morgás joga 6.jpgVajon miért kellett egy nagy bulvárlap cikksorozata ahhoz, hogy Orbán Viktor felszólítsa pártkatonáit, fizessék vissza a jutalmakat? És Kubatovék még mindig csak a jéghegy csúcsánál tartanak kárenyhítés ügyben ...

Lázár János szerint a választópolgárok elmúlt két évben tanúsított áldozatvállalása meghozta eredményét: 2013-ban javulhat az életminőség, valószínűleg már ezt igazolja az önkormányzati szférában kiosztott jutalmak mérete és mennyisége. És igen, Lázár János szerint mindezt nem megszorítással, hanem fogösszeszorítással érte el a Fidesz. Kérdés, az alábbi listára ki miért szorítja össze a fogát - a legtöbben valószínűleg azért, hogy magukba fojtsák nyomdafestéket nem tűrő véleményüket. És nagy eséllyel a Blikk felsorolása csak a jéghegy csúcsa, bár már elsődleges kutatómunkájuk során 32 fideszes polgármestert és alpolgármestert találtak a fővárosban és a megyei jogú városokban, akik összesen ötvenmillió forint jutalmat vehettek fel az év végén, közülük hatan ráadásul országgyűlési képviselők is.

"A 14 milliárd forintos adósságtól nyögő Békéscsabán például kihasználták a jogszabályi lehetőségeket, és a maximum, összesen hathavi illetményüknek megfelelő jutalmat szavaztak meg a polgármesternek és két helyettesének. Ez azt jelenti, hogy Vantara Gyula polgármester és Hanó Miklós alpolgármester kormánypárti honatyaként nemcsak dupla fizetést húznak, hanem 3,5, illetve 3,2 millió forintos extrapénz is ütötte a markukat. (...)

Nyíregyháza polgármestere, Kovács Ferenc is parlamenti képviselő, ő 1,7 milliós pluszt kapott. A két helyettesének összesen 2,1 milliót osztottak ki, de jutott a jegyzőnek is 1 millió. Eközben a város 20 milliárdos adósságából a tervek szerint 10 milliárd forintot vállal át az állam.

A több mint 27 milliárd forintos hitelt görgető Debrecent 14 milliárd forint értékű adósságtól szabadítja meg az állam. Ennek ellenére itt is osztogatták a jutalmakat: a három alpolgármesternek összesen 5,6 millió forint jutott. A jobb helyzetben lévő Győrben is a polgármester helyetteseinek termett babér, kéthavi illetményével díjazták munkájukat, csakúgy, mint Kecskeméten, ahol a négy alpolgármesternek összesen 4,1 millió forint ütötte a markát." (blikk.hu)

Természetesen nemcsak vidéken volt pénzeső, hanem Budapesten is: 

"Újbudán 25 millió forinttal jutalmazták magukat a vezetők, sőt a dolgozók nagy többsége is kapott jutalmat. Hoffmann Tamás polgármesternek összesen 3,5 millió forintot szavazott meg a képviselő-testület. (...)

Budafokon Szabolcs Attila polgármestert 1,9 millióval, két helyettesét pedig 1,6 millió forinttal jutalmazták az általános tartalék terhére. (...)

Csepelen egy önkormányzati cég vezetője örülhetett a legjobban: 5,8 millió forint célprémiumban részesült." (fn.hir24.hu)

A választópolgárok felháborodása érhető - a legnagyobb gond az önmérséklet teljes hiánya: láthatóan a nagy adósság még nem jelenti azt, hogy a vezetők nem érdemelnének meg plusz juttatást, akár félévnyi fizetésüknek megfelelőt. Kérdés, ez mennyi fogösszeszorítást igényel tőlük és mennyit azoktól, akik ezt valójában finanszírozzák.

Igaz, volt olyan jutalmazott, aki óvodának meg templomnak ajánlotta fel a jutalmát - ez azonban nem mentesítheti őt az erkölcsi felelősség alól, hiszen:

  • az önkormányzat kutya kötelessége fenntartani és támogatni az óvodákat, ne polgármesteri kegy legyen ez
  • ha pedig az egyházat kívánja támogatni polgármester vagy alpolgármester, azt tegye a saját havi rendszeres fizetéséből, ne a külön extra-jutalomból, mivel az így tulajdonképpen az adófizetők által nem szándékozott pénzadomány - és már megint ott tartunk, hogy szinte kibogozhatatlan az egyházak támogatási rendszere hazánkban.

Nem csoda, ha a negatív sajtóvisszhang eljutott legfőbb főnökükhöz is - hiszen míg az adófizetők nagy százaléka  tavaly reálbércsökkenést volt kénytelen elszenvedni, addig a választott képviselők egy része úgy érezte, akármilyen is településük gazdálkodása, ők megérdemlik a plusz juttatást, akár fél évnyi fizetésüknek megfelelő összegben. Az pedig külön öröm az adófizetők számára, hogy az állami adósságátvállalás keretében nemcsak a saját, hanem az összes, adósságátvállalással érintett település polgármesterének, alpolgármesterének jutalmához is hozzájárulhatnak.

forrás: blikk.hu

A körlevél szándéka érthető: felesleges a választókat a kampány beköszöntével ily módon felzaklatni - nem tanácsos az alvó oroszlán bajszát ráncigálni plusz az ellenzék kezébe ilyen kiváló támadófegyvert adni. Ráadásul az intézkedéssel egy-két pártkatona a helyére tehető, miközben a választópolgárok helyeslően bólogatnak, "Orbán Viktor a kisemberek pártján áll".

De miért kellett ehhez először országos botrány, a legnagyobb bulvárlap leleplező cikksorozata? Miért nem tudatta már a Matolcsy-csomagokkal egyidőben a Fidesz a saját embereivel, el az adófizetők pénzétől, nem adhatnak maguknak jutalmat belőle, a fogösszeszorítás éve még nekik is az, legalábbis a külön apanázs tekintetében? És egyébként is, hogy gondolhatják bizonyos választott képviselők (azaz felelős politikusok), hogy ily módon visszaélhetnek a választóik bizalmával, a válság csak a választóknak válság, nekik minden marad a régiben?

A Kubatov-levél egyik szépséghibája az, hogy megengedi a jótékony célra fordítást - ezzel lehetőséget adva arra, hogy olyan helyre is kerülhessen a pénz, ahova azt az adófizetőknek csak nagyon kicsi százaléka szánná. Mert például miért is akarnák finanszírozni a polgármester/alpolgármester egyházközösségét, lelki vezetőjének templomát, stb.?

Ám a levél legnagyobb szépséghibája az, hogy a felszólítás nem vonatkozik az önkormányzati cégek vezetőire, akik szintén részesültek a jutalom-esőből, ráadásul még nagyobb mértékben is, mint a polgármesterek:

"Szegeden egy kivételével valamennyi cégvezető megkapta prémium gyanánt az éves fizetésének 80 százalékát, vagyis összesen 37 millió forintot osztottak szét. Mivel ezekről a döntést a város közgyűlésének Fidesz-Jobbik többsége Botka László MSZP-s polgármesterrel szemben hozta meg, pikáns részletek derülhettek ki.

Így például az egyik cégvezető, aki korábban fideszes városi képviselő volt, azért kapott többmilliós prémiumot, mert az üzleti tervhez képest 55 ezer forinttal növelte a társaság eredményét, ez pedig a főjegyző szerint is ellentétes a város gazdasági érdekeivel.

Nyíregyházán 39 millió forintot osztottak szét a cégvezetőknek. A legjobban gazdálkodó cég a Nyírségvíz lehetett, ott 22 milliót kaptak a fejesek, Móricz István vezérigazgató például 8,6 millió forintot.

Debrecenben 16,5 millió forintnak örülhettek az igazgatók. – Kósa Lajos polgármester úgy ítélte meg, hogy az alpolgármesterek és a cégvezetők összességében rendkívül eredményesen és jól dolgoztak. Debrecen a gazdasági válság ellenére töretlenül fejlődik, és ebben nekik nagyon komoly szerepük van – válaszolt a Blikknek a polgármesteri hivatal, hogy nem érzik-e visszásnak a milliós prémiumok osztogatását.

A Miskolc Holding igazgatótanácsa 34 millió forintos prémiumot szavazott meg májusban az önkormányzati cégvezetőknek, bár a városházán azt állították, hogy nem történtek kifizetések. Kaposváron négy cégvezető kapott prémiumot, illetve jutalmat, összesen 12 millió forint értékben, Kecskeméten hárman 10 millió forintot, Egerben is 10 millió forinton osztozhatott négy fejes. Sopronban három cégvezető vehetett fel fejenként 2 millió forintos jutalmat.

Salgótarjánban is külön díjazásban részesültek a prémiumfeltételeket teljesítő cégvezérek, ott legfeljebb háromhavi fizetést lehetett pluszban bezsebelni. Székesfehérvárott öt cégvezetőt tartottak érdemesnek jutalmazni, a legnagyobb összeg 1,1 millió forint volt.

Bár minden megyei jogú várost megkerestünk, több helyen nem válaszoltak, vagy elhárították a kérdéseinket. Zalaegerszegről például annak ellenére nem kaptunk választ, hogy ott a decemberi közgyűlésen az éves alapfizetésükkel megegyező prémiumot tűztek ki a cégvezetőknek 2013-ra." (blikk.hu)

Ebben az esetben abban bízhatnak a Fidesz vezetői, hogy "dögöljön meg a szomszéd tehene is" alapon az érintett polgármesterek a cégvezetőkkel is visszafizettetik a felvett jutalmakat, nehogy már ők jobban járjanak. Az pedig már a holnap híre lesz, vajon lesz-e olyan polgármester/alpolgármester, aki - kockáztatva mandátumát - nem hajlandó visszafizetni a felvett milliókat, de bármit is tesznek, esetük méltán bekerülhetne a jövő erkölcstan tankönyveibe.

És igen, ha Orbán Viktor szerint a 2013 az aratás éve lesz, akkor elmondhatjuk, van akik számára már 2012-ben elkezdődött a kaszálás. 

 

Amennyiben tetszett, csatlakozz Facebook csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr205037898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.23. 13:20:35

Abszurdum a pénzeket visszakövetelni, ez zsarolás.

Két eset van:
- a pénzek jogosulatlanul lettek kifizetve,
- a pénzek jogellenesen lettek kifizetve.

Mindkét eset tiszta.

Ami viszont most van, az az, hogy ezek a pénzek jogszerűek, viszont a hatalom megzsarolja azokat, akik pénzt kaptak. Ez önkény.

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2013.01.23. 13:26:13

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: elfelejted a morális kérdéseket. Ha a választók torkán lenyomják a megszorításokat, akkor illene nekik példát mutatni. De ez már a politika vize, és nem jogtalan, csak választást lehet bukni vele

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.23. 13:40:17

@morgás joga mindenkit megillet:

Ez oké, de akkor meg kell változtatni a szabályokat és nem adni jutalmakat. De ebben a formában ez így antidemokratikus és önkényes.

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2013.01.23. 13:58:51

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: kampányidőszakban választhat egy pártvezért, saját embereinek kedvez vagy a szavazóknak. Orbán Viktor így döntött, az érintettek mehetnek bíróságra, ha akarnak.

VT Man 2013.01.23. 18:12:34

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
"Ami viszont most van, az az, hogy ezek a pénzek jogszerűek, viszont a hatalom megzsarolja azokat, akik pénzt kaptak. Ez önkény. "

Nincs ebben semmi önkény.

Egy multi cég igazgatója is megcsinálhatja azt, hogy amennyiben egy középvezető valamiért prémiumot vesz fel olyankor, amikor nem kellene -- pl. amikor a cég erősen veszteséges -- pedig "joga az van rá", akkor odaáll elé, és elmondja neki, hogy vagy visszaadod a prémiumod, vagy repülsz.

efi 2013.01.23. 18:27:21

Hálószaggató öngólok egymás után.
És a sok birka a nézőtéren továbbra is csak nyugodtan szotyizik.

Ánusz Rózsa (törölt) 2013.01.23. 18:57:19

Na igen, ez az utólagos "Tegyük vissza a büféasztalra a szendvicseket, elvtársak, mert jó lesz az még az éhezőknek!" felkiáltás, vagy Kovács László-féle beszólás a söjtöri kormányülés után anno, hogy "két pár virsli egy kis mustárral és tormával, és egy szelet barna kenyérrel nagyon megfelelt volna"... annyira álszent.

Ha nem akarnak kibaszni egy csomó pénzt az ablakon, akkor töröljék el a jogszabályokat, ami alapján jutalmakat lehet kapni. Ne utólag, kézivezérléssel akarjanak jófejek lenni, meg jótékonykodni.

Szerintem se kapjanak ezek az arcok jutalmakat, de ezt talán ne ad hoc döntsék el, hanem a jogszabályokat alakítsák át. Mert amíg megvan ez a jogszabály, addig jogszerűen ítélik meg maguknak a milliókat és csak a bölcs vezér döntésén múlik, hogy felvehetik-e.

Ha Viktor tényleg meg akarná szüntetni a bőkezű jutalmazást, akkor a jogszabályokat változtatná meg, a többsége megvan hozzá. Ez az alkalmi bölcsesség, belátás, kizárólag, amikor kiborul a bili, kicsit álságos és nem éppen hatékony.

dr kíváncsivagyok 2013.01.23. 19:17:02

A Fidesz összeszorított fogakkal elérte , hogy talán jobb lesz 2013 - ban , mint előtte....
A Mi összeszorított fogainkkal !!! érte el,...a semmit !

Rendíthetetlen Álamkatona 2013.01.23. 19:23:02

Amúgy mitől ÖN-kormányzat innentől?

Szevasztok 2013.01.23. 19:26:29

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: "Abszurdum a pénzeket visszakövetelni, ez zsarolás."

Lehetne akkor mondjuk 98%-os különadóval sújtani. Abban már amúgy is van gyakorlatuk.

-er- 2013.01.23. 20:00:01

@Szevasztok: a 98%-os különadót visszavonták,a mostani rezsimre ez már nem érvényes. egyébként ez a jéghegy csúcsa, elképzelhető, hogy kb. 6 milliárd lett kifizetve ebben az évben különböző jogcímek alatt

Pan Modry 2013.01.23. 20:10:46

@VT Man:
Multicegeknel csak ugy nem vesz fel premiumot senki. A premiumkifizetesek tipikusan erosen menedzsment kontrol alatt tortennek.
Altalaban az egyennek is teljesitenie kell az elore meghatarozott dolgokat, illetve a cegnek is.

A menedzsment premiumok kifizetesenek a jovahagyasa a legmagasab szinteken tortenik. Igaz, a multi vallalatok nem is olyan amator, proli modon mukodnek ahogy orbanek.

Pan Modry 2013.01.23. 20:16:04

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Ebben igazad van, ez a torvenyhozok felelossege hogy ez megtortenhetett. Amit meg Orban most muvel az egy undorito feudalisztikus attitud.

Persze a magyar prolik meg beszopjak, szerintem sem erdemeltek a legtobben jutalmat, de ennek nem ez a professzionalis modja.

delejes 2013.01.23. 20:24:56

Ezt ùgy hívják hogy képmutatás. Vagy hogy egy ismert jelzőt említsek: POFATLANSÀG. Magunknak megszavaztatni, aztán visszafizettetni, így együtt igazán pikáns.

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2013.01.23. 20:31:38

Elvtársak, üzent a diktátorotok!
Az álszent, sunyi, szarházi orbáni politika szép példája a jutalom visszafizettetése.
Így akar megint igazságos Mátyás szerepében tetszelegni a törpe majom.
Melyik szarjankó fogja visszafizetni? Nem kellett volna kiutalni, ha lenne erkölcsük, lelkiismeretük, bőr a pofájukon.
Porhintés, népbutítás mint a rezsi csökkentés ( a nagyfogyasztóké 15-20 %-al nő amit rád hárítanak, a hallgatói megegyezés, a pedagógusok megosztása...!

Panther_V · http://kigondoltam.blog.hu 2013.01.24. 01:21:33

Semmi gond. Odaadtam a plébániának a 2 millát, a felét visszakaptam zsebbe. A templomban meg kicseréltük a 2 kiégett égôt, s vettünk néhány gyertyát.

venszivar 2013.01.24. 02:52:17

Azért az is röhejes, hogy parancsszóra adják vissza a lét...
Na ná! Majd önként s dalolva!:)

Steve123 2013.01.24. 08:46:25

Érdekes bejegyzés. Az államadóssággal és adózással kapcsolatban ez is megragadott.
kerdezzbatran.blog.hu/2013/01/24/duja_552

Dr. No 2013.01.24. 08:48:38

Magyarország, a magyar emberek 2/3-a erre szavazott 2010-ben. Akkor miért is kéne önmérsékletet tanúsítaniuk? Kubatovék rosszul döntöttek, nem a magyarok közboldogságáért nap mint nap keményen dolgozó polgármestereket kellett volna önkényesen megzsarolni, hanem a Blikkre ugrasztani Szalai Annamáriát vagy a NAV-ot.

Szelid sunmalac 2013.01.24. 09:00:19

Ha nem bukott volna ki, semmia vilagon nem tortent volna. Kifizetett penzt visszakovetelni jogellenes. Ha valaki szerzodes szerint kap penzt, akkor az jar neki! Ami viszont kurvara nem elfogadhato, hogy ilyen szerzodeseik vannak a polgarmestereknek! Azonnali hatallyal uj szerzodest kene veluk iratni, de ezt ugye nem teszik, csak epp iden ezt mondjak (hogy hanyan adjak vissza azt persze nem fogjak kovetni!), megvarjak mig elul a larma, aztan jovore ugyanez!

AzBence 2013.01.24. 09:00:20

Az a gond, hogy mindenki téved. Szép és egyben jó az, hogy visszakövetelik a prémiumot. De mi is volt a két lehetőség, hogy fizesse vissza, vagy adja egy "rászoruló" szervezetnek, alapítványnak etc...

No akkor nézzük! Egy példán keresztül szeretném bemutatni a helyzetet:

Egy képzeletbeli gondolatmenet, (képmutató) békemenet helyett!

Én egy vidéki polgármester vagyok, és megkapom a szerintem "jogos" prémiumomat. Erre a Szent Vezető (II. Árpád kündü) azt parancsolja, hogy vagy visszafizetem, vagy felajánlom egy "rá(m)szoruló" szervezetnek, alap(h)ít(v)ánynak. Hát minek fizetném vissza, amikor azzal csak a Szent Vezetőnket (II. Árpád kündü) gazdagítom, vagyis nem az egyszerű közemberé lesz a pénz, megaztán a k*cs*g szockós polgármestereknek nem kell visszafizetni. Én meg kiköpöm itt a tüdőm a nagy melóban itt meresztem a s*gg*m egész nap, nyomkodom a gombokat, igen-nem-igen-igen, hallgatom a h*ly*bbn*l h*ly*bb h*ly*k*t, aztán hazamegyek otthon is ugyanez fogad: egy számomra idegen ember akarja megmondani, hogy mit csináljak. Szóval nem. Én megérdemlem azt a pénzt II. Árpád kündü meg elmehet a sunyiba.

Nos...a megoldás...van egy haverom, a Totya. Akinek van egy alapítványa. Hát akkor 70-30 százalékban, de már fifty-fifty, alapon is jól járok, persze ezzel ő is, és az ő alapítványa is, talán. Hát még jót is tettem. Senki sem b*sz*g*th*t, mitöbb az asszonnyal eltudunk menni, eltudunk utazni végre nyáron, mondjuk Amerikába, már úgyis bejártuk egész Európát. Én már meguntam. Vagy egy ausztrál szilveszter! Ah! Majd eldöntjük. Jut is, marad is. A többiek meg le vannak sz*rv*! Így kell ezt! Föl is hívom Totyát!

Szóval. Köszönöm szépen. *rb*n-Gy*rcs*ny-Sch*ff*r-V*n*-S*mj*n nagykoalíciónak. Ez a nagykoalíció segített abban a bizonyos döntés meghozatalában, hogy hol, mikor és hogyan szeretnék boldogulni, érvényesülni!

Köszönöm, hogy megmutatták azt, hogy milyen ember NEM szeretnék lenni, továbbá, hogy az egyetlen életemben mivel szeretnék foglalkozni, mert azok nem ők!

Sajnálom, hogy a nemzetet ilyen senkiházi hazaárulók vezetik! Bár igazából a nemzet érdemli meg, hiszen mi választottuk meg őket! Ügyes!

(Nem)Tisztelt *rb*n-Gy*rcs*ny-Sch*ff*r-V*n*-S*mj*n nagykoalíció a Styx-n a révész, Ő nem prémium alapján dolgozik.

Szelid sunmalac 2013.01.24. 09:06:58

@AzBence: Nem kell ehhez alapitvany! Az egyhazak is ugyanugy adnak vissza! Eleg elmennie barkihez(!) es megmondani, hogy figyelje, valaszthatsz, neked adom a 20%-at a penzemnek, en megtartom a 80-at. Kell, vagy vigyem mashoz?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.24. 09:19:43

Durva adalék, hogy Kocsis Máté ma a köztévében (de roadshow-n van), azt merte mondani a szájával, hogy bezzeg a szocik!

könyörgöm NE legyen már mindenre ez a válasz ez az érv!

mojszipupi 2013.01.24. 09:28:58

Ugyan már, mindenki tudja h Gyurcsány miatt utalták ki maguknak a pénzt :o

Szelid sunmalac 2013.01.24. 09:43:27

Mert azok a mocskos komenistak, meg libsibolsik a pusztulasba dontik a Zorszagot, meg a Zembereket! Ezert kell a penz a polgarmestereknek, hogy meg tudjak vedeni magukat! Tegnap pl. a Lanchid radioban a Lecsoban is megmondtak a tisztelt hallgatok, hogy karoltve meg kell menteni a kormanyt, de meg kulonosen a Zorbant!
süti beállítások módosítása