véleménynyilvánítási szabadság6 (1).png

Ha igazából érdekli a kormányt és személyesen Orbán Viktort, mi is foglalkoztatja a mai fiatalokat, nem kell kimenniük közéjük - elég csak a Facebookra vagy a youtube-ra kattintani. Oké, a feltöltött videók többsége valószínűleg nem a spéci romkocsmába hívott, garantáltan lojális fiatalok által feltöltött szösszenet, de valószínűleg többet tudnának meg a két-három perces üzenetekből, mint a százmilliókba kerülő nemzeti konzultációk során. (akit érdekelnek azok, akik ily módon gyakorolják a morgás jogát:  Üzenj te is! nevet viselő Facebook-oldal)

Eközben a kormány sem tétlenkedik, újabb lépéseket tett annak érdekében, hogy a külföldre szakadt fiatalokat visszacsalogassa - a Gyere Haza Alapítvány az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) támogatásával Karrier Pontot indít útjára. A cél, hogy ingyenesen praktikus információkkal, karrier-tanácsadással és erkölcsi támogatással lássa el azokat a magyar fiatalokat, akik szeretnének hazatérni Magyarországra.  Ráadásul az alapítvány célja hogy nemcsak fiatalokat, hanem magyar családokat is segítsenek a hazatérésben, sikerüket pedig az is mutatja, már három olyan család van, amely a Gyere Haza Alapítványnak köszönhetően tért vissza Magyarországra.

És mit szeretne a kormány? Téglásy Kristóf, az Emmi ifjúságügyi főosztályvezetője szerint az lenne a legjobb, ha mindenki a szülőföldjén tudna boldogulni, aki pedig elment külföldre tapasztalatot szerezni vagy tanulni, az hazajönne, Magyarországért is dolgozna, itt megtalálva a boldogulását. Ennek érdekében online és személyes tanácsadás is van, a tanácsadók a magyar munkaerő-piacról adnak információt, segítenek az álláskeresési technikák elsajátításában, munkajogi kérdésekben, tájékoztatnak a lakhatásról, a szociális juttatásokról, valamint az egyéni vállalkozás indításának feltételeiről.

"Téglásy Kristóf hangsúlyozta: a kormány minden segítséget megad, hogy megteremtse a fiatalok jól-létét. A Nemzeti Ifjúsági Stratégia 2012-2013-as célkitűzései közül példaként említette a munka és magánélet összeegyeztetésének elősegítését, a pályaorientációs szolgáltatások fejlesztését, a Start programmal a 25 év alattiak foglalkoztatásának előmozdítását. Hangsúlyozta, hogy elő kell segíteni a határon túli magyar fiatalok boldogulását is. Jelezte, hogy a kormány támogatja a munkatapasztalat megszerzését is, valamint a 18 és 35 év közöttiek vállalkozását." (hir24.hu)

Igen ám, de éppen Orbán Viktor mondta annak idején: "ne figyeljenek oda arra, amit mondok, egyetlen dologra figyeljenek, amit csinálok" - és vajon ki hibáztatható azért, mert komolyan vette ezt a kijelentést, Téglásy Kristófét meg nem annyira?

Nem is lenne baj Téglásy látványos bejelentésével, ha a kormány tettei nem épp az ellenkezőjéről árulkodnának:  Selmeczi Gabriella szerint a közmunka jó példa a fiataloknak (igazi XXI. századi magyar karrierterv a "jól-léthez"), a felsőoktatás "reformja" pedig soha nem látott elvándorlást eredményez a kiemelkedően tehetséges érettségiző fiatalok körében:

Az idén érettségizők körülbelül harmada jelentkezik külföldi egyetemre, ez nagyjából megfelel a tavalyi aránynak. Korábban évente körülbelül négy-öt diák döntött így” – mondta Horn György, az Alternatív Közgazdasági Gimnázium pedagógiai vezetője. A Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Gimnázium végzősei közül minden negyedik jelölt meg külföldi egyetemet is, míg a nemzetköziérettségi-programba már évekkel ezelőtt bekapcsolódott Karinthy Frigyes Gimnáziumban 131 végzős közül 43-an jelentkeztek külföldi felsőoktatási intézménybe – igaz, ezt az érettségi bizonyítványt száznegyvenegy országban ismerik el, az Oxford és a Harvard például felvételiként fogadja el." (fn.hir24.hu)

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy  több országban ugyanis olcsóbban lehet tanulni, mint itthon, illetve az is, hogy az egyetemek kénytelenek 30-40%-kal csökkenteni a hallgatók szociális támogatását, így például a forráselvonás miatt az ELTE már nem tudja támogatni azokat a diákokat, akik rászorulók ugyan, de nem fogyatékkal élők, tartós betegek, nagycsaládosok vagy árvák és azok sem számíthatnak anyagi segítségre, akik valamilyen váratlan esemény, például valamelyik szülő munkahelyének elvesztése miatt nem tudják finanszírozni tanulmányaikat.

 

A fiatalok munkanélküliségi adatai sem biztatóak:

"A munkanélküliek 18,5%-a a munkaerőpiacon csak kis létszámban jelenlévő 15–24 éves korosztályból került ki. A korcsoport 28,4%-os munkanélküliségi rátája 1,3 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál. A 25–54 évesek, azaz az ún. legjobb munkavállalási korúak munkanélküliségi rátája 10,3%-os, ami 0,2 százalékpontos növekedésnek felelt meg." (Munkanélküliség, 2012. november–2013. január, ksh.hu)

Matolcsy György januárban arról írt a Heti Válaszban, hogy "legalább egymillió városlakónk hiányzik itthon, miközben London, néhány német és osztrák város csaknem félmillió magyart vonzott az elmúlt évtizedben" - véleménye szerint a kivándorlók csak dinamikusan fejlődő városokba jönnek vissza. Erről mondjuk Téglásy nem beszélt - ők ebbe a recesszióval és munkanélküliséggel sújtott országba csalogatnák vissza a fiatalokat, oda, ahonnan - egy felmérés szerint minden második magyar fiatal hosszabb vagy rövidebb időre kivándorolna. És a többségük nem kalandvágyból, hanem kényszerből. 

Igaz, a minisztérium a maga módján harcol a fiatalok itt maradásáért - a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium tavaly ősszel még filmet is készíttetett, bár láthatóan nem azokról és nem azoknak, akiket ténylegesen is érint a munkanélküliség illetve a pénztelenség:

De tényleg ez az új nemzedék, amit a minisztérium sugall? Lehet, hogy épp azért mennek el a fiatalok, hogy legyen esélyük egy olyan életformára, amit a film bemutat, mégha csak a röpke nyári szabadságok idejére is? 

Kérdés, ha a minisztérium szerint ilyen a fiatalok világa, akkor egy Karrier Pont hazasegíti majd a reménytelenség, kilátástalanság miatt elvándorlókat? Nem inkább azt kellene megakadályozni, hogy elmenjenek? És vajon mennyibe kerül az adófizetőknek az alapítvány működtetése meg az, hogy három családot már sikerült hazatelepíteni, miközben vagy ötszázezren mentek el? És vajon a visszatérők mennyi idő után fogják újra elhagyni az országot mert rájönnek, valójában semmi sem változott, sőt, az elhúzódó válság miatt még rosszabb lett a helyzet?

És ha azt hisszük, a fiatalok elvándorlása csak a szüleik gondja (ebben szolidáris velük miniszterelnökünk is), ennél nagyobbat nem is tévedhetnénk - nem kell mást tennünk, mint másik uniós országra tekintenünk:

"(...) két forgatókönyv van a fiatalok elvándorlása kapcsán, a lengyel és a bolgár. A lengyel fiatalok kimentek, kimennek pénzt keresni, aztán visszatérnek a szülőföldjükre, és ott élik le az életüket. A bolgár modell viszont azt mutatja, hogy a politikai, kulturális, társadalmi viszonyok annyira leromlottak az anyaországban, hogy nem mennek haza az emigránsok, nem bírják a butaságot, a korrupciót, a koszt." (Setényi János, fn.hir24.hu)

A legnagyobb kérdés azonban az, ha a fiatalok és a középkorúak nagy része kivándorol és hazánk a közszolgák, a nyugdíjasok meg a politikusok szellemországa lesz, ki fogja finanszírozni a költségvetést? Miből épülnek majd a presztizsberuházások, miből adnak 13. havi nyugdíjat kampánycéllal? Egy vigasztaló dolog lesz: egyre kevesebbet kell majd költeni felsőoktatásra, különösen a minőségi részére, hiszen lassan nemcsak dolgozni, de tanulni vágyó fiatal sem marad itthon -

"ha kiürül az ország, véget ér egy ábránd,

 az utolsó legyen szíves oltsa el a lámpát"

(Hétköznapi Csalódások: Minden idekötne, de).

Előzmények:

Nem fiataloknak való vidék

A Fidesz fiataloknak szóló karriertervének csúcsa a közmunka?

Reklámfilm az új nemzedéknek az új nemzedékről

Akkor mi mi vagyunk, marhák?

Kormányprogram csak fiataloknak

Orbán Viktort mélyen érinti

Ha tetszett és szívesen olvasnál még több morgást, tematikus tartalomjegyzék itt.

Amennyiben tetszett, várunk Facebook-csoportunkban!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr685150112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alekiborg 2013.03.21. 14:44:41

en meg iden megyek.. diplomaval, magabiztos tudassal tobb nyelven is, IT szektorbol

termeszetesen jon velem a hasonlo kepessegekkel rendelkezo baratnom is, hazajovetelt nem tervezunk :)

I_Isti 2013.03.21. 14:57:29

Két dolog lehetséges: vagy győz a fidesz '14-ben, és akkor az egyetlen túlélési lehetőség a normális emberek számára a menekülés, vagy pedig nem győz, ebben az esetben sajnos a polgárháború miatt kell menekülni, amit kirobbantanak.

Persze, komolyan azt hiszi valaki, hogy a rezsicsökkentés ki fog tartani éveken keresztül? Miért gondolja bárki, hogy a fideszállam által üzemeltetett bármi jobban fog működni, mint a
- nyugdíjvagyon megvédése,
- adósságcsökkentés (soha nem volt ilyen magas az államadósság, mióta csökkentik)
- a katasztrófavédelem (mindenesetre jól megvédték a katasztrófát, pedig csak néhány centi hóról volt szó.)
- az állami mobilszolgáltató
- a nyugdíjszámlák
- az eútdíjfizetés
- felcsúti fociakadémia(került ki onnan egyetlen egy nemzetközi hírű focista?)
- mol vásárlás - azóta csökkent az részvényárfolyam, úgyhogy az adófizetők megszívták
- eon vásárlás bukta
- klebersberg intézményfenntartó izé - örüljenek a tanárok hogy egyáltalán kaptak fizetést
- és a többi...

Le_Penseur 2013.03.21. 15:23:37

"A cél, hogy ingyenesen praktikus információkkal, karrier-tanácsadással és erkölcsi támogatással lássa el azokat a magyar fiatalokat, akik szeretnének hazatérni Magyarországra."

Aki kiment valószínűleg rendelkezik itthoni rokonnal, baráttal akik informálni tudják a hazai állapotokról. Lehet, hogy a lakbér és a kaja kifizetésén felül még internetet is eléri valamilyen formában, tehát az ingyenes tájékozódás kipipálva.

A karrier tanácsadás fontos dolog, de attól még nem lesz normális munkahelye, hogy valaki okos karriertanácsokat oszt meg vele.

Az erkölcsi támogatás szintén amolyan nesze semmi fogd meg jól szöveg.

Nem csupán a pénz, ami miatt kimennek az emberek külföldre dolgozni! Bár valószínűleg a pénz a fő motiváló erő a többségnél, de a bizonytalanság, reménytelenség, kilátástalanság szintén szerepet játszik.

"az lenne a legjobb, ha mindenki a szülőföldjén tudna boldogulni, aki pedig elment külföldre tapasztalatot szerezni vagy tanulni, az hazajönne, Magyarországért is dolgozna, itt megtalálva a boldogulását"
Ezzel viszont maximálisan egyet értek!
Tessenek szívesek lenni úgy kormányozni, hogy mindenki boldogulni tudjon itthon és ne kelljen itt hagynia a családját, a gyökereit a normálisabb élet reményében!

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2013.03.21. 21:54:45

@I_Isti:
"Két dolog lehetséges: vagy győz a fidesz '14-ben, és akkor az egyetlen túlélési lehetőség a normális emberek számára a menekülés, vagy pedig nem győz, ebben az esetben sajnos a polgárháború miatt kell menekülni, amit kirobbantanak. "

Sokan gondoljuk igy...

Amadeus62 2013.03.21. 21:59:15

Szerintem ha valaki csak mosogat Londonban, vagy takarít Berlinben már megéri kint lenniük mintha itthon lennének. Persze majd fütyül egyet a kormány, beficcent egy jól hangzó propaganda kamuszöveget és özönleni fognak haza az emberek. Nyilván...

Azbej Tristan · http://kerdem.blog.hu/ 2013.03.21. 22:03:18

A www.gyerehaza.org hon lapunkon nem propaganda szöveget kínálunk, hanem hathatós és hasznos munkaügyi, munkajogi és karrier tanácsadást. Tanácsadóinkhoz a hazatérni vágyók a következő témákban fordulhatnak:

- Információk a hazai munkaerő-piaciról
Munkaadók, bérek, foglalkoztatási formák

- Álláskeresési technikák
Állásinformációs források, önéletrajz-írási tanácsadás, próbainterjúztatás

- Munkajogi kérdések
Munkaszerződés tartalmi kritériumai, jogok és kötelezettségek

- Lakhatás, szociális juttatások
Pályázati lehetőségek, okiratok és bizonyítványok honosításával kapcsolatos segítségnyújtás

- Egyéni vállalkozás indításának feltételei
Saját vállalkozás indításához szükséges információk, adózás

Azbej Tristan · http://kerdem.blog.hu/ 2013.03.21. 22:04:53

Eddig több száz hozzánk forduló fiatal munkaügyi kérdésére adtunk választ, sőt vannak olyanok, akiknek a sikeres itthoni újrakezdését mi tettük lehetővé: gyerehaza.org/itt_is_lehet

Azbej Tristan · http://kerdem.blog.hu/ 2013.03.21. 22:20:31

@balfaszcsaszar:

100+ ügyfél, három hazahozott család, ingyenes munkaügyi szolgáltatások.

Tények és tettek itt,
bulls*t ott.

Bocs, ezek ilyen makacs tények.

$pi$ 2013.03.21. 22:55:02

@Azbej Tristan: Jah, az jópofa, hogy olyanoknak akartok önéletreajzírási meg interjútanácsokat adni, akik külföldön találtak munkát és megbecsülést.

Lehet, hogy tudnak önéletrajzot írni...

Netuddki. 2013.03.21. 23:02:06

"erkölcsi támogatással lássa el azokat a magyar fiatalokat"

Na, itt röhögtem fel. Nem értenek ezek semmit, reménytelenek...

Netuddki. 2013.03.21. 23:07:28

@Le_Penseur: "Tessenek szívesek lenni úgy kormányozni, hogy mindenki boldogulni tudjon itthon"

Fideszből nem lesz szalonna. Már 2010 előtt megmondtam, vissza lehet keresni. Sajnos igazam lett.
Van még egy esély is, ha összefogunk aztán közös erővel először elzavarjuk ezt a megélhetési bandát, aztán újjáépítjük az országot...

diesel12 2013.03.21. 23:30:48

@Azbej Tristan:
2002 ota vagyok kulfoldon. Ne haragudjon de nekunk nem tanacsokra van szuksegunk. Telkem van Magyarorszagon de a helyzet annyira riaszto, hogy nem merek felepiteni egy hazat. Megis milyen tanacsot akarnak adni nekunk?

Karriertanacsadasra nem nagyon van szuksege kozulunk senkinek.Megis milyen probainterjut keszitenek veluk es mar ne is haragudjon de kik? Tobb eves tapasztalattal rendelkezo HR-esek, vagy kik? Oneleretrajzot irnak nekunk akik idegennyelven irtuk meg a magunket?
- Munkajogi kérdések
"Munkaszerződés tartalmi kritériumai, jogok és kötelezettségek"
:Tajekoztatjak a hazateroket arrol, hogy mennyire elonyos szamukra a kulfoldi probaido vs. hazai probaido? Vagy az indoklas nelkuli felmondas lehetosege a munkaltato reszerol?

Lakhatas, szocialis juttatas:
ppffffff, okes. Fiatalok lakasepitesi tamogatasa. Ausztria tartomanyonkent kb. 40-60 ezer euro, plusz valodi kamattamogatott hitel. Magyarorszagi kamattamogatasos hitel dragabb mint egy osztrak szemelyi kolcson.... Oke Ausztri nem feltetlenul mervado, de ha t a tobbi orszag sem feltetlenul biztosit rosszabb felteteleket. Csaladi potlek? Bolcsodei biztos!!! hely. Anyaknak reszmunkaidos allas sokkal konnyebben hozzaferheto.
Az egyetlen amihez nem tudok szolni az a vallalkozasok tamogatasa, de a fentiek fuggvenyeben aligha hiszem, hogy kedvezobb lehetne barmi bizonytalan magyar kormany kamuigeretevel alatamsztott rizsa, mint egy biztos allas, tervezheto, kiszamithato es a gyermekeink szamara is jovot biztosito kornyezet.
Ezek a tenyek, az meg a bulls..t amit On irt.
Mi kivetel nelkul szeretjuk a hazankat, de a valtozast nem egy informacios kozpont fogja megvaltoztatni, hanem a kiszamithato krnyezet, a turelmes tarsadalmi legkor, a kevesebb politika a mindennapokban, a berszinvonal lenyeges emelkedese. Oneletrajz-irasi tanacsok helyett ezekrol is irhatna par tenyt. Nem csak tervet es igeretet.

nincs_nick 2013.03.22. 00:59:58

@Azbej Tristan: 1000+ munkatárs, harminc kiköltözött család, sokszor pénzügyi támogatás a fogadó ország részéről (makeitgermany, stb.)

Tények és tettek ott,
bulls*t itt.

Bocs, ezek ilyen makacs tények. És ez csak két cégtől három év alatt, mind it/mérnök, 600-800eFt-os fizuval. Miről beszélünk????

ComLo 2013.03.22. 01:01:47

@Azbej Tristan:

Már ne is haragudj, de az összes eddigi Fidesz Troll közül, te vagy legfelháborítóbb, de ugyanakkor a leghülyébb, legnevetségesebb is akit valaha láttam.

Hát ember észnél vagy???

"Információk a hazai munkaerő-piaciról
Munkaadók, bérek, foglalkoztatási formák"

Mert aki kint dolgozik annak semmi információja nincs a hazai munkaerőpiacról?? HÁT EMBER Ő MÁR ELADTA (legalább egyszer) MAGÁT KÜLFÖLDÖN IS!!!
Komolyan azt hiszitek hogy neki ERRE SZÜKSÉGE VAN??? Milyen világban éltek ti??

- Álláskeresési technikák
Állásinformációs források, önéletrajz-írási tanácsadás, próbainterjúztatás
Isten verjen meg, kint DOLGOZÓ emberekről van szó!!! Aki után (ti is tudjátok mi is tudjuk akik kint vagyunk) általában 2 kézzel kapnak (kapnának) utánuk a hazai multik, mert nagyon sokat számít a nemzetközi tapasztalat. Olyan emberekről akik már interjúztak egy csomót! Mit akarsz nekik tanítani te isten barma?? Azt hiszed azért nem mert hazajönni mert fél hogy nem sikerülne az interjú??

Te komolyan hiszel ebben a pótcselekvésben, vagy csak nagyon jól megfizetnek?

ComLo 2013.03.22. 01:05:41

És bocsi a hangnemért, de ez nagyon kiverte a biztosítékot. Ennyire naív, és buta embert még tényleg nem láttam itt az index-en, mintha az összes negatív sztereotípiát, és emberi butaságot egybegyúrták volna. Mintha egy Matolcsy-ba oltott Selmeczi Gabriella írta volna.

Alaister Grand 2013.03.22. 01:23:41

Az is hülye, aki egyszer megtalálta kint a számítását, és mégis hazajön.
Ennek az országnak vége. Felszántani, sóval beszórni.

2013.03.22. 01:52:39

@ComLo: ennyi...copy paste mindenhova :)

rezsoatya (törölt) 2013.03.22. 02:07:17

Mar harom egesz csalad hazament? A tobb, mint felmillio kint elo magyarbol? Ez aztan nagy eredmeny!
@Alaister Grand: + meg 1!

lobster thermidor 2013.03.22. 03:12:05

Ócska propaganda, sok adóforintból.

rezsoatya (törölt) 2013.03.22. 06:13:17

@Azbej Tristan: "sikeres itthoni munkakezdes"... beleolvastam (csak mert mazochista vagyok :-) ) a "hazatertek" kamu izu "interjuiba"... kb. olyan, mint az "azert fogytam ettol az xy bogyotol 15 kilot" reklamok!
Egyik sem eletszeru, jol megirta valaki...
idezek: "2006-os választás azonban iszonytató volt számomra... (mikozben kint el nyugaton)...jelen pillanatban azonban jo iranyban megy az orszag" - Ezt a szanalmas propaganda szoveget Rakosi apank is megirigyelne, ha elne!

mkultra 2013.03.22. 06:31:47

10 érv Magyarország mellett:
5. Olcsóbb egészségügyi ellátás

Valóban nincsenek luxus körülmények a kórházainkban,

viszont az orvosok értenek a dolgukhoz, és egy vizsgálat nem kerül 100 dollárba.

Nem, csak ne halj meg, mire bejutsz a vizsgálatra, amire sokszor hónapokat kell várni.

10. A teljesítményt díjazó jövedelemadó

2011. január 1-től Magyarországon 16% a személyi jövödelemadó kulcsa.
Ez még európai uniós viszonylatban is alacsony adókulcs.

Igen, meg van egy 27%-os ÁFA kulcs is, ami még EU viszonylatban is pofátlanul magas.

Roppant felemelő érzés ezeket a baromságokat olvasni, miközben nap, mint nap azzal szembesülök, hogy nem találok munkát, nincs szükség rám az országban.

Ez az igazi szemellenzős narancsos propaganda.

Nem akarok tippeket adni, de a rezsicsökkentést még bele sem írták... Bár jó lenne egy olyan összehasonlító táblázattal is, ami megmutatná, hogy mennyi munkával keresi meg a rezsire valót egy magyar átlagmelós vagy egy osztrák, egy német, egy angol...

nincs1itt 2013.03.22. 06:58:55

@Azbej Tristan: Magad írtad, hogy több ezren hajtottak el a halál faxára a gyerehaza honlapon, 100+ megkeresés, nem gondolod, hogy vicces, ha 500.000-en mentek el?? 3 egész család??? Na, ne baszd, vinnyogva röhögök, legalább hazudni tanulnátok meg végre. Na figyelj, nyomorultkám, ha tudtok fizetni annyit, amennyit én keresek, akkor gondolkodom, de 20 évig kérem, előre! a biztosítékot, hogy lesz munkám a fizetésem pedig változatlan lesz!!!

egysmás 2013.03.22. 07:05:03

Azok a fiatalok nem külföldre szakadtak, hanem itthon voltak szakadtak és elmentek egy egy másik országba élni!

dogoljmeg 2013.03.22. 07:26:03

Vicc, kulfoldon eltem egy evet, de hazamentem , ami otthon van, az iszonyu 5, 6 evvel ezeløtt videken tøbbet kerestem egy szaros szalagmunkaval mint tavaly pesten szakmunkaskent. Az alberlet , a kaja, a benzin, a cigi, a bulizas meg ketszer annyi. Azon csodalkozok hogy akinek nincs diplomaja hogy a faszba tud elni egyaltalan otthon? En 9 honap utan feladtam es visszajøttem, imadom Magyarorszagot es minden nyaron haza fogok menni amennyi idøre csak lehet, de hogy megegyszer visszakoltozzek az kizart.

mrZ (törölt) 2013.03.22. 07:55:29

@Azbej Tristan:
>> három hazahozott család,
Mit értsek a hazahoztátok alatt?

scs 2013.03.22. 09:35:17

Majd ha azon segítenek, hogy ne legyenek az emberek otthon bunkók, parasztok, tiszteljék a másikat, ne pedig leszarják akkor talán...
Kanári-szigeteken, Spanyolországban, most pedig Hollandiában élek és ezeken a helyekenn ha valaki tök idegenre ránéztél akkor rádmosolygott, esetleg megkérdezte mizu, nem pedig az otthoni "mit nézel köcsög" hangulat fogad. Majd ha nem ilyenekkel lesz tele az utca, akkor talán...

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2013.03.22. 09:36:40

Valahol szar dolog kiköltözni külföldre, nekem ne mondja senki hogy nem hiányzik a megszokott kis házacska, a kedvenc kocsmád, a kedvenc kirándulóhelyed, a park ahol a kutyát legeltetted, a szüleid, a haverok, stb. Kicsit idegen leszel, 50 év kintlakás után is kicsit máshonnan jött leszel.
Ugyanakkor ezt soha senki fel nem emlegeti neked, sőt, örülnek hogy más vagy és befogadnak, elfogadnak, tisztességesen megfizetnek, jó helyen laksz, jó focimeccsekre jársz a gyerek meg akcentus nélkül fog beszélni és oda fog tartozni, nem lesz 300 forintért megvehető Fidesz szavazó...jó bolt, aki hazamegy az meg is érdemli...

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2013.03.22. 09:37:31

"Nem inkább azt kellene megakadályozni, hogy elmenjenek?"
Már csinálják: röghöz kötéssel.
Inkább az kellene, hogy az emberek ne akarjanak elmenni, mert jó itt élni.

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2013.03.22. 09:46:08

@Azbej Tristan: az általad reklámozott matyóhímzéses honlap mottója:

“Azokat a fiatalokat, akik még itthon vannak, itthon kell tartanunk, akik pedig elmentek, vissza kell hívnunk. Biztosítani kell számukra a tanulás, munkavállalás, otthonteremtés és családalapítás lehetőségét.”

- Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke

Most már csak meg kellene valósítani a kormánynak azt, amit mond a miniszterelnök, és nincs gond, de egyelőre háromból három hibádzik.

Apropó, mit is kezdene a kormány, ha hirtelen mindenki visszajönne? 500 ezer új munkanélküli, garantált protest szavazó?

Rendíthetetlen Álamkatona 2013.03.22. 10:03:08

Nekem be se jön a gyerehaza.org ...
Csak homokórázik már negyed órája.

rezsoatya (törölt) 2013.03.22. 10:35:19

@Rendíthetetlen Álamkatona: Jajj, Teee!
Hát mert túl van terhelve!!!
Mi, itt kint, mind a több, mint félmillióan, mind azt böngésszük, vajh, hogyan tudnánk hazajutni...? :-)))

I_Isti 2013.03.22. 11:33:50

@Lord_Valdez: Hát, itt jó élni, csak az ember tagja legyen a narancsosok belsőpártjának. Igaz, hogy ez bizonyos szakmai és jellembeli kompromisszumok megkötését jelenti, de sebaj, megfelelő nyelvhosszal akár milliárdossá is lehet válni.

maclovia 2013.03.22. 12:28:33

@I_Isti: nem kell narancsosnak lenni h munkát találj!

Az ismeretségi körömben konkrétan nincs olyan akinek ne lenne állása. Ráadásul közel sem fidesz szavazók...

Az Alapítvány egy nagyon jó kezdeményezést indított el, ez úton is sok sikert kívánok nekik, és mivel élnek külföldön rokonaim, tudom hogy hozzájuk irányíthatom őket. Mert nem mindenki kap milliós fizetéseket írországban, angliában vagy németországban sem. Ráadásul te mindig csak egy leszel a sok külföldi közül.

SZánom azokat az embereket, akik azt a látszatot keltik hogy itthon nem lehet megélni, és küldjük csak el a fiatalokat, nehogy itthon kamatoztassák a tudásukat, és az országunkat előrébb vigyék. Mert ez nem 1-2 év leforgása alatt történik meg..

A mostani kormány olyan alapvető szerkezetátalakításokat hajt végre az országban amelyeket eddig egyetlen kormány sem. Nem tagadható, a sok munka hibákkal is járhat, de azokat utólag már csak javítgatni kell.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2013.03.22. 13:15:35

@maclovia:
Bizonyos területeken kell. Az ország egyik nagy problémája pont a korrupció és nepotizmus. Ez egyes területeken annyira súlyos, hogy pályázni sem érdemes, ha nem vagy valaki valakije.

Sajnos, az alapvető szerkezetátalakítások két irányban folynak. Egyrészről, minél több mindent a kormány alá rendelni. Másrészről, minél több elkölthető pénzt kivonni a gazdaságból számottevő népszerűségvesztés és ellenállás nélkül.
Ezen átalakítások egyike sem abba az irányba hat, hogy szívesebben jöjjenek haza.

Alaister Grand 2013.03.23. 00:59:58

@maclovia:

A régi nickkel már nem mertél visszajönni, gyorsan dobtál egy újat, kedves Tristan?
Szánalom. :D
Mondjad csak, mondogasd. Hátha van még olyan idióta, aki el is hiszi. Mondjuk te...

maclovia 2013.03.23. 07:58:42

@Alaister Grand:

Kedves Alaister!

Köszönöm a "bókot" hogy férfinak nézel...

"A te ididóta" jellegű gondolataid felettébb magasröptűek.

I_Isti 2013.03.24. 08:49:46

@maclovia: Ne haragudj, de vagy nagyon gonosz vagy, vagy nagyon naiv és buta. Könnyen lehetséges, hogy a kormány rezsivédelmi politikája miatt 3-4, de lehet, hogy 500 embert fogunk leépíteni. Mind olyan, rendesen adót fizető magyar polgárokat, akiknek nem nagyon lesz esélye hasonló fizetést kapni, még ha el is fognak tudni helyezkedni. És az a cég, ahol dolgozok még csak nem is energiaszolgáltató. Az összes energiaszolgáltató cégnél a legegyszerűbb mezei munkásokat fogják leépíteni, mégpedig a lehető legszemetebb módon. Természetesen ezért is a gaz multi lesz a felelős - a buta magyarok körében legalább is - és nem az a magyar kormány, amelyik a gazdaság valódi működésének még a hírét sem érti.
Nagyon egyszerű a képlet a tulajdonos ("tőkés") a tőkéje ellenében profitot akar. Ha nem tud a profitot realizálni, akkor
1) vagy lecseréli a menedzsmentet
2) vagy kivonja a tőkét.

Ez ilyen egyszerű. Mivel a (külföldi) tulajdonosok egy része mögött nyugdíjalapok vannak, ezért egy-két-három év profitelvárás alatti teljesítés nem okoz nekik nagy gondot. De ha tartósan nem látják a profit növekedésének lehetőségét, akkor rohadtul nem fogja érdekelni őket néhány tízezer magyarországi alkalmazott sorsa.

rezsoatya (törölt) 2013.03.30. 23:17:30

"a kormány minden segítséget megad, hogy megteremtse a fiatalok jól-létét"...

Ezert hajnalban bevisznek fiatalokat a rendorsegre kihallgatni, megszalljak a Siraly kozpontot, eloallitanak fiatalokat, holott Tarlos elvtars megigerte, hogy az unnepek vegeig nem vegzaljak oket...

Na, ezert is erdemes hazamenni, ugye?

Celtic 2013.03.31. 17:08:39

@Azbej Tristan: Igazad van, Tristan, szep dolog a hit. Neha annyira tudom irigyelni ezeket a keresztenydemokratakat a hituk miatt, amit nem zavar holmi valosag....

Celtic 2013.03.31. 17:16:10

@maclovia: "Nem tagadható, a sok munka hibákkal is járhat, de azokat utólag már csak javítgatni kell. "

Ez nem biztos. Tegyuk fel, hoyg elindul egy rakott vonat Budapestrol Szegedre . Sok-sok munka, hoyg mihamarabb odaerjenek, a mozdonyvezeto valtig koti az ebet, hoyg mindjart ott vannak, csak kicsit javitani kell. Aztan jon Szekesfehervar, ahol felvetetodik, hogy nem lenne egyszeurbb innen visszafordulni, mint elmenni Nagykanizsara es ott
a) visszafordulni
b) delen valahogy elvergodni, 3x akkora uton, 5x akkora idovel Szegedre?

Szoval nem biztos, hoyg a nagy akarasnak csak kisebb javitas lesz a vege....
süti beállítások módosítása