morgás joga 6.jpgA jövő év nagy nyertese a sport - legalábbis első ránézésre, a 2013-as költségvetés-tervezet alapján. A debreceni focistadion rekonstrukciója idén 3,7 milliárd forintba kerül, jövőre további 9,2 milliárd megy el erre a célra, a nemzeti sportközpontok költségvetési támogatása pedig megduplázódik, így több, mint 7 milliárd forint lesz.

 

Nemzeti konzultációra érett kérdés: miért jó ez a szavazópolgároknak az Olimpiai Játékok utáni évben? Miért kell ennyi pénzt költeni a stadionokra, olimpiai sportközpontokra, miközben például a közút- és sztrádahálózat az idei 4 milliárd helyett jövőre már csak 1,6 milliárdot kap fejlesztésre? (a nemzeti konzultáció is 1,6 milliárdot kap jövőre ...)

És arról még nem beszélt senki sem, a jövő évi turbófejlesztés a későbbiekben mennyibe fog kerülni. Ki fogja fenntartani a debreceni stadiont? Van egyáltalán annyi pénze a városnak, hogy az éves szinten több száz milliós költséget állja?

Egy stadion nemcsak arról szól, hogy elkészül, aztán örülünk neki, nézzük a szuperstadion szupercsapatának góljait és kupagyőzelmeit. Az ilyen intézményt folyamatosan reklámozni, ápolni, karbantartani, fejleszteni kell. Az sem árt, ha olyan csapat lakik benne, amelynek nagyszerű játékosai és eredményei vannak, tehát maga a csapat fenntartása is jóval többe kerül (drágább játékosok, jobb felszerelés, drágább edző), Hiszen egy gyengélkedő másodosztályú csapat hogyan tudná becsalogatni a fizetőképes nézőket a lelátókra?

Egy modern stadion költségvetése soksoros: ki kell szorítani a fűnyírást, villanyszámlát, takarítást, szemétszállítást, hideg- és melegvizet, rovar- és rágcsálóirtást, kell egy rakás állandó és ideiglenes alkalmazott és a drágább eszközök, minőségi infrastruktúra fenntartása is sokba kerül. Meg kell oldani a rendezvényszervezést, parkolást és a folyamatos magas bevétel elérése érdekében egy pillanatra sem szabad alább adni a színvonalat, a kiégett füvet, megrongált üléseket, leharcolt öltözőket-mellékhelyiségeket azonnal javítani-pótolni kell. Lehet még bérbeadni rendezvényekre, de ezek feltétele is az, a környéken legyen fizetőképes kereslet a nem éppen olcsó szórakozásnak számító koncertekre, egyéb mulatságokra, a bérbeadásból származó bevétel pedig bőven ellentételezze a nem sporthasználatból eredő károkat. Arról nem is beszélve, hogy a szupersztárok többsége is igényli az osztályon felüli kényelmet és infrastruktúrát.

Vajon Debrecen tartósan fenn tud tartani egy ilyen stadiont? Miért van az, hogy például a Római Olimpiai Stadion két csapatnak ad otthont, a S.S. Lazionak és az A.S. Romának, és Milánóban AC Milan és az FC Internazionale is egy arénában játszik? Vajon miért nem költöztek szét már oly sok évvel ezelőtt, ha rentábilisan fenn tudnának tartani önálló stadionokat?

Ha megkérdeznék a debrecenieket, akarják-e, hogy városuk költségvetéséből évente ekkora nagyságrendű összeg csak a stadionra menjen el, hát nem biztos, hogy adóforintjaiknak legjobb elköltési módjának a stadiont tartanák. Sőt, ha egy kicsit konzultálnának velük, elképzelhető, hogy inkább jobb minőségű utakat, ingyenes bölcsődéket, élhetőbb infrastruktúrát szeretnének a városukba, nem pedig egy igen drága látványstadiont. Igaz, vannak elképzelések arról, hogy a stadion majd eltartja magát, de ez egyáltalán nem biztos, sőt. A hangosan ki nem mondott vágyálom valószínűleg az, hogy majd az állambácsi csurrant-cseppent minden évben a költségvetésből, merthát csak nem mehet csődbe egy olyan impozáns épület, a szimbolikus kormányzás remekműve, mint a debreceni stadion?

A kormány sportszeretete azonban kimerül a látványsportokkal és a kiemelkedően lojálisok dotálásával - mintha más prioritás nem is létezne a sport területén. Pedig hihetetlen nagy szükség lenne iskolai tömegsportra és szabadidős sport-lehetőségekre is. Vajon egy átlagszülő megengedheti magának, hogy nem szuper-labdatehetség gyermekének havi 10-15 ezerért biztosítson sportolási lehetőséget? Vajon az úszás, a tenisz, a röplabda, a tollaslabda, a természetjárás nem érdemelné meg a támogatást? És ha már a mindennapi tornaórákról beszélünk, van lehetősége az iskoláknak arra, hogy a diákok szabadon választhassanak maguknak olyan sporttevékenységet, amelyet élveznek, és amellyel várhatóan az alma mater elhagyása után sem hagynak fel?  A kormányzat szerint az iskoláknak már nincs szükségük pénzre, mert minden településen van tornaterem, használható sportpálya, normális öltöző-zuhanyzó? Vagy csak hangzatos programok szivárványhídjain állva elmélkedik a kormány az ifjúság sportolásának támogatásáról és az egészséges életmódra nevelésről? (lásd Kincsem-program)

Mert lehet azt mondani, kérem, a kocogás olcsó, tessék futni a háztömb körül esténként. De valószínűleg a lakosság többségének nem ez a vágyálma. Vajon hány olyan hely van ma, ahova le (el) lehet ugrani egy kicsit pingpongozni, tollasozni, kosarazni, csak úgy, a mozgás és a kikapcsolódás kedvéért? Mert a támogatott létesítmények nem erről szólnak. Nem is az átlagpolgár életmódjának megváltoztatásáról, az egészségesebb életvitelről, a polgárok mozgásra ösztönzéséről. Akkor miről? Arról, hogy a rendszer kegyeltjei VIP-páholyból, a csóróbbak otthon, a tévé előtti fotelből kísérhessék figyelemmel a látványsportok kiemelkedő produkcióit. 

 

Mi, mezei átlagpolgárok valójában vesztesei vagyunk a jövő évi költségvetésnek a sport terén is. Mert ez csak a "Kenyeret és cirkuszt a népnek" cirkusz kenyér nélküli fejezete ...

Előzmény:

A ló másik oldalán

Osztály, vigyázz!

Közbeszerzés helyett háztáji

 

Csatlakozz a Facebook csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr124604583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lacdelo 2012.06.25. 20:29:43

A Magyar jobboldal tönkre teszi Magyarorszàgot. :(

A Fidesz-Jobbik kormàny màr formàlódik. Vajon mièrt udvarol Kövèr és Orbàn a Jobbiknak? Orbàn felàldoznà a kultúràt, agràriumot (habàr abból sok korrupciós lehetôsèg van) és nemzetbiztonsàgi, esetleg külügyi és belügyi tàrcàkat, csakhogy megtarthassa hatalmàt a ballibsiktôl.

A Jobbik meg bele fog menni, hiszen

1. önàllóan soha nem lennének képesek kormànyozni és kell nekik is a koncbòl.
2. a sajàt ostoba vàlasztóiknak eladhatjàk, hogy ôk csak a Mszp és Gyurcsàny visszatèrèsèt akadàlyozzàk meg.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.06.25. 20:42:29

A mostani költségvetés nyertese is. A mobiladóból bejövő pénz akkora, mint a látványsportokra fordítható adójóváírások összege. Szóval ork bán a felcsúti stadiont is adópénzekből építteti...

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.06.25. 20:44:34

@Lacdelo: "A Magyar jobboldal tönkre teszi Magyarorszàgot"

Milyen jobboldal??? Egy bolsevik típusú kripto-rákosista pártot Te jobboldalra teszed? A jobbik is inkább baloldali szöveget nyomat. Még az LMP van leginkább jobboldalon.

Lacdelo 2012.06.25. 20:59:12

@TrueY:

Ôk magukat jobboldalnak hívjàk és a hívôik is ebben a Tündèrmesèben èlnek.

Habàr az egykulcsos Szja és egyèb gazdagokat preferàló adók bevezetése, a lefaragott segèlyek 28 és 48 ezer Ft, és a kiszolgàltatott munkavàllalók, média bekebelezése, nemzeti retorika, vallàs erôsítése, Btk módosítàsa, egészségügybôl kivonàsok,mind konzervatív jobboldali elemek. :(

No_Fidesz_No_Problem 2012.06.25. 21:08:14

"Egy stadion nemcsak arról szól, hogy elkészül, aztán örülünk neki, nézzük a szuperstadion szupercsapatának góljait és kupagyőzelmeit. Az ilyen intézményt folyamatosan reklámozni, ápolni, karbantartani, fejleszteni kell. "

*

Üzleti tervet kell írni hozzá esetleg.

Venni egy kockásfüzetet, egyik lapra felírni a várható kiadásokat, a másikra meg a várható bevételeket.

Elmerengeni azon, hogy vajon mi a büdös faxból lesz legalább annyi bevétel, ami a kiadásokat fedezni képes.

És pont ez az, amihez a Fidesz-kormány tökéletesen hülye.

*

Ezt már akkor tudni lehetett, amikor az idióta Orbán büszkén nyilatkozta a debreceni tévében, hogy azért "kapja" a város a stadiont, mert "megérdemelte".

(Még véletlenül se azért, mert valami rejtélyes oknál fogva képesek lesznek nyereségesen üzemeltetni egy legatyásodott országban a keleti végeken.)

Sötét, mint a bűn, ő is meg a sleppje is az alapvető közgazdasági kérdésekhez.

lobaszopiatej 2012.06.25. 23:18:06

A DRUKKEREKET (= jobber szavazók) és focihuligánokat támogatja a kormány, NEM pedig a sportot.
Ugyanez van az olimpiával: az sem ösztönzi a sportos életmódot, csakis a söreladást.
Ez jóval költséghatékonyabb, és egészségesebbnek hiszi tőle magát a hülyemagyar.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.06.26. 20:54:13

@Lacdelo: "Ôk magukat jobboldalnak hívjàk és a hívôik is ebben a Tündèrmesèben èlnek."

"Habàr az egykulcsos Szja és egyèb gazdagokat preferàló adók bevezetése,"
Az SZJA-n kívül még mi?

"a lefaragott segèlyek 28 és 48 ezer Ft, és a kiszolgàltatott munkavàllalók, média bekebelezése, nemzeti retorika, vallàs erôsítése, Btk módosítàsa, egészségügybôl kivonàsok,mind konzervatív jobboldali elemek. :("

A magánvagyonok államosítása, meg tipikusan rákosista megoldás. A bolsevik típusú pártra pedig kitűnő példa, amikor a Bölcs Vezért 97%-os szavazati aránnyal választották újra Bölcs Vezérré...
süti beállítások módosítása