunk halmozni, sokkal kevesebb ember állítja elő, mint amennyi él az országban)

Noh, akkor két választásod van: vagy visszaosztasz a megtermelt értékekből azoknak, akire nincs szükség, vagy megölöd őket.

Ha nem osztasz vissza, rengeteg _lojális_ rendőr kell, akik éjjel nappal vigyáznak rád és az értékeidre.
A rengeteg lojális rendőr pedig simán többe kerül, mint a segély, nem beszélve arról, hogy a rendőrség elsősorban téged fog korlátozni (úgy könnyebb megvédeni téged), és csak másodsorban fogja a bűnt üldözni.

unionista (törölt) 2012.09.18. 15:18:56

@Joooe:
hol van a cigányok többségének földje? mutasd már meg a google térképen, hogy a vidéki cigány nagycsaládoknak tömegeinek mégis hol vannak a földbirtokaik, ahol csak henyélnek és nem dolgoznak.

feudális kisárutermelést akarjátok visszavezetni. ami egy hobbikertészet gyakorlatilag. de abból egy cigány nagycsalád biztosan nem tud megélni. és ezt felmérik ésszel. ezért abba tömegesen nem fognak belekezdeni. lehet tyúk, kacsa, liba program.

ha valaki akart családi gazdaságot szervezni, akkor erre volt lehetősége. százmilliárdos támogatások voltak. a cigányok nem éltek ezzel a lehetőséggel. azért, mert ennek az egésznek nem volt alternatívája.

az, hogy a járásban az összes cigány a kincstári földalapból közösen bérel egy birtokot. és akkor azt a választott kisebbségi vezető igazgatja úgy, mint egy téeszt. mondjuk egy nagy disznászatot, vagy tehenészetet. ami a cigányoké.

persze a romák többsége benne lenne abban, hogy ebbe szálljon be aki akar. mert azt disznót, vagy tehenet fel kell dolgozni, az árut el kell adni. és nincs annyi szakértelmük és induló tőkéjük, mint mondjuk pick márknak. de az simán működhet, hogy van egy szövetkezeti sertéstelep. szövetkezeti paprikaföld. csak ezt a sok falusi kisparaszt nem akarja alternatívaként.

de nem azért, mert nem működne. hanem azért, mert de. pontosan tudja, hogy ez a megoldás. csak valakinek ki kellene mondani, hogy az agrártermelés el lett kúrva. és nem feudális irányba kellene haladni. magánbirtokok vannak. mindegy, hogy az ángyán-féle ősskanzen, vagy a csányi-féle nagybirtok rendszer. egyik se lesz működőképes.

a hagyományos ágazatokban a köztulajdonlás irányába kell lépni. a high tech iparban kell magántulajdon. mert egy tyúkot nagyjából mindenki fel tud nevelni. ha nem ért hozzá, akkor majd kitapasztalja. az emberek gyereket is tudnak nevelni ösztönösen. ehhez kell a nagycsalád. ami nem az állam, hanem a szövetkezet.

de szövetkezeti keretek között nem lehet autót gyártani. legfeljebb csak szekeret, amit húz az igás ló. de arra is szükség van. csak azt inkább egy agrár közüzemben kell előállítani. magyarul a mezőgazdaságban "kommunizmust" kell csinálni: világi, vagy egyházi kommunákat.

ez a hegedűs zsuzsa féle hobbikertészet mégis hol működik szerinted?

hollandiában van 12 tartomány. a kárpát-medencében is lehetne egy tucat régió. azokban kistérségek: városias és vidékies önkormányzati társulások. és akkor a kistérségben van egy kertészet. és az emberek tömegesen meg tudnak élni. te meg azt mondod, hogy a cigánysoron miért nem termelnek tulipánt. azért, mert abból sehol nem él meg egy nagycsalád.

nem arról van szó, hogy volt kurva sok jó program, ami a cigány kultúrára volt szabva. de azok csak a gettóban és a putriban henyéltek.

nem tudom mit nem értesz ezen. a járásban kell egy szövetkezeti sertéstelep. a kerületbe egy szövetkezeti húsbolt. és akkor abban lesz cigány kondás és hentes. és a családi gazdaságoknak ezzel kell versenyezniük. de ehhez nekik nyilván megint össze kell fogniuk. és ez az egész a közösségi tulajdonlás irányába való elmozdulást jelenti.

de a mercedes gyár nem lesz közös. mert hiába gyűlne össze a kistérség apraja nagyja. nem nagyon tudnának mercedest előállítani. disznót meg de.

derabitz 2012.09.18. 15:29:50

@vizsla74:

"fűtött tyúkól, meg állatorvos a tyúkhoz... jacuzzi+masszőr nem kéne?"

Bizony láttam már fekvőkéményes ólat, melyben nem csak csibéket neveltek tavasztól nyár végéig, hanem télen ott tartották a maradékot tojást termelni.

Az átkosban kötelező volt a baromfiak baromfi pestis elleni oltása. Elmulasztását komolyan szankcionálták. Ilyenkor az állatorvos vagy a segéd szemrevételezhette az egész állományt és bizony sokszor teljes állomány írtást rendelt el. Ennyit arról, hogy miért szükséges az állatorvos jelenléte.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.09.18. 15:53:09

@unionista: És hogy' lesz legalább reménye az Iphon-ra annak, aki egy ilyen kommunisztikus (egyházi) gazdaságban dolgozik?

Nekilátnak termelni a népek.
Ha nem traktorral szántanak, akkor nem lesznek hozamok, ha traktorral szántanak, nem kell több munkás, mint amennyi most van.

A járási sertéstelep miért foglalkoztatna több embert, mint amennyi kell bele?

Joooe 2012.09.18. 15:58:26

@unionista: továbbra sem válaszoltál arra a kérdésre, hogy mi lenne az alternatíva a munkával nem rendelkezők megsegítésére.
Utaltál ugyan arra, hogy munkahelyük lehetne, ha lennének termelő szövetkezetek(de ugye munkahelyük most is lehetne, ha bejárnának olyan helyre ahol van munka... és mi a teendő azzal akinek mégsincs munkahelye? csak ilyen közmunka szerű segítség jöhet szóba, nem?), de ugye nem szabad elfelejteni, hogy nem kényszeríthetők a földtulajdonnal rendelkezők ilyenbe. Én magam is kívánatosnak tartanám, ha állami földeken valódi termelés indulhatna be, ilyen helyeken lehetne érdemi munkában közmunkásokat vagy elítélteket foglalkoztatni.
Azt hiszem az, aki nem tud saját telkén minimális önfenntartást folytatni (inkább szándékosan nem akar, hogy mutassa milyen szerencsétlen) az nem nagyon érdemel segítséget. Aki mégis "jó útra" szeretne térni annak helyes, ha az állam segít az induló költségekben.

unionista (törölt) 2012.09.18. 16:01:14

@derabitz:
nagyjából ez a jobboldal logikája: ha nekem van otthon akváriumom, akkor nem értem, hogy nagycsaládok miért nem élnek tömegesen meg a halászatból.

nem nagyon értik, hogy a cigányoknak első körben földet kell adni. és mivel nem akarnak családi gazdaságokat ezért szövetkezeti birtokokat kell kialakítani. ami a járásban élő cigányságé. vagy ha abba a magyarok is be akarnak társulni, akkor mindenkié. egy közös nagybirtok.

és akkor az elvégzett munkaegységek után mindenki teljesítménybért kap. hogy pontosan mennyit azt a piac határozza meg. attól függően, hogy mennyiért lehet a terményt eladni. a termelő szövetkezet működhet a járásban.

a városias kerületekben pedig értékesítési szövetkezetek. szövetkezeti boltok, talponállók. amit nyilván a prolik vesznek igénybe. mert viszonylag olcsó és jó minőségű lenne. és ez a tesco valódi alternatívája. és nem az egyébként ugyanolyan szar nagyon magyar offshore üzletlánc.

Joooe 2012.09.18. 16:08:40

@unionista: ja és hogy hol van földjük?
A ház mellett. :)
Nagypapámnak 1000 nm körüli telke volt a házhoz, ezen volt egy kis udvar a ház eelőtt, volt tyúkudvar, volt disznóól, volt konyhakert (krumplit, répát, zöldséget, paradicsomot, paprikát, karalábét, karfiolt, stb, soha nem vett) volt pár gyümölcsfa, volt kis lucernás, takarmányrépa kiegészítésnek a takarmányozáshoz és még egy darab szőlő is, amin 4-5 hektó bor termett egy évben.
Ennyi földre van szükség családonként, és vidéken azért nem jellemző 1000 m2/ 300 n.öl-nél kisebb telek.
Tehát van nekik, csak nem élnek vele.

Különbséget kell tenni az között, hogy valaki szerencsétlen sorsú és nincs lehtősége, vagy aki a könnyebb utat keresi és eltartatja magát. Ne féltsd a cigányokat, nem hülyék, ha nem lesz más lehetőségük dolgozni fognak, nem fognak éhen halni. De amíg van más lehetőség, nem fogják törni magukat.

Joooe 2012.09.18. 16:10:50

@unionista: ja és hogy hol van földjük?
A ház mellett. :)
Nagypapámnak 1000 nm körüli telke volt a házhoz, ezen volt egy kis udvar a ház eelőtt, volt tyúkudvar, volt disznóól, volt konyhakert (krumplit, répát, zöldséget, paradicsomot, paprikát, karalábét, karfiolt, stb, soha nem vett) volt pár gyümölcsfa, volt kis lucernás, takarmányrépa kiegészítésnek a takarmányozáshoz és még egy darab szőlő is, amin 4-5 hektó bor termett egy évben.
Ennyi földre van szükség családonként, és vidéken azért nem jellemző 1000 m2/ 300 n.öl-nél kisebb telek.
Tehát van nekik, csak nem élnek vele.

Különbséget kell tenni az között, hogy valaki szerencsétlen sorsú és nincs lehtősége, vagy aki a könnyebb utat keresi és eltartatja magát. Ne féltsd a cigányokat, nem hülyék, ha nem lesz más lehetőségük dolgozni fognak, nem fognak éhen halni. De amíg van más lehetőség, nem fogják törni magukat.

Joooe 2012.09.18. 16:22:28

@derabitz: butaság, nem kell sem a kiscsirkének fűteni, sem a tyúknak télen, akkora tollat növeszt, amennyit a környező hőmérséklet indokol. A frissen kikelt kiscsirkéknek kell, hogy eleinte a kotlós melengesse, de nagyon gyorsan alkalmazkodnak, ha egészségesek, és van nekik elég ennivaló.
Állatorvos csirkéhez: sokan sokféleképpen leírtuk... fogadd el, hogy életszerűtlen :)

derabitz 2012.09.18. 17:21:41

@Joooe:

Naná, hogy nem szükséges! Azonban, ha jobb termelési eredményeket akarsz elérni és nem 10 tyúk után napi 1-2 tojással beérni, bizony javítanod kell a tartási körülményeken. Ne akard nekem elmagyarázni, hogyan kell baromfit tartani háztájiban. Van elég tapasztalatom benne és nem érem be annyival, hogy évi 50-80 tojás után fazékba küldöm őket.
Vannak akik beérik azzal, hogy kiszórnak állataik elé egy marék akármit és annyi. Ha jó tojás termelést, megfelelő hús gyarpodást akarsz elérni, bizony tenned kell azért. Az természetesen más tészta, ha neked elég a féléves inas-rágós csirke húsa.

rolika 2012.09.18. 17:24:30

@_zulu_: Ó, azt el is felejtettem, hogy ha még valaki a közvetlen szomszédaim közül állatokat merészelne tartani, ölre mennénk az erőforrásokért. A féltucat patásnak letarolom az egész belátható faluvéget. Túl sokan lettünk, túl kevés helyre. A dédnagyapám házában lakom, a háború előtt ötödannyi ház volt, és mindenhol termeltek valamit. Mondjuk nekem is minden évben megnő 10-20 m2-rel a konyhakert, a fokozatosság elve alapján :-) Van hely a 3000 m2-es telken. Itt kezdődik: 800-1000 m2-en senki ne akarjon gazdálkodni, mert belefullad a sz.rba!

Lajosforras 2012.09.18. 17:59:17

@látjátok feleim szümtükkel: békés és csongrád megyében, szinte mindegyik faluban.

unionista (törölt) 2012.09.18. 18:05:42

@kolbászoszsömle:
lehet szövetkezeti traktor, de abba biztosan nem kell csúcstechnika. az agrártermeléshez elég mondjuk a karburátor, és nem kell injektor. elég az, amit tudott a trabant, vagy a régi skoda. a mezőgazdaság ezért tudott működni az átkosban. az agártermelést a a high tech embargó (a cocom) nem sújtotta. bőven elég volt a csehszlovák zetor.

a példákat vég nélkül lehetne sorolni. hagyományos agrártermelésben mindenhol rezisztív érintőfelületet alkalmaznak. amikor az áramkör (józan paraszész szerint) úgy zár, hogy két réteg a nyomás hatására érintkezik. a high tech cuccokban minden kijelző kapacitív. egy vezérlő érzékeli, hogy egy elektromos felhőbe belenyúltál. a paraszt jó erősen nyomkodja az telefont. nem azért, mert hülye. hanem mert józan ésszel úgy képzeli, hogy az "üveg" alatt a "fémfelületek" összezárnak. nincs se üveg, se hagyományos értelemben vett ötvözet. egy csúcskategóriás telefonban minden kemikália, minden műanyag.

az agrártermelésből ezt az egészet ki kellene hagyni. csak az probléma, hogy akkor nem lesz extra profit. akkor a vállalatban nem nagyon lehet nagytőkés. se nemzeti, se nemzetközi.

tőkés logikája az, hogy egy ágazatba betol százcsillió forintot és várja, hogy kétszázcsillió jöjjön ki belőle. vagy még több. minél több, annál jobb. persze lehet, hogy az egészet elbukják. a nokia legyártja az új lumia akárhányszázas készüléket. és akkor izgulnak, hogy a tinik megveszik-e. és mindenféle sztárok vonaglanak a reklámban, hogy vegyed meg. mert ha nem, akkor az óriásvállalat összeomlik. mert a vállalkozás brutális kockázatok között működik. giga hitelekkel, giga beruházásokkal.

a hagyományos mezőgazdaságban erre nincs szükség. ha mindenki tisztességesen termelne, akkor abból mindenki tisztes módon megélne. mindegy, hogy magyar, cigány, vagy zsidó. a non-profit nem azt jelenti, hogy nincs jövedelem. hanem azt, hogy az a munkaérték elmélet szerint kerül kiosztásra. ha több munkaegységet teljesítettél, akkor több bért kapsz.

az iparnak nem így kellene működni. ott az a természetes, hogy a gyár elküld 1,000 vagy 10,000 embert. a másik pedig felvesz ugyanennyi munkást. egy téeszben nincs olyan, hogy kirúgnak mindenkit. legfeljebb csak azt, aki kárt csinált. de ettől még a szövetkezetben is keletkezne tisztes jövedelem. csak nem lenne extra profit.

szóval azt értem, hogy a parasztoknak olyan nagyon nem kell kapitalizmus. csak azt hiszik, hogy ezért nekik a high tech ipart is be kell borítani. vissza akarnak térni a feudalizmusba. egyszerűen csak vissza kellene váltani a szocializmusba, vagy a keresztényszocializmusba. egyházi kommunákkal, világi szövetkezetekkel.

ehhez képest előadják, hogy a cigánysoron az államilag támogatott konyhakert lesz a megoldás. hegedűs zsuzsa majd átad egy kecskét a cigányasszonynak. aki megköszöni, hogy milyen jóságos vele a kormány. utána meg majd a sok náci jobbikos elmondja, hogy a cigányok miért vágták le idő előtt az állatot.

a baloldal semmilyen alternatívával nem áll elő. hanem úgy képzelik, hogy elég lesz fasisztázni. és erre mondom, hogy a megoldás egy szélsőbaloldali párt lenne. csak nem thürmer féle régi párttitkárokkal, és nem is vajnai attila féle idealista fazonokkal. akit mindenféle módon meghurcolnak. mintha társadalomra veszélyes lenne.

a probléma, hogy a jobboldal ott akarnak köztulajdont ahol nem kellene. tehát mondjuk a távközlésben nem kell köztulajdon. mert ott az óriás beruházás vagy megtérül, vagy nem. az piaci alapú.

szövetkezeti sertéstelephez, húsbolthoz, talponállóhoz nem kell túl sok dolog. persze az így nyilván egy proli hely lenne. de az elit étteremben ugye high tech tűzhely van. az elektronika méri a sütőben a hús hőmérsékletét, meg hogy mikor kapcsoljon be a légbefúvó. és akkor eléd tesznek valami kis izét egy óriás tányéron. és köré locsolnak valamit. aminek semmi íze. és mellé tesznek valamilyen egzotikus virágot. amiről nem tudod, hogy azt meg kell enni, vagy csak dísznek rakták oda. és persze mindezt aranyárban mérik. mert így lesz a profit. mert a tulajdonos beszerezte a székre a high tech bevonatot. ami nem valamilyen hagyományos vászon. hanem kemikália minden. amin ülsz, amit eszel, amivel eszel, a pohár se üveg, mert az törik, a csupor se hagyományos porcelán. egy extra profitot termelő étterem minden eleme csúcstechnika. hangulat világítástól kezdve a zenekeverő pultig minden.

a szövetkezeti talponálló meg úgy van kitalálva, hogy akkor eléd rakják a nagy adag sült kolbászt. aztán lehet, hogy a vége kicsit túl van sülve. de az a legfinomabb. az non profit. de ott is van jövedelem. csak alig van beruházás, és a hitelnek nem kell megtérülnie. mert egy vasedényt felraknak a gázra. és akkor abban rotyog az étel.

az elit étterem olyan, hogy megveszel mindent százcsillióért, és vagy milliárdos leszel, vagy tönkremész. nem ragozom tovább. ugye érthető.

unionista (törölt) 2012.09.18. 18:20:50

@Joooe:
majd kiderül, hogy az állami támogatással létrehozott kényszer családi gazdaságok működnek-e. kiderül, hogy a cigányok fognak-e újra a kormányra szavazni. mert ugye demokráciát is fenn kell tartani. és majd kiderül, hogy ez a sok feudális projekt milyen makrogazdasági pályára állítja magyarországot. ennek hány ember lesz a nyertese. és hány vesztese lesz. a leszakadó kistérségekben működik majd-e így a cigány magyar együttélés. vagy egyszerűbb lesz kirobbantani egy polgárháborút.

látjátok feleim szümtükkel 2012.09.18. 18:39:10

@Lajosforras:
Nem mindegyikben, csak két településen, de egyéb forrásokból sok mindenre van rálátásom.

Joooe 2012.09.18. 18:48:47

@unionista: az állam nem kényszerít senkit arra, hogy családi gazdálkodjon.
Csak én mint adófizető elvárom, hogy ne adjon pénzt olyannak, aki még ennyire sem képes, pedig lehetősége megvan rá és élelmiszerhiányra panaszkodik :)
Szerintem abban tévedsz óriásit, hogy ez nem konkurencia a reálgazdaságnak, a gazdaságon kívüli elemekről van szó, ez konkurencia a segélyezésnek. (Így válik értelmetlenné a gazdaságról szóló érvelésed)

A polgárháborúnak annyi előnye lenne, hogy legalizálná a cigányok elleni fellépést :) (Persze csak vicc :)) De nehogy már azért ne csináljunk valamit, mert az élősködők rosszul járnak a számukra kedvező kapuk bezárásával.

Kicsit olyan ez a cigányok tudnak-e élni a lehetőséggel meg mi lesz a szavazatukkal érvelés, mintha azt mondanád, ne csukjuk be a tyúkól ajtót éjszakára mert éhen maradnak szegény rókák. Hát nem, ha nem tud máshogy megélni mint az én tyúkjaimon, akkor haljon éhen... ha meg ettől agresszív lesz, le kell lőni (Persze csak a rókát :))

Azt kéne megérteni, hogy magyarországon fele annyi ember dolgozik mint amennyi dolgozhatna (kora alapján), és hogy ennek a félnek az ellátását le kell venni azok válláról akik dolgoznak, mégpedig rövidtávon. Rövid távon meg lehetetlen duplájára növelni a munkahelyek számát, tehát önellátás kell meg közmunka, más alternatívát nem nagyon látok.

Németh András 2012.09.18. 19:19:46

@Sebajj Tóbiás: a szebályokat (pláne a helyi rendeleteket) a zemberek hozzák, és ahogy írtam a szomszéd országokban más a hozzáállás, normálisak a népek a magyarok meg alapból phöcsök... ennyi

unionista (törölt) 2012.09.18. 20:19:37

@Joooe:
te egy primitív önállátást akarsz. a háztartás szintjén. mert neked az jött be. oké. de a cigányok kulturálisan nagyobb közösségekbe szerveződnének. ha erre lenne valódi lehetőségük. és nem a pártok által kiválasztott díszcigányok ülnének a parlamentben. nincs értelme ezen vitázni. egyezzünk meg abban, hogy kölcsönösen hülyének tartjuk egymást. az idő fogja eldönteni, hogy kinek van igaza.

Jeleni 2012.09.18. 21:03:35

@unionista: szimpatikus gondolkodásmód. meg is kéne valósítani- attól tartok, a romák többsége nem lenne vevő a dologra. én naponta eljárok a portáik mellett átutazóban (vidéki kisváros), és minden nap bosszankodom, hogy inkább a döngölt földes portáikon tartanak több kutyát is, a többit meg hagyják elgazosodni, mint hogy ültetnének néhány tő paradicsomot. vagy tartanának haszonállatot: a kecske az árokparti füvön is elél. szemléletváltásnak igenis jó a "minden gyerek lakjon jól" program koncepciója, csak sajnos egy teljesen átfogó változás nélkül kevés.

Joooe 2012.09.19. 06:09:17

@unionista: nem értem miért tartod primitívnek ha valaki a jövedelemhiányát önellátással egészíti ki. Az önellátásban benne lehet a kényszer, hogy talpon tudjunk maradni akkor is ha a gazdaság nem működik épp valami jól, lehet benne hobbi, lehet benne a jobb és biztosabb minőségű élelmiszer igénye, és természetesen ezek kombinációja. Szerintem ezen szempontok közül egyik sem primitív. Az a primitív, ha valaki végérvényesen elfogadja, hogy nem ő alakítja a saját sorsát és végtelen segítséget vár, csak azért, mert ő rászorul.

Nem tartalak hülyének, pl. érvelésed azon vonalát, hogy felülről kéne megszervezni a mezőgazdasági termelést hátrányos helyzetű térségekben és/vagy személyek számára (legyen cigány vagy sem, hiszen nem mindenki cigány aki ilyesmire rászorul, sőt még csak nem is elítélendő ember, és nem is minden cigány szorul rá erre) kifejezetten értelmes és szimpatikus gondolatnak tartom. Más kérdés hogy részletkérdésekben nem értünk egyet, én nem látom át hogy az általad említett szövetkezeti forma hogyan lenne megvalósítható a gyakorlatban, és én jobbnak tartanám egy reálgazdaság mellett komplementer jelleggel működő, állami "cégek" létrejöttét. Jó minőségű mezőgazdasági termékeket, akár különlegességeket tudnának előállítani, viszonylag olcsón, aminek nyugaton is, keleten is lehetne piaca. Kezdeti beruházást igényel, de hasznot hozna az államnak, és a megsegített állampolgároknak is, lehetett volna pl. (illetve talán még mindig lehetne) erre használni a magánnyugdíj pénzeket.

De még mindezek mellett is, falvakban teljesen éltszerűtlen, hogy valaki nem termel egy kis mellékest a portáján. Megteheti, aki egyébként jól keres és csak arra kell neki a családi ház és a telek, hogy legyen hova rakni az obiban vett hintát, medencét és tudjanak hol teniszezni a gyerekek, teljesen érthető hozzáállás ez is. De akinek gaz és szemét lepi el a telkét annak egyszerűen nincs joga panaszkodni és tartani a markát.

Joooe 2012.09.19. 08:16:16

Ja arról még nem esett szó, de külön röhej a cikkben, hogy egerek ritkítanák a tyúkállomáyt. Patkányok kártételét sem láttam még (bár ilyenről már fél-legenda szinten hallottam) de egerek esetében fordított a helyzet: láttam már tyúkokat egeret/verebet agyonvágni és boldogan rohangálni vele. :)
Pont ebben mások a tapasztalataim a tyúktartással mint a galambtartással: a tyúkok takarmányát jóval kevésbé pusztítják egerek, verebek, mert félteniük kell a bőrüket :)
Sokan nem gondolják, de a tyúk veszedelmes ragadozó, nem szívesen találkoznék vele, ha elefánt méretű lenne :)) És - bár fajtafüggő is lehet - de a legigénytelenebb, legönállóbb háziállat talán. Logikus javaslat azoknak, akik nem értenek semmihez.

Mad Mind 2012.09.19. 08:44:07

@Joooe:
Az állatok sem bírják az extrém hideget, attól, hogy megvastagszik a tolla, nem lesz jegesmedve.

Joooe 2012.09.19. 09:57:30

@Mad Mind: A kérdésben irrelváns, hogy a jegesmedvének milyen vastag a tolla :P
Benn az ólban nincs extrém hideg (szalma van, meg beszuszogják) ha meg kimegy, úgyis találkozik a hideggel (ugye azt nem akarod javasolni, hogy pulcsit meg zoknit is kössünk nekik? ;))
Emlékszem, volt olyan hogy tartós hideg volt, és naponta vigyáznunk kellett hogy a tojások meg ne fagyjanak, időben szedjük össze, de a tyúkoknak kutya baja nem volt. Rendkívül hideg ritkán van és csak rövid ideig... nem ideális nekik az a pár nap, de kibírják... Persze megvisli őket, ilyen időben nem tojnak minden nap (ahogy nagy kánikulában sem), de ha olyanjuk van, akár 1-2 hetet is kihagynak, ha meg pörög a gyár akkor minden napra egy tojás, így jön össze az évi 150-200 tojásos átlag. Ennél többet amúgy sem lehet várni, néha pihenniük kell.

Közösségigazdaság 2012.09.19. 20:51:19

Basszátok meg! Miért ugratok egymás torkának egy olyan kérdésben, ami rohadtul egyértelmű??? Inkább össze kéne fognunk!! Ez már úgy szar, ahogy van!

Annak idején a földesúr a jobbágynak úgy adta ki a királytól kapott földjét, hogy 1/5-öd részt kért a takarmányból, és a termésből! A jobbágy még így is megélt valahogy. Ma a zsidó pénzrendszerben már eljutottunk odáig, hogy még TE fizetsz, hogy termelhess!!!

Miről beszélünk? Az elmúlt 50 év adósságait fizeted meg most ezer formában! Ezért értelmetlen bármiben gondolkoznod, hacsak nem tartozol te is a szerencsés (?) 1%-hoz, akinél a világvagyon fele van!

Qrvára át vagyunk baszva kb 150 éve!!! Ez van!

Ha végre eljut az agyadig, hogy leszard a pénzt, és összefogva valódi, értékes munkát végzel, aminek az eredményéből nevetve megélsz (ha nem számítod az adósságaidat, ami akkor is van már, ha nincs!!), akkor meg lesz a mindennapi betevőd napi 3 óra munkával, és a többi idődben többletet termelsz! Ha azt elcseréled más "értékes" munkájával, akkor tudsz gyarapodni!

Sajnos ehhez vissza kell menni az időben 100 évet, de 10 év alatt előre juthatunk 100 évet gazdasági növekedésben! Csak el kell felejtenünk ezt a rendszert!

Magyarországon minden megvan, ami nekünk kell! Termőföld, ásványvíz, gáz, még olaj is! Csak már eladták az egészet a zsidóknak! Én visszavenném!

Tudom, hogy túlságosan "szélsőségesnek" hangzik, amit írtam. DE mondok egy példát: Ha kiderül, hogy a feleséged/férjed megcsalt, akkor is inkább szeretnél egy hazug választ, csak ne kelljen felborítanod a "kényelmes" életed. Ugyanezt teszed, amikor ilyen "lázító" dolgokat olvasol! Nem teszel semmit, mert "kényelmesebb" szenvedni még egy darabig!

De egyszer úgyis felébredsz! Ha egyszerre "ébrednénk", talán tehetnénk valamit!

Bluesbrother45 2012.09.20. 16:33:56

Playthegame, ott a pont!
Nekem:9db letojt tyúk 500ft/db.
Max tojás termés:144db/hó
(a csúcsidőben 65ft volt a boltban a legolcsóbb tojás!)
Jelenleg kb 90db/hó a termés
Havi ráfordítás:1200ft(búza,tritikálé és egy kevés szója
Minden nap szedek nekik vmi zöldet (max 10 perc/nap)
+kapnak konyhai maradékot és darált tojáshéjat
Alom mandarinos láda.
Kerítés:10m drót az istálló fala mellett(4500ft volt)
Takarítás:hetente egyszer,minden megy a komposztba.
Gyönyörűek,jól érzik magukat a tojás pedig össze sem hasonlítható a boltival.
Az idén egyébként még egy darabot sem vettem,pedig sokat eszek.
Összegezve:havi 2doboz cigi árán és pár óra munkával (játék gép helyett)van tojás és megmarad a hús is

salv 2012.09.21. 17:55:51

Naiv a poszt szerzoje. Azt feltetelezi, hogy a takarmanyt penzert veszik (kene venniuk) a programban reszt vevo allattartok (nagy reszuk cigany). Nem veszik, hanem lopjak (vagy a ra valo penzt). Ugy mar mindjart jobban nez ki az egyenleg. Az allatallomany frissitesenek, bovitesenek is a legolcsobb formaja a lopas ezekben a korokben. De nem nagyon szeretnek ok ilysemivel piszmogni, mint allattartas. Lopni kell, rabolni, betorni, vasazni, es az abbol szarmazo penzbol megvenni a csirkehust a boltban. Neha szoktam latni nepes cigany csaladokat, ahogy pakoljak tucatszam a hutopultbol a csomagolt husokat a bevasarlokosarba. Biztos jo fogasuk volt az elozo ejszakai betoresbol.

Behajtó70 2012.09.25. 20:54:19

@No_Fidesz_No_Problem: te is vegyél vissza!

A kajamaszlgot meg mondd el a nagyanyám tyúkjainak is, ők ezt nem hiszem, hogy tudják, mert csak kapirgálásból élnek, és olyan tojássárgaját meg húslevest te még nem sokszor láthattál!

De persze jogod van néphülyítéshez, végülis ez egy nyílt blog.
süti beállítások módosítása