morgás joga 6.jpgNagyszerű hír: egy újabb szökőkút újul meg. Még nagyszerűbb hír: minderre van 400 millió forintja a központi költségvetésnek, ráadásul a tartalékból (1623/2012. (XII. 18) Korm. határozat).

És ez még nem minden, ugyanebből a tartalékból futja még a Belvárosi Főplébánia Templom rekonstrukciójára (200 millió Ft), illetve a Margitszigeti Szabadtéri Színpad és Víztorony megújítására (350 millió Ft). Az egész projekt 950 millió forintos rendkívüli kormányzati intézkedést és pénzmozgást igényelt most, 2012. december végén.

A Margitsziget Stratégiai Terve 2008-ban készült, ebben több helyen is utalás van a Szabadtéri Színpad és Víztorony megújítására (pályázati forrásból), a szökőkutat pedig vízgépészetileg megfelelőnek, fizikai állapot tekintetében pedig "rendben"-nek minősíti. A stratégiai tervhez a Göncöl Alapítvány részletes véleményt készített, különös tekintettel a Víztorony állapotára. A Víztornyot hosszas pereskedés és felújítás után idén májusban nyitották meg újra.

„Biztosíthatom önöket, hogy a főváros támogatja a víztorony programjait és megújítását” – mondta az újranyitás alkalmából Tarlós István főpolgármester. A Fővárosi Vízműveknek a napokban történt visszavásárlására utalva hozzátette: „Van mit ennünk, örülünk, hogy nem adtuk el a víztornyot.” (Heti Válasz, 2012. május 17.)

Kérdés: Miért is volt szükség a 950 millió forint azonnali adományozására, ezen belül 400 millió egyetlen, jelenlegi állapotában 10 éve működő szökőkútra? És tényleg nincs fontosabb, nemesebb cél, amire el lehetett volna költeni a tartalékot? (lásd hiányzó tornatermek, felsőoktatás forráskivonása, stb,, mégha demagógiának minősítik is egyesek a felvetést)

A Margitszigeti Szökőkút Magyarország legnagyobb szökőkútja. A teljes vízgépészeti és vezérléstechnikai rendszert a Technoconsult Kft. tervezte és építette ki 2002-ben, azóta zenélő szökőkútként működik; a 60 perces zenei műsor koreográfiáját és programozását szintén a Technoconsult Kft. szakemberei készítették szökőkút-vezérlő számítógéppel. A szökőkút átmérője 36 m, a középső vízsugár több, mint 25 m magasságba lő fel, a szivattyúk kapacitása 1,600 m3/h. A tervező-kivitelező cég honlapján a 150 milliós beruházás referenciaként szerepel, a referencia-videó pedig 2011. március 27-én került a youtube-ra.

"Margit-szigeti szökőkút, Budapest egyik legnagyszerűbb látványossága. 2002 márciusban indult újra, százötvenmilliós rekonstrukcióval nemcsak helyrepofozták, hanem korszerűsítették is az 1962-ben átadott kutat. Homokszűrős és vegyszeradagolós szűrőrendszert és számítógép-vezérlést kapott: ez szinkronizálja a víz játékát, 136 fényszóróból álló díszvilágítását és zenéjét, amely a kút körüli oszlopokon elhelyezett hangfalakból érkezik. A rafinált technikai megoldásokkal telepakolt szökőkutat – amelyet Demszky Gábor főpolgármester avatott újra – hatvanöt fúvóka és tizenegy nagy teljesítményű szivattyú működeti, vízforgató teljesítménye több mint ezer köbméter óránként. Vízrendszere négy vízképből áll össze. A központi, százmilliméteres fúvóka huszonöt méter magasra lövi fel a vizet, azt ezt övező négy kisebb átmérőjű pedig tizennyolc méterre. A kuglóf alakú vízképet huszonnégy tízméteres vízoszlop hozza létre, a belső medencetérből a külsőbe kilövellő harminchat fúvóka négyméteres íveket alkot. Az átépítéskor megerősítették a kút vasbeton szerkezetét, csőhálózatát teljesen kicserélték, régi burkolata helyére pedig süttői kő került." (futas.net)

A szökőkút a Rózsakerttel együtt a Fővárosi Közgyűlés 2012. június 20-i ülésén Tarlós István és György István dr. előterjesztésében és a Városüzemeltetési Főosztály előkészítésében került napirendre. Az önkormányzat 2012. évi költségvetésében 500 millió forint volt elkülönítve ezen munkálatokra, és a testület ezen összeg megbontásával 411 millió forintot csoportosított át a beruházáshoz szükséges közbeszerzési eljárásra, illetve a kivitelezési munkálatokra:

Margitszigeti szökőkút átépítés projekt-01.jpg
Margitszigeti szökőkút átépítés projekt-02.jpg

Aki kíváncsi, az előterjesztés 2. sz. mellékletében végigbogarászhatja, mi kerül a szökőkút és a Rózsakert felújításán több, mint 400 millióba. Érdemes.

Margitszigeti szökőkút átépítés projekt 411 millió.jpg

 

 

 



Margitszigeti szökőkút átépítés projekt 411 millió 2.jpg

A közgyűlés a projekttel kapcsolatos közbeszerzési eljárás lefolytatásával a Főkert Nzrt-t bízta meg, 2012. október elsejei befejezési határidővel, a sajtóban pedig megjelent az épülés-szépülés híre is. A Főkert Nzrt honlapjáról további információkat nem sikerült megtudni a projekt állásáról.

Főkert Nzrt.jpg

Mi alapján döntött a Kormány? Ki mondta és mivel indokolta, hogy pont ezekre a projektekre van szükség, mint egy falat kenyér? Vannak tervek, költségbecslések, megállapodások, stb.? Vagy az egész olyan, mint a Parkinson atomerőmű vs. biciklitároló vitája?

Kérdés, ha az önkormányzatnak megvan a pénze a projektre, akkor most miért adott rá a Kormány is? Hova lett az önkormányzat 400 milliója, vagy hova lesz a Kormány 400 milliója? És a Kormány 400 milliója csak a szökőkútra költhető el, vagy a Rózsakertre is? És ha csak a szökőkútra, akkor az mit fog még csinálni, hogy rá lehessen költeni az összes pénzt?

Hol tart a 2012. október elsejei véghatáridővel tervezett közbeszerzési eljárás? Van már nyertes, és ha igen, ki? És melyik keretből fizetik ki a munkálatokat, az önkormányzati eredetiből vagy a most adott kormányzatiból?

Vajon hogyan avulhatott el ennyire egy szökőkút cirka 10 év alatt, hogy az új vízgépészeti kialakításhoz 140 millió + áfa szükséges?

Vajon eddig évente mennyit költött az üzemeltetésre az önkormányzat (volt rá pénz?), és ha kész lesz az új szökőkút, annak mennyibe kerül majd az éves üzemeltetése-karbantartása (kb. 8 hónap) valamint a téliesítése? És ki fogja őrizni és mennyiért azt a létesítményt, amely várhatóan jóval több, mint 200 millió forintjába fog kerülni az adófizetőknek?

 

Milyen projekt zajlik épp a Belvárosi Főplébánia Templom rekonstrukciójával kapcsolatban, amelyet az adófizetők immáron 200 millióval támogatnak? És miért így, elbújtatva, év végén a tartalék kiürítése során kell eljuttatni ezt az összeget a Fővárosi Önkormányzaton keresztül? És vajon az erről szóló megállapodás hol van elrejtve az önkormányzat honlapján?

"A jövőben sokkal közvetlenebb, jobb és következetesebb lesz a városvezetés és a római katolikus egyház kapcsolata – jelentette ki Tarlós István főpolgármester, miután hivatalában fogadta Erdő Pétert, Esztergom-Budapesti Főegyházmegye érsekét, bíboros, prímást. Tarlós úgy fogalmazott, Erdő Péter látogatása nagy megtiszteltetést jelent, amelyre az elmúlt húsz évben nem volt példa. A városvezetés kapcsolata a történelmi egyházakhoz, azon belül is a legnagyobb, a római katolikus egyházhoz alapvetően változott meg, és a jövőben nagyon szoros és jó kapcsolatot fognak ápolni – emelte ki a főpolgármester." (budapest.hu, 2011. szeptember 27.)

A fővárosnak a soron kívül megkapott majd egy milliárd forint felhasználásáról 2013. december 31-ig kell elszámolnia. Vajon az adófizetők látnak majd valaha is egy normális elszámolást a projektekről és a közbeszerzés tisztaságáról?

Addig is Márkus László örökérvényű 9 és fél perce:

Amennyiben tetszett, csatlakozz Facebook csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr735000047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lógós versenyszférás és állami dolgozó adócsaló 2013.01.06. 13:12:59

jó zsíros-lógós állami melók! sok sok magyar álma! különösen a szélsőliberálisoké és a jobbosoké :)

Sailing 2013.01.06. 13:39:59

Önkormányzatunk kérelme alapján a Kormány
1100/2012.(IV.5.) sz. határozatával döntött arról, hogy térítésmentesen átadja az állami
tulajdonban lévı 80/3 hrsz-ú ingatlant Balatonfüred Város Önkormányzatának
tulajdonába.

Talán még 100 Ft-ot is adtam volna...

Balatonfüred Város Önkormányzata nyilvános pályázat útján ajánlattevőt keres a

Balatonfüred, Zákonyi u. 8. és 10. sz. alatti 80/3 és 80/4 hrsz-ú ingatlanok hasznosítására.

A terület 1,8 ha + kikötő = 2 miliárd Ft

midnight coder 2013.01.06. 13:51:09

Én mondjuk arra is kíváncsi lennék, hogy a Felszab teret mi a bánatnak kell szétkúrni milliárdokért, miért nem volt jó úgy, ahogy eddig. Tényleg ennyi felesleges közpénz van ? De amúgy igaz ez a 4-es metróra, és az ezzel kapcsolatos túrásokra (Pl. Keleti szétkúrása már lassan vagy 10 éve).

559 2013.01.06. 13:54:52

Most mit íjak, a ku***a annyukat?

sárkányfő 2013.01.06. 13:58:22

ezt hívják pártfinanszírozásnak, ezt majd szépen elsimicskázzák.

dolgozni kék 2013.01.06. 14:04:21

jó borsos árak vannak itt. ennyiért bárki megcsinálná..

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2013.01.06. 14:11:08

Ezek szerint az elmúlt tíz évben minden tönkre ment a szökőkútban. Akkor mire ment el az üzemeltetési költség?

csapos1 2013.01.06. 14:12:59

aza vízgépészet 140 milláért, ha azt megkaphatnám...........

panic_button 2013.01.06. 14:13:47

Kuka darabonként 85 ezer adóforintért, örülök hogy jó helyre megy!

mari45 2013.01.06. 14:39:53

Csak egy szóval tudom a véleményemet kifejezni, ami szalon és sajtóképes: elképesztő! Úgy látszik, hogy veszve érzik a "fijjuk" a 2014-es választásokat, mert nagyon gyors tempóra kapcsoltak. Mármint a lopást illetően.

Gera 2013.01.06. 14:48:46

@chipanddale74: Ismerve a magyar viszonyokat, szerintem teljesen életszerű, hogy az önkormányzat hagyta lerohadni a százötven milláért felújított szökőkutat.

Béla, tudod a Béla 2013.01.06. 14:59:46

@chipanddale74: "Akkor mire ment el az üzemeltetési költség?"
Prémiumra, mert minden faszán ment, és ha minden faszán megy akkor ugye helye van a prémiumnak.

l_andras 2013.01.06. 15:02:41

@panic_button: Ne is mondd, teljesen felesleges tétel. Nyáron ültem a szemétben a szökőkút mellett a szigeten, 10-15 méterenként van egy kuka, de még ez is fárasztó táv egy csomó embernek, inkább otthagyják a fűben a dzsuvájukat ahol ültek. (pár éve olvastam egy tanár hozzászólását/sztoriját: kérdezte a gyereket, miért hagyja a szemetet a padban, mire a válasz: az a takarító dolga.)

mari45 2013.01.06. 15:45:25

Én az építési költségeket nem tudom megitélni, de a bontásra szánt összegekről - mint családi házban lakó budapestinek - véleményt tudok mondani: legalább 5-szörös az ár. Érdemes bogarászni, a laikusok is találnak benne csemegét! Pld. a szemétgyüjtők bontása.

zotyikaa 2013.01.06. 15:50:50

@Sailing:
Így segíti meg a szegény körülmények közt tengődő önkormányzatokat az adófizetők vagyonából.

Frőczy Sanyi 2013.01.06. 16:02:35

Egy filmcím jutott eszembe: Tolvajtempó.

KKoppány 2013.01.06. 16:16:39

A Belvárosi Főplébániatemplom Budapest legrégebbi, és Magyarország egyik legrégebbi temploma. Mint ilyen, a nem hívők számára is nagyon fontos kulturális és építészeti emlék (még az ötvenes években sem merték lerombolni, inkább kanyarodik egyet az Erzsébet-híd).

Kevesen tudják, hogy borzalmas állapotban volt még néhány éve is. A külső rekonstrukció tavaly fejeződött be, megszüntetve az életveszélyes állapotot - a falakról már potyogott a vakolat.

A mostani kormányhatározattal biztosított támogatásból a tetőszerkezete fog megújulni - mivel több helyen is beázik, és több helyen is életveszélyes.

L.A. · http://blog.fuggoagy.hu 2013.01.06. 16:19:37

mondjuk a víztornyon van mit felújítani, lásd a képeket:

viztorony.blog.hu/2012/05/01/margitsziget_uj_idok

kedem 2013.01.06. 16:19:48

Most mit morogtok??? Kolthettek volna a penzt focipalyak mufuvesitesere is, akar. F@szom, hogy a kalodaepites potom 150ezer... Tiszta ingyen van.

2013.01.06. 16:37:05

@l_andras: Öhm. Szerinted normális, ha egy köztéri kuka darabja 85 ezer JMF?

Imígyen szóla Zarathustra 2013.01.06. 16:38:51

@KKoppány: Azt a templomot egy korábbi rendezési tervben ítélték halálra, még a monarchia idején. Aztán mégis meghagyták, az eredeti híd 1903-re lett kész. A mai meg nyilván a réginek az alapjaira készült, bátorságtól függetlenül. Persze ettől a templom lehet életveszélyes...

l_andras 2013.01.06. 16:41:25

Biztos nem normális ár, és jópáran jól járnak, mert ennyibe kerül. Arra akartam rámutatni, hogy egyébként is felesleges tétel, a többség nem használja a kukákat a szigeten.

M_R 2013.01.06. 17:08:19

@l_andras:
"Biztos nem normális ár, és jópáran jól járnak, mert ennyibe kerül. "

A szokásos fidesz-megoldás: adva van egy "fővállalkozó" alig-kormányközeli cég, ami áll egy mobiltelefonból (jobb esetben még van egy fax is), majd a hatodik alvállalkozó "szarér-húgyér" elvégezteti a munkát közmunkásokkal...

rohadjmegARCgeci 2013.01.06. 17:08:56

Ennyiért az egész 8.kerület minden épületének a homlokzatát, fullextrásra fel lehetett volna újítani.

rohadjmegARCgeci 2013.01.06. 17:11:02

@l_andras: Pont az a baj,hogy nem jópáran járnak jól vele,hanem max 2 tag jár jól vele.
1 a fővállalkozó ingyenélő herezsák és a
2-alvállalkozója

slusz.

Measurer 2013.01.06. 17:14:35

A Margitszigeti déli szökőkút eleve elhibázott környezetbe került, ormótlan alsó gyűrűvel. Ekkora szökőkutat nagy, belátható terekre szoktak telepíteni, turisztikai célpontok kiegészítő látványosságaként (Róma, Bécs, Barcelona.
www.youtube.com/watch?v=vG37l-ILxgw
Bekamerázásra, őrzésre szükség van. Az előző kutat szabályszerűen kifosztották, még a villanyvezetékeket is elvitték (a kút május 1-től okt 31-ig üzemel, szezonon kívül csak viszi a pénzt).
Nem tudom miért van szükség térburkolat cserére (süttői mészkővet mire)?

rohadjmegARCgeci 2013.01.06. 17:18:12

@Measurer: Inkább minek?
És mikor fogok már arról olvasni hogy iskolákat meg kórházakat és nyugdíjas otthonokat újítottak fel??

átlátó 2013.01.06. 17:24:19

Olga kérem... állat ez mind... jöjjön be, diktálok magának valamit.
www.youtube.com/watch?v=iiwhHH4r6oI

magándemokrata 2013.01.06. 17:30:40

Hát, igen így kell ezt csinálni! Törvényre emelték a törvénytelenséget, bármit megtehetnek! Megmondták Egerben is,"most mindent megtehetünk" Még vizsgálni se lesz értelme. Idő kerék? Khmm.. Bár csak az lenne a fidesznek is a legnagyobb elszúrása! Az elmúlt majd, 3-évben mennyit nyúlt,adakozott haveroknak ez a banda? Lehet itt idő kerekezni, vissza mutogatni,de szégyen arra akit csak az zavar, ami volt a jelen az meg k.rva tökéletes..

l_andras 2013.01.06. 17:31:34

@Dr. Furia: @M_R: Mindegy milyen párt nézeteit vallja, általános ez a mentalitás itthon. Ez van amikor a jogi kiskapuk találkoznak a gátlástalansággal, bármit megtehetsz: nincs következménye, büntethetősége. Ha jogilag tiszta, akkor erkölcsileg is az. De ez a társadalom minden fokára levezethető sajnos. Erre is jó példa, amit írtam korábban, az a diák úgymond nem volt hibás, nem szemetelt, mert a szemét összeszedése a "takarító dolga".

Béla, tudod a Béla 2013.01.06. 17:37:33

@KKoppány: "- a falakról már potyogott a vakolat."
Nem mondod!
Az fel sem tűnik hogy a 40+ éves bérházak 95%-ról is potyog a vakolat?

sárkányfő 2013.01.06. 17:42:13

@KKoppány: És ez a Főplébániatemplom kinek a tulajdona? Állami tulajdon vagy sem?

HgGina 2013.01.06. 18:06:40

@midnight coder: lesz zebra. Lesz lámpa. Lesz pirosnál álldogáló sok autó. Lesz sokkal nagyobb üzemanyagfogyasztás. Lesz sok, benyába beépített jövedéki adóbevétel.

KKoppány 2013.01.06. 18:07:39

@Imígyen szóla Zarathustra: Nos, nem tudom, mi köze a témához annak, hogy volt már más is, aki szerette volna azt a templomot lebontani.

Szerintem örüljünk mindannyian, hogy különböző korokban ez nem sikerült.

KKoppány 2013.01.06. 18:15:01

@Béla, tudod a Béla: Nem egészen értem, hogy kapcsolódnak a témához a bérházak... Amelyekről szintén hullik a vakolat.

Dögöljön meg a szomszéd tehene? Jó magyar szokás szerint? Ha omladoznak a bérházak, hát omladozzon ez az emlékmű is?

Igazad van Béla! Sőt! Inkább omoljon össze, nem? Lehetőség szerint akkor, amikkor tele van azzal a sok szemét fideszessel. Ugye, így már rendben is van a világ?

És hiphopp, egy csapásra nincs több omladozó bérház, meg korrupt politikus!

Tudod, van egy vicc, amelyben az Úristent Lucifer idegenvezeti a pokolban. Minden nemzetnek van egy nagy üstje, amelyben a bűnösök főnek. Minden üst mellett - különböző fegyverzetben - őrök állnak, csak a magyarokét nem őrzi senki. Kérdezi az Úristen: Miért?

Hát azért - feleli Lucifer -, mert ha valamelyik megpróbálna kimászni, a másik úgyis visszahúzza...

P.Freddy 2013.01.06. 18:16:33

@midnight coder: Dehogy feleslegesek ezek a közpénzek, izgatott, felajzott zsebek várják minden cseppjét:)

Mondjuk a FIDESZ kenterbe veri az összes elődjét mostmár, pár év alatt kilopta az ország szemét.

KKoppány 2013.01.06. 18:17:49

@sárkányfő: Ha jól tudom, tavaly végre visszakerült eredeti tulajdonosához: a Katolikus Egyházhoz.

És elébe menve a következő kérdésnek (akkor miért költ rá a magyar állam a zadófizetők pénzéből): erre azonnal két jó okot is tudok.

Az egyik, hogy nem a Katolikus Egyház, hanem a Magyar Állam tulajdonosi hanyagsága folytán romlott olyanná a templom állapota, hogy életveszélyessé vált. A másik, hogy abban az állapotban illik (és ismét javasolnám a Ptk. turkálását) visszaadni a "használatra átvett" dolgot, amelyben az átvételre került.

Measurer 2013.01.06. 18:20:52

@Dr. Furia: Jogos a kérdés. Az általam látottak közül kb. a darmstadti Herrngarten szökőkútja illene a Margitszigetre. Itt nincs köztér.
www.youtube.com/watch?v=U7gg_cm1ls8
Úgy látszik azonban, sajnos, hogy a Demszky-Tarlós városüzemeltetés, városkép kialakítás mégiscsak töretlen vonalat képez.

sárkányfő 2013.01.06. 18:38:46

@KKoppány: A kérdésem költői volt. A válaszod pedig sok sebből vérzik, remélem te is tudod. Védhetetlen a közpénz költése erre.

Béla, tudod a Béla 2013.01.06. 18:41:18

@KKoppány: újítsa fel az egyház, kapnak elég támogatást mindenre.

tükörfúró 2013.01.06. 18:44:15

Én szerettem az időkereket, valahogy az EU csatlakozás pozitiv, bizakodó pillanataira emlékeztet.

A tragédia nem is önmagában csak a pénzszórás, hanem hogy itt bármit csinálnak, a pénz kimegy az ablakon, 6-8év mulva minden lerohadva, széthullva, már eleve a pénz felét ellopva, gényolva, kapkodva, kétes minőségben készül el.

Béla, tudod a Béla 2013.01.06. 18:48:08

@KKoppány: "Az egyik, hogy nem a Katolikus Egyház, hanem a Magyar Állam tulajdonosi hanyagsága folytán romlott olyanná a templom állapota, hogy életveszélyessé vált. A másik, hogy abban az állapotban illik (és ismét javasolnám a Ptk. turkálását) visszaadni a "használatra átvett" dolgot, amelyben az átvételre került."
Ez jogos lehetne, ha így tett volna az állam mindenkivel, gondolok ez alatt -többek között- a kastélyokra, házakra, lakásokra.

2013.01.06. 19:21:37

@KKoppány: Tudod, olyan, hogy "az állam" nincs. Tehát hiába mutogatsz, hogy az állam dolga, azt bizony neked kell fizetni.
Jelenleg nincs pénz rá, szerintem, mikor másra sem költünk. Illetve lehet rá költeni, csak furcsa, hogy ily hirtelen, sokszoros költségvetéssel, egy olyan műemlékre, amire amúgy is kap keretösszeget az egyház!!!

2013.01.06. 19:25:14

@KKoppány: Ugye, az megvan, hogy a magyar kaotikus egyház a Kádár korszak alatt is szedett egyházadót? A jó... kat!

Csörgették előttünk a zacskót, de még az egyházi megbízott is kijött a lakásra, hogy fizessünk egyházadót. mikor apám azt mondta, hogy de nem, megfenyegetett, hogy akkor a pap kiátkozza az egész családot.
Ezek után nincs miről beszélnünk. Tolvaj banda.
Kádár alatt is jól éltek.

sárkányfő 2013.01.06. 19:29:39

@KKoppány: az egyház évente több tízmilliárdot kap, és már az is teljesen alaptalan, hát még hogy további alaptalan jogcímeken kétszer kapjon pénzt. ennek semmi köze sem a joghoz sem valamiféle igazsághoz. az egyház pumpál minket, ennyi.

KKoppány 2013.01.06. 19:37:35

Nos.

Én egy egyszerű hívő ember vagyok, a Belvárosi Főplébániatemplom plébánosa a lelki atyám, oda járok gyónni, misére, áldozni, ott volt az esküvőm, ott keresztelték a gyermekeimet.

Nem tudok vitatkozni olyan emberekkel, akik még nem kapták meg a hit ajándékát az egyház szerepéről, hasznosságáról, hibáiról, bűneiről.

Egyszerűen nem ugyanazon a pályán, nem ugyanazt a játékot játsszuk, így a véleményeink soha nem fognak tudni egy közös halmazban szerepelni.

Sértődés ne essék.

Csokonai Vitéz Műhely 2013.01.06. 19:54:27

@KKoppány: A nagyapám nekem azt mesélte, hogy a templomot arrébb kellet tolni, mikor építették az Erzsébet hidat. :)
Amikor tavaly renoválták, találtak egy rejtett, 700 éves gyönyörű freskót. És ha jól tudom, Mezős egy fillért nem kért a tervekért. Amúgy újra az egyház tulajdona.

rohadjmegARCgeci 2013.01.06. 19:54:32

@KKoppány: Én nem járok ugyan templomba,de attól még hívő vagyok és fontosnak tartom a templomaink állapotát megőrizni.
Jut eszembe,a Mátyás templomot felújították már,vagy megvárják,míg rádől a turistákra?

rohadjmegARCgeci 2013.01.06. 19:55:57

@Csokonai Vitéz Műhely: Mondjuk arra is kíváncsi lennék,hogy az egyházfik hova a bánatba teszik azt a rohadt sok pénzt,amit kapnak szeretett kormányuktól?
Csak mert nekik is áldozni kéne a közjóra néha néha.

KKoppány 2013.01.06. 19:59:35

@Dr. Furia: Bocsánat, de bárhogy is nézelődöm, nem látom sehol sem rajtam, sem körülöttem az "Illetékes Elvtárs" feliratot.

KKoppány 2013.01.06. 20:02:58

@Csokonai Vitéz Műhely: "Egy pesti szóbeszéd szerint az Erzsébet híd építésekor a templomot arrébb kellett helyezni. Ez nem igaz, az építéskor felmerült az esetleges eltolása, de végül inkább a híd tengelyével a templomot kikerülték."

Forrás: hu.wikipedia.org/wiki/Belv%C3%A1rosi_pl%C3%A9b%C3%A1niatemplom_(Budapest)

sárkányfő 2013.01.06. 20:09:47

@KKoppány:
Az egyszerűségedre ne hivatkozz, nem olyan bonyolult ez (ráadásul elég rafkós vagy hivatkozni mindenféle dologra)
A hitre ne hivatkozz, ez nem hit kérdése.
A pálya pedig a józan észé és az igazságosságé, ami nem lehet olyan távol a vallásos értékrendtől - még akkor sem, ha az igazság ezúttal nem kedvez az egyháznak.

Persze ha ki akarsz térni akkor ki is fogsz térni. Okod az van rá, hisz ez a vita megnyerhetetlen. Totális abszurditás, hogy közpénzen tartsunk, méghozzá hatalmas milliárdokon egyházakat.

Ha úgy merülne fel a kérdés, hogy te adózz nekem az én - amúgy igen hasznos és értékes - hobbiműhelyem felújítására és fenntartására, egész biztos te is azonnal illetékesnek éreznéd magad az állásfoglaláshoz.

Sértődés ne essék.

Csokonai Vitéz Műhely 2013.01.06. 20:11:32

@Dr. Furia: "Mondjuk arra is kíváncsi lennék,hogy az egyházfik hova a bánatba teszik azt a rohadt sok pénzt,amit kapnak szeretett kormányuktól?"
Ezt bizony Semmilyen Zsolttól kellene kérdezned, mert ő nyomta keresztül a törvényt, ami szerint sem az ÁSZ és semmi más sem ellenőrizheti az egyházak pénzügyeit.

KKoppány 2013.01.06. 20:15:06

@sárkányfő: Az hit kérdése, hogy ki mit gondol hasznosnak.

Olyan emberrel - még egyszer mondom, mert elsőre láthatóan nem volt érthető - nem tudok vitázni, aki nem hívő.

Ami számodra igazságos, és a józan ész szüleménye, az számomra szégyellnivaló ostobaság, akárhogy is igyekszem finomabban megfogalmazni.

És igen, igazad van. Ezt a vitát nem fogom tudni "megnyerni", mert az abszurditással vívom. Ezért is hagyom abba.

Btw. Einstein hívő volt...

sárkányfő 2013.01.06. 20:31:27

@KKoppány:
Valóban, az értékrend kérdése ki mit gondol hasznosnak, az értékrend pedig a hité. Ugye nem akarod az értékrendedet rám kényszeríteni? Ugye nem várod el hogy finanszírozzam a hitedet? Ugye nem akarsz a hited alapján belenyúlni a zsebembe?

Tudom reménytelenül ostobának tartasz (bár megsérteni nem akarsz, nem semmi, vajon mit írnál ha sértegetni akarnál?), de mégis megpróbálnád elmagyarázni miért szégyellni való ostobaság, hogy nem akarom mások egyházát finanszírozni? vagy bárkinek bármilyen hobbiját, klubját, magánügyét?

Einstein mire érv? Ha netán kiderülne egy egy másodperces keresésből hogy Einstein mit gondolt a vallásról, és pl. kiderülne hogy 12 éves korában már átlátta hogy a biblia nem lehet igaz, akkor Einstein példája visszafordítva is érv? Vagy csak addig számít egy nagy tekintélyű ember példája, amíg hívőnek mondod, de ha kiderül hogy mégsem az, akkor már nem számít?

KKoppány 2013.01.06. 20:37:52

@sárkányfő: Én nem akarok semmit rád kényszeríteni. Én csak szeretnék békében élni.

Az egész - valóban megalázóan alacsony színvonalú - "beszélgetés" abból a felvetésből indult ki, hogy az milyen csúnya dolog, hogy a Belvárosi Plébániatemplomot (elnézést, a korábbiakban helytelenül neveztem Főplébániatemplomnak) állami támogatásban részesítik.

Te ezzel valószínűleg egyetértesz, én meg nem.

Neked van igazad. Így már jó?

Köszönöm!

sárkányfő 2013.01.06. 20:45:49

@KKoppány:
Ez már a tények eltagadása amit csinálsz. Az egy apróság, hogy Einstein nem volt hívő, és amikor ez kiderül, hirtelen már nem is beszélsz róla. De hogy úgy teszel, mintha nem támogatnád azt, hogy az én pénzemből finanszírozzák a te ingatlanodat, az már egészen különleges hozzáállás.

Én is szeretnék békében élni. Nem én turkálok a te pénztárcádban, hanem te az enyémben. És még te beszélsz békéről?

És látom nagyon szeretnéd hívő-nem hívő síkra terelni a vitát, hisz ez valóban hitkérdés, ide elbújhatsz az érvek és tények elől. Sajnos ez egy hamis, hogy azt ne mondjam: hazug beállítás. Álláspontomnak semmi köze a hithez. Ha egy táncklub követelné hogy közpénzből újítsuk fel a táncparkettjüket, akkor ugyanez lenne az álláspontom. A hívekkel semmi bajom, az egyházzal semmi bajom - egészen addig, amíg magasztos értékrendjükre hivatkozva nem kezdenek el turkálni a zsebemben.

tükörfúró 2013.01.06. 20:47:00

@KKoppány: Tudod mit? Nem az a baj, hogy részesítik. Hanemhogy így, kvázi "random".

Az egyháznak nem kell nyilvánosan pályázni, minden évben kitenni a kalapot, hogy na ebbe akkor dobjanak az adófizetők ennyit, (már az amugy is vatag állami támogatáson felül), nem kell "megküzdeni" a többi kisegyházzal, vagy épp akár a reformátusokkal, semmit sem kell.

Egyszeráen valami mocskos, a gyóntatófülkék pedofiljait és a boszorkányvallató kinzópincéket felidéző sustorgós sötét háttéralkuk által egyszercsak évvégén kiutalják a sokmilliót és pont.Mindekinek kuss.

Na, ez a nagy balhé, nem a hit vagy nemhit, templom vagy nemtemplom, hanem az a páriaterészetű átláthattalan tempó, ami ebben az országban csak azért természetes, mert nem csak a katolikus egyház sajátja, működnek itt ilyen aljas átláthatalabn zabhegyező kopasztó szervezetek ezer és tizezer számra.
UFF.

magándemokrata 2013.01.06. 21:07:49

@KKoppány:Cserélj nick nevet, kérlek! Ha, pedig a saját neved, akkor változtasd meg! Ez a Koppány név nagyon gáz! Van valami ellent mondás a Koppány és a kereszténység között!

KKoppány 2013.01.06. 21:16:20

Nem cserélek nicknevet. Ez a nevem. Erre kereszteltek. Hol az ellentmondás?

balambher 2013.01.06. 21:23:36

Kedves Koppány, nem az a probléma, hogy az állam egyáltalán ad pénzt templomfelújításra, hanem az, hogy most, amikor az egyetemek sorban kérik az oktatóikat arra, hogy tanítsanak ingyen(!!!), amikor milliók vannak a hivatalos létminimum alatt, akkor az állam - de ne legyünk álszentek, monduk ki: a Fidesz - az utolsó pillanatban sunyi és ellenőrizetlen módon odaad sok pénzt a központi költségvetés általános tartalékából.

KKoppány 2013.01.06. 22:09:28

@balambher: Ebben minden bizonnyal igazad van. Sajnos valószínűleg nincs annyi pénz, amennyi elegendő lenne valamennyi jogos igény kielégítésére.

nyu 2013.01.06. 22:44:26

Katolikus Egyhaz?

Kilencvenes evek vege fele hozzank jart epitoanyagert egy szerzetes Somogy megyebol.

O meselte, hogy akkoriban az Egyhaz evente 70e JMF penzt adott nekik per kopf, ami meg a kajajukra sem volt eleg.
Tobbit a hivektol kellett osszeszednie a hozza tartozo 6-7 falu templomaiban misezve/esketve/temetve/perselypenz/egyhazado/stb. formajaban.

De hogy olcso legyen a kaja, ok muveltek a rendtarsaival a foldjeiket, meg allatokat is tartottak.

Mivel majdnem rajuk dolt az egyik falu temploma, a faluban lako hivek dobtak ossze a felujitashoz szukseges epitoanyag aranak felet, masik felet a nemet testvervarosuk szponzoralta...

tomwar 2013.01.06. 22:48:40

@KKoppány: Letezik egyezseg a Magyar Allam es a Vatikan kozott, az "allamositott" ingatlanok megvaltasarol. Sulyos milliardokrol szol. Legyen eleg a lelki atyadnak, mert meg azt hihetem, hogy a mohosag bunebe esik. Es a tolvajlaseba...

A lelkiudvod legyen a Te gondod. Ez meg az en velemenyem.

tomwar 2013.01.06. 22:49:44

@nyu: Ezt nevezem hitnek, es elhivatottsagnak, minden tiszteletet es tamogatast megerdemel.

Mr. Waszabi 2013.01.06. 23:08:53

Apa, kezdődik :) Mármint a (f)osztogatás. Kitalált projektek,amelyeken keresztül egy csomó pénzt folyatnak ki magáncégek zsebébe.
A "rokonok" aggódni kezdtek, hogy elbukik a kormány '14-ben, hát elkezdtek lobbizni a beígért pénzek, megbízások ügyében, hozná azokat előre a kormány, biztos, ami biztos. Ha mindez nem a megszorítások éveiben történik, nem is szólna az ember semmit. De így nem néz ki szépen. Főleg, ha 2013-ban még derülnek ki orbitális pénzhiányok a költségvetésben.

nyu 2013.01.06. 23:17:00

@tomwar: Kozben megtalaltam, 11 falu tartozott Jeno atyaekhoz.
uj.katolikus.hu/rendek.php?h=97
ujember.katolikus.hu/Archivum/2003.03.30/1201.html

Lehet, hogy azert adott nekik ilyen keveset az Egyhaz, mert o a rendtarsaival szegenysegi fogadalmat tett.

Spacecake 2013.01.07. 00:21:23

teljesen korrekt és vállalható ajánlat,végignéztem szakmai szemmel.való igaz,azt a legnagyobb tételt,a 140M-s vízgépészet részleteiben is megnézném,de simán lehet az is OK-s.
Summa summarum a károgóknak:ha megcsinálták és JÓL megcsinálták,akkor is max 20-30M-ot lehet keresni egy ilyenen.de legyen 50.az meg nem olyan nagy összeg,úgy hívják h profit:-)
mert ugye azt azért senki nem gondolja,h azért mert állami megrendelésről van szó,ingyen kéne dolgozni:-)
és h van e rá szükség??
sztem igen,de nem fogok a demagógok arra a szintjére süllyedni 'h hány inkubátort lehetett volna ebből venni',mert ez annál kicsit összetettebb kérdés,és most nincs kedvem vasárnap este erről tovább irsogálni.jóéjt és szebb jövőt.

átlátó 2013.01.08. 23:54:13

@Olga vagyok: Olga kérem... ismerje föl a seggét, amikor kilép az ajtón...abban a kiskosztümizében...és ahogyan rágyújt, hát eszem-faszom föláll...és nem mondhatja, hogy rosszul diktálok mielőtt a körmöm is tiszta...a dikta-túrálásban.
Amúgy pedig R-go helyett most... nem megijedni, a jútyub elhatárolódik, de szarja le.
www.youtube.com/watch?v=vYhvGWaBDq8&bpctr=1357687410

Amikor a diktálások találkoznak. :)

Olga vagyok (törölt) · http://olgablogja.blog.hu/ 2013.01.09. 07:31:43

@átlátó:

ah..tényleg...
picit sokat takarok a zakóval

azt hiszem akkortájt marlborót szívtam...

maga jól diktál. ezért dolgozom magával:)

ettől én is elhatárolódnék, de leszarom. ahogy kérte :)
süti beállítások módosítása