morgás joga 6.jpgLegutóbb  Hoffmann Rózsa még azzal küldte haza a pedagógusokat az egyeztetésükről (részletesen itt), hogy a november  november 9-ei találkozóra  a szakszervezetek legyenek szívesek jussanak egymás között egyezségre a legfontosabb kérdésekről. Mi volt ezzel a szándéka? Nagy eséllyel az, hogy bebizonyítsa, a szakszervezetek úgysem értenek egyet semmiben, közösen fellépni meg pláne nem fognak - reményeit pedig arra alapozhatta, hogy az Orbán-kormány alatt jelentősebb ellenállást szakszervezetek még nem fejtettek ki a kormány intézkedései ellen.

A pedagógusok azonban felülmúlták a minisztérium és Hoffmann Rózsa várakozásait - szerdán a közoktatásban érintett szakszervezetek elküldték azt a levelet Orbán Viktornak, amelyben a sztrájkbizottság megalakításáról értesítik és kérik, jelöljön ki tárgyalópartnert számukra.

A kormányfő bármennyire is szeretné, nem hagyhatja figyelmen kívül a levelet - a sztrájktörvény alapján öt napon belül köteles válaszolni és kijelölnie a képviselőt az elkövetkező tárgyalásokra. Ezek után már napirendi pont az egyeztetés és akár figyelmeztető sztrájk is jöhet, ha pedig nem eredményesek a tárgyalások, lehet tényleges sztrájkot is szervezni. 

Nem lehet azt mondani, hogy a kormányt váratlanul érte a dolog - pénteken a Pedagógusok Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet és az Oktatási Vezetők Szakszervezete bejelentette, megalakították a sztrájkbizottságot. A két fő ok a januári, szakszervezetek által átgondolatlannak tartott iskolaállamosítás, valamint az, hogy a kormány az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács pénteki ülésén elutasította követelésüket a januári 20%-os illetményemelés tárgyában. 

A pedagógusok levélben foglalt követelései azonban nemcsak szorosan az ő érdekeiket érinti, hanem minden szülőét, diákét és intézményfenntartóét is:

  • felszólítják a kormányt, hogy függessze fel a nemzeti köznevelési törvény és a szakképzési törvény 2013 januárjától hatályba lépő pontjainak bevezetését, és az ehhez szükséges törvénymódosításokat haladéktalanul nyújtsa be az országgyűlésnek
  • követelik, hogy a kormány a szakszervezetekkel együtt tekintse át újra a köznevelési törvényt, és módosítsa a tanuláshoz való jogot és a tanítás szabadságát korlátozó rendelkezéseket, illetve azokat, amelyek az iskolák fenntartásából és az oktatással kapcsolatos döntésekből kizárják a helyi önkormányzatokat.

De vajon milyen választ kaphatnak?

A kormány és a szaktárca képviselői már többször kifejtették, jottányit sem kívánnak engedni a "nagy többséggel" meghozott törvényekből, mivel azok úgy jók, ahogy vannak. Igaz, a végrehajtásuk kétséges, egy sor tisztázatlan kérdés van (részletesen itt) és a 150 ezres giga-mega pedagógus cég (röviden: KIK) létrehozása sem úgy alakul, ahogy előre papíron eltervezték (összehasonlításul: a MÁV-nál több cégben összesen dolgoznak vagy 40 ezren, de hasonló nagyságrendű a rendőrség állománya is). Hoffmann Rózsát azonban nem tántorítja el a rendszerbe előre bekódolt káosz és kudarc, a KDNP fő művét mindenképpen be kívánják teljesíteni január elsejével.

Ha a kormány engedne a pedagógusok követelésének, valójában azt vallaná be ország-világ előtt, az általuk tökéletesnek ítélt törvények valójában nem is olyan tökéletesek, valamint sem szűkebb szakmai, sem tágabb társadalmi konszenzus nincs mögötte, valójában csak egy szűk gárda (sokak szerint nem túl jól sikerült) munkája.

Az egyik, nem túl elegáns, de annál célravezetőbb megoldás lehet a sztrájk azonnali (és visszamenőleges) törvényi betiltása (például nemzetbiztonsági kockázatra hivatkozva), illetve olyan új feltételek megkövetelése, amelyet a pedagógusuk míg élnek, sem tudnak teljesíteni (például az összes sztrájkban résztvevő teljes életrajzát, diplomáit és publikációit négy példányban be kell nyújtani, közjegyző által hitelesítve, iskolánként bőr kötésben, aranyozott betűkkel, stb.)

A második lehetséges kimenet, hogy Orbán Viktor Hoffmann Rózsát, illetve a Fidesz-KDNP tévedhetetlenségét védve elutasítja a pedagógusok követelését, ekkor viszont a szakszervezeteknek el kell szánniuk magukat arra, hogy amit beígértek, azaz a sztrájkot, azt meg is fogják valósítani. Az egy-két órás figyelmeztető sztrájk eredményessége szinte kizárt, tehát fel kell készülniük arra, hogy napokig, de akár hetekig elhúzódhat a harcuk, és még akkor sem biztos, hogy bármit is el fognak érni.

A harmadik lehetőség, a követelések teljesítése szinte teljes bizonyossággal kizárt, mivel azt a jelenlegi kormány megfutamodásnak ítélné meg.

A negyedik lehetőség az IMF-tárgyalásoknál már bevált hitegetéses-halogatásos-ígérgetéses-kifárasztásos taktika, ezt lehet kombinálni a sztrájkban domináns személyek, hangadók erőteljes befolyásolásával.

Ráadásul a Fidesz-KDNP sajátos "konyakos" kommunikációjával sokat ronthat a pedagógusok társadalmi megítélésén - beállíthatja őket "telhetetleneknek", akik a válság legmélyebb pontján képtelenek megérteni, egyelőre nem az ő sorsuk jobbítása a kormány legfontosabb célkitűzése. Misztifikálhatja még a pedagógus életpálya-modell későbbi bevezetésének nagyszerűségét, csúsztathat "alacsony óraszámokra" meg "hosszú szünetekre" hivatkozva, illetve elhallgathatja, illetve bagatellizálhatja a törvény bevezetésével együtt járó változásokat. Pluszként még azt is magyarázhatja a kormány, milyen károkat okoznak a pedagógusok a családoknak azzal, hogy a sztrájk alatt a gyerekeket jobb, ha otthon tartják a szülők, riogathatnak azzal is, hogy az elmaradt órákat majd a tavaszi meg a nyári szünet terhére kell megtartani, ha pedig más nem jut az eszükbe, kollektíven idegenszívűeknek, nemzetidegeneknek, a sikerhez vezető út kerékkötőivé lehet őket nyilvánítani

 

A pedagógusok azonban joggal félnek a jövő évtől - a tisztázatlan tulajdonosi és fenntartói viszonyok, a munkáltatói jogok pártutasításos alapra helyezése, a hiányzó milliárdok híre-rémhíre nem tölti el őket reménységgel - és ahogy az életpályamodellt tologatja a kormány, úgy a többi ígéretnek sem tudnak már hinni. Félnek a "racionalizálás" miatti elbocsátásoktól, a kis iskolákba kinevezett "utazó tanári" státuszoktól, a fejük fölé kinevezett pártkatonáktól, a tanári karba beejtőernyőzött sógor-koma-jóbaráttól, az államosításokkal járó bizonytalanságtól és óhatatlan színvonalromlástól.

És mindehhez mit fognak szólni a szülők? Akik tisztában vannak az államosítás következményeivel, valószínűleg támogatni fogják a pedagógusok törvény-felfüggesztésre vonatkozó igényét. Igenis, van félni való - ki szeretne tanári túlkapás miatt nem az igazgatóhoz, hanem a tanár közvetlen feletteséhez, a KIK legközelebbi járási hivatalos helyiségébe bebumlizni? Melyik szülő szeretné olyan iskolába járatni a gyermekét, ahol az igazgató csak dísznek van, a pedagógusok valamiféle kormány-nyúlvány tisztviselők kényének-kedvének vannak kiszolgáltatva és állásuk megtartása érdekében nyomják ezerrel a kormánypropagandát mind a gyerekeknek, mind a szülőknek? A családok többsége valószínűleg nem szeretné egy, a hatvanas éveket visszaidéző pártállami utasításos rendszerű iskolába járatni nap mint nap a csemetéjét és szívesebben venne egy demokratikus alapokra épülő iskolarendszert ...

Valószínűleg az önkormányzatok többsége sem szeretne megválni az iskoláitól - nem véletlenül pályáztak uniós forrásokra és biztosítottak önrészt, építettek tornatermeket, újították fel az épületeket, amennyire csak forrásaik engedték. A jó iskola a település dicsérete is - a magas színvonalú oktatás egyfajta bizonyítvány nemcsak a tanárokról, hanem az önkormányzattól, illetve képviselő-testületről is. 

Ha pedig a fizetéseket nézzük - míg a nyugdíjasok juttatásának inflációkövetését a kormány biztosítja, addig a tanárok nemcsak a reálbércsökkenést szenvedték el, hanem a kedvező adórendelkezések célközönségei sem ők voltak (természetesen nem ők az egyetlen folyamatosan lecsúszó réteg, de ez őket a boltban a kasszánál állva nem biztos, hogy érdekli). A többségük valójában ma már az oly sokat emlegetett alsó-középosztályba tartozik, miközben ők azok, akiktől elvárjuk, hogy  igazi értelmiségiként ismereteiket folyamatosan gyarapítsák, a felnövekvő generációt pedig felkészítsék társadalmunk továbbépítésére - kérdés, erre mennyit kíván áldozni a kormány az adófizetők pénzéből, és azért mit kér cserébe. 

Van azonban még egy kérdés, amit a kormánynak figyelembe kell vennie - ha a pedagógusok összezárnak és tényleg országos sztrájkot hirdetnek, kik csatlakozhatnak még hozzájuk, mely szakszervezeti tömörülések érezhetik úgy, nekik is van követelésük? Ahogy szokták mondani, egy hópehely is idézhet elő lavinát

Előzmény: Köznevelés bármi áron

Amennyiben tetszett, csatlakozz Facebook csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr914868282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kirchner12 · http://kezeltszamla.blog.hu 2012.10.25. 12:09:55

A legnagyobb gond, hogy a két demagóg nemzetfélbe szakadt lakosságnak azon fele aki épp most hű az őket vezető regnáló Királyhoz, a propaganda által szellemileg részt vállalhat, hogy a pedagógusokat (akiknek a szintén felbecsülhetetlen orvosok mellett semmi fegyver nincs a kezükben) a Simicska-futballstadion hűbérbirodalom oltárán, áldozati bárányként kivéreztessék. Az "életpálya" modell, ebben a formában puszta szemfényvesztés. Emelik a pedagógusok amúgy is éhbérért teljesített magas óraszámát, és jelenleg arról,megy a vita hogy az ehhez adekvát fizetés emelést viszont elhalasztják. Reméljük azonban, hogy egy már régóta esetleges pedagógus érdekérvényesítés esetén Királyunk nem fordít hátat az általa nagy szónoklatokban dicsőített Klebelsbergnek, aki feltehetőleg a mennyei felhőkről lábat lógatva, karba font kézzel és elég borús pillantásokkal néz "Második" Horthy Miklósra, és Hoffmann Rózsika bárónőre.
Reméljük a pártból a bölcs, nemzeti szolidaritás hangja fog szólni, és az Unió-IMF kétfejú sas szörnyének külső ellensége után nem a pedagógusok ellen fogja, mint belső ellenség ellen folytani az osztályharcát.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2012.10.25. 19:27:01

PEDAGÓGUS

Tanár ír a fatáblára
Krétával. Mindkettő ára
S vérnyomása is nő. Bére
Csökken csak az évvégére.

Osztályharcol s fáj a háta:
Nagy a gerinckopás ráta.
Ritkán pihenhet meg teste,
Dolgozatot javít este.

Éhbér mellett jövőt épít,
Néha mereng, miért épp itt.
S vonzza bár a Temze partja,
Túró Rudi itthon tartja.

ILLUSZTRÁLVA:
fradyendre.blogspot.hu/2011/04/pedagogus.html

Trompf · http://trompf.blog.hu 2012.10.25. 19:54:03

Mindenki válaszra vár.

Ugyanis valóban az Unió és az IMF követeli a megszorításokat, ők fenyegetnek EU-s források megvonásával.

Mindezt azután hogy ez az első kormány, mely nemhogy 1, de két egymás követő évben is teljesítette a hiány kritériumot.

A szociknál egyszer se kardoskodtak, pedig egyszer se teljesítették.
Szóval kilóg a lóláb valóban az EU és IMF tekintetében nagyon.

ursus artos 2012.10.25. 20:07:17

@kirchner12: "Emelik a pedagógusok amúgy is éhbérért teljesített magas óraszámát, és jelenleg arról,megy a vita hogy az ehhez adekvát fizetés emelést viszont elhalasztják. "
Ezt honnan lehet kiolvasni?
Mert én csak arról hallottam, hogy esetleg elhalasztják a ped. életpálya-modell bevezetését, de ezzel az is együtt jár, hogy óraszám emelés sem lesz.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2012.10.25. 20:10:23

A tanárok fontosságáról...

TANÁROK

Volt egyszer egy jó tanárom.
Nem is egy, hanem tán három.
Volt az öt is, húsz, vagy hatvan…
Nem biztos, hogy száz alatt van.

Vagy az idő szépít talán,
S nem is volt a sulink falán
Általam írt krétafirka:
„Aki tanul, stréber birka!”?

Régi élővilág órák…
Hol az idő szinte jó rák
Módján hátrafelé úszott,
S én csak ültem, mint egy túsz ott.

Mégis szép emlék e terem!
Meghallgattuk, mi hol terem,
S mely tengert nem úszik ponty át,
S néztük Fáskertiné kontyát.

Találgattuk, szétesik-e
(Nem csak szétes, van egy ike!),
Ám az túlélt telet, nyarat,
Mint az emlék, s egyben maradt.

Matekóra, történelem,
Mengyelejev s jó sok elem,
Kísérletek, füst és korom…
Így illant el ifjúkorom.

ILLUSZTRÁLVA:
fradyendre.blogspot.hu/2011/08/tanarok.html

Le_Penseur 2012.10.25. 20:47:46

@Trompf:
Csúsztatsz! A gonosz EU és IMF persze coci párti, sőt egyenesen Gyúrcsány párti!

A magyar EU elnökség egyik legnagyobb vívmánya az volt, hogy "Európa egyszerre biztosítsa az államház-
tartások fenntarthatóságát, a szigorú költségvetési fegyelem betartását, valamint a gazdasági növekedés ösztönzését."

A mi költségvetésnek csúfolt, egy este alatt összehányt tündérmesénknek pedig semmi köze a valósághoz, vagy a fenntarthatósághoz. Nem csak a gonosz EU szerint, hanem a Költségvetési Tanács is ezt állítja.

Az EU-s források felfüggesztése nem ok hanem következmény.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.10.25. 20:55:02

Egy pályakezdő általános iskolai tanító nettó bére 80 ezer forint alatt van kicsivel. A létminimum 83941 forint egy felnőttnek.

Egy tanító házaspár 5 éves munkatapasztalattal, egy gyerekkel, családi adókedvezménnyel és családi pótlékkal összesen 187614 forint havi jövedelemre tesz szert. A létminimum 201458 forint.

Magyar közoktatás, 2012

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.10.25. 20:59:15

@Trompf: A magyar kormány önként és dalolva ajánlotta fel, hogy megint elhalasztják a közalkalmazotti bérek rendezését.

Az EU és az IMF nem konkrét megszorításokat kér (a legutóbbi csomagot is azért kritizálták, mert még nagyobb visszaeséssel jár), hanem azt kérik, hogy fenntartható és minden évben beszedhető bevételekből finanszírozza a kormány a kiadásokat.

vasziljevics 2012.10.25. 21:01:40

@acko: akkor talán nem csak nekik kellene tiltakozniuk.

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2012.10.25. 21:05:51

@Trompf: szerinted az EU meg az IMF a felbujtója a pedagógusoknak pl. az államosítás elhalasztásával kapcsolatban?

Nyunyócska 2012.10.25. 21:34:41

Nálunk az önkormányzat a mai napig nem fizette ki a tavaszi érettségi díjakat. Mert megtehetik...

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2012.10.25. 21:47:49

@Trompf:

Még sem volt ablakon kidobott pénz a 200 milla a "Kapd be, IMF!" reklámokra! :DDD

2012.10.25. 21:49:09

nem fognak sztrájkolni, gyávák ahhoz. Ráadásul van egy halom csókos suli, azok meg se moccannak majd. És nem is sajnálom őket, annyi fideszes van köztük, hogy ihaj. megérdemlik. szabad a pálya a versenyszférában, amit épp kinyír orbán.

dzsugasvili 2012.10.25. 21:49:55

Szerintem az első és a második lehetőség keveréke valósul meg. Elutasítják kompletten a követeléseket, esetleg lesz 1-2 ordenáré kormánypárti nyilatkozat, hogy ezek mit képzelnek, mikor háborúban állunk az IMF-fel, az EU-val, az atyaúristennel és az univerzummal, akkor biztos ilyen hülyeségekkel törődnek majd, a közoktatási tv. pedig fenomenálisan szuper és király, és az életük árán se vonnák vissza soha, és aki ezt követeli az mocskosszeméthazaáruló szoci!

Közben pedig kilátásba helyezik, hogy mivel a sztrájk nagyon-nagyon ronda és veszélyes dolog, nem kellene-e csupán a nemzeti érdekeket figyelembe véve törvényileg is felülvizsgálni az ezzel kapcsolatos szabályzást, meglebegtetve az eredemény alaptörvénybe való belefoglalását is.

A kormányhivatalok által kinevezett vagy kinevezendő igazgatókon keresztül (vagy más hátsó sunyi eszközzel) megfenyegetik közben a tanárokat vagy legalábbis az őket összefogó szervezeteket, hogy ne ugráljanak, mert baj lehet belőle.

Ettől mindenki még jobban betojik, holott eddig se nagyon ugráltak a tanárok közül a 20 ezer forintos fizetéseik ellenére sem. Szóval mindenki becsinál, és végül ha ki is tűznek sztrájkot, az is csak az ország 1 megyéjében, próba jelleggel, csak a szerda reggeli első órára fog vonatkozni, de a fenyegetések hatására a részvétel nem lesz nagyobb 10-12%-nál, és az érintett 3 iskola 4 osztálya 81 gyereke háborgó szülei közül megszólaltatnak majd 3-at, akik habzó szájjal tombolnak a HírTV kamerája előtt a mocsadék, szemét, undorító, munkakerülő tanárbűnözők ellen.

Szóval ne számítsatok semmi nagyszabású kormányellenes fellépésre, messze nincsenek olyan idők (még), és szerintem ha lesznek, akkor sem a tanárok fogják majd elkezdeni azt.

Altaïr 2012.10.25. 22:33:40

Az ötödik lehetőség az, hogy végre kibasszák a KDNP-s idiótákat a kormányból és nem 120 évvel ezelőtti, hanem modern értékek mentén alakítják az oktatási rendszert.

Altaïr 2012.10.25. 22:35:54

Ja egyébként ha valóban látható hatást akarnának, akkor az óvónőket kellene rávenni a teljes sztrájkra (tehát nincs ovi).

gombosg 2012.10.25. 22:45:19

@Altaïr: Igaz... 14 év felett egyszerűen otthon marad a gyerek és kész.

tarackos 2012.10.25. 22:46:50

Ha az ellenzéknek van esze akkor a sztrájk mellé áll és ha kell utcára viszi az oktatásért az embereket!

Ami ezen a téren zajlik az sztem a jobbközépnek sem tetszik!

Trompf · http://trompf.blog.hu 2012.10.25. 22:50:00

@tarackos: Szerintem senkinek nem tetszik ami a tanárokkal történik.
De szerintem a tanárok és szakszervezetik is tudják hogy a legnagyobb iskolaleépítések, és reálbércsökkenések épp az MSZP alatt következtek be.

Mindenféle EU vagy IMF zsarolás nélkül.

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2012.10.25. 23:00:09

Sajnálom a tanarokat (is), de talán majd 2014-ben meggondolják (ők is), hogy hova teszik az ikszet, ha egyáltalán merik majd valahova is tenni azt...

0914 2012.10.25. 23:04:24

Többször elmondtam, most is elmondom.
Gallóné saját magán kívül SENKI MÁST sem képvisel.

0914 2012.10.25. 23:05:53

@Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP: Részemről ugyanoda, ahova 1998 óta eddig mindig. Fidesz.

0914 2012.10.25. 23:07:15

@Altaïr: "modern értékek"

Csak egyet mondjál!

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2012.10.25. 23:09:01

@0914:
Te biztos az "is" vagy, és nem pl. a tanárok csoport... :)

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2012.10.25. 23:11:38

@0914:
Ez esetben feltételezem, hogy rokon, vagy kollégiumi szobatárs lehetsz... :)

0914 2012.10.25. 23:13:50

@Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP: ...akkor nem lennénk elegen. Nem nagy a rokonság, a koleszban meg négyen laktunk egy szobában. Ebből az egyiknek az apja a Gagarin hőerőműben volt párttitkár, a másiknak az apja Miskolcon volt BM-es, a harmadikat születésétől fogva az anyja nevelte. Ennyi.

tarackos 2012.10.25. 23:15:16

@Trompf: Ez még mind nem ok arra, hogy ne akadályozzák meg a további rombolást...

Altaïr 2012.10.25. 23:20:09

@0914: Ha nem akarod érteni, hát ne értsd.

dzsugasvili 2012.10.25. 23:25:50

@Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP: A regisztráció bevezetésével ezek a megjegyzések értelmüket vesztik. Sehova nem ikszel, mert nem is lesz rá lehetősége a legtöbb embernek.
süti beállítások módosítása