véleménynyilvánítási szabadság6 (1).pngLassan, de biztosan körvonalazódnak a trafikmutyi következményei nemcsak a közelebbről érintettek, hanem a közvélemény számára is, így például

  • a törvényjavaslatban foglalt 10%-os garantált árrés akár ezer forintos cigarettát is eredményezhet,
  • cirka 30-40 ezer munkahely szűnhet meg, cserébe alig több, mint 5.000 "családi" vállalkozást preferál a kormány

A Lázár-féle törvényjavaslat viszont extraterhet is rak az újdonsült trafikosokra - olyanokat, amelyekkel a pályázathoz beadott üzleti terveknél még nem számolhattak és akár komoly likviditási gondokat okozva számukra:

"Most, hogy a Lázár Jani beterjesztette ezt a 11 oldal módosítást kicsit át kell gondolni az üzleti tervet. Az eddig is publikus volt, hogy minden létező cigarettát kell tartani.

Mi kb. 160 féle cigarettát tartunk, és kb. 20 féle vágott dohányt a 4 nagy dohánygyártótól. A Tabán Trafiktól nem tartottunk semmit, mert a kutya sem kereste. 
Ha nálunk is akkora szortiment van mint a többieknél, akkor még legalább 50 féle cigaretta bejön a képbe, valamint 5 féle dohány. 
A mostani árukészletünk (szekrényes számkódos védelemmel betörés ellen + telefonálós riasztó + élőkép a boltból mobilra) kb. 2.000.000.- Ft. Ha bejön a módosítás és minden cigiből egy csík van, akkor az induló készlet nem áll meg 3.000. 000.- Ft alatt. Na meg a boltkialakítás.
A pályázók nagy része szerintem nem tudja, hogy áremelésnél/zárjegycserénél a régi zárjegyes cigit a hónap végéig kihozhatja a terítő autó, azután pedig még egy hónapig eladhatom én. Ilyenkor a beragadt, nem menő cigit a beszállító visszaveszi a jó partneri kapcsolatra való tekintettel. Persze van limit is. A Philip Morris heti 800 000.- ft.forgalom mellett 40 db régi áras cigit vett vissza.!!!!
Ha tartottuk volna azt a sok tré cigit amivel bepróbálkoztak, akkor csúnyán beégtünk volna. A bennragadt cigit a boltban nem lehet tárolni, mert megbüntetnek a NAV-osok 150 000.- Ft-ra.
Úgyhogy július 1-től aki mindent tart, az erre is készüljön fel." (Repi Norbi, Ki fizeti a dohányboltosok plusz dohányát?)

 

De mi lesz a lottózókkal?

 

Amiről viszont senki sem beszél, az a jelenleg üzemelő lottózók sorsa. Amikor elfogadták a törvénymódosítást, miszerint a Nemzeti Dohányboltok árulhatnak szerencsejáték termékeket, joggal kezdhettek el aggódni a magánlottózók, velük mi lesz:

  • mi van, ha rájuk nyit egy dohánybolt és viszi a kuncsaftokat?
  • mi van, ha a Szerencsejáték Zrt visszamondja velük a szerződést, ha egyik napról a másikra elvesztik az árusítási jogukat?

Mivel a lottózók többsége eddig is árult cigarettát, így valószínűleg próbáltak ők is előremenekülni, beadták a koncessziós pályázatokat. És milyen sikerrel? Ha például Salgótartján körzetében pályáztak, kalkulálhatunk a kurucinfo által közölt adatokkal az esélyeket illetően:

A nógrádi megyeszékhelyen 19 pályázható helyből 12-t, Bátonyterenyén 3-at Becsó ˝Azori˝ Zsolt (Fidesz) cimborája, tanácsadója és főmunkatársa, a büntetett előéletű Molnár Arnold családja nyert el.
A nyertesek:
HU2371 Salgótarján Deán Ramóna - Molnár Arnold lánya
HU2371 Salgótarján Deán Ramóna - Molnár Arnold lánya
HU2371 Salgótarján Herczegné Pokorny Ágnes
HU2371 Salgótarján Kiss Tiborné
HU2371 Salgótarján Koklács János Gábor
HU2371 Salgótarján Kovács Gergely
HU2371 Salgótarján Kulcsár András
HU2371 Salgótarján Mátrai László
HU2371 Salgótarján Molnár Lajosné - Molnár Arnold anyja
HU2371 Salgótarján Molnár Lajosné - Molnár Arnold anyja
HU2371 Salgótarján Molnár Lajosné - Molnár Arnold anyja
HU2371 Salgótarján Molnár Melani - Molnár Arnold lánya
HU2371 Salgótarján Molnárné Szandai Edit - Molnár Arnold felesége
HU2371 Salgótarján Molnárné Szandai Edit - Molnár Arnold felesége
HU2371 Salgótarján Molnárné Szandai Edit - Molnár Arnold felesége
HU2371 Salgótarján Pájer Zoltán
HU2371 Salgótarján Susán Ádám - Molnár Melani udvarlója
HU2371 Salgótarján Susán Ádám - Molnár Melani udvarlója
HU2371 Salgótarján 
Susán Ádám - Molnár Melani udvarlója
HU0232 Bátonyterenye Deán Ramóna - Molnár Arnold lánya
HU0232 Bátonyterenye Deán Ramóna - Molnár Arnold lánya
HU0232 Bátonyterenye Molnár Melani - Molnár Arnold lánya (kurucinfo.hu) 

És ha nem volt fideszes kötődésük, hát bizony esélyük sem volt a koncesszióra:

"Fideszes képviselők nyilatkozataival ellentétben ismeretségi alapon döntöttek a dohánykoncessziós pályázat győzteseiről. Az [origo]-nak hétfőn több fideszes és KDNP-s választókerületi elnök is megerősítette a Hvg.hu  múlt heti információját, miszerint a Fidesz választókerületi elnökei tettek javaslatot arra, hogy a pályázók közül kik nyerjék el a nemzeti dohányboltok üzemeltetésére a koncessziós jogot.

A választókerületi vezetők véleményét az [origo]-nak nyilatkozó fideszesek állítása szerint nem mindenütt, hanem csak azokon a helyeken - jellemzően nagyvárosok, illetve nagyobb települések - kérték ki, ahol nem volt meg eleve a győztes. A képviselők szerint személyesen, saját településeikre lebontva, nyomtatásban kapták meg a pályázók listáját, csak abban voltak köztük különbség, hogy egyesek "a frakciótól", vagyis  a képviselőcsoportot vezető Rogán Antal, mások pedig a Miniszterelnökséget vezető Lázár János munkatársaitól kapták meg a listákat.

A pályázatokat a megkérdezettek szerint Lázár János felügyelte." (origo.hu)

 

A kis lottózók többsége valószínűleg nem tartozik a koncesszió-nyertesek közé, így van egy-két hónapjuk kitalálni, milyen stratégiához folyamodnak. Azt viszont tudjuk, hogy

  • ha valaki "teljes értékű" Nemzeti Dohánybolt nyitására adta fejét (és vetette be kapcsolatait), akkor törekedni fog a teljes termékpaletta tartására, így a pia, az újság és a szerencsejáték termékek forgalmazására is,
  • a pályázók jó része erős hátszéllel rendelkezik (ha adunk a pletykákra), tehát joggal reménykedhetnek, hogy egy-két telefon és már lehetőségük is lesz beszállni a szerencsejáték bizniszbe,
  • ha pedig a "sokat akar a szarka" programjuk végrehajtása közben likviditási gondjaik támadnak, még mindig jöhet egy gyors kormányzati intézkedés a "megmentésükre", például a 0%-os hitel biztosítása számukra.

Igen ám, most jön a de. Az eszkimók számáról lehetnek elképzeléseink, ám a fókák sem úszkálnak számolatlanul a jégtáblák között. Mert milyen piacra is kívánnak júliusban belépni az újdonsült dohány-kiskereskedők?

A Szerencsejáték Zrt jelenleg kb. 4.500 terminált üzemeltet, ezek száma a rendszer és a vevők vásárlási hajlandóságának függvényében tovább már nem igazán növelhető.

  • A terminálok harmada postahivatalokban van, ráadásul jó részük olyan helyen, ahol azokat senki más nem tudja gazdaságosan üzemeltetni - éppen ezért a posta minden más vállalkozónál kedvezőbb feltételeket szokott kapni.
  • Ezen kívül mintegy 700 terminál van az Szerencsejáték Zrt saját boltjaiban és egy kevés olyan nagy forgalmú vállalkozóknál, amelyek az állami cég alapvetően fontos partnerei, pl a Tescókban lévő értékesítő helyek.
  • Ha mindezt számításba vesszük, talán 2.000 megmozdítható terminál van összesen.

A terminál üzemeltetésnek azonban vannak feltételei és nem úgy néz ki, ma elhatározom, holnap már árulom is a totót-lottót. Ilyen feltétel például a lottóforgalomhoz kapcsolódó nyitva tartás, a terminálhoz hozzáférő minden személy kiképzése és sikeres vizsgája, a pontos elszámolások betartása és egy forgalomhoz igazodó jelentős biztosíték letétele (jelzálog, stb.).  A biztosíték követelésének oka egyrészt a terminál, amelyet az ügynök használatra kap  és meglehetősen drága, másrészt - a tapasztalatok szerint - a terminál léte erőteljesen csábít a hitelben játszásra, amelyből aztán idővel nagy veszteség lesz, az ebből eredő károkat pedig szeretné megelőzni a szerencsejáték cég.

Azt se felejtsük el, hogy a cigaretta és a dohánytermékek értékesítése más ismereteket és kompetenciákat követel - a cigit vásárlók tudják, mit akarnak, egy lottóért beugróra viszont egy rátermett eladó még rátukmálhat sorsjegyet meg tippmixet is.

De mi lesz, ha az új nemzeti dohányboltok tömegesen bejelentkeznek terminálért? Egyrészt nem jut mindenkinek (valószínűleg azok kapnak, akiknek erősebb hátszelük van), másrészt egy ilyen váltás jelentős plusz költséget, elmaradt hasznot valamint logisztikai problémákat eredményezhet a Szerencsejáték Zrt-nél, a vezetőknek pedig állandó fejfájást és szívinfarktus-közeli állapotot minden egyes telefoncsörgésnél.

A fenti számok alapján tehát mintegy 2.000 új helyet lehet terminállal ellátni (természetesen a régiek rovására), ez   kb. 4-5.000 ember azonnali képzését követeli meg, és az átállás a Szerencsejáték Zrt rendszerében átmenetileg  zavart okozhat. Ha ezt számszerűsítjük:

  • a kieső forgalom mintegy egy–két milliárdra taksálható, ez eredmény oldalról legfeljebb talán 100 millió Ft mint elmaradt bevételből származó veszteség  várható (plusz az adóbevétel elmaradása),
  • ehhez jön még a  terminálok áttelepítési költsége, az új eladóhelyi reklám kialakítása,  a kommunikációs kapcsolatok  új helyen való kiépítése, a gyakorlatlan eladók által okozott kár, összességében  talán egy milliárd forint,
  • és akkor még nem is számoltunk azzal, hogy a dohányboltok - a szabályozás miatt - nyugodtan egymásra nyithatnak, így a lottóterminálok átgondolatlan áthelyezése területi lefedettségi gondot okozhat, illetve a lottózók megfojthatják egymást.

A régi "független" lottózóknak valószínűleg le kell nyelniük a békát, hogy egyrészt elvesztik a dohánytermékek forgalmazási jogát, másrészt nagy esélyük van arra, ha valaki "megkívánja" az adott környék lottóterjesztését,  és akkor búcsút mondhatnak ennek tevékenységüknek is. És bár a terminálok telepítése során most is és később is szempont kellene hogy legyen azok megfelelő elérhetőség, valamint az is, hogy a terminálokon legyen forgalom, ez a "csókos" rendszer miatt nem biztos, hogy minden egyes esetben érvényesülni fog. Ha pedig a sógor-koma kapcsolatok csúcsra járnak még az is előfordulhat, hogy a legjövedelmezőbb helyek (pl. a Tescókban) is megszűnnek, csak hogy minden új jelentkező igényét kielégítsék.

 

Amire még számítani lehet:

  • a bezárt lottózók esetén újabb munkahelyek szűnnek meg, újabb családok egzisztenciája dől romba,
  • a legális szerencsejáték termékek vásárlóinak újabb értékesítési helyeket kell felkutatniuk - akár kilométereket is gyalogolhatnak egy lottószelvényért,
  • az adófizetők pedig nemcsak a dohánypiac újrafelosztásának költségét fizetik ki, hanem a szerencsejáték-piac részleges átrendeződéséét is.

Ha tetszett és szívesen olvasnál még több morgást, tematikus tartalomjegyzék itt.

Amennyiben tetszett, várunk Facebook-csoportunkban!

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr815253069

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Parasztvakítás „luivuttonnal” és muskátlival 2013.05.07. 18:12:28

Egy hete bebújt sznobtáskája mögé Rogán Antal, és így nem kell a trafikos haverjairól vagy a Kossuth tér letarolásáról beszélnie. Minden porcikám tiltakozott ellene, hogy egy politikus személyes tárgyairól írjak, mert azt gondolom, hogy a mi...

Trackback: Politika - Ki lesz a következő FIDESZített? 2013.04.30. 09:41:40

A FIDESZ nem fog megállni a trafikoknál, mennek tovább és FIDESZítik a többi ágazatot is. A kérdés az, hogy ki lesz a következő. A legvalószínűbb célpont az alkohol üzlet. Sok nemzetközi példára lehet hivatkozni, ahol az alkoholt csak alkohol üzletben...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.04.29. 21:21:13

Van már egy új ötlete is pár Fidesznyiknek, az is felkavarja az állóvizet, várhatóan. Most várom, hogy a média kiszagolja. ;-)

repinorbi 2013.04.30. 09:51:54

Bajban a gazdák!!
Lázár huszár a szabadságharc egyik nagy csatájában kivont karddal kaszabolja az ellenséget. A csata hangulata annyira magával ragadja, hogy nem veszi észre: már nem az ellenséget vágja, és hogy a csatamezőről áttévedt a gazdák földjére.
A távolból Orbán Gazda, Matolcsy Gazda, Varga Gazda, Dohánygyár Gazda, Mesterházy Gazda és Bajnai Gazda nézik a a nagy szabadságharcost. Mivel ez már nem a csatatér, ezért a fűben itt-ott elfekvőben van egy-egy gereblye, ami csúnyán arcul csapja. Éleslátása percről-percre romlik.
A gazdák a termőterület szélén dilemmáznak:

Orbán Gazda dilemmája:
Addig hadakozik ez a Jani amíg a saját embereimet, szavazóimat is mind levágja. Ebből nehezen lesz 2/3. Át kéne helyezni valami nyugisabb helyre. Jó kapcsolatai vannak vietnámban. Még nagykövet is lehetne.

Matolcsy Gazda dilemmája:
Ezt nem hiszem el!! Sínre tettem tavaly az országot, erre jön ez a rengeteg új cég, új trafik. Szinte semmi adót nem fognak fizetni, mert az induló cégek az első évben még rengeteg költséget leírhatnak. Mi lesz itt dec.20 után amikor bejön a társasági adó?

Varga Gazda dilemmája:
Ha nem folyik be az elvárt adó, akkor találhatok ki én is valami új megszorítást. Pedig nekem már nem ez lett volna a dolgom. A választások előtt megszorítani nem lehet.

Dohánygyár Gazda dilemmája:

Erkölcsi dilemma:
Kössek szerződés egy csalással győztesnek kikiáltott trafikossal vagy ne??(közben a hvg.hu-ra felkerül annak a Fideszes politikusnak a neve aki a rést ütötte a pajzson)

Gazdasági dilemma:
A tavalyi év végén a kormány megigérte, hogy most egy évig nem lesz áremelés.
Tehát a gyár rendesen bevásárolt zárjegyből.
Tehát az új, 10-12 %árrést tartalmazó terméken új zárjegy lesz. A régi megy a kukába!
Ez veszteség.
Szerződjek vagy ne szerződjek.

Mesterházy és Bajnai Gazda dilemmája:
Ez komoly, hogy május 1 előtt egy nappal ekkora ajándéklabdát kapunk a kapu előtt?
Ha ezt a helyzetet nem használjuk ki akkor semmit. Nem érdemeljük meg a választók bizalmát.

Amíg a gazdák dilemmáznak addig elmondanám, hogy én mit javasoltam volna annak, aki a törvényt megcsinálta.

1. Fiatalkorúak védelme:
A bármilyen módon tettenért fiatalkorút a rendőr feljelenti. Ad egy csekket először egy jelképes összegről, amit a szülő kifizet. Valamint egy rövid kiscsoportos foglalkozásos továbbképzést arról, hogy miért nem szabad rászokni a dohányzásra.

2. Boltosok büntetése:
A bármilyen módon tettenért dohányforgalmazó többlépcsős rendszerben lett volna megbüntetve.
Pl.
Első lebukás: csekk 40 000.- ft.
Második lebukás: csekk 100 0000.- ft.
Harmadik lebukás: csekk 100 000.- ft. mellékbüntetés: jövedékis működési engedély felfüggesztése 1 hónapra.
Negyedik lebukás: csekk 100 000.- ft.
mellékbüntetés: jövedékis működési engedély felfüggesztése 6 hónapra.
Ötödik lebukás: boltbezárás végleg.

Állami bevétel növelése:
Aki dohányáruval foglalkozik az a mostani pályázatos áron egyszerűen vegye meg a koncessziós jogot. Pl. Bp. évente 240 000.- ft. Ez még mindig jobb mint az ami most várható.

A Most már hozzászólnék az oldal vitaindító cikkéhez is:
A kisboltba azért megy be a vásárló mert gyorsan végez. A vásárlók jelentős része nem szeret sorban állni.
Ha egy Nemzeti Dohányboltban a sor elején álló ember pont bevált egy nyertes szelvényt, valamint még a tippmixen megjátszik valami bonyolultat, kér egy kávét és mindezt megspékeli 3 újsággal, akkor a sor végén álló dob egy hátast és kimegy.

Könnyen lehet, hogy aki sokat markol, keveset fog.

Repi Norbi

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.04.30. 09:54:36

ez a molnár arnold-os tényleg nagyon durva!

Tücsök1 2013.04.30. 10:15:29

Akinek van egy kis ideje és ért hozzá,rövid idő alatt táblázatba szerkesztheti az egész hálózatot.Ezek tényleg ennyire elvetemültek,hogy amikor már az egész ló kilóg a tarisznyából,nem csak a lába,akkor is képesek rátenni még egy lapáttal?Sosem lépnek vissza,rohamoznak teljes erővel a pusztulásig.Ezeket anya nem nevelhette,csak valami önpusztító szekta.A baj csak az,hogy rántják magukkal az egész országot.Vagy a teljes pusztulás utá az ő hitük szerint csak nekik és kiválasztott híveiknek jön a feltámadás?

repinorbi 2013.04.30. 10:45:17

Mire jó a hvg.hu ??
Na erre: idézet.
"14 szakértő alig 20 nap 15 ezer pályázatot bírált el, de a nevüket nem hozzák nyilvánosságra, hogy védve legyenek a támadásoktól. Gyulay Zsolt a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit (NDN) Zrt. vezetője a Népszabadságnak azt is mondta, hogy a botrány mögött fizetett hangulatkeltés áll."
Egy negyon könnyű életből vett számpélda: Ha 14 szakértő 20 nap alatt 15 000 db pályázatot bírál el akkor megy szakértő egy nap alatt hány pályázatot bírálel?
15633:14:20=55,83.
Gyulai Zsolt ez te sem gondolod komolyan!!!!!!!
Egy pályázathoz egy óra kell!!
Nincs az az ember aki a pályázatot az üzleti tervvel ennyi idő alatt átolvasná!!
De nézzük a pályázat másik oldalát.
A pályázati díj 31750.- áfával. A pályázat elbírálója 15633x31750/14=
=35 453 410.- ft-ot kaszált egy 20 napos munkával. Na ez aztán tényleg a jó erkölcsbe ütközik. És még nem is nyertem.
Mit kell még a vesztesnek elviselni szó nélkül?

Repi Norbi

Tücsök1 2013.04.30. 11:36:49

@repinorbi: Te legalább számolsz és hüledezel.Nézz meg néhány kommentet a hvg-n,azokat soha,senki semmivel nem fogja meggyőzni.Ha a képükbe tolod a kimutatást és feltárod az összefüggéseket,akko sem.Mert a magyarhírlapmnohírésecho nem mondta be.Majd megvárják szaniszló műsorát,hátha benne lesz a drónberepülés a nemzetközi zsidódohánylobbiháttérhatalom uralomrajutása érdekében.

lutria 2013.04.30. 13:56:26

A munkájukat elvesztő trafikosok rögtön jelentkezzenek a munkaügyi központban regisztrálásra,hagy "örüljenek" odafönt a +30-40.000-el nagyobb munkanélkülivel felduzzasztott statisztikának.
Esetleg lehet hirdetni a tévékben és jobbanteljesít.kormány kiadványokban pl.
Melyik országban lett 40.000-el több munkanélküli 1 hónap alatt?
a.)Németország
b.)Franciaország
c.)MAGYARORSZÁG *
d.)Szlovákia
e:)minden más ország
* a fidesz döntésének következtében...

repinorbi 2013.04.30. 16:08:12

@lutria:
Én egy kicsit bonyolult ember vagyok.
Már az ovodában is táblázat volt a jelem.
Számoljunk már utána, hogy mennyi munkanélküli várható!
1. Csak dohányáruból élő trafikos. Kb. 1000
2. Kisbolt, jelentős dohányforgalommal.
Kb. 30 000 bolt. Egy 40 nm körüli üzlet "legénysége" 3 dolgozó. Ezek nem fognak elsőre bezárni. Amíg lehet a munkaerőn spórolnak. Amúgy elterjedt mostanában a "tulajdonos dolgozik egyedül" működési forma. Tehát a kisboltok lassan fognak elvérezni.
Várható munkanélküliek száma: 30-60000.
3. 30-50 kisbolt eltart egy Tejtermék- és hús nagykereskedést, 2-3 pékséget, egy vegyiáru kereskedőt, 2-3 édesség nagykereskedőt, egy szeszesital terítő autót a hozzá tartozó területi képviselővel. Egy Coca Cola területi képviselőt is. 8-10 kereskedő pedig "eltart" egy könyvelőt. Ezeken a munkahelyeken sem egy ember dolgozik.
4. A dohánygyárak terítő autóiról is kirúgnak 100-200 embert.

Új munkahely képződik 5000x3= 15 000

Ha ebből valaki kiszámolja a végeredményt, akkor azt észreveheti, hogy több munkahely szűnik meg mint amennyi teremtődik.
A régi szakképzett munkaerő eltünik, az új szakképzetlen pedig majd szép lassan betanul.
Az már most látszik, hogy egy 20-30000 új munkanélküli felborítja a költségvetést. Mindez pusztán azért , mert a Lázár legszívesebben betiltaná a dohányzást, és mert helyzetbe hozta a "mutyisokat".
Ebből év végére nem lesz meg az elvárt GDP növekedés. Az egészen biztos.

Repi Norbi
süti beállítások módosítása