morgás joga 6.jpg

 

A kezdeti hurráoptimizmus után valószínűleg a kormányzatnak is be kellett látnia, a puszta közepén felhúzni egy új települést, az bizony rengeteg idő. A zöldmezős beruházás lényege éppen az, hogy azelőtt zöld mező volt ott, ahol most lakótelep készül, víz, villany és  csatorna csak a messzi távolban, és szilárd burkolatú utak sem állnak készen az utcákhoz.

 

Az ócsai devizatelep (vagy inkább gettó?) első szakaszának idén márciusra kellett volna elkészülnie – de az első etap 80 miniházába nem költöznek a ragyogó arcú csődbementek, sőt, valójában egy kapavágás sem történt mindeddig.  A konkrét terveket is még csak kevesen láthatták, a köznép csak annyit tud, valamiféle Wekerle-telep utánérzés lesz a pusztában, bár itt a házaknak nagy telke lesz (1.000 m2), és sem sorházakban, sem emeletes házakban nem gondolkodnak, bölcsőde, iskola pedig csak akkor lesz majd, ha az egész lakótelep készen lesz. Mind a 420 ház.

 

wekerle-telep légifotó 2 kicsi.jpg

 

A kormányzat első ötlete az volt, a házak legyenek szuper-olcsó rezsijű „A” energiaosztályú ingatlanok, ez azonban nagyon sokba kerül, így a hírek szerint ezen a téren is lejjebb adják az igényeket.

Főtér látványterve.jpg

 

-          Vajon mi alapján választják majd ki azokat a családokat, akik lehetőséget kapnak a beköltözésre? A többszázezer megszorultból melyik 80 lesz az, amelyik az első körben lehetőséget kap egy új életre?

 

zöldmező kicsi.jpg-          Akik ideköltöznek, vajon hogy fogják itt magukat érezni? Az első bolt több kilométerre, ahogy az óvoda, bölcsőde, iskola is. Életük, munkájuk a tömegközlekedési lehetőségek függvényében fog alakulni, így az is előfordulhat, hogy akinek addig munkahelye volt, most meg kell majd tőle válnia.

 

-          Bemegy-e majd a járatos busz a telepre, vagy kilométereket kell majd gyalogolniuk a helyieknek? Lesznek szilárd burkolatú utak, járdák, vagy egyelőre csak sártengerre számítsanak, mint a legtöbb faluszéli parcellázásnál? Lesz megfelelő közvilágítás a buszmegállótól a házakig, vagy sötétben mindenki rettegje magát úgy haza, ahogy akarja?

 

-          Ócsa, mint befogadó település, meg tud majd birkózni a jövevényekkel? Lesz elég óvodai, iskolai férőhely? A helybeliek befogadják majd a jövevényeket, vagy kiközösítik, és soha nem fognak kikecmeregni a „telepi”, stb. kategóriából?

 

-          Akad-e majd munkahely a környéken? Lesz lehetőség jövedelemszerzésre, vagy az egész telep átalakul egy elátkozott hellyé, ahol a reménytelenség az úr?

 

-          A környezet hogyan fog majd kiépülni, a tervek tartalmazzák majd a parkosítást, vagy mindenkire egyedileg rábízzák, ültet-e fát akár a kertjébe, akár a ház elé az utcára? Mennyi időnek kell eltelnie majd ahhoz, hogy legyen árnyék és ne úgy nézzen ki a környék, mintha a sivatagba tervezték volna a települést?

 

kiskecske kicsi.jpg-          A házak alapterülete nagyon kicsi – 40, 50, 80 m2, gyerekszámtól függően. Vajon a tervezők számolnak azzal, hogy kellenek gazdasági létesítmények? Azoknak készül valamiféle egyenterve, vagy építési engedély nélküli sufnik halmaza fog gombaként kinőni a földből, szedett-vedett anyagokból, hullámpalából, bontási törmelékből? Hova kerül majd a vödör, a kapa, kasza, talicska, meg a fűnyíró? És a megtermelt termény? Senki sem gondolhatja komolyan, hogy 40 -50 négyzetméteren a család mellé a fűtött helyiségekbe elfér még a mázsa krumpli, télirevaló vöröshagyma, fokhagyma, káposzta, bab, többládányi alma.

 

-          Lehet-e majd haszonállatokat tartani? Szabad-e malacot nevelni (büdös), tyúkokat tartani (hangos a kakas), kecskét legeltetni (mindenhova felmászik)? Lesz majd, aki szaktanácsokkal látja el a beköltözőket, hogyan kell nyulat tenyészteni, gyümölcsfát permetezni, szőlőt metszeni? A telepen található talaj mire alkalmas, minek a termesztésével próbálkozhatnak, és mi az, amivel teljesen reménytelen foglalkozniuk? Mikor és hogyan kell vetni, öntözni, mikor számít érettnek a zöldpaprika? Azért ne feledjük el, nem véletlenül külön szakma a növénytermesztés és állattenyésztés, ha mélyen magunkba nézünk, akkor sem fogjuk azt a tanulás nélküli tudást megtalálni, ami ahhoz kell, elboldoguljunk a mezőgazdaság rögös talaján.

 


jégverés kicsi.jpg-          Kapnak induló készletet: vetőmagot, facsemetét, kiscsirkét, kecskegidát? Ezeket melyek költségvetési intézmény fizeti ki és ki veszi majd leltárba? Hogyan kell velük elszámolni? Mi történik akkor, hogy a bérlő megeszi az aranytojást nem tojó tyúkot?

 

-          Lesz-e biztosítás, és ki fizeti? Ki fizeti ki, ha a vihar elviszi a tetőt, csőtörés miatt felázik a parketta? Mi lesz, ha az önellátásra bátorított lakók termését elviszi a jégverés vagy az aszály? Vajon elhiszik, hogy jövőre jobb lesz, és újra nekiállnak gürcölni úgy, hogy tudják, az eredmény igen kétséges?

 

-          Hogyan lesz megoldva a mezőgazdasághoz szükséges vízellátás? A drága vezetékes vizet kell használniuk, vagy valamiféle fúrt kút rendszer lesz kialakítva?


nyúl.jpg-          Hogyan oldják majd meg a vagyonvédelmet? Ki fogja őrizni a sufnikat, a még be nem gyűjtött termést és a jószágokat? Ki fogja a telkeket körbekeríteni? Lesz majd polgárőrség, rendőrségi járőrözés a környéken?

 

-          Lesz vezetékes gáz, vagy a teljes fűtést, meleg-vízellátást fával és villannyal kell majd megoldaniuk? Lesz "telep-bizalmi", akihez lehet majd fordulni az ügyes-bajos dolgokkal (betört az ablak, hangos a szomszéd kutyája, stb.?)

 

-          Vajon akik ide kiköltöznek, örökre itt ragadnak? Mi lesz, ha egy-két év alatt nem tudják annyira összeszedni magukat, hogy tovább tudjanak költözni? Mi lesz, ha belefásulnak a reménytelenségbe, munkanélküliségbe, szegénységbe és azt látják, az utcájukban lakóknak sem jobb a helyzetük?

 

-          A házak és a kertek nem a bentlakók tulajdona – ki fog állagot megóvni, évek múlva termőre forduló fákat ültetni és miért költene olyanra, amitől 2-3 év múlva meg kell válnia? Mi lesz a bérlőcsere miatt gazdátlanná vált állatokkal?

 

Vajon hogy képzelheti bárki is, hogy önellátásból, közmunkából egy új életet tud kezdeni egy család egy ideiglenes lakóhelyen? Miből lesz olyan megtakarításuk, amelynek segítségével tovább tudnak lépni és elhagyni a telepet? És akinek nem lesz pénze, és innen is kilakoltatnak, az hova megy tovább?

Mi van még ennél is lejjebb?

 

Csatlakozz a Facebook csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr34287242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása