morgás joga 6.jpg

 

 

Kevés olyan hánytatott sorsú törvény-tervezet van, mint a a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló javaslat, amely már többször bekerült a parlament elé, már módosítás is született hozzá, azonban valahogy mindig lekerül napirendről, hol erre, hol arra, de leginkább Brüsszelre hivatkozva.

A javaslatokkal kapcsolatban már hallottunk ilyen-olyan híreket, mindenféle pletykát dohánylobbiról, koncesszió-várományosokról, de a leendő jogszabállyal kapcsolatban egyelőre csak kérdések merülnek fel.

 

  Mit is tudunk hivatalosan? Ha az Országgyűlés elfogadja a javaslatot a már benyújtott módosítással együtt, annak deklarált célja:

 

paragrafus.jpg„- Magyarországon minél kevesebb fiatalkorú dohányozzon, mely kiemelt közegészségügyi cél eléréséhez az első lépés a dohánytermékek széleskörű kiskereskedelmi beszerezhetőségének, illetve a dohánytermékek megjelenésének korlátok közé szorítása ”

- „a dohányzásnak a fiatalkorúak körében történő visszaszorításával közép- és hosszútávon az egész magyar társadalom közegészségügyi állapota is jelentős mértékben javuljon”

- „a fiatalkorúak fokozottabb védelmét hivatott cél eléréséhez szükséges lépéseket az állam a leghatékonyabban végre tudja hajtani”

- „a dohányzók dohánytermékekkel való ellátása szakszerű és kielégítő, a fogyasztóvédelmi szempontokat hatékonyan érvényre juttató legyen; a kiskereskedelmi tevékenység megfeleljen a hatályos európai közösségi jogszabályoknak”.

 

smoking kills.jpgA törvény konkrét tartalma a dohánytermék-kiskereskedelem állami monopóliummá tétele és az annak gyakorlásával kapcsolatos feladatok, az engedély nélküli dohánytermék-kiskereskedelem megelőzése, visszaszorítása, valamint a dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenység ellenőrzése, és az e tevékenységekből származó bevételek közcélra fordítása.

 A törvényben kitűzött cég grandiózus és fiatalok dohányzási problémáinak megoldása pedig nagyon fontos társadalmi érdek, a kérdés csak az, tényleg a dohánykereskedelem államosítása és koncessziósítása a leghatékonyabb eszköz.

 

-          vajon alátámasztható-e bármilyen kutatási eredménnyel, hogy az elárusítóhelyek számával együtt csökken a dohányzók száma is? Előfordulhat-e ennek éppen az ellenkezője, a cigarettához jutás megnehezítése nem a doboz, hanem a kartonos mennyiség vásárlását ösztönzi, időleges fogyasztásnövekedést generálva? Az új szabályozás milyen változást eredményezhet a fogyasztási szokásokban pl. 5 év múlva? Ez hogyan mutatható majd ki az egészségügyi kiadásokban?

toxic kicsi.jpg-          vajon visszaszorítja-e a fogyasztást, ha a dohánybolt külsőre nem sokban különbözik egy szexshop-tól? Vajon a belső paravánok, árurejtegetés csökkenti a forgalmazott termék ismertségét, fogyasztók körében népszerűségét?


 -          a dohányzás visszaszorításához milyen megelőző tevékenység fog csatlakozni a fiatalok, mint célcsoport körében? Ha a mostani rendszer nem elég hatékony (és a jogalkotó és a statisztikák szerint sem az), akkor hogyan, milyen prevenciós eszközökkel kívánják módosítani azt a tendenciát, amit a javaslat indoklása is kiemel? („a 13-15 éves korosztály közel 60 %-a kipróbált már valamilyen dohányterméket, és a teljes korosztály közel 30 %-a jelenleg is dohányzik”), vagy a statisztikailag is kimutatható eredményt egyedül az új értékesítési szisztémától várják?

orvoslexikon kicsi.jpg -          hányan foglalkoznak a fiatalkorúak alkohol, dohány- és szerencsejáték termék vásárlásának ellenőrzésével? milyen eredményeket tudnak felmutatni? a 18 éven aluliak jelenleg is jogszabályellenes kiszolgálása miatt milyen nagyságrendű bírságot szabtak ki az elmúlt években?

 -          ha elfogadják a javaslatot a jelenlegi formájában, az hány munkahely megszűnését fogja okozni?  mi lesz a mostani trafikokkal, egyéb tevékenységeket is folytató üzletekkel? az új munkahelyek száma hogyan fog viszonyulni a megszűnőhöz?


 -          ha éves szinten cirka 500 milliárdnyi dohány-forgalom kiskereskedelmi jutaléka kb. 25 milliárd forint, ez lesz koncentrálva 6.240 elárusító-helyre? (ez boltonként átlagosan évi 4 millió Ft jutalék, ha egy vállalkozónak 9 üzlete lehet, az 36 millió Ft). Ha átlagosan vállalkozónként 4 üzlettel számolunk, akkor 1.560 ember kezébe fog összpontosulni hazánk dohánytermék-eladása?

 -          a törvény előírja, hogy bizonyos munkavállalói réteget előnyben kell részesíteni a koncesszió elbírálásánál (megváltozott munkaképességűek, minimum 3 hónapja igazoltan munkanélküli, stb.), nekik honnan lesz pénzük az üzlethelyiség kialakítására, az induló árukészletre, ami akár 10 milliós nagyságrendű is lehet? Lesz esetleg pályázati lehetőség, fizetési könnyítés, stb? A törvény azt a pályázót is preferálja, amelynek alkalmazottja ilyen személy, ez milyen súllyal fog érvényesülni a pályázatnál? És hogyan ellenőrzik a későbbiekben?

 dohány kicsi.jpg-          a törvény ugyan nem említi, de az elbírálásnál előnyt élveznek-e azok, akik eddig ebből éltek, a hatóságok ellenőrizték őket és üzleti előéletük makulátlan?

 -          hogyan fogják elbírálni a pályázatokat? Objektív módszerekkel (pl. pontozásos, számítógépes, stb. rendszer, mint például az uniós pályázatoknál) vagy szubjektív elemek is bekerülnek az értékelésbe?

 -          a bűnüldöző szervek kapnak-e majd új feladatokat a törvény hatályba lépésével egyidejűleg? a törvényalkotó számol a fekete-kereskedelem növekedésével? Lesz-e speciális biztosítási lehetőség a nagymennyiségű kurrens árucikkre betörés, stb. esetére? Mire számíthatnak majd azok a 18 éven felüliek, akik 18 éven aluliakat segítenek ahhoz, hogy cigarettához jussanak?  Lesz-e olyan réteg, aki majd abból él, hogy megbízásra dohányterméket vásárol? A járőrök milyen gyorsan fognak odaérni, ha egy fiatalkorú nem lesz hajlandó elhagyni az üzlethelyiséget, és ezzel akadályozza a termékértékesítést?

 -          az engedély nélküli árusítás legkisebb büntetési tétele 5 millió forint. Reálisan beszedhető ez egy zugárustól?

 

 És végül, de nem utolsó sorban, miért pont „Nemzeti Dohánybolt” a kötelező felirat? Csak magyaroknak? Csak magyar terméket? Mitől lesz nemzeti a "nemzeti"?

A nemzeti egészségkárosítás az igazi?

 

 Csatlakozz a Facebook csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr634191524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eliselt 2012.02.27. 16:33:49

"Nálunk fejlettebb országokban" - szerintem csak ilyen országról tudok - elfogadott módszer, ha valamit kicsit tiltanak, de kell az államnak az ebből származó bevétel, akkor ezt államilag jól megszervezett, jól ellenőrzött elárusító helyre bízzák. Aki már járt Skandináviában, az találkozhatott a Systembolaget, vagy a könnyebben megjegyezhető Alko boltokkal. Morogni morognak az ottaniak is, persze ki is "játsszák" az ottani szigorú szabályozásokat, de ettől még a rendszer él és virul. Azt, hogy mi lesz öt év múlva (haha még öt hónap múlva se) úgy se tudjuk, de addigra úgyis más miatt fogunk morogni.

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2012.02.29. 10:49:17

A javaslat beterjesztőinek új érvelése, hogy a magyar vállalkozókat akarják
helyzetbe hozni a kiskereskedelemben.

- hány külföldi tulajdonban levő olyan bolt van jelenleg nálunk, ahol cigarettát árusítanak? Ez megint Tesco, Interspar és Auchan brüsszeli panaszt fog eredményezni? (dömpingáron ők sem adhatják, jellemzően kötött a fogyasztói ár)

- hány külföldi állampolgár dolgozik eladóként olyan boltban, ahol cigarettát árusítanak? a magyar kiskereskedőknek meg lesz majd tiltva a nem magyar állampolgár alkalmazása?

- a leendő új nemzeti dohányboltok munkatársai (eladói) nem az eddigi üzletek dolgozói elől veszik el a munkahelylehetőséget?

Bosszancs 2012.03.13. 17:50:30

@morgás joga mindenkit megillet:
"A javaslat beterjesztőinek új érvelése, hogy a magyar vállalkozókat akarják
helyzetbe hozni a kiskereskedelemben."

Ez enyhén szólva is sántít. A cigaretta fix áras termék. A kiskereskedelmi haszna jóval kevesebb, mint egy élelmiszerboltban a többi terméken. A dohányboltokban csak dohányárut lehet majd árusítani.

Aki egy kicsit is tud előre számolni és kalkulálni még a boltnyitás előtt rá fog jönni, hogy abszolúte nem éri meg. A Te kalkulációdban év bruttó 4 milliós hasznot kalkulálsz egy ilyen üzletre. Ebből a mai minimálbérrel kalkulálva két alkalmazott (a nyitvatartsi idő miatt kell) bére sem gazdálkodható ki, nemhogy pl. a rezsi stb.

Tehát én nem tudom, milyen magyar vállalkozókat akarnak helyzetbe hozni! Azokat, akik előre kalkulálnak nem. Megint lesz egy csomó új kisvállalkozó (pl.: kirúgott pedagógus, önkorm-i dolgozó), aki beleugrik, és fél-egy év múlva totál eladósodva próbál valahogy majd túladni rajta. Ahelyett, hogy a megtakarított pénzét inkább valamilyen piacképes szakmai tanfolyamra fordította volna...

sörtelen 2012.03.14. 10:36:51

Egyszer már egy reklámtörténész leírhatná, hogy a "Cipőt a Cipőboltból" reklám nem volt hülyeség. Amikor megalakult a Cipőbolt N.V. (?) akkor keletkezett ez a szlogen.
Tehát a helyesen idézett formula a esetén a nagy kezdőbetűvel írt Cipőbolt egy kereskedelmi vállalat márkaneve (brand-je)volt.
A II. világháború utáni években a cipővásárlás nem volt olyan egyszerű,mint manapság.
Az állami cipőgyártás- cipőkereskedelem megteremtése volt a cél.
süti beállítások módosítása