Kormányunk kifogás-gyártásban utolérhetetlen - színvonal mint az oviban, mutogatás a szélrózsa minden irányában. Nem mi voltunk, nem mi akartunk, már megint más a hibás, nem kicsit, nagyon. Meg nem értők, unortodxia-ellenesek körben 360 fokban, a világ is összeesküdött, de nem alkuszunk, polgáraink is tüntettek, ne legyünk gyarmatok. Az EU helyzetértékelésével kormányunk nem ért egyet, az közgazdaságilag és szakmailag is megalapozatlan, ráadásul a bolgároknak miért lehet, nekünk meg miért nem. 

Igen, vannak problémák az előző ehavi csomaggal, bár nem itthon, unortodoxiában - az unió nem ismerte el a 95 milliárdos, adóbeszedés hatékonyságából származó többletbevételt, pedig olyan jól ki lett számolva. Vajon miért? Hiszen eddig csak az összes ellenséges elemző állította, hogy a pénztérgépek NAV-hoz bekötése egész biztos nem fogja eredményezni a várva várt majd százmilliárdos bevételt. Pedig ha a kormány azt mondja, hogy megalapozottak a számítások és annyi lesz a bevétel, miért is kérdőjelezi meg bárki is? Matolcsy úgy gondolja, a helyzet igazságtalan, hiszen ha Bulgária meg tudta tenni ezt a pénztár-bekötést, akkor miért nem? Nekik miért, nekünk miért nem? (a témával kapcsolatban részletesen itt)

Igen, úgy jártunk, mint a nem túl okos gyerek a matekdolgozatnál - a megoldások csak egy részét fogadta el a tanár. Igaz, ebben az esetben kicsit szubjektívabb az értékelés, viszont realitások ellenében nehéz a lehetetlen küldetést lehetségessé magyarázni. Az eredmény: a 400 milliárdos csomag kétharmadát veszi csak figyelembe az Európa Bizottság, miközben a növekedést lefelé módosították. Az eredmény: a kormány nem ért egyet a kettős mércével de újabb megszorítást jelentett be 367 milliárd értékben. 

"Elsõ lépés: a bankadó 2013-ban nem feleződik. A bankokkal kötött megállapodást nem tudjuk fenntartani, szerettük volna megtartani a megállapodást, de az EU miatt ezt nem tudjuk megtenni. 72 milliárd forinttal több bankadót szed be a kormány jövőre. 

A második lépés: duplájára emeli a kormány a pénzügyi tranzakciós illeték mértékét, két ezrelék lesz az illeték. Ez plusz 90 milliárd forintot jelent. Hogy ezt áthárítják-e a bankok, Matolcsy kifejtette: van, aki áthárítja, van, aki kisebb mértékben fogja. Nem okoz magatartásváltozást a bankoknál. 

Harmadik tétel: plusz 40 milliárd forint az államkincstár esetében a pénzügyi tranzakciós illeték duplázásából. 

Negyedik lépés: változik a helyi iparűzési adó alapjának számítása. A vállalkozások árbevételük 80%-áig vonhatják le az eladott áruk beszerzési értékét - ez a változás Matolcsy tájékoztatása szerint. A nagykereskedőknek jelent ez többletterhet. Ez nem krízisadó a kereskedelmi szektornak. Ebből 35 milliárd forintos többletbevételre tesz szert a költségvetés jövőre. Kisebb mértékben érinti az energiaszektort is. 

Ötödik lépés: bevezeti a kormány a közműadót. A föld alatt lévő vezetékekre adót vezetünk be, nemcsak Budapesten, hanem valamennyi magyar településre. A döntően külföldi tulajdonban lévő szolgáltató cégeket terheli majd az új adó a nagyobb városokban. Ezt sem szerettük volna meglépni, de az EU rákényszerített bennünket - fogalmazott. Ebből plusz 30 milliárd jöhet össze. 

Hatodik lépés: a cafeteria rendszer átalakítása. Az egészségügyi hozzájárulási adótétel 20%-ról 27%-ra emelkedik. Matolcsy György szerint ez csak csökkenti a cafeteria vonzerejét, de nem szünteti meg teljesen. 

Hetedik lépés: a NAV már korábban bejelentett adóbeszedési hatékonyságnövelő programjának keretében az áfabevételeknél jelentős többletre számítunk abból, hogy 2,5 millió forintig egyedi számlabenyújtás és ellenőrzés kerül bevezetésre a korábbi 10, illetve 5 millió forintos határ helyett. Ez plusz 60 milliárdot jelent. 

Mit nem lépett meg a kormány? A nyugdíjakat, a közszféra béreit és hagyományos megszorító lépéseket nem tettünk. Olyan lépéseket tettünk, amelyek fájdalmasak. Ilyen a bankadó, illetve a tranzakciós illeték 2 ezrelékre történő emelése. De azt gondolom, hogy ezt mindenképp meg kell tennünk, hogy kikerüljünk a túlzott deficit eljárás alól - magyarázta Matolcsy." (forrás: portfolio.hu)

A megszorítások most sem érintik a zembereket: Matolcsy szerint akik nadrágszíjat húzhatnak, azok a vállalkozások és nagy multinacionális cégek, melyek szerinte "nem fogják jobban áthárítani a terhet, hiszen még nagyobb lesz a verseny". Kérdés, egy új, vagy egységesen megnövelt adó vajon miért eredményezne nagyobb versenyt? Vajon a cégek szépen, akár összebeszélés nélkül, nem tudnak árat emelni? A telefonadó a tankönyvi példája annak, a szolgáltatók hogyan nem nyelték le az új adónemet, hanem hárították át az előfizetőkre. Oké, a fix szolgáltatási díjas közműcégeknél ez kissé bonyolultabb feladat, de hosszabb távon nem megoldhatatlan,  ami viszont borítékolható, egyetlen cég sem fog beruházni, kapacitást növelni, szolgáltatási színvonalat javítani, sőt még a karbantartás is luxus lesz, amennyiben halaszthatónak tűnik. 

Ráadásul pont a közműadó az a része a csomagnak, amelynek bevezetése sok-sok kérdést von maga után:

  • mi van, ha hol föld alatt, hol pedig föld felett megy a vezeték? a közműaknák beszámítanak? és a keresztmetszet?
  • mi lesz a bérelt vezetékekkel, ki fizeti az adót? 
  • egyáltalán, vannak pontos felmérések, földhivatali bejegyzések, pontosan melyik szolgáltatónak hány méter bármije is megy a föld felszíne alatt? (városi legendák szerint például komplett városrészek teljes csatorna-hálózata ismeretlen nyomvonalú)
  • a kábeltévések ha kábel, fizetnek, ha műhold, akkor nem? vagy lesz levegő adó is?
  • ráháríthatják a fogyasztóra a közműadót arra a vezetékmennyiségre vonatkozóan, ami a fogyasztó tulajdonában lévő ingatlanon van?

Hozzá kell tenni, a főváros már gondolkodott hasonló adó bevezetésén, de aki nem elég gyors, az lemarad ... A márciusi ötlet  (Századvég Gazdaságkutató) egyébként az volt, úgy mentsék meg a BKV-t közműadóval, hogy fizessen minden cég, amiknek az alépítményei, azaz közmű- vagy kábelvezetékei, alagútjai a főváros földjében futnak. (részletesen itt.)

Matolcsy kitért arra is, ha a kormánynak lesz végül jövőre igaza, az egy jól eső erkölcsi győzelem lesz.

"Néhány olyan tételnél, nem szív szerinti döntésnél, például a tanári béremelések elhalasztásánál a kormány azt mondhatja, hogy nekünk lett igazunk, jobb lett a költségvetés helyzete, akkor megteszünk mindent." (Matolcsy, forrás: portfolio.hu)

A legszomorúbb azonban az, hogy a kormány nem is gondolkodik azon, hogy megpróbálja beindítani a gazdaságot és hogyan lábaljon ki az ország a recesszióból: 

"Ha ez a hólabda úgy rendeződik - bár majd ez jövő nyáron lesz -, ahogy mi gondoljuk, akkor növekedésserkentő lépéseket is tehet a kormány. Vagy pedig az eredeti 2,2%-os hiányt állítjuk be." (Matolcsy, forrás: portfolio.hu)

Mit is jelenthet ez az utolsó mondat? Jövő nyáron - ha a kormány úgy gondolja - tehetnek majd növekedésserkentő lépéseket, vagy nem tesznek semmit, csak beállítják az eredetileg tervezett 2,2%-os hiányt, egyelőre szabadon választott a vállalás.

 

Kérdés, ha minden lehetséges forintot elvon a költségvetés a gazdálkodó szervezetektől (lásd iparűzési adóalap növelése, közműadó, bankadó, tranzakciós adó), valamint likviditás-csökkentő intézkedések sújtják a kevésbé likvid cégeket (fordított áfa kiterjesztése, "fehérítő ellenőrzések" miatti visszatartások) ki fog beruházni, fejleszteni? Hogyan, mi módon lesz a belső piac felpörgetve? Vagy vegyük tudomásul, szűkülő belső piac, kisebb kapacitás-igény, kisebb munkaerőszükség, elbocsátás, még tovább szűkülő belső piac, és így tovább?

Esetleg a költségvetés szempontjából nem is kell a növekedés, elég az infláció egyenleg-javító hatása (magasabb árak = több adó)?

A kormány gondolkodása a mai nap bevétel-centrikusnak bizonyult - ha nincs elég forrás, csinál magának, bármi áron, maximum azt hangoztatja, nem a zemberek fizetik meg.. A csomagban olyan elem, ami a felelőtlen állami gazdálkodásról, pazarló költségvetési költekezések visszafogásáról, nagy presztizs-beruházások felfüggesztéséről szólna, nincs.

Amennyiben tetszett, csatlakozz Facebook csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr594854003

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szarlapátoláshoz nem kell furfang 2012.10.17. 14:03:25

Kezd kifogyni a lendület a Nemzetgazdasági Minisztériumból. Az index írta ma, hogy az Orbán-kormány nagy valószínűséggel kénytelen lesz újból módosítani a még nem is kéthetes költségvetési módosítását, amellyel a 2013-as költségvetést próbálták meg ren...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tomwar 2012.10.17. 15:18:04

Stadionepitest lefujni, amikor vegre N(y)ER a csapat? Ejnye-bejnye!

debreceni.blog 2012.10.17. 15:24:19

"Óóóvóóónéééniii nem ééén voltam, őőő kezdte! Ez a szint is beláthatatlan szellemi magasság a gazdasági miniszter számára, aki 10 nap alatt 800,000,000,000 forintot vasalt be ismét rajtunk."

www.vagy.hu/tartalom/cikk/3160_tundermese_remalmokkal

debreceni.blog 2012.10.17. 15:26:49

"Vagy az lesz a tegnap busztendert nyert Széles Gábor kezében a molinón a felirat jövő héten, hogy „Mostantól aztán tényleg nem leszünk gyarmat", de azért még előtte lehetünk egy kicsit gyarmat?"
www.vagy.hu/tartalom/cikk/3160_tundermese_remalmokkal

Tzio 2012.10.17. 15:31:13

Figyeljetek, az én teóriám a következő. Ezek most azt kezdik el sulykolni, hogy az EU rossz, az EU gonosz, minden az EU miatt történik (dicső kormányunk semmihez nem értésével párosított páratlan balfaszságait ugye nem kell ecsetelnem).
A végső céljuk pedig szerintem az lesz, hogy idővel a sok birkával megszavaztassák azt, hogy lépjünk ki az EU-ból mert az EU rossz, gonosz és miatta van minden.
Úgyhogy csak remélni tudom, hogy a nagy átlag nem fog bedőlni az újabb hazugsághullámoknak, ami kormányunknak most már napi rutinná vált.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.10.17. 15:32:49

"Kormányunk kifogás-gyártásban utolérhetetlen"

Szómágiában jól egyedül. No meg a nyelv amortizálásában. :(

dr Smittpálelnökúr 2012.10.17. 15:33:36

És ha jövőre az derül ki, hogy nem volt igazunk (értsd: kuszaszemnek nem volt igaza)?

Akkor végre eltakarodik a francba?

Vagy akkor jön a B verzió: igazunk, de az unio annyira gonosz, hogy miattuk romlott a helyzet?

coremosh 2012.10.17. 15:52:26

Azert kivancsi vagyok a munkafolyamatra.
Ezek ennyit tudnak ahogy nezem. Reggel bemegy kave, lekvarosbukta, nemzeti sport.
Aztan eros indulattal elkezd keresni 300 mrd forintot?
Beindul a jobb agyfelteke viziokkal latomasokkal? Hirtelen megtalalja, oromeben felkialt?
8 ev aktiv ellenzeki keszulodes alatt ennyi jott ki nekik? Erre futja?

"Marikanéni" 2012.10.17. 15:54:19

@Tzio: azt hiszem hadat kéne nekik üzennünk.:)

Kombi 2012.10.17. 15:57:39

Miért nem a reklámokra, hirdetésekre vett
ki új adót. Egyúttal bevezethetné a közvetlen tv csatorna választást is, hogy nagyobb versenyre kényszerítse a tévéket, mert nagyon unalmas az állandóan ismételgetett filmek nézése. A csomagban árusítást fel kell váltani az egyéni csatorna választással.

vaki78 2012.10.17. 16:00:19

@"Marikanéni": az lenne a legjobb. Jönnének, elfoglalnák az országot és egyből meglenne az euróbevezetés is :))

vaki78 2012.10.17. 16:02:02

by the way:kiadáscsökkentés 1 dekányi se, bezzeg a rend őreinek fussa Opelekre az Octaviák helyett

Disintegrator Rising · http://disintegrator.blog.hu/ 2012.10.17. 16:04:46

már megint elfelejtetted leírni hogy te hogyan teremtetted volna elő a lóvét.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.10.17. 16:07:00

Én is a kiadáscsökkentést és szerkezeti reformokat hiányolom.
Amekkora szómágusok, biztos találnak valami unortodox szót az "elbocsátás" helyett.

@Tzio:
Olvastam erről nemrég egy szakcikket, miszerint a népszavazás után még minimum 2 év mire ki tud lépni az EU-ból egy ország, mert újra kell tárgyalni minden vám/adó/határellenőrzési/stb szabályt, és meg kell kötni az egyezményeket.
Szóval hála égnek ez csak Jobbikos álom marad (meg esetleg Viktor erre veri a paplan alatt).

"Marikanéni" 2012.10.17. 16:15:34

@vaki78: nem hiszem hogy le tudnának győzni. velünk a tek és az erő is.(mivel lefoglalták) :))

Csokonai Vitéz Műhely 2012.10.17. 16:34:50

@dr Kangörény: Ha kiderül, hogy nincs igazuk, akkor Matolcsy kitalálja, hogy a zemberek által vásárolt államkötvényeket (kb 1000 mrd)lenyúlja, vagyis "biztonságba helyezi", és ad majd egy fecnit:
Lógunk x forinttal, majd megadjuk, addig is vigyázunk rá, mert az a szemét EU már tenné is a kezét.

mizrolist 2012.10.17. 16:37:09

@Kombi: ez ugyan off... de pont pár napja olvastam itt az Indexen egy írást arról, miért is nem lenne jó a csatornánkénti bontás (röviden azért, mert jelenleg a szolgáltatók kedvezményt kapnak a tv-ktől, ami megszűnne - és végül ugyanannyit fizetnél, mint most, csak 60 helyett 10 csatornáért).

Brix 2012.10.17. 16:39:32

Az a lényeg, mi gazdagok megint jól fogunk járni: jövőre kivezetik a félszuperbruttót és még többet kereshetünk mint eddig. Hála istennek, a miniszerelnök úr és a tündérmese megalkotója, gondoskodnak arról, hogy a kisemberek végre elég adót fizessenek. Itt az ideje, hogy végre a gazdagokat is támogassa valaki, és a mostani kormány végre ezt teszi. Az ország fizetési mérlege is javul, ha a kisembernek elinflálják a fizetését és keményen megadóztatják, mert akkor nem tudja az import árúkat fogyasztani. Amit mi kapunk az egykulcsos adó miatt plussz jövedelemet, azt nem itthoni fogyasztásra költjük, hanem betesszük az osztrák bankszámlánkra, esetleg veszünk a kinti cégünk nevére valami autót.

Tzio 2012.10.17. 16:45:12

@Disintegrator Rising:
Csak hogy a nagyobb összegeket mondjam: A fociakadémia és Debreceni stadion külön bejáratú kisvasúttal, ennek a kettőnek az ára nagyjából fedezné is azt a 700-800 milliárdot amiről beszélünk.

Kis színes: A Századvég nevű fidesz közeli újság négyszer több támogatást kap mint a komplett magyar egészségügy.

Senki ne merje nekem azt mondani hogy ebben az országban nincs pénz semmire, mert ez egyszerűen egy ordas nagy hazugság.

Kombi 2012.10.17. 16:58:19

@mizrolist: Semmivel nem tudod megfogni a tv-ket, csak a közvetlen csatorna választással, az meg mese, hogy akkor 10 csatorna többe kerül mint most 60.
Meg egyébként is a 60-ból talán 2 ha ér valamit.

Stagyar-zil-Doggo 2012.10.17. 16:59:52

@Tzio: Az EU ugyan rossz, de az onnan jövő pénz az jóóó. Ez a nem-megszorítás is a kohéziós pénzek el-nem-vesztéséről szól...

Disintegrator Rising · http://disintegrator.blog.hu/ 2012.10.17. 17:09:10

@Tzio: " A Századvég nevű fidesz közeli újság négyszer több támogatást kap mint a komplett magyar egészségügy."

nemhinném

mizrolist 2012.10.17. 17:11:46

@Kombi: nem tudom, melyik kettőre gondolsz; de azt kb. biztos, hogy a ma létező ~90 magyar nyelvű csatornából maximum 6-10 élne túl egy ilyen modellt. És ebben a 6-10-ben már benne van az M1, az RTL Klub és a TV2 is.

Kombi 2012.10.17. 17:21:46

@mizrolist: Nem érdekel különösebben melyik éli túl, az állami tévék pl: Duna biztosan túlélnék, a többiek közül az ami jól teljesít. Pl: a Hír tv-t, Echo tv a legdrágább csomagokban árulják most mifelénk, az ATV-t a legolcsóbban.
Had döntsem el én melyiket, vagy akár mindhármat akarom-e nézni.
Mert már az is manipuláció, hogy melyiket milyen drága csomagba teszik.

2012.10.17. 17:32:25

Nemrég még mintha éppen arra lett volna büszke a ferdeszemű, hogy nem kell akkora megszorítás, amit az igazi szakértők mondanak. Erre most szinte fillérre ugyanakkorát húznak a nadrágszíjon.
Persze ebben semmi meglepő nincs, hiszen minden egyes Matolcsy-féle intézkedés után a valódi gazdasági és pénzügyi szakemberek kiszámolták, hogy azt mekkora megszorítással kell helyrehozni és érdekes módon mindig volt egy pont akkora megszorítás, amit persze megelőzött a "Nem lesz megszorítás" kántálása.

Arra azért kíváncsi vagyok, hogy Matolcsy a saját pénzével is unortodox módon bánik vagy csak a máséval és az országéval szórakozik, mert abból neki kára nincs, kísérletezni meg tök jó játék? (De szép lenne, ha egyszer vele kísérletezne valami Mengele szerű orvos.)

Anti Anyag (törölt) 2012.10.17. 18:21:04

Miután az MSZP-SZDSZ-től nem tudják visszaszerezni az elherdált milliárdokat, marad a nép.

Az EU pedig nyilván azon van, hogy Orbánék bukjanak és jöjjenek vissza Bajnaiék, akikkel "lehet tárgyalni" és akiknél meg lesz engedve, hogy elszálljon a költségvetés. (Legalább azonnal és bármilyen feltételekkel írnak alá az IMF-nek)

0914 2012.10.17. 18:36:37

2002: az államadósság GDP-arányos mértéke 52%.
2010: az államadósság GDP-arányos mértéke 80%.
Ezek TÉNYEK. Ha szerinted ez "bagatell", akkor veled sincs miről beszélni...

2012.10.17. 18:41:11

Aki nem akar fogyasztói társadalomban élni, az legyen szíves távozzon Észak-Koreába.
De, aki ittmarad és szabadon vehet kocsit, nézhet külföldi csatornát, legalább 2 db ruhája van és mindezeket szeretné néha lecserélni, vagy van telefonja, vezetékes vize és ezek nélkül nem tudna meglenni, az vegye tudomásul, hogy annak ára van.
A kapitalizmus = fogyasztói társadalom. Aki ezzel szemben, azaz unortodox, az a kommunizmust építi. Lehet 2/3-os törvényekkel egy ideig játszani a nagyfiút, de a végén mindig a nép szívja meg. Kedves Vezetőnk pedig széttárja a kezét és nem fogja érteni, pedig ő jót akart.
Ne akarjon nekünk jót, csak hagyja, hogy dolgozzunk és éljünk. Ne döntsön helyettem.

komissarlajos 2012.10.17. 18:45:39

@Anti Anyag: Ember! (Jaj, mit mondok, te agyalágyult hülye.) Kiégett az agyad? Meghibásodott az alaplapod? RAM-bővatés kell a fejedbe? Kinél szállt el a költségvetés? A rohadt párttársaid megnyomorítják a magyar népet!

billy reed 2012.10.17. 18:45:51

@Disintegrator Rising: "már megint elfelejtetted leírni hogy te hogyan teremtetted volna elő a lóvét."

Bocsánat, de itt valami nagyon félresiklott!
Nem nekünk kell kitalálni, hogyan induljon be a gazdaság, hogyan növekedjen a jólét, hogyan erősödjön a gazdaság, hanem választott képviselőinknek és a kormánynak.
Ezt vállalták. Ezért ülnek ott ők.
Ezt hívják felelős kormányzásnak /mármint elvi szinten, mert ami itt megy az nyilván nem az/.

Ha nem tudják elvégezni a feladatukat, akkor menniük kell.
Ilyen egyszerű.
Ha egy esztergályos nem végzi el a dolgát, elküldik, vagy felmond.
Nincs ez másként ez esetben sem.

Szóval ne a kritikát megfogalmazó kommentelőkre hárítsd a kormány munkáját.
Találják ki ők, de ne az állandó nyavalygást és kifogásokat halljuk, hanem előremutató, bizalom-, é gazdaságnövelő javaslatokat.

Ha én lehetek a gazdasági miniszter, akkor majd megmondom, hogy szerintem mit kellene tenni.
Mert akkor az lesz a dolgom.
De most az övé és főnökéé, ami Örökké Szeretett Igen Nagyon Kiváló Vezérünké.

2012.10.17. 18:49:15

@0914:
Ezeket a tényeket ebben a formában demagógiának hívják.
Mert, ha közben odatennéd, hogy egy világgazdasági válság volt közben, vagy Németországban tavaly ez a mutató 77 % volt. Esetleg hozzátennéd, hogy 2002-2010 között egy olyan ellenzék volt Magyarországon, akinek semmi se volt drág, hogy keresztbetegyen az országnak. Egyetlen ésszerű reformot se szavaztak meg, amit sikerült bevezetni, arról rögtön népszavazást kezdtek, ami persze rögtön megszüntette a vizitdíjat, a tandíjat. Persze ezek mostmár vannak, csak már késő, elvesztegettek pár évet a háboruskodással, most pedig az elmúlt nyolc évre kennek mindent, pedig abban ők is nyakig benne voltak.

komissarlajos 2012.10.17. 18:55:08

@s: Mondtam már, hogy ne légy ilyen bőbeszédű!

Anti Anyag (törölt) 2012.10.17. 19:09:13

@komissarlajos: Komisszár pufajkádat 23-án ne hagyd otthon.

ciccaful 2012.10.17. 23:01:55

@Disintegrator Rising: igazad van.
csak 200 ezer ft/karakter szaktanulmányra.

btw. társasági adókedvezményt miért látványsportokra lehet igénybe venni?
miért nem mondjuk oktatásra? 7,9 milliárdról van szó, ebből 6 a foci. lehetne ennek jobb helye, nem? vagy ennyire jól megy nekünk, h sportba kell tenni mindenképpen ezt a pénzt?

ciccaful 2012.10.17. 23:10:07

@Disintegrator Rising: "már megint elfelejtetted leírni hogy te hogyan teremtetted volna elő a lóvét."

vazze, 8 évet készültek, h hatalomba jussanak. elvárható lenne, h TUDJÁK mit kell tenni?

persze hogy is tudnák, amikor a nagy terv befuccsolt még 2010 tavaszán, amikor brüsszel közölte ov-val, h nem lehet 7%-os a hiány. azóta sem tértek magukhoz.

ha megnyitnád az értelmedet látnád, h az elemzők kb. 90%-a vhogy mindig képes ELŐRE felmérni a helyzetet, és jelzi is ELŐRE, h egy nagy kaka, amit a kormány összerak, tervez gazdasági fronton. csak a kormányhoz közeli emberek gondolják másképpen ezt.

ezért tartunk itt.

ennyit tudnak.

rombolni. tönkretenni.

s 2012.10.17. 23:49:38

@komissarlajos: Ez egy teszt. Arról szól, hogy lebasztak -e a blogról, mert ha igen, akkor el sem olvasom.
süti beállítások módosítása