morgás joga 6.jpgA kormány kultúrában nem azt teszi, amire a szavazók felhatalmazták. És ebben az esetben nincs olyan egyszerű kibúvó, "válság", a "nemzetközi helyzet fokozódik" -  a Fidesz a kultúra területén olyan valamit valósít meg, amit egy másik párt programja tartalmazott. Oké, most mondhatják, annak idején a választások során a Nemzeti ügyek politikája műben egy szót sem ejtettek a kultúráról - és valljuk be, a szavazók nagy többsége nem is hiányolta ezeket a sorokat. Aztán a választások után a Fidesz nekiállt megvalósítani nem a saját, nyolc év alatt kitalált kultúrpolitikáját, hanem a Jobbik kultúrjövőjét - bevallva ezzel, valójában sem a KDNP-nek, sem a Fidesznek nincs ellenére a Jobbik által preferált szemlélet. Sőt, világszemléletük és szimbolikus kormányzásuk szerves része a kultur-nagykoalíció.

Más kérdés, ha az a bizonyos kétharmadnak a Jobbik programja tetszett volna, akkor valószínűleg arra is szavaztak volna és most nem Orbán Viktornak hívnák a miniszterelnököt. A Fidesz a következő választás során elszámolhat táborának, miért nincs saját arca és elképzelése a témában, a Jobbik meg erősen gondolkodhat, a milyen új kultúr-öltetekkel áll elő, ha már ellenzékben minden vágya megvalósult, kultur-orientált szavazói bázisának igényeit pedig maradéktalanul kielégítette a Fidesz.

Milyen célokért küzdött a Jobbik?

  • a kultúra szerves része legyen a nemzeti büszkeség, a családi élet és az egészséges, környezettudatos életmód népszerűsítése. Az óhaj papírformát öltött, Hoffmann Rózsa NAT-ja már tartalmazza is ezeket a követelményeket. (lásd Hazafiasságból jeles, Csak semmi szexet kérem)
  • a Jobbik deklarált álma volt a Károlyi-szobor deportálása (megtörtént), ahogy a Roosevelt tér is megkapta gróf Széchenyi István nevét.
  • a Jobbik választási programjának eleme volt a „negatív történelmi személyekhez vagy korokhoz kapcsolódó köztéri elnevezések általános megszüntetetése, szobraik eltávolítása a megfelelő helyre” - a tér- és utca átkeresztelési láz folyamatos, szobrok jönnek-mennek, akár akarják a helybéliek, akár nem, sok közük nincs hozzá, ahogy a Kossuth tér Horthy-korszakos átalakításához sem. Budapesten Tarlós különösen aktív e témában, csak győzzenek új okmányokat csináltatni és a módosításokat minden nyilvántartásban átvezettetni például azok, akik a Széll Kálmán (Moszkva) téren laknak. Akinek pedig nem tetszett az új névadási láz, vagy épp magyartalannak tartotta az új elnevezést, hát búcsút mondhatott még az állásának is.

A Jobbik zászlajára tűzte: „Horthy Miklós, Wass Albert, Teleki Pál, Prohászka Ottokár, Tormay Cécile, Hamvas Béla és más méltatlanul elfeledett nagyjaink emlékére országos köztéri szoborállítási program beindítása a civil szféra bevonásával” – a vágyálmot a Fidesz épp most nyomja le a torkunkon, az sem érdekes, ha ebből nemzetközi konfliktus születik. A "más" elfeledettek közül nemcsak előkerült, hanem még a NAT-ba is bekerült a Szálasi-hívő Nyirő József, akinek az újratemetése helyetti emlékünnepségen részt vett Kövér László és Szőcs Géza is. Igaz, a fenti listából Tormay Cécile rehabilitálása és újrafelfuttatása egyelőre megtorpant egy apró malőr után, mivel kiderült, önmagát ugyan fasisztának vallotta, és az antiszemitizmusát sem titkolta, viszont leszbikus volt, így ez utóbbi miatt a NAT-ba sem került bele. Azért teljesen ő sem maradt ki a kultúr-hullámból, kapott több szobrot is. (Vajon meg tudja bárki is mondani, hány szobor, emléktábla, kopjafa, stb. van lakóhelye környékén és kinek a tiszteletére állították? A hivatásos városvédők ne válaszoljanak ...)

 

Az, hogy a Fidesz igazolhatóan másik párt kulturális programját valósítja meg, két dolgot jelenthet:

  • a Jobbiké már készen volt, nem kellett rajta gondolkodni csak végrehajtani. Hasonló eset történt a NAT-nál, ahol az 1978-as alaptanterv gondolatai köszöntek vissza.
  • valójában nincs is nagy különbség a két párt között ezen a területen - csak az egyik hallgatásával próbált európaibb lenni, tettekben viszont mind a kettő a szélsőjobb kultúráramlatok és tradíciók híve. És mindezt még a Nemzeti Alaptantervbe is beilleszti, egész generációkat terelve a szélsőséges ideológiák felé. A felszín alatti nagykoalíció pedig elővetíti az egyik szóba jöhető taktikát, amit a Fidesz a következő választások megnyerése érdekében alkalmazni fog.

 

Hoffmann Rózsa és a kulturális kormányzat azonban felkötheti a gatyáját, ha hosszabb távon szeretné a mai fiatalokat Wass Albertre vagy épp Nyírő Józsefre szoktatni. Hogy miért? Mert a mai fiatalok nem olvasnak, az iskolai kötelező irodalom pedig egy szükséges rossz, aminek az elemzését meg kell keresni neten. És tegyük a szívünkre a kezünket, vajon annak idején Szophoklész Antigone-jának elolvasása után rohantunk a könyvtárba újabb görög drámákat kikölcsönözni? És vajon hány olyan honfitársunk van, aki a Légy jó mindhalálig után Móricz-műveket keresett, vagy Goethe rajongó lett? Vajon Nyirő Józsefnek, mint Hitler-rajongónak és nyilas újság főszerkesztőjének nagyobb sikere lesz, csak azért, mert a NAT szerint a fiatalok jellemépülését és a nemzeti tudásminimumot szolgálja? És vajon az iskolából már kikerültek vajon megveszik és olvassák az új kultúrpolitika szerint kiváló könyveket?

Egy 2010-es felmérés szerint a teljes népesség szabadidejének kb. 4%-át tölti olvasással, ez a szám még a kultúr-érzékenyek körében sem éri el a 10%-ot.  

Tevékenységek heti szinten való megoszlásaTévénézésRádióhallgatásInternetezésNyomtatott sajtótermék olvasásKönyvolvasásSportolásEgyébTotálKultúra orientált városiKultúra orientált vidékiSzórakozni vágyó'Kötögetőnagymama'Deprimált0 %20 %40 %60 %80 %100 %
forrás: index.hu

A helyzetet még kétségbeejtőbb, ha a könyvolvasási intenzitást nézzük - a lakosságnak kb. 40%-a az, aki negyedévente legalább egy könyvön átrágja magát (és ebbe a számba a diákok is beletartoznak),több, mint 50% pedig az utóbbi egy évben egyetlen egy könyvet sem olvasott el. És ha a könyvesboltok slágerlistáit nézzük, igen kicsi az esélye, hogy az az egy könyv a Fidesz-kurzus által favorizált szerzőé legyen, sokkal esélyesebb egy-egy romantikus, krimi vagy vámpíros könyv arra, hogy az éjjeli szekrényre vagy a strandtáskába kerüljön.

Kérdés, a legújabb felülről vezényelt ízlés- és kultúrirányzat mennyire lesz tartós hazánkban és amíg működik, mennyibe kerül és milyen károkat okoz. A magyar nép sokat tapasztalt az elmúlt egy évszázadban - a Horthy-korszakot ugyanúgy túlélte mint a Rákosi-rezsimet. Azért, mert  egykor kötelező volt a marxista irodalom, túl mély nyomot nem sok emberben hagyott, ahogy Gergely Márta Gyárváros előre! könyvét sem olvasgatják ma már túl sokan. A rezisztenciát tovább növeli, hogy jelentősen megváltoztak az olvasási szokások - először jött a televízió, aztán az internet mint versenytárs és tudomásul kell vennünk, kiütéssel győztek. Ráadásul a tévében sem a Jókai vagy Molnár Ferenc adaptációk tarolnak, sokkal inkább a túlélő show-k és megasztárok. Vajon a Fidesz tuti-megmondó politikája ezt módosítja? Kicsi az esélye. Ahogy annak is, hogy a vámpír-romantika vagy thriller-rajongók átállnak Wass Albert rajongói táborába. Viszont azok, akik valamilyen szinten is hajlamosak a szélsőséges nézetekre, kiváló igazolást nyernek antiszemitizmusukra,  rasszizmusukra, sovinizmusukra, sőt, akár a fasiszta ideológiákhoz is. 

A nemzetközi viták idővel bizonyosan elcsitulnak, a szobrok, átalakított terek valószínűleg még sokáig megmaradnak, egy szimbolikus kormányzás mementójaként. Valamint annak, milyen sok közpénzt lehet feleslegesen a válság közepette elkölteni, cifra nyomorúságunkra.

Vajon a mai hivatalos kultúrpolitika megálmodói és gyártói hogyan szerepelnének egy ad hoc "Ki tud többet" versenyen az általuk favorizált szerzők témában? Guglizni tilos, eredményt lehet tippelni.

forrás: http://fn.hir24.hu/itthon/2012/06/27/a-jobbik-programjabol-dolgozik-a-fidesz/

Csatlakozz a Facebook csoportunkhoz!



A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr784616682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anti Anyag (törölt) 2012.06.28. 18:17:39

Még szerencse, különben a fidesz szavazók 3/4-e a Jobbikra szavazna.

Azért ne gondoljuk már azt, hogy pld. Nyírő sokkal többeket zavar mint pár presszóban üldögélő ballibsit, vagy akár azt, hogy azzal, hogy Kövér keményen odamond a románoknak, menekülnek a Fideszből.

Egyébként is, kb. félévente kifakad valami magyargyűlölő zsidó tag és ez gondoskodik arról, hogy inkább hatszáz Horthy szobor, mint ezek.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2012.06.28. 18:40:22

Valóban van annak egy bája, ahogyan a kormány arról papol, hogy a zsidókat megvédi, de közben lelkes antiszemitáknak állít emléket. Szerintem ebben benne van, hogy a Fidesz alapvetően nem egy konkrét ideológia, hanem egy vezér személyen és nómenklatúrája köré épül, olyan köröket, mint Wittner Mária vagy Bayer Zsolt, könnyen meg lehet nyerni egy kis 30s évek romantikával. A különféle politikai nemzet irredenta törekvések és a Fidesz komplett nemzetpolitizálása vehető egy új kultusz kiépítésére tett kísérletnek, hogy elkülönítsék magukat az elmúlt húsz évtől és véglegesen szakítsanak a korábbi demokratikus berendezkedéssel, annak látszatát megőrizve.

Pirx p. 2012.06.28. 20:52:13

Te magad mondod, hogy senkin nem fog mély nyomot hagyni, ha Nyírő Józsefet, vagy Wass Albertet kell olvasnia vagy bármi mást. Meg senki nem olvas semmit. Akkor most minek kerítesz ennek akkora feneket?

Másrészt a kötelező irodalom és a középiskolás történem oktatás mindig kor (kormány) függő volt. Valamit tanítani kell. Aztán, mivel (alapvetően) demokrácia van, majd mindenki megy a maga feje után.

Valójában a Fidesz a Jobbik vitorláiból akarja kivenni a szelet ezekkel a lépésekkel. (Nekem van jó pár jobbikos ismerősöm, és tapasztalataim szerint erősen reflektálnak a szimbolikus témákra.)

Pszt! 2012.06.28. 21:43:29

Mindegy, hogy fideszes vagy jobbikos a náci, partizánjaink levadásszák őket! :)

harpagon 2012.06.28. 22:09:06

És miközben a huszadrangú író csekély írói kvalitásáról és még csekélyebb morális értékeiről vitatkoztok, pártunk és kormányunk feláldozza a teljes magyarországi kulturális örökséget Mammon oltárán! Lásd régészeti törvény módosítás, lásd múzeumok helyzete, lásd az új műemléki törvényt!
Szegény jobbikosok! Eddig már nem látnak el. Majd a Mátyás templom helyén álló plázában kivetítőn nézik Koltay új Wass adaptációját Eperjes főszereplésével. És mindez naggyon magyar lesz...
Pfff!

Lófasz Hadnagy - A Magyar Köztársaság Állampolgára 2012.06.28. 22:09:33

Az erőszakkal, felülről vezérelt kultúrpolitika sosem működik tartósan. A Kádár-rendszerben ugyan kurvára tiltott listán szerepelt pl. a Rolling Stones, vagy bármilyen "romlott nyugati csökevény", azért csak-csak bekerültek a bakelitek, át az akkor még létező vasfüggönyön keresztül.

Most a kis hülyék körében egyfajta lázadás a csíkos lengetése, a zsidózás, a tarsolylemezezés, kb. mint a hetvenes évek brit fiataljai körében a punkság. Aztán szépen-lassan, ahogy megérnek, rájönnek, hogy a mocskosmulti cégnél melózni kurvára megéri, mert ott keres jól a gyereknek meg ugye enni kell adni, a kocsit tankolni kell, stb.
süti beállítások módosítása