morgás joga 6.jpgA politika beköltözött az általános és középiskolák falai közé - no ez még nem a januári nagyroham, ez csak a Fidelitas-féle karácsonyi cipődobozos "adakozz" felhívás. A jutalom: a kiírás alapján a gyerekek segítsék hozzá iskolájukat a " kerület legadakozóbb iskolája" cím elnyeréséért, plusz hasznos ajándékokhoz (ez utóbbi nincs részletezve, mi lehet)

De miért kell a kormányon lévő párt ifjúsági szervezetének a ki tudja milyen anyagi helyzetben lévő gyerekek megunt játékaira spekulálnia? Nincs elég Fidesz-közeli vállalkozó, akit le lehet húzni egy-két műanyag autóra meg elnyűhetetlen mekis játékra? Tanácsadói költségek terhére nem lehetne egy-két konténernyi olcsó kínai műanyag játékot beszerezni, hogy ezzel örömet okozzanak a rászorulóknak? És vajon a saját párttagjaik meg híveik között szervezett gyűjtés nem lenne elegendő? Mert akkor büszkén mondhatnák, párttagjaik adakoztak ...

Oké, volt már felsőbb utasításra gyűjtött 100 forintok iszapkárosultak meg erdélyi gyerekek ünneplőjére (tényleg, vajon az érintettek megkapták?), az is elég furcsa volt, csak úgy, hatalmi szóra. Most azonban a tét is nagyobb - egy csipősdoboznyi ajándék ugyebár biztosan többe kerül, mint 100 forint. És vajon miért az iskolás gyerekeket meg azok szüleit kell szekírozni cipősdoboznyi ajándékért így, az egyébként is drága, extra-inflációval sújtott karácsonyi ünnepek előtt, amikor még egyes receptújságok is azzal reklámozzák magukat címlapon, hogyan lehet ünnepi menüt olcsón kihozni?

A Fidelitas ugye nem karitatív szervezet, hanem kőkemény politikai - tehát nem igazán hihető el róluk, hogy csupán emberbaráti szándékkal osztják ki az összes tanulónak a Fidelitas miniplakátját. Mindezt úgy, hogy így, a nagy államosítási roham közepette iskola-közi versenyt hirdetve még az igazgatókat is stresszelik, megfeleljenek a párt elvárásának. 

"Ha neked is vannak kinőtt vagy megunt játékaid, amelyeket már nem használsz, de másnak örömöt okozhatsz velük, akkor hozd el egy cipősdobozban" (Fidelitas-felhívás) 

Vajon mit lépnek erre a szülők? Az első kérdésük valószínűleg az, kötelező-e - mert ha nem, inkább a rokon gyerek kapná meg. Vagy a játék tulajdonosa, azaz a gyerek szeretné eltenni emlékbe. Esetleg már el is ajándékozták a régi játékokat barátok gyermekeinek, valódi karitatív szervezeteknek, egyházközségeknek. Vagy csak szimplán kijelentik, "fiam, tedd fel az összes megunt vackodat a vaterára, aztán ami bejön pénz, abból kezdheted finanszírozni az egyetemi tandíjadat ... Mert az meg a Fidesz karácsonyi ajándéka a fiataloknak.

De így, kvázi a gyerekek utasításával  és pressziójával ajándékot gyűjteni? Nem éppen etika-tankönyvbe illő cselekedet. A jótékonyságtól meg a karácsony szellemétől pedig végképp messzire áll - különösen akkor, amikor tudjuk, hogy épp a Fidesz képviselői nem engedélyezték például a rászorultak részére a Márton-napi ebédosztást.

És a végén az egész általános iskolások gyermekeitől összeszedett adomány-kupacot a Fidelitas majd kiosztja, mint pártajándékok, ünnepélyes keretek között, sajtófotókkal, Facebook-bejegyzéssel? Merthát ők gyűjtötték össze, nem? És vajon kik kapják? A pártban nyilvántartott saját szegények? Az önkormányzat által listázott rászorultak? Vagy a gyermekjóléti szolgálatot kérdezik meg?

Talán inkább anyaszervezetének, a Fidesznek kellene gondoskodnia arról, hogy ne kerüljenek gyermekek olyan helyzetbe, hogy más könyöradományán múljon, hogy lesz-e valami a karácsonyfa alatt. Mert nem biztos, hogy az agyonhasznált játékok, sokszor a szemét színvonalát képviselő leharcolt babák, kerék nélküli kisautók meg lejárt szavatosságú gumicukor tényleg igazi örömet fognak okozni a rászorult gyermekeknek. Mindezt pártszervezésben, narancs PR-ral.

És mit szólnak a megadományozott gyermekek szülei? Örüljenek a 27%-os áfának, az egykulcsos, adójóváírás nélküli személyi jövedelemadónak, a felpörgetett inflációnak, a csekk- és biztosítási adónak, tandíjnak meg a sok egyéb sarcnak? Vagy annak, hogy egyelőre még csak a hajléktalanok alaptörvényből kiírására indul konzultáció, a szegényekére nem?

És vajon egy ilyen PR-fogás elhiteti a rászorulókkal, ez a párt mindent megtesz értük? És nemcsak karácsonykor ...

"Ünnepet nem is vehetsz boltban, mert az ünnep inkább benned, legbelül van." (Grincs)

Nagyon is elképzelhető, a kormánypárttól (meg ifjúsági szervezetétől) a rászorultak másfajta segítséget várnának. 

Amennyiben tetszett, csatlakozz Facebook csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr294961294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása