morgás joga 6.jpg

Vissza az eredeti állapotba - láthatóan kormányunk kedvenc időtöltése, főleg ha pénzköltést lehet hozzá párosítani. Kérdés, mi számukra az eredeti állapot, akár évszázadokat is időutazhatunk vissza, bár sajnálatos módon a Pannon-őstengerben lábat áztatni már nem tudunk. A hihetetlen költségvetési pénzeket felemésztő restitúció áldozata minden, amit csak a szimbolikus kormányzás zászlójára tud tűzni, ideológiai maszlaggal le tud önteni - akár támogatja valóságban is az a bizonyos kérharmad, akár nem.

 Az egyik ilyen szimbolikus kormányzási állatorvosi ló a Kossuth-tér. Az a tér, amely a Fidesz-ellenzék kedvenc óramutogató és demonstráló helye volt, az ország legfőbb tere, amely nyilvános illemhellyé és sátortáborrá alakult hosszú hónapokra. Az akkori tisztelethiány most átcsapott szinte vallásos áhítatba - pusztuljon minden, ami "kommunista", jöjjön vissza minden, amit Horthy Miklós is láthatott, akár szép, akár csúnya is az, akár van művészi értéke, akár nincs, a képviselők kocsijának pedig legyen végre nemzetbiztonságilag őrzött mélygarázsa, nehogymár fotózzák a rosszindulatú újságírók a lézerblokkolós kocsijukhoz igyekvő honatyákat meg elázzanak beszálláskor, ha esik az eső.

A kormány a "csak az a jó, ami legalább 70 éves" demagógia mögé bújva egy pillanatig sem érzi szükségét annak, hogy a projekt átláthatóságának látszatára ügyeljen, a következmény pedig az, hogy az ellenőrizhetetlen pénzkiáramlással együtt a Kossuth teret mint építési területet úgy, ahogy van, évekre kivonják a "tüntetésforgalom" alól. 

Mit tudunk eddig?

  • az országgyűlés 2011. július 11-én fogadta el a rekonstrukcióról szóló határozatot, amely szerint 2014. május 31-ig át kell átépíteni a teret, amely így visszakaphatja 1944 előtti "képzőművészeti arculatát", a kormánynak pedig ugyaneddig az időpontig ki kell költöznie az Országház épületéből. 

Kossuth tér 1943.jpgA Kossuth tér 1943-ban, közúti forgalommal. 

  • a feladat végrehajtására októberben 1,6 milliárd forintot tett félre a parlament. 
  • 2012. évi költségvetés sem fukarkodott a számokkal: az Országgyűlés fejezetben 530 millió forintot szántak az Országház épülete előtti felszín alatti parkoló építésének megkezdésére, 845 milliót a parlamenti látogatóközpont kialakítására és 1 milliárd 25 milliót a Kossuth tér történelmi rekonstrukciójára.
  • 2012. február közepén az Országgyűlés Hivatala kiírta a Kossuth tér átalakítását és a tér alatti mélygarázs, illetve látogatóközpont létrehozását célzó beruházási pályázatát. Kövér László nyilatkozata alapján a teret a „második világháborút követő kommunista szoborrombolások” előtti állapotnak megfelelően állítanák helyre, a föld alatti látogatóközpontban pedig információs iroda, ajándékbolt, büfé és mosdó is helyet kap. A buszok, trolik, autók ki lesznek tiltva, a téren csak villamos és kerékpárforgalom lesz, a parkoló autók eltűnnek a mélygarázsban. A tendert anélkül írták ki, hogy az érintett önkormányzatokkal egyeztettek volna, illetve figyelembe vették volna az érvényes rendezési terveket. De legalább azt a 180 civil szervezetet nem túráztatták túl sokáig feleslegesen, akiket még a Budapest Főváros Kormányhivatala által kezdeményezett társadalmi egyeztetés során a tér rendezéséhez szükséges szerkezeti és szabályozási terv módosításának véleményezésére kértek fel, mivel a tender megjelenésével kiderült, a kutya sem kíváncsi rájuk.
  • jogszabály-módosításokkal elérték, hogy a Kossuth tér nemzeti emlékhely legyen, az V. kerületi önkormányzat helyett a kormányhivatal menedzselje az engedélyezési folyamatokat valamint a főváros helyett a tér az Országgyűlés Hivatalának vagyonkezelésébe kerüljön.
  • a beruházást folyamatos botrányok kísérik: engedély nélküli extragyors fakivágás, Károlyi-szobor deportálása, József Attila - egyesek szerint árvízszint alatti - rakpartlépcsőre ültetése, a dombovári Horvay János-féle Kossuth szoborcsoport einstandolása. A szoborügyeket alkotói és tulajdonjogi bizonytalanságok is terhelik, de nagy eséllyel a kormány nem fog törődni sem az örökösök, sem a dombovári lakosok véleményével és a későbbi perek kimenetelével sem.

A kormányzati szándékok láthatóan nem minden esetben tükrözik a kétharmad véleményét: Az elemzoblog.hvg.hu posztja alapján "a Kossuth tér átrendezése kapcsán József Attila szobrának eltávolításával a fővárosiak 70 százaléka, Károlyi Mihály szobrának Siófokra költöztetésével 59 százalék nem ért egyet."

 

policysolutions Károlyi-Mihály szobor.jpg
policysolutions József-Attila szobor.jpg

A beruházást lelkesen igenlők többségének hozzáállása valószínűleg változna, ha pontos ismereteik lennének arról, mennyibe kerül majd ténylegesen a szimbolikus projektek legszimbolikusabb zászlóshajója. A minőséget és az előre kalkulált bekerülési költséget nagymértékben megkérdőjelezi a rohammunka: a februári tender után nyáron már a kész, közművekkel teljeskörűen engedélyezett kiviteli tervek alapján megjelenik a kivitelezői tender is. Aki részt vett már akár egy családi ház tervezésében-engedélyeztetésében az tudja, ennyi idő édeskevés egy építési projekt normális előkészítésére, így például:

  • a közművektől, tűzoltóságtól, egyéb hatóságoktól elvi hozzájárulások és engedélyek beszerzéséhez, 
  • anyagok, technológiák kiválasztásához, 
  • akadálymentesítés átfogó kialakításához,
  • építési hatósági engedélyekhez, 
  • tervzsűrihez és hivatalos tervellenőrzéshez, 

Studio 73 látványterv Kossuth_ter-284-200.jpgnemhogy egy ekkora volumenű beruházás utolsó kilincsre is kiterjedő kiviteli tervéhez és korrekt, minden egyes apróságot is magában foglaló költségvetéséhez.

Amennyiben nyár végére meg lesz az összes engedély, részletes, kivitelezhetőségi és teljességi nyilatkozattal valamint hiánytalan költségvetési kiírással ellátott komplett tervcsomag, az

  • vagy már több éve készül (ennek még a gondolata sem merül fel senkiben sem, hiszen mindenki a hatályos törvényeknek megfelelően jár el),
  • vagy olyan hiányosságokkal küszködik, amely jelentősen meg fogja emelni a kivitelezési költségeket (pl. utólag derül ki, hogy nem akadálymentes az akadálymentes, a csapadékvíz elvezetésére senki sem gondolt, hiányoznak részlettervek, a költségvetésből kimaradtak jelentős tételek, stb.)

A bekerülési költségek tekintetében további bizonytalanságra ad okot Wachsler Tamás programvezető Magyar Narancs interjúja (2012. május 3.), melyben azt nyilatkozta, "idén 2,8 milliárd van a költségvetésben, ami az engedélyeztetést, a régészetet és a fakivágást foglalja magában". Ha csak az előkészítési költség 2,8 milliárd forint, akkor a teljes beruházási költség nagy eséllyel meg fogja haladni a 30 milliárd forintot.

Összehasonlításképpen a Budapest Szíve projekt elemeinek bekerülési költsége mintegy 11 milliárd forint

  • Hídfőterek I. ütem: Március 15. tér és környékének rendezése (2,24 milliárd forint összköltség),
  • Kaputérség I. ütem: Károly körút felújítása (3,14 milliárd forint összköltség).
  • Belváros új főutcája I. ütem: Petőfi Sándor utca – Károlyi  Mihály utca átépítése (5,5 milliárd forint összköltség)
 
És szimbolikus kormányzásunknak csak egyik eleme az eddig ismeretlen összköltségű Kossuth téri rekonstrukció - a stadion-projektek összköltsége kb. 100 milliárd forintra fog rúgni.
 
A legfőbb kérdés: ilyen gazdasági helyzetben, a Széll Kálmán 1.0 és 2.0 árnyékában ez a legfontosabb az országnak, erre kell mindenáron költeni? Vajon miért? Kinek jó ez? Mert az adófizetőknek biztos nem ...
 

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr304490002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dennisthemenace 2012.05.05. 16:56:35

Miért, miért.. Hogy teljenek a heveri zsebek.

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2012.05.05. 17:13:48

Az a szomorú, hogy Wachsler Tamás, aki a legnormálisabb fideszesek egyike volt régen, és ott is hagyta az egész bandát a fenébe, nem adta a nevét a 2000-es években végzett egész ámokfutáshoz, most egyszerre visszatért, és nyilván az összes ocsmány stikliben benne van. Nagyon, nagyon szomorú.

láplidérc 2012.05.05. 17:38:26

a tér átépítése önmagában tetszik, de nem így, ilyen módszerekkel, bár az lenne a meglepő, ha nem így történne. a stadionok viszont... agyrém. komolyan. agyrém.

-- dr kotász -- (törölt) 2012.05.05. 17:52:19

Az első grafikonnál a jobbik eredményei nem kicsit érdekesek. Minden más pártól el tudnék ilyen arányt képzelni, de itt nem.

ombie 2012.05.05. 18:02:23

Ki ez a nő a bal felső sarokban és mit keres minden poszt elején?

hhh. 2012.05.05. 18:22:59

@ombie: Morvai Krisztina, épp a női egyenjogúságért küzd.

dr. Bubó 2012.05.05. 18:33:22

mert:
+ellopható pénz...
+ne legyenek tüntetések...
+nagy nemzeti kamunikáció, a fasizmust restaurálják...
+debilek... és ennyire futtya agyilag...
stb

@Zigomer Trubahin: miért lenne waxler éppp normális? csak félrerakta a vezér mert fosott... (ellenjelölt merészelt lenni, kb mint a dr k áder jános... az is parkolt)

mellesleg láttam a diplomamunkáját hogyan (nem) csinálta... valószínűleg bérmunka volt... de spongyát rá... ezek a kiszes/mozgalmi fijjuk nagyon tudnak...

jaa és mind elcsalta a katonaságot is... kamu doktoros papírral... csaló geci politikusok mind gebeggyen meg

Nge Swazili Mbeko 2012.05.05. 19:03:50

Jó ütemben haladnak ezek a gonosz, rosszindulatú, mindent leromboló, csak a bosszúálláson gondolkozó félkegyelműek: még néhány hónap, és a üzemanyagárak miatt kábé úgy fog kinézni a "közúti forgalom", mint a képen 1943-ban.
Kontraszelektált feudálkomcsi hülyegyerekek.
De közeledik a végjáték.

mis 2012.05.05. 19:05:22

Igazad van...de szinte semmire sem mész vele.
DE! Ha nem ismered a körülményeket, akkor nem állíthatod teljes biztonsággal, hogy nem spórolnak. Lehet, hogy megkérdezték egy szupertitkos (Öszöd 2.0) ülésen: gyerekek, mennyit dobjunk oda most a vállalkozó "barátoknak"? 50 Mrd?
Válasz neeem, most csak 30-at lopjunk, hiszen a jövőre is gondolni kell.

Hát nem látod a spórolást?

:)

2012.05.05. 20:11:42

@Nge Swazili Mbeko:
Bevallom, (egy kis túlzással) én azt nem bánnám, ha olyan gyér lenne a közúti forgalom Pesten, mint amilyen 1943-ban volt, mert utálom a bűzt és a zajt. De - számos egyéb intézkedéssel együtt - a Kossuth tér "sürgős" átalakítása nekem sem tetszik.

sourcerror 2012.05.05. 20:53:43

Ha a szobrok rakosgatásának szimbolikus jelentését nem is kapirgáljuk, az önmagában elég szemtelen dolog, hogy a nagy megszorítások között pont ez kap prioritást.

A presztízs beruházásokat illene a jó évekre tartogatni. Ilyen sajnos a közeljövőben nem lesz.

micsoda? 2012.05.05. 21:56:35

@dr. Bubó: "csaló geci politikusok mind gebeggyen meg" Remélem bejön, mielőtt velünk történne u.ez.:D

micsoda? 2012.05.05. 22:05:41

Különben nagyon jó írás, tökéletes rálátás a közvéleményre, a pénzpocsékolásra.

komplikato 2012.05.06. 03:28:24

Ha jól emlékszem az előző, szintén nem megdicsőült kormány is át akarta alakítani a teret, kérdés mennyire és mennyibe került volna? De ugye (a)Rogán Antal úr beszólt, hogy hát nem ... nem kaptak rá engedélyt.
Viszont ha fent jól olvastam, akkor most érdekesen alakult a dolog, mert adtak engedélyt, majd ügyes törvénnyel el is vették a kerület engedélyezési jogát a területre. LOL. :D

Mindeközben kórházak jó részében vagy alap vagy életmentő kezelésekhez való gyógyszerek nincsenek hónapokig. Ezért, hogy stílszerű legyek, az urak mit zsebre vágnak ... költsék gyógyszerre.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2012.05.06. 08:21:39

Simicska- Nyerges csodacsatár duónak nincs Kossuth tér átépítésre való cége? Az mindent megmagyarázna. Elvégre Viktordicsőítő óriásplakátokra is szükség volt közpénzből, meg állami monopólium cég reklámokra is. Meg is lett az eredménye, ha jól olvastam. Hagyó a nokiásdobozaival csak kis gyakornok volt ezekhez képest.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2012.05.06. 08:31:53

És a Nagy Imre szobor körüli huzavonáról még nem is esett szó...
Valamiért az az érzésem, hogy most sem fog megépülni a ciklus végére a négyes metró...

piefke 2012.05.06. 08:37:28

"...a Kossuth teret mint építési területet úgy, ahogy van, évekre kivonják a "tüntetésforgalom" alól." - Sebaj: majd a Paralment épületében fog végezni velük a feldühödött tömeg!:-))))

De komolyra fordítva a szót: ha a történelemből valamit megtanulhattunk, akkor azt, hogy egy rosszul, célszerűtlenül és az állam polgárainak érdekeit tekintetbe nem vevő módon kormányzó hatalom nem úszhatja meg a leváltását azzal, ha "betiltja a kabarét".

Kivancsi 2012.05.06. 08:55:46

lehet lopni.....
menjunk lopni.....

extra vizzaro szigeteles szuksegeltetik arrafele a melygarazsnak a duna vizszintje miatt....
szo a beruhazas tobszorose mit egy normalnak!
remelem kilopjak majd aztan terdig gazolnak nagyjain az A8-hoz
aztan lampavasra kerul az osszes aki elbaszta ezt a sok leeeet....

MoxNox 2012.05.06. 11:25:01

Felháborító, hogy még mindig engedélyezik az ilyen, aknamunkát végző bloggerek működését. Tessék mindörökre tudomásul venni, hogy a zemberek bizalmat szavaztak a szavazófülkékben a nemzeti együttműködés kormányának, és a zemberek példátlan szintű közös akaratát megkérdőjelezni nem lehet. Ha a zemberek kommenistamentes Kossuth teret akarnak, akkor annak így kell lennie, aki pedig ezt kerékkötelezni próbálja, az valószínüleg a Gyurcsány-Barosso-IMF-Illuminátusok tengely ügynöke, így magát a nemzet testéből kiírta.

Miért nem arról ír, hogy az elmútnyócévben mit keresett Oszkó a vizzerben!? Naugye.

komplikato 2012.05.06. 13:08:31

@vadász2: A nagy Imre szobor meg a troli témáját azért nem értem, mert mindkettő a téren kívül esik pont.

2012.05.07. 09:25:05

@ormány triktor:
Igen szellemes a nickneve, köszönöm, hogy megnevettetett!
Üdv.

qwertzu 2012.09.06. 15:53:18

A jobbikosok 50% nem ért egyet azzal, hogy eltávolítják Károlyi Mihály szobrát a térről? WTF?

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2012.09.06. 15:58:37

@Zigomer Trubahin: Wachsler Tomi (a Bömbi) építész (együtt voltunk az építőalakulatnál, onnan tudom - sőt Szentkirályszabadján együtt gyengélkedtünk), úgyhogy elvileg érthet hozzá, bár szerintem már a diplomaosztója idején is inkább politizált, mint tervezett. :)
Amúgy pedig a József Attila szobor eltávolításáról ez a véleményem:

SZÁMŰZÖTT SZOBOR

Rakodópart alsó kövén
Dinnyehéj csupán a növény.
Mellette ül, tőle jobbra
J. Attila költő szobra.

Köhög ott a nedves padkán;
Kórt terjeszt az ősi patkány,
S fortélyos félelem oson
Keresztül a nagyvároson.

Fejjel biccent, már nem remél,
Vizet nézi, vajh’ merre mély.
Semmi ágán csak Mamára
Gondol… s kushad Buda Vára.

ILLUSZTRÁLVA:
fradyendre.blogspot.com/2011/11/szamuzott-szobor.html
süti beállítások módosítása