véleménynyilvánítási szabadság6 (1).pngEmberemlékezet óta nem volt ilyen mélyponton a lakásépítés Magyarországon, mint napjainkban. Az utolsó évek katasztrofális adatai lassan kormányunkat is felébreszti, kellene már csinálni valamit. De vajon mire gondolt Varga Mihály, amikor egy sajtótájékoztatón a következőket mondta?

"Mi is jobban örülnénk, ha magánberuházások, magánlakás építések is hajtanák az építőipart. Célszerű lenne megfontolni azt, hogy a következő hónapokban azok a hitelprogramok, amik korábban elindultak, azokat vajon nem lehetne-e kiterjeszteni a magánlakás, a magánerős építkezések támogatására is." (Varga Mihály)

A portfolio.hu elgondolkodott azon, vajon hogyan próbálná a kormány felpörgetni a jelenleg igen lehangoló adatokkal küzdő lakásépítési piacot. A tippük pedig nem más, mint az ingyenhitel.

Hoppá! Ingyenhitelből épülnének a családi házak jövőre?

forrás: portfolio.hu 

"Vagyis véleményünk szerint a nemzetgazdasági miniszter nem állít mást, minthogy nemsokára akár a Matolcsy György jegybankelnök által bevezett NHP-hoz (Növekedési Hitelprogram) hasonló programból juthatunk hozzá akár mi is, mint magánszemélyek, egy rendkívül alacsony kamatozású finanszírozáshoz, magánházunk felépítéséhez. " (portfolio.hu)

Hát igen, így a választási kampány finisében jól mutatna egy, a középosztályt megcélzó ingyenhitel-program - a beruházások halasztódnak, az új lakásra vágyók pedig  láthatóan már évek óta tipródnak, bele merjenek-e vágni vagy sem életük nagy projektjébe. Valószínűleg a vállalkozók is hálásak lennének, hiszen nekik a sok sivatagi bolyongás után nehezen megtalált oázis bővizű kútját jelenthetné az új intézkedés. Az ugyan biztos, hogy a hirtelen megjövő kedv nem érné el a nagy beruházási bumm egykori kánaáni volumenét, de azért végre elindulna egyfajta pezsgés a piacon.

Az ördög azonban most is a részletekben rejlik. Mert az szép és jó, hogy hirtelen megnyílnak majd a szuperhitelek, de vajon kinek? És milyen feltételekkel? Mert ugyebár egy családi ingatlanberuházáshoz nemcsak az kell, hogy elérhető hitel legyen, hanem az is, hogy rendelkezzenek elegendő önerővel valamint a későbbiek során tartósan fenn is tudják tartani a frissen épült ingatlant. Ha ez nem sikerül, még ők is megkaphatják ugyanazt a bélyeget, mint az örökös bűnbaknak kikiáltott "felelőtlen devizahitelesek".

 

Vajon mely társadalmi rétegeket kívánja megcélozni a kormány? Egészen biztosan nem azokat, amelyek fogyasztása az idén is csökkent - hiszen elég kicsi az esély arra, hogy ők tömegével verik a fogukhoz a garast meg spórolnak új házra, és ezért költenek kevesebbet az üzletekben. A hitel kedvezményezettjei valószínűleg azok lesznek, akiknek van érdemleges megtakarításuk és biztosnak érzik a jövőt is.

Természetesen megjelenhetnek azok is, mint építtetők, akik külföldön keresik a kenyerüket - az ő esetükben cél lehet egy itthoni ingatlan összerobotolása, ám beruházó kedvüket csökkentheti az, hogy tisztában vannak azzal, hiába van itthon fészek, ha nincs olyan munkahely, amely segítségével fenn is tudnák azt tartani. 

Akik olyan szektorban dolgoznak, ahol alacsonyak az átlagfizetések, továbbra sem reménykedhetnek, hogy elnyerik az állam kegyeit - de azok sem nagyon ugrálhatnak, akik munkahelye bizonytalan, akik tudják vagy legalábbis sejtik, bármikor az utcára kerülhetek. Mert ugyebár közmunkából vagy munkanélküli segélyből nem igazán lehet fizetni a hitelt, ha pedig nincs családjukon belüli védőháló, bizony gyorsan végrehajtás alá kerülhet a szép új ház, bármennyit is güriztek addig érte.

Milyen feltételek lesznek majd? Vajon beigazolódik az az örök érvényűnek tűnő gondolat, miszerint a kutya is a dombra végzi szükségét? Vajon a kormány segítséget ad majd a harmadik-negyedik ingatlan ingyen hitelből felépítéséhez, vagy csak azok folyamodhatnak ilyen kedvezményes lehetőséghez, akik első önálló otthonukat szeretnék megvalósítani, esetleg minőségi cserére vágynak? Lesz korhatár, hogy tuti csak olyanok jelentkezhetnek, akik küzdenek a kezdő fizetéssel meg a diákhitellel, és valójában a szülőknek kell összedobni az önrészt meg a későbbi törlesztő részleteket, ha saját kéglit akarnak csemetéjüknek?

És hol épülnek majd az új ingatlanok? Valószínűleg a főváros és a nagyobb, munkanélküliség szempontjából viszonylag jó helyzetben lévő nagyvárosok zöld övezeteiben, valamint az ilyen települések vonzáskörzetében. Az ország többi részén, azaz a leszakadó kistérségek építési hatóságainál várhatóan továbbra sem kell aggódni az előadóknak, hogy az új hitellehetőség túlórára kényszeríti majd őket és a sok pecsételéstől kiáll a csuklójuk.

Az új ház építésének kedvét az is lelohasztja, ha a célzott környéken tömegével és olcsón eladók a már megépült családi házak - ki akarna bajlódni terveztetéssel-engedélyeztetéssel meg anyagbeszerzéssel, nem is beszélve a kivitelezésről, ha a bekerülési árhoz képest akár fele áron kaphat szinte tökéletes állapotú lakóingatlant? A jelenlegi piaci árak mellett valószínűleg nehéz úgy felépíteni egy házat, hogy telekár+anyag+munkadíj értékben azt szükség esetén a későbbiekben szükség értékesíteni lehetne.

Igaz, a híres magyar firmány még csodákra is képes lehet - célzott adminisztrációval még a présház is átavanzsálhat lakóingatlanná, ahogy az üdülő is lehet nagyon szükséges családi ház, a papír mindent elbír. A rugalmas települések pedig örülhetnek, új ingatlan és egyéb adónemek megfizetői érkezhetnek a településre, ha már a nemes cél érdekében valamelyik családtagnak állandóra be kell jelentkeznie a frissen felhúzott kacsaláb-nyaralóba.

Mekkorák lesznek ezek a házak? Ha a hitel feltételei között nem kötik meg például az alapterületet, a bekerülési értéket vagy a szobaszámot, akkor nagy eséllyel a nagyobb méretű házak fognak dominálni - hiszen akinek van mit a tejbe aprítania, miért építene magának kétszobás "kutyaólat"? Ráadásul az alsóhangon 50-80 milliós villák sokkal jobban felpörgetik az építőipart, mint az ócsai gettó mintájára épült 50 négyzetméter körüli "álomházak".

Természetesen még az akár szigorúan látszó feltételek mellett is lehet kibúvókat találni - ha csak három szoba építhető, vajon ki mondja meg, mekkora lehet egy szoba? Mi van, ha egyenként 45 négyzetméteresre álmodja azt a leendő tulajdonos? Előrelátó tervezéssel később fel lehet húzni plusz válaszfalakat a lovarda méretű helyiségekben, ki lehet alakítani limit feletti szobákat vagy akár fürdőszobákat is. A bekerülési értéknél lehet variálni például a beépítendő anyagokkal (terven laminált, valóságban tölgy parketta, II. osztályú járólap vagy márvány), az alapterület is bővíthető egy második ütemes hozzáépítéssel vagy épp a tetőtér későbbi beépítésével.

És mindez mennyibe kerül majd az adófizetőknek? Valószínűleg sokkal többe, mint amennyire elsőre gondolnánk, ingyenebéd ritkán van. Ha pedig hozzávesszük, hogy nem feltétlen a rászorultság vagy épp a jobb életminőség biztosítása motiválja a kormányt, akkor még azon is bosszankodhatunk majd, kik és mire veszik fel a hitelt valójában.

 

Ráadásul azon is ideje lenne elgondolkodni, vajon az önkormányzatok miért álltak le a lakások építésével? Miért nem épülnek bérlakások azoknak, akik csak ily módon tudnának megfelelő életet biztosítani maguknak? Miért nem érdekel az senkit, hogy talán jobb lakáskörülmények mellett kevesebb válás és több gyerek lenne? Vajon hosszabb távú szociális és demográfiai megfontolások alapján nem lenne érdemes az újabb és újabb szökőkutakat-térkövezést meg egyéb felesleges presztizsberuházásokat átkonvertálni lakásokra? Az építőipar pedig ugyanúgy pöröghetne a bérlakásoktól, mint a még egy sétálóutcától ... Mert az idei, országos szinten összesen 47 önkormányzati lakás azért mégsem azt mutatja, Magyarország jobban teljesít.

Hoppá! Ingyenhitelből épülnének a családi házak jövőre?

forrás: portfolio.hu 

És végül, de nem utolsó sorban, mi lesz azokkal, akik erejüket racionálisan felmérve inkább csak egy használt lakásba vágnának bele?

 

Ha tetszett és szívesen olvasnál még több morgást, tematikus tartalomjegyzék itt.

Amennyiben tetszett, várunk Facebook-csoportunkban!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr635634684

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Gazdaság - Újra olcsó hitel új ingatlan építésre 2013.11.15. 10:11:09

Varga Mihály olcsó hitelt osztogatna új ingatlan építésre. A FIDESZ-t ismerve ennek az oka az, hogy valamelyik főember új ingatlan szeretne építeni, de nincsen meg rá a pénz, ezért hozat egy ilyen törvényt. 2000-ben pontosan ezért osztogatott ki a FID...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.11.15. 10:14:17

Ennek az egésznek az oka a FIDESZ rokonság jutalmazása. Egy főmufti nem talál megfelelő minőségben ingatlant a környéken, ezért építkezni akar, természetesen olcsó hitellel.

Ma 15 év "normál" építőipar termelés lakóingatlana felesleges Magyarországon. Semmi értelme újat építeni, amíg ez el nem kopott a piacról.

Igazából kifejezetten káros most államilag megpörgetni a lakóingatlan építést...

bankvezér 2013.11.15. 10:51:55

Az építőiparból és építőanyag-iparból elő gazdasági körök kényszerítették bele Vargát, hogy ekkora marhaságot mondjon. :))

Husz_János_Puszita 2013.11.15. 18:14:19

Az egész poszt teljesen téves koncepción alapul.

1. Akinek nincs pénze lakásra, az ne vegyen magának. Hitelből se. Pláne ne az adófizetők kontójára, kamattámogatás formájában. Egyszer már majdnem belerokkantunk.

2. Az állam, önkormányzat ne építsen bérlakásokat, túl sokba kerül azok karbantartása, állagmegőrzése. Emlékszünk még a megboldogult IKV-ra ugye? Szociális lakástámogatásra sokkal jobb az amerikai módszer, amikor az állam/önkormányzat rászorultsági alapon hozzájárul a lakbérhez, amit közvetlenül a lakás tulajdonosának utal. A fenntartási költségek, vitás ügyek a bérlővel a lakás tulaját terhelik.
süti beállítások módosítása