morgás joga 6.jpgA kormány tényleg nem pihen – dolgozik éjjel, dolgozik nappal és dolgozott akkor is, amikor már mindenki más azon gondolkodott, mit fog enni és mennyire fog berúgni Szilveszter napján.

A kormány a közszférában alkalmazandó nyugdíjpolitikai elveket (lásd 1700/2012. (XII. 29) Korm. Határozat) az év utolsó munkanapja utáni szombaton deklarálta (Orbán Viktor s.k.)  – és igen, még hatályba is lépett a múlt évben, rögtön másnap, vasárnap, azaz december 30-án. Hogy minden érdekelt tudja, mivel is kezdje az új évet.

És kikre vonatkozik a határozat? Mindazokra a közalkalmazottakra vagy kormányzati szolgálati jogviszonyban állókra, akik a rájuk irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötték és az öregségi teljes nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt megszerezték. Kivéve a felsőoktatásban dolgozókat.

Vannak azonban, akik felmentést tudnak maguknak szerezni azonnali nyugdíjba küldésük alól – ugyanis ha a munkáltatónak különösen fontos érdeke vagy  a költségvetési szerv alaptevékenysége indokolja, akkor a munkáltatói jogok gyakorlója a kormány véleményének kikérését követően dönthet az érintett közszolga továbbfoglalkoztatásáról – de a kormány véleménye köti a döntésének meghozatalában.

A továbbszolgáláshoz a hozzájárulást a közszolgának kell kérnie – csak meg kell írnia a kérelmet, aztán beadnia a munkáltatói jog gyakorlójának, az továbbítja 8 napon belül az illetékes miniszternek, onnan 8 napon belül továbbmegy a miniszterelnökséget vezető államtitkárnak, az 8 napon belül véleményalkotásra előkészítve továbbítja az előterjesztést a kormány ülésére, hogy beszerezze annak a továbbfoglalkoztatással kapcsolatos véleményét (az egyszerűség kedvéért nem kell a közigazgatási államtitkári értekezlet ülésén is megtárgyalni).

Ha kész a kormány-vélemény, irány vissza a közszolgához – a miniszterelnökséget vezető államtitkár 5 napon belül továbbítja az illetékes miniszternek,  annak szintén 5 napja van, hogy a felügyelete alá tartozó költségvetési szervek tekintetében a munkáltatói jogokat gyakorló személy számára továbbítsák.

„Vogon: Az egyik legellenszenvesebb faj a galaxisban. Nem gonosz, csak mogorva, bürokratikus, érzéketlen népség. A saját nagymamájukat sem mentenék meg a Thrall bolygó gonosz, bogárpattintó fenevadjától, ha nincs rá utasítás 3 példányban, amit beküldtek, visszaküldtek, félretettek, elveszítettek, megtaláltak, kivizsgáltak, újra elveszítettek, három hónapra tőzeg alá temettek és gyújtósként hasznosítottak.” (Galaxis útikalauz stopposoknak)

Ha mindenki tartja a neki szabott határidőt, akkor kb. két hónapot utazik a kérelem oda-vissza, megjárva a kormányülést is, minden egyes továbbfoglalkoztatást óhajtó közszolga esetében. Vajon miért?

Praktikusan ez mit jelent? "A sas nem kapkod legyek után" szól a régi mondás, pedig mégis.

A kormány személyzeti osztállyá minősítette magát és személyesen dönt országunk minden egyes nyugdíjas közszolgájának továbbfoglalkoztatásáról – akár Budapesten, akár Kispiszkosfelsőn is szolgál az illető. Bár lehet, hogy azért nem így gondolták és létezik másfajta értelmezése is a határozatnak.

A határozat súlyát tovább növeli, hogy azok helyére, akiket nyugdíjba küldenek, közalkalmazotti vagy kormányzati szolgálati jogviszony nem létesíthető és a feladat ellátására megbízási vagy vállalkozási szerződés sem köthető.

Ezzel a kormány beismeri, hírül sincs szükség annyi közszolgára, mint amennyi jelenleg foglalkoztatva van - a gond azonban az, hogy ez tényleg minden esetben igaz? Mert mi van akkor, ha tényleg fontos munkát végez az illető? Ha szükség van a munkájára, munkakörére, és ha ő nyugdíjba vonul, valaki másnak továbbra is el kell látnia a feladatot? Akkor minden egyes nyugdíjas buli alkalmával át kell írni az intézmény szervezeti és működési szabályzatát meg az állománytábláját, sakkozni az emberekkel, ezentúl a fénymásoló státuszt rakjuk át osztályvezetőnek?

Kérdés, ez vonatkozik vajon a pedagógusokra is? Vagy esetleg van olyan értelmezése a határozatnak, mely szerint nemcsak a felsőoktatás, hanem a köznevelés is kivétel? Vagy készüljünk fel arra, hogy minden nyugdíjba vonuló tanár búcsúztatása után kevesebb pedagógus fogja tanítani a gyermekeket, a tantestület meg szép lassan elfogy mint a zenészek a híres Haydn-műben? Vagy különösen méltánylandó oknak számít, hogy nem küldhető el nyugdíjba az iskola egyszem fizikatanára, így kegyesen megengedi a kormány, hogy holtáig taníthasson, a temetés után meg minden nehézség nélkül betölthető a helye? Hiszen ebben az esetben már nem nyugdíjba vonulásról, hanem halálozás miatti státusz megüresedésről beszélhetünk ...

Akiket érint, azok elviekben hamarosan megtudják – a miniszterek és a miniszterelnökséget vezető államtitkárnak (illetve az alájuk tartozó munkáltatói jogok gyakorlójának) elviekben a határozat hatályba lépésekor haladéktalanul, azaz szorosan véve még december 30-án tájékoztatni kellett azokat, akiket érinthet a továbbfoglalkoztatás (tehát az erre vonatkozó kérelem benyújtásának) lehetősége – a további intézkedések megtételére pedig ezen tájékoztatást követő 15. nap után kell, hogy sor kerüljön.

A legnagyobb kérdés azonban az, miért van erre szükség? Nincs fontosabb dolga hazánk kormányának, mint a legalsó közszolga-szinteket érintő személyzeti döntések meghozatala? Vagy van valami lista, amiben a benne lévők maradhatnak, aki meg nincs rajta, annak irány az inaktivitás, töltse idejét hasznosan a nyugdíjas klubban? 

Csak reménykedhetünk, hogy tényleg létezik egy másfajta értelmezése is a kormányhatározatnak. 

Amennyiben tetszett, csatlakozz Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr645007294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Napkutya 2013.01.09. 23:24:34

"A kormány személyzeti osztállyá minősítette magát és személyesen dönt országunk minden egyes nyugdíjas közszolgájának továbbfoglalkoztatásáról..."

NEM erről van szó.

Ezután, mindegyik közszolgának TUDNIA kell, hogy elég, egyetlen fölé kinevezett narancs pufajkás rosszindulata, és repül.

Huszonéves, noname, taknyok zsarolnak szerte az országban több évtizedes rutinnal rendelkező mérnököket, orvosokat, jogászokat.

MIRŐL beszélünk?

Napkutya 2013.01.09. 23:35:38

@Napkutya: Én, csak az kívánom BÁRMELYIK ilyen kiváló narancs pártkádernek, hogy az az orvos diagnosztizálja, műtse őt vagy az anyját, aki ezek után a porba-fingó tömegnek jut.

Tervezzen neki egy ilyen mérnök házat.

Képviselje egy ilyen ember az állammal szemben "független" bíróság előtt.

Bravó fülkeforradalom!

villamos alóli kacaj 2013.01.10. 00:47:51

Nekünk még a sasunk is olyan aki legyek után kapdos.

ppppalika 2013.01.10. 01:16:55

Korlátoltság, Orbán a neved!

VT Man 2013.01.10. 07:07:25

A posztolót mūtse meg egy 68 éves, remegõ kezū orvos! Nem errõl van szó?

irónika 2013.01.10. 07:46:17

Funyiroelv.
Csak tudnam mire jo?
A koltsegvetesre nincs erdemi kihatasaal, mert az eddigi adozando ber helyett adomentes nyugdijat folyosithat.
A foglalkoztatasra nincs hatassal, mert tiltja uj ember felvetelet a feladat ellatasara.
A valasztasokon negativ hatasa van mert egy olyan minimum 30ezres csoprtba es annak csaladtagjaiba rug bele (ismetelten).
Felerositi a kormyon belul a miniszterek lobbierejet, mert nincs kerdesem, annak a szferanak az emberei maradhatnak, amelyiknek a minisztere tokosebb lesz a kormanyulesen vagy alapbol jobb viszonya van a fonokkel.
Es persze felkelti a gyanut, hogy a beerkezett nevek listajat osszevetik a Kubatov-listaval, ami konnyen jelentheti azt is, hogy tudjuk, ha valaki nyugdijaskorunak nez ki es meg az allamnak dolgozik 2-3 honap mulva, az bizony Fidesz szavazo.
Mar megint valami, amit nem ertek!

Szevasztok 2013.01.10. 08:26:32

@irónika: "Csak tudnam mire jo?"

Mert így még inkább egyértelmű: Orbán a király! (Ez tűnik az egyetlen elképzelhető magyarázatnak.)

irónika 2013.01.10. 08:35:52

@Szevasztok:
De ezt eddig is tudtuk. De vajon milyen érdeke fűződik Viktornak ahhoz, hogy ezt az orrunkra dörgölje. Amíg ugyanis csak magát kiálltja ki királynak és a hűbéresei ennek megfelelően viselkednek, addig jobb, ha kussba marad.

flort 2013.01.10. 08:36:05

@VT Man: ez valóban nem túl vonzó perspektíva. De még mindig jobb, mintha belehalsz egy vakbélgyulladásba, mert egyetlen sebész (altatóorvos, stb) sincs a láthatáron. Vagy az amúgy is vontatottan haladó várólistás műtétek leállnak, mert aki az érdemi munkát elvégezte (vagy aki a nevét adta pl. a szívműtéthez), már nyugdíjas és nem dolgozik.

TheSaurus 2013.01.10. 08:48:18

Érdemi kérdés: az érintett pedagógusok miért nem maradhatnak a tanév végéig? Valószínűleg azért, mert túl logikus lenne.

DezInf 2013.01.10. 08:52:26

@VT Man:

A beteget műtse meg egy 68 éves orvos,aki gyakorlott szakember,olyan tudással rendelkezik,hogy el meri vállalni a műtétet?
Műtse meg a beteget egy olyan orvos,aki nem biztos a műtéti gyakorlata alapján,hogy sikeres beavatkozásra van-e egyáltalán esélye?

Te melyik orvost választanád?

DezInf 2013.01.10. 09:08:27

"..azok helyére, akiket nyugdíjba küldenek, közalkalmazotti vagy kormányzati szolgálati jogviszony nem létesíthető és a feladat ellátására megbízási vagy vállalkozási szerződés sem köthető."

Mikola jóslatának beteljesülése esetén - a fidesz a kettős állampolgárság megadásával húsz évre bebetonozza magát a hatalomba - húsz év múlva a kórházakban lesznek-e még orvosok?
Az oktatási intézményekben találunk-e majd tanárokat?

Időtálló kormány határozat...de tényleg :)...alaptörvénybe kellene vésni ?

Ebből fakadóan érthető a kormány oktatási politikája is.
Aki diplomát szerez,annak egyre kisebb esélye lesz elhelyezkedni itthon.
Kidobott pénz amit a felsőoktatásra költünk,jobb ha eleve külföldön tanulnak,itt munkát nem kaphatnak....

Ez a határozat is része a munkahely megtartó programnak,vagy minek?

Félve várhatjuk akkor a program megvalósítását.....

napról napra 2013.01.10. 09:23:23

Basszus, már megint dühös vagyok! Mást se hallani, hogy a gyermek a jövő mag nemzetstratégiai kérdés és a többi hangzatos szólam. De ez mind csak duma. Mert ha ezt komolyan gondolnák, akkor megbecsülnék azokat, akik ezekből a gyerekekből értelmes, egészséges felnőtteket faragnak. Kezdve a bölcsődei dadustól az egyetemi tanárig és az orvosokat is. De nem, mi pont ezeket az embereket hozzuk olyan méltatlan helyzetebe, hogy egyenként kuncsorogniuk kell, hogy maradhassanak. Ami a mi érdekünk, mert ha jobban megbecsülnénk őket, akkor lenne elég pedagógus, orvos, és a nyugdíjkorúak elmehetnének nyugdíjba olyan nyugdíjjal, amiből megélnének. Ha már anyagilag nem megy, mert nincs pénz, akkor legalább ne alázzuk meg őket!

drolt 2013.01.10. 09:24:41

@irónika: igazad lehet, főleg a névsorok összevetésében - sajnos

Netuddki. 2013.01.10. 09:40:45

Ááááááááááááááááá! Amikor a rádióban bemondták, hogy miniszterelnöki(!) jóváhagyás kell ahhoz, hogy valaki nyugdíj után is dolgozhasson akkor rögtön kb. úgy képzeltem el:
1. Automatikusan elutasításra kerül a jóváhagyási kérelem.
2. Akinek van az orbán rokonságánál ismerőse, vagy valamelyik pártfunkcionáriusnál az persze még elintézheti, hogy nyugdíj után is dolgozhasson.

Múltkor leírtam, hogy milyen "érdekes" erkölcsi felfogása van az orbánnak és a fideszeseknek. Senki ne kapjon két helyről jövedelmet. Igen B+, de ha egyszer jár, akkor mi van?
Aki eléri a nyugdíjkorhatárt és fizette éveken keresztül a járulékokat annak bizony jár a nyugdíj. Ha meg még szükség van a munkájára (pl. orvos), akkor bizony nem ingyen dolgozik és bizony a munkabér is jár neki. Valahogy ezt a tényt az orbán nem bírja megemészteni.

Tegnapelőtt délben az MR1-en a qrva kdnp-s fószer melldöngetve bizonygatta, hogy ő bizony nem veszi föl a nyugdíját, mert erkölcstelennek gondolja. Persze az már nem került szóba, hogy a képviselői költségtérítését fel-e veszi-e, és még hány helyről van képviselőként bevétele. Az ilyenektől hányni tudnék.
A gyurcsányozó fideszeseknek meg annyit, hogy anno a gyurcsány se vett fel fizetést a miniszterelnöki munkájáért, azaz 1Ft-ot. Kb. annyit is ért a munkája, de az orbáné még annyit se...

Lencsés István 2013.01.10. 11:06:55

" .... A kormány személyzeti osztállyá minősítette magát és személyesen dönt országunk minden egyes nyugdíjas közszolgájának munkájáról. .... "

Ez jó dolog .

TheSaurus 2013.01.10. 11:26:10

És honnan akasztanak le hirtelen ennyivel több nyugdíjat (beleértve a 13. havit is)?

conmorientes 2013.01.10. 11:38:14

Nem értek egyet sem az egyszemélyes irányítással, sem pedig az ilyen jellegű húzásokkal, mert azok nem egy demokratikusan működő jogállam módszerei.
Hovatovább egyetlen kormányzati döntéssel sem tudok egyetérteni, mert azok az átgondolatlan és megalapozatlan szabályszarás típusos esetei az elmúlt két és fél évben.
Azzal viszont merőben egyet tudok érteni, hogy a jelenlegi államapparátus és ezrével csatolt szerveinek személyzeti állományának száma a mostaninak kb. tizedére essen vissza mert legfeljebb annyi szükséges.
Ugyanakkor ennek az elvei nem a kor, a nem, a bőrszín, az egyéb jelleg hanem egy átgondolt kormányzatot globálisan érintő reform alapján szükséges, ami félek sajnos sosem fog bekövetkezni.

Ezzel együtt néhány überkedő, de hozzá nem értő kommentelőnek hívom fel a figyelmét, hogy a rissz-rossz papíros, nevezzük jogszabálynak a közszolgák és a kormányszolgák jogviszonyait szabályozó rendelkezést tartalmaz, így egyáltalán nem mindenki esik abba bele. Orvosok nagy része persze a fenntartó intézménytől függően nem, ugyanígy sok más kormányzati finanszírozásból közvetve és közvetlenül fenntartott intézményben alkalmazott sem.

Abban azonban mélyen egyetértek, hogy az elmúlt időszakban százával kitermelődött semmihez sem értő pártkatona államtitkárokat, intézményvezetőket, felsővezetőket, pártszínüktől és koruktól függetlenül eltiltani volna szükséges a mindenféle, de leginkább a köz szolgálatától, mert abban eddig egyik sem jeleskedett.

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2013.01.10. 11:40:39

@VT Man: a 68 éves orvos nagyszerűen be tudja tanítani az ifjakat - ha őket elküldjük, kitől tanulnak? És ott vannak az intézményvezetők, akik igenis tudják, használható-e még a túlkoros tanár, orvos, stb. - ha nem, az ő felelősségük, hogy ne kerüljön olyan helyzetbe, ahol árthat másnak. De az, hogy még a státuszát is elveszik, ha valaki nyugdíjba vonul??? Ezek szerint a remegő kezű orvos helyett sem lehet senkit felvenni, a senki meg nem fog operálni.

Képzeld el a szitut, autóbaleset ér valahol vidéken, sürgősen operálni kellene, de nincs orvos, mert elküldték nyugdíjba, a helyére meg senkit sem vehettek fel. Te meg ott vérezhetsz el, ahol vagy, kormányhatározat alapján. Mert téged nem visznek VIP-kórházba mentőhelikopterrel ...

kzoltana 2013.01.10. 11:49:55

Mindeközben kurvára félnek a Fideszfővárosban tőlük.
www.vagy.hu/tartalom/cikk/3672_megfizetjuk_a_felelmunk_arat

sisszi 2013.01.10. 11:54:41

@villamos alóli kacaj: sas???? egy büdös pudvás keselyű

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2013.01.10. 12:07:52

"A kormányhatározat nem jogszabály – minősítette a fejleményt a HVG-nek Tordai Csaba alkotmányjogász, hozzátéve, az abban foglalt feladatok csak a kormány szervezetén belül kötelező erejűek. A radikális megoldásnak van előzménye: 2009 júliusában a Bajnai-kormány is határozatban osztott feladatot a minisztereknek az akkor bejelentett közszolgálati létszámstop végrehajtásában. Az üres álláshelyek betöltésének tilalma alól akkor is volt felmentés, arról az illetékes miniszter határozott. Ezzel szemben az Orbán-kormány az egyedi felmentésekről szóló döntéseket lényegében a saját hatáskörébe utalta, ráadásul az egészségügyi és a közoktatási rendszer nagy részét már államosította. „Jogalkotási abszurd a kötelező vélemény” – summázta Tordai, aki szerint az előírás az érintett nyugdíjas közszolgákat eleve visszatarthatja attól, hogy megpróbáljanak tovább dolgozni."
hvg.hu/hvgfriss/2013.02/201302_fizetes_vagy_nyugdij_kenyszerkepzetek#rss
süti beállítások módosítása