morgás joga 6.jpgHétfő óta törvény garantálja, hogy az eddiginél is butább nemzet legyünk. És hogyan történhetett mindez Európa közepén a XXI. században? Gombnyomásra ...

A "nemzet közös műveltsége" az a tudás, amely ezentúl csak a 14-19 évesek 20%-ához jut el és tudomásul kell vennünk, a kormánypárt szavazógépe egy gombnyomással kirekesztette belőle a maradék 80%-ot. 

Mindezt tette abban az időszakban, amikor az egyik legtöbbet kántált elv az "élethosszig tanulás", amely a nemzeti közös műveltségre és alapkompetenciákra épülve lehetővé teszi, hogy az aktív korú népesség rugalmasan igazodjon a munkaerőpiac diktálta feltételekhez és rövid idő alatt új szakmákat és kompetenciákat elsajátítson. Mert az új szakmák igénye hipersebességgel támadja meg a piacot, alapvetően megkövetelve a szövegértési, matematikai, idegen nyelvi és számítástechnikai minimumot. Mindazt, amire biztosan lehet építeni, ami garantálja az új ismeretek befogásának képességét.

"Az oktatás célja hogy a fiatalokat felkészítse arra, hogy tudják magukat tanítani életük során." (Robert Hutchins)

A kormányzat az oktatáson kíván drasztikusan takarékoskodni- mi más lenne az oka annak, hogy a felsőoktatás minden képzeletet felülmúló keretszámcsökkentése után most a szakképzés éveit egy tollvonással negyedével csökkentették. Ha kevesebb az oktatásban töltött év, akkor az kevesebb diákot és kevesebb tanárt jelent, mindez elfér kisebb helyen és kevesebb infrastruktúrával kell kiszolgálni a rendszert. Magyarázat minderre pedig az, hogy a közismereti oktatás drasztikus csökkentése indokolt, mert az eddigi rendszerben sokan buktak közismereti tárgyból. A megspórolt pénzből pedig lehet olyan értékálló, azonnal mutogatható, kiemelkedően fontos ügyekre fordítani, mint stadionépítés, presztízs térátalakítás, egyéb mementó-állítás.

Tény és való, amit nem tanítanak, abból nehéz nem megfelelően teljesíteni, de a megoldás miért az, hogy a fürdővízzel a gyereket is kiöntötték? Mostantól nem kell majd szövegérteni, számolni egy szakmunkásnak, csak falat rakni meg ácsolni? A mai szakik nagy része sem arról híres, hogy ki tudná számolni az anyagszükségletet, de mi lesz a jövőben? Az új, egyharmados közműveltségű generáció hogyan fogja megérteni az adó- és tébészabályokat, a szakmai szabványokat? Vagy arra számítanak a képviselők, a jövőben minden szakmunkás mellett ott áll valaki, aki üzleti tervet és megtérülést vagy éppen anyagmennyiséget kalkulál, árajánlatot és hitelkérelmet készít, értelmezi a szerződéseket és kitölti a söralátétméretűre ígért adóbevallásokat? Vagy egyszerűen csak úgy képzelik, minden szakmunkás gyárban szalag mellett vagy építkezésen brigádvezető fennhatósága alatt fog dolgozni betanított munkásként, élete végéig ugyanabban a munkakörben, ugyanazokkal az anyagokkal és változatlan technológiával?

És hogyan lehet annyira cinikus egy kormányzat, hogy a "nemzeti minimumot" csak a népesség 20%-ának számára teszi elsajátíthatóvá? Ez lenne a "nemzet közös műveltsége"? De akkor ki a nemzet? A  nemzeti minimumot elsajátított 20 %, vagy még a nemzeti minimumból is kirekesztett 80 % is beletartozik? Vagy teljesen mindegy, mert a nemzet csak addig számít, amíg nagygyűlésen vagy tévéinterjúban hangzatos, populista szózatokkal nemzetnek van titulálva, meg akkor, amikor csápolva isteníti a kormánypárt prominens képviselőit? Hova lettek az uniós köznevelési irányelvek, a funkcionális analfabétizmus leküzdésére hirdetett harc? 

A szakmunkások eddig sem voltak a rendszer kegyeltjei, ezután pedig végképp perifériára szorulnak, alapvető közismeretek és nyelvtudás nélküli, munkanélküliségnek és létminimum környéki jövedelem-esélynek leginkább kitett, a szélsőséges mozgalmak által könnyen befolyásolható tömeget alkotva. 

Vajon a szavazógép névtelen tagjai gondoltak arra, mi lesz majd akkor, amikor az egyharmados műveltségű generáció fog nálunk villát felújítani, vízvezetéket szerelni vagy éppen lyukas tetőt megjavítani? A képviselők jobban teszik, ha már most megtanulják kiszámolni, mennyi és milyen kábelre lesz szükségük a villanyszereléshez és hány négyzetméter csempét és ragasztót kell venniük a fürdőszobához, a tetőfelújításhoz szükséges gerenda köbméteréről már nem is beszélve  ...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr484561088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kasbor 2012.06.06. 18:47:58

Bocsi a tudatlanságomért, milyen törvényről van itt szó?
süti beállítások módosítása