2013.06.06. 00:23
Mennyivel lesz drágább az egészségesebb?
Abban mindenki egyetért, hogy - évtizedek óta - a gyermekétkeztetéssel komoly gondok vannak: a kaja egészségtelen és ehetetlen, a változatosság ritka madár, a fogások pedig nem sokat változtak az elmúlt 40-50 év alatt. És nemcsak a szülők és a gyerekek szubjektív véleménye ez, hanem az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet 2008-ban végzett felmérése is "katasztrofálisnak" minősítette az óvodák és az iskolák közétkeztetését.
A múlt
A felmérés alapján a menzák döntő többsége korszerűtlen eljárással készítette az ételeket, de a só, zsiradék és cukorfelhasználással is voltak gondok:
forrás: oeti.hu
A szakemberek a vizsgálat során megállapították, hogy
"az esetek többségében az óvodai és iskolai közétkeztetés sem minőségében, sem mennyiségében nem felel meg az egészséges táplálkozás követelményeinek.
- A laboratóriumi vizsgálatokból kiderült, hogy az óvódások a maximálisan ajánlott 2 gramm helyett 3,5-13,1 gramm sót fogyasztottak el egy átlagos napon.
- A nyersanyag felhasználás sem megfelelő és az ételkészítési eljárások is sok esetben korszerűtlenek voltak.
- A közétkeztetők egy része biztosított csak naponta friss zöldséget, gyümölcsöt.
- Emellett a folyadékpótlás is sok kívánni valót hagyott maga után.
- Míg az ételekben sóból jóval több volt a kelleténél, addig a kalcium-tartalom nem érte el a korcsoport szerinti ajánlás 70 százalékát sem.
- További probléma volt, hogy diétás étkeztetést a közétkeztetők jelentős része nem tudott biztosítani." (bebikkicsikesnagyok.hu)
Lefordítva: a közétkeztetés által kínált ételek táplálkozási kockázatot jelentenek a vizsgált korcsoportokban. Ezzel a szülők is tisztában voltak, pláne ha a gyermekük otthon panaszkodott, meg pótebéd gyanánt rávetette magát a hűtőre. És még el sem ítélhette, amikor leszármazottja elmesélte, már megint zöldborsó leves volt, utána meg zöldborsó főzelék, a desszertnek kapott alma meg nem nagyobb egy tojásnál, viszont sokáig eltartott, mert olyan kemény volt. És van vajon kicsiny hazánkban olyan nagykorú, akinek nem ismerős a "Valamit visz a víz" vagy a "Mondd, minek nevezzelek" leves, ahogy sokak őriznek emléket a robbantott csirkéből készült "valamiről" is. A szülői értekezletek gyakori napirendi pontja a vacak ebéd, nyolcadikra pedig alig akad olyan gyerek, akit be lehet kényszeríteni az iskola "éttermébe". És akkor még nem is beszéltünk az óvodai menükről - vajon hány négyéves eszi meg a zellerkrémlevest, és hányszor ismerik fel, mit is kapnak valójában?
A silány ebéd ráadásul sok maradékkal jár - és ezt össze kell gyűjteni meg ártalmatlanítani, jelentős pluszköltséggel sújtva az amúgy sem gazdag finanszírozókat.
A jövő
Az illetékes minisztérium úgy döntött, felveszi a harcot és egészséges életmódra neveli a gyerekeket. Kérdés, erőfeszítésük eredménye a ló teteje lesz-e, azaz igazi, régen várt pozitív változás, vagy már a túloldala, ismét "ehetetlen" ételeket raknak a gyerekek elé, csak most más módon (az éhenmaradás és a moslékmennyiség ugyanaz).
A reform rendeleti úton lesz kikényszerítve - az egészségügyért felelős államtitkárság által előterjesztettek szerint - várhatóan január elsejétől:
- az étrendet az élelmezésvezető állítja össze, az étlapon pedig fel kell tüntetni az ételek energia-, zsír-, telített zsírsav-, fehérje-, szénhidrát-, cukor- és sótartalmát, valamint az allergén összetevőket.
- előírják, hogy a különböző korcsoportoknak mennyi a naponta szükséges energiabevitel, és azt is, hogy a különböző korcsoportok étrendjének milyen arányban és módon kell tartalmazni húst, tejterméket, zsiradékot, cukrot, gabonaalapú élelmiszert, zöldséget és gyümölcsöt.
- bevezetik a változatossági mutatót is, amit a leves-, hús-, főzelék-, és köretfélék gyakoriságából számítanak ki.
- az egész napos étkeztetésnél egy embernek biztosítani kell legalább fél liter tejet vagy ennek megfelelő mennyiségű kalciumtartalmú tejterméket, négy adag zöldséget - a burgonya nem számít - vagy gyümölcsöt, ezekből legalább egy adagot nyers formában, továbbá három adag gabonaalapú élelmiszert. A szükséges folyadék ivó- vagy ásványvíz, illetve tea lehet (ez utóbbi csak szigorúan az előírt cukormennyiséggel).
- édesítőszert a hat év alatti korcsoport - a diétás étkezést igénylőek kivételével - nem kaphat,
- azt is meghatározzák, hogy a különböző korú gyermekeknek milyen zsíros tej adható, valamint azt, hogy ez hozzáadott cukrot nem tartalmazhat.
- bölcsődében bő olajban sült étel, 14 év alattiaknak pedig csípős, erősen fűszeres étel tilos, édesség pedig önálló ebédként nem adható. (forrás: fn.hir24.hu)
A piac szereplői azonban kétkedve fogadják a jobbító szándékot, a Magyar Közétkeztetők Szövetsége (MKSZ) szerint például, amennyiben a rendelet a mai formájában lép életbe, úgy 2014. januárjától akár 70 %-kal is drágulhat a menza, a nagy kérdés pedig az, a különbséget ki fogja finanszírozni, az önkormányzatok vagy a szülők.
"Tettinger Antal, a közétkeztető vállalkozásokat tömörítő szervezet elnöke a Magyar Hírlapnak azt mondta, a tervezet nagyon ígéretes és előremutató, ugyanakkor a jelenlegi nyersanyagnormából - iskolák esetében napi 354 forint - nem lehet teljesíteni a benne foglalt előírásokat. Kérdés az is, hogy az önkormányzatokat vagy a szülőket kötelezik arra, hogy a számításaik szerint harminc-hetven százalékos áremelkedést finanszírozzák (...)" (hir24.hu)
"Az MKSZ számításai szerint amennyiben a szabályozás jelen formájában lép hatályba, a szülők által a napi háromszori étkezésért fizetett normaköltség január 1-jétől a bölcsődékben 565, az óvodákban 660, az iskolákban pedig 663 forintra emelkedne átlagosan.
A szövetség szerint a két számítási eredmény közötti különbség abból adódik, hogy a szaktárca számára a szükséges háttéranyagokat elkészítő OÉTI és ÁNTSZ nem végzett alapos munkát: mindössze egy korcsoportban vizsgálták a lehetséges következményeket." (penzcentrum.hu)
"Ha az állam például a költségnövekedés 10 százalékát vállalná át, az a 200 milliárdos piacon körülbelül 20 milliárd forinttal terhelné meg a büdzsét, ami feneketlen kútba öntött pénz lenne, hiszen egy uzsonnára vetítve mindez 4-5 forint többletet hozna. Vagyis egy jelenleg átlagosan 40-45 forintból kigazdálkodott egy gyerekre jutó uzsonna minősége nem javulhat, ha a keret mindössze 50 forintig kúszik fel." (napi.hu)
A minisztérium szerint az öt közétkeztető szervezettől bekért mintaétrend-számítások nem támasztották alá az ilyen mértékű drágulást, sőt, például Sarkadon 2011 óta az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) által megfogalmazott ajánlások betartásával zajlik a közétkeztetés, és nem emelkedett az élelmiszer-nyersanyag költsége, ráadásul ezen ajánlásokat a közétkeztető cégek 49 %-a már évek óta betartja, márcsak emiatt sem lesz drágulás.
(A fentieknek valamilyen szinten ellentmond az, hogy például idén az ellenőrök szinte minden vizsgált ebédnél hibát találtak - hacsak nem az 51%-ot látogatják rendszeresen.)
Ha a minisztérium adatait nézzük, akkor jelenleg nem is olyan nagy a baj, hiszen a szolgáltató cégek 49%-a egészséges ételt rak a gyerekek elé - már csak az a kérdés, hogy ezek a cégek a gyerekek hány százalékát etetik, és tagjai-e a másképp számolóknak, azaz a Magyar Közétkeztetők Szövetségének. A helyzetet tovább fokozza, hogy a Szövetség illetékesei szerint a közétkeztetés átalakításáról szóló rendelet-tervezet több olyan kitételt is tartalmaz, amelyek bevezetése éppen az egészségmegőrzést veszélyeztetné.
A gond azonban nemcsak az, ki is fizeti januártól a drasztikusan, akár 70%-kal megemelkedő menzadíjakat (ha nem a zemberek, akkor az önkormányzatok? vagy az állam? és vajon kinek a pénzéből, ha nem a zemberekéből?), hanem az is, a minisztérium szerint mit nem ehetnek és milyen új ételekkel kell majd megismerkednie a gyerekeknek. És nemcsak felfedezni az új ízeket, hanem azokat elfogadni és meg is szeretni.
A változás nagy lesz, egyrészről fájhat az egészségtelen fogások száműzése: nehéz lesz leszokni a rántott húsról, a túrógombócról meg a székelykáposztáról, másrészről a csökkentett só- és cukortartalom is okozhat majd felhördülést a gyerekek körében.
"Csókás István egykori konyhafőnök szerint nagyon nehéz lesz a gyerekeket meggyőzni, hogy fogyasszák el az új szabályozás szerint készült ételeket. Negyvenéves tapasztalata alapján már jól ismeri a gyerekek étkezési szokásait. Azt a konyhafőnök sem vitatja, hogy szükség van a változtatásra, azt azonban igen, hogy nem lehet egyik napról a másikra teljesen megváltoztatni a menüsort, illetve elvonni a sót vagy a cukrot. Csókás István azt mondta, az is nagyon meghatározó, hogy otthon mi kerül az asztalra." (hir24.hu)
Ha hirtelen, a fokozatosság elvét nem követve, "rászoktató" idő nélkül kapnak másfajta fogásokat az érintettek, ami ráadásul még sokkal többe is kerül a szülőknek, még az is előfordulhat, hogy a gyerekek nem eszik meg a drága, bár egészséges ételt (éhesek maradnak a moslékmennyiség pedig érdemileg nem csökken), a családok pedig tömegesen mondják le a közétkeztetést és áttérnek a házilagosan készített, sokkal egészségtelenebb ételekre (felvágottas zsömlékre), "azt legalább megeszik" sóhajjal. Főleg, ha a szülő olyan étlapot lát kifüggesztve, amelynek fogásaitól saját maga is idegenkedik, sőt elképzelni sem tudja, milyen például a csírás káposztástészta, és a receptje után sem fog érdeklődni a legközelebbi szülőin.
És mindeközben egy árva szó sem esik azokról, akik éheznek, itt Magyarországon, 2013-ban.
"Becslések szerint mintegy százezren szó szerint éheznek az országban. Ők azok, akiknek nem az a kérdés, hogy túl sós, cukros, zsíros-e az étel, ők egyszerűen nem jutnak elég ennivalóhoz. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke szerint az úgynevezett minőségi éhezés, azaz amikor egy ember nem jut elegendő húshoz, húskészítményhez vagy az ezeket helyettesítő fehérjékhez, már 1-2 millió embert is érinthet." (hir24.hu)
Ha tetszett és szívesen olvasnál még több morgást, tematikus tartalomjegyzék itt.
Amennyiben tetszett, várunk Facebook-csoportunkban!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
benoke77 2013.06.06. 14:41:28
Franciakrémes 2013.06.06. 18:35:23
Amikor megkérdeztük az egyik kislányt, hogy hétvégén mi volt otthon az ebéd,csillogó szemmel mondta, hogy porleves! Az annyira finom!