morgás joga 6.jpgAz a probléma, hogy a hallgatók nem hiszik el a kormánynak azt, amit mond, jelentette ki nagy nyilvánosság előtt Pokorni Zoltán. És ezen most meglepődünk? Nem Orbán Viktor mondta azt, hogy "ne figyeljenek oda arra, amit mondok, egyetlen dologra figyeljenek, amit csinálok"? És valljuk be őszintén, a kormány eddigi felsőoktatással kapcsolatos megnyilvánulásai nem sok bizalmat ébresztettek a fiatalokban. 

Akkor most mi a probléma? Hogy végre van egy társadalmi réteg, amelynek vannak olyan képviselői is, akik nem bólogatnak, nem nyalnak talpat, és nem hisznek el mindent, amivel kábítják őket? Komoly dilemma lehet, hogyan lehet őket elcsendesíteni - talán pulykapénz karácsonyra? Édeskevés. Ők nem a mának élnek, hanem a holnapba fektetnek bele sok-sok pénzt és energiát. 

Hiszen ők csak ifjak, idealisták és semmi más nem róható fel nekik mint az, hogy a miniszterelnök elhíresült szavait követik: azt nézik, mit csinálnak a politikusok, nem pedig azt hallgatják, mit mondanak. És igen, bár a kormány igyekszik csak az általa gondosan megválogatott tárgyalópartnerekkel asztalhoz ülni (megtehetik, az erő egyelőre még velük van), előbb-utóbb szembe fognak találkozni olyan érdekvédelmi szervezetekkel, ahol nem felülről vezérelt bólogató Jánosok vannak és nem az a céljuk, hogy mindenáron kompromisszumos módon haladjanak tovább. Olyanokkal, akik számára a szervilizmus még nem bevett magatartásforma és egyáltalán nem hisznek az időhúzásra és megosztásra játszó kerekasztaloknak és az üres frázisok puffogtatásának.

Akkor milyen lehetőségei vannak a kormánynak?

  • Enged a diákoknak, elfogadja a hat pontjukat, így megmarad az egyetemi autonómia, leállítják a forráskivonást meg eltörlik a hallgatói szerződéseket. Ennek az esélye elég kicsi, hiszen a kormányzati kudarc egyértelmű beismerése lenne, a regisztráció bukása után újabb vereséget kellene úgy kommunikálni, hogy az valójában győzelem. És lehet, hogy egyes sajtóorgánumok képesek lennének megint vereségként kommunikálni a megalkuvást.
  • Részben enged a hat pontnak - keretszámok mennek (lesz helyette más, teljesen szubjektív és kiszámíthatatlan korlát), látszatba lesz egy-két államilag finanszírozott jogász- meg közgazdásztanonc, egyébként minden megy az eredeti szándékok szerint forráskivonással, autonómia megszüntetéssel és röghöz kötéssel. A lényeg, aki kiszolgáltatott, még kiszolgáltatottabb legyen, aki pedig elvileg utasítható, az ténylegesen is az legyen. Marad az "önfenntartó felsőoktatás" közgazdaságilag nonszensz kampánymaszlaga, cserébe építenek még jópár műfüves pályát meg stadiont kétszer annyiért, mint amennyit kivonnak a felsőoktatásból. A mű beteljesedik, a beton- meg gumimostrumok mementóul maradnak az utókornak, a diplomások száma meg kit érdekel? Drágák, gondolkodnak meg okoskodnak - tehát összességében veszélyes egy népség, felesleges őket szaporítani.
  • Nem engednek a fiataloknak - igenis hagy tanulják meg, milyen kegyetlen az élet, mindennek ára van. Igaz, annak idején ők mindezt "ingyen" megszerezték, de az már a múltba vész, a jelen a farkastörvények korszaka - akinek van pénze, az tanul, akinek nincs, az meg álmodozik egy jobb világról. Esetleg eladósodik 25 évre vagy addig nyal talpat meg prostituálódik, amíg be nem jut közszolgának. No nem a nyugdíjba vonulók helyett fiatalításnak (azok a státuszok megszűnnek akár kellenek, akár nem), hanem egy másik közszolga kirúgása árán. Soha szebb jövőt.

politikusok diplomája blikk.hu.jpg

forrás: blikk.hu

Ebben az esetben a kormány megmutatja, milyen kemény is valójában - nem hisznek sem az észérveknek (milyen sokba is kerül majd a diákhitel kamata az adófizetőknek), sem a könnyeknek. A cél megvalósul: a csókosok meg gazdagok előre haladnak, a csórók meg rendszeridegenek lemaradnak.

Természetesen ehhez lehet jó kis kommunikációs kampányt is párosítani, kiforrott demagóg szólamokkal: "a fiatalok mindent akarnak, de semmit sem adnak cserébe", "ne az adófizetők fizessék meg a tanulás költségét" és egyébként is "a fiatalok léha életet élnek, nem gondoskodnak arról, hogy gyerekeik legyenek" - ráadásul "mindennek az oka a liberalizmus" és bezzeg, ha konzervatív nevelést kaptak volna és milyen jó, hogy "a most bevezetendő erkölcstan/hittan kombó majd megoldja ezt a problémát is". Csak kedveskedni kell a híveknek azzal, "gondos nemzet-apaként mi nem hagyjuk, hogy a fiatalok az adófizetők pénzét herdálják" és mélyen hallgatni kell arról, 5-10-15 év múlva mindez majd mennyibe fog kerülni ugyanezen adófizetőknek, és a jelen intézkedései miatt hova tűnnek el a rendszerből a legifjabb, magasan kvalifikált és jól kereső adófizetők.

Pokorni ugyan bevallja, a kormány nem látta, hogy a fiatalok félnek az eladósodástól, ezért aztán nehezen szánják el magukat a diákhitel felvételére - most ez vajon jó vagy rossz? Az, hogy a kormány, a Fidesz-KDNP meg ezek ifjúsági szervezetei az alapvető társadalmi tendenciákkal sincsenek tisztában, nem az ő dicséretüket zengi, az viszont, hogy a fiatalok óvatosak, mindenképpen elismerendő magatartás. Már csak az a kérdés, a kormány és a szakpolitikusok meg párt-ifjúsági szervezetek milyen fiatalokat ismernek - ha az itthonmaradást népszerűsítő filmjüket nézzük, hát még véletlenül sem azokat, akik most érdekeikért harcolnak és beígérték a februári megmozdulásokat.

És itt kezdődik a legnagyobb problémája a mai politikai vezetésnek - már réges régen elszakadtak a valóságtól. Hiába vannak gyermekeik, vagy nem beszélgetnek velük, vagy róluk forgatták azt a bizonyos filmet vitorlázórepüléssel, fesztiválokkal meg kocsmáról kocsmára sörözéssel. A valós problémák már életidegenek számukra, fogalmuk sincs, milyen megélni két gyerekkel 120-130 ezer forintos értelmiségi fizetésből és mindebből vajon hogyan lehetne finanszírozni úgy a továbbtanulást, hogy az ne jelentsen egyben tökéletes kiszolgáltatottságot, modernkori rabszolgaságot. Mert lehet fényezni a dolgot - de vagy közszolgaként lesz rabszolga a frissen diplomázott, akinek mindent le kell nyelnie azért, hogy a maga 10 évét leszolgálja akár egy diszfunkcionális, csókosokkal feltöltött állami szervezetben, vagy ezer évig közvetve egy bank adósa, aztán ha nem fizet, jön a végrehajtó és viszi mindazt, amit keservesen megszerzett. Nagyszerű kilátások ...

Pokorni szerint megváltozott a társadalom, a fiatalok könnyen elmennek külföldre, már megszokták, hogy ez is egy opció. A mostani politikai vezetés azonban mindent megtesz azért, hogy az emigráció ne egy lehetőség legyen a sok közül, hanem az egyetlen lehetőség, ami szóba jöhet. És bármennyire is együtt érez Orbán Viktor a szülőkkel, és bármennyire is mélyen érinti azok fájdalma, tenni valójában semmit sem tesz azért, hogy a fiatalok maradjanak - sem a munkahelyteremtés, sem pedig a felsőoktatás nem szolgálja az új generáció érdekeit. És most érkezett el az a pillanat, amikor hiába magyarázzák a fiataloknak, milyen jót is akar nekik az állam, azok képesek, és a tetteknek hisznek - azok pedig semmi jót, biztatót nem mondanak a számukra.

"Ha emberszámba vesszük azokat, akikkel a változások történtek, és elmondjuk, hogy nincs más választásuk, megértik. Az állampolgárnak bíznia kell abban, hogy az állam jót akar, akkor is, amikor átalakítja az ember életét." (Balog Zoltán a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában)

És hiába kapnak majd a nyugdíjasok pulykapénzt reménybeli szavazatukért cserébe - az egyszeri 40-50 ezer forintos apanázs nem biztos, hogy helyettesítheti a külföldre szakadt unokákat, a soha élőben nem látott dédunokákat. Mert lehet próbálkozni egy generáció megvásárlásával, de nem szabadna elfeledkezni arról, hogy az embereknek vannak szeretteik - és kevés az esélye, hogy a nagyszülők olyan politikusokra szavazzanak, akik öreg korukra megfosztották őket a leszármazottjaiktól.

Bár van még ötlet: javasolt kormányzati intézkedés lehet a minden nyugdíjas klubba szélessávú internet megfelelő számítógéppel és segédszemélyzettel, hogy skype-on minden nyugdíjas láthassa leszármazottjait. Hátha hálásak lesznek érte vezetőinknek és elhiszik, azok mindent megtettek, amire képesek. És ennyi tellett tőlük.

Előzmény:

Orbán Viktort mélyen érinti

Ez a Fidesz-kommunikáció mélypontja, vagy van még ennél lejjebb?

Orbán Viktor juhokat számol

Amennyiben tetszett, csatlakozz Facebook csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr975013235

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.01.13. 15:26:03

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2013.01.12. 17:09:09

Miért kell a diákoknak a tanulmányaikért fizetni? Talán ezért;

Magyarország elrablása
Offshore számlákon az államadósság duplája Morvay Péter 2012. 07. 27. (XVI/30)

Magyarországról a nyolcvanas évek óta 242 milliárd dollárnyi magántőkét menekítettek ki a világ különböző adóparadicsomaiba. Ezzel hazánk a világon a 12. legtöbb pénzt vesztett állam, megelőzve nálunk sokkal nagyobb és korruptabb hírben álló országokat, például Ukrajnát, Törökországot és Kazahsztánt – állítja egy nemzetközi jelentés. A kutatást vezető közgazdász, John Christensen a Heteknek elmondta: szinte példátlan, hogy egy ország a teljes államadósságának két és félszeresét külföldre engedje úgy, hogy abból semmiféle bevétele nem származik. A megdöbbentő adatok arra utalnak, hogy az elmúlt 30 év sorozatos külföldi hitelfelvételei és megszorításai jórészt értelmetlenül történtek.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.12. 17:57:39

Szóval nem a fiataloknak, nem a munkanélkülieknek, nem a hajléktalanoknak, kinek is való vidék ez?4

Mert lassan senki nem marad akinek való lenne. :S

Hunor Levente 2013.01.12. 18:08:23

Balog Zoltán lelkész?! Maradna a gyülekezeténél!

Hunor Levente 2013.01.12. 18:09:53

@doggfather: A Bayer Zsoltoknak való vidék.

dzsugasvili 2013.01.12. 18:11:52

@doggfather: Valószínűleg "Nem embernek való vidék". A Coen testvéreknek itt kellett volna a filmjüket leforgatni, jóval több Oscart kaptak volna rá. Az a béna, pénzdobálós gyilkos...pff, mi volt az. Ha megnézték volna ezt a kb. Magyarországon forgatott féldokumentumfilmet az amerikaiak, az a horror(pszichothriller?)történelem egyik nagyjává avatta volna a testvéreket.

tucano 2013.01.12. 18:16:51

@rdos: ez a "jelentés" teljes kamu. Fogalmuk sincs róla, hogy mennyi pénzt vittek ki.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2013.01.12. 18:21:52

@tucano:

A szerző és a szervezete létezik.

www.taxjustice.net/cms/front_content.php?idcatart=2&lang=1

A magyar sajtóban is lehozták, az előbb a forrásomat elfelejtettem linkelni.

hetek.hu/hatter/201207/magyarorszag_elrablasa

komplikato 2013.01.12. 18:22:05

@Hunor Levente: A Bayer Zsolt féle emberekben az a szép, hogy ha leklónoznád őket és bezárnál egy szigetre vagy településre tízet, százat, ezret ... részben kipusztulnának mert nem hiszem képesek lennének a munkák megosztására, részben meg elkezdenék kinyírni egymást is.

cellular 2013.01.12. 18:39:06

@rdos: És milyen sok magánmegtakarítás van az országban! Nos, ha ezeket államosítanák, akkor az államadósság nagy részét vissza lehetne törleszteni. És?

Magántőkéről van szó, nem az állam pénzéről. Ha hazai érdekeltséggel rendelkező bankokban lenne pénzük, akkor kisebb lenne az államadósság?

Lehet, hogy valamit nem értek...

cellular 2013.01.12. 18:41:00

@rdos: Vagy az is lehet, hogy ez is valami mentegetőzés. Nem mi tehetünk a nyomorunkról, hanem valaki mások, lehetőleg a múltban. Mi nem vagyunk felelősek semmiért.

Mi vagyunk az áldozat, akikkel a padlót törlik fel. De nem tehetünk róla, tehát felelősségünk nincs. És ezáltal túl sok tennivalónk sem, hiszen nem rajtunk múlik.

Ha még rosszabb lesz, akkor találunk rá felelőst, aki nem mi vagyunk.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2013.01.12. 18:45:46

@cellular: Valamit én sem értek. Ennyi ménkű sok (magán) pénz hogyan származhatott 1980 és 2010 között kishazánkból?

Az összeg nagysága az elgondolkodtató.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2013.01.12. 18:49:20

hahaha ezen jót nevettem:

"Hogy végre van egy társadalmi réteg, amelynek vannak olyan képviselői is, akik nem bólogatnak, nem nyalnak talpat, és nem hisznek el mindent, amivel kábítják őket?"

cellular 2013.01.12. 18:50:59

@rdos: Ez a pénz az Apple 2 éves nyeresége. Tengernyi cég 3 évtized alatt hogyan tudott összeszenvedni annyi pénzt, mint az Apple 2 év alatt, miközben áramlott hazánkba egy időben a külföldi tőke?

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2013.01.12. 18:51:21

@cellular: én ezt úgy szoktam megfogalmazni, hogy:

Valaki mondja meg hogy ki az a valaki aki megmondja!

:D

JohnHenry 2013.01.12. 18:56:23

naivitás azt hinni, hogy a decemberi diáktüntik komolyan folytatódni fognak, esetleg még nagyobb látszámmal.

megunták, hazamentek, a pláza meg a diszkó érdekesebb.

az un. diákvezetőknek mostanra nagyjából talán már meg is van a helyük a pártokban, ők még kicsit elszórakoznak majd, oszt jó napot.

ebben az országban a mindenkori vezetés azt csinál a néppel, amit csak akar.

lilalalilalázik 2013.01.12. 19:02:20

@doggfather: az üresfejű droidoknak való vidék, nézz csak körül, hogy hányan viháncolnak, örvendeznek. BÉKEmenettel FENYEGETŐZnek :DDDDD stb. blaablaaa Különben is Orbán tegnap, vagy tegnap előtt megmondta, hogy egész Európába olyan Erős, Penge vezetés kell, mint Magyarországon van jelenleg. Mert ez a megoldás :D Szegénybrittekfranciáknémetekbelgákszlovákoksatöbbik :D Nah, úgyhogy ne sírj, nincs semmi baj, ezt érdemli mindenki, aki rájuk szavazott, meg azok is, akik előtte az MSZP-s idiótákra, és azok is akik majd most megint az MSZP-re fognak szavazni... :D

gtri 2013.01.12. 19:06:40

@cellular:

Vitatom, hogy teljes mértékben magántőkéről lenne szó.

Olajszőkítés
Postabank
Autópályaépítések
Gripen ügy
stb.
stb.

Ez mind közpénz volt, ami csodálatos módon "átalakult" magánpénzzé és kivándorolt. Befektetve és megforgatva már "fehéren" várakozik a gazdájára.

Szerintem rdos is emiatt írja azt, amit ír.

lyia (törölt) 2013.01.12. 19:19:38

Az volt mostanában a legviccesebb,

hogy tegnap este a hírtévén két fizetett provokátor, az egyik a Csermely, a másiknak a nevét nem tudom, de gülüszeme van,

arról faggatták Pokornit, hogy vajon az egyetemisták miért nem értik meg, hogy erkölcstelen dolog ingyen tanulni.

És a Pokorni nem szólt rájuk, hogy, gyerekek, ne basszuk az eget vörösre, hát nem mi voltunk azok, akik megszavaztattuk a magyar népet Gyurcsány ellen, hogy ne legyen tandíj!?

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2013.01.12. 19:39:05

@gtri: Jól gondolod, magam is úgy vélem, hogy ennyi pénz nagyrészt úgy keletkezhetett, ahogy magad is írtad.

A hajdanvolt cucializmus (valójában proletár diktatúra, volt a hivatalos államformánk, de hagyjuk) állami tulajdonából vélelmezhető ennyi pénznek a forrása.

Amely hajdan volt állami tulajdon egyik hányada szintén lopásból származott (kártérítés nélküli! államosításból, még 1948-tól kezdődően). Másik, szintén nem csekély hányada pedig abból a lopásból származott, hogy a cucialista dolgozó nem munkabért, hanem csak zsebpénzt kapott.

Magam is úgy vélem, a magántulajdon, a piaci viszonyok fontosak. Ezért bátorkodtam bemutatni az amúgy tudott, de mégis agyon hallgatott hátterét, ennek az immár 68. éve tartó folyamatnak.

Ennek a fényében tandíjról beszélni a tettesek részéről minimum erkülcstelen :-(

MEDVE1978 2013.01.12. 20:06:57

Annak ellenére, hogy ki nem állhatom Orbánt, azért nyilvánvaló, hogy a jelenlegi helyzet sem volt fenntartható. Az ország lehetőségeihez képest túl volt finanszírozva a felsőoktatási terület.
Persze ezt lehet máshogy is látni, mivel jelenleg ugye a kormány a nyugdíjasoknak osztogat cukorkákat.

Egy társadalomnak alapvetően döntenie kell, hogy milyen célokat preferál. Lehet cél a képzett ifjúság, de ez sokszor más célokkal (pl: nyugdíjak szinten tartása) szar gazdasági helyzetben egyszerre nem megvalósítható. Ilyen helyzetben vagyunk gyakorlatilag most is.
Orbánék döntöttek, a nyugdíjakra, meg néhány más célra kell több pénz.

Ebből az következik, hogy kevesebb jut a felsőoktatásra. Önmagában ez egyelőre kormányzati preferencia és így betudható ORbánék hibájának ez az egyik oldal.

A másik oldalról viszont a fejlett piacgazdaságokban szinte mindenhol tandíjas a felsőoktatás. UGye emlékszünk az amerikai filmekre, amelyekben apa hazajön Las Vegasból és anya belemártja a kést, mert eljátszotta a gyerekek college foundját (tandíjra félretett pénzt)? Ez a realitás nyugaton, a liberálisabb országokban és a tendencia (a kapitalista világgazdaság változásaival) is ebbe az irányba megy.
Egyszerűen az államok teherbíróképessége lecsökkent és ezért be kellett ugrania a magánszférának (vagy eleve ez volt a megosztás). A másik kérdéskör, hogy valóban megnőtt a külföldre távozó diákok száma, akiket viszont közpénzből képezni valóban pénzkidobás. Senki nem kezelte idáig ezt a problémát, pedig kell, párhuzammal élve: nem tudom, hogy ki támogatna mondjuk egy olyan állami intézmény létét, ami kijelenti, hogy kapok 100 forintot, de ebből bocsánat, csak 30 hasznosul majd, a többit kidobom az ablakon.
A harmadik az, hogy a jelenlegi rendszer is rengeteg olyan végzett embert termelt, aki nem tudott elhelyezkedni. Igen, a kommunikációs pálya érdekes és vonzó a TV-ben nézni a valószínűleg sokat kereső sztárokat és újságírókat. De erre államilag embereket képezni pénzkidobás, mivel kb. 100-szor akkora a munkaerőpiaci kínálat, mint a kereslet.

Ezeket a kérdéseket sem oldotta meg senki. Orbánék olyanok, mint akik egy üszkös ujjat szike helyett láncfűrésszel akarnak gyógyítani, de azt el kell ismerni, hogy a területen változtatásra lenne szükség.
Erre a legjobb módszer szerintem a köntörfalazás befejezése és az általános tandíj bevezetése lenne, de sajnos ezt politika okból nem fogják megtenni.
Így pedig maradnak a hülye félmegoldások.

breezer 2013.01.12. 20:18:49

@MEDVE1978: "Az ország lehetőségeihez képest túl volt finanszírozva a felsőoktatási terület."

A GDP 1%-a ment rá, aztán szaroztak, 28milliárdon, úgy hogy aztán 280-at odadobnak pluszba a nyugdíjakra..khm.. túlfinanszírozva..hogyne..

"A másik oldalról viszont a fejlett piacgazdaságokban szinte mindenhol tandíjas a felsőoktatás"

Jobb lenne ha előbb tájékozódsz mielőtt a beléd táplált hülyeséget nyomnád.. Csak angolszász országokban van így, Európába mindenhol máshol elenyésző összegű hozzájárulást kell fizetni - vagy azt se - ami köszönő viszonyba sincs a valós tandíjjal.. Amúgy más európai országban átlag a GDP 2-4%-a megy el a felsőoktatásra, de igazad a nyugdíjak differenciálatlan emelgetése, tényleg sokkal jobb megoldás a pénz elverésére...

InversioN 2013.01.12. 20:45:37

Ha átalakítani akarnak akkor szüntessék meg az elburjánzott hulladék képzéseket és toljanak pénzt oda, ahol folyik is képzés, támogassák a tanulókat. Egyszerűen nem értem miért nem lehet egy ELTE-t vagy egy Corvinus-t finanszírozni. Több olyan intézmény is van ahol miősíthetetlen egyes szakok színvonala. Csak sajnos pont ezek azok a helyek amik kis fideszes polgármester csinovnyikok érdekszféráiba tartoznak.

Bár ahogy elnézem ez is úgy sülne el, hogy az említettek megszűnnek, de a megmaradt pénzből semmit sem lát viszont a felsőoktatás. Persze a NKE felsőoktatási megszorítások idején is vastagon ki van tömve közpénzzel. Mondjon nekem valaki valami értelmes kutatómunkát amit ott folytatnak, amiért érdemes ekkora pénzeket tenni oda. Mondja meg valaki, miben jobb az ELTE-nél, BME-nél, BCE-nél, PTE-nél, SZTE-nél? Miért kap ennyi pénzt?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.01.12. 22:57:22

"Az a probléma, hogy a hallgatók nem hiszik el a kormánynak azt, amit mond,"

Hát volt-e eddig kormány ebben az országban, akinek hinni lehetett?
Ja, volt. Amelyiknek a miniszterelnöke azt mondta, hogy hazudtunk reggel, délben, este.
Na, annak meg inkább nem is akartunk hinni. Egy ideje már ezeknek sem érdemes.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.01.12. 23:01:20

@doggfather: Fuxos vállalkozó maffiózó oligarch... ja bocs, azok nincsenek. Ja, szóval nekik.
Meg a bodzaszedőknek.
De ezeket ki fogja eltartani, ha mindenki elmegy? :D

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.01.12. 23:04:12

"A valós problémák már életidegenek számukra, fogalmuk sincs, milyen megélni két gyerekkel 120-130 ezer forintos értelmiségi fizetésből "

Ma beszélgettem egy csajjal, aki a PM-ben dolgozik, az EU-s vizsgálatok eredményeiről ír jelentéseket. Mondta, hogy valószínűleg a kutya nem olvassa el, nem hogy a Matolcsy.

Void Bunkoid 2013.01.13. 00:15:02

@breezer: "Csak angolszász országokban van így, Európába mindenhol máshol elenyésző összegű hozzájárulást kell fizetni - vagy azt se - ami köszönő viszonyba sincs a valós tandíjjal"

Erre csak annyit tudok válaszolni, hogy - talán ennek IS köszönhetően - nemCSAK a felsőoktatás, de az egész gazdaságpolitika ilyen módon való kezelése nyomán - az angolszász országok a világ vezető hatalmai.

A legtöbb "európai" ország meg bőszen szívja a német csecset, egészen addig, amíg - már látható is, néha Merkel asszonyság szokott gorombákat beszólni - Németország meg nem unja, és vagy kiszáll az egészből, vagy azt mondja, hogy oké, jut lóvé, de akkor azt innentől kezdve márkának fogják hívni, valamint te innentől kezdve beszélj németül, mert ha én etetlek, akkor alám tartozol, MINDENKI, akit én etetek.

Lehet hoffmanrózsika már látja előre a negyedik birodalmat, és azért erőlteti annyira ezt a dojcsot mint első tanítandó idegen nyelvet :)))

Ja, és mégvalami: a legtöbb jelképes összegű "tandíjat", vagy semmit nem kérő egyetem igen, csakugyan jelképes összegből vagy ingyen megoldható, viszont olyan felvételi követelmény vagy első éves alapvizsga van, hogy az egy évfolyamra jelentkező tanulók kb lájtos 8-10 százalékát veszik fel, és még ezeknek is a jó felét az első év végén kivágják, mint macskát szarni. Szal ja, ingyen van, de ott nincs ilyen, hogy a felsőrákosszentborzasztói Hupák Kelemen Népfőiskola keretszámába belefér évente 160 kommunikáció szakos hallgató felvétele, amit mind át is engednek, mer' kell a fejkvóta - és 25 kilométerrel arrébb az első kisvárosban a Motosz Kálmán Szabadegyetem szintén felvesz évente 190 kommunikációszakost állami finanszra - éééés ráadásul 90 százalékban ezek el is végzik jó 5-6 éb alatt a hároméves alapképzést....

Hajdú Peter 2013.01.13. 00:22:50

"Az a probléma, hogy a hallgatók nem hiszik el a kormánynak azt "
". Ők nem a mának élnek, hanem a holnapba fektetnek bele sok-sok pénzt és energiát."

Leszarom, hogy hisznek e kormanynak. A jelenlegi helyzetben, az adofizetoknek nincs arra penze, hogy alkoholista, drogos kocsogok 12 evig vegezzek a harom eves szakokat.
Es a jovo generacioja, hiaba hivatkozik rendszeresen, arra, hogy az Orbanek ingyen jartak egyetemre, ez mar NEM a hatvanas evek, amikor az orszag vigan elt a nyugati kolcsonokbol, es nem szamitott, kik, hogyan, mibol fogjak visszafizetni. Nincs mese, nemzetkozi valsag van, es ezt az iskolasoknak, el kell fogadni.
Mit kepzelnek ezek az ingyen elok, meddig lehet meg terhelni, azt a megmaradt keves dolgozot, akinek meg van bejelentett munkahelye ?

Void Bunkoid 2013.01.13. 00:26:32

@Void Bunkoid: ja, ha meg netán a németek a kiszállás mellett döntenének megunván az "Európa segélyszervezete" szerepet, akkor utána vagy mindenki rövid úton éhendöglik Európában, vagy majd megvesznek minket kilóra az oroszok meg a kínaiak, de azt mi már úgyis megszoktuk, bozse moj :)

mizrolist 2013.01.13. 00:32:28

@MEDVE1978: hol van az a rengeteg elhelyezkedni nem tudó diplomás? Mert köztük a munkanélküliség a fele az országos átlagnak...

mizrolist 2013.01.13. 00:33:55

@Hajdú Peter: egy 3 éves képzés összesen 8 félévig tandíjmentes. Utána teljes összegű tandíjat fognak érte kérni, minden egyes felsőoktatási intézményben.

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2013.01.13. 00:40:01

@mizrolist: honnan tudná HP, ha nem látott még felsőoktatási intézményt belülről? viszont nála lehet nagyszerűen felismerni a kormányzati kommunikáció hatását, tökéletesen visszaadja a hergelő-megosztó technika elvárt eredményét.

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2013.01.13. 00:57:07

@mizrolist: nem hiszem, hogy bármilyen tortadiagram meg statisztikai adat felül tudná írni a kormánymaszlagot és csúsztatásokat ebben a témában azoknál, akik
1. irigyek, mert nem lennének képesek sem bejutni, sem tanulni felsőfokú oktatási intézményben, elvégezni meg pláne nem, emiatt sem józan, gazdasági alapú érv, sem pedig empátiás megközelítés nem ér célt náluk
2. nem gondolkodnak, csak szajkózzák amit a kormánylojális sajtóban adagolnak nekik
3. és mindenki, akik szerintük jobb helyzetben van, mint ők, az hülye, drogos, alkoholista, ingyenélő köcsög.

Anyátok picsája! 2013.01.13. 01:10:48

Szakmunkás kell, nem diplomás köcsög nokedli. Aki megjavítja a lefolyómat, gázt szerel Kóhnék zuhanyzójába, vagy jó utakat épít.
Fasz kivan a sok melegedő ingyenélő geciszájú kis faszputtonnyal!! Húzzatok melózni anyátokba, ne a pénzünkön szopjátok egymás faszát!

gtri 2013.01.13. 01:17:08

@Hajdú Peter:
"Leszarom, hogy hisznek e kormanynak. A jelenlegi helyzetben, az adofizetoknek nincs arra penze, hogy alkoholista, drogos kocsogok 12 evig vegezzek a harom eves szakokat."
-----------------------------------
A magyar GDP 29 000 milliárd forint körül van. A felsőoktatásra 186 milliárd forintot költött az állam 2010-ben (kevesebb, mint egy százaléka a GDP-nek). Ezt az összeget akarták tovább csökkenteni 23 milliárd forinttal (majd még további 11, azaz összesen 34 milliárd forinttal).
Amelyik állam nem képes a GDP-je 1 százalékát felsőoktatásra költeni, az nem is érdemli meg, hogy a tanult emberek ott maradjanak.

Ami pedig a "alkoholista, drogos kocsogok 12 evig vegezzek a harom eves szakokat" kitételt illeti, talán nem ártana tényekkel alátámasztani ezt a kijelentést.

Focira és Közgépre pl. van pénz. :) A kiemelt 5 látványsportágra 45 milliárd ment el tavaly. Idén az összeg növekszik.

Pedig könnyen összeállítható egy lejárató propaganda a magyar foci ellen is, pl.
Nemrég magyar focisták is bundaügyekbe keveredtek, egy edző öngyilkos lett (leugrott egy tízemeletes házról), és két focistának is gázolási ügye volt.

A fenti dolgok mind igazak és összefűzve jó kis propagandaanyag lehetne belőlük az arra fogékonyaknak a foci ellen. Ön erre nem fogékony, hanem a felsőoktatás elleni propagandát teszi magáévá. Csak arra kérem, hogy ellenőrizze a számokat. Nem furcsa, hogy soha nem tud a kormány konkrét számokat mondani, hogy pl. mennyi 12 éve tanuló van az egyetemeken? És azt sem teszik hozzá, hogy ők nem az alapképzében vesznek részt, hanem már a PhD-jüket írják (remélhetőleg nem olyan színvonalon, mint Schmitt Pál "álamfő")

Bicepsz Elek77 2013.01.13. 01:21:51

A "fiatalok" -on kiket ért a szerzõ?? A 18-25 +-5 evesek 20-30%-at? Es a többi 70% fizesse az ö tandijukat????

gtri 2013.01.13. 01:32:44

@rdos:

Nem véletlen, hogy az ügynökakták mellett titkosak pl. az olajszőkítés aktái is (85 évre titkosították őket). Mi indokolja köztörvényes bűncseklekmények adatainak titkosítását, ha nem az, hogy túl sok az érintett a jelenlegi politikai/gazdasági elitben (nem csak a Fidesz, hanem az MSZP és más pártok is ide értendők valamint a TOP 100 leggazdagabb magyar között is talán akad egy-kettő :), aki ezzel alapozta meg a vagyonát).

Egy hosszú pénzkipumpálási folyamat vette kezdetét a rendszerváltáskor. A kiment pénzeket valószínűleg nem lehet már visszahozni, de az, hogy a bűnösöket sem lehet megismerni, az igen nagy nagyvonalúságot jelez a magyar állam részéről.
Ugyanakkor az állam a saját állampolgáraival szemben meglehetősen kemény tud lenni az utóbbi időben.

Wekerlei 2013.01.13. 01:38:57

@gtri: A 29 ezer milliárd fele a bevétel, a másik fele meg a kiadás. A szaldó meg az a hiány amit tervezni szoktak. Úgy, hogy ne kábítsunk a nagy számokkal.
Amikor az Orbánék ingyen tanultak, akkor minden gyár haszna az államé volt, és abból is csak sokkal kevesebb diák tandíjára tellett. Javaslom a diákok a szüleikkel beszéljék meg, hogy miért engedték meg az ország vagyonának a széthordását, és amikor hagyták tettek-e félre a taníttatásukra?

gtri 2013.01.13. 01:49:14

@Bicepsz Elek77:

Magyarország a GDP-jének kevesebb, mint egy százalékát költi a felsőoktatásra. Ezt tovább csökkenteni felelőtlenség. Nem reform zalik, hanem pézkivonás.

"Es a többi 70% fizesse az ö tandijukat????"
Az ő tandíjukat az a 285 000 magyar állampolgár fizeti, akik évi 5 millió forint feletti jövedelemmel be vannak jelentve. A maradék X millió magyar munkavállaló nem sok SZJA-val ajándékozta meg 2010 előtt a magyar államot.
A mostani számokat nem ismerem, de jó lenne tudni, hogy most pl. hány ember van évi 5 millió forint fölött bejelentve. A 2010-es 285 000-es szám csökkent vagy növekedett? Itt annyian hivatkoznak az adófizetésre, hogy azt hiszem, jeleneg legalább 4 milió ember van 5 millió forint feletti éves jövedelemmel bejelentve és rengeteg SZJA-t fizetnek. :):):)

gtri 2013.01.13. 02:03:44

@Wekerlei:
ínem kábítok én senkit.

A 2013-as költségvetés fő számai:
forrás: www.origo.hu/gazdasag/20121211-elfogadtak-a-tundermesekoltsegvetest-megszavaztak-a-2013as-koltsegvetest.html

"A jövő évi (2013-as) költségvetés a Magyarországon megtermelt jövedelem felét újraosztja az emberek, vállalatok, állami intézmények között. 15,3 ezer milliárd forintot szed be adók, járulékok, illetékek, díjak formájában és más jogcímeken az állam, és 16,1 milliárd forintot költ el. A kettő különbözete 842 milliárd forint, ekkora hiányt engedélyezett a parlament a kormánynak a költségvetés végrehajtása során."

Tehát a GDP (kb. 29-30 ezer milliárd forint) minden második forintját elveszi az állam és a saját elképzelései szerint elosztja azt. Ezt jelenti a költségvetés 16 100 milliárdos kiadási oldala. Ebből nem jut a felsőoktatásra 186 milliárd, ezt akarják csökkenteni.
Ezt megteheti az állam, de ennek következményei lesznek. A környezetemben sokan elgondolkoztak a gyermekeik jövőjéről. Nem nagy perspektíva 120-150 000 forintos szakmunkásbérrel végigélni valakinek az ééletet. Tanulni muszáj, mert a világ élvonalától most is el vagyunk maradva. Ha a magyar állam magára hagyja a tanulni vágyókat, akkor egy jó kis vegetáló ország maradunk.

Reszelő Aladár 2013.01.13. 03:42:24

Én még ingyen diplomáztam. 2 félévnyi diákhitel tartozásomat a Medgyessy kormány változtatta személyi hitellé, és kaptam egy fél milliós adósságot. 2 kilót vettem fel.
4 éve dolgozom a válság miatt változatlan fizetésért a versenyszférában, minden elmaradt emelést akár törlesztésnek is felfoghatnék.
Mostanában a diplomások helyére inkább nem diplomásokat vesznek fel: kisebb arc, kisebb fizu.

Nem tudom jobb lenne-e Bajnai. Ö legalább pacekba mondja, hogy kell tandíj. Helyes, válasszátok meg, és utána irány az utca. Ha nem jön össze a diploma marad a minimálbér. Akkor majd 65000,- bruttó lesz. Lesz munkahely, mert így már Kínánál is olcsóbbak leszünk...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.13. 08:57:36

@Hunor Levente: elég szomorú, ha csak neki. :S
@dzsugasvili: á, max doku oscart. :)
@ColT: ők is mennek.

Egy igaz ember 2013.01.13. 09:47:24

Most megy a Péntek 8 a Hír Tv-ben. Vajon ennyire demagógok vagy ennyire tájékozatlanok a műsorvezetők a hallgatók vezetőit illetően?

Egy igaz ember 2013.01.13. 09:48:53

@Reszelő Aladár:
Azért válasszuk meg Bajnait, hogy utána majd ellene tüntessünk?
A bajt legjobb megelőzni, mint majd utólag korrigálni.
És nagyon jó kérdés, hogy kit válasszunk...

na4 2013.01.13. 09:49:30

Duma. Höbörgés helyett neki lehet állni tanulni.

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2013.01.13. 10:00:44

Vasárnap délután a Fidesz Lendvay utcai székházánál demokratikus pártok és civil szervezetek felhívására tüntetők tiltakoznak amiatt, hogy Bayer Zsolt cigánygyűlöletet gerjesztő cikkének botrányát a Fidesz megpróbálja eltussolni. Kocsis Máté fideszes politikus megismételte, hogy aki Bayer szövege ellen tiltakozik, az szerinte "akarva-akaratlanul a bűnözők és gyilkosok pártjára áll."

A vasárnapi eseményen a DK mellett az MSZP, az LMP a Szema, a Szolidaritás, a Polgárjogi Mozgalom a Köztársaságért, valamint a Lasso Drom szervezet képviselteti magát.
Sokan vesznek részt a fideszből is, akik Bayer kizárását követelik a pártból.

Netuddki. 2013.01.13. 10:04:00

Na, úgy látszik itt is aktuális amit a másik blogba írtam:

„Az adófizetők is lázadhatnának a harminc évesen is az ő pénzükön lézengő, ingyenélő egyetemisták ellen”

Ostoba, fideszes, megosztó duma. Akikre itt az ingyenélőket lehetne mondani azok pont a megélhetési "politikusok".
A legutolsó "büfészakon" végzett főiskolás is százszor többet megdolgozik a BEFEKTETETT adófizetői pénzünkért, mint egy gombnyomogató droid, számla nélküli költségtérítést felvevő képviselő. Ráadásul sokkal kevesebbe is kerül.

Önérzet, kedves fiatalok, önérzet! Ne már egy megélhetési mondja meg azt, hogy ki az ingyenélő...

Netuddki. 2013.01.13. 10:12:17

"És itt kezdődik a legnagyobb problémája a mai politikai vezetésnek - már réges régen elszakadtak a valóságtól."

Egyre inkább az a meggyőződésem, hogy nem elszakadtak a valóságtól hanem teljesen más a gondolkodásmódjuk a fideszes vezéreknek. Soha nem is volt valóságérzetük. Pl.:

- Egy politikus, miniszterelnök(!) hogyan mondhatja azt, hogy ha egy nyugdíjas tovább dolgozik akkor két jövedelme ne legyen? Elérte a nyugdíjkort, fizette az adókat, járulékokat, JÁR neki B+! Ha meg dolgozik akkor a munkájáért a munkabér is jár B+ viktor!
- Még mindig nem fogták fel, hogy a felsőoktatás stratégiai jelentőségű. Most éppen a lezüllesztése folyik. Lehet, hogy nem ők kezdték de ugyanolyan bűnösök ha folytatják.
- Magánnyugdíjpénzek ellopása.
- 1998 óta (vagy előbb) a fidesz megosztó, nemzetrontó politikát folytat. Ez a szememben egyenlő a hazaárulással...

Melee 2013.01.13. 10:13:43

Lépten-nyomon visszaköszön a szocialista múlt, a Fidesz vezetősége akkor szocializálódott, és tanácsadói abban a korban már tanácsadói pozícióban voltak. De a világ változik, és az olyan dolgokkal, mint az elbontott szögesdrót helyén nyílt határ nem tudnak mit kezdeni. Akárcsak a 30 évvel ezelőtti állami vezetés, a közemberek valóságától elszakadva, felülről akarnak vezérelni egy számukra idegen világot, és dühösek rá, mert az nem hagyja csak úgy vezérelni magát.

épészmérnök 2013.01.13. 10:39:25

@MEDVE1978: "Az ország lehetőségeihez képest túl volt finanszírozva a felsőoktatási terület."

Az ország lehetőségeihez képest te vagy túlfinanszírozva.

épészmérnök 2013.01.13. 10:44:28

@gtri: "Tanulni muszáj, mert a világ élvonalától most is el vagyunk maradva"

Rossz hírem van, nem csak az élvonaltól vagyunk elmaradva. Az Economist összetett (gazdasági, szociális, életminőségi) mutatói alapján 9 latin-amerikai ország előz bennünket.

1988-ban a where-to-be-born index alapján a 24-ik helyen voltunk, 2012-ben a 46-ikon.

The Economist International The lottery of life.

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2013.01.13. 10:44:36

@MEDVE1978:
Nem volt túlfinanszírozva, sőt! Tudod, mi van túlfinanszírozva? A Közgép, a stadionok, a Ferenciek tere, az utcaátnevezések a 4-es metró, a politikusok költségtérítése számla nélkül, a jutalmak Tarlóséknál és még sorolhatnám... Minőségi oktatás nélkül lehúzhatjuk az egész országot a klotyón.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2013.01.13. 10:49:04

@gtri: "A kiment pénzeket valószínűleg nem lehet már visszahozni, de az, hogy a bűnösöket sem lehet megismerni, az igen nagy nagyvonalúságot jelez a magyar állam részéről."

Szerintem nem lehetetlen, banki utalások lekövetése megoldható, ha megvan rá az akarat.

Olajos, ügynök, ... ügyek titkosítása alapján magam sem tudok másra gondolni, mint a maffia politikumunk érintettségére.

Ami sokkal nagyobb baj, hogy miközben az (újabban többpártállami) eftársak loplikálnak, mellékesen? szétverik az országot. Ami az oktatásban - szakképzésben - nevelésben történik a "legszebb" példa rá.

Ez "A" stratégiai ágazat. Az oktatás, szakképzés, nevelés, kutatás, fejlesztés. Nagy nagy szünet, és csak utána jönnek a komparatív előnyökre épülő stratégiai ágazatok. 2/3-os vagy inkább III/3-as? :-) többségű bolseViki szerint, ha jól rémlik a föld és a víz.

rron 2013.01.13. 11:10:38

Egyszer s mindenkorra: Az a szövegelés, hogy 30 éves, ingyenélő, drogosalkoholistaparasztköcsög, stb. egy reklámfogás, ÁTVERÉS. Ugyanis nincs ilyen! Az állam az első képzést fizeti, abból is csak a képzés előre meghatározott idejét + kb 10%.
Azaz aki elment 3,5 évre egyetemre, az a 10. évben már milliókat fizetett volna be, hogy ott maradhasson. De nem maradhat. Mert maximum 7 évig maradhat (3,5 x 2).
Sőt. A keretszámok azért vannak, hogy meg lehessen határozni hány embert finanszírozunk - és ezek a legjobbak. Bár a mostani hibbant rendszer az "emeltszintű" érettségivel egy csomó maxpontos embert termel, akik között nem lehet érdemben (és érdemek szerint) különbséget tenni...

Azt kellene megállapítani, hogy mit érdemes finanszírozni. Mi a versenyképes, érdemben működő felsőoktatási intézmény. Ha a büfészakok garmadáját megszüntetnénk, és az értelmes, versenyképes, hasznos tudást adó egyetemekre / főiskolákra koncentrálna a kormány (pénzben is), ugyanebből a keretből lehetne jó elosztást csinálni. (Nem mellesleg megtámogatva az egyetemi kutatásokat, ami nélkül szakmai előmenetel nem lesz a "tudás fellegváraiban") Csak ehhez sajnos át kéne nyálazni a rendszert, kutatni, gondolkodni, vitázni. Ehhez sok energia, szervezés, kommunikáció kell (két oldalú, nem odamondós) és főleg IDŐ kell (lehet, hogy a változtatások - urambocsá' - a következő ciklusban érnek be?).

Az is csak vaker, hogy akkor most a gazdasági válság, az euróárfolyam, a túlzottdeficit vagy a Mari néni beteg kutyája miatt most fizetős kell legyen a felsőoktatás. Ez az ország kiemelt mértékű adót szed a többi régiós országgal összehasonlítva. Teszi ezt azért, mert cserébe egészségügyet, oktatást, stb., stb. finanszíroz, nem bízza "magánkézre". Vagyis ha fizetős lesz a felsőoktatás, akkor tessék mellé adót is csökkenteni. Azt már kifejezetten félve teszem hozzá, amit már előttem többen említettek: értelmetlen ezzel kavarni, mert alig költ rá az ország pénzt így is.

MEDVE1978 2013.01.13. 11:23:43

@breezer: Előbb olvasd végig, amit írtam. A szöveg értelme nem az, hogy túl sokat költünk a felsőoktatásra, hanem az, hogy a jelenlegi költségvetési preferenciák mellett nem lehet többet költeni. Be lehetne fagyasztani a nyugdíjakat és így a felsőoktatás is levegőhöz jutna, de az meg politikailag járhatatlan.

"Tandíj": valóban az angolszász országokban van döntően így, de máshol is ebbe az irányba megy a világ.

rron 2013.01.13. 11:33:14

@MEDVE1978: Már megbocsáss, de a "máshol is ebbe az irányba megy a világ" egy közhely. Reklámszöveg, ha úgy tetszik. Itt van tandíj, ott nincs. Mindkettőre lehet példát mondani. Én nem hallottam róla, hogy pl. az osztrákok hirtelen tandíjat akarnának bevezetni. Jó ez így nekik.

De ha ebbe az irányba is menne a világ, akkor sem lehet erre döntéseket alapozni. Nekünk van egy rendszerünk. Ha változtatunk rajta, gondoljuk végig, hogy merre. Ne "tenedenciák alapján" döntsünk...

MEDVE1978 2013.01.13. 11:33:54

@mizrolist: "hol van az a rengeteg elhelyezkedni nem tudó diplomás? Mert köztük a munkanélküliség a fele az országos átlagnak..."
Van egy úgy nevezett kiszorító hatás. Ennek a lényege, hogy a munkaadók beállnak egy magasabb szintre az elvárásaik terén, mint szükséges lenne. Ma Magyarországon számos helyen ez van, pl: asszisztensi pozícióra is lehet, hogy már csak egyetemet végzettet vesznek fel, holott lehet, hogy oda bőven elég lenne a kevésbé képzett. Ennek számos negatív hatása van: az első, hogy mondjuk a képzett bölcsész a tanári éhbér helyett elmegy asszisztensnek egy multihoz. Ahol aztán messze tudása alatt foglalkoztatják, némileg többért. Ettől ő frusztrálttá válik és fogékony lesz a politikai szélsőségekre, hiszen az ő szempontjából a rendszer szar. A másik hatás, hogy a multi nyugodtan foglalkoztathatna érettségis asszisztenst is, de akkora a kínálat diplomásokból, hogy azokból is kényelmesen válogat. Így viszont az érettségi értéktelenedik el és így tovább. Ma már takarítónő sem lehetsz érettségi nélkül, pedig az igazán nem egy ezen mérendő munka. A kiszorító hatás végül a legkevésbé képzett és szociálisan leghátrányosabb helyzetű rétegeken csattan.

A helyzet tehát maximálisan leegyszerűsítve: van egy munkakör, ami középfokú végzettséget igényel, némi pénzügyi jártassággal. A munkára az illető kb. 1 hónap alatt betanítható. Meghirdetik az állást, jelentkeznek rá 200-an, abból 160 diplomás. A munkaadó a diplomást fogja választani, mert a diploma önmagában feltételezi valamilyen szinten, hogy az illető megtanult tanulni, rutinja van ismeretek elsajátításában stb. De emellett semmi értelme annak, hogy az illető azt megelőzően egy specializált - mondjuk főiskolai vagy egyetemi közgazdász - képzést kapott, hiszen ez messze több ismeretanyaggal jár, mint amennyire szüksége lesz.
A kettő képzettségi szint közötti különbség egyszerűen a társadalom vesztesége.
A tandíjmentes képzési rendszerben nagyságrendekkel nagyobbak az ilyen "félreképzések".

MEDVE1978 2013.01.13. 11:38:00

@rron: Kihívásokra kell választ adni. A világ azért megy ebbe a világba, mert a világszintű kapitalizmusban a jóléti állam koncepciója egyre inkább teret veszít. Ennek a jóléti államnak az egyik része az ingyenes / olcsó felsőoktatás.
A gazdag EU országokban ez még nem látszik, mert nem értek el odáig, hogy a koncepciónak ez a része kerüljön veszélybe.

A magyar rendszer emellett még nagyon sok ponton beteg.

MEDVE1978 2013.01.13. 11:42:17

@Miazmás: Nem tudom hallottál-e már a ceteris paribus elvről. Azt jelenti, hogy egy gazdasági folyamatban egy tényezőt, egy mutatót megváltoztatsz, de a többit változatlanul hagyod és megnézed mi történik.

A felsőoktatásnál is lehet arról regélni,hogy Viktor a farkát veri 15 új felesleges stadionban, de ez nem vezet sehová. Itt most szerintem arról van szó, hogy mi rossz vagy jó a magyar felsőoktatásban és nem arról, hogy mi a rossz általánosan a kormányzásban.

rron 2013.01.13. 11:46:24

Egyetértek, a magyar rendszer sok ponton beteg.

A jóléti állam koncepciója tényleg elbukni látszik a (túl gyorsan) globalizálódó piac mögött. De ez nem jelenti szükségképpen azt, hogy nem lehet ingyen felsőoktatást csinálni. Nem kell tömegeket, koncepciótlanul ingyen képezni, az már tényleg a jóléti állam kategória. De ettől még egy állam dönthet úgy, hogy ő kezeli a felsőoktatásra szánt pénzt (vagyis biztosítja a felsőoktatást adóból, "ingyen").

És szerintem méltányolható gondolat, hogy a tisztességben, de szegénységben élő parasztembernek és HTB feleségének zseniális gyerekéből "pap legyen", azaz tanult ember.

rron 2013.01.13. 11:48:18

Bocs, ez utóbbi egy kicsit "demagóg" gondolat lett, nyilván választás kérdése, hogy hogyan finanszírozzuk. Pusztán szerettem volna ezt a szociális előnyt kiemelni. Így nem lesz a szegénység miatt kontraszelektált valaki.

Éhes_ló 2013.01.13. 11:52:46

@Nem fidesz, magánvélemény Bayer te sunyi, szaralak:
Hosszabb nevet kellene választanod és ráírni a vajda nevét is:
hunhir.info/index.php?pid=hirek&id=60949
"Az ózdi vérfürdővel kapcsolatban a Magyar Nemzet megkereste Lakatos Attilát, Borsod megye cigány vajdáját, aki brutális gyilkosságnak nevezte a történteket.Ez megbocsáthatatlan, ezekre kell mondani, hogy igen, ez a fajta cigány valóban állat. Nem tudok rájuk mást mondani – fakadt ki a lapnak Lakatos Attila.

– Nagyon felháborított, amit a két idős emberrel tettek. A két cigány férfi előtte együtt iszogatott, majd agyba-főbe verte a kisöregeket. Az egyiket brutálisan meggyilkolták, a másik pedig most is élet-halál között van. Szavam nincs hozzá, fogalmam sincs, hogyan lehet ilyet elkövetni. Ez megbocsáthatatlan, ezekre kell mondani, hogy igen, ez a fajta cigány valóban állat. Nem tudok rájuk mást mondani – fakadt ki a lapnak Lakatos Attila.

A vajda hangsúlyozta, öt éve mondja a többi roma vezetőnek, hogy üljenek le az emberekkel, és magyarázzák el a cigányoknak, hogy mit lehet tenni és mit nem. – Akár házról házra kellene járnunk, ha szükséges. A gond azonban az, hogy nem követnek, pedig az egyszerű, normális cigányok velem értenek egyet. Ők is azt mondják, hogy ezekkel tényleg nem lehet együtt élni. Az egyik cigány mondja a másik cigányról – fogalmazott. Szerinte a romáknak le kell szokniuk arról, hogy polgármestert, jegyzőt és mindenki mást szidnak, de ők maguk nem tesznek semmit. – Semmi nem jár alanyi jogon, mindenért mindenkinek meg kell dolgozni – szögezte le."

Érdeklődve várom az új nickedet.

MEDVE1978 2013.01.13. 11:57:11

@rron:
Ezzel egyetértve én viszont azt mondom, hogy ezt biztosítani lehetne egy tandíjas rendszerrel.

A rendszer úgy működne, hogy általános tandíj lépne életbe, mindenki fizet. Minden évben meghatároznák (utólag!), hogy a legjobb átlagú emberek és a jó átlagú emberek mennyi ösztöndíjat kapnak. A legfelső szegmensnél ez fedezné a tandíjat. Mellé be lehetne tenni egy szociális elemet (pl: lakhatási támogatás, első félév betámogatása rossz szociális helyzetűeknek - a többire már csak akkor kapjon, ha jól tanul stb.) A harmadik elem a hiányszakmák támogatása lenne: mérnökként mondjuk már 3,5-ös átlagra megkapnák a max ösztöndíjat, míg mondjuk informatikusként csak a 4,2-re stb.

A hallgatói szerződést elengedhetetlennek tartom, a rendkívül magas jövedelmi különbségek miatt. Ez egy durva adminisztratív eszköz, de a társadalom védelmében szükséges.

MEDVE1978 2013.01.13. 12:03:31

@rron: Erre azt tudom mondani, hogy a szegénység miatti (kontra)szelekció nem a felsőoktatásban kezdődik, hanem az alapszintű oktatásban. Innentől kezdve feltételezhetően csak integráltan (alap-közép-felső) fokon lehetne fellépni ellene.
A legtöbb szegény el sem jut a felsőoktatásig.

Az egész magyar felsőoktatási modell egyik hibája a gyakorlatiasság hiánya. Ennek egy eleme, hogy nálunk a felsőfokú szakképzések aránya nagyon alacsony. Holott mennyivel jobb lenne az, ha a hátrányos helyzetű tanulóból először vízvezetékszerelő lenne, aki egzisztenciát épít magának. Majd amikor az egzisztenciája megvan és még két havert maga mellé vesz, akkor elvégezné valamilyen menedzsment felsőfokú tanfolyamot, hogy a cége sikeressé váljon. Sajnos ez nálunk teljesen atipikusnak mondható, pedig hatékonyabb és olcsóbb, mint a hagyományos egyetemi oktatás.

dr kíváncsivagyok 2013.01.13. 12:05:01

@MEDVE1978:
"A másik oldalról viszont a fejlett piacgazdaságokban szinte mindenhol tandíjas a felsőoktatás. UGye emlékszünk az amerikai filmekre, amelyekben apa hazajön Las Vegasból és anya belemártja a kést, mert eljátszotta a gyerekek college foundját (tandíjra félretett pénzt)? Ez a realitás nyugaton, a liberálisabb országokban és a tendencia (a kapitalista világgazdaság változásaival) is ebbe az irányba megy."

Magyar bérekből félretenni a gyerek tanulmányaira ??
Mert ahol fizetős a felsőoktatás,..ott van rá esély , hogy félre tud tenni a család rá !
De nálunk ?
Ezért ne hasonlítgassátok össze más országokkal és ezért NEM BEVEZETHETŐ nálunk !!!

dr kíváncsivagyok 2013.01.13. 12:07:59

@Éhes_ló:
"ez a fajta cigány valóban állat. Nem tudok rájuk mást mondani – fakadt ki a lapnak Lakatos Attila."

Nono,...ismered - é : " Amit szabad Jupiternek,...."
Vagy Cyrano -t említsem ?

Éhes_ló 2013.01.13. 12:08:35

A postról is legyen pár mondat:
A vidékünk már régen nem való senkinek.
Van akinek kohn és löwinger óta nemvaló, van akinek horthy, szaljosán óta nem kóser és persze nem kevesen vannak akinek a rosenfeld, csermanek féle diktatúra nem való.
Persze az elmúlt 22 év sem volt semmi, még ha vérben nem is úszunk úgy mint korábban, de csak sikerült a totálisan fantaszta és egyben jövőtlen amatőrnek,gimnáziumi évfolyamtársainak, rokonainak, a rátuszkolt ügynököknek, a pufajkás részegesnek és a globáltőke helyi megbízottainak, a jobboldali köpenyt magára öltött kalandornak és bűnbandájának, d209-nek és elqrónak az utolsó kisz és mszmp központi bizottsággal olyan helyzetet kialakítania ejrópai és washingtoni haverjaival, hogy az értelmesebb és vállalkozásra, változásra kész emberek immár tömegesen menekülnek a latinamerikanizálódó roncstársadalomból.
Mint arra óvatosan céloztam, ez a XIX szd. második fele óta nem újdonság, mert minden korszak elpocsékolt az amúgy is fogyásnak indult népességből pármilliót, most sem megy másképp.

Buktor minden hibájával és bűnével együtt csak ennek a lecsúszó szakasznak a társtettese, de nem egyedüli okozója.

Felértékeled, ha őt és bűntársait kiáltod ki bűnbaknak egyúttal a politikai elfogultságoddal hiteltelenné is válsz.
Sokak kemény "melója" kellett ahhoz itthon és külföldön is, hogy az államadósságunk 22 év alatt háromszorosára hízzon és közben a nemzeti vagyon 95% eltűnjön egymillió emberünkkel és egymillió meg nem született gyermekükkel együtt.

De erre nem megoldás a libást visszahozni és nem megoldás az sem, ha minden ugyan úgy megy tovább, mint eddig. A diákoknak sem térnek vissza az arany évek (ha voltak ilyenek egyáltalán) és másoknak sem akik nem a haszonélévezői ennek a buktori-elqrói banándiktatúrának.

cellular 2013.01.13. 12:14:18

Arra vonatkozóan mi a kormány terve, hogy az egyetemeken színvonalasabb legyen a képzés? Ezt a forráskivonással hogyan tudja összeegyeztetni?

Az csak egy kérdés a sok közül, hogy hányan tanulhassanak és mennyiért.

Az, hogy nincs szükség ennyi médiaszakosra, nem lehet érv amellett, hogy a szakok felét fizetőssé tesszük. Egy prolitól -elnézést- még elfogadom, hogy így gondolkodik, de a kormányzattól ennél kicsit többet várok.

Akármi is lesz, hatalmas kicseszés az idén végzős középiskolásokkal szemben, hogy nem igazán tudják, mi vár rájuk. Még most sem, hiszen a kormány döntései képlékenyek. Minél inkább kőbe vésik, annál inkább. És hamarosan be kell adni a jelentkezéseket. Nem let volna korrektebb azt mondani, oké, idén nem változtatunk, de elkezdjük a közös munkát a változtatásokról, hogy azok mindenki számára lefixáltan időben kijöjjenek?

rron 2013.01.13. 12:14:43

Természetesen ez is egy működő rendszer lehetne. Nem is tagadom, hogy sok szempontból jobb, mint a mostani. (Egy egyetemi tanárom fakadt ki: az amerikai diákjai, akiket tanított - igen borsos tandíjért -, sokkal jobban odafigyelnek, mint az államilag finanszírozott itthoniak...)

De:
- a mai magyar valóságban a szociális juttatásokat kurtítják agyatlanul (aminek megfelelő szintje nyilván elengedhetetlen, hogy ez a rendszer normálisan működjön); még a hallgatói önkormányzatok is panamáznak 1000-rel

- már ma is átlag függvénye, hogy ki marad államilag finanszírozott. ez tényleg osztatlanul jó lépés (a minimum átlag nyilván minden kar és szak adott félévi teljesítményéből számolható) - a hiányszakmák nehezen kezelhetőek így szerintem, mert ha valaki hiányszakmában kezd tanulni, de a tanulás felénél már nem számít annak... könnyen kicsúszhat a pixisből, azaz nem tud előre tervezni

- a hallgatói szerződés (amennyiben a röghöz kötésről beszélünk) szerintem rossz döntés, mert: 1) az EU egyik alapelve a szabad munkaerőmozgás, amivel ez ellenkezik; 2) jelentősen rontja a külföldi tapasztalat Mo.-ra áramlását; 3) ha valakinek nincs lehetősége itt (mert pl. elméleti fizikus és a CERN-ben lenne a helye), az mit tegyen?

- az egész rendszer csak egy jól kitalált módon, átmeneti időszakkal / kifutási idővel, tervezhetően valósítható meg. Ez ma üreshalmaz, arról nem is beszélve, hogy a globális urambátyámkodás, suskus, és lop-csal-hazudik helyzetben az egész (meglátásom szerint) a visszájára fordulna. Még akkor is ha a politika - mondjuk - 5-10 évig képes lenne (nem az) egy koncepciót következetesen képviselni.

rron 2013.01.13. 12:15:22

Az előző komment @MEDVE1978-nak ment...

MEDVE1978 2013.01.13. 12:17:54

@dr kíváncsivagyok: Azért máshol sem dúskál mindenki a pénzben. Az amcsiknál például a hadsereg osztogat ösztöndíjakat, mert egyébként senki sem menne katonának. Kapsz diplomát, ha két évig katona vagy, ez a deal. Mennek is százezrével a feketék.

Nálunk sem olyan tragikus a helyzet, amíg az embereknek például van pénze autóra. Hiszen egy autó ára van annyi, mint egy diplomáé. Tehát aki autóra tesz félre, az tehet félre diplomára is és nem vesz új kocsit egy darabig.

MEDVE1978 2013.01.13. 12:31:26

@rron:
1. Szociális juttatások. Igen, ez így van, sajnos ez a valóság. Ez a lába az elméletnek éppen a válság miatt gyenge.
2. Hiányszakmák: ha nem is teljes biztonsággal, de 60-70%al meg lehet mondani, mi kell majd 5 év múlva. Informatikus, mérnök, orvos biztosan kell. Kommunikációs, jogász biztosan nem kell. Egyszerűen azért, mert a hazai kiképzettek száma már olyan magas, hogy 5 év múlva is lesz elég.
3. ÁÁÁÁÁ.... Hülyét kapok ettől a szabad mozgás érvtől. Ez egyáltalán nem akadályozza a munkaerő szabad mozgását. A hallgatói szerződéses is mehet külföldre dolgozni, csak fizesse is ki a tanulása díját. Egy normál tandíjrendszerben fedezhetné bárki banki kölcsönből a tanulását, amit munkaviszonyban majd visszafizet a banknak. Ez nem akadályozza a szabad mozgást. Ez olyan mintha azt mondanám, hogy szeretnék Spanyolországba menni,de akadályoznak a szabad mozgásomban, hiszen nincs elég pénzem, hogy oda eljussak...

A külföldi tapasztalattal igazad van, itt mérlegelni kell, hogy az így nyert know-how elmaradásával vagy a külföldre ment, ingyen képzettek ezreivel jár rosszabbul az ország. Szerintem utóbbi, így a hallgatói szerződés megoldását szükségszerűnek tartom.

Lencsés István 2013.01.13. 12:40:27

" .... Az a probléma, hogy a hallgatók nem hiszik el a kormánynak azt, amit mond. .... "

Persze , mert fiatalok és nem értik .

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2013.01.13. 12:54:34

@MEDVE1978: a bonni egyetem éves költségvetése megegyezik a teljes hazai felsőoktatás finanszírozásával... fogalmad sincs miről beszélsz, az a baj.. .

MEDVE1978 2013.01.13. 13:02:44

@Legelő Őse: Majd te elmondod, ha ilyen okos vagy. Vagy esetleg csillogó intelligenciádat még meg is villantod azzal, hogy elolvasod amit írtam és érdemben válaszolsz is?

mojszipupi 2013.01.13. 13:12:02

Drogos, romkocsmás egyetemisták nem kellenek. Sokkal inkább a drogos, romkocsmás focisták, és vezérszurkolóik fenntartása közpénzből az ám a döfi, azok emberek. Aki tanul az szar. Komolyan miért nem csináltok már vmi komoly megmozdulást??? Ne hagyjátok megalázni magatokat, mert ez a kormány ezt teszi a fiatalokkal

DR. Smit Pal 2013.01.13. 13:14:11

@Éhes_ló: "Ez megbocsáthatatlan, ezekre kell mondani, hogy igen, ez a fajta cigány valóban állat. Nem tudok rájuk mást mondani – fakadt ki a lapnak Lakatos Attila."

Na itt egy ujabb mocskos rasszista. Meg jo hogy Gyurcsanyek ma megint tuntetnek a rasszismus ellen.

rron 2013.01.13. 14:30:46

@MEDVE1978:
@2 Valóban meg lehet mondani meglehetős biztonsággal, hogy mi a hiányszakma. Egy jól működő társadalomban vitatkozhatnék arról, hogy mennyire biztos az "5 év előrejelzés". Persze ha egyszerűen az elsőévesek számát befolyásolja, akkor ki is húztuk a méregfogát a kérdésnek. Egyébként erre tényleg nagy szükség lenne, mert néhány szakmában itthon olyan túlkínálat van, hogy mindenki belebetegszik.

@3 Igen, tényleg furcsa ez a "mindenkinek szabad mozgás", de egyszer beléptünk az EU-ba, és ha tényleg csatlakozni akarunk egy kvázi európai egyesült államokhoz, akkor szükséges is. A normális hitelezés, a hitelfelvételi hajlandóság meg a mindenkori gazdasági "jólét" és a jogbiztonság kérdése. Ha holnap bevezetjük, szerintem totális lesz a csőd és csak a "helyzetbe hozottak" (nem akarok politizálni...) kerülnek még nagyobb előnybe. Szomorú, pedig elméletben tényleg jó lenne.

rron 2013.01.13. 14:34:02

@MEDVE1978:
Kiegészítés: sajnos (mint az egyik érintett szakma képviselője...) a túlkínálat és a kiforratlan szabályozás nagyon durván lefelé tartó árspirálba kényszeríti az érintetteket. És ez erős minőségromlással jár...

béla a görög (törölt) 2013.01.13. 15:06:42

@rdos: Nekem is van bank számlám külföldön pedig csak egy büdös proli vagyok. csak valahogy nem bizom a kormányban...

@Anyátok picsája!: szakmám is van diplomám is - fizettem is érte - ne hogy már te mondd meg nekem te kisköcsög, hogy mit csináljak. Azt csinálom ami jobban megéri :) Rohadjon rád a lefolyód. Majd ha fizetni is megtanulsz nem csak öntudatoskodni akkor beszélhetsz

Mr. Waszabi 2013.01.13. 16:32:40

Jópofa az a táblázat, csak még egy picit dolgozni kéne rajta. Nagyon apró betűkkel szerepel benne, hogy kinek mennyi lesz a letöltendője, ráadásuk erős aránytalanságok is mutatkoznak.
Varga, Navracsics és Balog nem okoztak annyi kárt az országnak, mint a többiek.
Vagy ez még nem a jogerős? ;)

Lencsés IIstván 2013.01.13. 16:44:58

@Lencsés István:
István,

Te sem vagy öreg, mégis, úgy tartod magadról, hogy érted. Feltéve azt, hogy neked van igazad a témában, nem lehetséges, hogy, - kortól függetlenül - másnak is lehet igaza abban, amit mond? Nem feltétetezvén, hogy mindenben, de mondjuk egyes részletekben.

Avagy úgy gondolod, hogy, a kormány bármit mond, az attól, hogy ők mondják, automatikusan igaz?

bkkzol 2013.01.13. 16:55:58

Óvatosnak kell lenni az "egyetimistáknak" is. Meddig feszíti a húrt? Nem biztos, hogy mindenki támogatja, hogy az adófizetők pénzéből tanulnak 5-7 évig egyetemeken azután lepattannak külföldre. Mindennek ára van! Az oktatásnak is. Fizessék ki az oktatást a skandináv kilikák vagy apu... senkit nem érdekel. Az meg "végképp borzasztó", hogy az aki a pénzh adja felügyelne , hogy mire költik. Az a szomórú, hogy ez eddig másképp történt.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.13. 17:02:54

@ColT: akkor ez egy win win szituációnak tűnik, mert ha lerázzuk őket akkor mi többiek is jól járunk. ;)

Lencsés István 2013.01.13. 22:54:31

@Lencsés IIstván: Nem vagyok öreg , de értem és sok más aki diák érti , az nem is tüntizik . Igaza lehet , de ahhoz név is kell . A kormány is hibázik , de ő vállalja is .

Badeni_lakos 2013.01.14. 00:25:08

@morgás joga mindenkit megillet:
Szerinted mikor esik végre már le az embereknek, hogy az "Oszd meg és uralkodj" elven működik a hazai politikai rendszer.

MSZP-Fidesz vezetők elteniszezgetnek egymással és megbeszélik: "Te ennyi milliárdot én annyit loptam el választási kampányra, amivel jól felhergeljük őket egymás ellen, amivel aztán megint meglesz a 2/3. Csak neked. És akkor én adok neked pad alatt ennyi milliárdot"

AZ A BAJ, hogy POCSÉKBA MEGY mind A KÉT KUPAC MILLIÁRD! Mert senkit se fog érdekelni a következő választás. Tudja mindenki, h az is csak lopni fog.

>Vagy lehet már rájöttek erre otthon? És nem fognak elmenni szavazni? Vagy az összes X-et direkt behúzzák, h érvénytelen legyen?
>De mi az alternatíva erre a rég hitelét vesztett hazai "demokr. politikai rendszerre"? (hisz ez is rá van erőltetve a népre) De Milyen rendszerben tudnánk ehelyett élni? Amit a külföld is elfogad... mert szükségünk van tőkére, pénzre.

>>Mit tudunk hát ez ellen tenni? Ha tegyük fel, száz-ezrek tüntetnek a ránk telepedett politikusok ellen unblock, és leváltják őket, akkor milyen rendszert alapítanak a régi helyére???
(nagyon nehéz ezt megválaszolni. Néha elgondolkozok magamban, hogy mit lehetne kitalálni, mert a demokr. kívül nincs más opció egyelőre. DE A FEJEKBEN hogy kéne elhozni a változást, hogy milliárdokat ELPOCSÉKOLUNK!!! (kampányra, stb) Ez nagyon nagy butaság amit a politikai vezetőink csinálnak!!!)

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2013.01.14. 12:07:33

@Badeni_lakos: valószínűleg veled ért egyet az a rengeteg bizonytalan szavazó, aki nem tudja, kire is voksoljon legközelebb - a már leszerepeltre vagy a kormányzásképtelenre, esetleg valami látszólag idealista/sötétzöld/liberális/igazi keresztény/igazi jobboldali vagy ki tudja milyen szlogenekkel bevágódni akaró szerencsevadászra.

Anyátok picsája! 2013.01.14. 13:32:09

@béla a görög: Milyen diplomád, te korcs? Szopásügyi szappanért zuhanyzóban lehajlós? Fizettél érte, azt elhiszem: az Ecserin, mi?!
Amelyik gyökér így ír, mint te, az ne ugasson diplomáról! Nyalod kint a szart a négerek után, mint vécépucoló?

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2013.01.21. 11:51:13

@MEDVE1978: véletlenül sem akarom elmondani. Csak arra próbáltam reflektálni, hogy az általad hozott állítások, tények, összehasonlítások sajnos nincsenek tényszerű viszonyban a valósággal. Ezért ha nem baj, nem érvelnék ebben a témában. Mivel nagyon sokszor szóltál hozzá, nagyon sokat, csak az első között említett állításoddal kezdtem - vagyis hogy a valóságban nincsen túlfinanszírozva a magyar felsőoktatás. Minden utána jövő érved, mely erre a mondatodra épült, már számomra értelmezhetetlen....
Kétségtelen, hogy a személyeskedés teljesen felesleges volt, ezért elnézést.
süti beállítások módosítása