morgás joga 6.jpgBrüsszel
már eddig is nemtetszését fejezte ki az Erzsébet-utalvány nyíltan diszkriminatív rendszere ellen, ám a kormányt ilyen apróság nem rettenti el, ígyhát április közepéig kell megvizsgálnia Réthelyi Miklós miniszternek, hogyan fizethető ki pénzbeli ellátás helyett utalványban több szociális juttatás, így például a családi pótlék, a lakásfenntartási támogatás, a rendszeres szociális segély és az átmeneti segély. A NEFMI eredményére épülve Navracsics Tibor miniszter fogja kidolgozni a szociális juttatások utalvánnyal való kifizetésének lehetséges területeit, hogy azok felhasználása célhoz kötött legyen, valamint cselekvési és ütemtervet kell készítenie az Erzsébet-utalvány bővítésének formáiról, a bevezetés és a működtetés költségeiről.

A CBA, Coop, Reál és az Arzenál  már tavaly év végén aláírták a szerződéseket az utalvány elfogadására. A nyílt protekcionizmust mutatja, hogy a magyar láncokkal a kormány három százalékos elfogadói jutalékban állapodott meg, míg eredetileg a külföldieknek ennek dupláját, hat százalékot ajánlottak. Kujbus Tibor, a Reál Hungária Élelmiszer Kft. ügyvezető igazgatója szerint ez teljesen jogos: a magyar kereskedők húsz éven át versenyhátrányban voltak a multikkal szemben, ezért "helyes döntés, hogy az Erzsébet-utalvány profitja magyar kézben marad."

A kör azonban lassan bővül, a multik is megvetik lábukat a piacon, április 15-től a Tesco  áruházlánc üzleteiben is lehet az utalvánnyal fizetni, a jutalék mértékéről a közleményben információ nem szerepel.

 

  • Erzsébet utalvány logo.pngKérdés, vajon mennyibe fog kerülni az adófizetőknek, ha a különböző szociális juttatásokat becsatornázzák az Erzsébet utalványba? Mennyi lesz az adminisztrációs költsége és ebből mennyi lesz a minisztérium, a kormányhivatalok és az önkormányzatok terhe? Milyen arányban lesz elektronikus (papír-kímélő), és mennyi lesz a papír alapú? A juttatást kapó eldöntheti, hogy például a családi pótlékot elektronikusan kéri, vagy akár akarja, akár nem, papír alapon kapja meg?

 

  • Mennyi lesz az összjutalék, ami visszakerül az államhoz? Ez fedezni fogja a nyomtatási, elosztási, ellenőrzési, stb. költségeket? Mennyire biztonságos (nehezen hamisítható) az utalvány, számolnak az ebből eredő kockázattal, forintosították azt? A szervezett bűnözés vajon mennyi idő alatt áll rá a nagyüzemi hamisításra, ha a családi pótlék miatt havonta drasztikus mértékben megnő a kibocsátás volumene?

 

  • És ki fogja ellenőrizni, tényleg élelmiszert vesznek csak rajta, ki bogarássza majd át a nyugtákat a kis közértekben? A NAV adóellenőrei végeznek majd kártyás próbavásárlásokat és lesz büntetés, ha a pénztáros képes, és az élelmiszerek közé beblokkol egy csomag papírzsebkendőt is?

 

  • Hogy veszik át az érdekeltek az étkezési jegyeket? Minden hónapban el kell battyogni a postára, vagy a munkáltatónak kell bíbelődni a kiosztásukkal? Ha az előbbi, hogyan oldják meg a plusz munkaerőt és azt, hogy a borítékban utazás közben ne sérüljenek meg vagy tűnjenek el az utalványok? Mennyibe fog kerülni az, hogy a postánál visszakövethetően regisztrálják és biztosítsák az értékes küldeményeket?

 

  • Hogyan veszik fel a harcot az utalványnepperekkel? Mi lesz azokkal, akik villany-számlatartozás vagy törlesztőrészlet miatt arra kényszerülnek, hogy áron alul váltsák be utalványaikat a jegyüzéreknél?

 

  • Az utalványok sorszámát ki tartja nyilván, és vajon mily módon kötelezhetőek az elfogadóhelyek, hogy napra készek legyenek a letiltott sorszámok tekintetében? Ha mégis elfogadnak lopott, jegyüzéres vagy hamisított kártyákat, ki viseli a kárt és kinek kell bizonyítani a szándékosságot?

 

  • Amennyiben a munkáltatókra hárul a munkavállalókhoz juttatás feladata, ellentételezik a személyi és tárgyi költségeiket (igénylés, biztonságos tárolás, szétosztás, nyilvántartás, lejelentés, stb.), vagy csak rajtuk marad, mint szamáron a fül, oldják meg, ahogy akarják? És aki közvetlenül kapja a családi pótlékot, szociális segélyt az államtól vagy az önkormánmyzattól, az havonta besétálhat egy erre kialakított irodába, sorban állhat, természetesen csak szigorúan ügyfélszolgálati (munka)időben?

élelmiszer.jpg

  • Vajon nem lesz-e megalázó sokak számára, hogy havonta tolakodjanak, sorszámozzanak valamelyik kormányhivatal-nyúlványban, esetleg az önkormányzatoknál? És ezekben az intézményekben mekkora apparátust kell működtetni ahhoz, hogy a szétosztás emberi körülmények között történjen? Télen ne nagykabátban kelljen beállni a folyosón kígyózó sorba, nyáron pedig ne ájuljanak el az emberek a levegőtlen,  fülledt helyiségekben, a babakocsis közlekedés pedig ne jelentsen egyben túlélési gyakorlatot is? És mi lesz azokkal, akik nem tudják megoldani, hogy ügyfélszolgálati időben eljussanak egy ilyen irodába? Ki fizeti ki a kieső munkaidőt? Lehet meghatalmazást adni majd az utalványok felvételére rokonnak, ismerősnek? Ha igen, ki fogja ellenőrizni a meghatalmazások eredetiségét? És vajon mennyi idő alatt alakullmajd ki a sorban álló biznisz (mint régebben a cégbíróságon), új "munkahelyeket" teremtve?

 

  • Később is csak hideg-meleg étkezési utalványként használható fel majd az Erzsébet kártya? Ki fogja azt ellenőrizni, hogy a Tesco-ban a kosár csak élelmiszereket tartalmazzon? Az alkohol, üdítő, stb. élelmiszer ebben az esetben? Beleszól a kormány, mit egyen a családi pótlékos család, vagy lehet olyan termékeket is venni, amelyek chipsadó alá esnek, hivatalosan is egészségtelennek nyilvánítva? A pénztáros feladata lesz szétválogatni, mit lehet és mit nem, ő veszekszik majd az értetlenkedő vásárlókkal meg a sorban mögöttük morgolódókkal? 

gyerek-menü.jpg

  • Vajon milyen ideológiai alapon lehet megmagyarázni a szülőknek, hogy az eddig szabadon elkölthető családi pótlékot ezentúl csak élelmiszer vásárlásra használhatják fel? Egy gyerek neveléséhez nem kell vegyiárú (szappan, mosópor, fogkrém), pelenka, ruha, cipő, iskolatáska, gyógyszer? Lehet az óvodai,  iskolai közétkeztetését Erzsébet-utalványban fizetni, esetleg a gyerekek vihetik magukkal osztálykirándulásra az előre megrendelt ebéd számlájának kiegyenlítésére?

 

  • Várhatóak-e további megszorítások, például a luxus élelmiszerek területén? Lehet szociális segélyből kaviárt, drága francia sajtot, prémium márkás teát, szezonon kívül epret venni?

 

Ha mindez véglegesen nem tetszik majd Brüsszelnek, mennyibe kerül majd a visszaállás az eredeti rendszerre? Mi lesz a fel nem használt kártyákkal?

És nem utolsó sorban, ki fogja fizetni az uniós büntetést? Az, aki a brüsszeli fejcsóválás ellenére erőltette a bővítést vagy beáll az állampolgárok Alaptörvényben rögzített készfizető kezessége, és az összes adófizető együttesen állhatja a számlát?

 


Csatlakozz a Facebook csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr374364661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sörtelen 2012.04.05. 11:28:50

* Hogyan veszik fel a harcot az utalványnepperekkel? Mi lesz azokkal, akik villany-számlatartozás vagy törlesztőrészlet miatt arra kényszerülnek, hogy áron alul váltsák be utalványaikat a jegyüzéreknél?

Na, szerintem ettől hányadék az egész szisztéma.

És nem utolsó sorban, ki fogja fizetni az uniós büntetést? Az, aki a brüsszeli fejcsóválás ellenére erőltette a bővítést vagy beáll az állampolgárok Alaptörvényben rögzített készfizető kezessége, és az összes adófizető együttesen állhatja a számlát?

Elkéstél pajti, orbán már rég törvényben rögzítette, hogy ha bármely baromsága miatt idevág az EU, akkor jogosult módosítani a költségvetési és adótörvényeket.
Szép új világ.
süti beállítások módosítása