morgás joga 6.jpgBármit is mond az Európa Unió, a kormány kitart a gazdaságpolitikája mellett - mondta Matolcsy  arra utalva, hogy Brüsszelben a második Matolcsy-csomag után sem látják biztosítottnak a 3 százalék alatti GDP-arányos költségvetési hiánycél jövő évi teljesülését.

Mert mit is tudtunk meg az interjúból?

  • Bírálnak minket, és ez nem véletlen: "nagyon sokaknak nem tetszik a magyar gazdaságpolitika", "erős politikai küzdelem van", "Brüsszelben rosszul is számoltak... de e mögött vannak politikai megfontolások is". (Tényleg, mekkora is a gazdaságunk részesedése az unióban? 1%? vagy egy kicsit több?)

"Olyan korban élünk, amikor az emberek szívesebben elfogadják az abszurd összeesküvés-elméletet, mint a tényeket, az egyszerű, megfigyelhető igazságot. Mintha összekeverték volna a valódi életet a fantáziálással." (Dean Ray Koontz)

 

  • Miniszterünk szerint unortodox gazdaságpolitikánk tökéletes - igaz ugyan, hogy a termelés hellyel közzel leállt, ipart még Lázár is csak nyomokba talál (fel is lendítené 2014 után), soha nem látott káosz közeleg az államosítások nyomában, az istenadta nép meg lassan úgy ahogy van, am block emigrál. Ez azonban a kormányt egy cseppet sem zavarja, sőt, teljesen helyénvalónak tartja a helyzetet, ahogy Matolcsy fogalmazott:  "egy jottányit nem tágítunk azoktól a magyar politikai vonalaktól, hogy a nyugat hibásan kezeli a válságot". És igen, a kormány hű saját dogmáihoz és nem hajlandó "hibás receptekre és megszorító csomagokra" építeni politikáját, mivel az "sem az embereknek, sem a jövő szempontjából nem jó".

"Az élet valósága keveset számít annak, aki képzelete hatalmával uralkodik a tér és idő kettős királysága fölött." (William Somerset Maugham)

  • Tudomásul kell venni a máshol szerencsét próbáló magyaroknak - nemcsak ők vannak exportálva, hanem fejük felett a magyar gazdaságpolitika is, a matolcsizmus világhódító útjára indul és előbb-utóbb más uniós államokban is polgárjogot nyerhet.

  • A jövő? 2014-ig sötét ló - egyszerűen a kormány nem vesz tudomást az elkövetkező másfél évről, Lázárnak és Matolcsynak is csak a következő uniós ciklus lebeg a szeme előtt.

Lázár szerint a következő európai uniós ciklus legfontosabb tétje, "el tudja-e Magyarország érni, hogy a rendelkezésre álló források 60-70 százalékát a kis- és középvállalkozások kapják meg támogatásként. Ha ez nem sikerül, Magyarország elveszíti, ha sikerül, megnyeri a következő hétéves fejlesztési időszakot." Igaz, népnevelés is társulna az új, grandiózus projekthez, mivel "vannak társadalmi csoportok, akik elszoktak a munkától" az elmúlt 22 évben, és inkább a szociális segélyt vagy a nélkülözést választják.

Meg vannak olyanok is, akik soha nem is szoktak hozzá a munkához, de rájuk nem tért ki beszédében, és az sem valószínű, hogy gondosan átolvasta a legújabb megszorításokat (különös tekintettel a vállalkozásokból tervezett fokozott pénzkivonásra), különben nem beszélne arról, hogy "a termelésbe, a mezőgazdaságba, az iparba kell invesztálni, földet kell osztani a fiataloknak, és magyar bankrendszerrel, hitelezéssel és támogatási rendszerrel, valamint az összes európai uniós forrás átalakításával meg kell teremteni a termelő vállalkozások stabilitását".

Matolcsy azonban még Lázárnál sokkal nagyobb léptékekben gondolkodik (bár ő sem foglalkozik olyan apróságokkal, mint az elkövetkező másfél év): miniszterünk visszatért a Kárpát-medence mint nagyhatalom elképzeléshez (részletesen itt).  A kormány nagy fába vágta fejszéjét és beépítette a Wekerle Sándor-tervet a 2014-2020. évi uniós költségvetéshez tartozó fejlesztési stratégiájába. A Kárpát-medence lesz Európa leggyorsabban fejlődő területe, "egy századnyi kihagyás után most van először lehetősége arra a Kárpát-medencének, hogy újból okosan összenőjön". Matolcsy külön kiemelte, hogy a víz - amely a 21. század egyik legnagyobb gondja -, központi szerepet kell, hogy kapjon a tervekben, így kell egy "kék program", amely megnyeri Magyarország számára a kárpát-medencei víz hasznosítását is

Kérdés, ehhez vajon mit szólnak majd a szomszédaink? Mert az egy dolog, hogy a kormánynak "az a feladata, hogy álljon oda minden jó kezdeményezés mögé", de azért vannak határok. Meg nemzeti szuverenitás. Meg nacionalizmus és sovinizmus. Meg ki akar lenni a főnök, és ki az, aki ezt nem nézi jó szemmel.

"Látni a valóságot sokkal meglepőbb és fantáziadúsabb vállalkozás, mint felhőkből építeni a valóság első fuvallatára szétomló álomvárakat." (Márai Sándor)

És a legfőbb kérdés, Matolcsy komolyan elhiszi, amit mond? Vajon a realitás, mint olyan, mekkora szerepet játszik gazdaságpolitikával kapcsolatos gondolatvilágában? És vajon a jövőképe az egy Kárpát-medencébe oltott Dubai vagy maga a ma még felfoghatatlan Kánaán? Vagy igen, eljön ez a világ, de csak a felső tízezernek, a többinek meg Banglades? Mert álmodni, azt mernek nagyokat ... 

Nem ez a megnyilatkozás az, ami megnyugtatja majd a befektetőket meg a magyar vállalkozásokat - láthatóan a kormány továbbra sem gondolkodik a gazdaság felpörgetésén, a következő választásokig tartó időszakot adóemelésekkel, különféle random megszorításokkal kívánja átvészelni. Számára a strukturális reform egyenlő az államosítással, a külföldi bankok kivéreztetésének deklarált célja pedig a magyar bankok és bankárok felvirágoztatása (kérdés, vajon a magyar bankár mennyivel jobb, etikusabb, mint egy külföldi, azon kívül, hogy méreténél fogva sokkal kevesebb pénzt fektet be és előbb vagy utóbb az adófizetők pénzéből lesz konszolidálva?). Nagy eséllyel a fiatalok sem hisznek már abban, hogy földet osztanak nekik (hacsak nem sógor-koma-jóbarát leszármazottjai), a vállalkozások pedig örökre száműzhették a gondolatvilágukból az olyan dolgokat, mint kiszámítható adórendszer meg minimalizált bürokrácia és stabilitás.

A kormány kitart a mi utolsó leheletünkig.

 

Amennyiben tetszett, csatlakozz Facebook csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr724863582

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Politikai elvonókúra 2012.10.23. 21:33:21

Növekvő népszerűségünk ellenére hamarosan fel kell hagynunk politikai témájú cikkeinkkel. Nem a cenzúra, vagy annak első számú magyarországi helytartója, az NMHH ítél minket hallgatásra, hanem az egyik legsúlyosabb szenvedélybetegség.   Az e...

Trackback: Politikai elvonókúra 2012.10.23. 21:33:14

Növekvő népszerűségünk ellenére hamarosan fel kell hagynunk politikai témájú cikkeinkkel. Nem a cenzúra, vagy annak első számú magyarországi helytartója, az NMHH ítél minket hallgatásra, hanem az egyik legsúlyosabb szenvedélybetegség.   Az e...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wanekus 2012.10.23. 14:52:22

Nekünk meg az Eltolcsy meg a csuti kicsi huszár utolsó leheletéig kellene kitartani.

portugéza 2012.10.23. 17:35:29

OFF

És most százszor leírod, hogy EN BLOCK.

;)

portugéza 2012.10.23. 17:36:45

Hű, én is kezdhetek körmölni, szóval en bloc. D)

Önjáró Talajgyalu 2012.10.23. 17:56:35

Az am blocknal ez az iras elvesztette osszes megmaradt mervadosagat es hihetoseget ugy en bloc. :) (Raadasul szar alatta link.)

kormányzó 2012.10.23. 18:12:57

A MAGYAR Bankárnál faszább,megbízhatóbb,etikusabb meg pláne nincsen is!
Ehhez elég megnézni,hogy - mondjuk a zotp bank - mekkora kamatot kér itthon,és mekkorát,mondjuk Romániában.

kormányzó 2012.10.23. 18:14:46

Úgy am blocktől,en blocig!

magyar ember teli szájjal 2012.10.23. 18:32:28

Am blok, és még okosabbnak gondolod magad Matónál? Szánalom :))

ekat 2012.10.23. 18:35:43

Az ipart nyomokba se talál mondat is igen szép...:-)

gabi999 2012.10.23. 19:29:31

Utolsó leheletünkig ?
Kifizetjük az államadósságot ha beledöglünk is .
Bele is döglünk ha kifizetjük .
Mintha Romániába valami hasonló helyzet lett volna . Mi is arra tartunk ?
Valaki elmagyarázhatná ( nekem , laikusnak )a lakosság zsebéböl a megszoritásokkal kiszedett ( kiszedendő ), és az EU tól megkapható pénz milyen arányban áll egymásssal ?
Itt önálló ipar ? Vicces . Addig húzzák az időt + taktikáznak mig német és kinai gyárak bérrabszolgái lesz nagy részünk .
De szeretnék én a fentebb emlitett "úriemberekböl " egy f.sza foci csapatot látni ( hozzávéve a társaikat 89 ig visszamenöleg )Mindegy milyen börtönválogatottba lesznek csak legyenek ott .

villamos alóli kacaj 2012.10.23. 19:30:34

- Doktor úr!
Nem tudja véletlenül, hova tűnt az a kuszaszemű beteg?
Már megint meglógott a gyógyszer osztásról!

Hohó60 2012.10.23. 19:31:39

"És vajon a jövőképe az egy Kárpát-medencébe oltott Dubai vagy maga a ma még felfoghatatlan Kánaán?"

Tényleg milyen hülye ez a Matolcsy...
Átvette Gyurcsány-Bajnaitól a virágzó államot gondtalan, felszabadultan mosolygó polgárokkal, és tessék, mit csinált belőle, ugye?
Egyébként Dubai 2010-ben "am block" csaknem csődbe ment, Abu Dhabi és Katar pénzügyi segítsége mentette csak meg. De továbbra is csak hidd el magadnak, hogy kettőtök közül Matolcsy a hülye, mert a szarból még mindig nem épített várat.

rockjano 2012.10.23. 19:32:30

Gyerekek:

EGYÜTT 2014!!!

Ez a lényeg....

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.10.23. 19:40:42

Ezek tényleg ilyenek.Az istennek sem változtatnak,még ha beledöglik is az ország népe.

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2012.10.23. 19:44:19

@Önjáró Talajgyalu: link javítva, köszi az észrevételt, az "am block" engedelmetekkel marad, különben pár komment értelmét veszti:)

delpierro 2012.10.23. 20:15:23

@rockjano:
azazbazze az a lenyeg. Egyutt megint. Te hulye ezt nem rad ertik hanem csak Magukra.

taecleau 2012.10.23. 20:19:16

Matolcsy nem ostoba, vagy szemellenzős hülye: nem, ő a valaha élt egyik legprofibb szélhámos! Amit itt művel már két éve az a legelképesztőbb sikerszéria amit csak el lehet képzelni.

pjm 2012.10.23. 20:21:18

@ekat: miért, te tudsz valahol valamire való ipart? Ne az összeszerelő üzemeket vegyed, mert az csak rabszolga munka. Olyan termelő ipart?

Ludovikás Levente 2012.10.23. 20:26:59

"láthatóan a kormány továbbra sem gondolkodik a gazdaság felpörgetésén"

Melyik kormánynak volt erre bármi ötlete az elmúlt 10 évben?

És hogyan lehetne felpörgetni a gazdaságot pont most, ekkora restrikciós nyomás mellett (túlzottdeficit eljárás szankciókkal)?

butus 2012.10.23. 21:05:53

@Hohó60: Kisapám, te tök hülye vagy a gazdasághoz, így lehetőleg ne szólj bele. Annak idején, 89 előtt Matolcsy a Pénzügyminisztérium föggetlenített KISZ titkára és egyben a besúgója volt. No és természetesen MSZMP tag. Szakmai dolgot egyszerűen nem bíztak rá.
Most Te ettől ájuldozol?

Hohó60 2012.10.23. 21:27:31

@butus:

Hozzászólásoddal bizonyítottad, hogy Te viszont nagyon okos vagy. Nem csak a gazdasághoz, hanem minden egyébhez is.
Csak éppen vitaképtelen vagy.

kevéssé_biztató 2012.10.23. 21:28:34

Barátom, én sem szeretem Orbánt, kívánom, hogy takarodjon, de azt nem úgy mondják, hogy "am block", hanem úgy, hogy "en bloc".

butus 2012.10.23. 21:30:35

@Hohó60: Szerinted ha valaki leírja az igazat, az vitaképtelen?
Ez egy nagyon érdekes hozzáállás, olyan birkamódi.

butus 2012.10.23. 21:43:30

@Hohó60: Ne, de maradjunk a számok világában, remélem, hogy ott jobban eligazodsz, mint Matolcsy múltjában.
Matolcsy 2010 áprilisában átvette a gazdaságot 19.323 milliárd államadóssággal. Az elmúlt két év alatt kivetett 28 féle adót, államosított 3.000 milliárd magánnyugdíjat és jelenleg 20.654 milliárd az államadósságunk a hihetetlen nagy csökkentések ellenére.
Csak az a kérdésem, hogy hová tűnt két év alatt 4.500 milliárd forint?

rüfke (törölt) 2012.10.23. 21:43:39

am block... hogyne!
talán en bloc
csak ezért benéztem a címlapról
remélem nem ez volt az elírás célja :)

Elijah_Baley 2012.10.23. 21:44:37

kétharmad, kistáskák!

rüfke (törölt) 2012.10.23. 21:52:26

@butus: mondjuk sok pénzt elcsesztek a rohadt devizahitelesek kistafírozására, meg a nagycsaládos szülőgép piócák pénzelésére...

érdekes, nekem nem volt devizahitelem, mégis én fizettem ki azokét, akik felelőtlenül felvették
más faszával verni a csalánt... az megy

meg a sok gyereket világra fosó pedagógus ismerőseim is nagyon nagy Fidesz szimpatizánsok lettek ám, a devizahitelük kiváltva mások pénzén, a kölykeik után adókedvezmények, ingyen tanulás, könyvek, kirándulás, menza miegymás
én elég sok férget ismerek, akiknek bejött az Orbán rendszer

meg a rohadt nyugger nagynéném, aki évtizedekig vakarta a seggét a munkahelyének csúfolt aktatologató mindent szétlopó irodában
most több pénzt kap, mint egy pályakezdő jogász, mérnök, orvos, közgazdász

persze ezt a többiek finanszírozzák, akiknél ki fog borulni a bili
csak éppen ebből nem következik egyenesen, hogy ők majd Bajnaira szavaznak

butus 2012.10.23. 21:56:57

@rüfke: Mielőtt félreértenél én nem gondoltam még véletlenül sem, hogy Bajnaira kellene szavazni. Ugyanis én a mai pártokban csak az MSZMP-t látom.
Szerintem már ideje volna rendszert váltani:
www.kibulizottorszag.net/tartalom.html

Mercel 2012.10.23. 22:02:23

@rockjano:

Te legyél együtt én nem sokkal később pont lelépek.
Aztán majd csínján bánjál a petróleummal a sötétben, mert sötétség az lesz, de áram már nem biztos..:D

"Frigyes"

MosoMasa 2012.10.23. 22:11:10

"am block" vazze. Hát ez mosolyt csalt az arcomra.
Ölég gáz.

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2012.10.23. 22:51:22

@MosoMasa: a blog a jókedv érdekében sok mindent bevállal:)
esetleg lehetne még értekezni a kisebbségi komplexumokról meg a szuterén jogokról ... csak úgy kedélyjavító sajthibásan

Közbiztonság Szilárd 2012.10.23. 23:03:19

Aki annyira ostoba, hogy az en bloc kifejezést úgy írja: am block, az talán ne kritizáljon másokat, hanem inkább álljon neki tanulni.

Ja, és Dubajt is j-vel írjuk 1999 óta.

Mindenkinkek joga van hülyének lenni, de aki hülye, az ne osztogassa az észt másoknak, mert elég falsul fest.

Mondom mindezt úgy, hogy Matolcsyt egetverő seggfejnek tartom. A gazdájával együtt.

Közbiztonság Szilárd 2012.10.23. 23:04:11

@morgás joga mindenkit megillet:
A sajóthiba meg a tudatlanság két nagyon különböző dolog.
És nálad az utóbbi áll fenn.

2012.10.23. 23:17:48

@magyar ember teli szájjal:
Nem am blok, hanem am Block.

Németül van, azt jelenti, az akadálynál. Vagy az érdekszövetségnél. Vagy a háztömbnél.

balambher 2012.10.23. 23:17:53

@rüfke: én is nagycsaládos vagyok. Rohadt sok pénzem lett 2010 óta, a nettó fizetésem egyenesen 8ezer forinttal több lett. Most akkor örülnöm kéne?

2012.10.23. 23:26:28

@Hohó60: "Tényleg milyen hülye ez a Matolcsy...
Átvette Gyurcsány-Bajnaitól a virágzó államot gondtalan, felszabadultan mosolygó polgárokkal, és tessék, mit csinált belőle, ugye?"

Te tényleg ennyire sötét vagy, vagy fizetnek érte? Mert akkor megértem.
A reálbér az 1989.-eshez képest 2007-ben 122%, 2008-ban 116%
majd 2011-ben 116% 2012-ben 108%.
És még nem ütött be a krach! Hús, kenyér, tej, tojás.
Sose volt még recesszió. (tudod, két , egymást követő negyedévben 0 alatti "növekedés")
Miről beszélsz? Ez neked siker?
A manyup pénzekkel történt kiigazítás nélkül nőtt a költségvetés hiánya.
Istenem, a hit tényleg legyőzi a tényeket.

2012.10.23. 23:33:08

@Hohó60: Szerinted mekkora fejlődés az, hogy a béred 23 év távlatában 8 azaz nyolc százalékkal ér többet?
Hogy a béred a válság, a mocskosgyurcsány-bajnai időszakhoz képest 6%-kal kevesebbet ér?
Ja, tudom, unortodoxiában a csökkenés az negatív növekedés.

2012.10.23. 23:35:15

@De gustibusaut bene, aut nihil: "kétharmad, kistáskák! "

Volt. Ma már csak történelem. Autósszütyő.
süti beállítások módosítása