morgás joga 6.jpgLevelet küld a kormány: a konzultáció megvolt, most jön a konzultációról való konzultáció - és így tovább, amíg csak futja a majd egymilliárdból (azaz 976 millióból), amit a kormány erre a célra csoportosított át. Hiába, ez legalább olyan fontos tevékenység, mint a 200 milliós "NEM IMF" kampány és ha elfogy a keret, tuti biztos lesz rá újabb forrás. Hogy közben a mentőszolgálattól elveszik, a pedagógusok sem kapnak semmit, meg az egészségkassza is komoly kihívásokkal küzd? Ez láthatóan kevésbé fontos a kormány számára.

Elviekben már szűkül a levelekkel bombázottak köre - ezúttal azok kapnak majd (mind a hétszázezren), akik az előző, munkahelyvédelmes kérdőívet augusztus 20-ig visszaküldték: tehát akik korábban nemcsak visszajuttatták, hanem jelezték, hogy továbbra is részt kívánnak venni a nemzeti konzultációban, azok tájékoztató levelet fognak kapni a kormánytól. 

A konzultáló polgároknak jár a figyelem: a miniszterelnök személyesen levélben küldi meg nekik az eredményről szóló válaszát, az ezzel járó melóval Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter lett megbízva, azonnali határidővel.

Nem szabad lekicsinyelnünk az újabb listákat igénylő feladatot - Navracsicsnak a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH) útján kell gondoskodnia a postai küldemények megcímzésével, összeállításával, a borítékok nyomdai előállításával és a címzetteknek való soron kívüli megküldésével összefüggő feladatokról, ráadásul hogy szép kerek legyen az egész, az ezekhez szükséges adatfeldolgozási tevékenységek ellátására a Miniszterelnökséget vezető államtitkárnak, Lázár Jánosnak adatfeldolgozási szerződést kell kötnie a KEK KH-val. A lényeg, megjegyezhetetlen nevű hivatalok jó sok alkalmazottjának biztosítsanak jó sok időre tuti elfoglaltságot.

tóth györgyi vélemény ARC 2012.jpg

Tóth Györgyi: vélemény (ARC 2012)

Vajon hány ember dolgozik egy olyan látszatfeladaton (azaz a konzultáción), aminek semmi más célja nincs, mint a jelenlegi unortodox gazdaságpolitika legitimizálása, azaz például a munkahelyvédelemmel kapcsolatos döntés miatti felelősség zemberekre kenése?

Mi lesz a sorsa azoknak a véleményeknek, amelyek ellenkeznek a kormány elképzelésével? És a beküldőinek? Róluk is van már külön lista, mint megbízhatatlan, rendszeridegen elemek?

Mennyibe kerül ez valójában? A különböző közigazgatási szervek számláznak-fizetnek egymásnak a munkáért, vagy ez a majd egymilliárd csak a külsős cégek javadalmazása? (nyomda, posta, stb.) Vajon van a hivatalokban bármilyen munkaidőtükör, amely kimutatná, X.Y. közszolga a konzultációval összefüggésben 180 órát dolgozott, ezért ezen időtartamra nem a közigazgatási szerv fedezi a bérét, hanem a nemzeti konzultáció majd egymilliárdjából állják?  Az is elképzelhető, ha minden egyes felmerülő költséget összeszámolnánk (azaz tételes projektköltségvetést készítenénk), a konzultáció összköltsége meghaladja akár a 2 milliárdot is?

Oké, a konzultációs kérdőíveket olvassák a gazdasági elemzők, az újságírók meg mindenféle elvetemült bloggerek, de azon kívül hány olyan személy küldte vissza, akinek nem valamilyen alapszervezetben vagy egyenesen a munkahelyén adták a kezébe a tollat, nesze, töltsd ki, ez a dolgod? Van bármilyen értelme az egésznek azon kívül, hogy a kormány szeretné a felelősséget a választóira kenni? Vagy ha azokra úgy egyben nem sikerül (mert szankció hiányában képesek és nem küldik vissza a kérdőívet), akkor legalább egy részükre? 

Vajon az ilyen "gyors", azonnali munkákhoz van vészgárda, vagy esetleg közbeszerzés keretében, piaci árakon  veszi igénybe a vállalkozókat a kormány? Előfordult olyan eset, hogy ténylegesen is a közbeszerzésről szóló törvény nyílt eljárásra vonatkozó adott szakaszai alapján jártak el, egyenlő esélyt nyújtva minden piaci szereplőnek? Vagy ez is nemzetbiztonsági érdek, kockázat, vagy bármi, csak a "nemzetbiztonság" mint szó benne legyen?

Vajon lehetne-e a levelek nagy részét például e-mail címre kiküldeni, esetleg az ügyfélkapus postafiókot használni? Vagy muszáj mindent többmillió példányban, lehetőleg jó drága papírra kinyomtatni, borítékolni, postára adni? Nem lehetne kevesebből megúszni, például az önkormányzatoknál a faliújságra kifüggeszteni, vagy az alaptörvény asztalára tenni, esetleg a híradóban felolvasni? Ha valójában az olcsóbb megoldásokkal is el lehetne érni ugyanazt a tájékoztatási szintet, akkor a kormány akár el is magyarázhatná, milyen egyéb érdekekből hány fittyet a takarékossági meg a zöld szempontokra, miközben itt a XXI. század az összes új technikai megoldással, az esőerdők és a bennük lakó állatok meg csak pusztulnak.

Vajon mi lesz a következő nemzeti konzultáció-téma? Ezt vajon már csak azok kapják, akik bekerültek a levelező-listába, vagy újból mindenki, hátha az új téma fellendíti a választókban a konzultációs hajlamot? Vajon lesz konzultáció például

  • a konzultáció konzultációjának konzultációjáról?
  • arról, hogyan lehetne takarékoskodni (még többet költeni) a konzultációk során?
  • az időjárásról, ha már állami, mondják meg a választók, milyen időjárást is szeretnének?
  • mit áruljanak a Nemzeti Dohányboltok dohánytermékeken kívül, legyen például minden településen szex-shop is egyben?
  • az állami földbérlet pályázatok reformjáról, nyerhessenek-e például olyanok is, akik el sem indultak?
  • további államosítások témában, mire szeretné adóját teljesen feleslegesen elkölteni a választópolgár? Milyen veszteséges nagyvállalat kell még a portfólióba, illetve az állam melyik nagytőkés-beruházásokat támogassa, hogy még nagyobbak lehessenek?
  • téma lehetne még mondjuk, mit nevezzük át, de lehetőleg úgy, hogy jó sok adminisztrációt és költséget vonjon maga után? 
  • lehetne konzultálni abban, milyen iparág, szolgáltatási szektor nem ment még tönkre, tehát épp ideje lenne ahhoz is hozzányúlni?
  • kinek az adósságát vállalja még át az állam? kelljen hozzá bizonyítani a felelőtlen gazdálkodást, kormánypárti kötődést vagy tök mindegy legyen, mire ment el a pénz, szökőkútra, dísztérre, szoborra, vagy bármi egyéb csili-vili haszontalan dologra?

Van ennek az egész folyamatnak bármi értelme is azon kívül, hogy

  • igazolható a közszolga-állomány létszáma,
  • egy-két tűzközeli vállalkozó megbízáshoz jut,
  • állami pénzen lehet közvéleménykutatni meg címlistákat összeállítani,
  • a kormánynak pedig mindig ott az adu: "nem mi akartuk, hanem már a zemberek is megmondták a konzultáción, hogy így legyen"?

És ami a legfontosabb, muszáj ebben a gazdasági helyzetben erre költeni az adófizetők pénzét, semmi indokolhatóbb nem jutott az eszükbe?

Előzmény: Orbán is kitölti - és te?

Amennyiben tetszett, csatlakozz Facebook csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr854874898

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nemzeti konzultáció 2. - Problémák és alternatívák 2012.10.28. 21:02:04

Tegnapelőtt a nemzeti konzultációt (NK) próbáltuk definiálni. A hozzászólásokból az derül ki, hogy az NK könnyen leértékelhető, talán kormányközpontúsága miatt. Amikor ilyen definíciók születtek rá a kommentelőktől, hogy “parasztvakítás”, “kampányfogás...

Trackback: Mi a nemzeti konzultáció? 2012.10.28. 21:01:29

Orbán Viktor levelet küldött többségünknek egy újabb nemzeti konzultációról, tévéhirdetésben pedig azt állítja, hogy az alkotmányozás is konzultatív módon történt. Nyilvánvaló, hogy nem a nemzet konzultál itt egymással, hanem a kormányzat a lakossággal...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

komplikato 2012.10.28. 17:58:33

A legszebb a konzultációban amikor megmagyarázzák, hogy a konzultáció visszaküldői akarták az X vagy Y törvényt, miközben azt már a konzultáció eredményeinek összeszedése, néha kiküldése előtt ELFOGADTÁK.
És van élő ember aki elhiszi!

És akkor szó sem volt a tipikus ügymenetről:
1. válasz: Amit hallani szeretnénk
2. válasz: Amitől te fogod sz*r hazaárulónak érezni magad, mert jól megfogalmaztuk
3. válasz: Hülye a t. kérdezett megválaszolni a kérdést.
4. válasz: Ez az ami lemarad a papírról és bármi olyan értelmes vagy értelmesebb válasz lenne ami az 1-es helyébe léphetne.

dr. Balta$ár 2012.10.28. 18:00:20

egy kérdés van csak. ön szerint:

a fides mafia az bűnszervezet
a) igen
b) nagyon is!
c) hogy a fenébe ne !

nyünyüge 2012.10.28. 18:04:42

Szerinted ez a négy jól megfogalmazott érv nem elég a konzultáció indoklásához?
Bár én hozzátennék még egyet: még nem volt olyan "fenomális" ötlet, amin a Fidesz kormány és vezetője csak azért változtatott volna, mert a külső szemlélő szerint értelmetlen vagy eredménytelen.
Eddigi kommunikációjuk kudarcának beismerését jelentené, ha nem foglalkoznának a konzultációban aktívakkal.

Adalberto Gellenzeeri 2012.10.28. 18:24:07

Volt valami hülye rajzfilm, amiben egy majom kormányzott, de volt egy vezető testület is. A majom megkérdezte mindig őket. Azok mindig azt felelték: singra filor, marilánum binor. Na ! De az csak egy hülye rajzfilm volt, valószínűleg valamiféle társadalmi paródia. Ez a konzultáció viszont "komoly" dolog. A válaszok viszont pontosan annyit érnek mint a rajzfilmbeli.Gyanítom most már, hogy a fideszesek is látták ezt a filmet. Nagyon tetszhetett nekik. A filmet ingyen néztem. A fidesz singra filor, marilánum binor viszont minden állampolgárnak nagyon sok pénzébe kerül.
Még egy különbség a film és a fidesz között. A majom a filmben igazságos volt és jól kormányozott. A fidesz főmajma viszont buta és arrogáns, és igen szarul kormányoz.

Pézsma · http://pezsma.blog.hu 2012.10.28. 19:59:39

Valamiért nekem erről egy szó jut eszembe: Századvég. De lehet, hogy már olyan vagyok, mint Móricka, akinek mindenről ugyanaz jut eszébe :)

Egyébként pedig érdekes, hogy míg arról külön törvény készül, hogy időjárásról csak állami/nemzeti/királyi intézmény nyilatkozhat (pezsma.blog.hu/2012/10/28/suss_fel_nap_406), addig az elsősorban állami feladatokat magáncégeknek szervezik ki (pezsma.blog.hu/2012/10/17/four_meg_egy_konyakot).

dr yetee 69 2012.10.28. 20:19:37

Vicces volna ez az egész,ha nem a bőrünkre menne,és nem volna ilyen siralmas!

dr kíváncsivagyok 2012.10.28. 20:58:44

Jan 1 - től csak arra fog sütni a nap , ki a Fideszre szavaz...

dr kíváncsivagyok 2012.10.28. 20:59:42

...és Simicska cégei fogják mozgatni...

banyanya007 2012.10.28. 23:28:19

Mi mindent lehetne még ebből a buliból kihozni, ha SZP nem külföldre dolgozna!
süti beállítások módosítása