morgás joga 6.jpgA kormány idén programkidolgozásban csúcsra jár,  a Kárpát-medence, a hajósok meg a kismamák után a fiatalok számára is készült 89 oldalas, melyből megtudjuk,  "az Új Nemzedék Jövőjéért Program egyik legfőbb alapvetése, hogy Magyarországon a szükséges változások alapvető erőforrásai a fiatalok." De vajon nem bánik-e felelőtlenül a kormányzat ezzel az erőforrással? 

"Ez a program új szemléletet kíván meghonosítani az ifjúságról való gondolkodásban, amelynek alapvetése: törődöm a hazámmal, mert a hazám is törődik velem."

A J.F. Kennedy-utánérzésű szlogennel a kormány nem rejti véka alá, milyennek szeretné látni a magyar fiatalokat, azaz az új nemzedéket:

  • "Az új nemzedék hosszú távú jövőképpel rendelkezik, amelyben képes célokat kitűzni maga elé, és rendelkezik azzal a motivációval, amely ezek megvalósítására irányul.
  • Az új nemzedék fel van vértezve a demokratikus értékekkel, jogaival tudatosan él, kötelezettségeinek eleget tesz.
  • Az új nemzedék egy aktív társadalmi réteg, amely felelősséget érez magáért, szűkebb és tágabb környezetéért, valamint hazájáért.
  • Az új nemzedék tisztában van azzal a ténnyel, hogy gazdasági-társadalmi fejlődés szempontjából ők a jövő zálogai.
  • Az új nemzedék az a generáció, amelyből évek múltán országunk üzleti- és közszférája szereplői kerülnek ki.
  • Az új nemzedék érzékeli és be tudja azonosítani az őt érintő problémákat, és ezekre vagy önmaga keres megoldást, vagy képes kifejezni, hogy milyen jellegű támogatásra van szüksége.
  • Az új nemzedék nemzeti és európai identitásával hozzájárul a hagyományok és kulturális értékek megismeréséhez, elterjesztéséhez, valamint a korszerű, versenyképes technológiák alkalmazásához és közvetítéséhez.
  • Az új nemzedék környezet- és egészségtudatos, és elfogadja a fenntartható gondolkodás alapelveit.
  • Az új nemzedék hallatja a hangját, és elmondja, hogy mivel ért egyet, és milyen változásokra van szükség ahhoz, hogy boldogan élhessen." (Új Nemzedék Jövőjéért Program)

De vajon milyennek szeretnék látni a fiatalok azt az országot, amellyel szívesen törődnének? Mire lenne szükségük, hogy a jövő humán erőforrásaiként boldogan élhessenek és adózhassanak, valamint nyugodtan hallathassák a hangjukat, ha valami nem tetszik nekik? Vajon ma Magyarország és vezető politikusai adnak-e annyit a fiataloknak, hogy azok úgy érezzék, van hosszú távú jövőképük, és van miért hálásnak lenniük? Vajon a mai adjon Istenre milyen fogadj istent vár a kormány és milyen alapon?

Az új nemzedék igazi terhe a szülőkre hárul - ők azok, akik etetik, ruházzák, iskolázzák gyermekeiket, anyagi lehetőségeik függvényében. Elsősorban a család az, amely átörökíti generációról generációra hagyományait, kulturális értékeit, a politikai értékekhez való hozzáállását - a politikai agilitástól egészen a teljes apátiáig. És új generáció elsősorban ők azok, akik felé hálát kell mutatniuk a fiataloknak. Mert a család az, ami akkor is működik, amikor a politikusok a nagy szavak, ütős kampányszlogenek hangoztatása ellenére valójában lemondanak az új nemzedékről.

A kormány láthatóan egyre inkább beleavatkozik a magyar családok életébe, legfőképpen a közoktatás keretein belül. Törvénybe foglalta, hogy a családok alkalmatlanok a gyermekek erkölcsi nevelésére, helyette 60 órás képzésben sufnituningolt pedagógusokra, illetve egyházi kötődésű hittantanárokra bízza azt - mindezt a minisztérium által jóváhagyott kerettanterves erkölcsi "alapértékek" nyomvonalán.

De vajon eljut-e az oktatás a "bort iszik, vizet prédikál" tananyaghoz, vagy azt úgyis saját bőrükön megtanulják a gyerekek? Amikor megszorításokról papolnak a politikusok, de magukat extra juttatásokban részesítik, extrázzák irodájukat, szolgálati kocsijukat? Amikor pártalapon lehet munkahelyet szerezni, nem teljesítmény alapján, amikor a kapcsolatok döntik el, ki mire jut és mennyit apríthat a tejbe? Ha majd a lányok felnőnek és szülnek eleget, akkor meg lesznek becsülve és majd nem verik őket? Vagy másolni bármit, bármilyen szinten lehet, csak ki ne derüljön? És vajon mi lesz azzal, aki hallatja a hangját, netalán ellentmond a hivatalos kurzusnak? Példákat a fiatalok nemcsak erkölcstan/hittan órán fognak hallani, hanem otthon, a családi ebédeknél (vacsoráknál) - és nagy valószínűséggel az iskolai elméleti és az otthoni gyakorlati képzés Grand-kanyonja még a legeminensebb tanulót is elgondolkoztatja.

Az oktatási kormányzat ideológiai platformja hatalmas vehemenciával küzd a hazafiasságra nevelés területén is  - lassan történelemoktatásunk egyetlen deklarált célja a nehezen megfogható, de annál jobban szajkózható hazafiasság lesz. És eközben mit lát a fiatal? Külföldi munkavállalásra kényszerülő szülőket és testvéreket, az átlagcsaládoknak kigazdálkodhatatlan tandíjakat,  röghözkötést, sorsukban és a tantárgyukban is bizonytalan tanárokat, a NAT kényszerében vergődő iskolákat, a nemzeti tudásminimumot gyerekektől megtagadó minisztériumot, jövőképhiányt és eladósodást - hát nem valószínű, hogy az idegen nyelvű történelemoktatás az egyetlen oka, hogy erőteljes hazafiassági deficitet éreznek politikusaink. Még ha Hoffmann Rózsa így is gondolja.

Mert mitől lesz hű egy fiatal a hazájához, és akar bármit is tenni országáért? Vajon elegendő-e azt szajkózni, hazafias vagy, magyar vagy, "Isten, haza, család"? Nem valószínű. A Himnusz és Szózat bemagoltatása, az erkölcsi tanmesék heti egy órában értelmezése sem sokat lendít előre az ügyön meg a sokadjára végigállt iskolai ünnepélyek a nemzeti ünnepeken, ettől még otthon üres a kassza, készülődnek a közeli rokonok egy jobb világ felé Nyugat-Európába. A Túró Rudi kevés az itthon maradáshoz, főleg ha már arra sem telik.

Sokmillió forintba kerülő kutatások, fellengzős nyelvezetű kormánystratégiák nélkül is bármelyik szülő el tudja mondani, mire van szüksége a fiataloknak: mindenki számára megfizethető tanulási lehetőségekre, normális életszínvonalat biztosító munkahelyekre, kiszámítható jövőképre - mert ezek biztosítása nélkül mit tesz egy kormányzat a fiatalokért? Valójában semmit. Ha külföldön olcsóbb tanulni, könnyebb állást találni, a fizetésből megélni meg családot alapítani/fenntartani, és elérhető a kiszámítható, nyugodt mindennapi lét, akkor bizony a hazaszeretet háttérbe szorul. A szülők meg - jobb híján - csak támogatni tudják a fiatalokat, próbáljanak szerencsét egy új hazában. Azt már tudjuk, mindez Orbán Viktort mélyen érinti - de vajon ez a program már a tett, vagy még mindig csak a szöveg?

A kormánynak van még mit dolgoznia, ha ténylegesen is olyan fiatalokat szeretne, amilyeneket megálmodott. De ahhoz édeskevés az iskolai erkölcstan meg hazafiasságra nevelés és hosszabb távon a kampányszlogenek sem nyerők. A diplomatáknak már el lett magyarázva, miheztartás végett:

"... ne figyeljenek oda arra, amit mondok, egyetlen dologra figyeljenek, amit csinálok" (Orbán Viktor)

Egy biztos, a fiatalok odafigyelnek. Jobban, mint az a Fidesz-KDNP berkein belül bárki is gondolná. 

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr784802959

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Összeesküvés-elméletekkel mossa a Fidesz az egyszeri szimpatizánsok agyát 2012.09.27. 13:34:24

A fanatizált narancsdroidok hamarosan a gyilkolásra, netán a kollektív öngyilkosságra felszólító üzenetet is megkapják majd? Számos értekezés olvasható a neten a történelem nagy diktátorainak elmeállapotáról, a diktátori elme és a paranoia, valamint a ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása