morgás joga 6.jpgMost jön az IMF vagy nem? Tárgyalunk vagy nem? Van esélyünk hitelre, vagy úgy teszünk, mintha akarnánk, de valójában nem akarjuk? Fejjel megyünk a falnak vagy csak bátrak vagyunk és irány előre, unorthodoxia?

A külföldi elemzők szerint hazánk nem fog megállapodni az új IMF/EU-hitelprogramról a valutaalappal és az unióval. Hogy honnan jutottak ilyen következtetésre? Orbán Viktor pénteken rádiónyilatkozatában kijelentette, az EU nem támaszthat politikai feltételeket a hitelprogramról szóló megállapodás fejében, valamint azt is, ha a brüsszeli bizottság negatívan értékelné a magyar kormány válaszait a kötelezettségszegési kérdésekben, akkor az Európai Bíróságnak kell majd döntenie. Tehát nem alkuszunk, perre megyünk. Nézve az egyre gyarapodó jogalkotási problémát, lesz muníciója az Uniónak.

Ráadásul amit az eddigi panaszok alapján nagy kegyesen módosítottunk, abban sincs köszönet. A Commerzbank elemzői szerint "aligha tekinthető biztatónak" az EKB múlt heti állásfoglalása a vitatott magyar jegybanktörvény módosítása ügyében. Az EKB-t továbbra is nyugtalanítja a "magyarországi testvérintézményének szuverenitása", és "egyértelműen nem találja úgy", hogy aggályait a javasolt törvénymódosítások megfelelően rendeznék. A piaci rossz hangulat egyik következménye, hogy "közeleg a 300 forint/euró fölé gyengülő forintárfolyam kockázati forgatókönyve". Az sem túl biztató fejlemény, hogy hazánk CDS felára csaknem 400 bázisponttal haladta meg Csehország, Lengyelország, Románia és Oroszország CDS-árazási átlagát.

Az Eurasia Group globális gazdasági-politikai kockázatelemző csoport szerint 65% az esélye annak, hogy végül létrejön a megállapodás az elővigyázatossági jellegű készenléti programról, de az, hogy a tárgyalások rövid időn belül megkezdődnek, "valószínűtlen". Azt is számszerűsítették, mekkora az esélye annak, hogy végül nem fog létrejönni a megállapodás: 35%.

 

Mit is jelent mindez?

  • a "nekünk senki se írja elő, mit csináljunk" politikával nemzetközileg elszigeteljük magunkat, unorthodoxiánk szép lassan negatív közgazdasági tankönyvi példává emelkedik. A Velencei Bizottság által szóvá tett, demokráciaellenesnek minősített intézkedések ki nem javítása nemcsak a politikai életben, hanem a gazdasági életben is jelentős ellenérzést keltenek Magyarországgal szemben, távoltartva a reménybeli befektetőket

 

  • ad hoc jellegű és kiszámíthatatlan, "piacvédő" jogalkotásunk, különös tekintettel a sürgősségi adóemelésre és a banánköztársaságok szellemét idéző engedélyezésekre (lásd plázastop, Erzsébet-kártya) szintén olyan húzás, amely közelről sem befektetőbarát és nemcsak nem hívogató, hanem kifejezetten elüldözi a már országban lévő működő tőkét. Egyes adószabályok miatt már most is vizsgálódik az EU és várható kártérítési kötelezettségünk beállása is (bár ezekre a büntetésekre minden adófizető készfizető kezes, így nem rontja a költségvetés helyzetét)

 

  • ha nem jön létre a megállapodás a közeljövőben, égető szükség lesz a megszorításokra. Ezek viszont a jelenlegi ismereteink szerint tűzoltó jellegűek és legkevésbé sem a gazdaság akárcsak szintentartását szolgálják, nem is beszélve a javításról, lásd "sárga-csekk adó". Az átgondolatlan, koncepció nélküli intézkedések visszafordíthatatlan károkat idézhetnek elő minden adófizető életében, így számítani lehet nemcsak a fizetésképtelen vállalkozások, hanem a tömegesen fizetésképtelen lakosság problémájával is. És abban sincs sok köszönet, hogy kormányunk állampolgárok milliót kívánja megalázni a különböző intézkedéseivel (lásd családi pótlék Erzsébet-kártyásítása), miközben helyzetbe hozza baráti vállalkozásait.

 

  • az új megszorítások egy része már gondolati szinten is ellenkezik a jelenlegi uniós irányelvekkel és jogszabályokkal, tehát bevezetésükkel újabb problémahalmazt veszünk a nyakunkba, a büntetés, per, stb. előre borítékolható (ötkulcsos áfa, áfát adóztató adó, stb.), a rövid távú haszon hosszabb távon jelentős kárt fog okozni. És akkor még nem beszéltünk a vállalkozások adminisztrációs terheinek növekedéséről valamint arról a káoszról, amit például az ötkulcsos áfa jelentene (termékek besorolása, rossz besorolás miatti büntetések, stb.). Mindeközben az egykulcsos személyi jövedelemadó (igaz, jelenleg még ajándékkulccsal) unorthodoxiánk szent tehene.

 

  • a munkahelyteremtés lassan már szólamokban sem létezik, a munkanélküliség pedig ha nem mérjük, akár teljesen el is tűnik. Igaz, vágyálmok vannak az 5,5 milliós adófizetői táborról, ez azonban pont olyan délibáb, mint a teljes foglalkoztatás volt 40 évvel ezelőtt. Eközben a médiában azon vitatkoznak teljesen komolyan állítólag teljesen komoly politikusok, meg lehet-e élni havi 47 ezer forintból, kecskével vagy kecske nélkül, a miniszterelnöki tanácsadó pedig azzal van elfoglalva, ne lazsáljunk itthon, hanem menjünk és pucoljuk tisztára Európát.

 

  • a negyedéves költségvetési eredmények alapján az éves hiány 90%-át felhalmozta a kormány, ráadásul egyes területeken már egyértelműen látszik, az előirányzott bevételek meghatározásakor a tervezők nem álltak a realitás talaján. Így van ez például a szerencsejáték adónál és a bírságbevételeknél is. A szerencsejáték adó esetében a kormány Pató Pálként jár el, még mindig késlekedik a bevételeket megalapozó végrehajtási rendelet megalkotásával, az utóbbin viszont úgy próbál segíteni, hogy egyrészről drasztikusan megemelték a közlekedési bírságokat, másrészről állandósulnak az országos fokozott közúti ellenőrzések. Kérdés, a drákói szigor mennyibe fog kerülni a költségvetésnek - a szabálysértők részére közmunka szervezése, munkaeszközzel ellátása és felügyelete nagy eséllyel drágább, mint a létrehozott eredmény (pl. gyommentes virágágyás), míg az elzárásra átváltoztatás egyértelműen negatív hatással van a költségvetésre (férőhely, ruha és ellátás biztosítása valamint jelentős adminisztrációs költség szemben a kieső munkabért és a fogyasztást terhelő adóbevételekkel). Az irreális mértékű büntetések és a "huncut" bírságolás (pl. kintfelejtett 30 km/órás, vagy éppen ellopott tábla miatti büntetés, stb.) okozta felháborodás valószínűleg sok közlekedésben résztvevőt fog arra sarkallni, hogy inkább leülje a büntetést, mint fizessen, illetve sokan eleve nem is tudják kifizetni a 100-300 ezer forintos csekket, vagy ha kifizetnék, gyermekeik megélhetését veszélyeztetnék olyan szinten, hogy saját magukat büntető eljárásba kevernék emiatt.

 

  • az uniós támogatások lehívása/kifizetése sem úgy halad, ahogy azt előre eltervezték, ráadásul egyre több, az adófizetők zsebét mélyen érintő probléma lát napvilágot (lásd debreceni szennyvízberuházás büntetése, vagy a Budapest szíve projekt közbeszerzési kifogásai). A hiányosságok illetve szabálytalanságok (pl. egy konkrét cégre kiírt közbeszerzés) tényleges költségvonzata még nem ismert, ráadásul kiemelt nagyberuházások sorsa is bizonytalan (négyes metró, debreceni kettes villamos, stb.)

 

  • eközben a hitelfelvétel legdrágább módját választotta a kormány, a belső eladósodást (részletesen itt). Az IMF-hitel 5% alatti kamatát felcserélni 11-12%-os költségű államkötvényekre (kamat + az értékesítési hálózat költsége és a marketing) a jelenlegi helyzetben nem tűnik ésszerű megoldásnak, bár tény és való, az ilyen típusú kötvényeket a legegyszerűbb halasztva, illetve nem visszafizetni. És még a Velencei Bizottság által kifogásolt antidemokratikus intézkedéseket sem kell módosítani.
 
A sort lehetne folytatni. Az átlagember úgy érzi, nincs kiút a jelenlegi helyzetből, a gödör egyre mélyebb alattunk. A "nekünk ne mondja meg senki, mit csináljunk" politika, a "nem leszünk gyarmat" és a "mi okosabbak vagyunk mindenkinél" kormányzati hozzáállás jelenleg úgy néz ki, a nemzetközi gazdasági árral szemben haladás, életszínvonalunk mélybe húzása, közérzetünk sárba tiprása, demokratikus intézményeink devalválása. Az, hogy a kormányközeli cégek jól prosperálnak és lehalásszák a piacot, a politikusok pedig saját fizetésükkel vannak elfoglalva, a valóságot mégcsak filmről sem ismerik, az átlagembert és átlagvállalkozást nem vigasztalja a mindennapi fennmaradásért küzdelemben, a válságból kivezető intézkedések pedig nem látszanak még a horizonton sem.
 

 
 
 
 
 
 
 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr794456033

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Fellegi: Változatlanul fontos az IMF-tárgyalás megkezdése 2012.04.17. 15:57:01

Egy LMP-s napirend előtti felszólalásra Fellegi Tamás úgy reagált: a kormány számára változatlanul kiemelten fontos az IMF-tárgyalások megkezdése, azzal viszont nem értenek egyet, hogy a tárgyalások megkezdésének előfeltételei között gazdaságpolitikához n…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shopping 2012.04.17. 16:40:52

Nem kell nekünk az IMF!!!!

Megoldja a kormány házon belül a hiányt:
-csekkadó
-magasabb közúti büntetések ( ahol a cél nem a forgalom biztonságának növelése, hanem a pénzbegyűjtés)
-telekom adó
-bank adó
stb.

Ha kell még pénz, kitalálnak valami újabb bevételi forrást..

becike4 2012.04.17. 16:44:05

Hamarosan megtapasztalja az Európa Unió,milyen is az,amikor a kis hormonzavaros odabasz.

alfacharlybravo 2012.04.17. 16:47:11

Lössz Ájemf hitel ha Ferko lesz az ügyvezető miniszter elnök vagy a Kednvenc Liba tolvaj. Anno senki nem gondolta, hogy ha fülke forradalom lesz akkor lesz hitel. A lejárat időzítéséből már látszott, hogy csak befektető barát kormány kaphat IMF hitelt. Szerintem csak lemond a kormány akkor lehet szó hitelről.

Hohó60 2012.04.17. 16:50:41

Már a kérdés feltevése is nevetséges.
Nyilvánvaló, hogy az internacionalista központok magatartása miatt nem jött még létre a szerződés, ők zsarolnak oda nem tartozó, a hitelképességgel ösze nem függő, politikai jellegű ügyekkel, és ezzel húzzák az időt.
Nyilvánvalóan időhúzásra játszanak, abban bíznak, hogy rosszabbá válik a befektetői környezet, és akkor meg tudják buktatni a kormányt. mert ezeknek Gyurcsány kell, a aSZADESZMP kell.
Nekünk meg nem...

Guillaume sous guillotine 2012.04.17. 16:54:47

olyan "fejlett" demokráciák mint Mali meg Fehéroroszország kap IMF hitelt. nevetséges amit az Eu művel. bezzeg Gyurcsány apánk idején nem volt baj a 10 százalékos költségvetési hiány.

2012.04.17. 17:01:05

És ne feledkezzünk el arról, hogy azt a törvényt elfogadták, amely szerint a jövőben az uniós büntetések és kártérítések kifizetésére új adót kell kivetni.
Más f..kával a csalánt.

Hohó60 2012.04.17. 17:07:54

@Lizarazu:

Sajnos ez nem nevetséges, hanem borzalmas. Az ellenérdekelt tőketulajdonosok zsoldjában álló EU vezetés meg akarja buktatni a magyar kormányt. Gyurcsánynak, Bajnainak persze adtak hitelt számolatlanul, holott azzal a gazdaságpolitikával nyilvánvaló volt, hogy annak visszafizetése nem fog megtörténni.
Most meg itt csinálják a cirkuszt nevetséges, piszlicsáré ügyek miatt.

Persze, ebben is megtalaálják a számításaikat gazdáik. Hiszen így lehet zsigerelni Magyarországot. Barroso elvtársék segítségével sokkal magasabb hozamokat érhetnek el hazánkkal szemben.
Az az apró tény, hogy ez családok százereit lehetetleníti el, soha sem érdekelte őket. Mert amit a hitelezők kihúznak belőlünk uzsorakamatban, azt a magyar családok fizetik meg a kamatokban, meg a mesterségesen gyengített forint útján.
Ez az, amihez az itteni ellenzék tapsol, amit éljenez. Politoka céljaik elérése érdekében ők is segítik a velünk szemben ellenérdekelet feleket, hogy azok minél jobban ki tudják húzni a pénzt az országból. Gyircsányéknak annál jobb, minél rosszabb a magyar embereknek. Úgy gondolkodnak, hogy akkor majd ismét őket, valamelyik formációjukat fogják megválasztani a zemberek. azaz korábbi nyúzóikat szabad akaratukból majd ismét a saját nyakukba ültetik a választók.

Darkwill · http://vilagokarca.blog.hu 2012.04.17. 17:08:17

Le a kalappal, szép összefoglaló a kormányzat "eredményeiről".

Kutchek (törölt) 2012.04.17. 17:22:28

@Hohó60: " Mert amit a hitelezők kihúznak belőlünk uzsorakamatban, azt a magyar családok fizetik meg a kamatokban, meg a mesterségesen gyengített forint útján."

Uzsorakamat: az IMF jóval alacsonyabb kamatra ad hitelt, mint amenniyért te hajlandó lennél ettől a kibaszott államtól kötvényt venni

Mesterséges forintgyengítés: tehát Kósának, Szíjjártónak New Yorkból, Brüsszelből szólnak, ha épp shortolni akarnak? Én azt hittem maguktól ilyen okosak.

"Az az apró tény, hogy ez családok százereit lehetetleníti el"

Nagyságrendekkel jobb egy multinál dolgozni, mint közmunkánal Bivalybasznádon. Kormányunk jelenleg az utóbbit se tudja garantálni.

/Ja, faintos volt, ahogy Orbán abban a Merci gyárban páváskodott, amit Fletó zsírozott le:))))/

komplikato 2012.04.17. 17:24:21

@Lizarazu: Az EU meg az IMF két külön dolog, hogy sikerült összemosni a mondatban? Megdöbbentő módon az IMF-hez az fordulhat és kérhet hitelt aki a tagja és fizeti ennek nem kevés költségeit ... semmi köze az adott ország politikai berendezkedéséhez. Gazdaságihoz viszont igen.

komplikato 2012.04.17. 17:26:48

@Hohó60: "Most meg itt csinálják a cirkuszt nevetséges, piszlicsáré ügyek miatt."

Szívesen írnék erre valamit, de nem létezik szó vagy szóvirág, sem egy viszonyszám ami kifejezné mennyire ennek ellenkezőjével értek egyet, illetve mennyire nem piszlicsári ügyek. :(

Szevasztok 2012.04.17. 17:32:47

@Hohó60: "Mert amit a hitelezők kihúznak belőlünk uzsorakamatban, azt a magyar családok fizetik meg a kamatokban, meg a mesterségesen gyengített forint útján."

Látom a tények nem zavarnak.
Éppen azért magasak a kamatok, mert - lásd a blogbejegyzést - és csak kizárólag a kurmányunkon múlik, hogy mikor tudunk fele akkora kamatokon hitelt felvenni.
Ja hogy vissza kellene venni az arcukból??? Na hát az megy nehezen.

Teng-Hsziao Gerzson 2012.04.17. 17:33:18

Srácok hagyjátok már abba ezt az ócska Gyurcsányozást, meg libatolvajozást. Az első unalmas, a másodikról meg már a magyar nemzet pert is vesztett, és helyreigazított, mert kiderült, hogy ordas hazugság volt Bajnait mindebbe belekeverni.
Továbbá ne felejtsük el, hogy nem lenne szükség IMF hitelre újfent, ha normális irányba ment volna kezdettől a gazdaság - elég visszagondolni, hogy mielőtt a Fidesz kormányra került, csökkent az euró árfolyama. Mindenki arra számított, hogy végre nekiállnak rendberakni a dolgokat. Aztán kiderült, hogy nem, olyan ostoba hülyeségeket halmoznak egymásra azóta is, hogy már nincs épeszű ember, aki azt mondaná, hogy ebből bármi jól sülhet ki - a bírálók között Chikán Attila is ott van, az első Orbán-kormány pénzügyminisztere, így még az a szöveg sem áll meg, hogy ez bármiféle politikai összeesküvés lenne, amit csak a baloldal talált ki. Strukturális reformokra lenne szükség, ehelyett pedig a kormány államosítja a magánnyugdíj-megtakarításokat, majd mutogat, hogy mennyire visszaszorították az államadósságot (aminek még így is csak növekedett azóta a szintje) - azt persze nem teszik hozzá, hogy csak egy-két évig, mert ha ez a pénz elfogy, a probléma ugyanaz, csak most már nyugdíj sem lesz. Elég megnézni a kimutatásokat, hogy az állam által átvett nyugdíjpénzek rosszabb hozamot értek el, mint a legveszteségesebb piaci magánpénztárak. Akkor most ki is "tőzsdézte el" az emberek nyugdíját?
És még annyi példát lehetne felhozni, hogy gyengítették a hazai gazdaságot - különösen hosszútávon - és a befektetői bizalmat, de hadd ne mind, nem férne ki.
És nem, nem vagyok MSZP-s, csak a fasz kivan ezzel a szar bandával.

Szevasztok 2012.04.17. 17:35:00

@Hohó60: "Most meg itt csinálják a cirkuszt nevetséges, piszlicsáré ügyek miatt."

A demokratikus rendszer lebontása az neked piszlicsáré? Mert ha nem vetted volna észre ezt kifogásolja az EU.

Hohó60 2012.04.17. 17:37:29

@Kutchek:

"Uzsorakamat: az IMF jóval alacsonyabb kamatra ad hitelt, mint amenniyért te hajlandó lennél ettől a kibaszott államtól kötvényt venni"

De hát épp arról beszélünk itt, hogy nem ad...

"Mesterséges forintgyengítés: tehát Kósának, Szíjjártónak New Yorkból, Brüsszelből szólnak, ha épp shortolni akarnak? Én azt hittem maguktól ilyen okosak."

Teljesen egyértelmű, hogy az említettek megszólalásaira semmiféle reakciónak normális esetben nem kellett volna történnie. Mindössze arról volt csak szó, hogy ezeket ürügyként használták fel a Magyarország elleni támadásokhoz.
A valóságot mindenki tudja: meg kell buktatni a kormányt, hiszen veszélyes precedenst teremtett, pénzt mert visszavenni, és mi lesz, ha mások is ezt fogják csinálni...

"Nagyságrendekkel jobb egy multinál dolgozni, mint közmunkánal Bivalybasznádon. Kormányunk jelenleg az utóbbit se tudja garantálni."

Nem világos, mit akarsz ezzel mondani, miben válasz ez az én felvetésemre.

Ludovikás Levente 2012.04.17. 17:37:33

Korrektebb volna megmondani az IMF és EU Központi Bizottsága tárgyalópartnerek részéről, hogy fiúk, nekünk nincs is pénzünk, most várunk egy kis támogatást Kínától, de ők szarnak ránk, csak azért nyaggatunk titeket hogy mégis valakinek érezhessük magunk. De hát ez politika vastagon, nem szoktak igazat mondani, pláne nem az ilyen fazonok.

Szevasztok 2012.04.17. 17:38:48

@Lizarazu: "bezzeg Gyurcsány apánk idején nem volt baj a 10 százalékos költségvetési hiány. "

De baj volt, de a választásokig türelmet kaptunk (lásd kisebbségi kormány). Csak OV a 2/3-ával nemhogy javított volna, hanem tovább rontott a helyzeten.

Esztétikus Kritikus 2012.04.17. 17:40:06

@komplikato: van köze a kettőnek, mert eu-s tagország csak az EU hozzájárulásával vehet részt IMF programban tudtommal. Fehéroroszország és Mali nem EU tag, tehát nem szükséges a háromoldali egyeztetés.

Szevasztok 2012.04.17. 17:42:27

@Hohó60: "De hát épp arról beszélünk itt, hogy nem ad..."

De igenis ad. Csak először van egy kis házi feladat, amit nem akaródzik megcsinálni.

"Teljesen egyértelmű, hogy az említettek megszólalásaira semmiféle reakciónak normális esetben nem kellett volna történnie. Mindössze arról volt csak szó, hogy ezeket ürügyként használták fel a Magyarország elleni támadásokhoz."

Ebből meg az látszik, hogy tényleg nem értesz hozzá (mondhattam volna vulgárisabban is...), szóval attól, hogy nagy hangon osztod az "észt" még nem lesz igazad.

collateral collector (törölt) 2012.04.17. 17:46:40

"húzzuk az időt, hazudozunk össze vissza, aztán meglátjuk, mi lesz"

- fidesz-kormányprogram 2012

- orbán viktor "nemzetstratégiája"

na__most__akkor 2012.04.17. 17:48:29

Igazán nem akarok kötözködni, de klasszikusokat szószerint illik idézni.

Annak a lónak az a bizonyos származású eladója azt mondta: nem vak az a ló, hanem vakmerő...

jog-ász 2012.04.17. 17:51:16

@Teng-Hsziao Gerzson: veled értek egyet!
sokan azért szavaztak a jobboldalra, mert az látszott hogy alapvető reformok kkellenének, de gyurcsányéknak nincs társadalmi támogatottsága, nem tudják átvinni a változásokat. az uj kormány legnagyobb bűne az lesz hogy nem élt a 2/3os hatalmával és azzal a támogatottsággal, hogy bármit be tudott volna adni a többségnek, legyen az egészségügyi oktatási gazdasági reform. mindent elnéztek volna neki a hivei, csak lettek volna valodi szerkezeti reformok..nem tette meg.

Hohó60 2012.04.17. 17:51:58

@Szevasztok:

Azt az érvet már biztosan sokszor láthattad, hogy az IMF nem demokratikus rendszereknek is ad hitelt.
Tehát, ha történetesen igaz lenne, hogy Mo. nem demokratikus, az sem lehetne a hitel gátja, ha egyébként az ország vissza tudja fizetni a hitelt.

Amit írsz, hogy itt valamiféle lebontás zajlik, az egy bozonyos politikai oldal állítása, egyoldalú vélemény.
De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy ez a vélemény vita alatt áll. Az internacionalista körök, és az ezeket kiszolgáló EU bürokrácia ezt állítják, a magyar kormány meg mást.
Tehát az nem megy, hogy a két fél közül az egyik kijelenti, hogy márpedig neki van igaza, és punktum.
Hanem, mivel a kérdés vitatott, azt a bíróságnak lenne joga eldönteni. Amíg bíróság jogerősen ki nem mondja egy vitában, hogy kinek van igaza, addig ugye, megfelelőjogérzék esetén senkinek sincs igaza.
Következésképpen mindaddig az egyoldalú erőszaktétel önbíráskodásnak, gengszterizmusnak számít.
Ezt csinálják most az EU-idióták velünk.

És az, hogy ezt csinálják, hazánknak nagyon sok pénzébe kerül, amit mindannyian fizetünk.
Tehát a hazai ellenzék azáltal, hogy ezt a velünk szemben gyakorolt útonállást támogatja, a magyar emberek zsebéből a pénz kiszivattyúzását támogatja. Ez pedig a számomra megdöbbetntő, nem értem, hogyan lehetséges az, hogy az internacionalisták akár magyar állampolgárok milliói sorsának rosszabbra fordulását is támogatják csak azért, hogy pocskondiázni tudják a kormányt. Csak azért, hogy hatalomra kerülhessenek. Ezért vtart itt ez az ország, ahol...

Kutchek (törölt) 2012.04.17. 17:53:42

@Hohó60: "De hát épp arról beszélünk itt, hogy nem ad..."

Menj be egy bankba, kérj hitelt. Ott is vannak feltételek. Ha teljesíted, akkor kapsz, ha nem akkor meg ne rinyálj.
/Csak a Provident csinál olyan, hogy a helyedbe megy./

"Mindössze arról volt csak szó, hogy ezeket ürügyként használták fel a Magyarország elleni támadásokhoz."

Ha a 2008 válság /nemzetközi, pénzpiaci/ óta figyeled az eseményeket, akkor n+1 ürügyet lehetett látni, nem csak a Ft esetében. Ilyen a piac. erre lehet számítani. egyedül a mi politikusaink annyira hülyék, hogy rátegyenek még egy lapátta.

"hiszen veszélyes precedenst teremtett, pénzt mert visszavenni, és mi lesz, ha mások is ezt fogják csinálni..."

3000 milliárd lenyúlása után tovább növelték az adósságállományt, és még a kamatterheink is nőttek. Ez valóban veszélyes precedens!
/Ja, IMF hitelkeretből MOL részvényeket venni;)/

Hohó60 2012.04.17. 17:59:09

@Szevasztok:

Szerintem én is tudnék "vulgárisabban" fogalmazni az általad hangoztatott nézetekkel kapcsolatban, és én sem teszem, és talán jobb lenne megmaradni ezen a szinten.
Nyilvánvaló, hogy teljesen másként látjuk a dolgokat, de ez még nem feltételenül lehet ok arra, hogy egymás személyét támadjuk, minősítsük.

Szevasztok 2012.04.17. 18:04:51

@Hohó60: "Azt az érvet már biztosan sokszor láthattad, hogy az IMF nem demokratikus rendszereknek is ad hitelt.
Tehát, ha történetesen igaz lenne, hogy Mo. nem demokratikus, az sem lehetne a hitel gátja, ha egyébként az ország vissza tudja fizetni a hitelt."

Persze, de nem is az IMF támasztja ezeket a feltételeket, hanem az EU.

"De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy ez a vélemény vita alatt áll. Az internacionalista körök, és az ezeket kiszolgáló EU bürokrácia ezt állítják, a magyar kormány meg mást. "

A magyar kormány számtalan pontban megsértette az EU szabályait és elveit - írottakat és íratlanokat egyaránt.
Ez mindenkinek nyilvánvaló - kivéve a Fidesz hívőtáborát. Nekik is csak azért mert ők mindent kritika nélkül bevesznek, amit a vezér kinyilatkoztat.

Tudod hinni egyszerű, mert nem kell hozzá ész. Gondolkodni jóval nehezebb.

Anti Anyag (törölt) 2012.04.17. 18:09:02

Úgy néz ki, egyesek nagyon nem tudnak aludni, amíg nincs IMF hitel.

Vajon miért?

Hohó60 2012.04.17. 18:09:22

@Kutchek:

"3000 milliárd lenyúlása után tovább növelték az adósságállományt, és még a kamatterheink is nőttek. Ez valóban veszélyes precedens!
/Ja, IMF hitelkeretből MOL részvényeket venni;)/ "

Természetesen semmiféle lenyúlás sem történt. Mindössze annak a belátása, hogy Magyarország nem engedheti meg magának a nyugdíjpénztári rendszert.
Én örülnék neki, ha lehetne manyup, ha lenne elég pénzünk arra, hogy a jelenlegi nyugdíjakat is kifizessük, meg félre is tudjunk tenni a jövő számára. De nem lehet, mi ehhez szegények vagyunk. Mert az viszont nevetséges volt, hogy félretesszük a pénzt kétséges megtérüléssel a "jövő számára", és eközben uzsorakamatokra hitelt veszünk fel a jelenlegi nyugdíjakra.

És miért is lenne már gond az, hogy IMF hitelből vett a kormány részesedést egy stratégiai ágazatban. Mert ha mondjuk, ezt nem hitelből fizeti, a pénzt máshonnan elvonja, és oda teszi a hitelt, az jobb lett volna?
Csak egyet kérek: lehetőleg, ha módodban áll, attól a nagyon gyenge érvtől kérlek, kímélj meg, hogy azóta csökkent a MOL árfolyma... Nyilván tudod, miért.

komplikato 2012.04.17. 18:10:03

@Hohó60: Szerintem meg a jelen kormány rengeteg "munkája" miatt tart itt ahol.

Nem tudom komolyan venni az indokot, hogy csak az EU látatja úgy, gond van a demokráciával. Könyörgöm bárki által olvasható törvények és mindenki által ismert kinevezések okán a kormánypárt dönthet a bírákról, ügyvédi kamaráról, a perek miként kezeléséről, stb. Ilyen háttérrel szerinted te nyernél pert egy Fidesz közeli céggel szemben? Vagy érvényesíthetnéd a saját jogaid?

Az meg van, hogy szabálysértésért 30-60 nap elzárást kaphatsz normális tárgyalás és ítélet valamint ügyvéd nélkül? Azt meg ugye mi a szabálysértés a közeg fogja eldönteni. Most ugye szabálysértés, hogy ha az utcán csövezel. De te nem vagy csöves. És ha a közeg azt állítja, de az vagy, mert öt perce várod a haverod a sarkon? Kiemelt ügyekben, amiről persze a kormány dönti el, hogy az, nem kérhetsz ügyvédet a kihallgatásodra. Ezek mind rendben vannak mi? Vagy pont így voltak előző kormányok alatt???

komplikato 2012.04.17. 18:12:53

@Hohó60: "Természetesen semmiféle lenyúlás sem történt."
Egy frászt nem, törvény által GARANTÁLT örökölhető magántulajdont ELVETTÉK, elköltötték és még látszatja sincs. Másrészt ha nem költik el, akkor kiderült volna sikerült 1.5 év alatt 5 milliárdot rádobni az államadósságra a nagy ellene való harc közben. Idén nem lesz Manyup. Viszont első 3 hónapban elérték a tervezett hiány 90%-át. Ügyes, nem? Tele van a sajtó Matolcsy által "benézett" költségvetési problémákkal, csak úgy röpködnek a 200, 500, 1000 milliárdok a nagy semmibe ...

komplikato 2012.04.17. 18:15:01

@Anti Anyag: Én tudok. Ha elég ügyes a kormány, eddig foniman a tökedlenkedés jött le tevékenységükből, akkor megoldják hitel nélkül. Úgy értem bármilyen hitel nélkül. Na most ha IMF hitel fúj, akkor nem kéne mástól 2x akkora kamatra felvenni ugye. Legjobb az lenne ha az IMF feltételek jelentős része teljesülne ÉS nem vennének fel hitelt. De azt hiszem jobb ha inkább lottó szelvényt veszek, jobbak az esélyek.

Hohó60 2012.04.17. 18:15:28

@Kutchek:
"Menj be egy bankba, kérj hitelt. Ott is vannak feltételek. Ha teljesíted, akkor kapsz, ha nem akkor meg ne rinyálj."

De hát épp az a helyzet van, mint tudod, hogy nincsenek feltételek.
Illetve a hitel feltétele az, hogy a kertedben álló kút ne legyen mélyebb 20 méternél, a szomszéd kutyáját Gerzsonnak hívják, és a lakásod erkélyéről hallani lehessen a vonatfüttyöt.
Különben nincs hitel!!!
Tényleg, ez így tök frankó...

2012.04.17. 18:18:07

Mégis hogy merészeli az Eu megmondani Orbán Viktornak hogy hogyan kell demokráciát csinálni!
Mert Vezérünk jobban tudja az "istentelen kozmoszban" élőknél mi fán terem az IGAZI demokrácia!

Hohó60 2012.04.17. 18:24:04

@komplikato:

Szerintem nem érted a lényeget: ezek az ügyek vitatottak a két fél között. Nem monhatja az egyik fél azt önhatalmúlag, hogy márpedig neki van igaza, és annak a következményeit a másik félre nézve kötelezőnek tekinti.
Csodálkozom, hogy ezt magyaráznom kell, hiszen Te a jogbiztonságot bogozod fentebb. Tehát ezt problémásnak látod, ha a sarkon álló csövesről van szó, de nem látod annak, ha az EU-bürokraták hatalommal való egyoldalú visszaéléséről van szó.
Szerintem ez elvi probléma, és nem arról szól, hogy van -e gond a kormány jogalkotásával. Hanem erról szól a dolog, hogy amíg ezt bíróság ki nem mondja, addig nincs vele probléma jogi értelemben.
Legalábbis, ha komolyan veszed saját fentebbi aggodalmaidat.

komplikato 2012.04.17. 18:24:14

@dock123: Kedvencem az volt, mikor Viktor elsütötte a sajtóban ezerszer nem tudja milyen szabályokat szegett volna meg. Az EU alapszabályzatának és törvényeinek egyetlen létező példányát eldugták egy dohos pincébe egy zárt páncélszekrénybe direkt előle és a kormány elől. Annyira hihető. Az összes adat elérhető kismillió nyelven az EU oldalán, ha másképpen nem akkor PDF-ben. De ő nem tudja és nem érti.

Beléptünk és elfogadtuk a szabályokat, utána meg leszartuk őket. Ezek a szabályokat nem most húzta elő a zsebéből a gonosz EU, jó részüket 1999-ben (!!!) fogadták el, mint pl. a magyarok elől "eltitkolt" tyúkketrec témát is. Amit annyira titkolt az EU, hogy 3 milliárdot kipengetett a termelőknek, akik meg a kamu költségeikre hivatkozva elhozták a népnek a 60 forintos tojást.

Durendal 2012.04.17. 18:25:15

Politikai témájú kutatásomhoz kérem, hogy ha ráérsz, töltsd ki a tesztet az alábbi linken.

varjak-varosa.hu/support/kutatas.php

Terjedelme két oldalnyi kérdés, kb 2 percet vesz igénybe. A részvétel természetesen anonim.

porthosz 2012.04.17. 18:31:22

@Hohó60:

Azt hiszem ovódai tananyag (kb. kiscsoportban kezdődik), de későn érő tipusúak legkésőbb alsó tagozatban megtanulták, hogy SOSEM kezdünk verekedést az erősebbel. Mert tökmindegy hogy kinek van igaza, minket fognak nekiverni.

Taxman 2012.04.17. 18:31:35

A vicc lényegét heréli ki (nyilván nem érti), aki vakmerő helyett bátornak írja azt a szerencsétlen lovat.

komplikato 2012.04.17. 18:32:59

@Hohó60: "Csodálkozom, hogy ezt magyaráznom kell, hiszen Te a jogbiztonságot bogozod fentebb."

Az mi? Olyan országban ahol évek vagy évtizedek óta aláírt szerződést lehet semmissé tenni? Ahol visszamenőleges törvényt lehet hozni? na ne.

"Tehát ezt problémásnak látod, ha a sarkon álló csövesről van szó ..."

Látom sikerült direkt félreértelmezni amit írtam, akkor leírom neked:
jelenleg TÖRVÉNYES lehetőség van rá, hogy ha nem tettszik az arcod, nyomod az üzleti konkurensed bögyét, összevesztél a jó kapcsolatokkal rendelkező szomszédoddal, akkor bármilyen mondvacsinált ürüggyel sittre vágjanak ok nélkül. Rád fogják csöves vagy, vagy ami jól esik és kész. Mivel nincs ügyvéd és tárgyalás esélyed nem lesz megvédeni magadat. És 1-2 hónap börtön után egy olyan országban ahol amúgy se értenek olyan kifejezéseket, mint ártatlanság vélelelme, egyből elveszítheted munkahelyed, egzisztenciád, családod, bármid.

Hohó60 2012.04.17. 18:33:08

@komplikato:

"Beléptünk és elfogadtuk a szabályokat, utána meg leszartuk őket."

És ez a felháborodásod igaz a több ezer, más EU országok által elkövetett jogsértésre is, vagy csak a Magyarország általi mostani 3 ügyre?

És akkor is írtál, amikor a Gurcsányék által elkövetett ÁFA-ekúrás történt? Tudod, amikor elfogadták a szabályokat, utána meg leszarták őket.
Ja, és ennek következtében a mostani kormánynak kell 200 milliárd feletti áfát visszafizetnie. És ha azt a 200 milliárdot Gyurcsányék nem sikítják el, akkor vajon mennyi lett volna a "trükkök százaival" kozmetikázott, valódi költségvetési hiány? Az a költségvetési hiány, ami akkor szinte világrekord volt, és mégi kaptak hitelt annak ellenére, hogy semmi esély nem volt annak visszafizetésére.

Hohó60 2012.04.17. 18:38:51

@porthosz:

Ja, tényleg. Igazad van.
A hülye magyarok ezt a magasztos elvet például '56-ban sem vették figyelembe, ilyen elnyomásról, megszállásról, igazságról, meg szabadságról ugattak. De szerencsére meg is kapták érte a magukét: jól szétlőtték a szovjet elvtársak tankokkal a molotov-koktélozó kis idióták seggét...
Ahogy látom, szerinted joggal és megérdemelten. Akkor is, meg most is.

Gratulálok!

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2012.04.17. 18:46:13

Hitelt kell felvenni!!! Az imádja a magyar! Ne az emberekkel fizettessék meg! Kétpofára habzsolni a hiteleket!!!

Hajrámatyarok...

Hohó60 2012.04.17. 18:46:47

@komplikato:

Próbáld megérteni: ez a Te vélemyényed.
Az enyém meg más. De egyikőnk sem döntheti el kinek van igaza, mert MI vitatkozunk. Csak egy harmadik fél döntheti el a vitát, akit mindketten felhatalmazunk arra.
Az EU-bürokrácia sem döntheti el maga a vitát Magyarország kárára, csak a bíróság. Számos ország rengeteg ügy ban az EU bírósága előtt, pont azért, mert nem egyezik a tagállam, és a bürokraták álláspontja.

Melchi Zadok 2012.04.17. 18:48:01

@Hohó60: ne haragudj, csak szólok, te konkrétan idióta vagy. indokolni nem fogok, mert minek, mivel idióta vagy úgysem értenéd meg. talán megteszik mások, nekem ehhez nincs türelmem.

komplikato 2012.04.17. 18:48:45

@Hohó60: Szerény véleményem szerint nem 3 ügy van, hanem több száz szabályt hágtak át és meg a törvény alkotóink, és ahogy írod már korábban is. A jelenlegi kormány azért kap savazást ezért, mert (figyelj meglepi) ő most a JELENLEGI kormány! Megdöbbentő módon mikor egy másik kormány volt, akkor annak baromságait savaztuk. Akkor. Utólag aztán lehetünk okosak.

Költségvetési hiány rekord, meg államadósság rekor ügyileg meg nagyon úgy néz ki új versenyző szállt be a ringbe. Csak nem az ő fejét ütik, hanem miénket.

2012.04.17. 18:52:04

@Hohó60: Egy naiv kérdés: Melyek azok a "káros" változtatások amit a bürokraták annyira akarnak Magyarországon?

Hohó60 2012.04.17. 18:53:32

@melchi zadok:

Bravó, ennyit tudsz.
Gratula!
Csak vigyázz, nehogy keszonbetegséget kapj...

Dr.Bio74 2012.04.17. 18:54:54

@melchi zadok:
Nem, fáradt vagyok. Más valaki?

Hohó60 2012.04.17. 18:59:00

@dock123:

Szerintem a gyurcsány-féléket karják visszahozni, mindegy, milyen néven, mert a jelenlegi kormány szentséget tört, nemzeti érdekeket mert figyelembe venni, és ezzel kárt okozott megbízóiknak.
Tudom, hogy ez is szentségtörés, de most elhúztam focizni, sajnos már nem tudlak bennetek tovább botránkoztatni.

2012.04.17. 19:08:43

@Hohó60: Ez egy igazi fidesz-féle egyenes válasz volt. köszi

komplikato 2012.04.17. 19:12:46

@Hohó60: "nemzeti érdekeket mert figyelembe venni,"
Ki van zárva. Még a saját érdekeiket sem képesek ...

"Szerintem a gyurcsány-féléket karják visszahozni, ..."
Azért te sem hiszed el, hogy ehhez elég mennyiségű elmebeteg van az országban, mert normális ember miért akarna ilyet? Viszont a jelenlegi kormányból pl. a Matolcsyt, Hoffmant, Pintért sem szeretném még egyszer bármi poszton látni, mert sikerült tetézniük az előző "kurmány" tetteit, pedig az nem piskóta. Na jó, Pintért mondjuk a maffiózó múltja miatt inkább.

komplikato 2012.04.17. 19:18:22

@Hohó60: Az EU túl bürokratikus, pont ezért túlságosan korrumpálható. A baj az, hogy ezeket viszont a hazai viszonyokra is el lehet mondani, csak négyzetre emelve.
Az EU létrejöttének sok oka van, ebből mindenki csak szelektíven párat lát át, a lényeg az, hogy a mostani válságtól sokan várják az EU refomját, ha úgy tetszik evolúcióját, mert jelen formájában tarthatatlan. Ha pedig megszűnne, akkor a sok ok amiért létrejött egyszerre szakadna mindenki nyakába.

Ellenben nem hiszem, hogy szüksége lenne az EU-nak ekkora erőbevetésre, hogy bármit kikényszerítsen pl. Magyarországból. Egy közepes méretű cég bagóért megvehetné az országot úgy egyben ha annyira érdekeit akarja érvényesíteni. Nagyságrendekkel kisebb összeg felhasználásával pedig ténylegesen lenulázzhatná a gazdaságot, ha érdekelné. Csak éppen iszonyat jelentéktelen kis ország vagyunk, még ha ezt egyesek direkt nem is veszik figyelembe.

Kopi3.14 2012.04.17. 19:22:13

@Hohó60: jelen demográfiai helyzetet figyelembe véve- és annak tendenciáit, aminek változására esély nem látszik jelenleg- miért jobb hosszú távon a mostani rendszer? Hogy addig emeljük a ynugdíj-korhatárt, amíg midnenki kihal elötte, s így megoldjuk a nem önnfenntartó finanszírozás problémáját?

Kopi3.14 2012.04.17. 19:24:17

@komplikato: kivéve, ha a nyugati nyugdíj és tb-kasszák nem bírnak jelentös magyar állampapírral. Akkor már nagoyn nem mindegy, hogy a német nyugdíjas tudja-e áztatni a valagát a spában vagy sem, s utóbbi miatt höbörög a politikusoknak.

belekotty 2012.04.17. 19:51:52

@Hohó60: Valóban keszon betegséget kap ha lesüllyedt a te szintedre.

belekotty 2012.04.17. 19:56:05

@Hohó60: Nem ad bazz..
Az IMF azért jött létre, hogyha egy állam a piacról a spekuláció miatt nem tudja megát finanszírozni, akkor olcsóbban kaphasson hitelt és ezzel letörjék a spekulációt. Persze így feneketlen kútba öntenék a pénzt, hiszen akkor mindenki az IMF hitelt akarná. A világ pénze nem lenne akkor elég az IMF-nek. Vagyis az IMF akkor ad hitelt, ha az adott állam ezt úgy használja fel hogy lábra álljon. Ehhez jön még az, hogy az EU és az IMF egyezsége arról szól, hogy a gazdasági unió miatt az IMF csak az EU jóváhagyásával ad pénzt a tagoknak.
Na próbáld ezt megérteni!

porthosz 2012.04.17. 20:05:37

@Hohó60:

Igen 56-ban is nekiugrottunk az erősebbnek, jól megvertek minket és ennyi. Meghalt egy rakás ember feleslegesen, változni meg nem változott semmi sem.

Lehet keménykedni az erősebbel szemben, ahogy tettük azt évszázadokon át, az eredmény közismert. Magyarország gyakorlatilag az összes háborúját elvesztette, területe ma már a béka segge alatt akárcsak a befolyása.

De úgy látszik még ez sem elég, mert még mindig van olyan ember aki ugy gondolja hogy majd egy jelentéktelen ország jelentéktelen miniszterelnöke fogja ugráltatni a világ egyik legerősebb gazdaságának számító németországot, vagy az eu-t...

Hohó60 2012.04.17. 20:46:13

@dock123:

Szerénytelenségnek fog tűnni, de én ezeket sokkal a Fidesz előtt már így, látta, mondtam, írtam.
Amúgy semmi közöm a párthoz, saját véleményem van. Helyes, vagy téves, de saját.

Hohó60 2012.04.17. 20:49:00

@komplikato:

Nem lehet olyan jelentéktelen még sem, ha ennyire támadják.

Hohó60 2012.04.17. 20:55:06

@porthosz:

Ezzel nem tudok egyetérteni.
Már ötször nekifutottam, hogy leírjam, mi mindenért nem, de mind patetikusra, "ágyuval verébre lövésnek" sikerült e képtelen hitvallás tagadására.
Szóval: nem.

nu pagagyí 2012.04.17. 21:14:24

Magyarország egy kóceráj, de még ezt sem tudják elvezetni. Csak 100 éves (egymillió új munkahely) és aznapi koncepciókat gyártanak. Másnapra elfelejtik mit csináltak tegnap.

Látványosan felgyorsult a Fidesz Alzheimer-kórja. Egyik nap az arányos adózás jótételeit sorolta Orbán, másnap már ötkulcsos Áfát szeretne. Ezekre semmit sem szabadna bízni.

Zsiráfovics Zsiráf 2012.04.17. 21:44:25

@Hohó60: "És akkor is írtál, amikor a Gurcsányék által elkövetett ÁFA-ekúrás történt? Tudod, amikor elfogadták a szabályokat, utána meg leszarták őket.
Ja, és ennek következtében a mostani kormánynak kell 200 milliárd feletti áfát visszafizetnie."
Nem akarlak elkeseríteni, de azt, hogy csak bizonyos feltételekhez kötve lehet visszaigényelni ÁFA-t, az első FIDESZ kormány idején vezették be.

Zsiráfovics Zsiráf 2012.04.17. 21:53:17

@Hohó60: "a jelenlegi kormány szentséget tört, nemzeti érdekeket mert figyelembe venni..."
Engem ebben a dologban egyetlen dolog zavar.
Amikor 1998-2002 kettő között az EU csatlakozási tárgyalásokat folytatták, miért nem vették figyelembe a nemzeti érdekeket? Pl. amikor aláírták a mezőgazdaságra vonatkozó fejezetet?

vontod75 2012.04.17. 23:28:42

@Durendal: A kutatás eredményei hol lesznek publikálva?

Durendal 2012.04.18. 02:38:47

@vontod75: az egyetemen mindenképp készül belőle egy írás, az érdekesebb eredményeket pedig kiteszem majd a varjak-varosa.hu oldalra.

Hohó60 2012.04.18. 08:55:30

@Yoriyoshi Komatsuzaki:

Igazat adok Neked, nem megfelelően tárgyaltak.
De ha akkor hibáztak, és most mondjuk jól cselekszenek, akkor az előző hiba nem rontja le a mostani pozitívumot.

Hohó60 2012.04.18. 09:00:22

@Yoriyoshi Komatsuzaki:

Én sem akarlak elkesíreteni, de a Gyurcsány-Veres páros húzásának semmi köze sem volt a szabályokhoz. Hanem éppen a szabályok be nem tartásáról szólt, mint az köztudott. Trükkök százai..., nem csináltunk semmit..., majd megszakadtunk, hogy úgy tegyünk...

Zsiráfovics Zsiráf 2012.04.18. 10:30:58

@Hohó60: "De ha akkor hibáztak, és most mondjuk jól cselekszenek, akkor az előző hiba nem rontja le a mostani pozitívumot. "
Ha ezt úgy teszik, hogy közben nyomorba taszítják a lakosság 80%-át, azok megkérdezése nélkül, akkor igenis rontja.

Zsiráfovics Zsiráf 2012.04.18. 10:33:30

@Hohó60: "Én sem akarlak elkesíreteni, de a Gyurcsány-Veres páros húzásának semmi köze sem volt a szabályokhoz."
Ez hogyan is kapcsolódik a témához?

Melchi Zadok 2012.04.19. 17:55:57

@Hohó60: ok, majd lassan jövök fel.
süti beállítások módosítása