morgás joga 6.jpgVajon szükség van a fiatalok szexuális felvilágosításra? Hoffmann Rózsa szerint: „A politikai erő most nem a felvilágosítás, hanem az etika felé indult el.

Kérdés, a köznevelési főilletékes szerint akkor a felvilágosítás és az etika egymást helyettesítheti a NAT-ban? Vajon az etika sokkal fontosabb, mint a szexuális felvilágosítás? És a készülő etikakönyvek hogyan fogják tárgyalni a szerelmet és a szexet? Úgy, mint kötelezően házasságon belüli ténykedést vagy a szeretetre, az örömszerzésre is hangsúlyt helyeznek? Köznapi megközelítésre törekszenek majd, vagy leragadnak a biblikus hagyományoknál, esetleg a keresztény egyházak jelenleg uralkodó megközelítéseit veszik alapul a szexuáletika óráknál?

"Napjainkban sokan hangoztatják a jogot, hogy a szexualitással házasság előtt éljenek, legalábbis amikor már a biztos elhatározás a házasságkötéshez megvan, és az érzelmi kötődés is, ami valami módon már ekkor házassági érzület a személyek lelkületében, és kívánja ezt a beteljesülést, amely őket közös természetük alapján készteti; főleg amikor a házasság megkötése külső körülmények miatt akadályozva van, vagy ha ez a bensőséges kapcsolat szükségesnek látszik a szeretet megőrzése miatt.

Ez a vélemény ellentétben áll a keresztény tanítással, amely szerint minden emberi nemzésaktusnak a házasság keretein belül kell történnie. Valójában amennyiben áll azoknak a feltételezése, akik ilyen érettség előtti kapcsolatokra kötelezik magukat, mégis igaz marad, hogy ők nincsenek meggyőződve annak végső komolyságáról és hűségéről, és nincsenek meggyőződve arról, hogy egy férfi és egy nő ilyen személyes kapcsolata mentes lenne a fantáziától és a múló szenvedélytől. (...) A házassággal a házastársak szeretete belekapcsolódik abba a visszavonhatatlan szeretetbe, amellyel Krisztus kapcsolódik az Egyházhoz, miközben a bujaságban egyesült testek beszennyezik a Szentlélek templomát, amivé a keresztény vált. A testi egység tehát nem megengedett, ha a férfi és a nő nem kötődik egymáshoz kifejezett életközösségben." (Somfai Béla Szexuális etika jegyzet 1999)

Egyáltalán, az etika tankönyvek kitérnek majd olyan szexuális témákra,  mint a szexszel zsarolásra, a nemi úton terjedő betegségekre, a védekezésre, a "nem biztos, hogy mindenki ugyanúgy szereti" felkészítésre, esetleg a szexuális devianciákra? Vagy nem óhajtják ezzel "terhelni" a diákokat? És vajon a 60 órás etika-tanári képzés tud majd adni annyi alapot a tanároknak, hogy ilyen témákba belemenjenek és ne "égjenek le" a diákok előtt? És aki a hittant választja az etika helyett, az kérdéseivel forduljon a hittantanárához, és ha összeszedi minden bátorságát a diák, a felnőtt fog majd neki érdemben válaszolni, vagy kitér, esetleg - szélsőséges esetben - meg is fenyegeti a pokolban kárhozattal?

„A szex piszkos, tartsd fönn annak a számára, akit szeretsz”, hangzik a gyakran ismételt enigmatikus tanács, amit fiatal keresztények rendszerint inhibíciókkal, szexuális gátlásokkal terhelt tanácsadóktól kapnak" (Somfai Béla Szexuális etika jegyzet 1999)

És az sem biztos, hogy az etika/hittan egyedül elegendő a kérdések megválaszolásához:

A kis Kinga egy szép napon az anyja elé áll
- Mama, igaz, hogy a mindennapi kenyerünkről a jóisten gondoskodik?
- Igaz, kislányom.
- És az, hogy a kisbabát a gólya hozza?
- Az is igaz.
- Akkor minek nekünk a papa? (napivicc.eu)

Elképzelhető, hogy Hoffmann Rózsát meg a kormányt már megint valaki szuperszónikus sebességgel lőtte ki valamiféle idealizált múltba? Amiről nem beszélünk, az nincs és igazán az lenne jó, ha egy nő először a nászéjszakáján látna férfit gatya nélkül, és csak csodálkozna, mire is való az, ami neki nincs. És ami akkor következik, azt neki tűrni kéne, vagy illene egy kicsit tiltakoznia. 

Egy fiatal nő elmegy az orvoshoz: 

- Kérem, doktor úr, a hétvégén lesz az esküvőm, én meg eléggé tapasztalatlan vagyok, fel tudna világosítani? Kérdeznék egy-két dolgot ...

- Örömmel.

- Úgy vettem észre, a vőlegényem lába között van valami ...

- Igen, a tudományos neve pénisz.

- És ennek a valaminek a végén van egy kis bunkóféleség ...

- Igen, ez a makk.

- Ettől a makktól visszafelé úgy 25-30 centire a vőlegényemnek van két aranyos kis gömb ... az micsoda?

- Az attól függ kisasszony - gondolkodik el az orvos - nekem például a seggem.

morgás joga 18.jpgHát sajnos már más világot élünk, bármit is szól hozzá az oktatási tárca. Ágyjelenet nélkül már valamire való akció vagy vámpíros film sincs a mozikban, a leányregényekben sem tabu a szex, nem is beszélve a felnőtt irodalomról meg annak hozzáférési lehetőségeiről. Ráadásul mégcsak nem is korhatáros, 18 karikás üzletekben kapható regényekről beszélünk, akár szado-mazo változatban, lásd például az idei nyár 50 szürke árnyalatát, mint a csapból is folyó, ajánlott strandirodalmat. Az pedig már közhely, hogy az internet 90%-a pornó és még a legádázabban figyelő szülő sem tudja elkerülni, hogy csemetéje nem kalandozhasson ilyen oldalakon - ha nem otthon, akkor a saját vagy a haverja okostelefonján wifi-zónában.

Apuka leülteti a 14 éves kisfiát, és azt mondja neki:
- Fiam, eljött az ideje, hogy elmeséljem neked, hogyan is születnek igazából a gyerekek!
A fiú a fülére tapasztja a kezét, és felkiált:
- Nem! Nem akarom tudni!
- De miért nem? - kérdezi az apja megdöbbenve.
- Nézd, apa! Amikor 7 éves voltam, elárultad, hogy nem létezik a Télapó. Amikor 8 éves lettem, elárultad, hogy nem létezik a húsvéti nyuszi sem, 9 évesen pedig, hogy nem a Jézuska hozza az ajándékot. Azt viszont már tényleg nem bírnám ki, ha most azt is elmondanád, hogy a gyerekcsináláshoz nem kell a lányokat megdugni!

Hoffmann Rózsa valószínűleg azt sem vette észre, hogy nemcsak korábban találkoznak a fiatalok szexszel, mint 40 évvel ezelőtt, hanem tovább is járnak iskolába - az ötéves középiskolák elterjedésével nem ritka, hogy 20 évesen érettségiznek az eredetileg évvesztes gyerekek. És vajon azt hiszi a kormányzat, hogy ez azt jelenti, 20 éves korig csak messziről nézik a fiúk a lányokat a lányok meg a fiúkat csak azért, mert felvilágosítás helyett etikát oktattak nekik? Valószínűleg egyetlen, hormonokkal túlfűtött tinédzserekkel körbevett gyakorló tanár sem gondolja komolyan, hogy a természetnek és az ösztönöknek ellenébe lehet menni - amelyik gyerekbe meg beidomítják, bűnös dologra gondol, hát később nem biztos, hogy normális családi életű, boldog felnőtt válik belőle. Sőt, hogy egyáltalán normális felnőtt válik belőle.

Ráadásul a felvilágosítás lényege nem az, hogy az etikai kérdésekkel bíbelődjön - hanem objektív tájékoztatás meg az, hogy olyan dolgokra hívja fel a figyelmet, amely a későbbiekben megkeseríthetik az óvatlan fiatalok életét: nemi úton terjedő, különböző mértékben gyógyítható betegségek, nemkívánt terhesség, vagy épp az átélt megalázó helyzetek miatti tartós frusztráltság. És mindez nemcsak a gyerekek meg a családok magánügye - sokba kerül az adófizetőknek is, hiszen a problémákat forintosítani lehet egészségügyi kiadásokként: a betegségeket kezelni kell és az abortusz is pénzbe kerül, nem is beszélve az olyan teherről, mint például az AIDS.

A fiataloknak azt is tudniuk kell, milyen kockázatokkal találkozhatnak, hogyan tudnak védekezni és mire hogyan reagál a testük. Ha pedig feltétlen csak az etika vizére akarunk evezni, akkor is kaphatnak útmutatást legalább olyan kérdésekben mint önmaguk és egymás elfogadása, a fogamzásgátlás, a szerelem, a kóros féltékenység, a szexuális devianciák és például a randidrogok, mint "ösztönző" eszközök elítélése. És bár sok mindenre jó az internet, de nem biztos, hogy annak kellene az egyetlen felvilágosító eszköznek lenni a hasonló mértékben felvilágosított barátokkal való társalgáson kívül.

„Ha valamilyen fontos funkciója van az államnak, akkor az az, hogy az oktatást és a következő generáció védelmét végrehajtsa. Ezekre a kérdésekre nagy hangsúlyt kell fektetni, hiszen ezek határozzák meg a következő 30-50 év életminőségét, hogy a felnövekvő generáció hogyan gondolkodik. Ebben részt kell venni, nem lehet elmismásolni, mert ez a jövő és a jövőnket felejtjük el, amikor elfelejtünk foglalkozni a fiatalsággal ” (Kovács Péter főorvos, hir24.hu)

Szexualitás ömlik a fiatalok felé mindenhonnan, és igen, még a kormányzat felől is (igaz,később letiltották a szexes diákhitel-reklámot) - nem lehet tehát megoldás az, hogy az oktatáspolitika homokba dugja a fejét és várja, majd az etika-oktatás megoldja az összes problémát.

Vajon miért lesz az jó, ha a felnövekvő generáció - főleg, ha szüleik Hoffmann Rózsához hasonló beállítottságúak - elhagyatva, csak a kortársak információi és útmutatása alapján próbálják felfedezni szexuális mivoltukat? Ha a tudatlanság miatt nő a nemi betegségek száma, ha több abortusz lesz? Csak pornófilmen nevelkedve nem biztos, hogy megtalálják személyes boldogságukat ...

És akkor még nem beszéltünk róla, hogy minden fiatalnak joga lenne ahhoz, hogy az iskolától megkapja az élet minden területére a felkészítést. És nemcsak azt, amit a kormányzat fontos gondol, hanem azt, amire ténylegesen is szüksége lenne ahhoz, hogy teljes értékű felnőtt-életet éljen. 

 

Amennyiben tetszett, csatlakozz Facebook csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr74942086

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hoffmann Rózsa megfúrta a Tévémacit 2012.12.02. 11:50:39

A háromgyerekes család és a háztartásbeli anyuka modelljét közvetítő medvére cseréltette Rózsi a gyerekek szingli Tévémaciját, hogy idejében elkezdjék megtanulni a hagyományos nemi szerepeket. Ez lehet az oka, hogy az egyedül játszó, babájával mesét né...

Trackback: Pápai szexparadoxon 2012.12.02. 10:51:05

Szórakoztató Képes ErkölcsTan;  A szexparadoxon a férfi papok esetén, talán egy katolikus dogmaként elrendelt kötelező kasztrálással feloldható lenne. Mert mi az igazán felesleges dolog? -papoknak a fütyi.

Trackback: Vallási perverziók 2012.12.02. 10:49:28

Szórakoztató képes erkölcstan és etikaoktatás. Meg egy kis morálfilozófia kételkedéstannal. Nem csak judeo-keresztényeknek, bár elsősorban nekik van rá szükségük.

Trackback: A jó szex erkölcsös dolog 2012.12.02. 10:48:53

Szórakoztató képes erkölcstan és etikaoktatás.  Isteni Téveszme.  Lányok orgazmus, vagy orgazmus közeli állapotban. Szerintünk semmi +18 nincs benne. Mosolyognak, nevetnek és jó kedvük van. A végén meg ellazulnak.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

spike179 2012.12.02. 11:30:05

Ezeknek elment az eszük. Leültetném őket megnézni a Mechanikus Narancsot és a Kölykök című filmeket. Hátha felnyílik a csipájuk.

hower 2012.12.02. 11:30:28

Egy fontos axióma híján valóban nehezen érthető a Nép Bölcs Tanítóinak újabb bölcs szava. Ez pedig a következő: "Képmutatásnak lennie kell. Mi mások vagyunk, jobbak, mint ti, és persze a valóságban ugyanúgy maszturbálunk meg dugunk, mint bárki más - mi legalább szégyeljük. És ezért hisztérikusan tagadjuk. Ezért vagyunk mi jobbak."

Netuddki. 2012.12.02. 11:43:19

"Ha a tudatlanság miatt nő a nemi betegségek száma, ha több abortusz lesz?"

Ha bizonyítottan az elhibázott oktatáspolitika miatt akkor talán elő kellene venni a felelősöket. Akár utólag is.
A rózsika is amikor a rossz döntéseit hozta bizony felvette a nem kevés fizetését. Akkor talán felelősséget is kéne vállalni a döntéseiért.

Mellesleg én nem szívesen veszem, ha olyanok találják ki a szexuális etikára való tananyagot a gyerekemnek akiknek a szószólói köztudottan nem házasodhatnak és főleg nem dughatnak. Ezzel csak még nagyobb felelősséget tolnak rá a szülőkre mert ezeket a hülyeségeket is meg kell agyereknek magyarázni ami +idő, +pénz...

Netuddki. 2012.12.02. 11:46:14

@spike179: "Ezeknek elment az eszük. Leültetném őket megnézni a Mechanikus Narancsot és a Kölykök című filmeket. Hátha felnyílik a csipájuk."

Muhaha! Na és ha mindez tudatos?
Rosszul közelíted meg a dolgot. Alapból tudatosan akarják félrenevelni a gyerekeinket. Szóval nem mozizni kell őket leültetni hanem egy jó kis hűvös, csendes helyre...

fizetekmegegysort 2012.12.02. 11:48:42

Ha a fentiekhez még hozzáveszem az abortuszról fel-fellángoló vita kapcsán a keresztényi "tiltsuk be" álláspontot, és azt, hogy a modern fogamzásgátló szereket továbbra sem támogatják (így tinik/fiatalok/szegényebb rétegek számára ezek gyakorlatilag elérhetetlenné válnak), hú.... Egy újabb Ratkó - korszak körvonalai rajzolódnak ki szép lassan.
Egyébként a Hoffmann - féle "áldásos" tevékenységről itt egy remek összefoglaló: www.vasarnapihirek.hu/fokusz/alattvalok_iskolaja_interju_vekery_tamas_gyermekpszichologussal
Részemről arra gyúrok, hogy egyik gyerekem se itt kezdje az iskolát.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2012.12.02. 11:48:45

Szex... erotika... az esküvő előtt? Jó ég, azonnal vetek 100 keresztet, mea culpa. Még beszélni sem szabd róla. Irány a középkor. A királysággal az kompatibilis.

dean23 2012.12.02. 11:50:26

Lehet szegény kdnp-s ájtatos keresztény paprikajancsi képviselők abból indulnak ki, hogy minden lurkónak sulinetes mail címmel kellene előfizetni a brazzers-re!

Mária 2012.12.02. 12:06:14

@pocakos focista, az a halálom:

"Irány a középkor."

Vagy a csador meg a burka. Ha már keleti nyitás.

Gizi a laborból 2012.12.02. 12:11:36

Feleség mondja a férjének:

-Nemsokára 16 éves lesz a lányunk. Tegnap este felvilágosítás céljából elbeszélgettem vele a szexualitásról.

A férj szórakozottan felnéz az újságból és megkérdezi:
- És mondd, mi tanultál?

A 17 éves srác meséli a haverjainak:

- A hétvégén apámmal elmentünk horgászni. Csak ketten voltunk és kihasználta az alkalmat: mindent elmesélt a szexről, amit tudott! Szegény anyám...

Don Quixote de la Ferko 2012.12.02. 12:23:15

A fideSS szempontjából érthető.
Buta, tudatlan, ész nélkül szaporodó szavazógépekre van szükség.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.12.02. 12:30:56

Az nem baj, ha a gyerekek a pornóból tanulnak dugni.

smartdrive 2012.12.02. 12:58:26

Rózsika még hányféleképpen akarja tudtunkra adni, hogy életében nem dugott egy jót?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.02. 13:07:32

Önmagában nem gond az iskolai szexuális felvilágosítás, de sajnos sok esetben ez csak egy álarc, mely mögött pl. homokos propaganda folyik.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.12.02. 13:16:16

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Ja, az pedig gond, mert úgy rájön a gyerek, hogy az, amit a pap gyónásnak nevez, az a leánykori néven seggbekukinak hívják...

BarackObama 2012.12.02. 13:18:13

nem kell már szexuális felvilágosítás azoknak a gyerkőcöknek akik a net előtt ülnek, mert a sajtó önként és dalolva végzi ezt dolgot. az index oldalán például kortól és nemtől függetlenül bármelyik gyerkőc megtudhatja, hogy van "öt ok ami miatt a nő nem orálozik" vagy azt, hogy mi van akkor amikor "amikor a barátunk anyját dugjuk". fontos dolgok ezek és nem lehet igazán korán kezdeni ... de élen járnak a videómegosztók és mindenféle egyéb tartalomszolgáltatók is a szexuális szabadság és önkifejezés nagyüzemű terjesztésében. szóval nem kell izgulni a felvilágosító recept marha egyszerű, csak hagyjuk a gyereket zavartalanul, felügylet nélkül netezni és biztosak lehetünk benne, hogy gyorsan megtanulja a legbizarabb trükköket is, sőt felnőtt korára talán már rá is un a dologra és újabb kihívásokat keres....

vénkujon 2012.12.02. 13:20:34

nincs baj, ha a nemzési aktus mellett, elmondják még a szájongyalázást, meg a szerteprütykölést is...nem utolsósorban a farcicerét. aztán úgyis átnevezik a végén nemzeti aktusra.:D:D
magyarnarancs.hu/konyv/hus-nelkuli-lakoma-77943

tankaranka 2012.12.02. 13:29:40

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

volt ilyne élményed ? Szeretnél beszélni róla ?

dark future · http://www.andocsek.hu 2012.12.02. 13:36:37

Tanítsák nyugodtan ezt és így. A kölykök (kb. tíz éves kor felett) meg majd azt mondják, hogy elmentek ti az anyátokba... Jól megalapozzák az iskola(rendszer) tekintélyét.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.02. 13:42:50

@tankaranka:

Nálunk nem volt szexuális felvilágosítás az iskolában.

komplikato 2012.12.02. 13:48:43

Első idézetnek csak 1000%-ig mond ellent az elég világban tapasztalható hatalmas méretű válási arány ... és pont a marhára keresztény területeken.

2012.12.02. 13:50:39

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: az milyen? a buziság egy eszme, amit terjeszteni lehet? Kíváncsi lennék hogy tudna arról bárki megyőzni, hogy a szőrös férfisegg igenis fincsi és kell nekem... kicsit kételkedem benne, és szerintem keresztény vagy bármilyen nevelésnek ehhez nincs sok köze...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.02. 13:54:25

@A csótány is ember:

A homokossságot nem lehet terjeszteni, de a vele kapcsolatos tévhiteket igen.

2012.12.02. 13:56:54

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: matekkal kapcsolatos tévhiteket is lehet terjeszteni, nemtom ez hogy jön ide. A politikai kommunikáció is abból áll, hogy tévhiteket próbálnak terjeszteni. Büntetném is börtönnel ha lehet mert abból jelentős kárunk is származik...

Baldrick68 2012.12.02. 14:30:01

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Na és mesélj, milyen tévhiteket terjesztenek a homokosságról?

Csak hogy képben legyünk.

Amúgy meg tényleg nagyon frankó lesz ám hogy a gyerekek majd a pornófilmekből tanulnak, ahelyett hogy esetleg normálisan felvilágosítanák őket.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.02. 14:36:14

@Baldrick68:

"Na és mesélj, milyen tévhiteket terjesztenek a homokosságról?"

Pl. azt, hogy egyenértékű alternatíva.

kanálwarrior 2012.12.02. 15:16:15

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Ezt most nem értem. Aki buzi az buzul, aki nem az nem. Aki biszex annak meg gondolom mindegy. Vagy ez nem így működik?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.02. 15:18:15

@kanálwarrior:

A gyerekek fejét ne tömjék hamis elméletekkel, ez a lényeg.

Naib 2012.12.02. 15:38:20

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

és természetesen itt vagy te, hogy megmondd, mi hamis, és mi igaz, ugye? Barom.

BarackObama 2012.12.02. 15:43:58

ez egy gumicsont, ugyanis teljesen felesleges azon izuglni, hogy a gyerekek keresztény erkölcsöt tanulnak majd az iskolában és ebből bármi rájuk ragad, ugyanis a gyerekeket a net neveli. ott pedig a teljes szabadság várja öket minden tekintetben, válogathatnak a pornóvideóktól a szaftos cikkekig, hogy mivel világosítsák fel magukat. a csetprogramok segítenek nekik társat találni korosztálytól, beállítottságtól függetlenül, így a kíváncsi gyerek az érdekes támától hajtva egészen gyorsan eljuthat a teljes felvilágosulásig, amely midnen más értékítéletet vagy intést figyelmen kívül hagy.

Gera 2012.12.02. 15:58:11

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Nem értem, ha szerinted sem lehet terjeszteni, akkor teljesen mindegy, ha akár egyenértékű alternatívának mondják (kétlem amúgy, hogy ez gyakori lenne).

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2012.12.02. 16:24:00

Ezek barmok. Bár nekem mindebből nem derült ki világosan, hogy Rózsa asszony álláspontja valójában mi. Mert nekem úgy néz ki, hogy kommentál, és véleményt mond. Mindettől függetlenül nagy jót tenne az országnak, aki a KDNP-t eltávolítaná a hatalomból, ez már korábban is tisztán láthatóvá vált.

A szexuális felvilágosítást ovis korban kell kezdeni, a gólyás mesétől hamar eljutva a valós tények egyszerűsített verziójáig, hanyagolva magát a szexet, mert az a kisgyerekeknek még nem izgalmas, hanem kicsit félelmetes. 11-12 évesen már a szexről is lehet pöngetni, sugallva, hogy nem az a legélvezetesebb megoldás, ha egy szopatással válik a gyermek ifjúvá, ellentétben a pornóhömpöly és a fiatal kurvák által sulykolttal. A maszturbálást nem szükséges egy fiúnál tárgyalni, főleg nem tiltani (érdekes, hogy akik tiltják, valahonnan mind jól tudják, hogy pontosan mit nem szabad). A lányoknál pedig bizony valahogy még sejtetni sem lenne ártalmas, hogy van olyan, mert még mindig eszméletlenül sok lány válik frigiddé a önbejáratódás előtti szex durva élményétől. A többi már értelemszerű, és ha egy gyerek 12-13 éves kora után még nem hallott az óvszerről, ott komoly probléma készül. Mindemellett még lehet szeretni és mélységesen tisztelni a Jóistent és földi helytartóját, tiszta szívből, de azért, mert a Biblia nem tárgyalja, pusztuljak el, ha a tizenéves ácstanonc nem matyizott titokban, ahogy azt az ösztön programja világosan előírja minden egészséges gyereknél.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.12.02. 16:35:47

a lényeget kihagyták: minden aktus előtt hálát kell adni viktornak és rózsának, hogy még van kedvük dugni egyáltalán.

kvadrillio 2012.12.02. 16:45:39

ETI ! KUSSS !

"Külföldi szexmunka! Tarolnak a magyar lányok?
movie.blogter.hu/.../kulfoldi_szexmunka_tarolnak_a_... - Tárolt változat
Földi Ágnes, a Magyarországi Prostituáltak Érdekvédelmi Egyesületének vezetője elmondta, azért megy rengeteg magyar lány külföldre szexmunkásnak, mert a ...
Index - Külföld - Önként dolgoztak a modenai magyar prostituáltak
index.hu/kulfold/.../onkent_dolgoztak_a_magyar_pros... - Tárolt változat
2012. jún. 28. – Önként dolgoztak a modenai magyar prostituáltak - Egy ügyvéd szerint a lányokat nem kényszerítették, kitartóiktól csak „logisztikai segítséget” ...
Magyar prostik hódítanak Svájcban - MSN Mai Nap
hirek.msn.mainap.hu/kulfold/magyar-prostik-hoditana... - Tárolt változat
2011. szept. 21. – Magyar prostituáltak szorították ki a helyi munkaerőt Zürich belvárosából, többségüket saját családja küldte Svájcba pénzt keresni - derült ki a ..."

...A JOBBAK DUBAIBA JÁRNAK....NEK...NAK....

RÓZSIKÁNAK INKÁBB A DIZÁJNERDROGOKRA, A SZÓRAKOZÓHELYYEK KÉJ-GÁZZAL VALÓ ELLÁTOTTSÁGÁRA, A NET-ES DROGTERJESZTÉSRE...., KELLENE FÓKUSZÁLNIA !!! VALAMINT A GAZDASÁGI-POLITIKAI-KORRUPCIÓS ETIKÁRA......

polly graph 2012.12.02. 16:53:34

A lányom nyolcadikos, és mit ne mondjak, a tanárok nem cicóznak, amikor felvilágosításról van szó. Biológiából most veszik az ember szaporodását, hát mit ne mondjak, minden részletre kitérnek, megnézették velük a Néma sikoly című, abortusztól szóló, szerintem igen megrázó filmet is. Erre egyébként nincs azért minden diák felkészülve, ahogy arra sem, hogy pl. a péniszből feleljen.

Technikán meg végignéztek egy elrettentő-oktató filmet, amiben egy indiai fickót megráz a magasfeszültség és tetejébe még fel is gyullad a szerencsétlen.

Lehet, hogy magasabb a diákok ingerküszöbe, de ezt én túlzásnak találtam.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.12.02. 16:56:51

@polly graph: nagyon helyes, hogy megnézették velük a néma sikolyt, pontosan az a célja, hogy megrázza őket. azt én is
13 évesen láttam és mindörökre belémégett, nem vált káromra. a mai gyerekeknek sem fog ártani.

The Great Destroyer 2012.12.02. 16:59:11

Alapvetően etikusnak tartom a két fél kölcsönös beleegyezésével létrejött szexuális aktust. Ettől függetlenül valószínűleg nem ebből az irányból fogom kezdeni a kisfiaim életre nevelését.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.12.02. 17:08:50

@Prof. Giraffa Camelopardalis Phd.: Höhö!

És jön a húszforintos kérdés:

Melyik mű van tiltva? Az, amelyikben bemutatják, hogy hogyan ölnek meg valójában egy embriót, amelyikben végig lehet nézni egy olyan aktust, melyet az emberek egy része gyilkosságként aposztrofál, vagy egy olyan művet, amiben nem lesz senkinek semmi baja, mert csak színészek játszanak el egy kitalált történetet?

A harminc forintos kérdés pedig a következő:

Etikailag hogyan kell megítélni a Néma sikoly című filmet, avagy egy etikátlan aktusból történő haszonszerzés etikus-e?

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.12.02. 17:16:59

@kolbászoszsömle: hát monnyuk a néma sikolyt elég nehéz lenne színészekkel eljátszatni. láttad a filmet?

nem tudom, jól értettelek-e.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.12.02. 17:22:38

@Prof. Giraffa Camelopardalis Phd.: Ugye a kérdés az, hogy a cél szentesíti-e az eszközt.

Ha igen, a film etikailag nem hagy maga után kívánnivalót, viszont, ha az az etika amit tanítani akarnak, nem mond ellent a fenti tézisnek, akkor az egy _furcsa_ etika.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2012.12.02. 17:23:03

@kolbászoszsömle: "egy etikátlan aktusból történő haszonszerzés etikus-e?"

Hú, ez egy nagyon jellegzetes, álszent kérdés volt.

A haszonszerzés esetleg a te saját gyerekedre vonatkozhat, akire komoly érzelmi hatást gyakorol a film – lehet, hogy azt is csak színészek játsszák? –, és így akkor is eszébe juthat egy fontos tennivaló, amikor éppen a következő "megölendő" embriónak adna életet, véletlenségből, meggondolatlanságból, tévhitből, buta kockázatvállalásból. Az élettel sem tisztában levő, jóformán tudattalan embrió életben hagyása pedig életfogytig tartó büntetést jelenthet egy óvatlan és a megfékezhetetlen ösztönök által elbódított kamasz gyerek számára. Mindenki mérlegelheti, hogy ha a saját kamasz gyerekének az életét kellene megnyomorítania egy össze-vissza hamisított, ősi történetfüzér egyfajta értelmezéséből származtatott tilalomhoz igazodva, akkor neki elég tiszta maradhatna-e a lelkiismerete. Szóval ezt az etikát nézzük csak elfogulatlanul, és nyugtalanító kérdésekkel fogunk találkozni.

niklex 2012.12.02. 17:26:31

Sajnos valószínűsíthető hogy a fontossági sorrendben első helyen áll az állandóan szorongó, önvádaskodó és saját magát bűnösnek látó ember kialakítása, akit aztán lehet gyóntatni, fegyelmezni,zsarolni és utasítani.
A természetben kialakult ösztönöket nem lehet elnyomni, és tartok tőle, hogy a katolikus papok egy része ennek elnyomása miatt követi el azt, amit elkövet.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.12.02. 17:30:07

@Androsz: Nincs ebben semmi álszent.

Jön az abortuszellenes, és levetíti a fenti filmet, ezzel meggyőz embereket a saját nézeteiről.
Ezzel ő hasznot húz belőle.

Etikailag rendben van-e a fenti dolog, a nagy cél szentesíti-e az eszközt?

Ez egy egyszerű kérdés, amire az etika gondolom egyértelmű választ tud adni.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.12.02. 17:30:40

@kolbászoszsömle: így már értelek:D

nos, fordítsuk meg a dolgot: abbamaradnak-e az abortuszok csak azért, mert nem filmezzük le és mutatjuk be őket?

elismerem, hogy meg lehet döbbenteni a nagyérdeműt olyan anyagokkal is, amelyben etikailag semmi kifogásolnivalót nem lehet találni, de ez nem változtat a tényeken.

a néma sikoly szerintem nem haszonszerzési célzattal készült, de majd utánanézek, mit írnak róla.

fizetekmegegysort 2012.12.02. 17:32:39

@Prof. Giraffa Camelopardalis Phd.: láttam a Néma sikolyt, 19 évesen, jegyesoktatáson (hehe, egy év múlva váltam, mert nem akartam többé mások elvárásai és hite/törvényei szerint élni). Már akkor sem értettem, hogyan lehet valamibe ilyen direkt módon belemagyarázni egyfajta világnézetet. Szerintem egyáltalán nem tesz jót, ha ezt vetítgetik le 13 -14 éveseknek. Sokkal hasznosabb volna, ha a saját testük működéséről, fogamzásgàtlásról, szexuális úton terjedő betegségekről hallanának, valamint a témával kapcsolatban szabadon kérdezhetnének. Ha arra helyeznènk a hangsúlyt, hogyan ne kerüljenek ilyen helyzetbe, ha pedig mégis, akkor hol és kitől kérjenek segítséget. A Néma sikoly arra alkalmas, hogy a gyerekekben félelmet, szégyenérzetet és lelkifurdalást keltsen. Egyébként szerintem ezt hívják idomításnak. Sem gondolkodó, sem pedig felelősen döntő emberkét nem nevel belőlük.

Celtic 2012.12.02. 17:32:59

Otszor elolvastam a belinkelt iras datumat. 1999. 1999.
Ah, nem hiszem el :( Maga a megfogalmazas is legalabb 10 eve visszarepit az idoben, a tema meg jo otvenet. 1999. Lehetetlen.

Celtic 2012.12.02. 17:41:24

@polly graph: Nekem meg foldrazbol kellett bevagnom egesz Europaban, hogy ott mit termelnek, mennyi szenet, mennyi buzat, stb. Az is eleg frusztralo volt a '80-as evek elejen, dehat ezt kivanta a poroszos oktatas. Abszolut haszontalan, viszotn konnyen visszakerdezheto lexikalis tudas. Biologian viszont szoba sem kerult az ember szaporodasa.

Az sem volt teljesen rendjenvalo, ugy erzem.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.12.02. 17:42:58

@fizetekmegegysort:

nem lehet sablonokat gyártani és mindenkire ráhúzni, ezzel tökéletesen egyetértek. azzal is, hogy a gyerekeknek intenzíven kellenne tanulniuk saját magukról, a fogamzásgátlásról és a kapcsolódó témákról. de a valóság szépítése, elmismásolása és elhallgatása lenne, ha például a néma sikolyt eltitkolnánk előlük. nagyon idézőjelbe teszem, de ez egy werkfilm, a maga technikai valójában. ennyi és nem több.

nem kell a világnézetet belekeverni, mert minek. a keresztények, a zsidók és a muszlimok is pontugyanúgy abortálnak, nincs különbség. egyik egy kicsit jobban titkolja, a másik utána több pénzt ad az árvagyerekeknek, van aki bevallja, van aki nem, de ennyi.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2012.12.02. 17:50:38

@kolbászoszsömle: "levetíti a fenti filmet, ezzel meggyőz embereket a saját nézeteiről. Ezzel ő hasznot húz belőle."

Aha, szóval ez az a haszonszerzés. Mint amikor jön egy katolikus pap, elmondja a Biblia történeteit, magyaráz hozzá egy sort, ezzel meggyőz embereket a nézeteiről. Ezzel ő hasznot húz belőle. Értem már, hogy mire gondoltál.

Hogy anyagi hasznos is lehet a dologban? Igazad van, a filmbevételektől és a kilencedtől a templomi adakozásig és nagy összegű adományokig tényleg sokféle haszonszerzési móddal találkoztunk már.

polly graph 2012.12.02. 17:54:46

@fizetekmegegysort: ezzel teljes mértékben egyetértek. (én vetettem fel, hogy a lányommal megnézették bioszon)

Szerintem, az utolsó négy sorban példásan megfogalmaztad az igazságot. Ha ezt a filmet bedobják 13-14 éves lányoknak, azzal épp ezt a hatást váltják ki. Ez a nevelés legprimitívebb, általam elítélt formája. De egyszerűbb megfélemlíteni, mint értelmesen nevelni. Köszi, hogy ilyen frappánsan megfogalmaztad, hogy mi is a baj a hasonló sokk-terápiás idomítással.

fizetekmegegysort 2012.12.02. 17:57:43

@Prof. Giraffa Camelopardalis Phd.: Én húsz éve láttam. Elmagyarázták benne, hogy na ott és most menekül a magzat... Nekem ez nem werkfilm, hanem világnézethez köthető belemagyarázás. Különösen, ha a mai valóságból indulok ki. Ha valami "baj" történik felelőtlen, vagy egyszerűen ügyetlen tinikkel, első körben ott a 72 órás tabletta. Aztán másidikban a kora terhességben használható abortusz tabletta (ami mellesleg sokkal durvább mint a műtét). Az abortusz már a 3.kör.
A valóság nekem biztos, hogy nem a Nèma sikoly.
Szerintem is jó, ha tudnak arról, hogy az abortusz egy durva, és sok szempontból megkérdőjelezhető beavatkozàs, egy műtét. De ennek megértetésère ez a film szerintem nem alkalmas.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.12.02. 17:58:51

@Androsz: Nem csak anyagi haszon létezik.
A politikai haszon, az elfogadottság, ismertség szintén haszon, hiszen szabadon konvertálható pénzé, a pénz politikai súllyá, ismertséggé.

polly graph 2012.12.02. 17:59:04

@Celtic: hidd el, most is sok a bebifláznivaló, az oktatás és ezen belül a számonkérés ma is a megtanult anyagok lehetőleg minél pontosabb visszaadására épül.
Általában sem tanulási technikákat, sem kreatív, gondolkodásra, véleményformálásra alkalmas feladatokat nem találsz az iskolai tananyagban.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.12.02. 18:07:55

@fizetekmegegysort: nyilván mindenki másképp érzékeli, értelmezi a dolgokat, nincs ezzel semmi gond.

fizetekmegegysort 2012.12.02. 18:10:12

@polly graph: tudod, az a baj, hogy ezzel pont fordított hatást érnek el. Mondjuk tegyük fel, két tini egy buli után felelőtlenül egymásnak esik, vagy nem felelőtlenek, csak rutintalanok és szakad a gumi...
Bennük a cidri, félelem, szégyen, és nem mernek segítséget kérni... Már bukják is a 72 órás tabit. Várnak, nem jön meg, eszükbe jut a film, még jobban félnek, még tovább várnak....
Ennek vajon mi a vége? Sajnos a legrosszabb... Ès a fenőtt? "Hát hiába mutattam neked a filmet, kislányom, hogy lehetsz ilyen hülye?!" ..vazzeeeee.... Hát épp a felnőtt társadalom generálja a viselkedést azzal, hogy nem partnerként és bizalmasként kezeli a tinit, nem a valós kérdéseire reagál, hanem a saját félelmeit kivetítve tilt és fenyeget és elrettent.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.12.02. 18:17:09

@fizetekmegegysort: nem mindig a fordított hatást éri el, ez teljesen szubjektív.

csak saját magamról tudok beszélni, de engem akkor annyira ledöbbentett az a film, hogy amiatt ástam bele magam a témába nyakig és annyi információt szedtem össze az egész terhesség, szülés, abortusz témakörből, amennyit csak tudtam. bennem semmiféle félelmet vagy szégyent nem keltett a film, csak empátiát.

polly graph 2012.12.02. 18:29:42

@fizetekmegegysort: egyébként nem a szexuális felvilágosítás az egyetlen terep, ahol az elrettentés épp ellenkező hatást ér el.

Mostanában "divat" az itteni sulikban, hogy a védőnő úgy tart dohányzásellenes előadást, hogy közben két VALÓDI tüdőt húz elő: egy tüdőrákos és egy egészséges példányt. És a védőnő persze megsértődik, amikor a gyerekek elrettenés helyett kiröhögik: hát nem mindegy, hogy melyik dohányzott? Hiszen mindkettő meghalt.

[c] 2012.12.02. 18:31:07

@Prof. Giraffa Camelopardalis Phd.: Jaj, ne, hagyjuk azt a manipulatív izét.
A felvételen látható magzat jóval idősebb 12 hetesnél, ennél idősebb magzatoknál Magyarországon nem lehet kérni a terhességmegszakítást, legfeljebb az élettel összeegyeztethetetlen fejlődési rendellenesség illetve betegség esetén.
Fogalmunk sincs, ki és miért végezte el azt a terhességmegszakítást, a film készítője azt láttat bele, amit akar.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.12.02. 18:31:19

@fizetekmegegysort: annyit még hozzátennék, hogy nyilván nem lehet elintézni az úgynevezett "felvilágosítást" azzal, hogy megmutatjuk nekik ezt a filmet, korántsem. de egy átfogó, informatív és komplex szexuális érettségre és életre nevelés részeként szerintem igenis van helye ennek is.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2012.12.02. 18:32:22

@kolbászoszsömle: Stimmel, én is ezzel kezdtem. Ismertség, elfogadottság. Egy olyan szervezet, amely fő céljai között szolgálja a saját nézeteinek helyességéről való meggyőzést – amelynek módozatait a történelem során ritka nagy leleményességgel találta fel –, valóban komoly erőfeszítéseket tehet érte, netán az etika, mármint a meggyőzetlen, puszta ésszerűségen alapuló erkölcs etikája eltiprásával is, tényleg csak elméleti okból említve ezt.

Az élet szent, a halál szent, a vakhit kötelesség, kérdéseket feltenni halálos bűn, a nő szülőgép, aki csak ne élvezkedjen, első tapizás csakis a leendő feleséggel, ezek oszlopos etikai alapok, felülkerekedve a világ többi részének természetesen teljesen eltévelyedett világi elképzelésein.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.12.02. 18:35:57

@tea fan: nyilván azért volt idősebb a magzat, mert amerikában végeznek/végeztek abortuszokat akár a nyolcadik hónapban is.

a film készítője a saját gyerekét is elabortálta az akkori barátnőjéből. (...)

lucernaböde 2012.12.02. 18:38:37

Egyházi (katolikus) iskolában eddig sem nagyon erőltették a felvilágosítást. Egy rövid ideig voltam óraadó ilyen suliban, és pont biológiát tanítottam. Mondták, hogy ha nem akarok a szőnyeg szélén állni, akkor a fogamzásgátlásról ne nagyon tartsak előadást.
Kérdeztem a kollégákat, hogy akkor hogyan kapják meg a gyerekek a szükséges infókat?
Azt mondták, ha a gyerekek kérdeznek, akkor kérdésekre válaszolhatok.
Elmondtam a gyerekeknek, hogy csak a kérdéseikre válaszolhatok a témával kapcsolatban. És ők kérdeztek.
De ez nem jó megoldás.

[c] 2012.12.02. 18:42:07

@Prof. Giraffa Camelopardalis Phd.: Világos, de éppen ezért nem kellene a magyar tiniket olyasmivel elrettenteni, ami itt nem létezik.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.12.02. 18:51:38

@tea fan: hát, ez tipikusan az a téma, ahol nem lehet igazságot tenni, mindenkinek magának kell eldöntenie, óhajtja-e a saját gyerekét ezzel traktálni vagy sem. okosabbat én sem tudok kitalálni.

fizetekmegegysort 2012.12.02. 18:52:33

@Prof. Giraffa Camelopardalis Phd.: nem mindegy, hogy felnőttként látod, vagy gyerekként.

kanálwarrior 2012.12.02. 18:57:49

@polly graph: " megnézették velük a Néma sikoly című, abortusztól szóló, szerintem igen megrázó filmet is."

Ez mondjuk komoly baj, mert áltudományos baromság. Ha ráguglizol rengeteg cáfoló oldalt találhatsz ahol leírják pontosan hol csúsztatnak/hazudnak a filmben.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.12.02. 18:58:52

@fizetekmegegysort: no, ezt jó hogy mondod, mert akartam erre is utalni. ijesztő, hogy milyen gyorsan felnőnek manapság. ha összehasonlítom az én 12 éves magamat egy mai 12 évessel, kb. mintha külön fajba tartoznánk. nekem 12 évesen nyomták a kezembe a felvilágosító könyveket, cikkeket, akkor kezdtek a szüleim belemélyedni ebbe a témába, ma már 12 évesen elkezdeni ezt szinte késő.

kanálwarrior 2012.12.02. 19:12:31

@Prof. Giraffa Camelopardalis Phd.: Kérem hülyeségeket azért ne beszéljünk:
en.wikipedia.org/wiki/Abortion_in_the_United_States
Neked is mondom: az a film egy átverés, áltudományos baromság, az egyetlen célja a hamis propaganda, azért hazudnak embereknek hogy így erőltessék rájuk a saját hitüket.

kanálwarrior 2012.12.02. 19:16:45

@Prof. Giraffa Camelopardalis Phd.:
en.wikipedia.org/wiki/The_Silent_Scream
Ezt a részt kéne elolvasni kezdetnek:
"Medical community

Many members of the medical community were critical of the film, describing it as misleading and deceptive. Richard Berkowitz, professor of obstetrics and gynecology at Mount Sinai Medical Center, described the film as "factually misleading and unfair"."

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.12.02. 19:21:31

@kanálwarrior: mármint pontosan melyik rész? hogy az usa sok államában akár a terhesség végéig legális az abortusz? hát ez éppen a wikipédián is fenn van, szal nem értelek.

az meg, hogy a filmről kinek mi a véleménye, teljesen szubjektív. az abortuszklinikák nyilván nem szeretnék elveszíteni a jólfizető pácienseket, az egyházak a jólfizető híveket, a politikusok meg a szintén jólfizető szavazóikat. nem gondolod?

kanálwarrior 2012.12.02. 19:27:46

@Prof. Giraffa Camelopardalis Phd.: Te legalább a belinkelt wiki cikkeket elolvastad? Nem, nem szubjektív hogy kinek mi a véleménye. Tudományos tény hogy a magzat képtelen bármit érzékelni a folyamatból. Szándékosan manipuláltáka a felvételeket, hozzáadtak néhány hazugságot, játszottak kicsit a hangokkal, ééééés íme, a kereszténység újra győzedelmeskedett. Borzasztó hogy még ma is ennyi tanulatlan ember van akit meg lehet vezetni vele.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.12.02. 19:28:16

@Prof. Giraffa Camelopardalis Phd.: A meneküléses epizód, a sikolyos epizód.
Amikor belemagyaráznak dolgokat, azon túl, mint amit ott látnak.

Pl. kinyitja a száját. Ezt látjuk, ő meg azt mondja, némán sikolt. Pedig akár ásíthat is.

fizetekmegegysort 2012.12.02. 19:33:32

@Prof. Giraffa Camelopardalis Phd.: nem nőnek fel, csak hamarabb kezdenek felnőtt viselkedésmintákat koppintgatni. Vagy azt hiszik. De a lelkük bizony ugyanúgy gyerek. Ezért ha arra akarunk hatni, akkor inkább tisztelni és megérteni kellene őket, nem kockára faragni és rémisztgetni, főleg nem egyen-izéket (gondokatokat, értékrendet, jó/rossz sztereotipiákat) rájuk erőltetni. Szerintem.

kanálwarrior 2012.12.02. 19:34:10

@Prof. Giraffa Camelopardalis Phd.: "hogy az usa sok államában akár a terhesség végéig legális az abortusz? hát ez éppen a wikipédián is fenn van, szal nem értelek."

Mégis hol? Amikor először hallottam hogy a buzi republikánusok azt hazudják hogy a demokraták legszívesebben már megszületett gyerekeket is abortálnának azt hittem ez csak vicc, de ezek szerint nem. Mondd el nekem ki terjeszti ezt a baromságot? Mert forrást nem találok rá, de ilyet pl. találtam:
en.wikipedia.org/wiki/File:US_abortion_by_gestational_age_2004_histogram.svg

Celtic 2012.12.02. 19:36:11

@polly graph: Tudom. Ket eve hagytam ott a fosulit, ahol szinten ez volt. Nemelyik oran a tananyag erdekes volt, a visszakerdezes meg total lexikalis tudast mert.

Csak azt akartam mondani, hoyg ez az iskolarendszer az alapjaiban van elbaszva. Nem most kezdodott a melyrepulese, bar Rozsika sem a felemelkedesert kuszkodik....

kanálwarrior 2012.12.02. 19:38:03

@kolbászoszsömle: Igen, vagy az nem is a szája. Illetve a megfelelő pontokon fel van gyorsítva a felvétel, továbbá:
prochoicechristian1.blogspot.hu/2009/11/silent-scream-is-lie.html
kamu az egész (tudom valaki azt mondta hogy 20-on akárhány hetes magzat van a filmen, de maga a filmkészítő álította hogy csak 12 hetes, szóval ezt se értem honnan jött)

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.12.02. 19:43:44

@kanálwarrior: ó, én igazán nem akarlak meggyőzni semmiről, ha bele akarsz mélyedni, megteheted bármikor :D én hajlamos vagyok elolvasni a törvényeket, aztán ennyi.

@kolbászoszsömle: ezt már fentebb írtam, ez szubjektív. a mai napig nincs eldöntve, hogy mikortól érez egy magzat fájdalmat ( mármint ha valakit ez a tény befolyásolna egy ilyen döntés meghozatalában, ugye), így erről mindenki azt gondol amit akar.

kanálwarrior 2012.12.02. 19:44:00

@kanálwarrior: Ezt a két dolgot emelném ki a linkelt oldalról:
"Claim:
Fetal head at 12 weeks requires the use of "crushing instruments" for extraction.
Facts:
At 12 weeks' gestation (10 weeks' fetal age) and even 1-2 weeks beyond, instrumentation other than a suction cannula is not required when abortion is properly performed. Cannulas for aspiration abortion come in varying sizes, and the larger sizes are adequate for withdrawing the contents of the uterus.

So to sum it up, Prior to atleast 24 weeks, it is medicaly impossible for a fetus to "feel" anything. That is not an opinion, it is medical fact. The parts of the nervous system and brain that we must have in order to feel something are not there. They have not developed yet."

kanálwarrior 2012.12.02. 19:45:49

@Prof. Giraffa Camelopardalis Phd.: De igen, elég jól tudjuk hogy mikortól. Például amíg nincs neki idegrendszere addig nem nagyon. Az nem lehet hogy csak Te nem tudod?

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.12.02. 19:45:59

@Prof. Giraffa Camelopardalis Phd.: Amennyiben az ember egy főemlős, akkor a fájdalmat tanulja, tehát a magzat nem érez fájdalmat.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.12.02. 19:56:56

@kanálwarrior: láttam :) a kommenteket is elolvastad alatta? elég hogyismonnyan szépen.... elég naiv dolog bármit csakúgy elhinni, amit találsz a neten, pro és kontra legyen szó bármiről is. ezek a dolgok úgy működnek, hogy az egyik lobbi állít valamit, propangandát csinál neki, a másik lobbi meg megkontrázza és alátámasztja tudományosnak álcázott cikkekkel, ésatöbbi. a fenti cikkben egy homályos forrás van megjelölve, amit a blog szerzője sem volt képes alátámasztani.

de mégegyszer mondom: halovány gőzöm sincs arról, hogy a magzat (meddigmettől) érez fájdalmat, és a szokványos vitatémák, amikre ti is ugrotok. neked határozott véleményed van, pontosan vélni tudod ezeket a komplex dolgokat, legyen, nekem igazán mindegy :D

én meg kétkedő típus vagyok és szeretek utánanézni a dolgoknak, mielőtt valamit elhiszek, ilyen egyszerű.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.12.02. 20:00:03

@Prof. Giraffa Camelopardalis Phd.: ja, és még mindig nem találtam meg a bölcsek kövét, pedig nem lenne rossz asse.

kanálwarrior 2012.12.02. 20:02:32

@Prof. Giraffa Camelopardalis Phd.: "This was taken off of the NIH (National Institue of Health) website, so it is impartial and neither pro or anti abortion. It is simply medical fact."

De te abban hiszel amiben akarsz, csak ígérd meg hogy a saját gyerekeiddel nem nézeted meg.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.12.02. 20:05:39

@kanálwarrior:

óh, istenem, hát pont erről beszélek :D ne a blog írójának a mondatát tedd ide, hanem az eredeti cikket arról a bizonyos NIH weboldalról :D

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.12.02. 20:08:35

@kanálwarrior: nem szoktam őket kényszeríteni semmi borzasztóságra a szobájuk kitakarításán kívül :D ha meg akarják megnézik, ha meg nem akkor nem.

kanálwarrior 2012.12.02. 20:10:37

@Prof. Giraffa Camelopardalis Phd.: Az eredeti oldal már nem érhető el, de a cikk itt van:
www.plannedparenthood.org/files/PPFA/Facts_Speak_Louder_than_the_Silent_Scream_03-02.pdf
kb. 3 másodperc google kellett hozzá, te is megtehetted volna. Látom tényleg nagyon szeretsz utánajárni dolgoknak.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.12.02. 20:16:42

@kanálwarrior:

egy utolsó kérdés hozzád: a Planned Parenthood szervezet az egyenlő a National Institution of Health intézménnyel?

kanálwarrior 2012.12.02. 20:25:55

@Prof. Giraffa Camelopardalis Phd.: Mint mondtam az a weboldal ha jól látom már nem elérhető. De ha a cikk valamelyik állításában kételkedsz, akkor kiválasztod valamelyik szerzőjét, beírod a nevét a google-be, megtalálod az e-mail címét, és írsz neki. Az a baj hogy hiába állítod hogy te a tények alapján formálsz vélemény, igazából már van egy kialakult véleményed, és egyre nyakatekertebb elméletekre van szükséged ahhoz hogy a tényekkel szemben képes legyél tartani.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.12.02. 20:37:18

@kanálwarrior: nos, a kommentek alapján már akkor se volt elérhető, amikor a blogbejegyzés született, valami furcsa oknál fogva.

a véleményem tökmindegy egyébként, a francot se érdekli, magamat is beleértve.

pusztán arra szerettem volna rámutatni, hogy ha belinkeled egy abortusz-klinikalánc reklámanyagát, akkor nem biztos, hogy nagyon precíz információkhoz jutsz.

mindenki gugliz, mint az őrült és az első weboldalt, amit kidob, örökérvényűnek fogadnak el. semmi kétkedés, semmi halovány gyanú, semmi az égvilágon. jah kérem, ebből élnek a többiek :D

amúgy ha mégis érdekel a véleményem: nem vagyok sem abortuszellenes, sem abortuszpárti, mivel ennél cseppet árnyaltabb a téma. nincs szabály, csak egyedi esetek, ennyi.

kanálwarrior 2012.12.02. 20:41:10

@Prof. Giraffa Camelopardalis Phd.: Akkor írjak én e-mailt Hart Peterson-nak, a New York-i kórház vezető gyermekneurológusának? Most komolyan mit gondolsz? A tudta nélkül odahamisították a nevét, és ő 10 éven át nem vette észre? Vagy ő az "abortuszlobbi" (hisz abban nagyon sok pénz van) fizetett embere? A másik hat nevezett orvossal együtt?

lucernaböde 2012.12.02. 20:45:29

@kolbászoszsömle: Ezt nem értem. Hogy érted azt, hogy az ember (akár a főemlősök) a fájdalmat tanulják?
Sztem ebben nagyon nincs igazad.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.12.02. 20:45:47

@kanálwarrior: hát szerintem írjál, ha nagyon ráérsz. a választ majd küldd el nekem is :D

kanálwarrior 2012.12.02. 20:51:00

@Prof. Giraffa Camelopardalis Phd.: "azt én is
13 évesen láttam és mindörökre belémégett, nem vált káromra"

Ezt írtad az elején a filmről. Ez számomra azt jelenti hogy elhitted ami benne van. Bizonyíték és kritika nélkül. Az én bizonyítékaimra pedig egyre csak azt hajtogatod hogy "de még van egy kis esély hogy ez csak egy világméretű összeesküvés". Ez mutatja hogy milyen veszélyes ez a film. Ahogy mondtad, kiskorodban belédégett... Ugyanígy termelődnek a vallásos gyerekek is. Kiskorukban befosatják őket a pokollal, el is hiszik, aztán mikor nagyok lesznek az őket racionális érvekkel meggyőzni próbálókon már számonkérik a bizonyítékokat.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.12.02. 20:55:11

@kanálwarrior: neked azt jelenti hogy elhittem, nekem meg valami egészen mást, ha megengeded :D mindenesetre megtisztelő a figyelmed ígyisúgyis. további jó éjszakát kívánok.

Mikrobi 2012.12.02. 22:02:53

Az, hogy dugunk-e boldog-boldogtalannal, vagy nem, az nemcsak etikai kérdés, hanem a nem kívánt "terhesség", nemi betegségek, lelki sérülések tömegének kérdése is. Hogy úgy mondjam, az objektív tájékoztatás LÉNYEGE, hogy a gyerekeket a nemiséghez szükséges önfegyelemre ráneveljék. Ez a szexuális felvilágosítás, nem az, hogy "gyerekek, húzzatok mindig gumit"!

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.12.03. 00:06:27

@lucernaböde: Az ingerdepriváltan nevelt majom nem mutat fájdalomreakciókat.
Ha nincs reakció, akció sincs.

Varázspálca · http://szamvarazs.blogspot.hu/ 2012.12.03. 07:52:09

Készült felmérés arról, hogy mit tudnak a fiatalok és mit nem. Több is. A minisztérium kérdései így hangzottak: "szerinted mennyit tudsz az alábbi témákról?" A válasz lehetőségek: sokat, keveset, semmit. No, ebből tudd meg, mit tudnak!
Szerencsére, mások is készítettek felmérést. A magyar diákok a nemzetközi összehasonlítás utolsó előtti helyén végeztek. Egy összefoglalót írtam erről a napokban:
szamvarazs.blogspot.hu/2012/11/fiatalok-es-szex-bizonytalan-ismeretek.html
süti beállítások módosítása