morgás joga 6.jpgA hétfő reggel frakcióülésre érkező Orbán Viktor még azt mondta: ha Schmitt Pál köztársasági elnök úgy dönt, hogy az igazságáért harcolni akar, akkor ezt a jogot senki sem veheti el tőle. A kormányfő kijelentette továbbá, hogy azt az ellenzéki javaslatot, miszerint, "majd váltsa le a Fidesz-frakció Schmitt Pált, hiszen ő szavazta meg, vissza kell utasítanunk, mert minden embert, akit a parlament megválasztott, a megválasztás után a döntés teljes szabadsága illet meg, és ezt tiszteletben kell tartani".

Aztán 13 órakor a parlamentben Schmidt Pál elmondta, őt is megilleti az ártatlanság vélelme, újszerű és hasznos ismereteket tárt fel a dolgozatában, a Semmelweis Egyetem szenátusa pedig etikátlan eljárásban, felhatalmazás nélkül vonta vissza oklevelét. A döntés ellen fellebbezéssel fog élni és igazát bírói úton bizonyítja be. És megtette a nagy bejelentést: "Isten akarata és az önök bizalma nagy feladat elé állított. Az államfő kifejezi a nemzet egységét. Ez a rendelkezés számomra azt jelenti, hogy jelen helyzetben kötelességemnek érzem, hogy szolgálatomat befejezzem, elnöki mandátumomról lemondjak". 

Jávor Benedek: "napokig vállalhatatlan magyarázkodásra kényszerítették a köztársasági elnököt", "azt az embert, aki felszólalt az ellen, hogy csalni nem szabad, kirúgták az állásából. Azt a rektort, aki meghozta a döntést, lemondásra kényszerítik. Azt a területi pártelnököt, aki felszólalt ellene, az ellen eljárást indítanak"

Vona Gábor: a felelősség nem Schmitt Pálé, hanem a miniszterelnöké, aki kitalálta. "Jó lett volna, ha nem bujkál, ha vállalja a felelősséget, és nem úgy tesz, hogy ehhez neki semmi köze nincs" .

Mesterházy Attila: "Ez legyen intő jel a miniszterelnök számára is, hogy az akarata, a hatalma nem korlátlan. Az emberek gerince erősebb, mint a miniszterelnök akarata. A kétharmad hiába nagy felhatalmazás, nem enged meg bármit. Az önök vezetője nem tévedhetetlen, és ez korlátot jelent az önök hatalmának is", és javaslatot is adott, legyen Sólyom László az új jelölt.

Harrach Péter:  "Úgy gondolom, hogy az a dolgozat, amiről annyi szó esett, az a dolgozat a múlt üzenete. Egy olyan rendezetlen világból jött, ahol sokan ugyanúgy alkották meg dolgozatukat. Érdemes lenne megnézni azoknak a művét, akik ma ilyen hevesen bírálták az elnök urat"

Lázár János: bírálta a magyar tudományos életet, amiért nem vizsgálta felül a rendszerváltás előtt szerzett doktori címeket és elvárja a tudomány világától, hogy "nézzen szembe az ötven évvel, hogy tisztítsa meg magát". Véleménye szerint  Tulassay Tivadarnak nem szabad lemondania, "nem futamodhat meg" és le kell dolgoznia a még hátralévő három hónapját.

 

Az elemzők különböző pártállású politológusokkal együtt még jó ideig el lesznek foglalva a déli eseményekkel. Amit idáig megtudtunk:

  1. A parlamentnek 15 napja van dönteni Schmitt Pálról.
  2. Schmitt Pál szerint továbbra is jogtalan, ami vele történt és bíróságra megy igazáért, mivel az akkori szabályzat alapján megfelelően járt el. Perelni fog. Meg PhD-zni. 
  3. Az értelmiségi világ iszapbirkóztatása nem marad el, mindenki, aki felemelte szavát, számíthat rá, megnézik disszertációját, diplomamunkáját. És itt az ideje, hogy a tudomány megtisztítsa önmagát az elmúlt 50 évtől. Kérdés, milyen szintig megy a "tisztulás" - lehet, hogy eljön majd a pillanat, amikor nemcsak új értekezést kell írni, hanem neki lehet rugaszkodni a nyelvvizsgák megismétlésének? 
  4. A fentiek alapján azok sem számíthatnak semmi jóra, akik eddig felemelték a szavukat (lásd Jávor Benedek), van, akit kirúgnak és van, akit nem engednek lemondani. 
  5. Mi pedig várhatjuk, mit főz ki nekünk a politika vegykonyhája: esszük, nem esszük, beleszólásunk nem sok van.
 


Előzmény ittittittittittittittittitt és itt.



Csatlakozz a Facebook csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr874356010

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A sport és a környezetvédelem kapcsolata 2012.04.05. 14:40:22

 Erről fogja írni Schmitt Pál a következő PhD dolgozatát.Három napa lemondott Magyarország államfője. Schmitt Pálnak nem volt tiszta az 1992-ben írt doktori disszertációja, ezért a SOTE visszavonta a kisdoktori címét. Az ügy miatt keletk...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mária 2012.04.02. 15:06:59

"Az értelmiségi világ iszapbirkóztatása nem marad el, mindenki, aki felemelte szavát, számíthat rá, megnézik disszertációját, diplomamunkáját."

És ettől miért kell félni?

Azért, mert Orbán tanácsadói, csak hogy Plagibát mentsék, képesek voltak Plagibá mocskát úgy általában a diplomás embereken szétkenni?

Feleslegesen fáradoztak. Aki van annyira intelligens, hogy véleményvezér legyen egy ilyen szituációban, az van annyira intelligens, kíváncsi és tehetséges, hogy a saját diplomamunkáját is maga kutassa és maga írja.

Dour ® 2012.04.02. 15:13:13

@Mária:

Mormogok is pártatlanul.
J.B. Véleményem szerint igaza volt. Jellemző a diktatúrára.
V.G. Hát, igen. A bárányok hallgatnak.
M.A. Igen, a felhatalmazás nem jelent korlátlan hatalmat.
H.P. Az ő múltja milyen?
L.J. „Véleménye szerint Tulassay Tivadarnak nem szabad lemondania, "nem futamodhat meg" és le kell dolgoznia a még hátralévő három hónapját.” S.P-nek pedig még lenne néhány évet.

Lacdelo 2012.04.02. 15:21:25

Ezt a kibaszott porhintest, es hazugsagot amit Schmitt, Fidesz (Lazar) es a KDNP (Harrach) muvelt a parlamentben az Magyarorszag szegyene! A sok hulye kormanyparti kepviselo meg tapsolt vidaman (rofogtek es zabaltak a moslekot), mig a Fidesz-KDNP probalta mindenert az MSZP-t, a tudomanyos elitet, mediat elitelni (masra mutogattak), nem volt egy szikranyi bunbocsanat vagy lelkiismeret furdalas. A Fidesz-KDNP-s kepviselok boldogan dagonyaztak az Orbani Fidesz diktaturajanak a pocsolyajaban.

"...legsúlyosabb történelmi bűnökért sem érez egy szikrányi lelkiismeret furdalást, hogy mindent másra hárít, hogy mindig másra mutogat, hogy boldogan dagonyázik a diktatúra pocsolyájában, röfög és zabálja a moslékot"

Kertesz A., (2012/03/03), Kertész Ákos nyílt levele az Amerikai Népszavához, Amerikai Nepszava Online

nepszava.com/2012/03/velemeny/kertesz-akos-nyilt-levele-az-amerikai-nepszavahoz.html

UI: Ezt a mocsok, korrupt es aljas FIDESZ-KDNP-s bandat el kell kergetni a parlamentbol leges legkesobb 2014-ben!

Dr. Viccember a Sándor Palotából 2012.04.02. 15:22:12

Szegény ember.
Hová jutott pár nap alatt.
Ahhoz képest, hogy Szöulban még úgy interpretálta a vizsgáló bizottság által kihirdetett halálos ítéletét mintha a Vatikántól kapta volna meg a szentté avatásáról szóló határozatot.

az igazi medwe · http://medwe.blog.hu 2012.04.02. 15:27:19

Bocs, nem azt mondta hogy az ártatlanság vélelme, hanem őt az ártatlanság VÉDELME illeti meg!
:-)

Aureliano Buendía ezredes 2012.04.02. 15:32:44

"őt is megilleti az ártatlanság vélelme" - véDelmét mondott ez a hígagyú. És ő írogatta alá a törvényeket.

"Tulassay Tivadarnak nem szabad lemondania, "nem futamodhat meg" és le kell dolgoznia a még hátralévő három hónapját" - ennyit az intézmények függetlenségéről. Majd egy szaros frakcióvezető mondja meg, hogy lemondhat-e, vagy nem.

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2012.04.02. 15:35:25

@az igazi medwe: elnézést, rosszul plagizáltam ... tehát pontosan, őt is megilleti "ártatlanság védelme"

bruhahahahihihi 2012.04.02. 15:41:39

Szarok a Sicc Pali vívására, meg a csapatban szerzett érmeire. Ez egy Gerinctelen, ember, egész életében POZICIÓ HAJHÁSZÓ VOLT. Szerencsére már ott megbukott amit szerezett volna nagyon elérni, hogy Ő legyen a NOB elnöke. ( most meg hál Istennek még a NOB tagságból is kizárja!!!!
Ez a kudarc tovább hajszolta, a poziciókért...segget nyalt, dörgölődzött, hajlongott,..így lett Astória szálló igazgató, és spanyol követ az átkos kommunista rendszerben, majd Fidesz seggnyaló...(npitáncos paszományos ruhában) ..Függetlennek mondta magát és legalább Budapest Főpolgármestere akart lenni, majd benyalta magát Fidesz Tagnak, és legalább alelnök akart lenni.Ott bemutatta seggnyaló képességét, így lett a Parlament házelnöke..majd seggnyaló képességét továbbfejlesztve Orbánnál, Ő lett a NEMZETI ALÁÍRÓ azaz ( közt. elnök). Most meg egy BUKOTT emberállat!
.....és ez a Szar ember élősködik élete végéig családjával együtt az ADÓFIZETŐK Közpénzén?????????????????

Perelni fog? mert a Rohadék Nemzeti Gonosz Szarcsimbók megigérte neki, hogy egy Fidesz bíró majd " visszaítéli" neki a lopott doktoriját....????????

dr Smittpálelnökúr 2012.04.02. 15:48:25

"bírálta a magyar tudományos életet, amiért nem vizsgálta felül a rendszerváltás előtt szerzett doktori címeket és elvárja a"

Ez a seggtúró azt sem tudja, hogy a rendszervátlás 1992 előtt volt?

A csaló pedig 92-ben csalta össze a doktoriját. Mint az köztudott.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.04.02. 15:58:51

hát ez az, hogy még van pofája perelni. :D:D

Démonmac1 2012.04.02. 16:11:00

És azt is el fogja veszíteni...ki fizeti a perköltségeket?:)

sulcus (törölt) 2012.04.02. 16:13:23

Mindenki,aki sajnálja Schmitt Pált,olvassa el ezt a cikket!
Szerintem a világon egy hazug,csaló sem kap ennyi juttatást élete végéig mint Ő!
MEGÉRTE!
index.hu/x.php?id=inxpfb&url=http%3A%2F%2Fpenzcentrum.hu%2Fkarrier%2Flemondott_schmitt_pal_ennyi_penz_jar_neki.1032116.html

2012.04.02. 16:14:36

Dehogy fog perelni. Örül ha nem írnak róla többet. El tudjátok képzelni hány újságíró lenne ott a peren. :-)
Ami meg lézerjani fenyegetését illeti, innen a deszka széléről üzenem neki, hogy ez olyan szintű ótvar duma, mint grósz károly (emlékszik még valaki rá?) fehérterroros ijesztgetése volt anno. Azt is kiröhögtük.

pereszke 2012.04.02. 16:20:38

Megmondom nektek a tutit előre. Ovi aszonta Skiccpalinak:
"Te paja mostan mán mongyá le szépen mer mán rám is fröcsög a szoáré, aszt pár hónap múva maj jó odaítél valamellik cimbi biró neköd egy dipplommát megest. oszt mind pofára esik a sok kommenista buzi zsidaja. oszt te meg megszórod hamuva a fejödöt, meg megtépködöd a mellyeden a szőrt oszt kiállhatol a níp elejbe amellik ugyi igencsak nagyon komáz tígedet."
Szóval szerintem lesz még dr.Shit Pál, és it fog naugyemegmondtamozni.

sörtelen 2012.04.02. 16:32:06

@Lacdelo: Héháhó!
És kövér undorító röfögése ("nem SP, hanem a baloldal jelenléte a Parlamentben az, ami méltatlan !!!) hol marad a felsorolásból?
A Fidesz bedöntötte a KE posztot, de miért nem vesszük észre, hogy a Házelnökit is egy gusztustalan állat tölti be ?

Aureliano Buendía ezredes 2012.04.02. 16:34:11

@sörtelen: És már nem is csak házelnök, hanem ideiglenes Közt. elnök. Azt hiszem, megyek hányni...

moophlander 2012.04.02. 16:41:15

Amellett, hogy egyetértek a lemondásával, azért megkérdezném, hogy a Marxista egyetemen doktoráltaktól, mikor veszik el a címüket?????

Szittyakürt 2012.04.02. 16:46:30

@pereszke: Szerintem tévedsz. Nem hiszem, hogy lesz olyan bíró ebben az országban, amelyik vissza tudná adni a doktori címet SP-nek. Ugyanis nincs hozzá jogköre. Csak a közigazgatási eljárásban született végzéseket lehet bíróság előtt megtámadni. Persze mehet a SOTE döntése ellen, ha akar, de értelme nem lesz sok. A bíró majd bekéri a SOTE szabályzatát és azt fogja vizsgálni, hogy annak megfelelt-e a döntés. Ha igen, akkor SP mehet Isten hírével. Pá, Pali pá.

NA YA! 2012.04.02. 16:46:36

Ennek az egész cirkusznak a leple alatt még könnyebben megy a lopás, bazzz!

az igazi medwe · http://medwe.blog.hu 2012.04.02. 16:47:29

@moophlander: ők is máshonnan nyúlták azt amit beadtak?

Szittyakürt 2012.04.02. 16:47:33

@moophlander: Miért, attól neked jobb lesz? (Elég kevéssel beéred.)

NA YA! 2012.04.02. 16:48:00

@moophlander:"Amellett, hogy egyetértek a lemondásával, azért megkérdezném, hogy a Marxista egyetemen doktoráltaktól, mikor veszik el a címüket?????"

Én leadtam önként, pedig csak pár hónapja másoltam!;)

Lacdelo 2012.04.02. 16:53:41

@sörtelen:

Kover rofogeset csak kesobb olvastam, viszont a Harrach es Lazar hazugsagbeszedet eloben neztem.

Kover szerintem kivalo KE lenne a baloldal szamara. Folyamatosan lehetne tuntest szervezni. Kover szemelye annyira visszataszito, hogy meg egy higgadt baloldalinak is okolbe szorul a keze, amikor meglatja/ hallgatja. Az enyem az biztosan.

mucbogár 2012.04.02. 16:56:12

Minden fröcsögőnek üzenem,hogy nézzen szét a saját portáján,aztán mocskolódjon.Vegyétek már észre,hogy lemondott!!!!! Nem úgy mint egyesek akiről nem 20 évvel ezelőtti botlások derültek ki,hanem folyamatosan míg a parlamentben és pártokban akár "vezérként" is működtek. Lerágott csont már ma is ,szálljatok át más témára, és menjetek dolgozni, végezzétek a munkátokat szívvel lélekkel!!!

fidzsi 2012.04.02. 16:58:35

@Aureliano Buendía ezredes: Azért ez így
nem teljes. Eddig arról volt szó a kommentekben, és most Jávor is azt mondta,
hogy a Fidesz lemondatja a rektort. Erre
válaszolta Lázár, hogy nemhogy ők mondatják le, hanem el is várják, hogy mandátumának lejártáig-azaz még vagy 3
hónapig- lássa el feladatát. Azt is mondta,- de őszintén szólva erről nincs ismeretem- hogy újabb mandátumra törvény szerint nincs lehetőség. Mindenesetre, három hónappal a lejárat
előtt lemondani elég furcsa dolog.
Lehet, hogy itt nem annyira a Fidesz az ok, hanem inkább a testnevelési kar mozog. Ezt sohasem fogják az orrunkra kötni, úgyhogy szabad a pálya a politikai egymásnak feszülésünkhöz.
Tisztelettel. fidzsi,droid de Magóg.

bgp 2012.04.02. 17:04:56

Lázár János viszont megfutamodhatna már.
Micsoda genyó beszólás ez. Tulassay Tivadar nem futamodott meg, befejezte ezt a méltatlan hercehurcát és elment az egyetemtől 3 hónappal korábban, hogy ne az egyetemet basztassák az ilyen Lázár féle alakok.

fidzsi 2012.04.02. 17:08:29

@Aureliano Buendía ezredes: Mindenki őrizze meg a nyugalmát,-nem úgy mint
a "Vesztegzár a Grand hotelben" c. ópuszban -. Kövér a Ház-szabály szerint viseli ideiglenesen a stallumot. Más, momentán - törvény szerint- nem is tehetné. Sétálj egyet, esetleg egy hűs kefir vagy sör társaságában!
Szép további napot!
Tisztelettel. fidzsi, droid de Magóg.

bgp 2012.04.02. 17:10:14

@pereszke: Affene, erre nem is gondoltam. Pedig simán megtörténhet. Annak ellenére, hogy a Réthelyi Miniszter Úr azt mondta, hogy ez az egyetem belügye.

butus 2012.04.02. 17:19:53

@dr Kangörény: ....ne haragudj a megjegyzésemért, de Te is tévedésben élsz. Ugyanis Magyarországon még nem történt meg a rendszerváltás. Ami 1989-ben volt, az csak egy kis porhintés a lökött népnek. Úgysem tudják, mi az igazi demokrácia! Egy kis tananyag:
www.kibulizottorszag.net/tartalom.html

Mária 2012.04.02. 17:20:50

@az igazi medwe:

Nem nevet!

Nem jogi doktorról, hanem a FILOZÓFIA doktoráról beszélsz :)

butus 2012.04.02. 17:22:45

@pereszke: Olvasd el a főoldalon lévő cikket:
MAB: Az egyetem jogszerűen járt el

Aureliano Buendía ezredes 2012.04.02. 17:23:12

@fidzsi: Lehet, hogy így értette, nekem inkább parancsnak tűnt: Lemondani tilos!

Tudom, hogy Kövér csak ideiglenes, de szégyen, hogy egy ilyen ember akár egy napig is KE lehet - a poszt újabb megcsúfolása. Eleve Házelnöknek se kellett volna megválasztani, hanem inkább elásni jó mélyre.

butus 2012.04.02. 17:31:05

@pereszke: ....bocs. Elfelejtettem, hogy nem jogállamban élünk!

-- dr kotász -- (törölt) 2012.04.02. 18:10:39

@Mária:
Már látom magam előtt a cikkeket/blogbejegyzéseket, hogy nálunk bántsák a Zértelmiséget, me' mondvacsinált ügyekkel (ilyenekkel, hogy pláguim-ügy, hahh... nevetséges...) vegzálnak sok elismert és nagy tudású értelmiségit.

El lesz magyarázva, hogy a plagizálás tök természetes az ilyen helyeken, meg amúgy is csak feldolgozta az anyagot. Persze a sok primitív ember honnan is tudhatná, hogy hogy megy ez...

A kommentek között meg majd úgyis megírja valaki, hogy de xy akkor is többet ér mint az egyszerű emberek, mert az akkor is elismert, és értékes ember, akármit csinál. Ő mégiscsak egyenlőbb...

pereszke 2012.04.02. 18:18:25

@butus (NO DR.): Pedig az elmúlt huszonhárom év alatt már megtanulhattad volna. maszop alatt is volt minden jóság, de azok legalább nem röhögtek gátlástalanul a pofánkba, közben a sérthetetlenségről papolva. Majd ezek is megbuknak, kell még 50-60 év, és egész élhető hely is lehet még mo., de azt sajnos mi már nem érjük meg asszem. :(

butus 2012.04.02. 18:45:12

@pereszke: Pedig én szerettem volna megélni az igazi demokráciát. Tudom, hogy számomra álom marad, mert 68 éves vagyok.

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2012.04.02. 18:54:24

Azert egy probapert megerne, hogy Schmidt Pal jogtalanul hasznalta a Dr. cimet.

ananda123 2012.04.02. 19:01:37

@Mária:

"Feleslegesen fáradoztak. Aki van annyira intelligens, hogy véleményvezér legyen egy ilyen szituációban, az van annyira intelligens, kíváncsi és tehetséges, hogy a saját diplomamunkáját is maga kutassa és maga írja."

Láttunk már ballib véleményvezért szalámit lopni, miért pont a diplomamunkájuk lenne rendben?

ananda123 2012.04.02. 19:07:39

@-- dr kotász --:

Igazad lehet, ha a pályázati pénzek hűtlen kezelése miatt sem lehet kérdőre vonni őket (sőt még ők beszélnek antiszemitizmus által motívált üldöztetésről), akkor majd pont a plagizálást nem fogják kettős mércével mérni.

CICMÓK 2012.04.02. 20:26:07

(origó, Olyan volt Schmitt Pál, mint egy összegyűrt papír zsebkendő, 2012. 04. 02., 15:52)

Schmitt Pál szombaton egyedül ebédelt a budai Déryné Bisztróban.
A pincér beszélgetett egy keveset Schmitt Pállal, miközben kiszolgálta.
"Arról beszéltünk, hogy ő nem tehet arról, hogy elfogadták a dolgozatát, ő sportoló" - mondta.
"Ha azt mondták volna neki, hogy tökös, ezt nem jól csináltad, írd újra, akkor biztosan újraírta volna" - mondta a pincér.
Ez a mondat saját gondolat, és bizonyítja, hogy tényleg hiszi hogy igaza van, és a kisdoktori ügyében tiszta a lelkiismerete.
Ha mondták volna, újra írta volna! Nem mondták!
Bizonyíték, soha nem volt egy saját önálló gondolata, buta ember. (Ez vélemény.)
További bizonyíték az elmúlt napok nyilatkozataiban elhangzott mondatok,
össze-vissza beszéd, amit a felkészítők adtak a szájába!
Aki gondolkodik, az nem beszél ilyeneket!

A FELKÉSZÍTŐ STÁB NEM HÜLYE! Kihasználták a butaságát és a naiv hitét, meggyőződését!
Végigjátszatták vele ezt a komédiát. Így csináltak belőle szerencsétlen, megtört mártírt, akit a hívek sajnálni fognak, mert a mocskos,
erkölcstelen ellenzék politikai támadásának áldozata!
MEGINT NYERT A FIDESZES GŐZHENGER, akinek semmi nem szent, csak a hatalom!
Ezzel az ügyes trükkel nem vesztettek a híveikből, sőt lehet, hogy nyertek valamennyit!

Hunor Levente 2012.04.02. 20:30:08

@butus (NO DR.): Sokszor linkelitek ezt, de konkrétum benne nem sok van. Nem több véleménynél.

butus 2012.04.02. 20:53:34

@Hunor Levente: ...ez nem egy feljelentés, hanem egy történész kortörténeti leírása az elmúlt ötven évről! Aki átélte azt a kort, az tudja, hogy az utolsó szaváig igaz. (én átéltem)

sörtelen 2012.04.02. 22:00:16

@CICMÓK: Gyerekek, higgyétek le, nemhogy nem ő írta, de nem is olvasta! A disszertáció hemzseg olyan sportág-megnevezésektől, amelyet magyar sportoló életbe le nem írna! Pechére nem szakfordító csinálta a fordítást, hanem akinek lövése se volt a sportnyelvről. Olyan sportverseny leírása, ami nem létezik! EL SEM OLVASTA!
Közelről ismertem Schmittet. Egyrészt egyáltalán nem ostoba. Másrészt nema doktori rendszer volt a "kor terméke",hanem Schmitt. Ő az archetípusa a "homo kadaricusnak". A mai napig az. Ezért az a gondolatmenete, hogyha a Főnök embere, akkor nem érheti baj. Hogy a beosztás (elő)jogokkal jár, és a becsületes vezető gond nélkül élhet vele. Az előjog és a jog differenciáját százezrek, milliók nem értették ebben az országban. (Igen, milliók! Nem az volt itt a baja millióknak, hogy "ezeknek" előjogaik vannak, hanem, hogy nekik nincs!)Még most sem érti mi baj.

Most megláthatta az ország, hogyan gondolkodott egy Kádár-rendszeri vezető.

déjá vu39 2012.04.03. 09:32:49

@sörtelen:
1. 'Nem az volt itt a baja millióknak, hogy "ezeknek" előjogaik vannak, hanem, hogy nekik nincs!'
Nem tudom - végülis az előjogokat a jog biztosítja. Nekem (és azt hiszem sokan másoknak) az a bajunk, hogy visszaéltek a joggal.

2. Én is azt hiszem, hogy egy korszak embere volt.

3. Ez a korszak nem ért véget. Lehet, hogy most nem "homo kadaricus"-nak kellene nevezni, de nem ért véget. Van, aki minisztériumot kapott ajándékba a Főnöktől azért hogy végre megszerezze a diplomát (és az ahhoz járó doktori címet), van, aki 25 évesen lesz vezérigazgató Budapesten. Most is vannak előjogok - igaz most már nem csak "de facto", hanem törvénybe ágyazva, azaz "de jure" is.

déjá vu39 2012.04.03. 09:40:54

@ananda123:

"Láttunk már ballib véleményvezért szalámit lopni, miért pont a diplomamunkájuk lenne rendben?"

A kettő között nem igazán van összefüggés, És láttunk regnáló szóvívőt kiflit lopni (igaz, akkor még nem volt szóvívő)- akkor az ő diplomamunkája ok vagy nem?

Én nem hiszem, hogy a tisztesség és a politikai hovatartozás és/vagy szimpátia között van korreláció. Nincs.

CICMÓK 2012.04.03. 09:52:43

@sörtelen: Egyetértünk, tényleg a Kádár kor terméke. Továbbra is az a véleményem, hogy nem jó sakkozó!

sörtelen 2012.04.03. 11:41:39

@déjá vu39: Az előjog nem jog. A joggal való visszaélés lehetőségének, büntetlenségének jele és bizonyítéka. Napóleon (a Vezérdisznó) uralma ellen az istálló falára sem véletlenül került a "Mindenki egyenlő" szlogen mellé a "de vannak egyenlőbbek" kiegészítés, s amely miatt (is)lett betiltott írás az Állatfarm.
Vagyis nem bocsánatos rendszerhiba, hanem a legsúlyosabb állapotjelző. (Irodalmárkodjak? "Beépített atombiztos szarjelző". Persze nem ezért kapott Nobel-díjat Hemingway...)
Manapság sok marhaságot összeirkálnák az orbánvilág és Rákosi/Kádár rendszerének azonosságáról. Nagyon nem ugyanaz, de előjogok ma nincsenek.
Cáfolj meg, ha tudsz,mert ha igen, akkor többet látnék a valóságból.

déjá vu39 2012.04.04. 09:50:21

@sörtelen írta: "Az előjog nem jog. A joggal való visszaélés lehetőségének, büntetlenségének jele és bizonyítéka."

A megkülönböztető jelzés használatának joga (például) nem előjog? És még nem is biztos, hogy visszaélés (csak néha).

De értem, amit mondani akarsz.

Ami a Kádári rendszer és a mai rezsim hasonlóságát illeti: nos, én éltem abban a rendszerben is (fiatal felnőttként), és én nagyon sok hasonlóságot látok. Nagyon-nagyon sokszor van olyan érzésem, hogy "Ezt már láttam". Amikor (pl) belenéztem a TV műsorába, és látom OP "interjúját SP-vel, nekem mindjárt eszembe jutott Sugár András. A TV ma pont olyan, mint akkoriban volt.

sörtelen 2012.04.04. 10:18:33

@déjá vu39: Ezek a mindennapok felszínén megjelenő azonosságok, s jól mutatják a hatalomgyakorlás rendszertől független - hiszen az emberi minőség sokkal lassabban változik, mint azt a Marx lényegét meg nem értő, a lenini voluntarizmust "marxizmusnak" kikiáltó, magukat "kommunistának" nevező mozgalmárok/politikusok valaha is hitték - azonosságait.
A lényegi különbség a tulajdonformák közötti különbség. Ennek a ténynek az eldózerolása folyik minden rendelkezésre álló eszközzel - igen sikeresen, és valszeg hosszú időre.
A Sugár-analógia hibátlan, parabolisztikusan is.

anyósnyelv 2012.04.05. 11:27:22

Sértett hiúság ide, sértett hiúság oda, nem tudom felfogni, hogy nem fogja fel, lebukott... Tájékozatlan, s tájékoztathatatlan. Örülhet, hogy ezért kell mennie, s nem a sz.. kupac miatt vonják-vonták felelősségre. Az sokkal csúnyábban sülhetett volna el.

déjá vu39 2012.04.08. 11:35:48

@sörtelen: Egyetértek, néhány megjegyzéssel.

Vannak a rendszer lényegéhez tartozó azonosságok - ilyenek szerintem a vezérelv, a privilégiumok létrehozása, vagy az állami tulajdon hatékonyságának, jóságának hirdetése.

Vannak hatalomgyakorlási technikák - a közmédium működtetésének módja, tömegfelvonulások szervezése óriás transzparensekkel és skandálással, a megfelelő emberek bebetonozása és egyben függőségben tartása, stb.

Mindkét területen vannak hasonlóságok a Kádár-rendszerrel, bár a két rendszer nem azonos, csak sok tekintetben hasonló. És ne felejtsük: a "mindennapok felszínén" kell élnünk, azokat kell elszenvednünk vagy élveznünk.

sörtelen 2012.04.08. 15:23:40

@déjá vu39: Egyetértek, egy megjegyzéssel. [:)]
A vezérelv Kádárnál nem volt elv. Hogy a kollektív vezetés és a káderkiválasztás miként működött, most hagyjuk.

tisztakéz · http://netes.8x.hu/ 2012.04.11. 20:37:08

Perelni fog Pali bácsi, elvették a játékát!!!!
süti beállítások módosítása