morgás joga 6.jpgA kormány az egyházak által felvett devizahiteleket is szeretné konszolidálni – jelentette be Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár. Az elsőre megnevezett 15 millió eurós tartozás nem is tűnik nagynak (cirka 4,5 milliárd forint), azonban nem tudni, ez az összes érintett egyház adóssága vagy csak a reformátusoké. A rövid hírből még azt is megtudjuk, hogy Gyurcsány a hibás: "2002 után a Medgyessy-, majd a Gyurcsány-kormány megszegte az egyházi ingatlanokkal kapcsolatos kárpótlási megállapodást, és ekkor nem kapták meg határidőre az egyházak a nekik járó összeget". (index.hu)

 

És ez az a pont, ahol jön a de. Mert mit kell tudni az egyházi kárpótlásról? Íme egy kis történelmi áttekintés:

A rendszerváltáskori Antall-kormány: az egyházak a hajdan államosított épületeik közül csak azokat kaphatják vissza, amelyekben képesek hitéleti vagy valamilyen közcélú intézményt (például iskolát) működtetni, az anyagi kártalanítás csak kivételes eshetőség.

Az 1994-ben hatalomra került szocialista többségű Horn-kormány: az egyházak választhattak, hogy ténylegesen igényt tartanak-e egy adott ingatlanra, vagy inkább annak ellenértékét szeretnék megkapni. A harmadik lehetőség pedig az volt, örökjáradék fejében lemondanak épületeik egy részének tulajdonjogáról.

A törvények tizenkét olyan egyházat érintetettek, amelyeknek a Rákosi-korszakban elvették az ingatlanvagyonát (vagy annak egy részét), ebből hat élt a járadék lehetőségével: a katolikus, a református és az evangélikus egyház, a Mazsihisz (Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége), a Budai Szerb Ortodox Egyházmegye, valamint a baptista egyház. 

A hat egyház – akkori áron – 67 milliárd forint értékű ingatlanról mondott le, az állam pedig először 1998-ban fizetett járadékot, 2012-ig összesen több mint 110 milliárdot forintot. 2010-ben a járadék összege 16 milliárd forint volt - 14 év alatt a kezdeti 3,2 milliárdról ötszörösére nőtt az összeg (az állam tehát mára már cirka kétszeresen kifizette az ingatlanok árát)

Az eredeti megállapodás alapján a költségvetésnek minden évben (elvileg az idők végezetéig) az infláció mértékének megfelelően kell növelnie a járadék összegét, a Fidesz azonban többször is belenyúlt a rendszerbe és növelte az eredetileg kialkudott tételeket, így az első Orbán-kormány idején a református egyház járandósága  1998-ban 275 millió forint volt, míg 1999-ben már 1,3 milliárd, az evangélikusok esetében pedig 192 millió forintról 700 millióra nőtt. Ez a növekmény láthatóan bőven meghaladta az akkori infláció mértékét.

És kik kapják a járadékot? A pénz fele – 1998-2012 között cirka 55 milliárd a katolikusoknál landolt, ráadásul a második Orbán-kormány 2010 végén további ötmilliárd forinttal emelte a nekik járó összeget, így 2011-ben már 10,2 milliárd forintot kaptak, tehát a 16 milliárdos összjáradék  csaknem kétharmadát ők viszik el. 

2011-ben a Mazsihisz is kapott néhány százmillió forintos kiegészítést, ám ők a kormány nyomására kénytelenek voltak költségvetésük egy részéről lemondani az EMIH (Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség) és az autonóm ortodox hitközség javára. (a történelmi áttekintés és az ábra forrása: Czene Gábor: Felpumpált egyházi járadék, 2012. április 23.)

Természetesen az egyházaknak nemcsak az ingatlanjáradék az egyetlen bevételi forrása, hiszen ott vannak még

  • az egyszázalékos felajánlások,
  • az intézményeik után járó normatívák,
  • a szeptembertől kötelező hittan-erkölcstan hittanoktatási részének állami finanszírozása,
  • az adókedvezmények, valamint
  • olyan, itt-ott elbújtatott egyszeri költségvetési támogatások, mint például a piaristák tavaly októberi 1,2 milliárdos finanszírozása vagy költségvetésből templomok random építése-szépítése, illetve
  • további bevétel lehet például az önkormányzatok támogatása, valamint
  • "ha nem fizeted vissza a jutalmad, add karitatív célra" felszólítások miatt az egyházaknál landoló forintok.

Mindezek az adóforintok úgy kerülnek az egyházakhoz, egyáltalán nem biztos, hogy az adófizetők többsége egyetért vele. Sőt, valószínűleg az önfenntartó felsőoktatás mellett jogosan elvárhatnák az önfenntartó focit és önfenntartó egyházakat is.

És miközben a "Gyurcsány a hibás" felszólalással az adófizetőkkel finanszíroztatja a Fidesz a magyarországi egyházakat, nem maradhatunk le a másik oldal tevékenységének eredményességéről sem, íme kettő, mint szubjektív válogatás 2013. február híreiből: 

"A minimális szakmai követelményeket sem teljesítette a vádban szereplő időszakban a Győri Egyházmegye naplófőkönyve - mondta a vádlottak padján ülő főszámvevő hivatali utóda a közel félmilliárd forintos sikkasztás vádjával folyó per pénteki tárgyalásán, a Győri Járásbíróságon." (index.hu)

"Elsősorban a pasztorációval foglalkoztam, a gazdasági ügyeket rábíztam a vagyonkezelőre és a pénzügyi apparátusra, vallotta hétfőn a Pécsi Törvényszéken Mayer Mihály. A 72 esztendős, jelenleg plébánosként szolgáló Mayer 1989 és 2011 között irányította a pécsi egyházmegyét. A volt püspök azt elismerte, hogy a pécsi egyházmegyében az említett időszakban ő mondta ki a végső szót a kardinális gazdasági kérdésekben, ám a bíró és ügyész kérdéseire adott válaszaiból az derült ki, hogy a döntések megvalósításának pénzügyi metodikájába nem folyt bele. Így nem tudott arról sem, hogy az egyházmegye gazdálkodásában, könyvelésében történtek-e törvénysértések." (nol.hu)

Azt ugyebár már tudjuk, hogy például Hódmezővásárhely több, mint 15 milliárdnyi hitelét úgy vállalja át a költségvetés, hogy egy pillanatig sem merül fel a kérdés, vajon indokoltak voltak-e a hitelekből finanszírozott beruházások, történt-e túlszámlázás, volt-e közbeszerzés megkerülésével utólagosan drágának bizonyuló kiszervezés, illetve úgy gazdálkodott-e a város, ami nem felel meg az alapvetően elvárt "gondos gazdálkodás" követelményeinek - hiszen bármit is csináltak, bárhogy is úszott el feleslegesen a pénz, az adófizetők kifizetik a város polgárai helyett, akik még örülhetnek is, milyen ügyes is a volt polgármesterük, hogy mindezt elintézte. Irány újra a jóságos Fideszre szavazni ...

De mi van az egyházak gazdálkodásával? Kinek van joga leellenőrizni, hogy a most átvállalni szándékozott devizaadósság ténylegesen minek köszönhető? A késedelmes ajándékpénzeknek? A rossz gazdálkodásnak, a kaotikus könyvelésnek, esetleg a belső ellenőrzés hiányosságainak? Vagy annak, hogy az állam, vagy épp a saját egyházuk felsőbb szervei soha nem kényszerítették rá az egyházakat a pontos elszámolásra? Egyáltalán, van ma a támogatott egyházaknak hazánkban olyan könyvelése, amelyből kiderül korrekten, milyen értékű az állóeszközük, mennyi a bevételük, valamint milyen jogcímmel mire költenek (beruházások, megbízások, stb.)? Vagy simán nyugodjunk bele, nem a mi dolgunk mit csinálnak, maximum később kifizetjük helyettük a felhalmozódott adósságokat?

A győri eset tanúja elmondása szerint:

"(...) esetleges, következetlen, "szabad" módon vezették a kimutatást, ami "tudatos, tervezett pénzgazdálkodásnak nehezen nevezhető". E helyzet rendbetételébe szerinte már a korábbi pénzügyi vezetők is "belezavarodtak". (...) azért kerülhettek vitatott eredetű bevételek a könyvelésbe, mert a korábbi főszámvevő - az elsőrendű vádlott - "a kiadási oldaltól eltért", ezt próbálta ellentételezni bevételek kimutatásával. 

A vádirat szerint az egyházmegye két korábbi alkalmazottja mintegy 450 millió forintot használt fel szabálytalanul, az összeg kétharmada megtérült. Az ügyészség szerint a főszámvevő és a főkönyvelő - kihasználva, hogy az egyházmegyénél gyakorlatilag nem volt belső ellenőrzés - 2005 és 2009 között önhatalmúlag, saját hasznukat is szolgálva rendelkeztek e pénzek felett.

A főkönyvelő a peranyag szerint korábban azt közölte, nem volt tudomása az eljárás tárgyát képező átutalások céljáról, míg az egykori főszámvevő azzal védekezett egy korábbi tárgyaláson: minden kérdéses forint az egyházmegye gyarapodását szolgálta, és ez ki is mutatható." (index.hu)

És íme a pécsi eset, mint egy másik állatorvosi ló:

"A pécsi egyházmegyében 1994 és 2010 között vagyonkezelőként dolgozó lelkészt, W. Gyulát – a Vatikán utasítására – 2010 őszén mentette fel hivatalából Mayer Mihály. Pár hónappal később nyomozás indult az egyházmegye gazdálkodásának vélt szabálytalanságai miatt, s ezek után Mayer is lemondott posztjáról. Az ügyészség jogosulatlan gazdasági előny megszerzésével, adócsalással, hűtlen kezeléssel és a számviteli fegyelem megsértésével vádolja az 51 éves W. Gyulát, aki felelősségét csak részben ismeri el. Az ügy egyetlen vádlottjaként W. Gyula írásban azt vallotta, hogy a nyomozó hatóság által törvénysértőnek tartott gazdálkodási gyakorlatot a püspökség több vezetője és alkalmazottja is pontosan ismerte. Ezt az eddig tanúként megidézett egyházmegyei alkalmazottak tagadták. Mayer Mihály is ekképp vallott.

Az eddig eltelt három tárgyalási nap alapján ugyanakkor elmondható, hogy a kárértékben legsúlyosabb vádpont súlytalanodni látszik. A vádirat szerint az egyházmegyét mintegy 200 milliós hátrány érte, mivel rendszeresen előfordult, hogy a püspökség gazdasági társasága, a Fény Kft. az indokoltnál magasabb összeget számlázott az egyházmegyének. Az eddigi tanúvallomások után viszont kérdéses, hogy valóban többet számlázott-e a Fény Kft., ráadásul a cégnek – mivel nonprofit alapon működött – likviditási gondjai voltak, így érthető, ha gazdája időnként túlsegítette a kft.-t pénzügyi gondjain.

Azt a vádpontot viszont továbbra sem cáfolta senki, hogy az egyházmegyében folytatólagos adócsalás történt, s ennek okán hat év alatt 10 millió forint kár érte az államot. Évente 15-20 egyházmegyei alkalmazott adómentesen kapta meg tiszteletdíja egy részét, noha arra az érintettek nem lettek volna jogosultak. Amúgy a járulékmentes tiszteletdíjakat felvevő papok és hitoktatók azt állították, nem tudtak törvénysértésről." (nol.hu)

Akármi is lesz a büntetőeljárások eredménye, egy biztos: egyik egyházmegyében sem állnak a pénzügyek  és számvitel tekintetében valami fényesen, ráadásul a pécsi vádirat szerint még szabálytalanul is foglalkoztattak, kárt okozva az államnak.

Bárhogy is vállalja át az állam a deviza-hiteleket, az még nem lesz végleges megoldás - amennyiben az érintett egyházak nem teszik rendbe a saját pénzügyeiket és nem élnek a szigorú belső ellenőrzés adta lehetőségekkel, folyamatosan igényelni fogják az adófizetők pénzéből nyújtott plusztámogatásokat.

 

És végül, de nem utolsó sorban, mi a tanulsága a hitelátvállalási dömpingnek?

  • Éljenek a tücskök, vesszenek a hangyák, miért nem voltak ők is tücskök.
  • A kutyát sem érdekel, melyik tücsök miért adósodott el - kollektív megbocsátás alapján tisztán indulhatnak a következő választási kampánynak.
  • Aki szorgalmas hangya volt, de mégis ilyen vagy olyan okból, de nem földi hívságokra költve adósodott el, még védekezni sem tud - a kollektív megbocsátás rá is vonatkozik, tehát alapvetően tücsök kategóriába kerül ő is a jövő nemzedéke meg választói számára.
  • Az igazi hangyák megbocsáthatatlan bűnt követtek el a közvetlen választóik szempontjából: mennyi mindent lehetett volna csinálni abból a pénzből amit most nem kellene visszafizetni! Bezzeg más városnak van szökőkútja, drágán burkolt főtere, csicsás kandeláberei meg aranyárban fenntartható parkja, és utólag egy fillérbe sem került nekik ...
  • És minden, a felelőtlen költekezés, a kampány-pénzszórás ugyanúgy megy tovább, mint eddig, újabb adósságot felhalmozva, amit majd 4-5 év múlva az akkori kormány megint csak átvállaltat az adófizetőkkel. Bűnös pedig nincs, csak tücskök és hangyák, a választók pedig újraválasztják a tücsköket, mert még véletlenül sem kötik össze az ő felelőtlen gazdálkodásukat az újabb és újabb központi megszorításokkal ...

 

És ha kiterjesztjük a sztorit az egyházakra is, az ő megítélésük szempontjából sem a legjobb a Lázár-féle bejelentés: mert bár a kormány igyekszik a lépést ráfogni Gyurcsányra, de előbb vagy utóbb nagyító alá kerül az egyházak kaotikus gazdálkodása - és felmerülhet az a kérdés is, vajon ha nem történnek meg ezek a vádiratos, meg a még nyilvánosságra nem került, jelentős vagyoni kárt okozó bűncselekmények, vajon akkor is szükség lenne ilyen volumenben átvállalni a hiteleket az adófizetők pénzéből? Ráadásul azon rendszer-ellenes választók adóforintjaiból is, akik szerint az egyházak is végre eltarthatnák magukat, hasonlóan a felsőoktatáshoz?

Ráadásul nem beszéltünk még arról, miért jár idők végezetéig a járadék az egyházaknak, ráadásul ilyen mértékben megnövelve az eredeti összeget. És egyáltalán nem biztos, hogy az egyház-támogatás elérte a maximumátSzászfalvi László kereszténydemokrata államtitkár 2011-ben elképzelhetőnek tartotta, hogy az egyházi földbirtokok kapcsán a kormány újból megnyitja a kárpótlási fejezetet. Igaz, az alaptörvény egyik rendelkezése szól arról, hogy ne szülessen újabb kárpótlási jogcím, de mint tudjuk, azért nem ez az a jogszabály, ami sztélére van vésve és Hammurapi törvényeihez hasonlóan fennmarad majd az utókor számára.

 

Ha szeretnél még többet olvasni, tematikus tartalomjegyzék itt.

 

Amennyiben tetszett, csatlakozz Facebook csoportunkhoz!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr105111547

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szórakoztató Valláskritika megosztotta 2013.03.01. 15:33:37

ezt a blogbejegyzést. Tehát a közösségi oldal több tízezres havi aktív olvasójához is eljut. Aki többet is tudni akar tudni az olvassa el ezt a rövid összefoglalót, vagy kattintson rá az oldalra: facebook.com/szorakoztato.vallaskritika  &...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OkoskaTo:rp 2013.03.01. 22:53:36

Azért kell megnyomni ennyire az egyházak támogatását, hogy később, amikor egy libsibolsi kormány igyekszik majd normalizálni a helyzetet (nem mindent elvenni!), akkor rá lehessen sütni a vallásellenességet, és ezzel mozgósítani sok jobboldali szavazót. Nem véletlen, hogy épp Horn Gyuszi kötötte meg Vatikánnal a szégyenletes szerződést, kicsit túlkompenzált.

"Magyar Kaotikus Egyház" - ezeréves ingyenélés.

Kis ember 2013.03.01. 23:00:37

Nekem csak egy kérdésem van: honnan lesz erre pénz?
Vagy ez túl ortodox gondolat?

Ppix 2013.03.01. 23:21:01

Nem tudom honnan lesz erre pénz, mert ha 14-ben megint ezek a patkányok nyernek akkor húzok innen a vérbe
- nem leszek egyedül ezzel. Aztán a sok idióta proletár szerencsétlen nem tudom hogy tartja el saját magát...

Nem Penny hajója 2013.03.01. 23:31:01

Ha most leírnám, hogy mi erről, meg az egyházakról és a híveikről a véleményem, akkor hajnali 2-kor arra ébrednék, hogy a TEK rám (vagy őket ismerve valamelyik szomszédra) rúgja az ajtót, hogy elvigyenek rabosítani.

Úgyhogy inkább kussolok.

Politikai árva 2013.03.01. 23:33:31

@Kis ember: A pénz a Magyar Nemzeti Bankban van és devizatartalék néven fut.

zembertelen 2013.03.01. 23:49:55

Megveszik a jegyet a szószékről való szavazat halászáshoz.
Az ateistákat meg üti a guta.

HavocS · http://www.obsidianshell.com 2013.03.01. 23:57:51

@condemnation: ezek tényleg lesznek olyan hülyék, hogy 2018 előtt szétosztják az egészet... akkor nem tudom kire fogják fogni...

sárkányfő 2013.03.02. 00:04:44

A poszt írójának figyelmébe ajánlom ezt a cikket:
index.hu/belfold/2011/07/12/tobb_penz_kapnak_az_egyhazak_de_elszamolni_nem_kell_vele/

Pár érdekesség a cikkből:

- A 2011-es költségvetés-tervezetben összesen 28,5 milliárd forint szerepelt az egyházi központi hozzájárulás kategóriában. Az állami támogatás két legnagyobb tétele az alapintézmény-működésre, illetve az ingatlanjáradékra szánt tíz-tízmilliárd forint volt

- A módosító indítványok hatására után az ingatlanjáradék tétele módosult 15,9 milliárdra.

- A protestáns értelmezés szerint ugyanis a kereszténydemokrata miniszterelnök-helyettes a kompenzáció kompenzációjának kompenzációjaként adott 5,3 milliárd forintos járadékemelést a katolikusoknak.

- a hétfőn elfogadott egyházi törvény kimondja, hogy „az egyházak hitéleti célú bevételeit és azok felhasználását állami szerv nem ellenőrizheti”.
Az ÁSZ, amelynek elvileg feladata az egyházak pénzügyeinek vizsgálata, nem kérheti számon az ingatlanjáradék, és annak kiegészítése, valamint az egyházak számára felajánlott személyi jövedelemadó, annak költségvetési kiegészítése, illetve a helyébe lépő juttatások elköltésének módját.

sárkányfő 2013.03.02. 00:06:55

Szerintem érdemes lenne a spanyol szocik példáján kissé elgondolkodni...

"Az ellenzéki spanyol szocialisták országos mozgalmat indítottak az egyházi vagyon megadóztatására."

www.vg.hu/gazdasag/gazdasagi-hirek/megadoztatnak-a-katolikus-egyhazat-376263

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2013.03.02. 00:37:02

@sárkányfő: és azt sem fogjuk soha megtudni, hogy az átvállalt hitelek mire mentek el eredetileg, illetve valójában miért volt szüksége az egyháznak arra, hogy felvegye ...
nonszensz, nem? ha időnként feljelentik egymást, akkor majd tudomásunk lesz az itt-ott hiányzó százmilliókról, és ennyi - egyébként pedig a kutya se vonhatja őket felelősségre a felelőtlen gazdálkodás miatt.

kamalyn 2013.03.02. 00:39:22

Remélem, hogy az egyházak tartozását a Kereszténység Áldozatainak Emléknapján rendezi majd a Fiatal Demokraták Szövetségének kormánya.

M. Péter 2013.03.02. 00:42:01

@sárkányfő: Miért nem akkor jutott eszükbe, amikor kormányon voltak?

zajos1 2013.03.02. 06:20:33

"az egyszázalékos felajánlások,
az intézményeik után járó normatívák,
a szeptembertől kötelező hittan-erkölcstan hittanoktatási részének állami finanszírozása,
az adókedvezmények, valamint
olyan, itt-ott elbújtatott egyszeri költségvetési támogatások, mint például a piaristák tavaly októberi 1,2 milliárdos finanszírozása vagy költségvetésből templomok random építése-szépítése, illetve
további bevétel lehet például az önkormányzatok támogatása, valamint
"ha nem fizeted vissza a jutalmad, add karitatív célra" felszólítások miatt az egyházaknál landoló forintok."

nagyon szép, ez a felsorolás, de egyedül az egy százalék és az adomány (magán személy, vagy vállalkozás ajánlhat fel, állami nem, főleg nem önkormányzat...)az amit szabadon használhatnak fel az egyházak, a többi célirányú támogatás, amivel el is kell számolni, mert meghatározott feladatra kapták.

@sárkányfő: lehet mozgalmat indítani, de nem a katolikusok fogják megfúrni, vannak itt olyan egyházak amelyek több pénzel bírnak, pl. A Hit gyülekezete...

Tamás Csacsicska 2013.03.02. 06:53:27

Élve az Alkotmánybíróság friss határozatával, a mai napon megalapítjuk az Első Magyar Ateista Egyházat.

Na most kérjük a nekünk arányosan járó állami támogatásokat. A tagság számbavétele rém egyszerű: a lakosság létszámából le kell vonni a támogatott egyházak taglétszámát, ami marad, azok vagyunk mi.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.03.02. 07:09:13

Hát, kösz.

Kifizetem az adómból a Lázár Janó meg a többi vidéki fideszes svájci kelengyéjét,
a focibiznisz stadionjait,
meg az egyházbiznisz minden vágyálmát,

de ha egyetem kell a gyereknek, akkor gazdálkodjak a saját pénzemmel, ami adózás után megmaradt.

Nem kéne itt valakiket vasvellával megkergetni, mint '56-ban?

Zolika817 2013.03.02. 07:10:00

Minden támogatást meg kéne vonni tőlük.Mi köze az államnak az egyházhoz, semmi akor meg miért pénzelné.Vissza a tizedet...kiváncsi lennék hány "hívő" maradna.
Remélem beigazolódik a jóslat és tényleg már csak egy pápa lesz aztán feloszlik/megszünik létezni a Vatikán.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.03.02. 07:11:35

És a - Nem leszünk gyarmat - hol marad?

Az egyházak gyapotszedő rabszolgái vagyunk.

brumeszkosz 2013.03.02. 07:38:28

Mit vártatok???? A középkortól kezdve napjainkig lopnak, csalnak , rabolnak , gyilkolnak a pedofil állatok!!!!!!
Szavazatok a cigányra és fizessetek!!!!!

sárkányfő 2013.03.02. 07:55:32

@morgás joga mindenkit megillet: A kat.egyház a törvény felett áll, nem kell elszámolnia az adófizetők pénzével, evvan, üdv a balkánon. ja, és téged átvert a minisztérium, az ingatlanjáradék nem 10, hanem 15,9 milliárd, át lehet javítani a grafikont.

@M. Péter: passz, kérdezd tőlük, én nem ismerem a spanyol belpolitikát. de hidd el, engem nem is ők érdekelnek...

sárkányfő 2013.03.02. 07:56:19

@zajos1: és a Hitet vagy bármelyik egyházat-szektát ki nem tojja le? Kotródjanak el a pénzünktől.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.02. 08:07:41

@Tamás Csacsicska:

A támogatás az 1 %-os felajánlások arányában megy, nem a tagság száma alapján.

zajos1 2013.03.02. 08:09:01

@brumeszkosz: Érdekes, hogy megint ezt hozod elő, pedig most a reformátusok tartják a markukat, de az írásod szellemi színvonalát látva, gondolom meg se tudod mondani mi a kettő között a különbség.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.02. 08:09:14

@zajos1:

"a többi célirányú támogatás, amivel el is kell számolni, mert meghatározott feladatra kapták"

Igen, pontosan ez a helyzet. Sőt, amíg egy adott pénzzel egy egyház nem számolt el, nem kaphat újat.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.03.02. 08:09:54

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Melyik egyház vagy te?

Bolgár ortodox?

Ti mennyi hitelt vettetek fel a mások kontójára?

zajos1 2013.03.02. 08:10:08

@Zolika817: Amit Brumeszkosznak írtam, rád is igaz...

zajos1 2013.03.02. 08:12:21

@én már a fény gyermeke vagyok: Ott a hozzád hasonlókat kergették...

Csokáv 2013.03.02. 08:15:13

Igazatok van! Tegyünk ellene! Pl morgolódjunk a kommentekben, tán még toppantsunk is indulatosan a lábunkkal!
Megcsinálják, és nem lesz semmi, legfeljebb néhány házból toppantás hangok szűrődnek majd ki.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.03.02. 08:17:30

@zajos1:

Fideszkém, ott a pártállami-állampárti genyókat kergették

a padlássöprés,
államosítás
és pártutasításos jogfosztások miatt.

Vagyis titeket, fideszes pártállami szemetek.

Botilla 2013.03.02. 08:19:54

Csöppet árnyalnám a képet, református szempontból: jogos volt-e, jogos-e a járadék?
1948 táján a vidéki egyházközségek voltak túlsúlyban a református egyházon belül, akik földtulajdonaik terhére tartottak lelkészt, iskolát, templomot satubbi. Megművelték a földjüket és eladták a terményeiket, a bevételből fedezték a kiadásokat. A földtulajdonuk meg onnan volt, hogy az egyházközséget alapító gazdák által "összedobott" alaptőkéből vették, avagy ajándékba kapták. Adót is fizettek után - mikor kinek mit kellett. Egyszóval önfenntartó - elsősorban - mezőgazdasági vállalkozásként működtek,a lelkészi álláson kívül még 5-6 embernek biztosítottak munkát és rászorulókról is gondoskodottak. Ezt sikerült egyetlen tollvonással tönkretenni az államosítással.
Egyébként az önfenntartó rendszer - nagyjából - a mai napig működik: a gyülekezeti tagok által befizetett összeg a fedezete 90%-ban a templom fenntartásának, a lelkészi fizetésnek. Mivel a gyülekezet a munkaadója, a fizetését a gyülekezeti tagok adják össze, a lelkész bármikor elszámoltatható, felelősségre vonható.
Ez is megérne egy morgásnyi kört: a politikai pártokat miért nem a saját párttagságuk finanszírozza, legalább 90%-ban?

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2013.03.02. 08:20:04

a kommentek szintje kb mintha a fordított kuruc in fos oldalon lenne az olvasgató...
mit írnának ott?
mivan libsikéim? fáj, hogy zsidó befolyás alá ajtott egyházak megszabadulnak a hiteltől? fáj mi?

én már a fény gyermeke vagyok 2013.03.02. 08:20:07

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Ezek szerint kellett volna.

Az Orbán a hitelfelvevőket díjazza.

Talán még nem késő. Ugorjatok bele valami nagyobb hitelbe.
Úgyis az adófizetők állják helyettetek.

2013.03.02. 08:33:54

Az egyházak komoly intézményfenntartók is. Ha kisegítjük a díszterek, élményfürdők, szökőkutak építésébe belerokkant önkormányzatokat, akkor jogos, hogy az egyházakat is, amelyek iskolákat, szociális intézményeket tartanak fenn, műemléki védettségű épületeket kezelnek. Véleményem szerint az egyházak gazdálkodása semmivel sem rosszabb az államénál, vagy bármelyik önkormányzaténál.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.03.02. 08:34:18

Máté 19:

21. Monda néki Jézus: Ha tökéletes akarsz lenni, eredj, add el vagyonodat, és oszd ki a szegényeknek; és kincsed lesz mennyben; és jer és kövess engem.
22. Az ifjú pedig e beszédet hallván, elméne megszomorodva; mert sok jószága vala.
23. Jézus pedig monda az ő tanítványainak: Bizony mondom néktek, hogy a gazdag nehezen megy be a mennyeknek országába.

zajos1 2013.03.02. 08:36:14

@én már a fény gyermeke vagyok: Akiknek ti vagytok az unokái, tudod, a felkelők 1956-ban tudod kit hoztak ki először a börtönből? Mindszenty bíborost..., a gondolkodás módod, pont Rákosiék ideológiája volt...

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.03.02. 08:38:33

Hát persze hogy szeretné átvállalni. Mea kulpa.

Semjén mester két vadászat között ledumálta, hogy egy olyan országban ahol a 10 millió állampolgárból mondjuk 1 millió (szerintem sokat mondok) gyakorló keresztény van, ne csak támogassuk halálra a 10 millió ember közös pénzéből az egyházakat (miközben "világi" egyetemekre nincs), de még a felelőtlenül felvett adósságukat is vállaljuk át. Hát a lónak a farát. Ettől persze így lesz, köszi mindenkinek, aki a szavazatával hozzájárul!

neoteny · http://word.blog.hu 2013.03.02. 08:40:40

@zajos1:

Az hogy rajtam látszik, helyes; de hogy azokon mi látszik akik -- állítólag -- Jézus követői, már jóval kevésbé helyes...

én már a fény gyermeke vagyok 2013.03.02. 08:54:26

@zajos1:

Szegénykém. Szóval azt hiszed, hogy aki nem akarja pénzzel kitömni a Vatikánt, meg a többi ingyenélőt,

az az ávós, az orbáni pártállam meg a szabadság üde mámora, mert nyomja a csuhásokba a mások pénzét?

Nagyon gyagya vagy, kis fidesznyik.

EMU 2013.03.02. 09:09:26

Egy posztkádárista bolsevikrejtegető orbánista nekem lehetőleg ne komcsizzon, ne mutogasson ujjal, ne rákosizzon, hanem méla kussban örvendezzen, hogy a szent vezére több egykori kommunistát istápol most, mint szamizdatszerzőt az átkosban. Úgyhogy fidesznyikek, komcsizásból visszavenni, és ajnározva lihegni tovább a minifürer maoista útján, és csorgó nyállal élvezkedve tapsolni a volt ügynökök államirányításba emelését, a III/III-sok orbánféle mosdatását és pozíciókhoz juttatását módra. JÓ?!

Lencsés István 2013.03.02. 09:10:39

A konszolidálás nem egyenlő az osztogatással . Fogalomzavar " kedves " anonim hazudozó blogíró .

én már a fény gyermeke vagyok 2013.03.02. 09:15:25

@Lencsés István:

A konszolidálás azt jelenti, hogy telenyomják a haverokat pénzzel, hogy legyen télire éléstárjuk, amire akár 8 évig is rájárhatnak, mint az elmúltnyolcévben.

Tényleg nem osztogatás, inkább fosztogatás.

politikus-omm 2013.03.02. 09:29:23

Ballerok megrugdosták a HTMeket akik ezért a fideszt szeretik.

Ballerok megrugdosták az egyházakat akik ezután inkább a fideszt szeretik.

ÁÁÁÁÁ, a hálátlanok. Most meg leszarják a mszp-t a vlasztók. Még ilyet?

Politikai árva 2013.03.02. 09:39:48

@HavocS [www.obsidianshell.com - sunametál]: A kommunizmusra és a kommunistákra (értsd: szocialista regnálás az ún. rendszerváltás után) nyilvánvalóan még évtizedekig lehet hivatkozni, vannak rétegek, akiknek ez kell a szavazathoz (most nem azokról beszélek, akiket meghurcoltak Rákosiék meg Kádárék, hanem a divatkommunistázókról).

Lencsés István 2013.03.02. 09:41:55

@én már a fény gyermeke vagyok: A kormányban nem haverok vannak hanem munkatársak . Ja és nem fosztogatnak . Fosztogatni mások fosztogattak , de auz már a múlt az ellen sajnos nem lehet mit tenni . :(

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.03.02. 09:57:35

bár ez lenne a legnagyobb bűne Orbánéknak, hogy az egyházakat meg/ki segíti úton útfélen.

a katona fehérben 2013.03.02. 09:57:43

Ahol profit van, azt államosítjuk vagy a haveroknak adjuk.
Ahol veszteség van, azt meg szétterítjük az összes adózó között.

Tökmindegy, hogy konkrétan miről is van szó. Elég egyszerű ez.

EMU 2013.03.02. 10:01:49

Hogy mennyi eszetlen barom van, akik a napnál világosabb és soha nem látott szervezettségű pártállami fosztogatást még mindig áhítattal figyelik, sőt szurkolnak neki. És relativizálnak, relativizálnak és relativizálnak. Mintha a lopás csak akkor volna lopás, ha azt nem orbán és tsai követik el. Mintha a hazudozás csak akkor volna hazudozás, ha azt nem orbán teszi. Ezeknek az sem elég, hogy nap mint nap a pofájukba hazudik a fideszes tolvaj gépezet a gazdaságról, az oktatásról, mindenről, amihez csak hozzáérnek. Többek között a tandíj meg a hazudozás ellen ezek a szellemi toprongyok tereket hugyoztak körbe, utcákat gyújtogattak, most meg védik annak a hitványságnak és tolvajlásnak (hol vannak a szankcionáló, jogerős bírósági ítéletek, fideszbuzik, hm?) a többszörösét elkövető rezsimet, és ezek komcsiznak hátuk mögött az egykori ügynökök, funkcionáriusok és spionok garmadával, de most ez sem zavarja őket. Sötét egy népség.

Kerek négyszög 2013.03.02. 10:12:02

"Térdre csuhások, imára"

Ugye emlékszünk még kedves madzsar keresztény nemzetieskedő olvtársak!

Kicsit vissza kéne venni a múltba mutogatásból, mert csúnyán rátok égnek a tények.

Pontosan tudja itt mindenki akár mélymagyar, akár csak egy mezei "normális" magyar, hogy miről szól mindez. A miséken rendkívűl hatékonyan lehet agyakat mosni, ami egyenes út a hatalom megtartásához. Az már teljesen köztudott, hogy milyen szorgalmasan terelgetik a híveket főleg a katolikus papok az őket egykoron megköpködő Orbánék felé.

Az egyházak mindig kiszolgálták azokat, akiktől jött a harács. A hatalmukért mindent megtettek, nem volt soha erkölcsi problémájuk.

Évszázadokig a zemberekből kivert pénzekből éltek. Éppen ezért az a vagyon amit visszakaptak egyáltalán nem illetné az egyházakat. Nagy hiba volt visszaadni.

Ne feledjük:

"Térdre csuhások, imára"

dean23 2013.03.02. 10:14:27

Ezek is ugyanakkora tolvajok, mint a szocik, csak a szereplők mások, a darab ugyanaz! Lopni és mutyizni!
Ha a felcsúti herceg önfenntartó felsőoktatást akar - ami már eleve egy bődületes baromság - akkor elvárhatóak lennének az önfenntartó egyházak és fociklubok is! Merem feltételezni, hogy egy év alatt az egyházak többsége bedőlne akárcsak a fél NB1.

anyadmajma 2013.03.02. 10:14:56

@Lencsés István: @zajos1: sportgeza.hu/futball/2013/03/01/elnezest_kerunk_a_nyilas_sopredekert/
ennyit tudtok, ti fideszesek felmutatni.
Ha tényleg ez az ország 2/3-a, akkor én nem akarok magyar lenni.

És úgy látszik, másnak is kezd feltűnni (persze, csak a libsibibisikomcsiknak), hogy pont az történik most is, mint 45 után.
Nem hiszem el, hogy jobboldalinak lenni a gyűlöletet és az ostobaságot jelenti, mint ahogy ma történik. Pedig ezt sulykolják nap mint nap. Annyi keresztény hitvallás ellenességet, mint amit ezek művelnek a kereszténység nevében csak a középkorban csináltak.
Amúgy egész jó példa Törökország, Attatürk. Kiűzte a vallást a parlamentből, meg is indult az ország fejlődése.

Kerek négyszög 2013.03.02. 10:15:17

@Lencsés István:

"A kormányban nem haverok vannak hanem munkatársak . Ja és nem fosztogatnak . "

Kár hogy ezt a demokratikus jogállamok sem így gondolják. Legutóbb pl. a Német közszolgálati rádióban a fidest "rablóbandának", Orbánt "rablóvezérnek" emlegették.

Kerek négyszög 2013.03.02. 10:17:36

@anyadmajma:

"Nem hiszem el, hogy jobboldalinak lenni a gyűlöletet és az ostobaságot jelenti"

Mert ez nem is az. Ez egyszerűen állami szintre emelt maffia közösség.

j311 2013.03.02. 10:42:49

Azt ugy lkehet, hogy az allam serti a szabad vallasgyakorlassal kapcsolatos alapjogaim, ha olyan egyhaznak adja az adomat, ami nem egyezik a vallasommal?

anyadmajma 2013.03.02. 10:48:31

@j311: nem, az a piszok komcsi időkben volt.
Most, 2/3 forradalomban az van, hogy mindent jól csinálunk, és ha más a véleményed, akkor befogod a pofád kussolsz.
kubatovnak is lehet listája, akkor a pedofiloknak mér ne lehetne?

Mr. Bear 2013.03.02. 10:48:40

@zajos1: "nagyon szép, ez a felsorolás, de egyedül az egy százalék és az adomány (magán személy, vagy vállalkozás ajánlhat fel, állami nem, főleg nem önkormányzat...)az amit szabadon használhatnak fel az egyházak, a többi célirányú támogatás, amivel el is kell számolni, mert meghatározott feladatra kapták."

Ennél kicsit árnyaltabb a kép. Az egyházaknak nem kell közbeszerzést hirdetniük, azt bíznak meg, akit akarnak. Nézd meg ezt pl.:

www.bp18.hu/cikk.1718.jol_haladnak_a_tervezett_fejlesztesek.html

A művházzal még pepecselenk, mert ott közbeszerzést kellett hirdetni, a katolikus templomot meg a baptista imaházat azért lehetett pikk-pakk felújítani közpénzből, mert nekik nem kellett szórakozni a pályáztatással. Ki van ez találva, nem?

collateral collector (törölt) 2013.03.02. 10:48:47

Sosem értettem, miért költök ezekre ennyit

anyadmajma 2013.03.02. 10:51:02

@kerek négyszög: Legalább maffia lenne.... de ez rosszabb. Ezek pont, mint az orosz komcsik a 10-20 as években, meg a magyar komcsik a 40-50es években. Csak mellette ezeknek szép náci beütésük is van. Összegyúrták a kettőt, így kisebb az ellenfelek listája.

Mr. Bear 2013.03.02. 11:05:44

@én már a fény gyermeke vagyok: "...aki nem akarja pénzzel kitömni a Vatikánt, meg a többi ingyenélőt..."

Az a rettenetes nagy baj ezzel az egésszel, hogy az "egyház" jelenti a pécsi tolvajokat is meg engem is, lévén hitemet gyakorló katolikus vagyok. Ha az "egyház"-at ingyenélőnek nevezed, akkor engem is ingyenélőnek nevezel, pedig a mi kis közösségünk igyekszik tenni egyet-mást, pl. a hajléktalanokért, akiknek idén már nem jut az állami pénzből arra, hogy legalább néha-néha meleg ebédet kaphassanak.

Szóval ne ilyen fekete-fehéren, jó? AZ egyház tagjai is szeretnék, ha átlátható és törvényes pénzügyeik lennének, próbálnak is tenni érte, de ez nem könnyű. És az egyház tagjai is szégyellik magukat, amikor azt látják maguk körül, amit látnak.

Ha az egyik rokonod nagy bűnt követ el, attól te még tagja maradsz a családnak, érted?

Szomorú az, hogy amikor az egyházról van szó, akkor a szakdolgozatot lopó, tolvaj Semjén, a buzgó párttagból karrierkatolikussá vált Hoffmann Rózsa, a pedofil papok (akik arányaikban épp annyian vannak, mint a pedofil nem papok) meg a sikkasztó pécsiek látszanak. Kérlek, gondold mellé ezentúl azokat is, akik nem hétcégéres gazemberek, de ők is az egyház tagjai.

zajos1 2013.03.02. 12:05:36

@Mr. Bear: Pedig de, pl. a volt műemlék védelem miatt sok pénzt buktak a felújításnál, mert csak azzal lehetett dolgoztatni akit ők engedtek..., nem az egyház választotta, hanem a műemlékvédelem...

zajos1 2013.03.02. 12:06:27

@én már a fény gyermeke vagyok: Látod, nem tudsz olvasni, csak írni, én hol mondtam ilyet?

Bloodscalp 2013.03.02. 12:10:10

erről az egyik kedvenc filmem, a Keresztapa 3. része jut eszembe...

álnaív szöveg a bíboros részéről...
- Bárcsak el lehetne tüntetni imával 600 millió dollár hiányt...
- 650 -t hogy pontos legyek atyám...

Hiába no, ez Magyarország, itt tényleg minden lehetséges.

Lencsés István 2013.03.02. 12:15:50

@anyadmajma: A link nem tény . Nem muszáj magyarnak lenni .... A bal oldal ma a gyűlölet és az ostobaság . Azért támogatják az egyházat mi ? :D Ha ez neked keresztény ellenes akkor nem értesz a dolgokhoz ....

@kerek négyszög: Kit érdekel mit gondol rólunk a külföld ? :O Nincs itt , nem tudja , nem látja hogy javulnak a dolgok .

neoteny · http://word.blog.hu 2013.03.02. 12:20:15

@Mr. Bear:

A probléma azzal van hogy egy erősen hierarchikus szervezet (jelen esetben a Katolikus Egyház) a világi hatalommal összeszövetkezve húzza le azokat akik még csak nem is (gyakorló) katolikusok (is).

Ha az Egyház nem kapna "állami" pénzt, hanem a hívei hozzájárulásaiból (akár egyházi adóból) élne/létezne/működne, akkor sokkal kevésbé lenne támadható. Nyilvánvalóan akkor is lennének kritikusai, elsősorban az antiklerikálisok, de az létszámában -- és befolyásában -- jóval kevesebbet jelentene. Most egy "semleges" (vallását nem gyakorló katolikus vagy más hívő vagy nem-militáns agnosztikus/ateista) adófizető is sértve érezheti/érzi magát amikor az adóforintjaiból van "támogatva" a (katolikus) egyház.

Mivel "annak a zenéjét húzzák aki a cigányt fizeti", (bármelyik) egyháznak pénzt elfogadnia a világi hatalomtól oda vezet hogy az egyház (akár vallási, hit)szempontjai szükségszerűen alávetésnek kerülnek a világi/hatalmi szempontoknak. Jó példa erre az örökbeadás az USA-ban: sok katolikus szervezet részt vesz (vagy vett) benne -- és kapott különféle állami pénzeket -- mindaddig, amíg ki nem derült hogy az "állami" finanszírozás azt is jelenti, hogy annak elfogadói az "állami" szabályokat kell kövessék: konkrétan egyenlően kell kezelniük azokat a homoszexuálisokat is akik örökbe kívánnak fogadni. Most tekintsünk el attól a vitától, hogy a homoszaxuálisok általi örökbefogadás helyes-e: a katolikus szervezetek túlnyomó része számára nem. De az egyetlen járható út a számukra az, ha lemondanak az "állami" pénzekről: törvény szerint lehetetlen hogy egyszerre el is fogadják azt és hogy diszkriminálják is a homoszexuális örökbefogadókat.

Én (katolikus) egyházi gimnáziumba jártam még az átkosban: de a szüleim ki is fizettek havi 1,000 Ft-ot tandíjra és bentlakásra akkor, amikor az egy heti átlagkeresetet jelentett. (Az utolsó 2 évben a pénz felét a lakóhelyem szerinti egyházmegye fizette az iskolámnak.) És ez így volt helyes: a szüleim (egészen pontosan apám) azt szerette volna ha ott kapok iskoláztatást, és ezért hajlandó volt a pénzt kifizetni.

rókafogta 2013.03.02. 12:39:59

@nemorino: A jó gazdálkodásra példa Pécs igaz?- Meg a nagy lófarkot! Egy rohadt petákot se nekik-kapnak a hívőktől épp eleget adómentesen.Ha az önkormányzatiakat vissza tudta venni az állam mi az akadálya az egyházi fenntartásuaknak? Ja ,azt a haverok csinálják ?

én már a fény gyermeke vagyok 2013.03.02. 12:41:47

@Mr. Bear: Ha az egyházak tenni akarnak valamit a hajléktalanokért, akiknek nem jut az állami pénzből,
akkor igényelnek állami milliárdokat.
Ha azt a milliárdot a hajléktalanokra fordítaná az állam, akkor már lenne hajlékuk, ahol élhetnének.

Nemnem. Az egyházak úgy igénylik az adófizetők pénzét,
hogy életerős, képzett emberek.

Baromira nem tetszik, hogy ezeket az adóforintokból segélyezzük.

Ráadásul még folyton jár nekik valami, mintha születetten élősködésre lennének programozva.

Nem lehetne olyan egyházi közösségbe járnotok, ahol mind felnőtt emberekként eltartjátok magatokat és a segélyt meghagyjátok a rászorulóknak ?

Csak kérdezem.

luis5 2013.03.02. 13:19:48

Vihar a biliben.
Számos költségvetési tétellel mint kiadással nem értek egyet, de liberális módon elviselem. Az olvtársak lenyugodhatnak.
Nem kellet volna elvenni anno az egyházak birtokait, ingatlanait- amiből az iskolákat, otthonokat stb-fönntartották, így nem lenne most sírás :-)

flort 2013.03.02. 13:35:12

@Mr. Bear: egy kissé én is árnyalnám a kívülállók részéről az egyházról alkotott képünket.
Valamelyik évben Pesten, a Bosnyák téri templom udvarában karácsonyi vásárt rendeztek. Erős volt a kísértés, hogy megkérdezzem az egyik ottani hölgyet, hogy hogy hívták azt a fószert, aki kiűzte a kufárokat a templomból. Lehet, hogy kár, hogy nem tettem. Persze ugyanennek a templomnak a bejárata elé azért raktak felhúzható rácsot, hogy a hajléktalanok ne tudjanak behúzódni...

Ettől ti még viselkedhettek egyházi közösséghez méltóan, de ezek azért elég abszurd (noha nem törvénybe ütköző)jelek, nem gondolod?

Mr. Bear 2013.03.02. 13:36:00

@neoteny:

Én ezzel messzemenően egyetértek, szerintem is az lenne a kívánatos, ha a hitéletet maguk finanszíroznák az egyházak.

A saját egyházam viszont nem ért ezzel egyet. Ami szomorú, de ettől még én továbbra is ehhez a szervezethez tartozom, mert ez nem egy lecserélhető, sutba vágható képződmény, mint pl. egy párt, ami ha nem tetszik, kilépek belőle.

Mr. Bear 2013.03.02. 13:38:01

@én már a fény gyermeke vagyok:

OK, én tettem egy kísérletet az értelmes beszélgetésre. Ha nem, nem. Don't feed the trolls.

Mr. Bear 2013.03.02. 13:46:59

@flort:

Mivel az egyházak más mércével vannak mérve, mint más szervezetek, ezért az egyház körül látott rossz példák ezerszer feltűnőbbek, mint a jók.

Ha arról olvasol, hogy az angol kormány tagjai rendszeresen rontottak meg kisgyerekeket, akkor ebből nem vonod le azt a következtetést, hogy minden politikus pedofil állat.

Ha azt látod, hogy a Bosnyák téren nem látják szívesen a hajléktalanokat, akkor ebből már azt a következtetést vonod le, hogy az egyház nem törődik az elesettekkel. Pedig de. Valószínűleg nem eleget, de nem is lehet tőle számon kérni, hogy az ország hatalmas nyomorát egymaga meg tudja szüntetni.

Az egyház emberekből áll, hibázó, bűnöket elkövető emberekből, Attól, hogy valaki hívő, még nem lesz tökéletes. Csak törekszik rá, amennyire tőle telik.

flort 2013.03.02. 14:03:31

@Mr. Bear: Nem voltam elég cizellált. Nem az a baj (szerintem), hogy vannak itt-ott elhajlások, hanem ha az egyház egy jelentős tagja (a gyülekezet vezetőjét talán tekinthetjük annak) a fő ideológiával (könyörületesség, megbocsátás/megbocsájtás (mielőtt valaki belekötne a helyesírásba), szeresd felebarátodat, segítsd az elesetteket stb.) szögesen ellentétes módon viselkedik, vagy ide illő fordulattal bort iszik és vizet prédikál.

Ettől még lehetnek a bibliai (reméljük nem az ószövetségi) elvek szerint élő és cselekvő hívők, akár hatalmas többségben is, de pont nem ez a kép alakul ki.
Ráadásul a papok felett is állnak főnökök (püspökök, érsekek), akik talán szólhatnának, hogy tisztelendő úr, izé, ez gáz (vagy valami hasonlót). Egyébként szerintem a pedofil ügyek és a gazdasági trehányság botránya is csak azért dagadhatott ilyen nagyra, mert az említett magasabb rangú egyházi emberek a szőnyeg alá söpörték az ügyet, ahhelyett, hogy az elején közbeléptek volna. De ez csak magánvélemény.

milyen szép a Vértes, ó 2013.03.02. 14:06:14

@Mr. Bear:

Cöcöcö. Ugye tudjuk, hogy nem csak arról van szó, hogy katolikus papok rendszeresen rontottak meg kisgyerekeket, hanem arról is, hogy ezt a 'vezetés' minden esküdözés, ígérgetés ellenére esetek ezreiben fedezte, rejtegette, fedezi, rejtegeti. Bármilyen más szervezetet rég beszántottak volna a bíróságok ezért.

Arra meg, hogy az egyház törődik az elesettekkel, jöhetnének érdemi példák, valami központi lehetőleg, mert a külvilág furamód csak annyit lát, hogy minden egyéni kezdeményezés ellenére (mert nem arról volt szó, hogy az említett problémák felvetése az egyházak egyes tagjairól szólna, bármennyire szeretik is 'egyesek' ilyen irányba csúsztatni a dolgot) a hivatalos egyházi álláspont Magyarországon inkább az 'adjátok a pénzt és tartsátok távol a nyomorgókat'-tal írható le. Persze a külvilág gonosz ateista, attól lehet ez.

Rémbódess 2013.03.02. 14:32:34

Nekem leginkább az "tetszik", ahogy a fidesz bevezette a "bizniszegyház" fogalmat a köztudatba, hogy megbélyegezze a számára kellemetlen egyházakat.

Az igazság eközben az (mint ahogy a fenti pénzosztás is megerősít mindenkit ebben), hogy a valódi bizniszegyház valójában a katolikusok és kis barátaik...

Mr. Bear 2013.03.02. 14:54:34

@milyen szép a Vértes, ó:

www.karitasz.hu/galeria/projektek-434

Ez csak a jéghegy csúcsa, minden plébániának vannak saját akciói.

Vannak sztereotíp vádak, amikkel jól esik dühösen vagdalkozni. Az egyház tétlenül nézte az holokausztot pl. Igen, van benne igazság. Ugyanakkor a Mária utcai jezsuiták százakat bujtattak, Pannonhalmán dettó, Salkaházy Sárát meg ezért a Dunába is lőtték a nyilasok. És ez is csak a jéghegy csúcsa.

Nem fekete és fehér, csak a fekete jobban látszik. Abban egyetértünk, hogy nagyon szomorú, hogy van fekete is benne, de mert emberek csinálják, nem lehet másképp.

(Angliában a politikusok pedofil botrányát úgy elsikálták, hogy csak na.)

Mr. Bear 2013.03.02. 14:59:49

@Rémbódess:

Á, nincs bennük ennyi innovációs képesség, a németektől lopták a fogalmat, akik már a 90-es években biznisznek minősítették a szcientológiát, és nem adták meg nekik az egyházaknak járó kedvezményeket.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.03.02. 15:04:42

@Mr. Bear:

Miért járnak az egyházaknak kedvezmények?

Mr. Bear 2013.03.02. 15:11:45

@én már a fény gyermeke vagyok:

Mint már írtam, nincs benne sem a rövid, sem a hosszú távú terveimben a trollok etetése. Kénytelen leszel magad válaszolni magadnak.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.03.02. 15:27:41

@Mr. Bear:

Jahogy nincs válasz. Valahogy gondoltam.

Mr. Bear 2013.03.02. 15:46:26

@én már a fény gyermeke vagyok:

Minden nonprofit szervezet kap adókedvezményt minden demokráciában. Indulj el ezen a vonalon.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.03.02. 15:54:04

@Mr. Bear: Indulok.

Szóval, ha kapnak az egyházak X milliárdot az adófizetőktől, az non profit.

De ha nem profit, akkor micsoda?

tomwar 2013.03.03. 10:46:01

@nemorino: De rosszabb....es atlathatatlan.
Emeljek 5%-ra az egyhazaknak FELAJANLHATO adot, majd a kapott penzt szepen lekonyvelve koltek az egyhaz meghatarozott celjaira. Ahogy barmilyen mas civil szervezettol elvarhato.

tomwar 2013.03.03. 11:09:09

@Mr. Bear: A hit nem cserelheto, de a szolgaltato igen... Ha az egyhazad rosszul teljesit, illene elhagynod, hisz a hitedet csalja meg...

Mr. Bear 2013.03.04. 08:02:53

@tomwar:

Az egyház nem "szolgáltató", és nem csereberélhető, mint egy műanyag szatyor.

tomwar 2013.03.04. 09:18:43

@Mr. Bear: Nos, tisztelve a velemenyed, egy kerdesem lenne: mit ertunk egyhaz alatt? Mert az egyhaz nem maga a hit, csak kozvetiti azt a hivok fele. Van strukturaja, liturgiaja, stb., de ettol meg nem Isten. Es ha az egyhazra ugy tekintunk, mint pasztorra , akkor is felmerul a kerdes: jo pasztora e nyajanak? Mert szamomra ugy tunik, hogy nem, es ahogy Te is irdtad, nem vagy vele elegedett. Akkor megis, ki a hibas?
Bocs, tobb kerdes lett, mint egy...

gazoló 2013.04.23. 15:31:09

Egy fillért sem adnék az egyházaknak,meg a telhetetlen,léhűtő,fa@@opó papjainak,tisztelet a kevés kivételnek...Totál le kellene választani az államról ezeket a piócákat...
süti beállítások módosítása