morgás joga 6.jpgA közember számára érthetetlen hurráoptimizmust közvetít önmagáról az oktatási tárca és ebben élen jár Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter is, aki nemcsak az iskolák államosításáról beszél, hanem valódi "kultúraváltásról".

A miniszter szerint "kultúraváltás" előtt áll a köznevelés rendszere (ezek szerint most már így hívják az államosítást) - ez egy olyan hadjárat, ami nem valami ellen, hanem valamiért folyik. A miniszter azt sem zárta ki, hogy lesznek majd pillanatnyi nehézségek az átállásban, de ha a tankerületi igazgatók világosan mutatják az irányt, akkor biztosra vehető, hogy a pedagógustársadalom nagy része meg fogja érteni, hogy „érte és vele történnek a változások". Tehát a tankerületi igazgatók vállán a felelősség az egész új rendszerért, az ő hibájuk lesz, ha nem mutatják majd világosan az irányt és a pedagógusoknak nem jön át világosan (azaz nem értik meg), az egész csak őértük meg velük van. A minisztérium megmondta a tutit - márcsak az a kérdés, a szülők hogyan fogják megérteni, milyen új kultúrában is fogják nevelni a gyermekeiket, és ebben az új kultúrában mi is a gyerekek szerepe.

És Balog Zoltán szerint mi a "kultúraváltás" lényege? Az állam nem valamiféle „mumusként van jelen", mint ahogy az korábban volt. Kérdés: nem az önkormányzatokhoz tartoztak eddig az iskolák??? És vajon az állam eddig az önkormányzatok mumusa volt, vagy a diákoké meg a szülőké? És mi lesz majd most, amikor az állam (meg az erre felkent meg néhány a fel nem kent, de ügyesen lobbizó politikus) közvetlenül, kézi vezérléssel óhajtja irányítani néhány kivétellel az ország összes iskoláját? Már csak a tisztánlátás kedvéért ...

Az oktatási tárca azonban kiterjeszti a harcát (kérdés, csak a KDNP vagy Fidesz-KDNP konstelláció) - nem csak jobb iskolákat és köznevelést akarnak, hanem egy olyan működőképes országot, ahol biztonságban érezhetik magukat az emberek, és nem kell attól félniük, hogy „holnaptól mások irányítanak bennünket, mint akiket megválasztottunk". Hát valószínűleg ez az a pont, amely tekintetében a kormány fokozatosan olvadó szavazóbázisa felhorkant: annak a bizonyos kétharmadnak a kétharmada nagy eséllyel nem arra voksolt, amit most kap, és egészen biztos nem is azokra a tárca-politikusokra, akiket megkapott a Fidesszel együtt. Csak kérdezzük meg őket az oligarchákról. Meg a különböző piacok (szerencsejáték, dohány, alkohol, stb.) újrafelosztásának vezénylőiről. Esetleg a földbérlet-ügyekről.

És ha már a zsákbamacskáknál tartunk, az iskolák államosítása sem volt a 2010-es választás központi témája. Az az államosítás, ami most jutott el a dübörgés stádiumába - alig egy hónappal az új rendszer életbelépése előtt. 

Ha Balog Zoltán szívére tenné a kezét, máris őszintén elmondhatná, cseppet sem a tervek szerint haladnak a dolgok, hiszen még mindig jelentős személyi, tárgyi, illetve anyagi feltételek hiányoznak az új modellhez (ha pedig tényleg ez volt a terv, hát, no comment). Lehet homokba dugni a fejet, maszatolni, de január elsejét nem lehet továbbtolni, a Gergely-naptár még a KDNP-hez sem ilyen kegyes - maximum lehet számolni a napokat-órákat meg végső esetben törvényt módosítani. És bevallani a kudarcot. A helyzet még gázabb  attól, hogy minderről a kormány is tud - és reménykedik a csodában. Mert mi másban lehetne bízni, amikor "a döntés végrehajtásához szükséges személyi, tárgyi, költségvetési feltételek" sem a központban, sem a KIK-ben, sem az Oktatási Hivatalban, sem a Magyar Államkincstárban nem állnak teljes mértékben rendelkezésre?

"Az intézményeket járási szinten irányító, újonnan létrejövő tankerületi igazgatóságok elhelyezése alig több mint húsz munkanappal az átállás előtt  az összesítés szerint például csak "a körzetek 66 százalékában látszik biztosítottnak", további húsz százalékában még csak az egyeztetések kezdődtek meg, öt településen (Ajkán, Hajdúszoboszlón, Monoron, Kunszentmiklóson, Vácott) pedig megoldatlan az igazgatóság elhelyezése.

A tankerületek napi működéséhez szükséges állami távközlési gerinchálózat ráadásul még a már megoldott helyszíneknek is csak az ötödében áll rendelkezésre." (origo.hu)

De hagyjuk a nagy, globális számokat, vegyünk csak egy budapesti kerületet - ahol elviekben a legkönnyebben lehetne megteremteni a feltételeket: közel van a minisztérium és az iskolák is jól behatárolható, viszonylag kis területen helyezkednek el:

"Másfél hete kievezték a tankerületi igazgatót. Megjelent nálunk, nagyon kedves aranyos hölgy (semmi köze Kispesthez, Szentendréről jött.) Van neki egy kinevezési papírja, van neki fizetése, de ezen kívül semmi. Hétfőn elfogadták a jogszabályt, de hatályba még nem lépett, nem tudunk róla semmit. A tankerületi vezető (ugye 198 van ilyen az országban) felel a 700 kispesti pedagógusért, igazgatókért és az intézmények szakmai felügyeletéért. A kinevezését úgy kapta meg, hogy még egy mobiltelefont sem kapott mellé. Arra kért minket, hogy adjunk neki irodát és munkatársat. Persze segítjük a munkáját, irodát, e-mail címet meg telefont kapott, munkatársat persze nem tudtunk adni. (Egyébként erre is csak a jóindulatunk miatt volt lehetőség, mert egyelőre semmi nem kötelez rá minket...) 15 napunk lesz kb. a több mint 700 pedagógus személyi anyagának átadására, átvételére, az iskolák eszközeinek átadására stb. A decemberi bért már neki kellene kifizetnie, munkáltatóként...
Hozzá kerülnek persze a kerületi fővárosi fenntartású intézmények és a Móra Iskola meg a Gyógypedagógiai Módszertani Központ, valamint a nevelési tanácsadó.... Óriási a káosz. Miután senki nem látta a végleges jogszabályt, mindenki csak pislog, hogy mit fogunk mi csinálni, miközben a tankerületi igazgatónak egymagának kellene megbirkóznia a fenti feladatokkal még egyszer mondom 15 nap alatt... és ez csak a felszín... (persze gondolom a végén megint tőlünk vesznek majd el az irodát, számítógépet, státuszt, csak már nem nagyon van miből, mert az intézmények fenntartása körül maradt jócskán feladatunk a technikai dolgozók foglalkoztatásán át az épületek működtetésén keresztül a bölcsődék, óvodák fenntartásáig... Az állampolgár meg néz, hogy amit eddig 1 hivatalban el lehetett intézni, azt most háromban teheti majd meg. Költséghatékony, nem? Na hirtelen ennyi..." (Gajda Péter, Kispest polgármestere)

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár szerint olyan lendület, összefogás indult el a köznevelés rendszerében, ami történelmi pillanat. Kérdés, a világraszóló siker vagy a világraszóló kudarc pillanata.

Amennyiben tetszett, csatlakozz Facebook csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr634938580

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az alkalmi ivó 2012.12.01. 08:06:13

" Mindannyian embernek születünk, aztán a szellemi törzsfejlődés folyamatában jelentős hányadunk elsorvasztja eme születési jellemzőét." Az iszákosok rendszertani csoportjának legalacsonyabb törzsfejlődési fokán álló egyedekről beszélhetünk, ök azok a...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kzoltana 2012.11.30. 18:00:16

Eközben beperelték Kósa Lajost személyhez fűződő jogok megsértése miatt. Tárgyalás egy hét múlva.
www.vagy.hu/tartalom/cikk/3419_alperes_kosa_lajos

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2012.11.30. 19:28:12

[@kzoltana: valszeg semmi közöm hozzá, de ha ennyi idő alatt nem tudtad igazán látogatottá tenni a vagy.hu-t, akkor most már nem sok értelme van annak, hogy minden posztot teleszemetelj az ügyetlen promóddal, a témától teljesen függetlenül.]

ob.szerver 2012.11.30. 21:20:41

Nem értem mire ez a nagy felbuzdulás. Az új fideszes oktatási rendszer 2013 szeptember 1-én indul be ténylegesen, az Utolsó Nemzeti Tanévnyitó napján. Arra a kis időre meg má' minek?

kamarti 2012.11.30. 21:48:03

humanplatform.blog.hu/

hátha megmozdul valami kultúraváltás (szegény kultúra, vajon mit vétett, hogy leváltják???) közben...

dr kíváncsivagyok 2012.11.30. 22:59:54

Leváltották :
Alkotmánybíróság
Médiahatóság
MNB
ÁSZ
Ombudsmanok
Kulturális intézetek
és minden közhivatal
vezetői tagja

és most jön a Kultúra és Oktatás...

Minden bekebelez a "kisgömböc" ????
Sok lesz a dolgunk 14' után !

reálisan 2012.11.30. 23:57:18

Egy országban a kultúra és az oktatás a többség akata szerint folyik. A magyar emberek nem kértek és kérnek és nem is fognak kérni soha többet a hazug, gusztustalan, ne mondjam pofátlan liberálisok kultúrájából!

milyen szép a Vértes, ó 2012.12.01. 01:02:55

@reálisan:

A szerencsétlen megpróbálta megtippelni, miről van szó a posztban, az első hívószóig el is jutott, feltört hát belőle az annak nagyjából megfelelő brosúra. Jól van, okos, ül. :)

HavocS · http://www.obsidianshell.com 2012.12.01. 01:38:40

@reálisan: aha, akkor a fidesz mit ugrál most a 20% körüli támogatottságával? Ha valamiből nem kérnek az emberek, azok a posztkommunista-bolsevik módszerek amikkel ezek operálnak.

nu pagagyí 2012.12.01. 06:42:37

A kultúra váltás abban testesül meg, hogy ezentúl imeretek helyett alattvalókat képeznek a suliban. Kivéve persze a gazdag gyerekek magániskoláit, ott tanítani is fognak.

Az általános iskolákban pallérozódó gyerekeknek otthon kell majd a tudást megszerezniük. Ha a család nem tud internetet, számítógépet, könyvtárat fenntartani, akkor a gyerekből 16 évesen olcsóbérú közmunkás lesz, kilízengelve a helyi fölbirtokoshoz. Éppen ezért, az iskola legfőbb feladata a "pofát befog" tantárgy elmélyítése.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.01. 08:40:18

az nem világos, hogy miért kell rögtön RENDSZERnek nevezni egy átalakítás első lépését, abban az esetben is, ha összesen 1 dolgot változtatnak meg (ami ritkán fordul elő, by the way)????

Ezt a megalomániát nem lehet logikusan megmagyarázni.

regress 2012.12.01. 08:53:00

@reálisan: milyen többség,te oxigénhiányos?az lesz a történelmi pillanat,mikor ez a hülye álszent picsa eltűnk onnan,és nem okoz több kárt

felcsutisuttyo 2012.12.01. 09:40:36

A SZÁZADVÉG FIDESZ PROPAGANDA IRODA( innen származik a GirszÁsz KormánySZAR vivő) NEM TUDJA ELVISELNI, HOGY ROSSZAK AZ ORBÁNNAK A KÖZVÉLEMÉNY KUTATÁSI ADATOK---gyorsan a Századvég jó FIDESZ MUNKÁSKÉNT KIHOZOTT EGY KAMU "közvélemény kutatásnak" mondott kamu Fidesznek hízelgő eredményt MEGTÉVESZTÉS GYANÁNT---:DDDDD Barmok, hisz már mindenki tudja, hogy Fidesz szavazó is csak KÖPKÖDI AZ ORBÁN ÉS BANDÁJÁT -és nem rájuk szavazna!!!!!!!!! hihihihihi
A Századvég és a Nézőpont csak Fidesz Birkák gyülekezete.... nem számottevő... mert kamu adatokat közöl....

And37 2012.12.01. 09:55:52

@regress: szerintem igaza van, csak nem érti:
"a hazug, gusztustalan, ne mondjam pofátlan liberálisok kultúrájából" szerintem se kért senki, de az olyanokkal, akire nem teljesül e négy feltétel egyszerre, még nyugodtan kezdhetünk valamit. Főleg a "ne mondjam pofátlan" kitétel szórja erősen a népet. :)

Egy-egy ilyen bloghoz két oszlopnyi komment kéne, egy ami kapcsolódik a cikkhez, egy meg ami a fröcsögést tartalmazza, azt is jó néha olvasni.

labrabbit 2012.12.01. 22:47:12

@reálisan:
Helyette Nyirő MELLÉ Uz Bencét a NATba?
Az oktatásnak a kétharmados állam értékrendjét kell közvetítenie - mondta H.R. Nem a tiédet, vagy az enyémet.
Tudsz érvelni az új rendszer mellett?
süti beállítások módosítása