morgás joga 6.jpgMi jut eszünkbe Wekerléről? Egykori politikus? Szecessziós lakótelep Kispesten, világhírű unikum? Most már tervünk is van ilyen. 

"A Wekerle Terv a magyar kormány Kárpát-medencei térséget érintő stratégiai szintű gazdaságfejlesztési dokumentuma, amelynek célja a magyar gazdaság makroregionális léptékű célkitűzéseinek meghatározása és az e célok elérését szolgáló partnerségi, intézményi és finanszírozási keretfeltételek kijelölése." (Wekerle Terv)

A régió sereghajtóiként nagyratörő tervet dédelget a kormány - hazánk újra elfoglalja a Kárpát-medencét, az összefogás motorjaként méltó helyére emeli fel a térséget és közép-európai pozícióját javítva vállalkozóink behálózzák az egész történelmi térséget - azaz "így hódítunk mi".

Igaz, ehhez senki sem kérdezi meg a szomszéd államokat, vajon mit szólnak hozzá, hogy a leggyengébben muzsikáló láncszem akarja a Kárpát-medence fejlesztését levezényelni, meg az észt osztani, közgazdasági unortodoxiát importálni. Mindezt akkor, amikor GDP-adataink alapján miniszterelnökünk javaslata, „csökkentsük az arcunk méretét és a mellkasunk térfogatát” 

"A Terv elsődleges célja a magyar gazdaság növekedési érdekeinek szolgálata azáltal, hogy hozzájárul annak Kárpát-medencén belüli pozícióinak erősödéséhez. A cél elérése érdekében törekszik a szomszéd országokkal való partneri viszony kölcsönös előnyök elvén alapuló elmélyítésére és a közösen támogatható és megvalósítható gazdaságfejlesztési programok azonosítására." (Wekerle Terv)

A Terv feketén-fehéren kinyilvánítja, cél a magyar gazdaság növekedése - és ha már határokon belül nem megy, miért ne próbálja bevonni a határainkon kívüli magyarok lakta területeket? De vajon hogyan akarunk olyan országokkal együttműködni, amelyekkel folyamatosan konfrontálódunk, ilyen vagy olyan okból nacionalista szóváltásba bonyolódunk? Ha hírünk hallatán a befektetők nem jönnek lázba, patriotizmusunk pedig egyáltalán nem nyűgözi le szomszédainkat? Ha képtelenek vagyunk saját jogszabályainkat hosszabb időn át hatályban tartani, ha az adótörvényeket akár évente többször is módosítjuk, kreatívságunk pedig kimerül újabb és újabb, eu-konformnak  nem mindig mondható adónemek kitalálásában?

A Wekerle Terv mindenesetre mégcsak nem is feltételezi, hogy szomszédaink megvétózhatják a kormány elképzeléseit. A 24 oldalas koncepció az alábbi területeket gondolja stratégiailag fontosnak, lehetséges ugrópontnak a felemelkedéshez:

1. Jármű- és gépipar ("a Kárpát-medence különböző szinteket elfoglaló jármű- és gépipari beszállító cégei egy erős hálózatot alkossanak")

2. Zöldgazdaság ("A Kárpát-medence egy olyan földrajzi, ökológiai egységet alkot, amely a megújuló és alternatív energiaforrásokat tekintve hatalmas potenciált rejt magában")

3. Élelmiszergazdaság

4. Turizmus és egészségipar (Kárpát-medencei "brand", egészség-, vallási és vidéki turizmus)

5. Kreatív ipar és infokommunikációs technológia (ICT)

A Wekerle Terv alapvető célja, nemzetgazdaságunk helyzetének javítása helyes. De vajon hogy tudnánk elhitetni a szomszédokkal, hogy elhiggyék, a kölcsönös előnyöket keressük, célunk a "makrorégió" felemelése, ha már a terv alcíme is csak rólunk szól ("A magyar gazdaság Kárpát-medencei léptékű növekedési stratégiája")? Részükről milyen együttműködésre számíthatunk annak érdekében, hogy segítsenek megvalósítani a mi céljainkat?

Mert saját nemzeti céljaik és válságtól vergődő, alacsony növekedést produkáló gazdaságunk nekik is van.
  • Vajon mit lép a kormány, ha a szlovákok/románok/szlovének szólnak, jönnének ők is Magyarországra információs meg kereskedelmi irodákat nyitni, ezentúl sokkal mélyebben belebonyolódnának a közbeszerzésekbe, esetleg szeretnének árvízvédelmi műtárgyakat építeni meg katasztrófát elhárítani a folyók magyarországi szakaszain? Mindezt úgy, hogy mindeközben erősen számítanak a hazai kisebbségek hely- és nyelvismeretére?
  • Vagy igényt tartanának arra, hogy a térségi infrastruktúra oly módon legyen összehangolva, ahogy ők akarják, nem pedig úgy, ahogy kormányunk elképzeli, illetve az összehangolást saját vállalkozóikkal képzelnék el inkább, nem a magyarokkal?
  • És vajon hogyan viszonyulunk majd az új versenytársakhoz a hazai piacon, akik éppen azért lépnek be, mert immáron ők is több és jobb információval rendelkeznek a szorosabb együttműködés és hatékony régiófejlesztés miatt?
A kormányzatnak azt a problémát is kezelnie kell majd, hogy
  • nem egy kis XXI. századi KGST épül fel, ahol mindenkinek parancsba van adva, mit gyárthat, hanem a Kárpát-medencei vállalkozások nemcsak tökéletesen együttműködő partnerek, hanem kemény, egymást megfojtó versenytársak is lehetnek?
  • az eltérő adórendszerek miatt a partnerség egyenlőtlen lesz, a versenytársak pedig jelentős előnyt szerezhetnek hazai bér- és elvonási rendszerük miatt?

A Kormány úgy érzi, itt az idő, hogy a 2014-2020-as uniós pályázatokban vezető szerepre törjön és projektgazdája legyen a határokon átnyúló fejlesztéseknek - miközben a magyar lehívások alig-alig csörgedeznek, az eljárások hatékonyságára tett lépések pedig sorra kudarcba fulladnak, Az jó lenne, ha magyar tőkeerős cégek gyakrabban részt vennének a szomszédok közbeszerzési eljárásaiban, ám ez csak igen szűk vállalkozói réteget érintene - a magyar cégek többségének alapvető likviditási gondjai vannak és legkisebb gondjuk is nagyobb annál, minthogy külföldön terjeszkedjenek.

A Wekerle Terv azt sugallja, Magyarország már nem elég, az egész Kárpát-medence kell - itt az ideje, hogy magyar bankok és vállalkozások terjeszkedjenek. Más kérdés, ha itthon pláza-stop, vajon mi lesz a szlovákoknál vagy a románoknál, ha a CBA hálózatot akar építeni? Ha utáljuk a külföldi bankokat úgy, ahogy vannak, szomszédaink vajon szeretni fogják az OTP-t? És mit szólnak majd a Közgép érdekeltségekhez, annak építőipari és kreatív ipari nyúlványaihoz?

Természetesen jó volna hinni, hogy a magyar vállalkozások majd a kormány erőfeszítéseinek következtében betörnek a szomszédos országok piacaira, hogy aztán megerősödve megjelenjenek az unió más régióiban is, de tudomásul kell vennünk, hogy kölcsönösségi alapon ugyanerre fognak majd igényt tartani a határainkon túliak is, akár magyarok, akár nem. Ahogy valószínűleg abba sem nyugszanak bele szomszédaink, hogy míg egyik oldalról Trianon újratárgyalásáról (az egyezmény érvényét vesztéséről) monologizálnak kormánypárti képviselők, addig a másik oldalról az ő szempontjukból akár beszivárgásnak, majd gazdasági gyarmatosításnak is felfogható tervet fontolgat a kormány. Vajon mi lenne a magyarok első reakciója, ha a magyarországi kisebbségek gazdasági hálózatot kezdenének építeni anyaországuk finanszírozására támaszkodva? (az antiszemita összeesküvés-elméletek már ismertek ...)

A terv nem áll meg az elvileg és általában téziseknél, természetesen már intézményrendszeri elképzelések is vannak, igaz forrásmegnevezés nélkül, így egyelőre nem tudjuk, mennyi adóforintot szán hazánk tőkeerős, beruházásra kész vállalkozásainak külföldi terjeszkedésének támogatására. A hagyományos intézmények mellett a kormányzat szeretne Kelet-közép-európai Növekedéskutató Intézetet, Kelet-közép-európai Közlekedéstudományi Intézetet és kiemelt figyelmet fordítanának a közbeszerzési információszolgáltatás hatékonyabb megszervezésére (ismerve az utóbbi évek közbeszerzési anomáliáit, ez utóbbi egészen biztosan külön örömmel tölti el szomszédjainkat).

A Wekerle Terv nem említi példaként a visegrádi négyek (V4) történetét - pedig a felemelkedés történelmi lehetősége ebben az együttműködésben is megvolt, ma már a kormányzat nem hajlamos dicsekedni az eredményekkel. 

A Tervnek vannak nemzetgazdasági szempontból is igen komoly és figyelemreméltó koncepciói, így például az élelmiszergazdaság területén "különösen fontos az élelmiszergazdaság vertikális integrációjának megvalósítása, lehetőleg olyan formában, hogy a termőföld tulajdonosai integrálják az élelmiszerek feldolgozását és értékesítését, vagyis a terméknek a földtől a fogyasztóig való eljuttatásának láncolatát". Ha végleges formájába ér a kormánypárt által levezényelt folyamat eredményeképp az új birtokrendszer, mi lesz a hazai, nem földtulajdonos élelmiszer feldolgozók és kereskedők sorsa, vajon bedarálják őket az új földtulajdonosok?


A Wekerle Terv alapján akciótervek fognak készülni. Várjuk őket.

Csatlakozz és kövess minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr274736084

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Egy újabb piramisjáték omlott össze 2012.08.29. 00:17:42

Az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) bezárta a Zeekrewards néven működő piramisjátékot, amibe Magyarországról is sok befektető beszállt, írta a Forbes online gazdasági portál.  Az oka az volt a SEC közbelépésének, hogy a piramis játék elven működő rendsz...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.08.28. 18:35:49

Ez jó. Az 1-es pont: Jármű- és gépipar.

Nem az van, hogy jó pár autógyártó települt mostanában Szlovákiába? A magyar gazdaság statisztikái mennyire szebben nézne ki velük..

r.kiss 2012.08.28. 18:37:16

Szánalmas vagy,ülj le és rettegj. Ha mi mind igy teszünk, meglásd szeretni fognak bennünket a szlo/románok. Merjünk kicsik lenni...

r.kiss 2012.08.28. 18:45:13

Köpködni,fikázni,rettegni az nagyon megy. A WT szerintem szánalmasan nemz.szoc és gyakorlatiatlan, de ez a bejegyzésed csak az ő igazukat erősíti. Felháborítóan szánalmas vagy...

Anti Anyag (törölt) 2012.08.28. 18:49:53

Ez nem tudom miért gáz?

Az osztrák nyomulás vajon miért nem zavar?

stim 2012.08.28. 19:16:17

néhány dolog.

Járműipar. Magyar buszokat kell vásárolni a BKV-ba. Ganz villamost. Nem külföldit. Ehhez ugye még a szomszédba se kell menni, ez csak akarat kérdése. A kormány megígérte, hogy fejleszti a magyar ipart. Itt a lehetőség. Szívesen veszek részt olyan CIVIL szervezésű, pártmentes tüntetésen ami a kormányt erre emlékezteti. Nem akarok külföldi buszokat. Azt akarom, hogy sok magyar embernek legyen munkája, tudjon boldogulni, adózni, hogy mindenkinek, tehát nekem is kevesebbet kelljen adóznom.

Vízgazdálkodás. A víz lefelé folyik, nem értem, hogy a poszt írója hogyan gondolja, h a szlovákok vagy a románok hogyan védekeznének a Magyarországról érkező árvíz ellen. Tényleg hülye vagy tetteti?

És egy másik nyilvánvaló dologról szintén megfeledkezett. A határokat úgy húzták meg, hogy magyarok milliószámra maradtak Magyarországon kívül és nem fordítva. A kérdésem megint ugyanaz mint az előbb.

Magyarországon a kisebbségeknek van joguk autonómiához mert nincs jelentősége, Romániában és Szlovákiában nincs joguk az EU-konform autonómiához mert ott meg van jelentősége. És amíg nincs kellő akarat addig nem is lesz autonómia. Nincs joguk Szlovákiában magyar állampolgárnak lenni, holott a kettős állampolgárság intézménye Európa szerte bevett, elterjedt és elfogadott intézmény.

Ami meg az EU konformitást illeti, a Benes dekrétumok Strassbourg szerint EU konform. Mondjuk ki, a magyarok nem egyenlő rangú tagjai Strassbourg szerint az Úniónak mert a velük szembeni hátrányos megkülönböztetés elfogadott és rendszeres. Európa szégyene az amit Magyarországgal csináltak Trianonban és annyira szégyellik, hogy azt akarják, hogy a határon túli magyarok tűnjenek el a szégyenükkel együtt.

Az is érdekelne, hogy ki dönti el, hogy az egyenes vagy a görbe uborka eu.konform-e? Ki dönti el, hogy lehet-e disznóvágás, ki dönti el, hogy mekkora területen kell tartani holnap a tyúkokat? Ezek mind-mind szabályozva vannak az Únió alkotmányában vagy Magyarország nem élt azzal a vétójogával, hogy amíg egy valaki nemet mond az EU-ban egy új jogszabályra addig az nem hitelesíthető? Engem az érdekel, hogy kik módosítják ezeket a Kelet-Európát hátrányosan érintő jogszabályokat és milyen úniós felhatalmazással?

A határon túli magyarokkal üzeletni ugyanolyan EU-s jogunk mint bármelyik másik EU-s ország lakóival. Az, hogy a Kárpát medence és az ezer éves Magyarország határai egybeesnek az egyáltalán nem véletlen de ebből a szempontból véleményem szerint nem jogi jogi kategória. Érzelmileg és gazdaságilag viszont nem mellékes.

Sírköves Slomó 2012.08.28. 19:45:19

Magyarországon nincsenek kisebbségek.

Cigányokat, zsidókat leszámítva. Zsidók ezer éve csinálják ezt az anyaországra támaszkodó pü. terjeszkedést, cigányok meg szülnek.

kalandfereg 2012.08.28. 20:10:24

Először ki kéne alakítani Mo-n ezt a kurvajó hálózatot és az egymást segítő attitüdöt, aztén ha már nem egymást tapossuk le, nem adócsalunk, nem vagyunk korruptak, nem teszünk keresztbe mnidenkinek akinek csak tudunk, akkor lehetne elkezdeni terjeszteni a know-how-t Mo-n kívül.
Addig meg inkább lapítani kéne és tanulni az okosabbaktól, pl. mindjárt itt mellettünk Szlovákiától.

Unionist (törölt) 2012.08.28. 20:19:28

@stim:
csak azt felejted el, hogy egy ilyen makro régió szétszakítaná a román és a szerb nemzetet. a horvátot is egyébként. az adria földrajzi értelemben nem kárpát-medence része, csak pannonska hrvatska. ezen kívül szétszakítja a "nagy-morva" (aka cseh-szlovák) makrorégiót. úgy akarsz nemzeti összetartozást, hogy közben a környező nemzetségeket szétszakítanád. ez így nem fog menni.

ha valaki a térségi együttműködést komolyan gondolja, akkor középeurópai államszövetségben kell gondolkodnia. aminek célja, hogy felszámolja a balkánt. és akkor abban lehetnek egymást metsző óriás kultúrkörök. "nagy-román", "nagy-szerb".

de ehhez föderatív államrend kell. szerintem ilyet most senki se fog bevezetni. ficóval, orbánnal, pontával nem érdemes tárgyalni se.

a németeknek ha egy nagyon kevés eszük van, akkor azt mondják, hogy a kárpát medencét kihagyják a mitteleuropa tervükből. ami azt jelenti, hogy a balkán pozsonynál kezdődik. tehát már kelet szlovákia is megszívja. mert nem tolják tovább a zsetont. ami nem azt jelenti, hogy a saját iparvárosaikba nem várják a szorgalmas és szakképzett munkaerőt. de eszükbe nem jut mondjuk budapestet pénzügyi központtá tenni. hanem azt mondják, hogy akkor maradjanak itt a szkíta, pártus, stb. eredetet hirdető magyarok. a többiből meg majd válogatnak. a balkán népek játsszák le a csatáikat. ha a németeknek minimális realitás érzékük van, akkor ebből orbitális szívás lesz.

rohadjmegARCgeci 2012.08.28. 20:44:26

A 2. ponttal kapcsolatban csak annyi volna az észrevételem,hogy nem tudom hogy akarnak egy lassan de biztosan sivatagi országban zöld gazdaságot csinálni,de nem kéne elkezdeni a szárazságtűrő olajfák ültetését?

kennyking 2012.08.28. 21:09:31

@Unionist: Stimnek alapvetően igaza van, könnyen azonosulok a gondolataival, de a realitás az lenne, ha tényleg valami Közép-európai államközösségben gondolkodnánk.Értem ez alatt a lengyeleket, cseheket, szlovákokat,osztrákokat, minket és esetleg a szlovéneket, horvátokat.Kb. azonos gazdasági fejlettségünk van ( jó, az osztrákok kilógnak, de ők lehetnének a vezetői a térségnek), és azért már jelentős lélekszámmal is rendelkeznénk.Sajnos a szlovákokkal nehéz a kiegyezés, nem csak nekünk.Ha van silányabb minőségű politikus a magyarnál, akkor az ott van.

Le_Penseur 2012.08.28. 21:31:21

Többet foglalkoztok a WT-el, mint akik írták! Egy végzős gimnazista bármikor ír egy 25 oldalas szösszenetet arról, hogy milyen jó lenne, ha a Kárpát-medence legerősebb, leggazdagabb, legjelentősebb országa lenne MO.
A Kárpát-medencével egyébként a remekbe szabott Alaptörvényünk is foglalkozik: " Kárpát-medence természet adta és ember alkotta értékeit ápoljuk "

Szavak szintjén egészen nagyszerűek vagyunk, amire aztán vastagon rácáfolunk a tetteinkkel.

Kezeljük a helyén a Wekerle Tervet!Vágyakozás, vízió, ötletelés kívánságlista.

Unionist (törölt) 2012.08.28. 22:49:17

@kennyking:
a v4-et annak idején azért hozták létre, hogy kelet- és nyugat-középeurópát egyesítik valahogy. de a v4 régen elbukott.

a kárpát-medencét német-osztrák-svájci mintára fel lehetne régiókra. úgy, hogy abban lenne néhány gyakorlatilag egynyelvű, a többi pedig etnikai értelemben kiegyensúlyozott eurorégió lenne (a lehetőségeken belül). nagyjából így:
-- AUT-HUN burgenland: az osztrák felső, magyar alsóőrség (nyugat-dunántúl)

-- SLK pozsony
-- SLK-HUN felső-pannónia (vö. felső ausztria). szlovák és a magyar kisalföld
-- SLK-HUN felvidék: észak-magyarország és dél-kelet szlovákia
-- SLK-POL tatra-fatra régió: lengyel-szlovák kárpátok

-- HUN balaton régió
-- HUN budapest
-- HUN közép-magyarország: a kis és nagykunság

-- HUN-CRO alsó-pannónia (vö. alsó ausztria). dél-dunántúl és pannonksa hrvatska

-- HUN-ROM tiszántúl: magyar és a román részek (partium)
-- ROM-HUN belső-erdély (transylvania), ahol a székelyföld (szekerland) különleges státuszt élvez
-- HUN-SRB-ROM délvidék: dél-alföld, szerb-vajdaság (vojvodina), román-bánság (banat)

-- UKR-HUN nyugat-ukrajna: kárpátalja (zakarpattia), halics (galícia), bukovina

akkor ez az egész be tudna illeszkedni a német-osztrák-svájci közigazgatásba. ehhez jönne szlovénia, a bohemia, moravia, szilézia, a lengyel vajdaságok. dél felé terjeszkedve akár a balkán egésze felszámolható.

remek, csak ugye miért is szálljon be ebbe a projektbe németország. ha egyszer a nyitottak a határok. tehát a saját iparvárosaiba bármikor felhúzhat munkásnegyedeket, és betelepítheti a válogatott szorgalmas és szakképzett munkaerőt.

mondjuk a malév kapcsán felmerült, hogy egy középeurópai szövetségi légitársaságot hozzunk létre? volt ilyen javaslat. na jó ezt pofázom. de én csak egy nick vagyok. mondta ezt bárki? a máv kapcsán az még felmerült, hogy legyenek gyesev szerű eurorégiós vasúttársaságok. de az már nem, hogy ezeket szövetségi intercity járatokkal kössük össze. a bundesbahn fusson be a nyugatiba. ez fel sem merül.

addig még talán eljutunk, hogy regionális vízművek kellenek. de nincs régió csak statisztikai céllal. a közmű állami, és önkormányzati kézben sem jó. mert annak tájegységhez kellene kötődni. a szövetségi folyami hajózás kellene. szövetségi folyami kikötők. szövetségi folyami flotta.

régiós olaj, és gáztársaságok. eddig még eljutunk. de azt már nem mondja senki, hogy középeurópai szövetségi gerincvezeték kell hozzá. ez fel sem merül.

ezeknek a realitása momentán zéró. miközben persze nyilván ezek lennének a megoldások.

oktatás. ezt harsogja mindenki. az nagyon fontos. beszélt itt valaha szövetségi iskolarendszerről. mutass már egy szakértőt bármilyen oldalról. hűde fontos az oktatás. eddig eljut mindenki. több pénzt. oké. de honnan. természettudományos fordulathoz bundesrealgymnasium kell. és szövetségi szakképző intézmények. szerintem az itteni borzalmasnak mondott cigány kisgyerekekből is lehet olyan összeszerelő munkás, mint a törökökből. de fel sem merülnek ezek.

felmerült itt a középeurópai federal reserve. azért, hogy legyen pénzügyi stabilitás. felmerült ez valaha? pedig evidensnek tűnik.

ahogyan a középeurópai szövetségi bíráskodás is. ha már a németek pénzt tolnak a szakképzésbe, a gazdaságba, akkor jogbiztonságot is teremtsük mellé. kell a pénzük, és a normáik is kellenek hozzá. persze mi majd mondjuk a magunkét. eb ura fakó. és ehhez hasonlók. mert rebellisek vagyunk. de középeurópaiak. nem félázsiai szkíta, pártus meg nem tudom még micsoda. de a regionalizmus még ezt is elbírná. játszuk le a kalandozást a bajorokkal. biztos van arrafelé is, aki ősi germánnak képzeli magát.

de ha ez nem jó, akkor húzzon el a sok jobbikos. keresse meg az őshazát. szőcs gézát összecsomagoljuk egy bőröndbe. és rakjuk ki dusanbéban. mert azt mondja, hogy inkább legyünk ott ászok, mint másodhegedűsök berlinben. ezzel csak az a probléma, hogy a tádzsikok se szarják össze magukat ha ott megjelenik egy magyar néptánccsoport. most pesze nem mondom, hogy ne nyissunk kelet felé. de középeurópai szövetségi keretek között. egy 200 milliós államszövetség követének olyan szar lenni. ez a nemzeti büszkeségünket lerombolná?

vagy miért ne lehetne szövetségi bajnokság labdajátékokban. a miniszterelnöknek ez a hóbortja. oké. vegyük elő az uefa ransort. és miért ne lehetne bundesliga. a magyar élcsapatok a déli második, harmadik, negyedik ligában játszanának. és akkor ugye a champions league és az nb1 közötti brutális szakadék át van hidalva. lépésről lépésre lehet építkezni. nem lenne az jó ha miskolc (diósgyőr) és kassa újra egy ligában játszana? vagy debrecen és a kolozsvár? de ehhez középeurópai euroliga kell. és a legmagasabb szinten bundesliga. a ferencváros fogadja bajnokin bayern-t. csak legyen olyan foci. ez nem lenne jó?

felmerült az, hogy szövetségi médiatanács kellene? ami a közszolgálati tévéket felügyeli. mondta ezt bárki? régiós adók. és fő műsoridőben szövetségi műsorsávok. középeurópai ki mit tud, vagy akár ügyességi és kvízműsorok. felmerült ez valaha?

az nyilvánvaló, hogy valami ilyesmi lenne a megoldás. csak azért ez nem ennyire egyszerű. mert akkor a szabad államisággal mi lesz? a városok viszonylagos önállóságával? és az unióval? na most ezeket azért meg lehet válaszolni. szerintem van közjogi válasz a jobbik igazgatásrendészeti problémáira. na de már sokszorosan túlcsordult a komment doboz.

szóval ha reálisan közelítünk, akkor ezekből semmi sem lesz. mert ez a közgondolkodástól túlságosan távol áll.

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2012.08.29. 11:50:18

@stim: "A határmenti árvízvédelmi műtárgyak tervezése és fenntartása csak együttműködésben képzelhetők el. Ezek megépítése számos vállalkozásnak jelenthet megélhetést, nem beszélve a kisebb léptékű, de ezekhez kapcsolódó kármegelőzési, elhárítási (belvíz) települési közmunkákról." (WT)

a határmente = mindkét oldalon a határ mentén. Ha hozzáteszed a közbeszerzési passzusokat, összeáll a lényeg, magyar vállalkozó építse, az fejleszti a Kárpát-medencét.
De mi van, ha fordítva lesz, és nálunk akarnak befolyni a gátépítésbe a szlovákok vagy románok? Minden további nélkül megtehetik ...
süti beállítások módosítása