morgás joga 6.jpgÁllamfőnk "meglepetésszerű" lemondása sokakat megszólásra késztetett, józan politikai elemzőket és teljes szívüket beleadó civileket egyaránt. A lemondás "bűnbakja" ahogy mindig, most is relatív, hasonlóan ahhoz, mi számított Schmitt Pál lemondásához az "utolsó cseppnek" a pohárban. Íme néhányan a sorbanállók közül:

 

1. idegenszívű hazaárulók

 Osztie Zoltán plébános, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) vezetője nyílt levélben szólalt fel az "égbekiáltó igazságtalanságok, valamint gyűlöletkeltő manipuláció láttán", amely Schmitt Pál lemondásához vezetett, véleménye szerint "politikai indíttatású anarchista csoport irányítja a SOTE doktorok szenátusa és az egyetem rektora viselkedését, döntését."


2. Sportszerűtlen és méltánytalan támadás

Ezt a nézetet sokan osztják (főleg a jobboldalon), markánsan az Olimpiai Bajnokok Klubjának levelében jelent meg, ahol is az olimpikonok elismerésüket és köszönetüket fejezték ki Schmitt Pálnak "azért a lelkiismeretes munkáért, amellyel Magyarország köztársasági elnökeként két éven át legjobb tudása szerint vezette az országot" és szót emeltek a "sportszerűtlen és méltánytalan támadások" ellen (lásd 6. pont, "névtelen bloggerek"). Részletesen lásd: Semmelweis szenátus döntése.

A KDNP Tatabányai Alapszervezete nyilatkozata párhuzamot von Schmitt Pál ügye és a nagypénteki ítélet között: "Ha ugyanis 20 évvel ezelőtt az egyetem érdemtelenül adományozta a doktori címet, vagy ha jelenlegi visszavonással egy arra valóban érdemeset sújtanak, Pilátushoz hasonlóan azt mind két esetben pozícióféltésből, vagy alantas politikai megfontolásból teszik, és ez esetben minden — az egyetem által kiadott, vagy visszavont — doktori cím felülvizsgálandó.
Jézussal együtt azonban mi is azt mondjuk, hogy „Annak, aki engem a kezedbe adott, nagyobb az ő bűne.” Vagyis a Főtanácshoz hasonlóan, a teljes parlamenti ellenzék, — az igazság bajnokának szerepében tetszelgő Jobbikkal együtt — szorítja az egyetemet Pilátus szerepébe és uszítja a népet, hogy azt kiáltsa: „Az Ő vére mirajtunk és a mi gyermekeinken!”


rafaello.jpg3. A tudomány

Schmitt Pál - többek között - a tudományt hibáztatta, amikor kijelentette, "húsz évvel ezelőtt tévedett a tudomány, mert nem hívta fel a figyelmemet bizonyos hiányosságokra". Ez a bűnbak csak nagyok kevés embernél valódi bűnbak, viszont "doktor- (értelmiség)üldözést" indíthat el, erre utal Harrach Péter tegnapi nyilatkozata is, miközben Pálinkás József, az MTA elnöke - védve a magyar tudományos élet jó hírét - egyértelműen leszögezte, saját tapasztalataiból kiindulva ennek nincs semmi reális indoka. (hosszabb távon ez a legdrágább, és a legnagyobb erkölcsi kárt okozó bűnbak)


4. Hirtelen népszerűségvesztés

A népszerűségvesztést az Index információi szerint több közvélemény-kutatás is igazolja. Egy (nem a kormány számára rendelt, de a kormánypárt vezetői által ismert) felmérés szerint a megkérdezettek kétharmada véleménye az volt, Schmitt Pálnak le kell mondania. Ezt támasztotta alá egy másik, a kormány számára készített felmérés, amely eredménye még tragikusabb volt a Fidesz számára, eszerint a megkérdezettek több mint 80 százaléka szerint mennie kellene az elnöknek. 

  • krízis2.jpgKiszelly Zoltán: az államfő lemondása nem az ellenzék győzelme, hanem a hazai és a nemzetközi sajtónak, internetes közösségnek, a tudománynak és jobboldalnak a „sikere”, amely minden ember egészséges felháborodásának következménye.

 

  • Financial Times londoni gazdasági napilap: Schmitt Pál doktori címének megvonása "példátlan közös frontot" eredményezett, amelynek tagjai - beleértve "a szélsőjobboldali Jobbikot" - lemondásra szólították fel az államfőt.

 

  • Der Standard, a vezető liberális osztrák napilap, Paul Lendvai: "Vajon még kitalálójának, Orbán Viktornak a szándéka szerint való volt-e Schmitt támadó magatartása? Vagy életre kelt a marionettbábu?" Szerinte a Schmitt körüli "tragikomédia" "meglepetésszerű, megfizethetetlen ajándék" a gyenge ellenzéknek; az államfő távozásában szerinte a döntő tényező a civil társadalom ereje és az értelmiségiek felháborodása lehetett.

 

  • The Economist: Schmitt Pál azzal tehette a legnagyobb közszolgálatot, hogy megmutatta, még Magyarországon is vannak határai annak, hogy a közvélemény mit tűr el a politikusoktól.


Orbán Viktor blikk.hu.jpg5. Orbán Viktor

 

Orbán az eredeti, Schmitt maga a plágium. (Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, ATV, március 30.)

A nemzetközi sajtóban megjelent elemzések szerint Orbán Viktor az, aki valójában elengedte Schmitt Pál kezét.

  • dpa német hírügynökség: az államfő az utolsó pillanatig harcolt az elnöki tisztség megtartásáért, a Fidesz parlamenti frakciója azonban végül "magára hagyta őt", és "még támogatója, az egyébként teljhatalmúnak tűnő, jobboldali konzervatív miniszterelnök, Orbán Viktor is vállrándítva tudomására hozta, hogy többet nem tud tenni érte". Schmitt "dicstelen" politikai bukása figyelmeztető jel Orbán Viktor számára: először kellett ugyanis valaki olyat bukni hagynia, akinek egyetlen képessége az volt, hogy fenntartás nélkül szolgálta hatalmi politikai ambícióit.

 

  • la Stampa olasz polgári újság: a magyar államfő "megszégyenítő vereséget" szenvedett - az elnök annak a hatalmi rendszernek lett a "gyenge láncszeme", amelynek szálai Orbán Viktor kezében összpontosulnak. 

 

  • FAZ.jpgkonzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ): elnöksége idején az egykori olimpiai vívó és sportfunkcionárius "ellenvetés nélkül" írt alá több mint 360 törvényt (köztük az "elnyomó jellegű" médiatörvényt), amelyek részben a demokratikus intézmények Orbán által gyakorolt gyengítését szolgálták, a miniszterelnök épp ezért igyekezett Schmitt Pált még az egyetemi bizottság plágiumvádjai és a doktori cím megvonása után is kezdetben megtartani hivatalában. Az elmúlt napokban azonban a Fideszben is jelentős ellenállás bontakozott ki Schmitt Pál ellen.
 
6. A névtelen blogger.
 
Lásd régebben: "sötétben bujkáló ellenforradalmár". Gyáván, alattomosan de nagy nyilvánosság előtt támadja a kedvenc népi hőst, célja elhitetni mindenkivel, hogy az általa kipécézett "király" meztelen (kiemelt foglalkoztató: hvg.hu)
 
 
7. Egyéb, eddig meg nem nevezett ok.
 
 
Íme, lehet választani ízlés szerint.
 
 
 

Előzmény ittittittittittittittittittitt és itt.



Csatlakozz a Facebook csoportunkhoz!


A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr104360466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tisztakéz · http://netes.8x.hu/ 2012.04.11. 20:17:31

Szerintem meg csak önmagának köszönheti. Ha emlékezett volna, hogy vaj van a fején el sem kellett volna fogadni annak idején a jelölést!!!!
süti beállítások módosítása