morgás joga 6.jpgMiközben kormányzati PR szinten a tyúktartásban látják a mélyszegénység elleni küzdelem egyik lehetséges megoldását, valójában egyre több, évtizedek óta tyúkot tartó vidéki család adja el (vagy eszi meg) az állományt és hagy fel véglegesen a kapirgálók tartásával.

Vajon mi az oka annak, hogy a hagyományos vidéki életmód ilyen gyökeres változáson megy át? És vajon Budai Gyula vidékfejlesztési államtitkár „disznótól disznóig terjedő portfóliója” kiterjed majd a tyúkokra is, vagy ő lesz az, aki végül a kést adja majd a családok kezébe az utolsó falusi tojást adó baromfik levágásához?

Pedig a kormányzati propaganda mást ígért: Hegedűs Zsuzsa miniszterelnöki tanácsadó, a Minden Gyerek Lakjon Jól! Alapítvány kuratóriumának elnöke által jegyzett állat- és vetőmagosztó akció célja annak idején az volt, ne csupán egy-egy alkalommal felhasználható élelmiszercsomagot kapjanak a családok, hanem fenntartható, termesztésre, tenyésztésre épülő, hosszú távon megoldást kínáló rendszer jöjjön létre. Hosszabb távon azonban nem kérték számon, mit tesznek  a családok a „pályázat” során kapott adománnyal, - így az sem jelentett gondot, ha a megkapott állatokat nem tenyésztették tovább, hanem „megették”. 

De vajon ténylegesen elvárható-e ilyen látványintézkedéstől, hogy a vidéken, mélyszegénységben élő családok sorsa fellendül? Az idei aszályos időszakban a vetőmag-osztás például csak kudarcélmények tárháza lehetett az adományt elfogadó családoknak – öntözés hiányában egészen biztos, hogy a sok munkával elvetett és gondozott ültetvények szegénységet enyhítő mennyiségű termést nem hoztak (hozhattak). 

A tyúk-tartás elsőre ennél sokkal kecsegtetőbb projektnek tűnik – 10 tyúk az udvarban, és máris megvan a család tojás-szükséglete, a gyerekek jóllakásához és az egészséges táplálkozásához vezető út első lépcsője már adott is. Ami azonban nagyon szépen összeáll egy fővárosi íróasztalon, az a valóságban egy kicsit másképp fest:

   1. Ki kell alakítani a tyúktartás feltételeit:

      • zárt udvarrész:  tyúkonként kb. 1 m2 (kapirgál, csipeget, piszkol), tehát 10 tyúk esetében 10m2-nyi udvart kell körbekeríteni (ez nem olcsó mulatság, sok „pályázat” ezen a ponton bukott el). Ez a terület azonban nem elegendő a "hagyományos" kapirgálásra.
      • zárható tyúkól ülőrúddal (hogy a tyúk és a gazda is nyugodtan tudjon aludni, se ragadozó, se tyúktolvaj)
      • 5-6 tyúkra egy szalmával, száraz fűvel bélelt tojóhely kialakítása,
      • etető, itató edény,
      • az egész portán rágcsálóirtás, igény szerint ismételve, különben igazi survival alakul ki, és valószínűleg a patkányok győznek.

Ezeket a tételeket már akkor ki kell fizetni, amikor tyúk még nem lépett be a portára - összességében 10-15 ezer Ft-ra is rúghatnak a kiadások még akkor is, ha a család hulladékból oldja meg, nyomortanya-fílinggel. Ha valamiféle dizájnosabb megoldásban gondolkodnak, a költségek akár többszörösére is nőhetnek. 

  1. Meg kell venni a tyúkokat,  az egyéves ”letojt” tyúk kb. 600 -700 Ft/db. Ha adomány, akkor ezt nem kell kifizetni, viszont a tyúk is öregszik, kb. két év múlva szükséges az állomány megújítása (újakat kell venni, a „régiek” bekerülhetnek a fazékba) 
  1. Biztosítani kell a tyúktartás havi pénzügyi szükségletét – kell búza, árpa (8.000 Ft/mázsa) plusz kukorica (10.000 Ft/mázsa). 10 tyúk etetése havonta kb.  3.500 Ft-ba kerül, amennyiben 10% rátartással számolunk (szóródik, galambok, verebek is rájárhatnak, beköltözik az egér a takarmány tárolóba, stb.) – és ekkor még nem a drágább tojótápra áldozott a család.  Ebben az összegben nincs benne a szállítás költsége – ez függ attól, kapható-e helyben a faluban, illetve van-e valaki, aki hazatolja talicskán vagy biciklin.

Az idei prognózisok alapján a takarmány ára akár 30-40%-kal is nőhet, így a havi fix költség akár 5.000 Ft-ra is emelkedhet, ráadásul jelenleg sok helyen hiány van takarmányból. Kérdés, mennyibe kerül bebarangolni a megyét, hol lehet még eleséget kapni, illetve hányadik „takarmány nincs” tábla után kerülnek "kárenyhítés" címén a tyúkok a fazékba meg a fagyasztóba.

 

Az Alapítvány a havi fix költség tekintetében megtévesztette a rászorulókat:

„Minden csirke, amit adunk, az kapirgálós csirke. Tehát amíg picik, a tápszert azt ott osztják, azt látja, azt az alapítvány adja, utána ki kell engedni a kiscsirkéket, hogy kapirgáljanak, egy fillérjükbe nem kerül” (Hegedűs Zsuzsa)

Igen, tanyán előfordult, hogy kiengedték kapirgálni a tyúkokat - rögtön aratás után a tarlóra, felcsipegetni az elhullott szemeket; az év összes többi részében a boldog békeidőben is rászorult a baromfiállomány a takarmányra.

Tudomásul kell venni, hogy a csirke- és tyúktartás pénzbe kerül – ha nem kapnak takarmányt, akkor se fejlődni, se tojni nem fognak, a baromfitartás ebben az esetben kimerítheti a kormányzati javaslatra elkövetett állatkínzás kategóriáját is. 

Biztosítani kell a tyúktartáshoz szükséges élőmunkát – reggel az ólból ki kell engedni az állatokat, etetni-itatni kell őket, összeszedni a tojást meg takarítani utánuk. Ez mindennapos munka - a karácsony sem kivétel, ha a család elutazik, akkor pedig valakit meg kell kérni, végezze el az alapvetően szükséges feladatokat. 

  1. Szükség esetén ki kell fizetni olyan költséget, mint állatorvos, illetve az esedékes rágcsáló- és élősködőirtás. Számolni kell azzal is, a tyúkok megbetegedhetnek, stb. így nem biztos, hogy a 10 darabos állomány két éven keresztül 10 darabos marad. 
  1. A tyúktartás haszna a tojás. Egy tyúk kb. 150 tojást tojik évente, ez 10 tyúk esetében havi 125 db tojást jelent, ez kb. 4.375 Ft-os bevételt (ha eladják), illetve ki nem adott pénzt (ha megeszik) eredményez (35 Ft/db).  Ha a környéken sok a tyúk, akkor viszont eladhatatlan a tojás, hacsak valami úton-módon nem szervezik meg annak begyűjtését (kérdés, megfelel-e az uniós pecsételős gyakorlatnak a ki tudja mikor tojt és mennyi idő után megtalált tojások viszonteladása).

 

Ha végére érünk a számolásnak, és vidéki hobbiként fogjuk fel a tyúktartást (azaz az élőmunkával nem számolunk), akkor:

 tyúktartás költség-bevétel kalkuláció 2012 09.jpg

 

Tíz darab tyúktartása esetén tehát a havi haszon 252 Ft – ráadásul csak a legideálisabb esetben, tehát nincs állat-elhullás, nem öregedett el az állomány, nem emelkedik a takarmány ára és az egerek-patkányok sem alapítottak kolóniát a portán. Amennyiben a tojóállomány ingyen van, az két évre vetítve csak havi extra 292 Ft nyereséget jelent (tehát összesen 544 Ft-ot), a többi költség ugyanúgy terheli a családot.

Ha tehát havonta csak egy-két alkalommal kell megkérni valakit, hogy gondozza az állatokat, vagy megdöglik egy tyúk (vagy ellopják), akkor már jobban megéri megvenni a tojást 10 darabonként, mint vesződni az állatokkal nap mint nap.

A legnagyobb kérdés azonban az, a mélyszegénységben élők honnan szereznek pénzt a feltételek kialakítására (10-15 ezer Ft), és honnan lesz havi 3.500-4.000 forintjuk (egyösszegben), hogy kifizessék a takarmányt?

És visszatérve a kormányzati PR-ra, vajon mi lesz a csirkék (tyúkok) sorsa, amikor kiderül, az Alapítvány költség-ügyben megtévesztette a családokat? Hosszabb távon – az információk elhallgatása miatt – valójában csak anyagi veszteséget okoz a megadományozottaknak a tyúktartás, mivel a családoknak először egy rakás pénzt bele kell áldozniuk a fogadó feltételek kialakításába (ól, udvar, etető-igató edények, stb.), és csak utána derül ki, hogy nem tudják finanszírozni a havi tartás rezsijét, az eredmény pedig legjobb (és egyben legritkább) esetben is csak nullszaldós. Sovány vigasz, hogy megehetik a tyúkokat – anyagi lehetőségeikhez képest összességében jelentős veszteséggel szállnak ki a buliból.

 

Mi a megoldás? Mit tehet a kormányzat, hogy a tyúkok ne tűnjenek el végleg a vidéki udvarokról?

A disznók problémájára már rendeltek ki államtitkártde vajon a háztáji  tyúkok érdekérvényesítő képessége mekkora? El tudnak olyan messzire kotkodácsolni, hogy a vidékfejlesztési minisztérium lépjen és ne álljon elő ugyanaz a helyzet, amiről Petőfi Sándor írt több, mint 160 évvel ezelőtt?

Addig is emlékeztetőül:

Anyám tyúkja

Ej mi a kő! tyúkanyó, kend
A szobában lakik itt bent?
Lám, csak jó az isten, jót ád,
Hogy fölvitte a kend dolgát!

Itt szaladgál föl és alá,
Még a ládára is fölszáll,
Eszébe jut, kotkodákol,
S nem verik ki a szobábol.

Dehogy verik, dehogy verik!
Mint a galambot etetik,
Válogat a kendermagban,
A kiskirály sem él jobban.

Ezért aztán, tyúkanyó, hát
Jól megbecsűlje kend magát,
Iparkodjék, ne legyen ám
Tojás szűkében az anyám. –

Morzsa kutyánk, hegyezd füled,
Hadd beszélek mostan veled,
Régi cseléd vagy a háznál,
Mindig emberűl szolgáltál,

Ezután is jó légy, Morzsa,
Kedvet ne kapj a tyúkhusra,
Élj a tyúkkal barátságba’...
Anyám egyetlen jószága. (Petőfi Sándor)

 

Csatlakozz a Facebook csoportunkhoz!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr584783927

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kürtvár ostroma, vizes blokk sokadik rész 2012.09.18. 08:28:10

Nem véletlen a címbeli utalás, bár az eredetitől annyira eltérő módon zajlott, hogy az már szinte ugyanaz. Na, ez szép és feloldhatatlan ellentét lett itt mindjárt az elején. A lényeg, hogy hidrotikus tevékenységeink során kialakuló helyzetek, lassan t...

Trackback: Fogy a fideszes disznó, kampányolni indul Lázár János 2012.09.17. 22:15:59

Hogyan lehetne 3 millióval több moslékzabáló Magyarországon? A pár éve még 5 milliós tábor idén 3 millióra csökkent, ezért Lázár János feladatot kapott: növelni kell a disznók számát! Nyilván nem a sertéságazat fellendítése a cél, hiszen ha a vágóserté...

Trackback: Az fényességes falurúl 2012.09.17. 22:04:00

Miért van az összes politikus a falvak nagyszerűségével megáldva? Talán mert sosem jártak ott, csak falugyűlésen és olyankor is visszafogták a lélegzetüket. De rossz hírem van, kedves uraim, falun se vágnak minden nap disznót, azt csak a politikus-del...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.09.17. 21:31:52

Tyúkot tartani jó dolog. Legalább tudom mit eszik, majd en mit eszem. Pár hetesen rantva priceless. Teszkoba olyant nem kapsz

lógós versenyszférás és állami dolgozó adócsaló 2012.09.17. 21:35:28

Így van! Nem kell tyúkot tartani, nem kell termeszteni semmit, hiszen hitelből minderre van pénz!

Aztán ha államcsőd lesz, az értelmiség húz külföldre!

Hajrámattyar!

Pszt! 2012.09.17. 21:37:38

Én is rühellem a fideszt, de a blogíró most mellélőtt. Az írásból kiderül, hogy tyúkot csak képen látott.

2012.09.17. 21:42:36

Ez is jo meglatas. Ne tanitsunk senkit foldetmuvelni, a teszkoba úgyis olcsóbb. Végülis igen.

qwertzu 2012.09.17. 21:47:02

Ezzel a hozzáállással kihalna az emberiség.

Jozsó_ 2012.09.17. 21:47:33

Teljesen biztos, hogy a blogírónak semmi köze semmiféle tyúktartáshoz. Tipikus újságírói módszerrel felturbóz nem létező, vagy sokkal kisebb költségeket.
Szüleimnél vidéken vagy 10 éve vannak tyúkok és a fent levő pénzeknek a töredéke igaz csak. A kert eleve el volt kerítve (mondjuk ez a kert lényege) ennek egy sarkában lett a tyúkol kialakítva. Saját eszközökkel ("nyomortanya" jelleggel, ha ez azt jelenti, hogy meglevő anyagokból). Ez tehát nulla forint. Takarmány tényleg kell, de ezen kívül megesznek mindent. Zöldség szárat, gyomot, lehullott gyümölcsöt, darált tojáshéjat (kálcium pótlás). Állatorvost én még ott nem láttam, tehát ez is nulla forint. Bekerülési költség tényleg van.

A munkaerőt meg csak akkor kell bármilyen ilyen tevékenységhez hozzáadni, ha ehelyett más, kereső tevékenységet folytatna az illető.

qwertzu 2012.09.17. 21:50:14

"öntözés hiányában egészen biztos, hogy a sok munkával elvetett és gondozott ültetvények szegénységet enyhítő mennyiségű termést nem hoztak (hozhattak). "
Segítek: locsolni kell.

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2012.09.17. 21:52:57

@cadmagician: nem arról van szó, hogy nem jó tyúkot tartani, hanem arról, hogy egy idő után nem éri meg, az pedig az állomány drasztikus csökkenésével fog járni.

És valakinek tenni kéne valamit, hogy ez ne történhessen meg. (a disznóknak már van államtitkára)

manager2008 2012.09.17. 21:56:14

@cadmagician: Olcsóbb a TESCO-ban, mert a nagyüzemet nem tudod megelőzni.
Ki lett felejtve a nyestek kártétele mert a tojásokat lopkodják és eldugdossák nehezebb időkre. A patkány irtás igen drága, a falvak nem költenek rá, egyénileg meg teljesen reménytelen ellenük küzdeni (bejönnek újra). Nagy területeken tényleg hasznos a kapirgáló fajta, de ezeknek az embereknek ilyen nincs. A ragadozók ellen is védő tyúkól igen drága, ha nincs beton vagy tégla padlója a róka beássa magát és vége a dalnak. Jó kutyák is kellenek. 10 tyúkért vicc ilyen beruházást megcsinálni, ha többet tart akkor meg csapda, mert nem tudja megfelelően eladni. Naivitás az egész.

elkeseredett.polgar 2012.09.17. 21:59:16

Idén télen írtam egy hozzászólást egy másik blogra - az egyébként általában a vidéki háztáji mezőgazdasági munkáról szólt budapestieknek (magam is bp-i vagyok lassan 20 éve, de vidékről származom, ott lakik a teljes rokonságom), de mivel ontopik, kis módosítással ide is átemelhető, íme:

"Sok itt az okos ember, meg a hobbikertész, aki soha nem számolt utána a dolgoknak...

Nagyon minimális kisegítésnek jó csak a konyhakert, amit a legtöbben ki is használnak, a legszegényebb falusi családok többsége is termeszt SZIGORÚAN nem vízigényes növényeket, nyáron tartanak TYÚKOT, nyulat.

Ami a növényeket illeti: amit locsolni kell, az egyértelmű ráfizetés, ha nincs a portán eleve is fúrt kút, márpedig a legtöbb helyen nincs, ahol volt, sokszor ott is lezárták, betemették, nem karbantartották, mert sokáig felesleges volt, olcsó volt a mindenhová bevezetett vezetékes víz ugyanis. Új kutakra engedélyt nem nagyon adnak, ha mégis, aranyárban van. A víz viszont már messze nem olcsó. A Tiszamenti Regionális Vízművek 600.- Ft felett adja m3-enként a vizet és sokan nem hinnék, hogy csupán egy néhány 100 m2-es kert napi locsolása, állatok itatása mennyi vizet igényel. Trágyáról, permetszerről, magokról, palántákról nem beszéltem, érdemes lenne kiszámolni.

Állatok is csak nyáron vannak el olcsón és csak az igénytelen fajták (baromfi, nyúl). Télen ezekre minimálisan fűteni kell (temperáló fűtés, legalább +5-10 fok), ól kell nekik, ilyenkor nem is tojnak rendesen a tyúkok, viszont a drága takarmányt naponta eszik nem kis mennyiségben.

Ilyenkor nincs ám mit csipegetni az udvaron. Számos ismerősöm télire levágja az összes állatot, mert ilyenkor tiszta ráfizetés tartani őket.

Télen csak a szar füstöl. :(

És lehet azzal jönni, hogy ilyenkor lehet enni a lefagyasztott zöldségeket, húst, stb. Erre csak annyit mondanék, hogy egy normális (nem nagy) méretű hűtőláda áramfogyasztása 3.75 kWH/24h. Egy kWH kb. 50.- Ft. Az csak áramban több, mint 3.500.- Ft havonta.

Vagy lehet tolni a befőzött lecsót koviubival. Meg lekvárral. Ami 400.- Ft-os cukorral lett befőzve. És ezt minden nap.

Elmondanám, télen nem teremnek a gyümölcsfák és a TYÚKOK sem igen tojnak, csak elvétve. Viszont zabálnak drága takarmányt.

manager2008 2012.09.17. 21:59:36

@qwertzu: Mivel? Az ásott kutakban most nincs víz, a fúrás elvileg engedélyköteles és sok sok pénz. A vezetékes víz meg méregdrága. Miről beszélsz?
Az esővíz gyűjtése is drága, mert nincsenek olcsó víztartályok (sokaknak csatornája sincs).
A dolog egyszerű, le kell menni falura egyszerre húsz szakpolitikusnak és eltölteni egy hetet azzal hogy felmérik a helyzetet. Ilyet ki látott már?

2012.09.17. 22:00:11

@manager2008: hát akkor te vegyed a teszkoba, en meg a kertbol.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.09.17. 22:00:24

Nem tudom, hogy a népi kohó vagy a gyapotmozgalomra emlékeztet jobban ez a tervutasításos vidékmegváltás. Hegedűs Zsuzsa az agyamra megy. Neki dedikáltam ezt az opust: oriblog.blog.hu/2011/04/26/az_fenyesseges_falurul

Jeleni 2012.09.17. 22:00:51

Szerintem a számolás nagyjából korrekt, valóban nem érné meg a fent leírtak szerint. Viszont aki vidéken él, és tyúkot tart, többnyire a kukoricáját is maga termeli.Ezen felül, ha nincs munkája egy családfőnek, nincs miből tojást/húst venni, milyen jó, ha kapirgál vmi a kertben. És jobb, ha néha kiganyéz, meg megetet pár tikot, mintha feszt segélyre vár.

2012.09.17. 22:04:23

@elkeseredett.polgar: en baszki nem futottem a tyukokra télen, de csak nem fagytak meg. Télen tény hogy keveset tojik, de a kertet csontra kitakaritja

osze 2012.09.17. 22:04:42

@elkeseredett.polgar: A tyúknak nem kell fűteni télen (ha olyan ólban van, aminek van valamilyen fal, tehát zárt).
(A kiscsibe más, az nem bírja a hideget. ugyanígy, a patkányok is csak a csibékre veszélyesek, a tyúkokra már nem.)

Az igaz, hogy nagy hidegben szinte alig tojnak és több takarmányt esznek: kell az energia a testük fűtésére. :-)

eszterencs 2012.09.17. 22:07:43

A kiscsirke úgy keletkezik, hogy egy kotlós ül a tojásokon 21 napig és kikelnek. Ennek költsége konvergál a nullához. Állatorvos felejthető, ha a tyukocska buslakodik, akkor gyorsan kondérba kerül. A takarmány úgy is keletkezhet,hogy a földbe kukoricát szórnak,az kikel, megnő, aztán lesz belőle megetethető kukorica. A paraszti életfelfogás lényege, amit kevesen issmernek: (Hegedüs Zsuzsa tutira nem ismeri) hogy amikor kiszedik a krumplit akkor külön kupacokat generálnak beelőle: vetőkrumplit, hogy legyen mit vetnii következő évben, étkezési krumplit, amit megeszegetnek, a selejtest meg odaadják az állatoknak. NAmármost, anyi bizonyos, hogy ebből lesz tojáska, husika, de hogy az egy főre eső tbjárulék, nyugdijjárulék, stb., ami jelen körülmények között havi 55 ezer forintra tehető egyéni vállalkozóként, na az nem termelhető ki belőle Tehát nem az állatorvossal van a baj, hanem az emberorovossal. Na arra nem jut tyúktartásból való "profitból". Szóval a falusi ember se tehet mást, mint beköltözik a városba, elmegy árufeltöltőnek a Tescoba és ott pakolgatja a brazil csirkehust.

vontod75 2012.09.17. 22:07:52

@manager2008: Két terrier jellegű kutya megoldja a patkánykérdést...

No_Fidesz_No_Problem 2012.09.17. 22:08:03

Hülye Hegedűs a kiosztott kecskékre is azt mondta, hogy önellátó állat, csak ki kell engedni.

Abba nem gondolt bele az istenbarma, hogy amire kiengedik, az a föld valakinek a tulajdona, amin valakinek a terménye nől, és abba se gondolt bele, hogy a kecske nem sétál kilométereket a szabad prédáért, hanem mindent elrág, ami az útjába kerül, és ha az útja a szomszéd portáján át vezet, akkor ott.

qwertzu 2012.09.17. 22:08:27

@manager2008: Azért hihetetlen, hogy itt a kárpát medencében több mint ezer éve meg tudták oldani a dolgot, de most, ezzel a modern technikával már lehetetlen.

No_Fidesz_No_Problem 2012.09.17. 22:12:21

@Jelen a:

"Viszont aki vidéken él, és tyúkot tart, többnyire a kukoricáját is maga termeli."

Ezt nagyon rosszul tudod. A falvak körül a földek többnyire néhány ember magántulajdonában vannak. A konyhakertben meg amellett, hogy nem terem meg annyi takarmány, ami 10 tyúknak kell, nem is szántóföldi növényeket szoktak termeszteni, hanem konyhakerti növényeket.

2012.09.17. 22:12:51

@manager2008: Milyet? Olyat, hogy lemennek falura, vagy olyat, hogy szakpolitikus. Én egyiket se láttam.

osze 2012.09.17. 22:14:02

@Jozsó_: Igazad van, a blogíró mintha szándékosan hallgatna el egy fontos szempontot: a munkára fordítható idő az, ami igazán rendelkezésére áll a valóban munkanélkülinek. ezzel kell megpróbálnia - amennyire lehet - pótolni mindent.

Elnézem, hogy a Kőbánya környéki erdőben a hajléktalanok - a semmiből - milyen kalyibákat raktak össze. Talált lim-lomokból, időt és fáradságot nem kímélve. ha ráér valaki és találékony, egy tyúkólat talán össze tud valahogy szerkeszteni.

eszterencs 2012.09.17. 22:16:43

ja,és még valami: falusi tyúktartók, disznótartók, stb. nem szoktak üdülni járni. Még az is ritka,hogy a fővárosban tanuló kölyköt egyszerre látogassa meg anyu és apu. Sőt. Konkrét eset: A lagziból az örömapa este hétkor hazafurikázott, megetette az állatokat, aztán visszajött. És ezen senki nem csodálkozott a násznépből, hiszen többen is hazaszaladtak megetetni ebben az időben. Igeen, az állattartás ilyen.

2012.09.17. 22:19:29

Remélem, mire ezt begépelem, mások is megerősítik, hogy finoman szólva is hülyeség a poszt.
Anyámék lassan 30. éve tartanak tyúkokat, az utánpótlásba néha egy-egy kakas segít be, de kétévente pár kiscsirke sem vágja őket a sárba (a múltkor pl. tojásért cserélték, mert akinél kiscsirke van, annál tojás nincs). Mindent megesznek, a konyhai hulladékot tökéletes hatásfokkal alakítják át csirkeszarrá. Az a néhány zsák termény, ami eléjük kerül egy évben (mondhatnám: csemegeként), szintén csereügyletben szokott hazakerülni, idén kerítésfestésért kapták, kertásáskor ki van engedve az összes, hadd szedjék a pajort, és így tovább.
Nem tudom, mi ez az alapítványos dolog, különösebben nem is érdekel, mert aki csirkét akar tartani, az megoldja 1 m2 alapterület, meg ülőrúd nélkül is akár, érdekes módon ezelőtt is simán eléltek a falusi csirkék enélkül, lófasz az íróasztali tyúkeszűek seggébe.
Ami miatt egyre kevesebben foglalkoznak ezzel a népek, az az, hogy az öregek szép lassan kihalnak, a fiatalok között meg sokan nem érnek rá (élni sem), sokaknak nincs kedve hozzá, és egyszerűen változik a világ, változnak a szokások, az elvárások még falun is, ma már nem szólják meg azt, akinek a piacról jut tojás és hús.

"Mit tehet a kormányzat, hogy a tyúkok ne tűnjenek el végleg a vidéki udvarokról?"
Most felröhögtem, mert még emlékszem, mekkora közellenséget akartak itt csinálni a tojásból a koleszterin miatt...
Semmit. De legfőképp hagyja békén a vidéket, ne akarjon az ő fejükkel gondolkodni, egyrészt mert nem ért hozzá, másrészt mert nem tud gondolkodni. Azok az emberek, akiknek szükségük van akár állattartásra, akár a háztáji kajára (legyen az tojás, hús, vagy zöldség-gyümölcs), azok az emberek megoldják, megtalálják a módját annak, hogy mindannyian jól járjanak. A többieknek meg ott a Mastercard.

eszterencs 2012.09.17. 22:20:07

a tyukketrec probléma túl van dimenzionálva - egy léckeritést falun még egy ügyetlenebb asszony is összekalapál. .

magyar bucó 2012.09.17. 22:20:33

"havi 125 db tojást jelent, ez kb. 4.375 Ft-os bevételt (ha eladják), illetve ki nem adott pénzt (ha megeszik) eredményez (35 Ft/db)"

Hol kapsz te 35 forintért normális tyúktojást?
Már a 40 is olcsónak számít és az általad előre bekalkulált takarmány áremelkedéssel ez is emelkedni fog.

matyaskir (törölt) 2012.09.17. 22:22:54

Öreganyám soha nem vett tyúkot, mindig saját maga ülteti. Tavasztól őszig kiengedi őket a vasút mellé a gazosba + a konyhakerti "hulladékot" adja nekik, egy gramm tápot nem vesz. Csak télen, de télre 2-3-at szokott hagyni. Soha nem vett a boltban sem húst, sem tojást. És a tojás sárgája tényleg sárga...

Németh András 2012.09.17. 22:26:14

@qwertzu: Az a baj hogy amióta a tévé meg az internet elérte a lakosságot azóta az folyik belőle hogy nem lehet megélni vidéken, és nem éri meg termelni/tenyészteni kis mennyiségben és többnyire ezt már el is hiszik az emberek.

No amíg ezt nem mondta nekik senki (mármint hogy nem éri meg) addig ezt nem tudták a buta régi parasztok, így vígan megéltek.

elkeseredett.polgar 2012.09.17. 22:26:17

@cadmagician: A kerten nem sok minden takarításra való dolog van olyankor.

@osze: Vagy minimálisan fűtesz, nem 20 fokra, de 0-5 közötti hőmérsékletre vagy a -20-as éjszakákon simán megfagy néhány ÉS sokkal többet zabálnak+ ahogy Te is elismerted, lófa*t sem tojnak. Lehet választani, melyik éri meg jobban.

@Jelen a: Már 10 tyúk egész télen történő kukoricaellátásához is rengeteg terület kell, ennyi a legtöbb embernek nincs, vagy csak ha semmi mást nem termel. És 10 tyúk (pláne télen, amikor nem tojnak igazán) szerinted mire elég?

eszterencs 2012.09.17. 22:27:53

A házi tojás sárgája nemcsak sárga, hanem el is válik a fehérjétől. össze se lehet hasonlitani a tescos tojással, amiben szinte összefolyik a sárgája a fehérjével. Egyébként vidéki piacon lehet venni mosstanság 35-ért tojást , házi tojást. 40-ért a legnagyyobbakat adják. a jércetojást 32-ért is adják. (jércetojás az, amelyiket kezdő tyúk tojta, ezért még kicsike.) karácsonyra 50 is lesz.

manager2008 2012.09.17. 22:29:58

@qwertzu: Most is meg lehet oldani mindent. Csak pénz kell hozzá. Két hektáros farmom van, talán csak tudom.
Számolni kel (kerítés, ól, stb.) Mennyi a tégla ára, egyebek. Takarmány a fent írt áron kapható. Nem éri meg és kész. Tavaly a mazsek zöldségesnél 39 Ft volt a krumpli kilója, zsákban. Ennyiért nem tudod előállítani. A munkaerő árát nem számítva is, ha a veszteségeket és az összes beruházási költséget is felszámítod, akkor az egész cirkusz arra jó, hogy ne unatkozzon valaki. De értelme semmi. Természetesen ügyes emberek akik mindenfélét megoldanak, maguk építkeznek, kutat fúratnak, tört szemet tudnak beszerezni a terményszárítókból, hatalmas a kertjük, azok el vannak. Ha kiengednék kétszáz baromfit nem halnának éhen, és valami csak maradna belőlük. A patkányt nem írtja ki két foxterrier, csak ritkítja, a patkány gyorsabban szaporodik mint amennyit a foxi elkap. A lényeg az hogy nem mindenki képes ezt a mutatványt úgy előadni hogy profit is legyen belőle valami.a lusták, kevésbé kreatívak, és a facebook nézegetők nem fognak ezzel vacakolni. Majd ha már majdnem éhen halnak akkor talán.

matyaskir (törölt) 2012.09.17. 22:31:00

@elkeseredett.polgar: Nem fagynak meg a tyúkok télen. Nyilván van kivétel, amelyik beteg lesz, annak kampec a mínusz húszban, de a legtöbbnek meg sem kottyan. Zabáltatni pedig a konyhai maradékkal kell őket, nem a boltban vásárolt takarmánnyal.

eszterencs 2012.09.17. 22:33:23

@Németh András: neem annyira vigan éltek a régi parasztok. volt egy 10 négyzetméteres tisztaszobájuk, egy konyhájuk, fszobaként a lavór szolgált. Mellette volt a takarmánytároló, amellett az istálló. A ház végében a trágyadomb. És nem kaptak munkanélküli segélyt, szocsegélyt, nyugdijjat, semmit se kaptak. Vagy tartottak tyukot, vagy éhenhaltak. És dolgoztak látástól vakulásig. A mai falusi életforma sokkal kényelmesebb. Ezért nem tartanak tyukokat, hisszen az macera. meg büdös is.

No_Fidesz_No_Problem 2012.09.17. 22:33:46

@Légifarkas:

"a konyhai hulladékot tökéletes hatásfokkal alakítják át csirkeszarrá"

*

Na és szerinted mennyi konyhai hulladék termelődik ott, ahol 10-15 ezer forint jut fejenként egy családtagra, és abból kell rezsit fizetni, fűteni, ruházkodni, enni is? Ahol gyerek, felnőtt elvan egész nap egy szelet zsíroskenyérrel, mert másra nem futja?

A szüleid nyilván hobbiból tartják a tyúkokat és még soha nem számolták ki, mennyibe van nekik ez a hobbijuk havonta.

No_Fidesz_No_Problem 2012.09.17. 22:35:42

@matyaskir:

"Zabáltatni pedig a konyhai maradékkal kell őket, nem a boltban vásárolt takarmánnyal."

*

Neked is leírom:

Szerinted mennyi konyhai hulladék termelődik ott, ahol 10-15 ezer forint jut fejenként egy családtagra, és abból kell rezsit fizetni, fűteni, ruházkodni, enni is? Ahol gyerek, felnőtt elvan egész nap egy szelet zsíroskenyérrel, mert másra nem futja?

yxcvbnma 2012.09.17. 22:36:05

Béláim!

A bevételi oldalon miért nem szerepel,hogy a 10 csirkét megeszik valamikor?
10 liter húsleves,vagy 10 vasárnapi rántott csirke ,vagy valami...

Kopi3.14 2012.09.17. 22:36:34

Nézzük csak:takarmányt általában venni kell, még falun is. A baromfi reprodukálja magát, ha van közte legalább egy kakas, s nem vágják le télen. Viszont csirke korban előfordulhat, hogy egy hidegebb este áprilisban megbetegíti a teljes szaporulatot, s egy hét alatt ugrik az állomány. Vagy lehet tömni bele gyógyszert.
A ház körüli zöldhulladékot megeszi, de e mellé nyáron is kell neki takarmány. Ha tojást kap nyersen, akkor esélyes, hogy rákap a friss tojásra is.
A patkány ellen a kutya csak akkor megoldás, ha be tud jutni a takarmány közé, és esetleg a tyúkokhoz is, vagy teljesen betonozott ól kell nekik. kutyát tartani sem olyan könnyű a települési szabályzatok miatt manapság, ahogy bármilyen háztájit is egyre macerásabb.
A konyhakerti növények locsolása, meglévő, eltitkolt kútnál minden ok, újonnan fúrtra már megy a vízóra, s fizetni kell az után is.

Amennyiben nem csak otthon ülő munkanélküli gazdálkodik, már egyáltalán nem fogja tudni az idejét sem rendesen ráfordítani.
Hobbinak, kikapcsolódásnak jó, s minőségben nem utolérhető a háztáji hús, a gyümölcs már nem biztos, hogy ugyanígy igaz.

manager2008 2012.09.17. 22:36:38

@eszterencs: Mitől véd a léckerítés? A csirke nem mászkál el messzire, de a róka nyest nem foglalkozik vele. Mivel a ragadozó madarak is védettek, a szemem előtt csapott le egy, és vitte el a csirkét az udvarról (héja). Réges régen minden udvarban volt 20-50 csirke, így a róka stb. fajlagos kártétele eloszlott, és nemvolt mellbevágó. Most ahogy arányosan csökken a tartott háztáji baromfi száma egyre súlyosabb a kártétel (logikus?) Mert a róka is éhes ám..

Kopi3.14 2012.09.17. 22:38:27

@matyaskir: négyfős családnál nem termelődik annyi konyhai hulladék, amennyiből öt tyúk nem halna éhen.

Kopi3.14 2012.09.17. 22:40:01

@eszterencs: nem tudom voltál-e valamikor lánykorodban parasztmenyecske, de ha nem, akkór most szólok, léckerítés =/= tyúkól.

dr kíváncsivagyok 2012.09.17. 22:43:34

Nincs igazad . Én városban lakom és áprilisban vettem 5 db tyúkot 3000 ft -ért . Vettem nékik kukoricát , búzát és napraforgót összesen 4000 ft -ért és még van belőle egy kevés. A mai napig tojtak 187 db tojást ( minden nap húzom a strigulát !) ,ami 40 ft -jával ( mifelénk annyi a házi tojás ) 7480 ft , tehát már eddig jól jártam és még legalább egy évig tojnak ! Azt felejti el az blogíró , hogy a Tyúk megeszi a konyhai szerves hulladékot : krumplihéj , almacsutka , kenyérmaradék , stb .

dr kíváncsivagyok 2012.09.17. 22:45:26

@Kopi3.14: "négyfős családnál nem termelődik annyi konyhai hulladék, amennyiből öt tyúk nem halna éhen. "
De csak minimális szemessel kell kipótolni..

eszterencs 2012.09.17. 22:45:49

@manager2008: igen, két hektár pont arra elég, hogy a jól fizető városi állásból meegszerzett jövedelmet el lehet rá költeni. Kalandnak jó, tengerparti nyaralás helyett. Drága hobbi.
Van egyébként ma már egy egészen másik szempont is: a saját kertemben fáradságosan és drágán megtermelt paprika-paradicsom tudom hogy milyen, hogy mennyi vvegyszer van benne, stb. Amit a boltban veszek, arról nem tudom, csak sejtem. Szóval ha egy bélrákot meg lehet előzni a saját termeléssel, akkor mindjárt nagyon-nagyon megéri. Akkor is ha az én paprikám csenevész, deformált. Az a paradicsomszósz amit saját paradicsomból generálok,egészen más, mint a boltikonzerves nagyyonpirosfestékes paradicsomból. Rohadtul drágán, de sikerült befőznöm télire 25 üveg paradicsomot. Ennek az értéke kb. 5000 forint. A ráforditott költség és fáradtság ennél sokkal több. De nekem mégis megéri.

No_Fidesz_No_Problem 2012.09.17. 22:46:18

@yxcvbnma:

"10 liter húsleves,vagy 10 vasárnapi rántott csirke"

*

A kérdés jogos, ez tényleg kimaradt a kalkulációból, de könnyen hozzáteheted, egy egykilós "letojt" tyúkocska a boltban kb. 450 Ft.

Hús igazán nincs rajta, inkább csak ízesíti a levest, akkor már inkább pörköltbe való, rántott csirkét meg ne is álmodj belőle, rántani nem a tojótyúkot, hanem a fiatal, húshibrid jércét szokták.

Kopi3.14 2012.09.17. 22:53:12

@dr kíváncsivagyok: hát, annyira nem minimálissal, lévén értelmes konyhában nem dobálják ki kilószám a krumplit, répát, stb-t. Így egyszerűen a konyhából nem lesz elég kaja, a kertből meg csak a fű lehet, ami ha a virágokat levéltetű, lisztharmat bármi ellen permetezni kell megint tabuvá válik vagy két hétre.

Kopi3.14 2012.09.17. 22:55:12

@eszterencs: hogy a kertedben milyen és mennyi vegyszer van a növényen azt maximum sejtheted, ha nem szigorúan zárt üvegházban kertészkedsz. Eső, szél mind hozhat igen messziről is vegyszert-lásd vörös eső afrikai homok miatt.

eszterencs 2012.09.17. 22:56:26

A rókaprobléma tényleg nem elhanyagolható. 60 ezres kisvárosban, egy kertvárosi részen, ahol elvileg már nem is engedélyezett a tyúktartás, de azért néhányan tartanak még 15-20 tyukot. Onnan szoktam tojást venni. És idén nyáron megjelent a róka, és elvitt két helyről is tyúkot. Látták, mert kutya is van, és őrülten ugattak hajnalba a kutyák, többen is látták a rókát futni. Nagy lett az éhinség a vadállatok körében is ebben az aszályban. Évtizedek óta nem láttak rókát azon a részen, és most bemerészkedett a városba.

yxcvbnma 2012.09.17. 22:58:28

@No_Fidesz_No_Problem:

A letojt tyúk valóban ilyen.
Nade épp arról szól a poszt, hogy fél évig,egy évig babusgatod otthon.

Ha "melleje állsz" (ahogy mifelénk mondják) akkor már magára talál, akkor már nem csak csont és bőr lesz

Legalábbis anno nálunk így volt.

septem 2012.09.17. 23:00:49

1 db tyúk 1 hektárnyi kukoricatermést fogyaszt el. a kakas 1,5 ha/db. egy tyúkudvar 172-184 ha között fogyaszt, attól függően, hogy milyen hideg van.

most számoltam ki.

az ólakba télen lapradiátort szereltek fel a 19. században. ma már ez elavult, ill. nem eu szabvány. napjainkban bükkfával fűtött kandallókat igényelnek a tyúkok. persze olyan helyeken mint pl. moldova egyszerű masina járja, de az ugye nem a fejlett nyugaton van.

de most komolyan, még ha havi 3000 Ft-tal is többe kerül a csirkemell, akkor is inkább eszem a tanyasit, mint a saját döglött társaikkal felturbózott antibiotikumos tápon nevelt eu-konform ólakból kikerült terméket.

és még komolyabban:

napjaink haladó szellemei bugris falusi disznót nem vesznek vacsa-vacsa szájacskájukba. ők a fejlett nyugati dioxionos húst kedvelik. hiába a progresszív balliberális polgárt nem lehet csak úgy átejteni. mer a minőség az minőség! az már rögtön látszik a nejlon csomagoláson is!

free chicken riot!

2012.09.17. 23:01:46

Ez is olyan mint minden más. Ésszel kell csinálni, és valahogyan meg kell oldani, hogy idegen ne hodja el a javakat a kertből. Én nagyon szurkolok minden magyar vidéki embernek, mert nem könnyű ma magyarországon megélni a földből és az állatokból...

septem 2012.09.17. 23:01:50

a rókák már a spejzben vannak!

eszterencs 2012.09.17. 23:02:26

@Kopi3.14: persze. a levegőt se tisztitva szivom be. de vegetát régóta nem veszek, mert egy ismerős elmesélte hogyan készül. és mennyi benne a hypo. A nagyüzemi üvegházi paprikában sokkal több a vegyszer, mint az én csenevész szabadkerti paprikáimban. Nekik muszáj nyereségesnek lenniük, ha nem fujatják föl vegyszerrel, akkor a termelők éhenhalnak. Aki egy kicsit is ismeri pl. az almatárolást, az pontosan tudja hogyha az alma februárban nem ráncos, akkor azt jó sok vegyszer tartja szép simán. Szóval csak ráncos almát vegyél februárban.

dr kíváncsivagyok 2012.09.17. 23:02:55

@Kopi3.14: Ki beszél kidobott krumpliról ? Én krumpliHÉJról beszéltem . Minden családi háznál lehet naponta egy-két marék fűféleséget tépni . Hidd le , sok olyan "hulladék" keletkezik pazarlás nélkül is , amit a Tyúkok megesznek ... Tapasztalatból mondom , nem sok szemes kell mellé és nem éheznek a jószágaim

dr kíváncsivagyok 2012.09.17. 23:03:49

@septem: "a rókák már a spejzben vannak! "

Rókabefőtt...de fínom is az !!

No_Fidesz_No_Problem 2012.09.17. 23:04:18

@yxcvbnma:

A kapirgálós tojótyúkok alapból kistestű tyúkok, ha melléjük állsz, akkor se nőnek nagyobbra, legfeljebb 10-15 dekával lesz több rajtuk az inas hús.

dr kíváncsivagyok 2012.09.17. 23:05:21

@eszterencs: " de vegetát régóta nem veszek, mert egy ismerős elmesélte hogyan készül. és mennyi benne a hypo. "

Ez mondjuk nettó butaság , de a többiben van igazság...

Kopi3.14 2012.09.17. 23:05:44

@eszterencs: akkor viszont pontosabban kell fogalmaznod.

@dr kíváncsivagyok: tapasztalatból mondom, jócskán kell a baromfinak takarmány, ha az ember rendesen tartja őket kertes háznál is, egész évet nézve. akkor is, ha van zöld dögivel nyáron. Krumplihéjból nem keletkezik annyi, amennyivel elélne a baromfi normálisan, ahogy télen fű sincs.

2012.09.17. 23:07:03

@No_Fidesz_No_Problem: "Na és szerinted mennyi konyhai hulladék termelődik ott, ahol 10-15 ezer forint jut fejenként"
Így is meg lehet közelíteni, persze. Tagadhatatlanul van a társadalomnak egy olyan rétege, amelyiknek szó szerint semmije nincs, nyomorognak napról napra, de ezzel kapcsolatban én meg azt kérdezném: ugyan mennyit adózzak / járulékozzak / tökömtuggyamicsinájjak még, hogy nekik több jusson? Nehogy már rajtam verd le a nyomorukat, baszod. Ha végképp nulla lehetőségük van előrelépni, ha nincs földjük, nem jutnak melóhoz, akkor azon kívül, hogy elindulunk végre, és picsán rugdossuk a befolyó lóvét szarul szétosztó államot, azon kívül én nem tudok mit kezdeni ezzel a problémával. Meg te sem, hiába kötözködsz.

"A szüleid nyilván hobbiból tartják a tyúkokat és még soha nem számolták ki, mennyibe van nekik ez a hobbijuk havonta."
Bingó. Ugyan minek számolnák ki, mikor nem profitra gyúrnak, csak egy kis változatosságra, kiegészítésre. Megélnek: egyszer egy kis munka, másszor egy kis tojás, néha nem jön be, akkor meg nincs tojás, lesz jövőre. Egyébként meg úgy, hogy egyikük nyugdíjas, másikuk munkanélküli, nem nagyon lehet vagyonokat beleölni ilyesmibe, de mint mondtam, cserekereskedelem az összes, hozzájuk hasonlóan "gazdálkodó" család eszköze, így még ha ki is számolnák, mi mit jelent forintosítva, azzal se menne senki semmire.

bucbuc 2012.09.17. 23:08:43

@Pszt!: Én tartok tyúkot is jóbarátom, elég jól látja a posztoló a dolgokat.

Egyszerűen nem éri meg vesződni vele, ha nem tudod megtermelni pár hektáron a jószág elé valót.

Egyébként amit még nem írt, hogy 0 tyúk is jelentős tyúkszart tud termelni amit bakker menedzselni kell... Nem részletezném.

bucbuc 2012.09.17. 23:09:45

@bucbuc: nem 0 hanem 10 tyúk akart lenni :)

eszterencs 2012.09.17. 23:10:36

@dr kíváncsivagyok: nem butaság. a hagymát , ami a vegetába és más ilyen izesitő sűritményekbe jócskán belekerül, hypoval töltött kádakban fertőtlenitik a technológiai soron.

bucbuc 2012.09.17. 23:10:40

@qwertzu: Na akkor hajrá, kezdjél hozzá.
A sok buta mélyszegény eddig biztos azért nem csinálta mert nem bírt nekikezdeni, nem volt 80 forintja vetőmagra.

bucbuc 2012.09.17. 23:11:49

@qwertzu: oszt honnan locoljan te nagoyn okos?

A nálunk pl 1200 ft/m3 vízárral?

Kurvára meg fogja érni bármit vetni.

eszterencs 2012.09.17. 23:14:24

@bucbuc: a tyúkszar értékes, trágya, össze kell gyűjteni és őszi kertásáskor bele kell forgatni a földbe, javitja annak termőképességét. Persze lehet hogy erre gondoltál "menedzselés" cimén. Ugyanez igaz a fatüzelésű kályhák hamujára. azt is rászórják a földre és tavasszal ásáskor beleforgatják.

septem 2012.09.17. 23:15:14

az a lényeg emberek,
hogy no future,
semmi sem éri meg,
ez is baj, az is baj,

viszont hápogni muszáj!

ezzel a szép verssel búcsúzkodom az mta tyúkügyi szakértői csúcstalálkozójától.

ne feledjétek: csak nejlonban és csak a fejlett nyugatról!

bucbuc 2012.09.17. 23:21:59

@No_Fidesz_No_Problem: Ugyan már, ostoba fasz ír ilyet. Nyilván anyukáék jól megvannak a nyugdíjból, mellette meg megszokásból tartják az állatokat még ha ráfizetés is.

Fingja nincs hogy havi 15k/fő/hóból meg egy minimálportából mit lehet kihozni.

Persze kiengedi a gazosba a tyúkot az meg elvan. A faszfeje ennyit lát belőle.

És még benyomja, hogy "a posztoló nem látott még tyúkot".

bucbuc 2012.09.17. 23:24:13

@manager2008: A legtöbb faluban nem is lehet egy portán több 15 tyúknál.
Be van ez szabályozva. :) Még valakinek nagyobb tételben tényleg megérné, akkor meg ki venné a bolti húst? Még rákapna a többi is.

bucbuc 2012.09.17. 23:27:15

@eszterencs: Ebben viszont igazad van. :)

A paradicsom valami elképesztő gyógyszerízű szokott lenni a bevásárlóközpontokban. Aki megkóstolja simán megeszi magában annyira finom.

Kibaszott drágán lehet megtermelni, de nagyon finom.

eszterencs 2012.09.17. 23:27:51

a havi 15 ezer/fő-n pedig ne tessen viccelni,mert több tizezer olyan, a hetvenes-nyolcvanas éveiben járó öregasszony van Magyarországon, akinek nem sikerült elegendő munkaévet összeszedni a nyugdijhoz, mert gyereket nevelt, öreeget ápolt, háztájiban kapált, háztarttásbeliként. Ők havi 14600 forintot kapnak juttatásként, és ez sok éve ennyi, nem is emelkedik évente. És ez azért mélységes szégyene az országnak, mert azok a huszonéves leánykák, akik otthon éldegélnek a szüleik nyakán, megkapják a havi 22900 forintot, pedig semmit se tettek le még a társadalom asztalára.

Németh András 2012.09.17. 23:29:19

@eszterencs: azt aláírom, hogy a mai emberek sokkal lustábbak és puhányabbak, de azért valami olyan is látszik már hogy a jelenlegi boldog világ cukormázán is keletkeznek repedések amin folyik ki az a büdös trágyalé és attól hogy próbálunk nem odanézni még ott van...

bucbuc 2012.09.17. 23:29:43

Arról nem is beszélve hogy a 600 ft/db tápos, kitojt tyúkok tojása meg húsa sem olyan, mint a 2500 ft/db-os valóban szabadon nevelt tyúké.

De lehet próbálkozni.

Németh András 2012.09.17. 23:35:55

@No_Fidesz_No_Problem: Az a fideszes audis cigányszégyen ronda nő tényleg gáz minden egyes mondatával, de azért ne essünk át a ló túloldalára. Ha minden halmozottan hátrányos helyzetű ember akinek ideje és ereje engedi rendben tartaná a portáját, ültetne néhány tő krumplit és tartana egy-két tyúkot akkor azért mindjárt szebben nézne ki egy két kistelepülés. És a kertek felhagyása már messze nem a mélyszegények problémája hanem az átlagvidékieké is.

Rohadt érdekes volt hogy szlovéniában meg ausztriában a kistelepülések gazdag házaiból is árad ki esténként az állatok meg a trágya szaga, érdekes ott nem gáz az állattartás pedig jobban állnak anyagilag mint mi (vagy talán más a hozzáállás ezért van még állat és ez a hozzáállás az oka a jobb anygi körülményeknek is)

Bélabáttya (törölt) 2012.09.17. 23:41:18

Hát, baromi jó látni, hogy ennyire ért mindenki ehhez a tyúkászkodáshoz, bukolikus világhoz...

Sebajj Tóbiás 2012.09.17. 23:54:44

@Németh András: "vagy talán más a hozzáállás ezért van még állat és ez a hozzáállás az oka a jobb anygi körülményeknek is"

Meg más a törvény! Az utcába azért kellett levágni a kakasokat, mert ugye a buta állat hajnalban kukorékol. A városból kiköltöző f@szkalap meg feljelentett mindenkit csendháborításért. Senki sem akarta kifizetni az 50 ezres bírságot.

mzgldr 2012.09.18. 01:24:11

@manager2008: két hektár? Nálunk azt úgy hívják, hogy kisudvar. Remélem azért egy Nissan Navarrát már vettél.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.09.18. 02:09:52

@eszterencs: Elülteted a vírusos szart, és nem terem lófasz se.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.09.18. 02:28:27

@qwertzu: Kb négy méterrel csökkent a délalföldön a talajvízszint.

Tudod, az a vicces, hogy hobbiból lehet kertet csinálni, de valójában nem éri meg.
Egyszerűen nem termel vele az ember elég értéket.

Megtermel mondjuk egy tonna krumplit.
Ha vetőburgonyát ültetett, akkor csak a vetőkrumplija belekerült kb. hat-nyolcezer forintjába.
Felásott hozzá 6-800 négyzetméter földet.
Aztán vagy permetezte kb 5000-ért (és akkor volt permetezőgépe), vagy szedegette a kolorádót kb minden nap, két órát májustól augusztusig.

És csinált vele, legyünk nagyvonalúak, 40000 forint értékű kolompért.

Ez azt jelenti, hogy 28000 forinttal van beljebb egy teljes havi fárasztó munkával.
Ennyiért nem éri meg dolgozni és ha valaki ennyiért akar dolgoztatni, az generálni akarja a szegénységet.

Ha nem vetőkrumplit ültet, hanem aprókrumplit, akkor a területnek kb a duplájának kell lennie, meg a belefeccölt munkának, meg a vegyszernek, és fertőzi az állományt a retrovírusokkal.

@mzgldr: Nem mindenki nyer a fidesz földpályázatán.

rámenős 2012.09.18. 04:49:20

Kedves mindenki.
Végig sem olvastam a hozzászólásokat, annyi szakértő van itt. Természetesen mindenkinek igaza van egy kicsit , és mégsem.
Magam is most költöztem vidékre. Művelem a kert egy részét, a többi gyümölcsfa. Tartok tyúkokat. Nyugdíjas vagyok, tehetem. Ez egy úri passzió, mert csak az a lényeg, hogy az unokáim követelik a nagypapa által termesztetteket.
A tyúkokról: Még kb 10 évig veszteséges lesz a szaldó. mert az első 50 csirkét megfojtotta a menyét. A következő 10 tyúkot megette a róka. A patkányokat is ki kellett írtani. Elég csak egyetlen figyelmetlenség és megvan a baj. A mezőgazdaság már csak ilyen. Ja és újra kellett tanulnom, hogy mit eszik a tyúk.
A vidékről: Nagyapám faluja kb 70-80 telkes. Az egész faluban 1 azaz egy tehén van. Disznó 2-3. A kertek füvesek, jó ha nyírva van. A földeken 2 cég dolgozik a másik megyéből. A lakósok 70 %-a segélyből él. Munkalehetőség csak elvétve a közeli városban, amiért napi 4 busz küzd, vagy az autó, de az meg nem jön ki a fizetésből.
A környékben alig van szőlő, /kivágási támogatás./ pedig híres bortermő vidék.
Már írtam a nívón, hogy ebben a faluban a tsz előtt minden portán volt 1-2 tehén. A módosabbaknál ló. Nem volt segély, igaz tv sem.
Konklúzió: ma Magyarországon semmit sem éri meg dolgozni ha jól utána számolunk. Bankot meg nem tudunk alapítani. Addig amíg kedves politikusaink, közgazdászaink nem értik meg, hogy a kamatot nem lehet megenni, nincs remény. Nagyon szépek és hangzatosak a szlogenek, de a legfontosabb lépést nem teszik meg. A Magyar államé minden föld. Aki művelni szeretné, az annyit kapjon és ott amennyivel elbír és addig amíg műveli. Ezt lehetne finomítani, de akkor mi lesz Demján cégeivel meg a földalapú támogatásokkal.

derabitz 2012.09.18. 04:56:47

@eszterencs:

Nem konvergál a nullához.
Míg ott ül a tojásokon a kotlós, addig nem termel és jó ideig utána sem termel. Durván 6 hétig tojás egyse. Számolhatunk jó esetben 22-25 db tojás kiesésével.

derabitz 2012.09.18. 05:08:05

@eszterencs:

Ne tedd! Értékesnek értékes, de érlelni szükséges. Ha azonnal szeretnéd felhasználni, keverd el komposzttal és hagyd 2-3 hétig "csillapodni" a keveréket. A baromfitrágya magas nitrogén tartalma miatt, kárára lehet a növénynek. (kiégeti)

EdinaEdina · http://edinaoldala.blog.hu/ 2012.09.18. 05:16:31

Szerintem igaza van a blogírónak. Kicsiben nem éri meg se gyümölcsöt termeszteni, se pedig állatot tartani. Ráfizetéses, max. az a tudat, hogy a SAJÁTODAT eszed, tehát tudod, hogy mit eszel.
Nekünk van pár gyümölcsfánk, a férjem mindig ki is akarja őket vágni, mert macerás és nem kifizetődő a velük való foglalatosság. (Az nem úgy van, hogy egy fa "csak úgy" terem, azzal is foglalkozni kell.) Én vagyok az, aki ragaszkodik a fák megtartásához, mert sajnálom a fákat, de egyébként teljesen igaza van a férjemnek.

EdinaEdina · http://edinaoldala.blog.hu/ 2012.09.18. 05:28:44

Pár hete volt a tévében egy műsor, melyben Jamie Oliver a "tojásgyárak" működését mutatta be, hogy nyomorult tyúkok milyen körülmények között vannak. Akkor nagyon elgondolkodtam azon,hogy hobbiból - a tojásokért - tartanék néhány tyúkot. Hasonló eredményekre jutottam, mint a blogíró.
Az egész azzal kezdődik, hogy tartanod kell valahol őket. És nincs mindig nyár, gondolni kell arra is, hogy mi lesz velük az olyan téli napokon, amikor egész nap fagy van.
Az élelmezésük: nem fényevők. Ha azt akarjuk, hogy tojásokat tojjanak, akkor bizony etetni kell őket. Kapirgálnak, kapirgálnak. De télen mit kapirgálnak, a havat?
Háztartási hulladék: nem tudom, hogy kinél mennyi ehető hulladék marad, nálunk nem sok. Egy mélyszegénységben élő családban szerintem még ennyi se, hisz még a száraz kenyeret is megehetik, a burgonyát meg jó vékonyan hámozhatják. Tehát venni kell takarmányt, ami bizony pénzbe kerül.

magyar bucó 2012.09.18. 07:08:58

@septem:
"1 db tyúk 1 hektárnyi kukoricatermést fogyaszt el. a kakas 1,5 ha/db. egy tyúkudvar 172-184 ha között fogyaszt, attól függően, hogy milyen hideg van.

most számoltam ki. "

A kukorica termésátlaga Magyarországon 5-10 tonna/ha szokott lenni.
Szerunted egy zyúk naponta 20 kilót eszik? Valamit nagyon elszámoltál...

krüger 2012.09.18. 07:13:42

Gyermekkoromban végig volt tyúkunk, és valahogy mindig boldogultunk valahogy, pedig nem voltunk gazdagok. Imádom, mikor valami városi ember nekiáll, és "bebizonyítja", hogy tulajdonképpen semmit nem kell csinálni, mert az a jó, ha a teszkóban vesszük a dolgokat.

A legszebb ez:

"Biztosítani kell a tyúktartáshoz szükséges élőmunkát"

Igen, micsoda strapa, egek!!!

látjátok feleim szümtükkel 2012.09.18. 07:19:04

@qwertzu: "Segítek: locsolni kell."

Ne csak szájjal segíts!

1.) Nincs fúrt kút, vagy ásott kút, marad a csap. Tudod mennyi egy köbméter víz ára? Azt is, hogy mennyi kell a locsoláshoz?
2.) Tudod mennyibe kerül egy kút fúrása? Az állami engedélyekről nem is beszélve, amit be kell hozzá szerezni?

látjátok feleim szümtükkel 2012.09.18. 07:22:04

@morgás joga mindenkit megillet:
Igazad van, egy ismerősőm, aki munka mellett gazdálkodik azt mondta, hogy azért tud még mindig tyúkot tartani, mert van saját földje, ahol megtermeli a tartakmányt. A takarmány pedig kurva drága, és bizony gyakran nem lehet kapni. Pegid itt nálunk még baromfi feldolgozó üzem is volt valamikor.

krüger 2012.09.18. 07:22:18

@magyar bucó: Na meg nem is kell azért mindig kukoricával etetni. Gyerekkoromban úgy működött a dolog, hogy kimentünk az árokpartra, és egy nagy vödröt teleszedtünk tyúkhúrral. Imádták a tyúkok. Tudom, hogy sokkal kevesebb a kalória benne, mint a kukoricában, de totálisan ingyen van. Azokban a falvakban ahol osztják a tyúkokat, szerintem bőven lehet gazt szedni márciustól októberig, legalább.

krüger 2012.09.18. 07:26:10

@látjátok feleim szümtükkel: Szokott lenni valamelyik utcasarkon egy közkút (nálunk is van). Oda lehet menni kannával, és hozni haza. Gyerekkoromban is így csináltuk. Nem könnyű, napi 10-et, 20-at fordulni, de aki amúgy is munkanélküli, annak futja az idejéből, és legalább valami hasznos dolgot csinál, nem a kocsmában ücsörög.

látjátok feleim szümtükkel 2012.09.18. 07:26:13

@elkeseredett.polgar: "Télen csak a szar füstöl."

Igen az, amit nyáron gyüjtögettek a legelőkön a tehenek után. Egyébként nagyon jó tüzrevaló volt ez a hatvanas években. Csak már tehenek sincsenek, és így szar sincs.

látjátok feleim szümtükkel 2012.09.18. 07:27:05

@krüger:
A közkút vizét meg te fizeted, igaz?

látjátok feleim szümtükkel 2012.09.18. 07:28:36

@krüger:
Bmeg, az idén az (én néha) locsolt udvaromon sem volt tyúkhúr. nem csak szájalni kel,, hanem csinálni is.

látjátok feleim szümtükkel 2012.09.18. 07:30:05

@krüger:
Gyerekkorodban általában a falusi embereknek volt néhány hold földjük, maj a tsz korban háztáji, most meg csak a Budai féléknek vannak birtokaik.

krüger 2012.09.18. 07:33:54

@látjátok feleim szümtükkel: Azon mit kell fizetni? Jön a földből. Régen is jött.

derabitz 2012.09.18. 07:33:58

Sokat gondolkodom azon, hogy az a család, mely saját magát sem képes ellátni, miként lát el naponta élelemmel 10-20 tyúkot vagy egy malacot-hízót?

A tyúktartásról: A környékünkön tilos a tyúktartás. 50-70 kilós kutyákat lehet tartani akár 10-t is, de 50-60 dkg-os baromfit nem. A magyar azonban nem lenne magyar, ha nem találna erre is megoldást: Diszállatként van bejelentve a tyúk. Úgy már lehet tartani. Az aki feljelentett, a világ legtermészetesebb dolgának veszi a vasárnap hajnali fűnyírózást, favágást vagy éppen vuvuzellázást különböző gépekkel.

Más: Normál méretű tyúkok helyett lehet tartani törpe fajtákat is. (pld. törpe welsummer, törpe parlagi) A tojás olyan 1-1,5 dkg-val kissebb viszont harmad annyit fogyaszt az állat és jóval igénytelebnebb is. Nyáron a nagy melegben is folyamatosan adták a tojást.

látjátok feleim szümtükkel 2012.09.18. 07:35:33

@Sebajj Tóbiás: "Senki sem akarta kifizetni az 50 ezres bírságot."

Mert a buta hivatal szerint aki nem köti be a kutya, meg a kakas száját, az csendháborít?

krüger 2012.09.18. 07:36:15

@látjátok feleim szümtükkel: Csináltam eleget, tudom, miről beszélek. Tudod, hová vittük a tyúkokat legelni? A ház elé, az árokpartra b...ki. Na most ne mondd már, hogy azokban a csóró falvakban, ahol a tikokat osztják, nincs a környéken gazos domboldal, vagy árok vagy ilyesmi?! Szerintem CSAK az van. Ott meg talál magának a tyúk gazt, bogarat, hernyót, csigát. Ja, hogy közbe vigyázni kell rá, és addig se lehet a kocsmában ülni? Tényleg.

látjátok feleim szümtükkel 2012.09.18. 07:38:03

@krüger: Na vidd csak ki most az árokpartra, majd ott terem a közterület felügyelő, és megbüntet, mert a közterületre szart a tyúkod.

EdinaEdina · http://edinaoldala.blog.hu/ 2012.09.18. 07:38:05

@látjátok feleim szümtükkel: Nincsenek is már közkutak, le vannak zárva, mert az önkormányzatok nem tudják fizetni.
Az utcánkban is van, rá is látok, így tudom, hogy le van zárva.

krüger 2012.09.18. 07:38:15

@derabitz:
>A környékünkön tilos a tyúktartás.

Azokban a falvakban, ahol a tyúkokat osztják, biztos, hogy nem tilos az ilyesmi. Egyébként kecskét is érdemes tartani, az rendkívül igénytelen. Nem véletlen hívják úgy, hogy a "szegény ember tehene".

látjátok feleim szümtükkel 2012.09.18. 07:39:00

@látjátok feleim szümtükkel: Ja, nálunk az önkormánytzat már azért is szól, ha kissé nagyobb a fű a házad előtt, 25 centinél már le kell vágni.

krüger 2012.09.18. 07:39:04

@látjátok feleim szümtükkel: Sokadjára írom, hogy azokban a falvakban, ahol a tyúkokat osztják, ilyesmitől nem kell tartani.

EdinaEdina · http://edinaoldala.blog.hu/ 2012.09.18. 07:39:19

@krüger: Igazad van, télen különösen sok csigát, bogarat, hernyót fog találni a tyúk az árok partján.

krüger 2012.09.18. 07:41:17

@EdinaEdina: A mi utcánkban működik. És szerintem sok más helyen is. De persze ha mindenáron be akarjuk bizonyítani, hogy semmit nem érdemes csinálni, csak a kocsmában ülni és a segílyre várni, akkor még ezer dolgot föl lehet hozni.

De azért mindenkit arra kérek, hogy vegye már figyelembe, hogy azokban a falvakban, ahol tyúkot osztanak, más a helyzet, mint mondjuk a Budapest környéki agglomerációban. Például a közterület-felügyelő egészen biztosan nem szól senkire azért, ha az árokparton gazt szed a tyúkjainak. Erre mérget lehet venni.

látjátok feleim szümtükkel 2012.09.18. 07:41:43

@krüger: "Csináltam eleget, tudom, miről beszélek."

Én meg csinálom vagy 35 éve.

krüger 2012.09.18. 07:42:45

@EdinaEdina: Kedves kötekedő posztoló! Nézd már meg, hogy direkt odaírtam, hogy márciustól októberig. Mielőtt sportból belekötsz mindenbe. De az ugye az év nagyobb része.

derabitz 2012.09.18. 07:43:49

@krüger: Nem jön! Valamikor jött, de már nem jön. Új kutat akartam furatni. csak a bejelentés és jóváhagyás nálunk 80000 forint. Fizetsz 80 ropit és még egy centit nem fúrtak. A környékünkön a sokadik kút szárad ki ezért sokan hozatják a vizet. Szállítással egyben 10000 forint 4m3.
Volt ám itt közkút is! Az is bekrepált már elég régen. Az új polgármester a választás előtt ígéreteiben szerepeltette a javíttatást. A választás után kiderült nincs pénz még a kút vizsgálatára sem. (A polgármester korábban az Önkormányzat költségvetési bizottságának tagja volt.)

Tudom, hordhatunk a Dunából is vizet...

látjátok feleim szümtükkel 2012.09.18. 07:43:58

@EdinaEdina: Az idén, meg a tavalyi nyáron is, különösen sok csiga szaladgált minen felé.

Behajtó70 2012.09.18. 07:46:33

Hát ekkora ballibbant maszlag baromságot régen olvastam!

Az írónak semmi, de semmi köze a valósághoz! Egyetlen ponton sem találta el, de még meg sem közelítette a azbigazat!

De mi lehet a célja valakinek, aki ennyi hazugságot összehord e témában?

Akikről szól, azok nem hiszem, hogy olvassák. Akkor kinekmszól? Egy nemes cél mocskolásáról szól? Vagy mi vezette ezt fércmunkát?

"10-15 ezer Ft-ra is rúghatnak a kiadások", írja, még használt anyagból is...

Hát kérem! Használt anyagból, és az van dögivel, egy árva garasba sem kerül!

Táp, havi négyezer...gigalol! Nálunk vannak csirkék, minden nap tojnak, udvaron laknak, kis eszkabált ketrecben, a gazt eszegetik, ahogy az TANYASI tyúknál illik! A kukoricás tyúk nem tojik sárga tojást...ilyesmit az ipari tyúkok esznek! A takarmány ezért nem négyezer, de még négyszáz sincs!

És a kihalás, új csirkék beszerzése....OMG!

Vegyél egy KAKAST te pöcs!

Te egyébként vegyél egy szex-ről szóló könyvet is, mert láthatóan vagy meleg vagy, vagy 8 éves szellemi szinvonalú!

Ha mindenképpen eröltetik, hogy blogozz, inkább próbálj orbánozni, az talán jobban megy nektek, máshoz láthatóan nem értetek!

látjátok feleim szümtükkel 2012.09.18. 07:46:35

@krüger:
A szomszédomnak locsolt gyep van a portáján, és az ott lenyírt füvet mindig nekünk adja. Általában hetente szokta nyírni, az idén ( a locsolás ellenére ) azonban két-három hetente kaptunk füvet, nem kellett nyírni, mert nem nőtt. Pedig még műtrágyázni is szokta.

krüger 2012.09.18. 07:48:38

@derabitz: Most mit mondjak, nálunk meg jön. Biztos én egy másik Magyarországon lakom.

derabitz 2012.09.18. 07:49:01

@krüger:

Nem igénytelen a kecske. Honnan a retekből szedted ezt a marhaságot? Nem mellékesen egy kecske nem kecske! Minimum kettő kell már csak azért is, hogy az egyke ne üvöltse le a fejed. Éves szinten egy kecske tartásához minimálisan 1 hektárnyi terület ill. a területről származó takarmány szükséges. A tartást/elhelyezést tovább nem részletezem.

EdinaEdina · http://edinaoldala.blog.hu/ 2012.09.18. 07:49:30

@krüger: És októbertől márciusig mivel etesse a tyúkokat az az ember, aki még a gyerekeinek se tud enni adni? Nem kötekedni szeretnék, csak nem értek egyet veled.
Közkút: szerinted azért van, hogy onnan locsoljad a kertedet, onnan itassad az állataidat? Elég kevés helyen működik manapság közkút, max. ott ahol akkora a nyomor, hogy még nincs a házakban ivóvíz.

látjátok feleim szümtükkel 2012.09.18. 07:49:32

@Behajtó70:
Vettem az idén kb. kilós jércéket a piacon, ebből egy csirke az első lehüléskor elpusztult. 3000 forint volt a gyógyszer, hogy a többi megmaradjon.
Amit te leírtál, abból az a valóság, hogy az így tartott tyúk csak görbét tojik, tojást nem.

látjátok feleim szümtükkel 2012.09.18. 07:51:09

@derabitz:
Igazad van, gyerekkoromban a falunkban talán 4-5 portán volt csak kecske, és kb. 3000-es volt a falu lakossága.

EdinaEdina · http://edinaoldala.blog.hu/ 2012.09.18. 07:51:44

A közkutak vize sincs ingyen, az önkormányzatok fizetik, azok az önkormányzatok, melyek sokszor a fizetésképtelenség szélén táncikálnak.

krüger 2012.09.18. 07:51:56

@látjátok feleim szümtükkel: Nagy most akkor MEGINT leírom, sokadszorra, hogy azokban a falvakban, ahol a tyúkokat osztják, MÁSOK a viszonyok. Ott van gaz bőven, általában mindjárt a ház körül, de legrosszabbb esetben 50 métert kell hozzá gyalogolni. Annyi van, amennyi kell. Rendben, hogy az idei nyár különösen aszályos volt, de azért lefogadom, hogy gaz bőven van annak, akinek esetleg tyúkok miatt kell. Több mint elég, és műtrágya sem kell hozzá.

derabitz 2012.09.18. 07:53:33

@Behajtó70:

Nálatok télen, bizonyára jégvirágot csipegetnek a ketrecbe zárt állatok és mélyhűtött tojást adnak reggelre.

A használt anyag gondolom csak úgy terem nálatok a használtanyag erdőben. Gondolom.

krüger 2012.09.18. 07:54:58

> Öt tyúk mintegy 6 zsák kereskedelmi >takarmányt fogyaszt el évente.

forrás: www.haziallat.hu/madar/disztyukok/haztaji-baromfitartas/4298/

És akkor vegyük hozzá, hogy lehet neki füvet szedni, háztartási hulladékot, adni, száraz kenyeret, fonnyadt zöldséget, krumplihéjat.

krüger 2012.09.18. 07:58:54

@EdinaEdina:
>És októbertől márciusig mivel etesse a >tyúkokat az az ember, aki még a >gyerekeinek se tud enni adni?

Hát például a házi tojáson megspórol egy kis pénzt, és abból takarmányt vesz. Öt tyúk évi hat zsák takarmányt fogyaszt. Ha CSAK kereskedelmi takarmányt eszik. Ez a "gyerekeinek se tud enni adni" azért többnyire azt takarja, hogy segélyfizetés után van dínomdánom, két hét múlva meg tényleg éheznek. De egy kis beosztással, gazdálkodással sokat lehetne javítani a helyzeten. Meg kéne próbálni.

>Nem kötekedni szeretnék, csak nem >értek egyet veled.

OK, akkor szerinted mi a megoldás? Ülni a kocsmában, várni a segélyt, aztán elkölteni a teszkóban? Az a jó, a korszerű, az EU-konform?

>Közkút: szerinted azért van, hogy >onnan locsoljad a kertedet, onnan >itassad az állataidat?

Igen. Azért.

>Elég kevés helyen működik manapság >közkút, max. ott ahol akkora a nyomor, >hogy még nincs a házakban ivóvíz.

És pont az ilyen helyeken osztják a tyúkokat.

derabitz 2012.09.18. 08:02:09

@krüger:

Az előnevelt csirke csak az apró gazt eszi, ha eszi. A nagyobb leszedi már a fiatlabb levelet is a nagyra nőtt gazról, ha előzőlegnagyon bezabált a nyitoot kamrában talált takarmányból. Azt felejtsd el, hogy kiengeded a tikokat a gazos területre és azok majd jól kigyomlálják neked. Nem, nagyon nem. Ha követnénk eszemefuttatásod, akkor néhány tízezernyi tyúkkal meg lenne oldva a parlagfű kérdés az országban. Sajnos azonban nem így működik. Az a beste tyúk előbb leszedi a szőlőt a tőkéről, mint felszedné a gazt "tüestűl" a tőke alól.

krüger 2012.09.18. 08:07:33

@derabitz:
>Azt felejtsd el, hogy kiengeded a >tikokat a gazos területre és azok majd >jól kigyomlálják neked

Nem azt mondtam, hogy kigyomlálják, nem a gyomlálás a cél, hanem az, hogy jóllakjanak. Hogy találjanak maguknak zöldet, bogarat, gilisztát, csigát, ilyesmit. Márpedig arra jó a gaz, egész gyerekkoromban ezt csináltuk, de sokszor pásztorkodtam a tyúkok mellett, amíg azok a gazban csipegettek! Amúgy pedig olyan fajtát kell tartani, amelyik szeret kapirgálni, például kopasznyakút.

EdinaEdina · http://edinaoldala.blog.hu/ 2012.09.18. 08:08:09

@krüger:
Azt kérdezed, hogy mi lenne a megoldás.
MUNKAHELYEK, munkahelyek teremtése, mert ez a tyúkosztós program sajnos nem megoldás.
Ha vannak munkahelyek, ahol dolgozhatnak az emberek, akkor csökken a szegénység. Ez a tyúkosztás egy pótcselekvés.

Környezettudatos 2012.09.18. 08:10:39

@bucbuc: Menedzselni kell. Komposztáló dombon. A tyúkszar a legjobb trágyája a virágoknak. Szerintem el lehet adni.

Régi Péter 2012.09.18. 08:13:13

Sok igazság van benne, de azért manipuláció is. A rágcsálók megjelenése egyáltalán nem törvényszerű a tyúkólban, (én pl. falun lakom csak nagyon ritkán láttam), így a rágcsálóirtás költsége lejön. Egy tojás nem 35 Ft, hanem 44. Takarmány úgy is ki lehet tenni, hogy a verébnek nem jut belőle. Állatorvosi költség nincs, egy 700 Ft-os tyúkra még senki nem hívott állatorvost, ha beteg akkor elvágja a gazda a nyakát és eltemeti. Valamint a cikk legnagyobb hibája, hogy a Hegedűs Zsuzsa legalább tett valamit annak érdekében, hogy a segélyből élő népréteg megmozduljon az önellátása érdekében - és ez sokkal fontosabb, mint hogy tíz tyúk után 252 Ft haszon van havonta (állítólag).

Környezettudatos 2012.09.18. 08:13:32

@krüger: "Közkút: szerinted azért van, hogy >onnan locsoljad a kertedet, onnan >itassad az állataidat?

Igen. Azért. "

Nem, nem azért. Ivóvíz vételezési céllal van, levesfőzéshez és iváshoz. Nálunk beszüntették, mert pár "okos"(=magyar) állattartó a teheneit itatta onnan. Egy tehén bekapkod 100 litert egy nap. Számold ki, hogy 20-30 tehén mennyit. :)

krüger 2012.09.18. 08:17:33

@Környezettudatos: És akkor mi van? Fantasztikus, vizet vett ki a kútból!! Mi másra való a kút, mint vízkivételre? Kinek fáj az, ha a közkútból valaki vizet vételez? Rendben, hogy a vízművek nem tudja leszámlázni, nekik fáj az elmaradt haszon, de másnak kinek? Évszázadokon keresztül a közkútból, gémeskútból, kerekeskútból ivott minden jószág, és az ország nem ment bele tönkre. A kútból kifolyik a víz, az állat megissza, aztán természetes úton visszakerül a víz körforgásába. Magyarország vízkészletei bőségesek, és biztos nem fogynak el attól, ha valaki a kútból itatja a tehenét.

De a tyúktartás szempontjából amúgy sincs jelentősége az egésznek.

GiaMarie 2012.09.18. 08:17:51

Hát igazából ez egy nevetséges kötözködés.Több okból is jó,hogy állatot osztanak.Egyrészt,amiket a posztoló írt,ezek a költségek nincsenek!Állatorvos?Tyúkhoz?Nooormális???Hát kicsoda,meg mikor,meg hol?Arról nem beszélve,hogy nem csak tyúkot osztottak,hanem kecskét meg nyulat is.Segítek: egy kecskéne kábé egy karó kell meg némi füves terület.Mifelénk csak organikus fűnyíróként emlegetik.Lesz tejcsi meg husika rögtön.0 forintért.És nem is egy igényes állat,kiviheti a purgyé legelészni a határba.És el kell,hogy mondjam...temperáló fűtés?Hát bakker!!!Hülye-e vagy?Ki a fene fűti a disznóólat meg a kecskeólat?200 éve ki fűtötte?Ne legyünk már idióták!Posztoló,elárulok egy nagy titkot.A krumpli héja nem a nejlonzacskó ám...Anno is úgy ment a téli kecsketartás,hogy a kecskeól a ház mellett volt,a melegfalhoz építve,így az némileg melegebb volt,mint az udvar,aztán a jószágok összebújtak,és nini,nem fagytak meg...csak úgy,mint a tyúk meg a nyuszika.És igen,még mindig értelmesebb,mert az alapítványnak egy tyúk 4-500 forintjába kerül megvásárolva,ha a családok nyáron hulladékon tartják az állatot (ami csak gyűjtögetés kérdése) akkor lesz egy tyúkból mondjuk 100 tojás,meg 3 kilo hús,ami a tecsóban 3000 forint,tehát az alapítvány 500 forint befektetéssel 3000 forintnyi kaját adott a mélyszegényeknek egy tyúk esetén.Ha jövőre újat kell nekik adni,mert ősszel a fazékban végezte a jószág,akkor is megéri.Arról nem beszélve,hogy nem csak kaját kapnak,hanem ez az út a munka világába.Itt többségében tényleg olyan emberekről beszélünk,akiket meg kell rá tanítani,hogy felkelünk,megetetjük,felelősséget vállalunk.Összességében: sok rosszat el lehet mondani,de ez a tipikus kössünk bele a jóba is,hogy ekézzük a rendszert.A cél jó,a megvalósítás jó,az egész szimpatikus és értelmes.Legalábbis sokkal értelmesebb,mintha az alapítvány a fejenként 500 forintból egy tyúkot ad,mintha egy kiló száraztésztát adna.

krüger 2012.09.18. 08:21:18

@EdinaEdina: Igen, és ha nincs munkahely, akkor bedobjuk a törülközőt? Amúgy meg vedd figyelembe, hogy ha sikerülni is munkahelyet teremteni, szerinted milyen munkahely az, ahová mondjuk 30 éves, 4 elemi iskolát végzett funkcionális analfabétát várnak, aki esetleg soha életében nem dolgozott végig nyolc órát? Ő lenne a befektetők álma?

Tudomásul kell venni, hogy nem lesz mindenkinek munkahely, mint ahogyan egyébként a világon sehol sincsen. De attól még mindenki köteles a saját érdekében és a családja érdekében mindent megtenni, akár megtanulni egy kicsit gazdálkodni, "parasztizálni," ahogy a mi időnkben mondták.

Mindig mondják, hogy "hálót adj, ne halat", de aztán amikor valaki tényleg hálót ad, akkor megy a fanyalgás.

Horváth Lajos,kőmíves, bisztonsági őr 2012.09.18. 08:23:06

mekkora egy baszott nagy segg a poszttoló
baszdmeg azt a retkes csirkét meg is eszik, arról nem is beszélve, ha van egy kakas is, akkor a jövőben simán megbassza a tyúkokat, és lesz kiscsirke, azaz jövőre nem kell rá költeni.
jó-jó elhiszem,hogy nem sokszor voltál a városon kívül, de majd nézd meg, hogy vidéken egy csomó helyen ki van engedve a csirke,aztán ott kapirgál ahol tud. persze ahol tele van cigánnyal a falu, ott hamar megrottyntják alatta a vizet.
arról nem is beszélve, hogy a szar tápos csirke meg tojás, kurvára nem említhető egy lapon a valóban házi csirkével

Környezettudatos 2012.09.18. 08:25:12

@krüger: A közkút ma már nem gémes, hanem csöves, mint te a gondolkodás tekintetében. Nekünk többieknek fájt az, hogy marhaitatónak használták a közkutakat. Fizettük. A vízmű igenis kiszámlázza a közkutat a településnek. Ez van. Az állat ugyanolyan jószág, mint a föld. A tulajdonos húzza a hasznait és viseli a terheit. Olyan nincs, hogy húzza hasznait, a közösség meg viseli a terheit. Te valami elfajult csegevara lehetsz.

krüger 2012.09.18. 08:27:27

@GiaMarie: Így van, ahogy mondod. Sok száz éves kialakult megoldások vannak az állattartásra, nem kell föltalálni a spanyolviaszt.

krüger 2012.09.18. 08:29:04

@Környezettudatos: Csegevara? Kifejezetten jobboldali világnézetű vagyok. Az épp elég pofátlanság, ha a vízmű kiszámlázza a közkutat (mellesleg azon hol a vízóra? A miénken biztos nincsen, pedig csöves. Na mindegy. Amúgy a tyúktartás szempontjából mi az egésznek a relevanciája?

Környezettudatos 2012.09.18. 08:34:33

@krüger: Egyszerű vagy mint a szög. Nem kell ám minden csapra vízóra....képzeld el, megy egy cső, mérik mennyi megy át rajta egy adott ponton, majd a mért pont után szétágazik annyifelé, ahány területre szállítják a vizet. Namármost, a kisfogyasztók mérői által mutatott értékek összegét levonják a főmérő által mutatott értékből és lássuk a csodát, ez elárulja a közkutak forgalmát! Ezt pedig kiszámlázzák. A közkút nem azt jelenti te kis zagyvagyula, hogy ingyen van he! De nem ám! Azt jelenti, hogy a köz, bár nem fizet érte, de adott szabályok mentén vételezhet onnan és más állja a számlát. ezzel visszaélni cigány szokás....még jobbról is.

Környezettudatos 2012.09.18. 08:35:23

@krüger: Tyúktartás szempontból irreleváns, de ugye ezt csak most vetted észre, amikor a taknyos orrodat megtörölték, addig azonban te rugóztál az általad előhozott témán.

2012.09.18. 08:38:58

@matyaskir: Konyhai mardékkal? Nem sok tyúkot tarthattál szerintem. Alapvető, hogy szemes takarmányra szükségük van. Pizzamaradékkal nem fogsz tyúkot tartani, hidd el.

Környezettudatos 2012.09.18. 08:43:56

@krüger: Ja, a vízmű pofátlan. Kiszámlázza, hiszen neki ingyen volt. Aha. Te meg zsidózz emiatt egy kicsit, hiszen ez egy csúnya összeesküvés a csodálatos magyar nemzet ellen.

krüger 2012.09.18. 08:44:03

@Környezettudatos: Hát, ha egy közkút közvetlenül a földből veszi a fizet, akkor továbbra se értem, hogy milyen módszerrel lehet mérni a fogyasztását. Semmilyennel?

Talán azért írom ezt, mert életem első 14 évét egy olyan faluban éltem le, ahol nem volt semmiféle vízvezeték, mindenki a közkutakat használta (vagy fúratott magának), és valahogy mégis működött a dolog. Pedig az is Magyarország volt. És ez tény. Amúgy meg a bunkó stílusra nem vagyok vevő. Adjuk meg a tiszteletet egymásnak, bár tudom, hogy a netes fórumokon ez nem szokás.

Környezettudatos 2012.09.18. 08:44:39

@_zulu_: Eszik a konyhai szemetet: krumpli héja, stb. De a szemes takarmány is kell nekik, ez meg a másik tény.

Környezettudatos 2012.09.18. 08:45:50

@krüger: Elszállt feletted az idő. A földben lévő javak a magyar állam tulajdonában vannak immár és pénzért adja azokat a polgárainak. Szokjad meg.

krüger 2012.09.18. 08:46:39

@_zulu_: Kiegészítésnek lehet adni konyhai hulladékot, a szemestakarmány mellé.

@Környezettudatos: De most tényleg, az a közkút, amelyik közvetlenül egy vízzáró réteg alól veszi a vizet, az mibe kerül a vízműnek? És hogy lehet az, hogy nagyjából 100 évig úgy is működött a rendszer, hogy senki nem számlázott? Az meg csak téged minősít, hogy behozod ide a "zsidózás" témát, amit senki semmilyen szinten nem említett. Vagy Mórickának mindenről "az" jut az eszébe?

2012.09.18. 08:47:12

@magyar bucó: Ironizált a kolléga.

2012.09.18. 08:48:05

@krüger: Persze hogy lehet. De csak hulladékon nem él meg.

krüger 2012.09.18. 08:48:53

@Környezettudatos: Ja, bocs. A
az már csak hab a tortán, hogy mindezen többnyire egy külföldi cég gazdagodik. Tudom, így megy ez, mi még ne is panaszkodjunk, nálunk legalább esővizet (egyelőre) szabad gyűjteni, Bolíviával ellentétben, ahol azt is megtiltották egy időben.

2012.09.18. 08:51:23

@krüger: A mostani aszályban szétlocsolni egy kertben 20 kanna vizet kb. annyit ér, mintah levizelnéd a kerted. Anyám fúrott kútból naponta locsol szivattyúval legalább egy-két órát, tudod mit ér? Mint halottnak a csók, sivatag minden. Szóval az öntözés nem olyan egyszerű azért.

madandcrazybird (törölt) 2012.09.18. 08:54:08

@matyaskir: Mivel? Huslevessel? Porkolt szaftal?
Te is olyan hulye vagy, hogy csak na. Lattal mar elo tyukot?

látjátok feleim szümtükkel 2012.09.18. 08:54:17

@krüger: "...azokban a falvakban, ahol a tyúkokat osztják, MÁSOK a viszonyok."

Tényleg mások, mert nekik nincs arra pénzük, meg használt anyaguk sem ( mert el kell tüzelniük, ha nem akarnak fázni, meg főzéshez is kell a tűz ), és ezért még tyúkházat sem tudnak építeni.

Az ötvenes években, meg még a hatvanas első felében sem volt minden falusi portán tyúk, főleg azoknál nem, akiknek nem volt földjük. Mit gondolsz vajon miért?

2012.09.18. 08:55:05

hát nálam télen ha lejárják a havat, az elszáradt fuvet kapirgálják, és megeszik. ha nincs ho, meg hó nélkül teszik ezt. tavasszal tiszta fekete a kert, majd mikor megindul a friss fűhajtás, arra gerjednek.

kicsiben, 10-20-30 csirkét tartani tényleg uri hobort, nem gazdagszik meg belőle az ember, de saját csirkét enni pricelessz. tehát ha nullás, vagy picit pluszos már megéri. amit nem éri meg, az a krumpli, meg olyan zöldség, amit szaré hugyé megvehetsz. a tojás drága, a hus drága, szteroidos. nálunk két zsák buzát ettek meg 5 honap alatt. asszem.

2012.09.18. 08:58:22

@Behajtó70: Ballibezni, meg melegezni e poszt kapcsán finoman szólva egyszerű fejberendezésre utal. Amit meg a tyúktartásról írsz, köszönőviszonyban nincs a valósággal. Mi a vasporos lófaszt kapirgál télen a tyúk, meséld már el? Vagy átmegy fényevőbe? Meghogy kukoricával etetett tyúk tojása nem sárga? Neked annyi közöd van a faluhoz, mint Andy Vajnának.

krüger 2012.09.18. 08:59:42

@látjátok feleim szümtükkel:
>Mit gondolsz vajon miért?

Mert senki nem osztott ingyen? Vagy mert nem volt segély?
És ha már állattartásról van szó, szerinted honnan származik a mondás, hogy a kecske a szegény ember tehene?

>Tényleg mások, mert nekik nincs arra >pénzük, meg használt anyaguk sem ( mert >el kell tüzelniük, ha nem akarnak fázni, >meg főzéshez is kell a tűz ), és ezért >még tyúkházat sem tudnak építeni.

Tudod, ilyenkor érdemes megkérdezni a falusi boltosokat, hogy segélyosztás után hogyan fogy a boltban az alkohol, a kávé meg a drága szalámik. Szóval a probléma inkább azzal van, hogy gazdálkodni, takarékoskodni kellene, jó gazda módjára bánni a pénzzel. Valahol ezt is el kell kezdeni, talán éppen tyúktartással.

madandcrazybird (törölt) 2012.09.18. 08:59:50

@krüger: A tyuk nem birka te szerencsetlen hogy egesz nap legeljen.

pjotr007 2012.09.18. 09:02:08

Ipari tartásnál olyan 100-140g egy tojó napi takarmányigénye.
Ez havi 3,6kg takarmányt jelent, persze nem kinti tanyasi tartásnál, ha veszel nekik mindenfélét ami éppen olcsó, akkor olyan 150-200Ft-ot jelent, de ez ha kint vannak és van mit enniük, plussz a háztartási hulladék egyrésze, akkor szerintem olyan 100ft/tyúk körül beállhat a mostani árak mellet, de persze lehet úgy is számolni mint a posztoló számolt, sőt, lehetne akár 20.000Ft/mázsás kukorica árral is számolni, ha már a valós számok nem fontosak.

látjátok feleim szümtükkel 2012.09.18. 09:02:26

@krüger: "De egy kis beosztással, gazdálkodással sokat lehetne javítani a helyzeten. Meg kéne próbálni."

A szüleim az ötvenes években, meg még a hatvanas évek elején is a két hold földjük termése mellett próbálták a beosztást úgy, hogy az apám rendszeresen alkalmi munkára is eljárt. ( Ja, akkor még itt-ott volt alkalmi munka is ). Nagyon nehéz volt.
Akkor ennek a földnek a termése többet ért, mint most a havi segély összege, de most általában nincs kiegészítési lehetőségük azoknak, akikre te annyira mutogatsz. Arról meg hagy ne meséljek, hogy éltek azok, akiknek nem volt két holdjuk, mert sokan akadtak ilyenek.

2012.09.18. 09:02:28

@krüger: Te el vagy tévedve. A közkút után ugyanúgy fizet az önkormányzat a vízműnek, mint te a saját vízórád után. Ingyen ebéd nem létezik.

látjátok feleim szümtükkel 2012.09.18. 09:04:18

@pjotr007: Most 8.500 forint körül lehet kapni egy mázsa kukoricát, de termelők nagy tételben ( 4-5 mázsa ) nem kínálják.

2012.09.18. 09:06:12

@krüger: Nincsenek olyan közkutak amik nem vezetékes vizet szolgáltatnak.

Lajosforras 2012.09.18. 09:06:14

csak azt felejtődik el, hogy az otthon állatot tartók folyamatosan úgynevezett "bio" terméket fogyasztanak,ami 2-3szoros áron kapható a szupermarketben. így már sokkal kifizetődőbbnek tűnik,nem...?
vidéki rokonaim 30-40 tyúkkal,kacsával "nyűglődnek" minden évben. napi 2x15 perc ráfordítással semmi gondjuk nincs a tojásra,szaporulatra, egyebekre. náluk 1 mázsa kukorica 5-5500 forint és a faluban (helyben,házhoz trógerolva) 4-5 helyen lehet venni vagy rendelni. de ez mellett is megéri,bár nem forintosítják-minek? a tojásért,csirkemellért is el kell menni a boltba. egy 1500 m2-es telek (úgynevezett porta :)) minden szükséges zöldséget biztosít kettőjüknek egész évre vetőmaggal együtt. plusz le van a gondjuk a konditeremről is. eszükben sincs lemondani erről az életmódról. ha nem is nyereséges,de nem élelmiszeripari szemetet esznek,hanem a háromszoros áron kapható .

krüger 2012.09.18. 09:08:55

@madandcrazybird: Egész gyerekkoromban tartottunk tyúkot, de taníts, mester!!

Tudod, mit csináltunk? Naponta 1-2 órára kivittük a tyúkokat egy füves placcra, aztán ott legeltek, kapirgáltak, ettek gilisztát, csigát, bogarat.

@_zulu_: Ja, a magyar privatizáció csodája. Előtte 100 évig nem fizettek, akkor még volt ingyenebéd. De tudom, most piacgazdaság van, örüljünk, hogy az esővíz gyűjtése ingyen van, ellentétben Bolíviával, ahol a privatizált vízmű megtiltotta, teljes joggal, hiszen igyenebéd nincsen!

krüger 2012.09.18. 09:09:45

@_zulu_: Nincs a fenét, egy csomó helyen még megvan a régi artézi kút. Mi azzal a baj? 100 évig működött. Egész gyerekkoromban onnan hordtuk a vizet.

2012.09.18. 09:09:51

@manager2008: nem is akarom megelőzni a nagyuzemet. meg nem 10 tyukért ruházok be, hanem ha évente forognak, akkor 3-4-5 év alatt "elévül" a kezdeti beruházás költsége...

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.09.18. 09:11:04

Mi nem akarunk tyúkot nevelni, mert egyszerűen ehhez már elkényelmesedtünk, és elég volt gyerekkoromban bőven ebből.

Viszont kisvárosban élünk, ahol meg lehet találni azokat, akik foglalkoznak ezzel. Rendben, hogy 1200 Ft/kg a levágott tyúk kilója, de erről tudjuk, hogy tanyasi.
Most is itt henyél még 7 db a mélyhűtőben, és október elején jön a következő 15. (3 családnak)

Ugyanez igaz a zöldségre, gyümölcsre, bármire. Ha az embernek nincs ideje/kedve/helye termeszteni ezeket, akkor is meg lehet találni a boltinál biobb beszerzési forrást.
Hogy ebből az állam semmit sem lát, konkrétan leszarom...

2012.09.18. 09:13:31

@krüger: Nevetséges azon háborogni, hogy fizetni kell a vízért. Tudomásul kéne venni, hogy az ivóvíz kitermelése és szolgáltatása a szolgáltatónak sincs ingyen, azon kívül nyilván profitot is szeretne, mert abból él meg. Ha nem tetszik, lehet menni a kacsaúsztatóra a vödörrel. Nem tilos.
De azt ne várd el, hogy egy szolgáltató a szép szemedért épít ki infrastruktúrát drága pénzen, és utána ingyen adja neked a vizet. Ilyen még a kommenizmusban sem volt.

2012.09.18. 09:15:08

@krüger: Nemigen. Mifelénk is volt pár de azokat lezárták évekkel ezelőtt, mert bőven a határérték felett volt a víz arzéntartalma.

GiaMarie 2012.09.18. 09:15:51

Nekem a kedvencem a 10 évente fel kell újítani a tyúkólat :) .Olyan országban,ahol sokan még semmit nem cseréltek le az 1972-ben átadott panellakásukban.Olyan országban,ahol mindenkinek van legalább egy 50 év alatti ismerőse,aki még nem vett magának cipőt és/vagy télikabátot a 21-dik században :)
De fő,hogy a tyúkól nett legyen a putrisoron :D .Életszerű ám...

Nemzetidegenek nyálverése 2012.09.18. 09:16:52

@bucbuc: a lényeg emberek,
hogy no future,
semmi sem éri meg,
ez is baj, az is baj... a külföldi multi majd etet. ... Ön csak nézze a TV-t és egye a "sz@rukat"

pjotr007 2012.09.18. 09:17:40

Amúgy meg falvakban általában nem 100nm-es udvar van a házhoz, ha valakinek van kertje, vagy esetleg 500-2000nm-es kertje, ami falun nem ritka, akkor ott már meg is tudja termelni a takarmány nagyrészét.
Persze lehet megint idióta elemzéseket írni, hogy nem éri meg, de ha valakinek nincs munkája, pénze, akkor ha pár óra munkával havi pár ezer forintot meg tud spórolni, akkor miért ne csinálja, persze egyszerűbb bólogatni a városi jogvédők sírására, hogy jaj el vannak nyomva meg dolgoznia kell éhbérért meg hasonló baromságok.

Nemzetidegenek nyálverése 2012.09.18. 09:20:07

@bucbuc: A nagy KÉRDÉS, ennyi szakértő, szekértoló okoskodóval .. 2008-ban, a NAGY a jólétben dübörgő pannon-PUMA... Magyarországa, MIÉRT VAN már az IMF lélegeztető gépén??
A NAGY a JÓLÉTBEN... 2008-ra MÁR emberek milliói éheznek, MÁR milliók munkanélküliek, a családok, vállalkozások, önkormányzatok, a végletekig eladósítva devizaalapú megélhetési-hitelekkel!! Ezt kapta AJÁNDÉKBA a magyar nép,… EZT ÖRÖKÖLTE a magyar kormány a nemzetünk ÁDÁZ ellenségeitől, a MAGYARSÁG kirablóitól,… a külföldi multik ügynökeitől, és az őket hatalomban tartó ÉLŐSKÖDŐ slepptől.

német humor-angol konyha 2012.09.18. 09:21:14

Hát, jókat derültem az itt kibontakozó tyúktartási polémián, ezen viszont rendesen kiakadtam (egy mezőgazdász (?)palival készült interjúból)
" .Hollandia vagy Dánia sertéságazatában a hagyományos sertéstakarmányozás, amit mi is alkalmazunk, mindinkább visszaszorulóban van. Sok ottani tenyésztő olyan korszerű élelmiszeripari melléktermékekre, hulladékokra alapozza a takarmányozást, ahol a takarmány belső összetételét napi szinten optimálják, attól függően, hogy éppen milyen élelmiszeripari mellékterméket sikerült megvásárolni. Legyen az kakaós chips, a kólagyártásból vagy sajtgyártásból fennmaradt melléktermék. A disznó így relatíve olcsón hízik"

ursus artos 2012.09.18. 09:21:35

Itt egy csomó pesti olcsó kifogást keres arra, hogy vidéken miért ne tartsanak tyúkot. A szegények meg pláne!
A blog jegyzője fikázza hegedűs zsuzsát és élcelődik azon, hogy tyúkot sohasem llátott és közbe ugyan ebben a cipőben jár.

És akkor a "tények": idén 20 tyúk februártól kezdődő tojástermeléséből kikeltettem 75 kiscsirkét, melyeket az éppen elkotló tyúk alá raktam be, így megoldván a kiscsirkék melegen tartását. A maradék 19 tyúk további tojástermelése szeptember 8-ig a felnőtt 74 csirke levágásáig fedezte az egész állomány takarmányellátását.

pjotr007 2012.09.18. 09:23:13

@látjátok feleim szümtükkel: Most épp annyi, de ennek megfelelően a tojás meg a hús ára is emelkedni fog, de falun általában mindenkinek megvolt régen is a kert, szőlő, stb. ahol megtermelte a házi állatoknak valót, nagyjából nulla másodperc alatt találni olyan árokpartot, telket, udvart ahol a kaszálásért elviheted a füvet, amin már fel lehet nevelni egy pár nyulat vagy egy birkát.

látjátok feleim szümtükkel 2012.09.18. 09:25:23

@krüger: "Szóval a probléma inkább azzal van, hogy gazdálkodni, takarékoskodni kellene, jó gazda módjára bánni a pénzzel. Valahol ezt is el kell kezdeni, talán éppen tyúktartással."

A takarékoskodással maximálisan egyet értek, de szerintem nem ott, és nem ezzel kellene kezdeni, hanem valahol feljebb, ahol milliárdokat basznak el arra, hogy évente megújítsák pl. az oktatást, persze mindig más tankönyvekkel.
Én még általános iskolásként a gyakorló kertbe jártam, még nyáron is, mert ki volt osztva a feladat a tanév végén. Nem azt az embert kell szapulni, akit nem tanítottak meg, hanem azt, aki kötelezte, hogy tanuljon, és nem tanított neki semmit.

A világ azt a példát követi, amit mutatnak neki. Ha a többség eszik, iszik és szórakozik, miért gondolod, hogy az általad hivatkozott tömegek nem szeretnék ugyan ezt tenni? Különösen, mert nagyon sokan úgy jutottak az anyagi javaikhoz ( meg jutnak most is ), hogy nem sok mindent tesznek érte?
Vajon miért sorvadt el a virágzó magyar mezőgazdaság? Mert a tsz-ekben nem csak a nyereség, de a foglalkoztatás is fontos szempont volt. Most egy budai földbirtokos a városi luxusból telefonon szól az egy-két alkalmazottjának, hogy szántson, vessen, arasson, majd ő meg learatja a termés eredményét. Meg zsebre teszi a földalapú támogatást, ezzel is növelve a hasznát.

Én nem sírom vissza a tsz világot, meg a szocilaizmust, de abból, hogy a földeket kevés kézbe össszpontosították, kialakult a falusi nincstelenek, munkanélküliek tömege. A mai földbirtokos nem tart kapírgálós tyúkfarmot, ahová alkalmazott kell, nem tart tehenészetet, nyájat, mert azokban kockázat van, és mellesleg munkarőt is kell fizetni. Sőt nem termel kézimunka igényes növényeket sem.

A tyúktartás meg általában nem merül ki abban, hogy van 5 tyúkom. Nekem legalább 35 éve van, mégis előfordul betegség miatti elhullás, ami biztos veszteség. Öt tyúkot is megtalál a betegség.

Nagyon sok évig 150-200 nyúl tartásával foglalkoztam úgy, hogy minden takarmányt és ketrecet vettem. A haszon a munkám ellenértéke volt,amit magamnak nem kellett kifizetni. Ha jött betegség, akkor ez is kurtább lett. Persze évekig nem volt se hétköznap, sem ünnepőnap. Te meg gondolom eljártál addig nyaralni, amíg én a nyulaimat etettem, így osztűn könnyen osztod az észt is.

A baromfi tartása azokon a településeken, amiről a poszt beszél, nem lehet olyan, mint 50 évvel ezelőtt volt. Megváltozott a világ, sőt megváltozott az éghajlat is. Ezzel együtt kell kezelni ezt a kérdést, és az nem megoldás, hogy szétosztunk 5-10 tyúkot. Persze a lelkiismeret megnyugtatásához elég, osztán mosom kezeimet.

látjátok feleim szümtükkel 2012.09.18. 09:26:41

@pjotr007: "kaszálásért"

Kinek van kaszája, és gondolod, hogy a mai falusiak tudnak kaszálni? a fűnyíróhoz áram kell.

Nemzetidegenek nyálverése 2012.09.18. 09:27:34

EZT a cikket író és a morgók, okoskodók ne is tegyenek semmit, ne is egyenek mert úgy is megéheznek!! Oktondi foxi-maxik...

látjátok feleim szümtükkel 2012.09.18. 09:28:12

@ursus artos:
Ja! És közben gondolom őstermelőként árultad a tojást.

pjotr007 2012.09.18. 09:28:49

@német humor-angol konyha: így van ezért tudnak olcsóbban húst előállítani, mert van élelmiszer iparuk, és amíg ott először kekszet, kaját, bioetanolt gyártanak a drága kukoricából, gabonából, addig nálunk direktbe etetik a terményt az állatokkal.
Nyilván jobban megéri a 60.000Ft-os búzából először etanolt gyártani ami csak a cukor jórészét, meg a keményítőt veszi ki belőle, a fehérje majdnem teljes egészében benne marad, meg a rostok és a többi tápelem is, és ezt etetni az állatokkal, mint nálunk, direktbe a takarmányt és plussz a fehérje forrást, ami általában szója és külfödldről jön...

látjátok feleim szümtükkel 2012.09.18. 09:31:12

@pjotr007: "Amúgy meg falvakban általában nem 100nm-es udvar van a házhoz, ha valakinek van kertje, vagy esetleg 500-2000nm-es kertje, ami falun nem ritka, akkor ott már meg is tudja termelni a takarmány nagyrészét."

Ugyan nézz már meg egy mai falusi telket. A régi nagy telekkel jűáró házakat már zömében öreg emberek lakják, a fiataloknak ezek nem kellenek, mert "füvet kellene nyírni" időnként.
A "lakóparkok" telkei akkorák, hogy kertes háznak lehessen nevezni az ingatlant.

Pan Modry 2012.09.18. 09:31:18

Szerintem hulyeseg ez a hegedus zsuzsa fajta kezdemenyezes...

ingyen soha senkinet semmit nem szabad adni...

Nemzetidegenek nyálverése 2012.09.18. 09:32:52

@látjátok feleim szümtükkel: ... képzelje el tudnak... és még gondolkodni is képesek.... nem mindenki a hereverő.. mint a sok okoskodó, mindenben a kifogást kereső... mit és miért ne?? Szegények... valaki majd etet benneteket... vagy éhen dögletek?!

ursus artos 2012.09.18. 09:35:15

@látjátok feleim szümtükkel: egy ismerős ismerőse vette meg, minden héten.

ursus artos 2012.09.18. 09:37:54

@látjátok feleim szümtükkel: "Kinek van kaszája, és gondolod, hogy a mai falusiak tudnak kaszálni? "
Neked fingod sincs a világról...

látjátok feleim szümtükkel 2012.09.18. 09:38:43

@_zulu_: "Ha nem tetszik, lehet menni a kacsaúsztatóra a vödörrel. Nem tilos."

Mennének, ha volna, de megszűntek már. A szüleim kertje alatt gyerekkoromban minden tavasszal a kerítésig ért a víz, és nyáron sem száradt ki. Aztán a 70-es években kezdett eltűnni a víz, azóta százar a kertek alja. Sajnos ez máshol is így van, megváltoztak az éghajlati körülmények. Ezt azonban sokan hajlamosak elfelejteni. Én pl. még ennyire össze égett kukoricát, mint az idei évben, soha nem láttam, pedig valamikor nagyon sokat kapálátam. Egy ismerősőm mondta, hogy az ő településüköm május óta nem esett eső. Eső alatt azt értette, ami beáztatta néhány centi vastagon a talajt. Ezeken a vidékeken még a gaz is kiégett. A száraz gazt meg a tyúk sem szereti.

873ujr3rk 2012.09.18. 09:40:57

pont elhinném, de mégsem.
egyfelől ez a 10 tyúk a bolti ár duplájáért eladható az ostoba pestieknek, akik inkább fizetnek, minthogy a bolokban kapható vizes tápos szart egyék.
másfelől határozottan emlékszem mennyi jövedelme volt apósom 300 csirkéjéből, melyek egy kb 15mm-es garázsban illegalitásban gyártották a tojást.
jó sok.

látjátok feleim szümtükkel 2012.09.18. 09:41:05

@Lajosforras:
Én vennék ebből az 5000-5500 forintos takarmányból, megírhatnád hol kapható.

Joooe 2012.09.18. 09:41:19

Szétröhögtem magam :D :D
A szerző látott már tyúkot?

Nagyon "tudományos" a cikk :D

Fél mázsa takarmányt hogy etetsz meg 10 tyúkkal egy hónap alatt? Fele sem kell 20-30 tyúknak... Ráadásul ha kinn kapirgál, és nem 1 m2-re van bezárva, néhány téli nap kivételével mindig talál bogarat, kukacot, gazmagot. Elég sovány maradna ettől, kell egy kis takarmány mellé, hogy reggel+este legyen egy kis plusz, de ennyi. A takarmány egy része ráadásul saját telken könnyedén, 0 költséggel megtermelhető (leveles dolgok, takarmányrépa, stb)
Az élő munka adott, az ól sok helyen adott vagy könnyen kialakítható, bekeríteni nem muszáj, semmi baj azzal ha az egész telken rohangálnak. Olyanról sem hallottam még, hogy valaki patkányirtó kommandót rendelt volna tyúkok mellé :D Éjszakára zárt ól kell, se patkány, se kutya, se róka, se menyét ne férjen be. Megoldható, hidd el. Nap közben meg nem fogja neked a patkány az udvaron zavarászni a tyúkokat :D
A tyúkvásárlás is egyszeri kiadás csak... akkor sem kell felnőtt tyúkot venni, csirke, minél kisebb annál olcsóbb. És ez olyan csodás szerkezet, hogy megnő magától. Még akkor is ha alig eszik többet mint az éhségsztrájkoló gyurcsány. És még egy nagy csodát elárulok a tyúktartás világából: néha ezek fogják, és kiköltik a tojásokat, és még napi díjat sem a kotlósnak fizetni, tök ingyen csinálja, magától :))) Sőt még a kiscsirkékkel is bajlódik utána, nem kell nekik tizedfokra beállított inkubátor, speciális takarmány, sőt, orbán beszédeket sem kell nekik esténként felolvasni. Persze lesz 1-2 veszteség minden "alomból" de na és?

Minek évente egyszer állatorvos? :D Tyúkhoz nem szoktak állatorvost hívni, okosgyerek :D Beoltod őket veszettség ellen vagy mi? :D Ha nagy ritkán beteg valamelyik (főleg új állományban, kis csirkék szoktak betegek lenni) az vagy meggyógyul magától, vagy elássák. Tényleg ne rendelj nekik infúziós állványt, nem szokás.

Hol marad a számításból a húshaszon? Egy kakas (ezt is megsúgom, ezeket szokták először levágni az új szaporulatból) simán megnő akár 3-5 kilósra, havonta legalább egyet lehet vágni, de inkább kéthetente. (Ideális ha van fagyasztóláda, mert általában egyszerre szokás a kakasok többségét lemészárolni, de ha van nagy hely az udvaron és ki tudják kerülni egymást akkor nem muszáj) Nem tudom mennyi a bio csirke ára, nyilván nem a gyengébb minőségű teszkós "gyári" csirkével kell számolni, de csak ez 5-10 ezer Ft-tal rontja el a számításodat havonta.

Tehát némileg reálisabb számítás:

Induló költség: 30 db előnevelt csirke = 12000 Ft.
+4-5 kis bála szalma, 1-2 ezer Ft, bár vidéken megoldható az ilyesmi barterba :)
Havi költség:
max 1000 Ft szemes takarmány
Havi haszon:
5000 Ft tojáshaszon
10000 Ft húshaszon

Éves haszon: 168 ezer Ft.

Környezettudatos 2012.09.18. 09:41:52

@873ujr3rk: 15 mm-es garázs?! Apósod a miniatürizálás híve?! :D

látjátok feleim szümtükkel 2012.09.18. 09:44:07

@GiaMarie: "Segítek: egy kecskéne kábé egy karó kell meg némi füves terület.Mifelénk csak organikus fűnyíróként emlegetik.Lesz tejcsi meg husika rögtön.0 forintért.És nem is egy igényes állat,kiviheti a purgyé legelészni a határba."

Osztán melyik határba? A budai ( meg a többi ) földes gazda földjére? Megengedték?
Nem gondolod, hogy butaságokat beszélsz?

Környezettudatos 2012.09.18. 09:44:40

@Joooe: "... sőt, orbán beszédeket sem kell nekik esténként felolvasni..."

Ez egy veszélyes mondat volt, szerintem vond vissza mielőtt a TEK elvisz! :)

derabitz 2012.09.18. 09:46:46

@ursus artos:

75 csibe egyetlen kotlós alatt? Jelentsd be a Guinness World Recordsnál! :)

látjátok feleim szümtükkel 2012.09.18. 09:46:47

@Joooe: Minek évente egyszer állatorvos? :"D Tyúkhoz nem szoktak állatorvost hívni, okosgyerek :D Beoltod őket veszettség ellen vagy mi? :D Ha nagy ritkán beteg valamelyik (főleg új állományban, kis csirkék szoktak betegek lenni) az vagy meggyógyul magától, vagy elássák. Tényleg ne rendelj nekik infúziós állványt, nem szokás."

Pl. férgeteleníteni kell, mert a féregtől tüdőgyulladást kapnak, és elpusztulnak. Vagy jön egy lehülés, és torokgyulladást kapnak, hasmenést kapnak. Miből gondolod, hogy a baromfi nem lehet beteg? Ennyire sokat láttál már közelről?

régebb óta vagyok Subban mint te 2012.09.18. 09:47:10

@krüger:
Közkútból vizet venni csak annak szabad, akinek vízvezeték-csatlakozása nincs, és kizárólag háztartási szükségletét elégíti ki.

Kocsimosásra, állatok itatására, öntözésre tilos használni.
A közkutak fogyasztását az önkormányzat fizeti. Ez egyfajta segély azoknak, akik annyira szegények, hogy még a víz sincs bevezetve hozzájuk.

Ultracivil 2012.09.18. 09:49:04

@derabitz:

Nem kívánnék felbújtó lenni, de szükség helyzetben nehogy már szaros fúrási engedélyért 80000 Ft-ot fizessek.

Te csak nyugodtan fúrasd ki, hallgatva a fúrós ember véleményére. Korábban nem kellett semmilyen engedély erre, mégis minden falusi portán volt ásott kút. (Víznek és bió hűtőgépnek).

Ott kellene kezdenie az államnak a dolgot, hogy az idióta engedélyek döbbenetes beárazásait leviszi elviselhető szintre.

Mert abban biztos lehetsz, hogy 80000-ért Micike a polgármesteri hivatalban 30 nap "érleléses" kötelező ügyirat késleltetés után önállóan meghozza a döntést úgy, hogy közben azt se tudja merre laksz.

Kopi3.14 2012.09.18. 09:51:56

@Kőmíves Kelemen: tanyasinak tanyasi, de hogy mennyi tápot kapott azt csak arról tudod, amelyiket te neveltél fel.

pjotr007 2012.09.18. 09:53:41

@látjátok feleim szümtükkel: Tanuljanak meg, az nem megy, hogy valaki egy faluban udvarral, kerttel, munka nélkül sír rí, hogy nincs pénze kajára, ha nem áll neki tenni magáért, akkor dögöljön csak szépen éhen

ursus artos 2012.09.18. 09:54:05

@derabitz: "75 csibe egyetlen kotlós alatt?"
Bizony! Nem annyit keltett ki, hanem annyit raktam alá melegedni. Ládában + estére letakar. Tud annyit így egy kotló., mint egy 100W-os villanykörte...

2012.09.18. 09:54:34

@látjátok feleim szümtükkel: Tisztában vagyok vele. Én is vidéken élek, nem emlékszm ekkora szárazságra. A szomorú az, hogy tavaly is ezt mondtam, s tartok tőle egyre gyakrabban fogom.

pjotr007 2012.09.18. 09:55:26

@látjátok feleim szümtükkel: Lakópark szerű házak a városok közelében vannak, a kicsit messzebb lévő falukban még nagyok a kertek, amúgy meg oda lehet menni az öregekhez, akik már nem bírják a munkát, hogy adják bérbe, termésért a kertjüket, megművelik nekik, kaszálják az udvart stb. stb.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.09.18. 09:55:57

@Kopi3.14:
Ez igaz, de én olyan helyről vásárolom, ahol tudom hogy nem kapott tápot, csak rendes takarmányt.
A hölgy a becsületesség mintaképe, 3 évig nála ettem minden nap a házi kifőzdéjében.
Csak éppen idén bezárta, mert még a bérleti dijat se termelte ki, elfogyott a fizetőképes kereslet a 450 Ft-os főzelékre, és 1800 Ft/kg-os igazi házifasirtra :/

derabitz 2012.09.18. 09:56:26

@Joooe:

Azért halkan megjegyzem neked, hogy az előnevelt csirke az cca. 3 hetes, tojást azonban csak a 18-20.-ik héttől ad.
Ebben a szakaszban erős túlzás "haszon"ról beszélni.

derabitz 2012.09.18. 09:58:12

@ursus artos:

Bátran jelentsd a sztoridat a bizottságnak. Talán, még el is hiszik.

Uni1002 2012.09.18. 09:58:26

@régebb óta vagyok Subban mint te:
"Kocsimosásra, állatok itatására, öntözésre tilos használni."
És amikor slagot tesznek a közkútra, és egymást locsolják a purgyék?
Van a városban egy utca, ahol 20 méterenként van egy, és mind működik...

látjátok feleim szümtükkel 2012.09.18. 10:00:59

Az aszály hatása :index.hu/x.php?id=inxcl&url=http%3A%2F%2Findex.hu%2Fgazdasag%2Fmagyar%2F2012%2F09%2F18%2Faz_aszaly_miatt_csoffadt_a_bekesi_agancs%2F

@pjotr007: Te biztos nem próbáltál még idős személytől kertet bérbe venni. Próbáld meg.

@ursus artos: És te ezt honnn tudod? Vagy van fel a nyakadon és azon száj, amit lehet jártatni üresben is?

látjátok feleim szümtükkel 2012.09.18. 10:02:32

@Uni1002:
Sok ilyen utca van, de attól még igazat állít @régebb óta vagyok Subban mint te:.

Joooe 2012.09.18. 10:02:41

@látjátok feleim szümtükkel: Van nekem is, sose látta még állatorvos. Felnőtt tyúkom/kakasom nem pusztult még el, a fiatal csirkékben mindig van veszteség, de nem vészes mennyiségű. Szüleimnél is vannak tyúkok, sőt amíg éltek nagyszülőknél is voltak, állatorvos sosem járt arra. Ez inkább nagyüzemi tartásban lehet jelentős szempont amit te mondasz.
A tyúkban pont a jó, hogy nem igényel igazán törődést. Olyan etetőt kell nekik csinálni, amibe nem tud beleállni hogy szétrúgja, nem tud beleszarni. kell egy vödör víz itatónak, ezekkel elég hetente egyszer foglalkozni. Naponta akkor kell őket bezárni/ kiengedni, ha vadveszélyes a környék. (Szüleimnél pl. állandóan résnyire nyitva van az ajtó, nem jellemző hogy fogynának, bár volt már olyan tél hogy vitt el 1-2 a róka, de azt mondják belefér, ennyi miatt nem bajlódnak naponta az ajtóval) Ideális esetben a legnagyobb munka a tyúkkal a vágás+kopasztás+főzés, de ezt csak kibírja az ember :))
Én veszélyesebb környéken lakom, itt amíg kicsik még a héjától is védeni kell őket, az éjszakai zárás meg nem maradhat el.

derabitz 2012.09.18. 10:03:23

@Ultracivil:

A fúrás környékünkön 10000ft/méter könnyű csővel. A szomszédomban már öt kút tört el a talajmozgás miatt. Nálam 2 kút jutott erre a sorsra. Minimum 25 méter kellene ahoz, hogy normális minőségű és mennyiségű vizet kapjak. Nem mellékesen, rendszeresek az ellenőrzések és jó magyeri módra a feljelentgetések.

ursus artos 2012.09.18. 10:03:52

@derabitz: "tojást azonban csak a 18-20.-ik héttől ad."
Aha. Kábé a következő tavasszal.

Uni1002 2012.09.18. 10:03:55

És mi van a városi szegényekkel?
Hova tegye a tyúkot és a kecskét, az erkélyre?
Van neki 22500forint segélye, és csak a fűtés alapdíja havonta 26ezer.
A vidék alatt mindenki a falvakat érti, miközben 100000 lakosú városok is léteznek, és benne olyanok, akiknek nincs a panelben szántója.
Eddig volt munkája, aztán nincs. Sokkal rosszabb helyzetbe kerülhet mint a sokat siratott mélyszegény a kecskével...

látjátok feleim szümtükkel 2012.09.18. 10:04:30

@ursus artos:
Tudod az én vegzálásom helyett inkább arról beszélnél, miként lehetne a mai gazdasági és éghajlati adottságok mellett megtanítani a mai falusi fiatalokat az iskolákban arra, hogy a falusi élet adottságait ki tudják használni a saját megélhetésük segítésére.

Joooe 2012.09.18. 10:05:12

@derabitz: valóban, sőt addig vágni sem érdemes :)
Induló költség van, de ha beállt az állomány utána már folyamatos a haszna.

unionista (törölt) 2012.09.18. 10:05:36

hegedűs zsuzsáról nekem ez a vers jut eszembe. meg úgy általában az önkényes agrártámogatásokról.

Weöres Sándor

A birka-iskola

Egyszer volt egy nagy csoda,
Neve: birka-iskola.
Ki nem szólt, csak bégetett,
Az kapott dicséretet.

Ki oda se ballagott,
Még jutalmat is kapott,
Így hát egy se ment oda,
Meg is szünt az iskola.

látjátok feleim szümtükkel 2012.09.18. 10:07:10

@Uni1002:
Igazad van, de ez a poszt most nem róluk szólt.
Tudod talán annyiban kapcsolódik, hogy a régi virágzó meződagzdaság éltette a városi feldolgozó ipart is. Persze ez már csak ballib duma, meg talán igaz sem volt, mondják a mai okosok.

Uni1002 2012.09.18. 10:09:09

@látjátok feleim szümtükkel:
A városi fiatalokat is meg kellene tanítani, hogyan szántsa fel az aszfaltot, vagy hogyan vegyen el egy jó zsíros parasztlányt...

átlátó 2012.09.18. 10:09:10

Blogíró, a tanyasi és a rózsadombi lét, valamint a köztes állapotok jó ismerőjeként mondom néked, hogy mi van. Az van, hogy nem értesz te ehhez. Akkor pedig akár e részecskegyorsításról is elmélkedhetnél elméletben...

derabitz 2012.09.18. 10:09:43

Azt azért jó tudnia mindenkinek, hogy a "gyári" előnevelt csirkék le vannak itatva baromfipestis és gumboró (burzitisz) ellen. A gumboró ellen való itatást meg kell ismételni.

Ultracivil 2012.09.18. 10:11:10

@pjotr007:

Csak úgy tapasztalatból !

Szóval a gond ott van, hogy van a kerted, amely mondjuk nálunk vidéken 1000 nm.
Ebből lekerítesz egy kevéskét a kéglire.
Hagysz egy kis előteret a házat védő kutyának, egy kis elkerített részt a virágoknak, bokroknak rózsáknak, tudod ami a temetőbe is kell. Csinálsz egy kis járdás részt a bejárathoz, még egy kicsit a bringának, a talicskának, esetleg betonkeverőnek meg miegymásnak.
Ha akkora luxusban, élsz hogy van egy Trabantod akkor annak is kell néhány nm helyiség. Miután önellátó vagy kell egy kis hátsókonyha/műhelyecske a maga pár négyzetméterével.
Na itt értünk el kb. a kert feléig, harmadáig.

És most jön a veteményes, gyümölcsös vs tyúktartás probléma. Ugyanis ahhoz, hogy saját terményed legyen, ahhoz tavasszal és nyáron, de még az ősz nagy részében sem engeded a tyúkoknak a kapirgálást, mert azok nem ostobák ám és szépen lecsemegézik az összes zöldet amit találnak a kertben.

Vagyis kapirgálás, csak zárt körben és néhány nm-en.

Na most ezért nem olyan olcsó ám a tyúkászás, mert akkor így a tyúkocskák csak azt ehetik fullra, amit adsz nekik azaz a méreg drága terményt.

Csak tapasztalat!
Azaz a 8000 fős falunk szinte 100%-a így tart, ha tart tyúkot.
Úgyhogy ez a kapirgálási balhé, a vetemény és más dolgok helyigénye miatt kicsit sántít!

unionista (törölt) 2012.09.18. 10:12:38

@Joooe:
itt az a gond, hogy a cigányok többsége szövetkezetekben szeretne dolgozni. a cigánysoron a többség nem akar cseléd és béres lenni, nem akar kisháztájit.

a parasztok többsége viszont be van tojva a téeszek visszaállításától. mert tudja, hogy a szövetkezeti agrártermelés az esetek egy jelentős részében hatékonyabb, mint a családi gazdálkodás.

látjátok feleim szümtükkel 2012.09.18. 10:14:16

@Joooe:
Tudod annak, aki sok tíz éve tart baromfit, nem gond, de aki eddig nem tartott, gyerekként sem látott ilyet, annak bizony meg kell tanulni. Nekem is adódik alkalmanként elhullás, pedig gyerek korom óta látom, illetve csinálom. Mégis jártam úgy, hogy a piacon vett csirkék fele elhullott mire orvoshoz mentem ( már évek óta nem keltettek ), gilisztásak voltak, de nem tudtam ennek mik a jelei. Azóta ilyen gondom nem volt. Sőt veszélyt jelent az eső is, mert az esővízben valami baktérium elszaporodik, és attól a baromfi beteg lehet. Ez az idén okozott elhullást.
Gondolj bele, akinek tíz tyúkja van, az nem megy állatorvoshoz, hanem jobbik esetben ijedtében levágja a tyúkjait.

látjátok feleim szümtükkel 2012.09.18. 10:15:17

@Uni1002:
Az utóbbira igen, de előbb-utóbb szóba jöhet az aszfalt felszántása is, utcakövek felszedésére már volt precedens.

ursus artos 2012.09.18. 10:15:24

@látjátok feleim szümtükkel: egyáltalán nem vegzállak, és a személyeskedés is távol áll tőlem, de úgy látom, hogy tőled nem. Részedről, általában egy állításom után, már jön is a személyeskedés, ezt kurvára unom és ezért nem is óhajtok veled megbeszélni semmilyen közügyet.
Egyszer azt kérdezed némi cinizmussal, hogy ugyan kinek van már vidéken kaszája majd kissé később kijelented, hogy neked van kaszád. Túl azon, hogy leszarom a kaszádat nem tartod ezt inkább kötözködésnek? Nem nagyon akarom tovább ragozni, de ha városi vagy és van kaszád, akkor a vidékinek miért ne lenne, vagy ha vidéki vagy és van kaszád: már meg is válaszoltad az előző kérdésedet.
A másik kérdésedre "...megtanítani a mai falusi fiatalokat az iskolákban arra..." a válaszom: ez nem az iskola feladata.

FPéter 2012.09.18. 10:18:18

Akkor az én számításom:
- zárt udvarrész: léc ill. gallykerítés. Több, mint kétezer évig meg tudták oldani drótkerítés nélkül is, fából
- zárható tyúkól ülőrúddal: az Obiból hozva valszeg sokszor annyiba kerül, egyébként lásd első pont
- tojóhely "kialakítása": már a kialakítás szón jót röhögtem. 10-20 marék szalmáról beszélünk
- etető, itató edény: pont falun, pont bizonyos népcsoport körében volt évszázadokig virágzó kézművesipar a fazekasmesterség
- az egész portán rágcsálóirtás: első körben a porta rendbetétele, a maradékok eltakarítása csodákat tesz és ingyen van
- meg kell venni a tyúkokat: igen, először. De hallottál már arról, hogy a tyúk ki is tudja költeni a tojását? És a kiscsirkék, lám, tojásból is beszerezhetők, nem csak a keltetőüzemből. Úgyhogy ez egyszeri költség.
- tápköltség: az állattápot az elmúlt 50-100 évben találták fel. Több ezer évig működött a kapirgálós módszer, a tyúkok növekedtek, sőt még tojást is tojtak! A fene ezeket az elkényelmesedett és elfinnyásodott mai tyúkokat...

Ezek a javaslatok egyetlen egy szempontból "költségesebbek" a kényelmes hobbi-tyúktartásnál (obis ülőrúd, kendermag ízesítésű tojótáp, stb. stb.) ez pedig az ÉLŐMUNKA. Ja kérem, dolgozni kell.

derabitz 2012.09.18. 10:19:35

@Joooe:

A helyzet az, hogy kapirgálva minimális kiegészítő etetéssel soha nem fog beállni az állomány.
Nem mellékesen a kapirgálós tyúknak meg van az a rossz szokása, hogy a világba széttojik oszt mehetsz keresgélni a tojást, tojásokat. Azok az adadtok melyeket a tenyésztők vagy cégek megadnak a fajták ill. típusok tulajdonságaira, csak intenzív tartásra érvényesek. Extenzív tartásnál a megadott adatok jó ha ötöde valósul meg.
A "gyárilag" előnevelt csirke általában valamiféle hibrid. Még a farmcolor típusoknál is. A hibrid tartás pedig eleve magába foglaja az intenzív tartási körülményeket. Természetesen tarthatod kint a pusztában "babon-zabon", de ne is álmodj a Hegedűs Zsuzsa által megénekelt "libányi" jércékről-tyúkokról.

khmm... 2012.09.18. 10:21:36

Biztosan leírták már sokan (nincs időm visszaolvasni a kommenteket), de eleve hibás a kalkuláció szemlélete.

Nem eladási szempontból kell nézni, nem a hasznot kell számítgatni, hanem azt, hogy annyival is kevesebbet kell megvenni a boltban!!!!
Tehát a segílykéből több marad piára-cigire. :-ssss

Ultracivil 2012.09.18. 10:22:02

@derabitz:
"Minimum 25 méter kellene ahoz, hogy normális minőségű és mennyiségű vizet kapjak. Nem mellékesen, rendszeresek az ellenőrzések és jó magyeri módra a feljelentgetések."

Hát igen a 25m az nagyon kemény. De pont ennek ellenére én tuti nem szarakodnék az engedélyeztetéssel.
És sajnos kíméletlen igazad van a magyaros feljelentgetésekkel is.
Főleg ez akkor van, ha a szomszéd viz-ágát találod meg. Én két rézdróttal kimértem az irányokat és szerencsém volt , igaz mindez 11 m-en.

Sajnos így csak az esővíz gyűjtése marad , de az meg megint csak több tízezres beruházás.

Uni1002 2012.09.18. 10:22:51

@látjátok feleim szümtükkel:
Idézet a posztból:
"De vajon ténylegesen elvárható-e ilyen látványintézkedéstől, hogy a vidéken, mélyszegénységben élő családok sorsa fellendül?"
Vidék a város is.
És az ott lakók soxszor szegényebbek mint az a falusi, akinek mégiscsak van lehetősége ezt-azt termelni, piacra vinni.
Sok éven át dolgoztam a falvakból városba jött, de még a tanyához kötődő fiatalokkal. Nem ők voltak a szegényebbek.
Elismerem, hogy létezik falusi mélyszegénység, de a városit sem kellene a szőnyeg alá seperni.

derabitz 2012.09.18. 10:23:07

@FPéter:

Jó sokáig lovon jártak a népek, ha sietős volt nekik. Vagy futottak.
Tetszik tudni sok-sok évvel ezelőtt, még nem tojtak évi 250-300 darab tojást a tyúkok. Ezt a termelést nem lehet elérni kapirgálósan.

2012.09.18. 10:25:31

@Uni1002: El lehet menni falura lakni. Egy vidéki város panellakásának a feléért már lehet húsz kilométerrel arrébb kertes házat venni. Ha úgysincs melója valakinek minek ragaszkodik a városi panelléthez?

unionista (törölt) 2012.09.18. 10:28:55

@krüger:
amelyik faluban sok az alkoholista oda szövetkezet kell. azért, mert az emberek jelentős része nem akar egyénileg gazdálkodni.

nekik a kincstári földalapból szövetkezeteket kell adni, őket szövetkezeti üzletrészhez kell juttatni. a nagygazdák (zöld bárók) rovására, akik időnként megyényi területeket birtokolnak. és mellé kaphatnak még kisháztájit. ha akarnak. kadarism reloaded.

német humor-angol konyha 2012.09.18. 10:34:22

Hegedűs Zsuzsa ide vagy oda, az ilyen vetőmag, házijószág adományok ürügyén mindig felvetődik bennem a kérdés, hogy az alapvető túlélési ösztön, a magán-családján segítés ösztöne hova tűnt el egész társadalmi csoportokból? Az, hogy basszus, éhes a banda,jövő tavasszal kimegyek a gazzal felvert kertbe, ások, gereblyézek, ültetek ( sóska, zöldborsó, zöldbab, 50/80 forint/db: pár paradicsom palánta.. Valami nagyon elcsesződött ebben az országban huszonvalahány éve. Hegedűs Zsuzsát meg nem kritizálnám, senkire nem emlékszem 89-90 óta, aki valami hasonló kezdeményezéssel állt volna elő. Legalább tesz valamit a magyar ugaron, ahelyett, hogy visszamenne Párizsba, és írogatna valami kávéházban - amit simán megtehetne.Hmm?

2012.09.18. 10:36:46

@unionista: Nemhogy nem akar, nem tud. Nem ért hozzá, nincsenek gépei, nincs tőkéje, nincs piaca, sokszor nincs földje sem. Ezt ügyesen elintézte ez szép új kapitalista világrend a teszkóival, meg a szétbaszott élelmiszerfeldolgozó iparral.

látjátok feleim szümtükkel 2012.09.18. 10:37:16

@FPéter:
Akkor az én számításom:
"- zárt udvarrész: léc ill. gallykerítés. Több, mint kétezer évig meg tudták oldani drótkerítés nélkül is, fából"

Honnan vegyen fát? És milyet?

"- zárható tyúkól ülőrúddal: az Obiból hozva valszeg sokszor annyiba kerül, egyébként lásd első pont"

Ugyan az, mint az előzőnél.

"- tojóhely "kialakítása": már a kialakítás szón jót röhögtem. 10-20 marék szalmáról beszélünk"

Honnan vegyen 10-20 marék szalmát? Tudod te, hogy ma a szalmát azonnal bálázzák, gyakorlatilag még hulladék sincs a tarlókon? Ha arra jársz, nézd meg.

"- etető, itató edény: pont falun, pont bizonyos népcsoport körében volt évszázadokig virágzó kézművesipar a fazekasmesterség"

Felétek a fazekasmester ingyen osztogatja drága portékáját?

"- az egész portán rágcsálóirtás: első körben a porta rendbetétele, a maradékok eltakarítása csodákat tesz és ingyen van"

Ezt a patkány, meg az egér is tudja? Bár azzal egyet értek, hogy az udvar rendben tartása nagyon fontos.

"- meg kell venni a tyúkokat: igen, először. De hallottál már arról, hogy a tyúk ki is tudja költeni a tojását? És a kiscsirkék, lám, tojásból is beszerezhetők, nem csak a keltetőüzemből. Úgyhogy ez egyszeri költség."

Kivéve ha az a hülye tyúk nem hogy szülni nem akar, de kotlani sem?

"- tápköltség: az állattápot az elmúlt 50-100 évben találták fel. Több ezer évig működött a kapirgálós módszer, a tyúkok növekedtek, sőt még tojást is tojtak! A fene ezeket az elkényelmesedett és elfinnyásodott mai tyúkokat..."

Persze a régi kapírgálós módszerrel dupla idő alatt nőtt meg a csirke, és nem volt akkora rajta a hús, mint az elkényelmesedett és finnyás tyúkon. Lehet, hogy neked sem tettszene a fele akkora csirkecomb.

látjátok feleim szümtükkel 2012.09.18. 10:38:20

@német humor-angol konyha:

valamit tenni lehet, de ha az nem életszerű, akkor mit ér?

2012.09.18. 10:38:52

@német humor-angol konyha: Ahol a szaros pelenkát zörgeti a szél az elszáradt kórók között az utdvaron, ott nagy előrelátást ne várjunk.

unionista (törölt) 2012.09.18. 10:39:11

@FPéter:
abban igazad van, hogy a városias agrártermelés egy hülyeség (obiból vásárolt ülőrúd). város feladata, hogy a szövetkezeti agrártermelésnek feldolgozó ipart, a családi gazdálkodóknak pedig piacot teremtsen. de ebbe a folyamatba az államnak nem kell beavatkozni. különösen nem a hegedűs zsuzsa típusú idióta szociológusoknak. akik azt képzelik, hogy a cigányok majd kapirgálós csirkét fognak tartani a pulyák között.

dez01 2012.09.18. 10:39:41

A kukorica is megtermelhető.... 10 tyúknak legalábbis, de többnek is - falun általában nagy telkek vannak, van hely..... általában melléképületek is vannak, ahol lehet tyúkot tartani, sőt régi kerítésdrót is akad a legtöbb helyen.....

Ami a probléma lényege: tény hogy otthon ülni és a TV-t bámulni + várni a segélyt sokkal könnyebb, mint otthon a ház körül dolgozni.....

Joooe 2012.09.18. 10:41:20

@látjátok feleim szümtükkel: én is kezdő vagyok, és követtem is el hibákat, pedig láttam korábban a családban hogy kell (bár én sem ebben nőttem fel, városi gyerek voltam)

Másik oldala a dolognak, hogy én nem anyagi haszon miatt tartom elsősorban, hanem a jobb minőségű tojás/hús miatt, simán belefér hogy ha hibázok, akkor veszek egy új "készletet", nem annyira nagy pénz. (Ilyen mondjuk még nem volt, bár volt hogy rászokott a héja és venni kellett még 10-et) Így könnyű okoskodni, be kell ismernem.

De amúgy szerintem kevesebb baj, költség van 20 tyúkkal mint 1 kutyával, kutya meg majdnem minden vidéki háznál van tehát elvileg akár tyúk is lehetne.

ursus artos 2012.09.18. 10:41:55

@látjátok feleim szümtükkel:
"Akkor az én számításom:
"- zárt udvarrész: léc ill. gallykerítés. Több, mint kétezer évig meg tudták oldani drótkerítés nélkül is, fából"

Honnan vegyen fát? És milyet?"
Látod ez az amire nincs szó. Legfeljebb csak a cinizmus.

Uni1002 2012.09.18. 10:43:23

@_zulu_: "Ellehet menni falura."
Ha eladtad a lakásod. Csakhogy ez teljesen reménytelen. Senkinek sem kell a panel, évek óta látok lakáshirdetéseket a környéken.
Ha sikerül is kiköltöznöd, ismeretséged, kapcsolataid nincsenek, nem értesz a mezőgazdasághoz. Biztos a bukás, ráadásul ott reményed sem lehet többé, hogy valaha rendes munkahelyed lesz.
Van olyan ismerősöm, aki 20 éve kiköltözött falura, és még mindig "gyütmentnek" hívják. Jönne vissza a városba, de már lehetetlen.
További jó tanács?

látjátok feleim szümtükkel 2012.09.18. 10:44:26

@ursus artos:
Tévedsz. Nekem van rá pénzem, ezért tudom, de akinek nincs, az a más földjére nem mehet fát szerezni. Ez nem a te cinizmusod véletlenül?

Joooe 2012.09.18. 10:45:48

@látjátok feleim szümtükkel: "Honnan vegyen fát? És milyet?"
Kézzel matyómintásra faragott mahagóni gerendát. Vagy levág egy bármilyen bokorról egy alkalmas ágat. Anyagi lehetőségek függvénye. :) Szerintem a tyúknak mindegy :)

látjátok feleim szümtükkel 2012.09.18. 10:47:13

@látjátok feleim szümtükkel:
Ja! El ne felejtsem, még az önkormányzati földekről is csak külön engedéllyel ( ha adnak ) lehet hulladékfát gyűjteni. Meg a településeken az utcán lévő fák termését is csak önkormányzati engedéllyel lehet leszedni. Gyakorlatilag az enyém rendszeben annak akinek nincs, az semmihez nem tud csak úgy hozzá jutni. Ez is irónia?

2012.09.18. 10:47:16

Nincs, és eszemben sincs megoldani senki problémáját. Én is tudom hogy nehéz helyzetben van sok városi ember is, de ez a poszt most tényleg nem róluk szól. Ezért nem érzem relevánsnak a témát.

látjátok feleim szümtükkel 2012.09.18. 10:47:59

@Joooe: Te örülnél, ha a te földeden lévő bokrot nyesegetnék?

rolika 2012.09.18. 10:48:02

Falun élünk, tartunk tyúkokat.
10-30 db szokott lenni, 200m2-t kerítettünk le nekik.
Rettenetes drága volt, mind a kerítés, mind a tyúkól, igazi luxusberuházás, pedig egy csomó minden adott volt (pl. volt rönkfa, amit felgatteroltattunk deszkának, előzőleg, nagytételben vett akáckarók maradéka stb.)
Én prepper célokból álltam neki, meg azért, mert elegem van a mindenféle bolti húsokból. Emiatt van pulyka, liba, juhok, kecskék is. Boltból alig kell húst venni.
Ja, és a fenntartás. Bérbeadott földekről kapunk sok mázsa gabonát bérleti díjul, vett takarmánnyal neki se szabad állni, eleve veszteséges.
És a víz. Saját patakból öntözünk mindent, a tyúkudvart is, nem is száradt ki sehol, még én hordom a füvet szüleimhez :-) (Már nem fűnyírózok, mint régen, hanem kaszálok...)

FPéter 2012.09.18. 10:48:08

@derabitz: ha jól értem nem is profitorientált nagyüzemi tojástermelésről van szó, hanem némi segélykiegészítésről

látjátok feleim szümtükkel 2012.09.18. 10:49:24

@Joooe: "Szerintem a tyúknak mindegy"

Nyilván azért nő jobban, gyorsabban a meleg ólban.

unionista (törölt) 2012.09.18. 10:50:25

@német humor-angol konyha:
az emberek döntő többsége a túlélésért nem akar dolgozni. mert ösztönösen úgy képzeli, hogy a természet megadja a lehetőséget. ahogy a mesében süsü ette a vadkörtét. munkára az embereket szocializálni kell.

ennek legegyszerűbb módja az egyenlő újraosztás. az, hogy van egy humán alapellátás. de ezt mindenki megkapja. az is, aki dolgozik és az is, aki nem. és ezek után viszont mindenki a maga szerencséjének a kovácsa. eldöntheti, hogy a kapirgálós tyúk bizniszbe száll be, vagy valami másba.

tartós, és tömeges foglalkoztatás akkor lehetséges ha az emberek nem a túlélésért, hanem a tisztes megélhetésért dolgoznak. a cigányok nem akarnak béresek és cselédek lenni.

megértem a parasztokat, hogy ez nem tetszik nekik. azt is megértem, hogy elővennék a puskát, amikor az úgymond "zsidó" lefölözi a hasznot, vagy az úgymond a "cigány" ellopja a terményt. de ennek ellenszere a zárkörű részvénytársaságban folytatott szövetkezeti agrártermelés: a co-op. leánykori nevén mgtsz.

német humor-angol konyha 2012.09.18. 10:50:26

@_zulu_: tudod egy facsemete 600 Ft. Vegyük a cseresznyét, veszek belőle 2 csemetét,olyanokat ami ellenálló a csresznyelégynek. Egy május- júniusi érésűt, meg egy júliusit. 3 hónap legelészés a gyerekeknek. Veszek mellé egy sárgabarackot is.Ehetik, és lekvárnak is jó, abba se kell 1 mázsa cukor. 3 fa, 3 kanna víz alkalmanként, öntözés, karózás és eleinte metszés. Könyörgöm, több száz kiló gyümölcs pár év múlva. Vagy nézzek egy kis parcellát. Ásás, gereblyézés, legyen benne sóska, 80 forint per darabért tavasszal paradicsompalánta, kb. 500 forintért borsó meg zöldbab, amit elvetek.Ketchupot több üveggel el lehet tenni a paradicsomból, pár szem almából, pár húsosabb paprikából.Az alapvető túlélési ösztönök hiányoznak.A halat felzabálják, a hálót bevágják a az önkormányzat emberei által ásott budi mögé.Ma olvastam, cigány ember mondta: olyan nagy a szegénység, hogy még a végén veteményezni kell..ha ezen valaki változtatni tud egyszer, annak a szentté avatását kezdeményezem.

2012.09.18. 10:51:40

@rolika: Ennyi. Az csak flasztermítosz, hogy milyen könnyű a falusinak, mert ott magától nyől a pipihús.

látjátok feleim szümtükkel 2012.09.18. 10:52:08

@német humor-angol konyha:
Érdekes megközelítés. Nekem a négy, 7 éves barackfámon tavaly volt egy kiló barack, az idén még annyi sem, mert elfagyott.

Kutchek (törölt) 2012.09.18. 10:52:58

1. A legtöbb vidéki háznál eleve megvannak a melléképületek. Vagy a felújításokból simán kimarad 2 tyúkólra való is.
2.Ha falun élek és van rá mdom, hogy tyúklat húzzak fel a hátsudvarban, akkor akár azt is megtehtem, hogy a kertben kukoricát, napraforgót termesztek. 1-2 zsák krumplit meg már cserélhetek gabonára is.
3. Az állatorvos meg úgye vicc??? :)))
4. Élőmunka? A 85 éves nagyapám is elboldogul velük. Reggel 5 perc, este 5 perc. Ha esik, akkor bemennük azok maguktól is.
5. Csak a tojással számoltál? Mert meg is lehet enni őket! Ha 600-ért tudok venni újat, akkor a nem túl vén tyúkokat meg is lehet/kell enni.
6. Ha a 10 tyúk mellé tudok venni még 20 csirkét, akkor egy időre lesz tojás is, tyúkhúsleves is, és csirkemellfilé is.

Aki bevállal 2-3-4 gyereket, annak 10 tyúkkal is el kell boldogulnia!!!

p.a.r.t.i.z.a.n 2012.09.18. 10:54:06

Sok minden nincs benne a számításban. Nem 35 lesz a tojás, hanem hamarosan 50 felett. (Igaz a takarmányár is emelkedni fog.) És a legfontosabbat kihagytad, a tyúk mindenféle konyhai hulladékot, (még a főtt étel maradékát is!) megeszik, a rengeteg zöldről nem is beszélve amivel ki lehet váltani a takarmány jó részét. Ha gazos a kert az külön előny, a fele kajájuk már meg is van, és a sok zöld a tojatást is segíti. Ha sok kukoricát kapnak annak olyan lesz a sárgája, hogy bolti tojásban olyat még sosem láttatok.

2012.09.18. 10:54:55

@német humor-angol konyha: Erről pofázok én is, pontosan így van.

drolt 2012.09.18. 10:55:34

6 tyúkot tartunk..., hobbiból. Meg azért, mert finom, tiszta ízű a tojásuk.
És mert hobbiból tartjuk őket, már nem számolunk. De egyszer neki álltam, lássam, mi mennyi: itthoni maradék fából saját kezűleg készített eu szabványos tyúkól meg a tyúk vásárlás, meg a takarmány meg a táp (és ezek kellenek, hiába kapirgálhatnak a kertben napközben, a tojáshoz kell a táp, a mész, a stb.), 24 órás ügyelet (igaz, hogy napi 10-15 percnél nem kell több, de az mindennap kell), szóval kiderült, hogy jó drágán jön ki. De hangsúlyozom, ha hobbi akkor oké, de a mélyszegénységben, vagy egyáltalán szegénységben élő családnak, se kertje, se pénze.....

FPéter 2012.09.18. 10:57:52

@látjátok feleim szümtükkel: akkor még egyszer.

ITT NEM nagygazdálkodó tyúkbárók felfuttatásáról elmélkedünk, hanem hogy a purdénak legyen néha egy-egy tojás esetleg csirkecomb. Igen, akár kevés tojás meg inas és vékony comb, de mégiscsak. Tehát megint csak visszakanyarodok a fő érvemhez: több ezer évig működött az iparosodás előtt is az állattartás és mindent megoldottak helyben, a természet erőforrásait okosan használva, csupán ÉLŐMUNKÁT befektetve.

Azon meg kérlek tényleg csak röhögnöm kell, hogy szerinted nem lehet némi gallyat meg szénát/szalmát találni falun. Az élelmesebbje még agyagra is lelne, ha Magyarország nagy részén leás 1-2 métert, és megcsinálja magának az itatóvályúját. Nem hollóháziból kell azt a szerencsétlen csirkét itatni.

Persze mindig egyszerűbb óbégatni, hogy jaj szegény mi, jaj szegény ők, gonosz állam/bankárok/eu/önkormányzat/külföld/imf/azerbajdzsán nem ad pénzt.

FPéter 2012.09.18. 10:59:53

@látjátok feleim szümtükkel: a magánkertből az uborkát is csak a tulajdonos engedélyével lehet leszedni

Karipapa01 2012.09.18. 11:00:55

Úgy a posztíró, mint egy-két hozzászóló szerintem életében nem látott még élőben baromfiudvart. De véleményük van és ez fontos. Itt nem nagyüzemi tojásgyár és csirketermelő üzemről van szó kicsiben, mert úgy tényleg problematikus. Nem is arról van szó, hogy ezen lehet meggazdagodni, bár az esély benne van. Itt arról van szó, hogy a kihasználatlan kerteket, hátsó udvarokat arra is lehet használni, hogy például a gyerek ne csak az iskolában, menzán lásson főtt ételt, egészséges táplálékot. Kis munkával ugyan nem lehet kikerülni a mélyszegénységből, de legalább nem csak a felfelé fordított tenyér az utolsó reménység.

2012.09.18. 11:02:59

@FPéter: Tudod mi lesz az adománytyúkok sorsa? Mennek a levesbe első vasárnap. A célcsoport inkább éhezik, mintsem rendszeres munkába fogjon. Itt van a baj a kezdeményezésel, nem az hogy nincs léc, tengeri mifaszom. Ezekig a problémákig (mai azért valósak lehetnek) el sem jutnak...

német humor-angol konyha 2012.09.18. 11:03:10

@unionista: ezt írod:
"tartós, és tömeges foglalkoztatás akkor lehetséges ha az emberek nem a túlélésért, hanem a tisztes megélhetésért dolgoznak. a cigányok nem akarnak béresek és cselédek lenni"
Ha éhezik a kölyköm, akkor nem azzal kelek, hogy na ma is várok egy CNC esztergályos állásra a 4 elemimmel, nem ad az állam, hogy dögölne meg, hanem fogom azt a k**** ásót, kimegyek a kertbe, a segélyből nem teszkó gazdaságos ásványvizet meg gumicukrot veszek a purdénak, hanem vetőmagot meg télre 80 kiló krumplit. Legfeljebb azt eszik a házi ketchuppal télen, jól megsütve... Ezt a problémát nem lehet össz társadalmi szinten kezelni, láttuk az egyetemes segélyezési gyakorlat hova vezetett.Tönkrement önkormányzatok..stb. Vagy hogy gondolsz munkát adni több százezer olyan embernek, akinek se végzettsége, se indíttatása? New Deal? Az maga lenne az állami fasizmus!Több ezer munkaképes korú férfit a folyógátakra vezényelni kubikusnak, fix pénzért, helyi táborokba például? Hány vállalná? Lenne itt Amn.Intern., meg emberi jogi bíróság.. Nincs olyan piszkos munka, amit ne vállalnék el, ha a családomról lenne szó. Hagyjuk már a béres/cseléd szöveget.A béresek/cselédek nem haltak éhen anno. Mert csináltak télire szilvalekvárt, savanyítottak káposztát, eltették a gyümölcsöt, megtanultak kenyeret sütni, volt tyúk, egy disznó hizlalásra, vagy tej a szomszéd tehenétől.

látjátok feleim szümtükkel 2012.09.18. 11:04:00

@FPéter: Abban igazad van, hogy mindig egyszerűbb óbégatni, de az sem nagy durranás, ha olyan ötleteket adsz, amitől égnek áll az ember haja.

Mi van ha valaki leás két méter mélyen, és megformázza az agyag edényét? Azt ki kellene égetni, vagy a napon száradtban is megáll a víz? Láttál te már agyagot közelről? Meg esetleg napon száradt agyagedényt szétázni?

Ultracivil 2012.09.18. 11:05:54

@Uni1002:

Nahát ez az!

Ha volna munkahely, volna pénz vetőmagra, permetszerre, tyúkocska tartására meg miegyébre.

Végül is a tyúkos szándék egy nemes gondolat, de ezzel párhuzamosan nem látom a gyökér okok kezelését.

Hát akkor kezdjük!

Miért szorítkozik rá az állam erre a dologra?
Mert nagy a mély szegénység és ezt enyhíteni igyekszik!

Miért nagy a mély szegénység?
Mert nincs a környéken munkahely, mert a régi bezárt, felszámolták.

Miért zárt be a munkahely?
Mert a multi tovább ment, a nem multi pedig nem bírja el a közterheket, és/vagy nincs elegendő rendelése pl. a multitól.

Miért ment tovább a multi?
Mert magasak a közterhek és keletebre, de leginkább Kínában olcsóbb a munkaerő.

Miért magasak a közterhek?
Mert az állami gépezet fenntartása és a hatalmas külső adósság visszafizetése és kamatai magasak.

Miért drága az állam?
Mert tele van élősködő dilettánssal (tisztelet a kivételnek), továbbá ebből finanszírozódik a 22éve fennálló jobb/bal pártok szervezte korrupció.

(ld: image.guardian.co.uk/sys-images/Observer/Pix/pictures/2012/07/21/gu_wealth-offshore-01.jpg )
Magyarul: www.hetek.hu/files/images/2012/30/adoparadicsomok.jpg

Miért van tele élősködőkel és dilettánsokkal az állami gépezet?

Mert mi még mindig eltűrjük azt, hogy tyúkos látszat intézkedésekkel a "felületen kapirgálva" megvezessenek bennünket, miközben az ország teljes nemzeti javait, a munkát és megélhetést biztosító iparunkat és a világhírű mezőgazdaságunkat felélték.

(vö: Gazdag László: Magyarország úttévesztése)

2012.09.18. 11:06:48

@német humor-angol konyha: Mellesleg mitől rosszabb béresnek lrnni, mint bérért dolgozni egy mocskos üzemben? Le kéne szállni a lóról, nem lehet mindenki prímás. Büdös a trágya, de abból lesz a kaja.

német humor-angol konyha 2012.09.18. 11:06:54

@látjátok feleim szümtükkel: kicsi a kertünk,tavaly ültettem újra a sárgabarackot, gyakorlatilag folyamatosan pótoljuk- cseréljük őket. Az almák kétévente adnak termést. De most komolyan, ha nincs sárgabarack, abból kevesebb lekvárt főzök, mert vennem kell pár kilót. Akkor főzök szilvalekvárt, mint az idén is, mert abból sok lett.Tényleg azt kell nézni, mi nincs, ahelyett, hogy mit csináljak, hogy más viszont legyen?

Magyarnaba 2012.09.18. 11:07:51

Én a tyúkozás helyett a nyulazást javaslom vidéki lakótársaimnak. (Ja, magam is vidéki vagyok és 15 nyulat tartunk.) A nyúlról azt kell tudni, hogy olyan mint a csirke, csak négy csirkecombja van. Ha laikus fogyasztja, akkor nem tűnik fel neki a különbség.

A nyúlnak van néhány jelentős előnye a tyúkkal szemben:
1. Nem köll neki szemestakarmány. A gaz az folyamatosan terem (Homokhátság, más se' terem), olyan mennyiségben, hogy télire is eltehető, igaz nem túl nagy tápértékű. A télire lecsökkentett állomány krumplihéjjon is elvan.

2. Szapora mint az állat. A tyúkoknál nekem mindig probléma volt, hogy a kakasok csesztették a fiatalabb állatokat, gondatlan volt a kotlós, relative kevés csibe érte meg a lábasérett kort. A nyúl ketrecben van, a baknyúl külön ketrecben, így csökken a problémafelület.

Mindez persze kis mennyiségben, mert a fentebb olvasott 150-es nyúlállomány tényleg idegőrlő lehet.

unionista (törölt) 2012.09.18. 11:08:26

@drolt:
persze. ezeknek az embereknek régiós tangazdaságot és kistérségi termelőszövetkezetet kell csinálni. a zöld bárók földjéből. kommunistának kell lenni. ha ez nem tetszik, akkor fasisztának. el kell dönteni. a középutas "török gáboros" himi-humi nem működik.

FPéter 2012.09.18. 11:08:33

@látjátok feleim szümtükkel: láttál már kemencét?

Nehogy megint a míves, rakott cserépkályha bekerülési költségével gyere! Agyagból készült búbos kemencéről beszélek.

Az a baj, hogy itt néhány generáció alatt mindenki elfelejtett DOLGOZNI.

látjátok feleim szümtükkel 2012.09.18. 11:10:35

@német humor-angol konyha:
Kimondtad a kulcsszót: "megtanultak"

Kérdés, hogy azok a generációk, akik kimaradtak a tanulás lehetőségéből, kitől és mikor tanulják meg az elveszett tudást? Abból, hogy odalöknek nekik 5-10 csirkét, tyúkot? Nekem már kisgyerekkoromban volt saját veteményesem, abba én vetettem és azt én gondoztam. Az én gyerekem 16 éves korára megtanulta a kertészkedés alapjait, de már régen kikerült belőle. Szerintem egy részét már elfelejtette, másrészt pedig annyit változott az éghaljat, és a vetemények fajtája, tulajdonsága is, hogy neki is hosszabb idő lenne vissza szokni. Én minden évben veteményezek, mégis vannak tanulni új valók. Az aki benne sem volt, honnan tudja mind azt, amit itt sokan elvárnak tőlük?

No_Fidesz_No_Problem 2012.09.18. 11:10:51

@_zulu_:

"De azt ne várd el, hogy egy szolgáltató a szép szemedért épít ki infrastruktúrát drága pénzen, és utána ingyen adja neked a vizet. Ilyen még a kommenizmusban sem volt."

*

1. "Kommenizmus" nem volt Magyarországon. Szocializmus volt.

2. A szocializmusban nem volt vízóra és nem kellett fizetni a vízért. Abból szolgáltattak, ami pénzt az embereknek eleve nem fizettek ki a munkájukért. Úgy, mint ha most a befizetett adóból, külön díjfizetés nélkül szolgáltatnák a vizet is.

2012.09.18. 11:10:59

@Magyarnaba: És ráadásul a nyúl is tojik tojást. Tudom mert láttam a teszkóban húsvét előtt!

látjátok feleim szümtükkel 2012.09.18. 11:13:59

@Magyarnaba: Kicsi nyúl állomány mellett is vannak idegörlő dolgok, pl. a mixomatózis.

Joooe 2012.09.18. 11:14:52

@német humor-angol konyha: szerintem is van racionalitás a kormányzati tervekben, csak végig is kéne csinálni jól.
Az, hogy elvesszük a dolgozóktól a pénzt, odaadjuk olyanoknak akik (akik önhibájukból vagy sem) nem dolgoznak, és ők ezt a pénzt elköltik holland paradicsomra, szlovák tojásra egy francia cég üzletében olyan megnyomorító tényező a gazdaságban, hogy felfoghatatlan hogy fajulhatott idáig a helyzet.
Persze ideális az az utópia lenne, hogy a hatékonyan, szakszerűen, egészséges terméket előállító gazda termékét a piacon megvásárolja az elsősorban a saját munkájára koncentráló, tisztességesen kereső magyar pógár, és így a suszter marad a kaptafánál, de lássuk be, olyan távol állunk ettől mint makó jeruzsálemtől, és nem is látszik sanszosnak hogy belátható időn belül ide juthatnánk.
Akkor meg inkább a háztáji, mint ez az agyrém ami most megy.

Én úgy gondolom semmi degradáló nincs egy kis kertészkedésben, hobbiból magas státuszú emberek is csinálják, egy egész tyúkudvarral pedig nincs annyi baj mint egyetlen kutyával.
Ráadásul ma már rég nem igaz a 80-as évek igazsága, hogy "nem éri meg küszködni vele, inkább megveszem a piacon" mert egy részről nagyon silány minőségű termékek lepték el az élelmiszerpiacot más részről nem kell annyit küszködni vele: átlag ember számára is elérhető árú ma már a kapálógép, szivattyú, stb., jóval kevesebb energiát igényel a háztáji munka mint 20-30 éve.

Én lusta embernek tartom magam, ráadásul kezdő is vagyok, mégis gyönyörű veteményem volt idén, és itt rohangál 20 körüli csirke az udvaron. Kevés munkával, kevés költséggel azért volt sok minden, retek, zöld bab, spenót, saláta, padlizsán most raktunk el nagy csomó paradicsomot, lecsót, savanyúságot. (Pedig a csirkék lelegelték a paradicsom nagy részét :D)
Lett pár zsák krumpli is, lehetne több is, de ez még csak kísérleti vetemény volt, majd jövőre feltörök még egy parcellát az udvar gazos részéből. (Pl a krumplival semmi gondom nem volt, úgy beborított a földet hogy gaz nem nagyon nőtt, krumplibogarak is elkerültek) A répa, zeller is gyönyörű, de az még földben van. Volt persze olyan is ami nem sikerült, de összességében nagyon pozitív a tapasztalatom. Szívesen motoszkálok néha egy fél órát a kertben, számomra ez jobb kikapcsolódás mint a maunikasó :)

Ezt csak biztatásként írtam le, tősgyökeres lustaként kijelentem, hogy a kemény munka megúszható, akinek van alkalmas telke az bátran kapára-kaszára, érdemes! :)) Akinek rosszabbak az anyagi körülményei annak már azért is megéri, de akinek jók annak se mindegy, hogy tudod, mit eszel.
Én pl. egy csepp vegyszert nem szórtam ki, itt működik a biológiai egyensúly mert elég természetközeli helyen lakom. (Ha némely növények betegeskedtek azt kitéptem tövestől és eldobtam messzire... a többi ettől úgy megijedt, hogy nem volt komoly gond :D) Nem biztos hogy ez mindenhol és mindig működik, annyira még nem értek hozzá, de az első tapasztalataim nagyon jók.

látjátok feleim szümtükkel 2012.09.18. 11:16:21

@FPéter: Nemcsak láttam, de kicsi koromban meg is égette a hátsó fertályomat. Persze befűtés uátn, mert később bizony fáztunk a fene nagy kemencéd csak ideig-óráig adta a meleget, és nem szaladgáltunk pöndölyben egész nap.

FPéter 2012.09.18. 11:16:27

@látjátok feleim szümtükkel: kimaradtak a TANULÁS LEHETŐSÉGÉBŐL???? A háztáji gazdálkodás tanulásának lehetősége mindig megvolt, barátom. Csak élni kellett volna vele, amíg a nagyi meg nem hal.

német humor-angol konyha 2012.09.18. 11:18:28

@látjátok feleim szümtükkel: van igazad. De gondolj bele, jön a Zsuzsa, odalök eléd 10- 15 tyúkot.Mit csinálnál, ha lövésed se lenne hozzá? Én biztosan átmennék az öt házra arrébb lakó Kati nénihez, és kikérdezném, sőt megkérném, hogy segítsen, - mert ő évek óta tart tyúkokat: mit csináljak, hogy csináljam?
És örülnék, ha segít.De biztosan nem vágnám át az első tyúk torkát másnap reggel.

látjátok feleim szümtükkel 2012.09.18. 11:19:37

@Joooe: Tudod felénk szokták mondani, hogy nyugtával a napot. A frissen feltört föld jól terem, de majd nézd meg néhány év múlva. Kivéve, ha rendesen műveled, trágyázod.

unionista (törölt) 2012.09.18. 11:20:48

@Magyarnaba:
kistérségenként kellene eldönteni, hogy milyen állat tartását érdemes arrafelé preferálni. de ebbe nem kell beleszólni budapestről. egyik héten kecske, a másik héten tyúkprogram. kistérségi önkormányzat kell. ez azt jelenti, hogy van egy járásnyi földterület, amivel lehet igény szerint egyénileg vagy csoportosan gazdálkodni. és van egy mezőváros, amiben az első piacot és a feldolgozó ipart meg lehet teremteni.

részben a kapitalista, részben a "kommunista" agártermelést kell visszaállítani. mivel mindkettő bizonyítottan sikeres, a kettő működhet egymás mellett.

2012.09.18. 11:21:33

@No_Fidesz_No_Problem:

1. Hogz mi volt, abban én nem mennék bele, mert meddő vita. Szerintem szocializmus sem volt, legalábbis a nemes és szépen hangzó elméleti dolgok meleet a mindennapok valósága egészen más volt.

2. Na akkor mitől volt ingyen? Ha visszatartják a jövedelmem egy észét, és abból finanszíroznak valamit az ingyen van nekem? Ne már... Nincs ingyen ebéd. Akkor sem volt.

gnme 2012.09.18. 11:21:35

ugye látszik? .. Ó IGEN
ugye látszik .. Ó IGEN

www.youtube.com/watch?v=b0_GaE6YLLA&feature=fvwrel

látjátok feleim szümtükkel 2012.09.18. 11:22:30

@FPéter: Mellesleg akkor is megvolt amikor a vidék többsége városokba ingázott? Bár gondolom, hogy te erről még mesét sem hallottál. Esetleg arról sem, hogy valamikor még szombaton is 8 órás volt a munkaidő.

p.a.r.t.i.z.a.n 2012.09.18. 11:23:24

Ez az egész arról is szólna, hogy egy kicsit előrelátásra, öngondoskodásra nevelje azt a szegénységben élő réteget, melynek nagy része nem tud előre gondolkodni, ha van azt feléli gyorsan hamar-hamar, utána meg siránkozik és tartja a markát ha elfogyott. Persze támogatást is kaphatnának, ha nem csak a milliomos "zsírosparasztok" kapnák a tetemes eu-s és állami pénzeket ilyen-olyan kárenyhítésre meg tíz-húszmilliós traktorokra, hanem a kis háztáji fenntartási költségeibe is besegítenének.

Joooe 2012.09.18. 11:24:21

@Magyarnaba: Nyúl nem ássa ki magát a kerítésen? :)
Másik meg állítólag nyulat sokkal rosszabb vágni. (Én eddig még csak csirkét meg kacsát vágtam, de egyik oka hogy nem tartok kacsát, hogy túl aranyos és ráadásul ha elvágom a torkát sokáig küszködik) Bár gondolom valami fejbekólintás szerű eljárással kezelhető a dolog.

Akkor körbe kéne kerítenem a veteményt is, mert a csirke így, hogy van neki elég zöld terület csak néha-néha csíp bele, de attól tartok a nyuszi szisztematikusan lelegelné.

Lehet elgondolkodom a nyúltartáson, végülis nem szeretek füvet nyírni :D Lehet őket szabadon tartani, vagy zárt ólban kell? (Egyébként birka a B-terv, csak a nyúlhúst jobban szeretem mint a birkahúst :)))

német humor-angol konyha 2012.09.18. 11:26:31

@látjátok feleim szümtükkel: azért jórészt olyan térségek lakosairól beszélünk, ahol jó földek és valaha virágzó gyümölcs és zöldségtermesztés folyt. Ormánság, Szabolcs, Békés... Nem a Bakony vagy a Vértes sziklás, vékony termőrétegű hegyoldalairól van szó.

2012.09.18. 11:26:44

@Joooe: Nyulat tarkónvágják, és utána vágják el a torkát. Egyébként meg hol van ez egy disznóöléshez képest. Na ott aztán van patakvér.

Kutchek (törölt) 2012.09.18. 11:27:39

Még arról kellene egy hasonló üzleti terv, hogy mennyi gázt fogyasztanánk el a szegények, hogy megfőzzenek 3 lágytojást. :)))
Még a végén kiderül, hogy a tyúkadományozás egy aljas merénylet a további eladósodás érdekében!
Ha valakinek nem kell az ingyentyúk, szóljon. Én speciel örülnék nekik....

unionista (törölt) 2012.09.18. 11:28:05

@Joooe:
és ezt hogy valósítanád meg a cigánysoron. úgy, hogy a legnagyobb fiad a börtönben ül, és tartozol az uzsorásnak. majd azt mondják, hogy nem kapsz segélyt se. de teljesítménybér sincs. hanem havi fix 47 ezer forintért mehetsz béresnek, vagy cselédnek. és mellette tyúkozzál a cigánysoron.

derabitz 2012.09.18. 11:29:02

@FPéter:

Az nem segély vagy jövedelem kiegészítés, ha ráfizetsz. Az jövedelem elvonás.
Kismennyiségű tojástermelésre úgy érdemes berendezkedni, ha az el nem fogyasztott tojást bekerülési érték felett el tudod adni vagy feldolgozod pld. tésztának. Ráfizetni botorság.

Playthegame 2012.09.18. 11:29:31

Cimbora, aki a posztot toltad, sose láttál vidéken tyúkot...
1.: legtöbb helyen nincs tyúkudvar, felesleges, hadd kapirgáljon egy jó nagy területen, falun ez általában adott.Ez mindjárt megkérdőjelezi a havi 3500 Ft-os kajapénzt, 350 az, nem 3500. ( valós tapasztalat alapján, konyhai maradékokkal kiegészítve...)
2.: fészek: kis szalma és egy mandarinosláda, ami ingyen van egy zöldségestől. Lehet ennél bonyolultabb, de ez is megteszi és ingyen van.
3.: ól: lim-lom fából tákolva a legtöbb helyen. Ha nincs, erre fixen előbb ad minden önkormányzat segítséget, mint cigire és piára....
Hja, és van tyúkom, 15 darabnál már elég sok elajándékozni való tojás van. Tehát aki éhezik és szegény, el tudja készíteni változatosan, ha szükséges.

unionista (törölt) 2012.09.18. 11:30:21

@német humor-angol konyha:
baszki, te nagyon buta ember vagy. ha a dögkútból eszel, akkor mit csinálsz?

német humor-angol konyha 2012.09.18. 11:30:28

@unionista: Te figyi, mit értesz te béres meg cseléd alatt? Milyen tevékenységet? Milyen munkát- munkakört? Most már komolyan érdekel!

Belagezapista (törölt) 2012.09.18. 11:32:18

@Magyarnaba:
"Ha laikus fogyasztja, akkor nem tűnik fel neki a különbség."

A nyúl húsa ízben kicsit sem hasonlít a csirkéére, pulykával már talán össze lehetne téveszteni, de a csirkének jellegzetes íze van.

látjátok feleim szümtükkel 2012.09.18. 11:32:26

@német humor-angol konyha:
Aludj nyugodtan, én az Alföld legjobban termő földjeivel rendelkező két megyéjében művelem a kertjeimet.

No_Fidesz_No_Problem 2012.09.18. 11:33:04

@Behajtó70:

"Táp, havi négyezer...gigalol! Nálunk vannak csirkék, minden nap tojnak, udvaron laknak, kis eszkabált ketrecben, a gazt eszegetik, ahogy az TANYASI tyúknál illik! "

*

Vegyél vissza az arcodból.

A tyúk NEM zöldnövény-evő.

A tyúk elsősorban MAGVAKAT, hozzá csigákat, rovarokat eszik. Megeszi persze a hajtásokat is, de ha csak azon próbálod tartani, hiánybetegségek alakulnak ki nála és várhatod tőle a pipihusit meg a tojásokat.

Belagezapista (törölt) 2012.09.18. 11:34:46

@Magyarnaba:
Amúgy igazad van.

@Joooe:
Azért megnézném egy átlagos borsodi vagy somogyi faluban meddig rohangálnának a tyúkjaid. Mert Budapest agglomerációjából könnyű ugatni a mélyszegénységben élőkre.

német humor-angol konyha 2012.09.18. 11:34:53

@unionista: én nem minősítettelek.Te viszont egy nagyon okos ember vagy, tényleg, ez a dögkút dolog mélyen szíven ütött.Mit csinálnék? Elvenném annak a családnak a kölykeit, aki dögkútból eteti őket. Állami fenntartású bentlakásos iskolákban és kollégiumokban helyezném el őket, taníttatnám őket, elsősorban pedagógusnak, hogy tanítsák a népüket. Kb. ennyi. Baszki.

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2012.09.18. 11:35:54

@eszterencs: "A kiscsirke úgy keletkezik, hogy egy kotlós ül a tojásokon 21 napig és kikelnek."

Biztos hogy nem felejtettél ki semmit a képletből? Mondjuk legalább egy kakast? Azt honnan veszik, mert olyat nem adtak...

német humor-angol konyha 2012.09.18. 11:36:21

@látjátok feleim szümtükkel: hát akkor irigyellek, mert mifelénk nem ilyen penge:)

derabitz 2012.09.18. 11:39:20

@Kutchek:

"Még a végén kiderül, hogy a tyúkadományozás egy aljas merénylet a további eladósodás érdekében!"

Nem vagy messze a valóságtól!
Az akció nem más, mint szegény vakítás és nagyon sok közpénzbe kerülő önigazolás az "adományozó" részéről.

mindengyereklakjonjol.hu/

Joooe 2012.09.18. 11:39:32

@látjátok feleim szümtükkel: jogos :) van az utcában lovat tartó bácsi, kis pálinkáért hozok 1-2 futó trágyát, és még a kapcsolatokat is ápoltam :)

unionista (törölt) 2012.09.18. 11:40:48

@német humor-angol konyha:
feudális uradalmi bérmunkás. a cigányok többségének a feudalizmus nem pálya. a férfiak inkább beléd vágják a bicskát, a lányok meg elmennek szülni. te meg mondhatod, hogy bűnözők és nem akarnak dolgozni.

valójában arról van szó, hogy ezekben a kistérségekben tangazdaságot kell szervezni, és a hagyományos szövetkezeti agrártermelést kell visszaállítani. (a kádár rendszert). nem a családi gazdaságok, hanem a feudális uradalmak rovására.

Joooe 2012.09.18. 11:42:20

@Belagezapista: na jó, ott be kell ruházni még egy sörétes puskára is, és meg kell tanítani az asszonyt cigánypecsenyét csinálni :)

(egyébként kívül esem a bp-aglomeráción, nagyon pucc településeken azt hiszem nem is nagyon lehet állatot tartani)

ciconia 2012.09.18. 11:42:49

a rokonaim vidéki házánál mélyre ásott kut van, 1925-ben ásták. Eddig kétszer száradt ki: valamikor az 1930-as években és az idén. Nem termett a környéken semmi, a kukoricák zörögnek, krumpli még a vetőmennyiséget se adta vissza,zöldségféle nincs. De a villanyszámlát mégis be kell fizetni, meg a tbjárulékot is. A fű is kiszáradt, hiába kapirgálna a tyúk.

Karipapa01 2012.09.18. 11:43:20

@Joooe: "Nyúl nem ássa ki magát a kerítésen? :)
Másik meg állítólag nyulat sokkal rosszabb vágni. (Én eddig még csak csirkét meg kacsát vágtam, de egyik oka hogy nem tartok kacsát, hogy túl aranyos és ráadásul ha elvágom a torkát sokáig küszködik) Bár gondolom valami fejbekólintás szerű eljárással kezelhető a dolog."

Hahaha.. ez jó volt :-) A nyulat (házilag) úgy vágják, hogy (ha jobbkezes vagy) megfogod a két hátsó lábát bal kézzel és felemeled, fejjel lefelé lógatod. Jobb kéz tenyér éllel a koponyacsont mögötti első csigolyákra mérsz egy nem túl erős, de határozott ütést. Ezzel eltöröd a gerincét és az állat azonnal meghal. Ezután nem elvágni a torkát, hanem levágod a fejét,ezután egyszerűen megnyúzni. Keress valami ismerőst, aki tudja és tanuld meg, nem egyszerű.
A Kacsának nem a torkát kell elvágni, hanem a fejbúbja mögött egy bemetszést kell csinálni, és fejjel lefelé lógatva kivéreztetni. Ezzel azt éred el, hogy mivel az agya nem kap friss vért, a kacsa egyszerűen örökre elalszik. Gácsér esetében néha kiereszti a hímtagját, de ettől nem kell megijedni, mert az agy oxigénhiánya miatt van.

unionista (törölt) 2012.09.18. 11:45:34

@német humor-angol konyha:
aha. és mondd már el, hogy mégis miből építenél ennyi kollégiumi férőhelyet. 2000-3000 általános iskola van. ezek mellé legalább 1000 legalább 100 fős kollégium kellene. úgy, hogy a gyerekek szülőktől teljesen elválasztva. mitől lenne ez jobb, mint 1000 javító-nevelő intézet. hülye vagy baszki.

Joooe 2012.09.18. 11:45:40

@_zulu_: na ja, ráadásul a disznóöléshez érteni is kell. Fogtunk már le hárman 2 mázsás disznót úgy, hogy a kicsit bepálinkázott böllér már harmadszor szúrta lapockán... szegénynek nem tetszett valamiért, nem nagyon akarta tűrni. Annál biztos könnyebb dolgom lenne egy fejbenyomott nyuszival :)

Ultracivil 2012.09.18. 11:45:54

@unionista:

Gazdag László: Magyarország úttévesztése
c. könyvében, 2009-ben ezt írja a 111.oldalon:

"A modernkori gazdaságtörténetben nincs még egy ország a világon, amelynek ilyen magas színvonalról, ilyen mélyre zuhant volna a mezőgazdasága, mint hazánké. És nincs még egy ország, ahol a politika ennyire a saját agrártermelői ellen működött volna az elmúlt 10-15 évben."
.....
"Iszonyú felelősség terheli a magyar politikai "elitet" a hazai élelmiszergazdaság, a magyar falu jelenlegi állapotáért."
......

91.oldal:

"1990-ben Dr.P Otzen, a Schelswig-Holsten Mezőgazdasági Kamara Elnöke mondta: " A magyar mezőgazdaságot nagyon nagyra értékelik egész Európában, sőt az egész világon….. Kerüljék el azokat a hibákat, amiket mi Nyugaton , sok éven keresztül elkövettünk…. Ne szüntessék meg , ne rombolják szét a nagyüzemeket, mert éppen ebben rejtőzik Magyarország ereje és versenyképessége. „
……

99 oldal:

"a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar exportja, stabilan 5 milliárd dollár fölött lehetne! Vagyis nem folytatódott volna az elmúlt évtizedben eladósodásunk, mert csak az élelmiszer-kivitel egyensúlyba hozhatta volna a hazai külkereskedelmi mérleget."
...

" Ez egyszerűen hazaárulás volt, amit ezek csináltak a mezőgazdasággal"

labi 2012.09.18. 11:46:37

Kutyafülét a sok megnemérősnek...

Mióta eszemet tudom anyámnak van 10-20 tyúkja.

Drága a kajája? Csimótákat ki lehet zavarni "tyúkhúrt" szedni, ahogy velem is tették akkoriban. Kukorica drága? Az. Főleg ha a termelő eladja a nagykereskedőnek, az a kiskereskedőnek és onnan megveszi a csirketartó. De minek járná meg a kőrt, amikor mehet a termelőhöz is? Kézikocsin meg haza lehet tologatni a zsákokat, nem kell húsz mázsát venni egyszerre.
Drága a táp? Sose kaptak.

Drága az állatorvos? Soha nem járt még ott a tyúkok miatt.

Télen drága? Tél előtt egy rész levágás, húslevesek, pörik. Tavasszal indul a pipiüzem, kis sárga golyók az előszobában dobozban. Utána a legjobb rész, a rántottcsirke korszak.

Fútés nélkül megfagy? Frászt. Soha nem volt fűtés az ólban, mégis bírták.

Ez is olyan dolog, amit lehet csinálni okosan és lehet csinálni hülyén...

Mad Mind 2012.09.18. 11:50:37

@FPéter:
Ember, nem mindenki jött faluról. Nagymamám harmadik generációs városi volt. Gazdag polgári családban nőtt fel, szerinted mit tudott a csirketartásról? Nagyapám meg katonacsaládból volt. Ő le is nézte a földtúrókat.

Joooe 2012.09.18. 11:52:04

@Karipapa01: Köszi!
Kacsát próbáltam úgy is (mivel rettenetesen zavart hogy szenved) hogy egyből levágtam a fejét, de még a levágott fej is tátogott meg nézelődött vagy 1 percig, nem vagyok szélsőliberális állatvédő, de azért rossz érzés volt.
(Mulard kacsák voltak, lehet azért is szívósabb)

A tyúkkal egyszerűbb a dolgom, max 15 másodperc és elveszíti az eszméletét, utána még már csak az ideg rángatja kicsit. Sok ember örülne, ha ennyi szenvedéssel megúszná élete végén :)

német humor-angol konyha 2012.09.18. 11:54:29

@unionista: hát látod, többek között ez a baj, hogy néha azt sem tudom, mi ez a katyvasz ország, amiben élünk. Van itt minden, feudalizmus ( oligarchizmus ), kádárizmus, köztársaság a banán, de nyáron- mikor az országot keresztül-kasul bejártuk, nagyon elborzadtam-szomorodtam a vidéki Magyarország falvainak általános állapotán.Összedőlt vagy dőlőfélben lévő házak, leszakadt redőnyök, minden 2. házon eladó tábla, üres utcák, néha 1-2 öreg ember, nyakig érő gaz a portákon. A pusztulás mintha felgyorsult volna. Nem tudom mi lesz a tendencia vége, egész falvakat nő majd be a gaz, a maradék népesség meg a nagyvárosokba megy.Akkor legalább megoldódik a 10 tyúk kakas nélkül esete...

ciconia 2012.09.18. 11:54:45

@labi: a kis sárga golyók = kiscsirke büdösek az előszobában. ez is hozzá tartozik. amúgy a nagyiméknál is voltak az előszobában. a kukoricával idén az a gond sokfele hogy nincs. mert aszály volt. tehát csak kiskereskedetőtől tuud majd venni aranyáron.

Mad Mind 2012.09.18. 11:55:37

@labi:
Húzzál fel Pestre pár mázsa kukoricát.
Orvos sose járt, meg biztonsági öv nélkül is lehet autózni.
Pipiüzem ha van kakas, városban nem nézik jó szemmel(feljelentenek naponta)
Fűtés nélkül megfagyhatnak. Nem minden évben van -25 fok, vagy alatta, de ha van megfagyhatnak.

Joooe 2012.09.18. 11:58:08

@unionista: ez egy lehetőség. Aki maga uzsoráshoz hordja a segélyt a gyerekeit meg börtönbe valónak neveli, örüljön hogy tyúkot kap nem golyót.
Inkább önigazolásnak jó ez, hogy a lehetőséget megkapta, de hogy ténylegesen esetleg nem él vele és éhen hal, az már az ő választása, nem fogok sírni utána. Csak pénzt ne kapjon. Munkát kapjon(és azért bért), ha kell neki. Erre jó a közmunka, nem tudja helyettesíteni (és nem is szabad hogy helyettesítse, nem kommunizmust építünk) a reálgazdaságban elhelyezkedést, de egy végső mentsvár a túléléshez.

ciconia 2012.09.18. 11:58:27

@labi: amikor nagy hideg volt, akkor bizony valahogy melegitettek az ólban. a disznókhoz vittek be pl. melegitett tetőcserepeket, és meleg moslékot adtak nekik, stb. nagy hidegekben igenis gondoskodni kell az állatok melegitéséről is. a kiscsirkéket pl. lámpával melegitették.

német humor-angol konyha 2012.09.18. 11:59:22

@unionista: ettől a " hülye vagy baszki" szövegtől el tudnál szakadni ? Ahogy láttam, itt senki más nem szidja a másikat, csak te. Tudod mit? Fogadd örökbe az egész dögkutas bagázst a pi**ába, lízingelj egy kakast is nekik, vagy döntsd meg a rendszert, támaszd fel Kádárt vagy Pinochetet, mit bánom én, de szakadj le rólam. Óra indul...

élhetetlen 2012.09.18. 11:59:30

@ursus artos: A griffmadarad kotlott el, hogy aláfért 75 csirke? HÚÚÚÚ...

Karipapa01 2012.09.18. 12:00:42

@Joooe: "Kacsát próbáltam úgy is (mivel rettenetesen zavart hogy szenved) hogy egyből levágtam a fejét"

Az első kacsámat úgy vágtam le, hogy az udvarban a favágó tönkön a baltával lecsaptam a fejét. Még a hátam közepe is véres volt, a szomszéd öreg parasztbácsi meg ott röhögött rajtam. Ezek után átjött a szomszéd néni és levágott nekünk egy másik kacsát (elfért a hűtőben), na így tanultuk meg a párommal, hogy hogyan kell. Hiába, tanulás nélkül nem megy...

Joooe 2012.09.18. 12:00:49

@Mad Mind: ha kinn kapirgál, nagyon megvastagszik a tolla télire... kis szalma és zárt hely kell neki és nem fagy meg. Meg se fázik ha nincs hozzászoktatva a meleghez.
Ha viszont fűtesz rá akkor megfázik amikor kimegy a fűtött helyről... nem hogy nem érdemes hanem nem szabad.

Kutchek (törölt) 2012.09.18. 12:00:51

Ha majd elszabadulnak az élelmiszer árak, meg az állam is becsődöl vagy lenullázák a szociális kiadásokat, akkor majd itt áll sokszázezer szerencsétlen, aki csirkehúst meg tojást is csak a tescoban látott.
Én akkor örülnék ha lenne néhány gyümölcsfa, pár tucat baromfi, egy kis vetemény.

Nem píár fogásnak indította el a kormány ezt a programot! Hanem, amikor beüt a csőd, lecsökkentik a segélyeket akkor tudj mit kezdeni magaddal.

ciconia 2012.09.18. 12:03:35

és hogy a poszt eredeti témájához is hozzászóljak: azért manapsság roomák és nemromák is szivesebben állnak amelóhoz ugy hogy más is hozzáférjen... a segilyke kevés, de nem kell érte fáradozni. ezért jó.amiért fáradozni kell, az nem jó. márpedig a kukoricát vagy kapálni kell vagy gyomirtózni. a kapálás fáradságos, a gyomirtó méregdrága. sokaknak ajánlom olvasásra ezt a blogot:
nyomorszeleblog.hvg.hu/2012/02/24/274-nekik-miert/

Joooe 2012.09.18. 12:03:54

@látjátok feleim szümtükkel: Vághatja a saját telkén vagy a határban bárhol. Aki vidéken pénzért vesz ilyesmit ott tényleg probléma van fejben :)

Joooe 2012.09.18. 12:06:04

@Karipapa01: :D
Hát igen.
Azért is jobban szeretem "rendesen" levágni mert úgy összegyűjthető a vére és pl húslevesbe egyben belefőzve nagyon finom.
(Ha csak egy baromfit vág az ember annak általában nincs annyi vére hogy hagymás vért érdemes legyen csinálni)

ciconia 2012.09.18. 12:07:10

@Joooe: nem vághatja. ha vágja, az lopás. de tényleg lopják. és ez baj. mindent lopnak.

yanick 2012.09.18. 12:09:01

Mi városban lakunk, falusias környezetben. Az udvaron kacsák, libák, csirkék (kotlóssal), tyúkok vannak. Volt, hogy pulykát is tartottunk, de volt már birkánk is. Nyulunk is majdnem mindig van. A tartásuk ráfizetéses, a feleségem az első évben írt mindent pontosan. De nem érdekel! Mert a gyerekeimnek lesz némi fogalmuk az állattartásról, és biztosan nem fognak olyan sületlenségeket írogatni, mint itt sokan teszik. Rengeteg dolgot megtanulnak - szórakozva. És ami nagyon fontos: nem mindenféle hulladékon felnevelt "gyári" húst eszünk. (A napokban vettünk "csibe fasírtot". Majdnem elhánytam magam tőle...)
Az itt írogatóknak ajánlom: ne számolgassanak, hanem próbálják ki az állattartást. Majd látják...

német humor-angol konyha 2012.09.18. 12:10:06

@Joooe: láttad a közmunka mennyi ellenérzést szül?

Karipapa01 2012.09.18. 12:11:59

@Joooe: " ha kinn kapirgál, nagyon megvastagszik a tolla télire... kis szalma és zárt hely kell neki és nem fagy meg. Meg se fázik ha nincs hozzászoktatva a meleghez.
Ha viszont fűtesz rá akkor megfázik amikor kimegy a fűtött helyről... nem hogy nem érdemes hanem nem szabad."

Úgy van !! A tyúkól esetében maximum arról kell gondoskodni, hogy télen a szél ne fújjon át akadálytalanul az ólon. Sok megoldás van, én raffiazsákokat vágtam össze és azt szegeltem kívülről az ólra. A fólia nem jó, mert befülled, szellősnek kell lennie. Így is elég magas hőmérsékletre fűtötték az állatok az ólat. Ez esetben nyitva kell hagyni az ólajtót, hogy az állatok ki tudjanak menni lehülni és ki is mennek.

német humor-angol konyha 2012.09.18. 12:17:16

@Kutchek: és ha elszabadul a pokol, örülj, hogy nem a te kerítésed előtt állnak egy kis almáért, krumpliért, karddal a kezükben. Na ez itt a baj, hogy a szándék jó, az eszközök talán átgondolatlanok, a jövő meg nem túl fényes.

Joooe 2012.09.18. 12:20:27

@ciconia: tudomásom szerint csak akkor lopás, ha az adott terület erdőgazdálkodásba van vonva, akkor az erdészet engedélye kell hozzá.
Egyébként csak gazdátlan javak tulajdonba vétele, ami ptk szerint legális és érvényes tulajdonszerzés.

Nem tudom jártál-e már vidéken, de teljesen életszerűtlen, hogy ne vághatnál egy botot magadnak dzsindzsából. Hogy van-e olyan jogszabályi pont amit sért, nem tudhatja senki biztosan, még a legjobb jogászoknak sincs a fejében a teljes magyar jog, de még a rendőr sem fog baszogatni érte. (Kivéve ha barna a bőröd és emiatt rád akar szállni :D)

Joooe 2012.09.18. 12:30:09

@német humor-angol konyha: nem, nem tudok róla.
Nekem az véleményem, hogy ép-egészséges embernek ne adjon pénzt az állam. Az állam szolgáltatást adjon. Legfeljebb kevesebbet vonjon el attól, akit támogatni akar, mert az államnak hasznos tevékenységet folytat (pl. gyereket nevel). Azokat, akik nehéz helyzetbe kerülnek mert nincs munkájuk, úgy támogassa az állam, hogy munkát ad nekik, természetesen alacsonyabb bérért mint a versenyszférában kereshetnének, hiszen ez nem azért van, hogy a rendes megélhetést biztosítsa, hanem rendkívüli helyzetben egy mentsvár. Meg úgy támogassa az állam, hogy nem kell fizetniük alap dolgokért (egészégügy, oktatás a gyerekeknek). Ezen felül meg mindenki boldoguljon ahogy tud. Szerintem a jelenlegi intézkedések ebbe az irányba mutatnak, és nem látom be milyn _jogos_ felháborodást szülhet ez. A jogtalan hőbörgés meg kit érdekel?

Joooe 2012.09.18. 12:35:39

@yanick: Azért ha amit te előállítasz annak az árát nem az olcsó teszkós csirkéhez hasonlítod, hanem a csak sok utánajárással és/vagy drágán beszerezhető (ha egyáltalán be tudod szerezni) jó minőségű (akár bio) áruhoz akkor már mindjárt nem lesz veszteséges a dolog...
Mert ha levágsz egy tyúkot és mellé teszed azt amit megvettél x Ft-ért azért látszik hogy nem ugyanaz a minőség és ebből következően nem ugyanaz az értéke sem.

Én pillanatnyilag úgy érzem, hogy a tyúkjaim nem csak egy érdekes hobbit és jó minőségű húst jelentenek (bár elsősorban ezért tartom őket) de gazdaságilag is igazolható a hasznosságuk.

unionista (törölt) 2012.09.18. 12:40:30

@Ultracivil:
a késő kori kádár rendszerben az agrártermelés elég jól ki volt találva.

volt 12 (államinak nevezett, valójában) régiós mintagazdaság. ezek köré szerveződtek a járási (kistérségi) tulajdonban levő termelőszövetkezetek. minden családnak volt háztáji kisbirtoka. amiből nem lehetett feudális uradalom. de elvben lehettek volna családi, vagy családias gazdaságok úgy, hogy a kistérségben a rokonok, a jó szomszédok, a jó ismerősök összefognak. és akkor lehetett volna privát birtokuk. vagy szövetkezeti üzletrészük.

a családi gazdaság határhaszon elmélet szerint működik. tipikus kapitalista formáció. annyiért adjuk el a terményt, amennyiért el lehet.

az elvégzett munkaegységek után kaptak az emberek teljesítménybért. hogy pontosan mennyit azt a piac szabta meg.

a termelő szövetkezet mellett volt egy szintén járási tulajdonban levő takarékszövetkezet. ez volt "zöld bank". ami az agrártermeléshez forgóeszköz hitelt nyújtott.

és ehhez a járási konglomerátumhoz kapcsolódtak a feldolgozó ipar, a kerületi üzletláncok és gyorséttermek. a "vörös csillag" marxista-leninista hülyeségből lett a "csillag csemege".

ez teljesen jól működött. és működhetne ma is. a mellette működhet a magángazdaság. a családi gazdaságban jobb minőségű terményt kell előállítani, mint a téesz (olcsóbbat nyilván nehéz). és jobb minőségi készárut kell a polcokra, vagy a pultokra tenni. versenyezni kell a kerületi bisztróval.

de az agrárgazdaság részben (sőt akár döntően) lehet köztulajdonban. nem állami, hanem a termelés járás, a kereskedelmi szolgáltató egységek a városi kerületek kezében.

a high tech ipar az, ami nem működhet köztulajdonban. azért nem, mert egy polgármester nem nagyon tudja hogyan kell távközlési hálózatot építeni. de azt nagyjából felméri ésszel hogyan kell a kerületben hurkát és kolbászt sütni. vidéken pedig azt, hogyan kell a disznászatot, vagy a tehenészetet fenntartani.

döntően a high tech iparban kell laissez faire kapitalizmus. a hagyományos ágazatokban kis túlzással kommunizmus kell. nem erőszak és terror. hanem domináns köztulajdonlás. járási és kerületi önkormányzati keretek között. az egyéni képviseletre alapozva pártitkárok nélkül.

ne azért válasszuk meg valakit, mert ilyen, vagy olyan párti. hanem azért, mert a lakókörnyezetben null szaldóval működtet hagyományos ágazatokat.

Joooe 2012.09.18. 12:47:25

@látjátok feleim szümtükkel: hagyományos agyag kemence nem okozhatott égési sérülést, legfeljebb egy kellemetlen élményt, de ahhoz is rendesen be kellett izzítani, nekem is van, tudom.

Nagyon sokáig tartja a meleget, de hirtelen sokat nem tud leadni.

Nekem van egy kis tanyám, oda ha kimegyünk a hideg házat kell felfűteni. Úgy szoktuk, hogy egyszerre rakunk tüzet a kemencébe, és egy kis vaskályhába. A kemencénél órák, míg elkezd fűteni, viszont reggelig fűt, a vaskályha hirtelen nagy meleget ad, átmelegíti pár óra alatt a falakat, berendezési tárgyakat, levegőt, és utána a kemence temperálásra tökéletes, még úgyis, hogy huzatosak az ablakok.

vizsla74 2012.09.18. 12:52:05

édesjóistenem, hogy mennyi irgalmatlan ökörséget hordanak itt összevissza egyesek ebben a témában. Besz@rás, komolyan. Imádom, amikor a V. kerületből megy az észosztás a túkügyi szakértőktől. Olyanoktól, mint anno a tesóm egyik hasonszőrű ismerőse, aki miközben szopogattam a levesből a tyúknak a lábát, hűledezett, hogy:
"jé, ti megeszitek a tyúknak a kezét?"

fűtött tyúkól, meg állatorvos a tyúkhoz... jacuzzi+masszőr nem kéne?

Amúgy meg sokan leírták, akik csinálják: sok munka nincs 10 tyúkkal, ha van kakas lesznek kiscsirkék is(bár ezekre eleinte azért vigyázni kell), megeszik a konyhai hulladékot is, de kell a szemes takarmány is, és a mai világban egy átlagos vidéki családnak nincs semmi földje, csak a kertje, abból pedig nem terem annyi(leginkább semennyi nem terem 800m2-en, mert nem fér el a konyhakert a ház és a gyümölcs miatt..) takarmány, hogy olcsóbb legyen, mint az egészet a teszkóból megoldani
VISZONT: olyan húst kapsz a csirkéből, amit meg kell rágni, és csirkehús íze van, amit ma szerintem sokan már nem is ismernek.
Nekem ezért megéri, meg azért, hogy a gyerekek lássanak ilyet, kicsit foglalkoznak is vele+amikor fogom a baltát, és megyek levágni egyet, akkor a nagyobbik 3,5 éves fiam már hozza is a bográcsot, és örvendezik, hogy jujjdejó, megint finom kakaspörkökltöt eszünk
no ez a frankó

2012.09.18. 12:52:25

@Joooe: A disznóval vigyázni kell valóban, csúnya sérülést tud okozni egy rúgással. mondjuk nálunk max. egy pálesz van szúrás előtt, attól még nem hülyül meg senki. Na meg EU-konform homloklövés után szúrunk.

2012.09.18. 12:53:19

@Joooe: A disznóval vigyázni kell valóban, csúnya sérülést tud okozni egy rúgással. mondjuk nálunk max. egy pálesz van szúrás előtt, attól még nem hülyül meg senki. Na meg EU-konform homloklövés után szúrunk.

Joooe 2012.09.18. 13:21:12

@vizsla74: volt ismerősöm, aki gyökérgumós növényre példaként a dinnyét hozta :))

Takarmány biztosan kell mellé, de az egészséghez és jó ízhez szükséges kapirgálás 800 m2-en, és gyümölcsfák alatt is megvalósulhat.

Tetszett a masszázsos beszólásod, tényleg nagyon kevés foglamuk van egyeseknek arról, hogy miről beszélnek :))

Joooe 2012.09.18. 13:22:28

@vizsla74: volt ismerősöm, aki gyökérgumós növényre példaként a dinnyét hozta :))

Takarmány biztosan kell mellé, de az egészséghez és jó ízhez szükséges kapirgálás 800 m2-en, és gyümölcsfák alatt is megvalósulhat.

Tetszett a masszázsos beszólásod, tényleg nagyon kevés foglamuk van egyeseknek arról, hogy miről beszélnek :))

Joooe 2012.09.18. 13:23:49

@vizsla74: volt ismerősöm, aki gyökérgumós növényre példaként a dinnyét hozta :))

Takarmány biztosan kell mellé, de az egészséghez és jó ízhez szükséges kapirgálás 800 m2-en, és gyümölcsfák alatt is megvalósulhat.

Tetszett a masszázsos beszólásod, tényleg nagyon kevés foglamuk van egyeseknek arról, hogy miről beszélnek :))

2012.09.18. 13:42:19

@vizsla74: Ennyi, jól összefoglaltad. Tényleg látszik, hogy ki az aki látot már 10 méternél közelebbről falusi portát, és ki az a ki nem. A fűtött tyúkólon én is harsányan felröhögtem, de tetszett a porta végben termesztett kukorica is. Hát esetleg köles, kanárinak.

2012.09.18. 13:45:42

Az volt már hogy fos a blogmotor?

Joooe 2012.09.18. 13:47:32

@_zulu_: bizony! A háta felől kell fogni, a megfelelő technikával, és nem utolsó sorban keményen. Ez egy egyszeri hiba volt, az utóbbi jópár évben már mi is EU-komform homloklövünk, de épp volt valami probléma ezzel, nem emlékszem már, így csak szúrtunk.
(Disznót egyébként nem tartunk a családban, a tyúkkal ellentétben napi gondozást igényel, és elég büdös tud lenni. Általában keresünk valakit aki megbízhatónak látszik és megnézhető,ellenőrizhető hogy milyen körülmények között tartja, élve elhozzuk futón és úgy vágunk. Minél több zöldet eszik annál finomabb húsa. A darán nevelt se rossz, de nem annyira nagy ínyencség, de amelyik tápot kap annak már a szarának a szagán érzem messziről, hogy ezt nem szabad megvenni)

2012.09.18. 13:50:13

@Joooe: Már mi sem vágunk, én régen várolakó lettem, apám halála után meg már anyám sem kínlódott disznókkal. De a mai napig nosztalgiával gondolok a jó kis családi disznótorokra...

Joooe 2012.09.18. 14:18:59

@vizsla74: "Nekem ezért megéri, meg azért, hogy a gyerekek lássanak ilyet, kicsit foglalkoznak is vele+amikor fogom a baltát, és megyek levágni egyet, akkor a nagyobbik 3,5 éves fiam már hozza is a bográcsot, és örvendezik, hogy jujjdejó, megint finom kakaspörkökltöt eszünk
no ez a frankó"
Néhányan, akik csak elméletben ismerik az ilysemit, kiakadnának ezen. Nekem is az a tapasztalatom hogy egy gyereknek nem hogy traumát nem jelent az ilyesmi, hanem teljes természetességgel elfogadják, hogy amíg él aranyos, miután levágjuk utána finom :)
Olyan gyerekek hisztiznek be az "aranyos pipi" levágásán, akikbe egy torz vilégkép van beleerőltetve, mert már a szülők is olyan álságosak, hogy ha megvesszük a boltban (tehát mással vágatjuk le és tartatjuk rossz körülmények között) akkor az rendben van, míg ha jó körülmények között van tartva és mi humánusan levágjuk, akkor az kegyetlenség...

unionista (törölt) 2012.09.18. 14:20:40

@Joooe:
a cigánysoron néhány tyúkkal nem mész semmire. főleg ha nincs mit enned. vagy ha neked éppen van, akkor a szomszédnak nincs. és mindegy, hogy a te gyereked van börtönben, vagy a másiké. erre a közegre akarjátok ráerőltetni a konyhakertet. azért, mert az a nagyközségben bevált. főleg akkor ha a családban úgy egyébként van egy kereső. és nincs nagyon sok gyerek. leírják, hogy levágta a tyúkot. a szezonjában megettek egyet, kettőt. és többi ment a fagyasztóba. klassz. csak mondjuk képzeld már el, hogy öt kisgyereked van. tartsd már el egy konyhakertből. úgy, hogy egyébként a környéken nincs kerítés. lehet mondani, hogy ne szüljön ötöt. és akkor mit csináljon? lőjön le hármat?

vagy kommunistának kell lenni, vagy kapitalistának, vagy kereszténynek. nem vagyok biszku béla. elvben lehetnének a rendek kézben levő kommunák is. ami a világi szövetkezet alternatívája.

elvben működhetne az is, hogy az érsekség valamelyik kolostorába a cigánylány beállhat apácának. nem kell 13 évesen szülni. hanem van egy menekülési útvonal. persze aztán szabadon kiléphet rendből. mert majd szerelmes lesz egy tisztességes fiúba. akinek van munkája. azért, mert ő a szerzetesekkel dolgozik. és akkor ez a cigány fiúnak és a lánynak nyilván sokkal inkább pálya, mint kiskamaszként gyereket szülni, vagy gyermek-prostituálttá válni illetve őket futtatni.

csakhogy a főpapok újabb kommunákat nem akarnak. azért nem, mert akkor világossá válna, hogy a dolgozó rendek szolgálják a közjót, és nem a püspöki palotában lebzselő bíborosok.

ha német-osztrák-svájci mintára lenne tartományi miniszterelnök, akkor éppenséggel megférne mellette az érsek. csakhogy a főpapok többsége nem a rendek pártján áll. az egyház a kincstárból a pénzt kifelé akarja pakolni. pedig annak igen a rendeknek egy agrártérségben igen jelentős gazdasági ereje lenne. pontosan tudják a bíborosok is. azért nem akarnak ilyeneket tömegesen szervezni. és ezt nem lehet kívülről megváltoztatni. akkor a téesz felől kell elindulni. első körben az lehet a megoldás.

unionista (törölt) 2012.09.18. 14:35:29

@Kutchek:
nehogy azt gondold már, hogy a feudális kisárutermeléssel lehet a válságból kikeveredni. az a lakosság nagyon kis részének nyújt lehetőséget. értem persze, hogy a parasztok (te is) a kapitalizmus bukására játszol. de nehogy azt gondold már, hogy az jó lesz. azért nem, mert az agrárterméket nem fogod tudni eladni. és az városi emberek inkább centrum vitamint fognak venni. mert az lesz az olcsóbb. azon is el lehet élni.

te abban gondolkodsz (amiben egyébként a tipikus magyar paraszt), hogy majd jön a nagy élelmiszerhiány, és azzal felértékelődik az agártermelés. mert majd úgy működik a piac, hogy kevés az áru. vagyis hiánygazdálkodásban gondolkodsz. csakhogy ebben az esetben hadikommunizmus lenne. beszolgáltatás. mint az 50-es években.

nehogy azt gondold már, hogy élelmiszerhiány esetén egy láda almát el fogsz tudni cserélni egy telefonra. rekvirálják a földet. mert az sokkal nagyobb érdek annál, hogy te pöffeszkedjél a tyúkól előtt.

Joooe 2012.09.18. 14:37:26

@unionista: nem értem mit akarsz ezzel mondani?
Fogadjuk el azt a tényt, hogy az adófizetők nem adnak pénzt valakinek (függetlenül attól, hogy cigány-e) csak mert ő elintézte, hogy rászoruljon. Azt hiszem, hogy ez az alaptétel minden vitán felül áll. Pont az volt az elmúlt évek magyar politikájának baja, hogy a rászorultságot támogatta, ezáltal kívánatos útként jelölte ki, és ezt az állami elvárást teljeítve lett is rengeteg rászoruló. Az állam legfeljebb munkát adhat ajándékba (persze nyilván a piacinál alacsonyabb bérezéssel), de pénzt semmiképpen.

Na most ha valakinek otthon van a földje, meg kurva sok szabadideje mert nem dolgozik, akkor miért ne termelje meg magának a szükséges élelmiszert?

Illetve az eddigieket elfogadva (pénzt NEM ADHAT az állam, mert nem igazságos, munkát azt ad, és még ráadásul a háztáji gazdálkodásba is besegít) milyen alternatív javaslatod van, ami jobb?

Joooe 2012.09.18. 14:57:13

@_zulu_: Nagypapám tartott még disznót az egész családnak, de csípőprotézissel már ő sem vállalta, és meg is halt tavaly, úgyhogy - mivel kell az ismert eredtű hús - jópár éve ismrősi körből vett diszót vágunk. Erre is azt mondanám, hogy érdemes, anyagilag is, minőségileg is, mint a házi tyúktartás. :)

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.09.18. 15:07:57

@Joooe: Az állam foglalkoztasson kevesebbért, mint a piac, és mindezt tegye ajándékba?
Örüljön az ember, hogy az állam kegyeskedik havi negyvenért füvet kaszáltatni?

Valamit nagyon félreértesz a társadalommal kapcsolatban!
Ebben a jóléti rendszerben nincs szükség annyi emberre, mint amennyi most van. (ezt azt jelenti, hogy azt az értéket, amit el tudunk fogyasztani, fel tudunk halmozni, sokkal kevesebb ember állítja elő, mint amennyi él az országban)

Noh, akkor két választásod van: vagy visszaosztasz a megtermelt értékekből azoknak, akire nincs szükség, vagy megölöd őket.

Ha nem osztasz vissza, rengeteg _lojális_ rendőr kell, akik éjjel nappal vigyáznak rád és az értékeidre.
A rengeteg lojális rendőr pedig simán többe kerül, mint a segély, nem beszélve arról, hogy a rendőrség elsősorban téged fog korlátozni (úgy könnyebb megvédeni téged), és csak másodsorban fogja a bűnt üldözni.

unionista (törölt) 2012.09.18. 15:18:56

@Joooe:
hol van a cigányok többségének földje? mutasd már meg a google térképen, hogy a vidéki cigány nagycsaládoknak tömegeinek mégis hol vannak a földbirtokaik, ahol csak henyélnek és nem dolgoznak.

feudális kisárutermelést akarjátok visszavezetni. ami egy hobbikertészet gyakorlatilag. de abból egy cigány nagycsalád biztosan nem tud megélni. és ezt felmérik ésszel. ezért abba tömegesen nem fognak belekezdeni. lehet tyúk, kacsa, liba program.

ha valaki akart családi gazdaságot szervezni, akkor erre volt lehetősége. százmilliárdos támogatások voltak. a cigányok nem éltek ezzel a lehetőséggel. azért, mert ennek az egésznek nem volt alternatívája.

az, hogy a járásban az összes cigány a kincstári földalapból közösen bérel egy birtokot. és akkor azt a választott kisebbségi vezető igazgatja úgy, mint egy téeszt. mondjuk egy nagy disznászatot, vagy tehenészetet. ami a cigányoké.

persze a romák többsége benne lenne abban, hogy ebbe szálljon be aki akar. mert azt disznót, vagy tehenet fel kell dolgozni, az árut el kell adni. és nincs annyi szakértelmük és induló tőkéjük, mint mondjuk pick márknak. de az simán működhet, hogy van egy szövetkezeti sertéstelep. szövetkezeti paprikaföld. csak ezt a sok falusi kisparaszt nem akarja alternatívaként.

de nem azért, mert nem működne. hanem azért, mert de. pontosan tudja, hogy ez a megoldás. csak valakinek ki kellene mondani, hogy az agrártermelés el lett kúrva. és nem feudális irányba kellene haladni. magánbirtokok vannak. mindegy, hogy az ángyán-féle ősskanzen, vagy a csányi-féle nagybirtok rendszer. egyik se lesz működőképes.

a hagyományos ágazatokban a köztulajdonlás irányába kell lépni. a high tech iparban kell magántulajdon. mert egy tyúkot nagyjából mindenki fel tud nevelni. ha nem ért hozzá, akkor majd kitapasztalja. az emberek gyereket is tudnak nevelni ösztönösen. ehhez kell a nagycsalád. ami nem az állam, hanem a szövetkezet.

de szövetkezeti keretek között nem lehet autót gyártani. legfeljebb csak szekeret, amit húz az igás ló. de arra is szükség van. csak azt inkább egy agrár közüzemben kell előállítani. magyarul a mezőgazdaságban "kommunizmust" kell csinálni: világi, vagy egyházi kommunákat.

ez a hegedűs zsuzsa féle hobbikertészet mégis hol működik szerinted?

hollandiában van 12 tartomány. a kárpát-medencében is lehetne egy tucat régió. azokban kistérségek: városias és vidékies önkormányzati társulások. és akkor a kistérségben van egy kertészet. és az emberek tömegesen meg tudnak élni. te meg azt mondod, hogy a cigánysoron miért nem termelnek tulipánt. azért, mert abból sehol nem él meg egy nagycsalád.

nem arról van szó, hogy volt kurva sok jó program, ami a cigány kultúrára volt szabva. de azok csak a gettóban és a putriban henyéltek.

nem tudom mit nem értesz ezen. a járásban kell egy szövetkezeti sertéstelep. a kerületbe egy szövetkezeti húsbolt. és akkor abban lesz cigány kondás és hentes. és a családi gazdaságoknak ezzel kell versenyezniük. de ehhez nekik nyilván megint össze kell fogniuk. és ez az egész a közösségi tulajdonlás irányába való elmozdulást jelenti.

de a mercedes gyár nem lesz közös. mert hiába gyűlne össze a kistérség apraja nagyja. nem nagyon tudnának mercedest előállítani. disznót meg de.

derabitz 2012.09.18. 15:29:50

@vizsla74:

"fűtött tyúkól, meg állatorvos a tyúkhoz... jacuzzi+masszőr nem kéne?"

Bizony láttam már fekvőkéményes ólat, melyben nem csak csibéket neveltek tavasztól nyár végéig, hanem télen ott tartották a maradékot tojást termelni.

Az átkosban kötelező volt a baromfiak baromfi pestis elleni oltása. Elmulasztását komolyan szankcionálták. Ilyenkor az állatorvos vagy a segéd szemrevételezhette az egész állományt és bizony sokszor teljes állomány írtást rendelt el. Ennyit arról, hogy miért szükséges az állatorvos jelenléte.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.09.18. 15:53:09

@unionista: És hogy' lesz legalább reménye az Iphon-ra annak, aki egy ilyen kommunisztikus (egyházi) gazdaságban dolgozik?

Nekilátnak termelni a népek.
Ha nem traktorral szántanak, akkor nem lesznek hozamok, ha traktorral szántanak, nem kell több munkás, mint amennyi most van.

A járási sertéstelep miért foglalkoztatna több embert, mint amennyi kell bele?

Joooe 2012.09.18. 15:58:26

@unionista: továbbra sem válaszoltál arra a kérdésre, hogy mi lenne az alternatíva a munkával nem rendelkezők megsegítésére.
Utaltál ugyan arra, hogy munkahelyük lehetne, ha lennének termelő szövetkezetek(de ugye munkahelyük most is lehetne, ha bejárnának olyan helyre ahol van munka... és mi a teendő azzal akinek mégsincs munkahelye? csak ilyen közmunka szerű segítség jöhet szóba, nem?), de ugye nem szabad elfelejteni, hogy nem kényszeríthetők a földtulajdonnal rendelkezők ilyenbe. Én magam is kívánatosnak tartanám, ha állami földeken valódi termelés indulhatna be, ilyen helyeken lehetne érdemi munkában közmunkásokat vagy elítélteket foglalkoztatni.
Azt hiszem az, aki nem tud saját telkén minimális önfenntartást folytatni (inkább szándékosan nem akar, hogy mutassa milyen szerencsétlen) az nem nagyon érdemel segítséget. Aki mégis "jó útra" szeretne térni annak helyes, ha az állam segít az induló költségekben.

unionista (törölt) 2012.09.18. 16:01:14

@derabitz:
nagyjából ez a jobboldal logikája: ha nekem van otthon akváriumom, akkor nem értem, hogy nagycsaládok miért nem élnek tömegesen meg a halászatból.

nem nagyon értik, hogy a cigányoknak első körben földet kell adni. és mivel nem akarnak családi gazdaságokat ezért szövetkezeti birtokokat kell kialakítani. ami a járásban élő cigányságé. vagy ha abba a magyarok is be akarnak társulni, akkor mindenkié. egy közös nagybirtok.

és akkor az elvégzett munkaegységek után mindenki teljesítménybért kap. hogy pontosan mennyit azt a piac határozza meg. attól függően, hogy mennyiért lehet a terményt eladni. a termelő szövetkezet működhet a járásban.

a városias kerületekben pedig értékesítési szövetkezetek. szövetkezeti boltok, talponállók. amit nyilván a prolik vesznek igénybe. mert viszonylag olcsó és jó minőségű lenne. és ez a tesco valódi alternatívája. és nem az egyébként ugyanolyan szar nagyon magyar offshore üzletlánc.

Joooe 2012.09.18. 16:08:40

@unionista: ja és hogy hol van földjük?
A ház mellett. :)
Nagypapámnak 1000 nm körüli telke volt a házhoz, ezen volt egy kis udvar a ház eelőtt, volt tyúkudvar, volt disznóól, volt konyhakert (krumplit, répát, zöldséget, paradicsomot, paprikát, karalábét, karfiolt, stb, soha nem vett) volt pár gyümölcsfa, volt kis lucernás, takarmányrépa kiegészítésnek a takarmányozáshoz és még egy darab szőlő is, amin 4-5 hektó bor termett egy évben.
Ennyi földre van szükség családonként, és vidéken azért nem jellemző 1000 m2/ 300 n.öl-nél kisebb telek.
Tehát van nekik, csak nem élnek vele.

Különbséget kell tenni az között, hogy valaki szerencsétlen sorsú és nincs lehtősége, vagy aki a könnyebb utat keresi és eltartatja magát. Ne féltsd a cigányokat, nem hülyék, ha nem lesz más lehetőségük dolgozni fognak, nem fognak éhen halni. De amíg van más lehetőség, nem fogják törni magukat.

Joooe 2012.09.18. 16:10:50

@unionista: ja és hogy hol van földjük?
A ház mellett. :)
Nagypapámnak 1000 nm körüli telke volt a házhoz, ezen volt egy kis udvar a ház eelőtt, volt tyúkudvar, volt disznóól, volt konyhakert (krumplit, répát, zöldséget, paradicsomot, paprikát, karalábét, karfiolt, stb, soha nem vett) volt pár gyümölcsfa, volt kis lucernás, takarmányrépa kiegészítésnek a takarmányozáshoz és még egy darab szőlő is, amin 4-5 hektó bor termett egy évben.
Ennyi földre van szükség családonként, és vidéken azért nem jellemző 1000 m2/ 300 n.öl-nél kisebb telek.
Tehát van nekik, csak nem élnek vele.

Különbséget kell tenni az között, hogy valaki szerencsétlen sorsú és nincs lehtősége, vagy aki a könnyebb utat keresi és eltartatja magát. Ne féltsd a cigányokat, nem hülyék, ha nem lesz más lehetőségük dolgozni fognak, nem fognak éhen halni. De amíg van más lehetőség, nem fogják törni magukat.

Joooe 2012.09.18. 16:22:28

@derabitz: butaság, nem kell sem a kiscsirkének fűteni, sem a tyúknak télen, akkora tollat növeszt, amennyit a környező hőmérséklet indokol. A frissen kikelt kiscsirkéknek kell, hogy eleinte a kotlós melengesse, de nagyon gyorsan alkalmazkodnak, ha egészségesek, és van nekik elég ennivaló.
Állatorvos csirkéhez: sokan sokféleképpen leírtuk... fogadd el, hogy életszerűtlen :)

derabitz 2012.09.18. 17:21:41

@Joooe:

Naná, hogy nem szükséges! Azonban, ha jobb termelési eredményeket akarsz elérni és nem 10 tyúk után napi 1-2 tojással beérni, bizony javítanod kell a tartási körülményeken. Ne akard nekem elmagyarázni, hogyan kell baromfit tartani háztájiban. Van elég tapasztalatom benne és nem érem be annyival, hogy évi 50-80 tojás után fazékba küldöm őket.
Vannak akik beérik azzal, hogy kiszórnak állataik elé egy marék akármit és annyi. Ha jó tojás termelést, megfelelő hús gyarpodást akarsz elérni, bizony tenned kell azért. Az természetesen más tészta, ha neked elég a féléves inas-rágós csirke húsa.

rolika 2012.09.18. 17:24:30

@_zulu_: Ó, azt el is felejtettem, hogy ha még valaki a közvetlen szomszédaim közül állatokat merészelne tartani, ölre mennénk az erőforrásokért. A féltucat patásnak letarolom az egész belátható faluvéget. Túl sokan lettünk, túl kevés helyre. A dédnagyapám házában lakom, a háború előtt ötödannyi ház volt, és mindenhol termeltek valamit. Mondjuk nekem is minden évben megnő 10-20 m2-rel a konyhakert, a fokozatosság elve alapján :-) Van hely a 3000 m2-es telken. Itt kezdődik: 800-1000 m2-en senki ne akarjon gazdálkodni, mert belefullad a sz.rba!

Lajosforras 2012.09.18. 17:59:17

@látjátok feleim szümtükkel: békés és csongrád megyében, szinte mindegyik faluban.

unionista (törölt) 2012.09.18. 18:05:42

@kolbászoszsömle:
lehet szövetkezeti traktor, de abba biztosan nem kell csúcstechnika. az agrártermeléshez elég mondjuk a karburátor, és nem kell injektor. elég az, amit tudott a trabant, vagy a régi skoda. a mezőgazdaság ezért tudott működni az átkosban. az agártermelést a a high tech embargó (a cocom) nem sújtotta. bőven elég volt a csehszlovák zetor.

a példákat vég nélkül lehetne sorolni. hagyományos agrártermelésben mindenhol rezisztív érintőfelületet alkalmaznak. amikor az áramkör (józan paraszész szerint) úgy zár, hogy két réteg a nyomás hatására érintkezik. a high tech cuccokban minden kijelző kapacitív. egy vezérlő érzékeli, hogy egy elektromos felhőbe belenyúltál. a paraszt jó erősen nyomkodja az telefont. nem azért, mert hülye. hanem mert józan ésszel úgy képzeli, hogy az "üveg" alatt a "fémfelületek" összezárnak. nincs se üveg, se hagyományos értelemben vett ötvözet. egy csúcskategóriás telefonban minden kemikália, minden műanyag.

az agrártermelésből ezt az egészet ki kellene hagyni. csak az probléma, hogy akkor nem lesz extra profit. akkor a vállalatban nem nagyon lehet nagytőkés. se nemzeti, se nemzetközi.

tőkés logikája az, hogy egy ágazatba betol százcsillió forintot és várja, hogy kétszázcsillió jöjjön ki belőle. vagy még több. minél több, annál jobb. persze lehet, hogy az egészet elbukják. a nokia legyártja az új lumia akárhányszázas készüléket. és akkor izgulnak, hogy a tinik megveszik-e. és mindenféle sztárok vonaglanak a reklámban, hogy vegyed meg. mert ha nem, akkor az óriásvállalat összeomlik. mert a vállalkozás brutális kockázatok között működik. giga hitelekkel, giga beruházásokkal.

a hagyományos mezőgazdaságban erre nincs szükség. ha mindenki tisztességesen termelne, akkor abból mindenki tisztes módon megélne. mindegy, hogy magyar, cigány, vagy zsidó. a non-profit nem azt jelenti, hogy nincs jövedelem. hanem azt, hogy az a munkaérték elmélet szerint kerül kiosztásra. ha több munkaegységet teljesítettél, akkor több bért kapsz.

az iparnak nem így kellene működni. ott az a természetes, hogy a gyár elküld 1,000 vagy 10,000 embert. a másik pedig felvesz ugyanennyi munkást. egy téeszben nincs olyan, hogy kirúgnak mindenkit. legfeljebb csak azt, aki kárt csinált. de ettől még a szövetkezetben is keletkezne tisztes jövedelem. csak nem lenne extra profit.

szóval azt értem, hogy a parasztoknak olyan nagyon nem kell kapitalizmus. csak azt hiszik, hogy ezért nekik a high tech ipart is be kell borítani. vissza akarnak térni a feudalizmusba. egyszerűen csak vissza kellene váltani a szocializmusba, vagy a keresztényszocializmusba. egyházi kommunákkal, világi szövetkezetekkel.

ehhez képest előadják, hogy a cigánysoron az államilag támogatott konyhakert lesz a megoldás. hegedűs zsuzsa majd átad egy kecskét a cigányasszonynak. aki megköszöni, hogy milyen jóságos vele a kormány. utána meg majd a sok náci jobbikos elmondja, hogy a cigányok miért vágták le idő előtt az állatot.

a baloldal semmilyen alternatívával nem áll elő. hanem úgy képzelik, hogy elég lesz fasisztázni. és erre mondom, hogy a megoldás egy szélsőbaloldali párt lenne. csak nem thürmer féle régi párttitkárokkal, és nem is vajnai attila féle idealista fazonokkal. akit mindenféle módon meghurcolnak. mintha társadalomra veszélyes lenne.

a probléma, hogy a jobboldal ott akarnak köztulajdont ahol nem kellene. tehát mondjuk a távközlésben nem kell köztulajdon. mert ott az óriás beruházás vagy megtérül, vagy nem. az piaci alapú.

szövetkezeti sertéstelephez, húsbolthoz, talponállóhoz nem kell túl sok dolog. persze az így nyilván egy proli hely lenne. de az elit étteremben ugye high tech tűzhely van. az elektronika méri a sütőben a hús hőmérsékletét, meg hogy mikor kapcsoljon be a légbefúvó. és akkor eléd tesznek valami kis izét egy óriás tányéron. és köré locsolnak valamit. aminek semmi íze. és mellé tesznek valamilyen egzotikus virágot. amiről nem tudod, hogy azt meg kell enni, vagy csak dísznek rakták oda. és persze mindezt aranyárban mérik. mert így lesz a profit. mert a tulajdonos beszerezte a székre a high tech bevonatot. ami nem valamilyen hagyományos vászon. hanem kemikália minden. amin ülsz, amit eszel, amivel eszel, a pohár se üveg, mert az törik, a csupor se hagyományos porcelán. egy extra profitot termelő étterem minden eleme csúcstechnika. hangulat világítástól kezdve a zenekeverő pultig minden.

a szövetkezeti talponálló meg úgy van kitalálva, hogy akkor eléd rakják a nagy adag sült kolbászt. aztán lehet, hogy a vége kicsit túl van sülve. de az a legfinomabb. az non profit. de ott is van jövedelem. csak alig van beruházás, és a hitelnek nem kell megtérülnie. mert egy vasedényt felraknak a gázra. és akkor abban rotyog az étel.

az elit étterem olyan, hogy megveszel mindent százcsillióért, és vagy milliárdos leszel, vagy tönkremész. nem ragozom tovább. ugye érthető.

unionista (törölt) 2012.09.18. 18:20:50

@Joooe:
majd kiderül, hogy az állami támogatással létrehozott kényszer családi gazdaságok működnek-e. kiderül, hogy a cigányok fognak-e újra a kormányra szavazni. mert ugye demokráciát is fenn kell tartani. és majd kiderül, hogy ez a sok feudális projekt milyen makrogazdasági pályára állítja magyarországot. ennek hány ember lesz a nyertese. és hány vesztese lesz. a leszakadó kistérségekben működik majd-e így a cigány magyar együttélés. vagy egyszerűbb lesz kirobbantani egy polgárháborút.

látjátok feleim szümtükkel 2012.09.18. 18:39:10

@Lajosforras:
Nem mindegyikben, csak két településen, de egyéb forrásokból sok mindenre van rálátásom.

Joooe 2012.09.18. 18:48:47

@unionista: az állam nem kényszerít senkit arra, hogy családi gazdálkodjon.
Csak én mint adófizető elvárom, hogy ne adjon pénzt olyannak, aki még ennyire sem képes, pedig lehetősége megvan rá és élelmiszerhiányra panaszkodik :)
Szerintem abban tévedsz óriásit, hogy ez nem konkurencia a reálgazdaságnak, a gazdaságon kívüli elemekről van szó, ez konkurencia a segélyezésnek. (Így válik értelmetlenné a gazdaságról szóló érvelésed)

A polgárháborúnak annyi előnye lenne, hogy legalizálná a cigányok elleni fellépést :) (Persze csak vicc :)) De nehogy már azért ne csináljunk valamit, mert az élősködők rosszul járnak a számukra kedvező kapuk bezárásával.

Kicsit olyan ez a cigányok tudnak-e élni a lehetőséggel meg mi lesz a szavazatukkal érvelés, mintha azt mondanád, ne csukjuk be a tyúkól ajtót éjszakára mert éhen maradnak szegény rókák. Hát nem, ha nem tud máshogy megélni mint az én tyúkjaimon, akkor haljon éhen... ha meg ettől agresszív lesz, le kell lőni (Persze csak a rókát :))

Azt kéne megérteni, hogy magyarországon fele annyi ember dolgozik mint amennyi dolgozhatna (kora alapján), és hogy ennek a félnek az ellátását le kell venni azok válláról akik dolgoznak, mégpedig rövidtávon. Rövid távon meg lehetetlen duplájára növelni a munkahelyek számát, tehát önellátás kell meg közmunka, más alternatívát nem nagyon látok.

Németh András 2012.09.18. 19:19:46

@Sebajj Tóbiás: a szebályokat (pláne a helyi rendeleteket) a zemberek hozzák, és ahogy írtam a szomszéd országokban más a hozzáállás, normálisak a népek a magyarok meg alapból phöcsök... ennyi

unionista (törölt) 2012.09.18. 20:19:37

@Joooe:
te egy primitív önállátást akarsz. a háztartás szintjén. mert neked az jött be. oké. de a cigányok kulturálisan nagyobb közösségekbe szerveződnének. ha erre lenne valódi lehetőségük. és nem a pártok által kiválasztott díszcigányok ülnének a parlamentben. nincs értelme ezen vitázni. egyezzünk meg abban, hogy kölcsönösen hülyének tartjuk egymást. az idő fogja eldönteni, hogy kinek van igaza.

Jeleni 2012.09.18. 21:03:35

@unionista: szimpatikus gondolkodásmód. meg is kéne valósítani- attól tartok, a romák többsége nem lenne vevő a dologra. én naponta eljárok a portáik mellett átutazóban (vidéki kisváros), és minden nap bosszankodom, hogy inkább a döngölt földes portáikon tartanak több kutyát is, a többit meg hagyják elgazosodni, mint hogy ültetnének néhány tő paradicsomot. vagy tartanának haszonállatot: a kecske az árokparti füvön is elél. szemléletváltásnak igenis jó a "minden gyerek lakjon jól" program koncepciója, csak sajnos egy teljesen átfogó változás nélkül kevés.

Joooe 2012.09.19. 06:09:17

@unionista: nem értem miért tartod primitívnek ha valaki a jövedelemhiányát önellátással egészíti ki. Az önellátásban benne lehet a kényszer, hogy talpon tudjunk maradni akkor is ha a gazdaság nem működik épp valami jól, lehet benne hobbi, lehet benne a jobb és biztosabb minőségű élelmiszer igénye, és természetesen ezek kombinációja. Szerintem ezen szempontok közül egyik sem primitív. Az a primitív, ha valaki végérvényesen elfogadja, hogy nem ő alakítja a saját sorsát és végtelen segítséget vár, csak azért, mert ő rászorul.

Nem tartalak hülyének, pl. érvelésed azon vonalát, hogy felülről kéne megszervezni a mezőgazdasági termelést hátrányos helyzetű térségekben és/vagy személyek számára (legyen cigány vagy sem, hiszen nem mindenki cigány aki ilyesmire rászorul, sőt még csak nem is elítélendő ember, és nem is minden cigány szorul rá erre) kifejezetten értelmes és szimpatikus gondolatnak tartom. Más kérdés hogy részletkérdésekben nem értünk egyet, én nem látom át hogy az általad említett szövetkezeti forma hogyan lenne megvalósítható a gyakorlatban, és én jobbnak tartanám egy reálgazdaság mellett komplementer jelleggel működő, állami "cégek" létrejöttét. Jó minőségű mezőgazdasági termékeket, akár különlegességeket tudnának előállítani, viszonylag olcsón, aminek nyugaton is, keleten is lehetne piaca. Kezdeti beruházást igényel, de hasznot hozna az államnak, és a megsegített állampolgároknak is, lehetett volna pl. (illetve talán még mindig lehetne) erre használni a magánnyugdíj pénzeket.

De még mindezek mellett is, falvakban teljesen éltszerűtlen, hogy valaki nem termel egy kis mellékest a portáján. Megteheti, aki egyébként jól keres és csak arra kell neki a családi ház és a telek, hogy legyen hova rakni az obiban vett hintát, medencét és tudjanak hol teniszezni a gyerekek, teljesen érthető hozzáállás ez is. De akinek gaz és szemét lepi el a telkét annak egyszerűen nincs joga panaszkodni és tartani a markát.

Joooe 2012.09.19. 08:16:16

Ja arról még nem esett szó, de külön röhej a cikkben, hogy egerek ritkítanák a tyúkállomáyt. Patkányok kártételét sem láttam még (bár ilyenről már fél-legenda szinten hallottam) de egerek esetében fordított a helyzet: láttam már tyúkokat egeret/verebet agyonvágni és boldogan rohangálni vele. :)
Pont ebben mások a tapasztalataim a tyúktartással mint a galambtartással: a tyúkok takarmányát jóval kevésbé pusztítják egerek, verebek, mert félteniük kell a bőrüket :)
Sokan nem gondolják, de a tyúk veszedelmes ragadozó, nem szívesen találkoznék vele, ha elefánt méretű lenne :)) És - bár fajtafüggő is lehet - de a legigénytelenebb, legönállóbb háziállat talán. Logikus javaslat azoknak, akik nem értenek semmihez.

Mad Mind 2012.09.19. 08:44:07

@Joooe:
Az állatok sem bírják az extrém hideget, attól, hogy megvastagszik a tolla, nem lesz jegesmedve.

Joooe 2012.09.19. 09:57:30

@Mad Mind: A kérdésben irrelváns, hogy a jegesmedvének milyen vastag a tolla :P
Benn az ólban nincs extrém hideg (szalma van, meg beszuszogják) ha meg kimegy, úgyis találkozik a hideggel (ugye azt nem akarod javasolni, hogy pulcsit meg zoknit is kössünk nekik? ;))
Emlékszem, volt olyan hogy tartós hideg volt, és naponta vigyáznunk kellett hogy a tojások meg ne fagyjanak, időben szedjük össze, de a tyúkoknak kutya baja nem volt. Rendkívül hideg ritkán van és csak rövid ideig... nem ideális nekik az a pár nap, de kibírják... Persze megvisli őket, ilyen időben nem tojnak minden nap (ahogy nagy kánikulában sem), de ha olyanjuk van, akár 1-2 hetet is kihagynak, ha meg pörög a gyár akkor minden napra egy tojás, így jön össze az évi 150-200 tojásos átlag. Ennél többet amúgy sem lehet várni, néha pihenniük kell.

Közösségigazdaság 2012.09.19. 20:51:19

Basszátok meg! Miért ugratok egymás torkának egy olyan kérdésben, ami rohadtul egyértelmű??? Inkább össze kéne fognunk!! Ez már úgy szar, ahogy van!

Annak idején a földesúr a jobbágynak úgy adta ki a királytól kapott földjét, hogy 1/5-öd részt kért a takarmányból, és a termésből! A jobbágy még így is megélt valahogy. Ma a zsidó pénzrendszerben már eljutottunk odáig, hogy még TE fizetsz, hogy termelhess!!!

Miről beszélünk? Az elmúlt 50 év adósságait fizeted meg most ezer formában! Ezért értelmetlen bármiben gondolkoznod, hacsak nem tartozol te is a szerencsés (?) 1%-hoz, akinél a világvagyon fele van!

Qrvára át vagyunk baszva kb 150 éve!!! Ez van!

Ha végre eljut az agyadig, hogy leszard a pénzt, és összefogva valódi, értékes munkát végzel, aminek az eredményéből nevetve megélsz (ha nem számítod az adósságaidat, ami akkor is van már, ha nincs!!), akkor meg lesz a mindennapi betevőd napi 3 óra munkával, és a többi idődben többletet termelsz! Ha azt elcseréled más "értékes" munkájával, akkor tudsz gyarapodni!

Sajnos ehhez vissza kell menni az időben 100 évet, de 10 év alatt előre juthatunk 100 évet gazdasági növekedésben! Csak el kell felejtenünk ezt a rendszert!

Magyarországon minden megvan, ami nekünk kell! Termőföld, ásványvíz, gáz, még olaj is! Csak már eladták az egészet a zsidóknak! Én visszavenném!

Tudom, hogy túlságosan "szélsőségesnek" hangzik, amit írtam. DE mondok egy példát: Ha kiderül, hogy a feleséged/férjed megcsalt, akkor is inkább szeretnél egy hazug választ, csak ne kelljen felborítanod a "kényelmes" életed. Ugyanezt teszed, amikor ilyen "lázító" dolgokat olvasol! Nem teszel semmit, mert "kényelmesebb" szenvedni még egy darabig!

De egyszer úgyis felébredsz! Ha egyszerre "ébrednénk", talán tehetnénk valamit!

Bluesbrother45 2012.09.20. 16:33:56

Playthegame, ott a pont!
Nekem:9db letojt tyúk 500ft/db.
Max tojás termés:144db/hó
(a csúcsidőben 65ft volt a boltban a legolcsóbb tojás!)
Jelenleg kb 90db/hó a termés
Havi ráfordítás:1200ft(búza,tritikálé és egy kevés szója
Minden nap szedek nekik vmi zöldet (max 10 perc/nap)
+kapnak konyhai maradékot és darált tojáshéjat
Alom mandarinos láda.
Kerítés:10m drót az istálló fala mellett(4500ft volt)
Takarítás:hetente egyszer,minden megy a komposztba.
Gyönyörűek,jól érzik magukat a tojás pedig össze sem hasonlítható a boltival.
Az idén egyébként még egy darabot sem vettem,pedig sokat eszek.
Összegezve:havi 2doboz cigi árán és pár óra munkával (játék gép helyett)van tojás és megmarad a hús is

salv 2012.09.21. 17:55:51

Naiv a poszt szerzoje. Azt feltetelezi, hogy a takarmanyt penzert veszik (kene venniuk) a programban reszt vevo allattartok (nagy reszuk cigany). Nem veszik, hanem lopjak (vagy a ra valo penzt). Ugy mar mindjart jobban nez ki az egyenleg. Az allatallomany frissitesenek, bovitesenek is a legolcsobb formaja a lopas ezekben a korokben. De nem nagyon szeretnek ok ilysemivel piszmogni, mint allattartas. Lopni kell, rabolni, betorni, vasazni, es az abbol szarmazo penzbol megvenni a csirkehust a boltban. Neha szoktam latni nepes cigany csaladokat, ahogy pakoljak tucatszam a hutopultbol a csomagolt husokat a bevasarlokosarba. Biztos jo fogasuk volt az elozo ejszakai betoresbol.

Behajtó70 2012.09.25. 20:54:19

@No_Fidesz_No_Problem: te is vegyél vissza!

A kajamaszlgot meg mondd el a nagyanyám tyúkjainak is, ők ezt nem hiszem, hogy tudják, mert csak kapirgálásból élnek, és olyan tojássárgaját meg húslevest te még nem sokszor láthattál!

De persze jogod van néphülyítéshez, végülis ez egy nyílt blog.
süti beállítások módosítása