morgás joga 6.jpg"Ha a következő választáson kapunk még négy évre lehetőséget, akkor itt hat év múlva olyan ország lesz, hogy mindenki haza akar jönni" - jelentette ki Orbán Viktor a TV2 Napló című műsorában. A kulcsszó a "ha".

Miniszterelnökünk tulajdonképpen több, mint hét szűk esztendőt vázolt fel számunkra egyetlen mondatával. A bérek reálértéke már az idén is csökkent, és ha további hat évig kell arra számítani, hogy nem lesz jelentős javulás, azt az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező választók  hogyan fogják kibírni?

Igaz, vannak kegyeltjei a jelenlegi kormányzatnak: például azok, akik az egykulcsos adóval nyertek. De vajon mit szól az eddig kifelejtett 220 ezer alattiak klubja, a kormányzati retorikával "alsó-középosztálynak" nevezett réteg?  Mi az oka annak, hogy őket eddig az út szélén hagyta a miniszterelnök, sorsuk nem osztott-szorzott? Miért ők lettek a rendszer másodrendű polgárai, azok, akiknek életminőség-javulása egyáltalán nem fontos?

"Orbán Viktor (...) elmondta, a középosztály középső és felső rétegét már megerősítették, ezért azokat már nem fenyegeti a lecsúszás, de a minimálbér és átlagbér között keresők, vagyis az alsó középosztály helyzete még nem biztos." (hvg.hu)

A 220 ezer alattiak klubjának tehát a kormányzati retorika szerint még vannak reményei: jövőre a kormány az ő sorsukat kívánja újabb gazdasági csomagokkal megoldani (konkrétumokról még nincsenek hírek). Ha a Fidesz-KDNP azt szeretné, a választók megszavazzanak maguknak még további négy évet a polgári présben, akkor sietniük kell - nemcsak hogy ínycsiklandó csomagot kell gyártani, hanem meg kell oldani annak pénzügyi fedezetét is. Ez utóbbi viszont egyelőre elég kétségesnek tűnik, a pedagógusok  például órákig tudnának beszélni a törvénybe iktatott életpálya modelljükről és az annak köszönhető életszínvonal-változásukról. Meg a politikusokba vetett reményről és csalódásról, valamint a hatalmi arrogancia összes állomásáról.

Az alsó-középosztály kilátásai egyelőre haloványak: a kormány olyan költségvetési bevételekre számolt (vagy épp számol), amelyek meglehetősen bizonytalanok (lásd játékadó nagy részének eltűnése a költségvetésből, pénztárak online rendszerbe kötése, közszolgálati létszámstop) és akkor még nem beszéltünk olyan mostanában feltűnő problémákról, mint a jövő évi oktatásfinanszírozás hiányzó százhetven milliárdja. 

A további lecsúszás megakadályozását elkerülendő újabb és újabb gazdasági csomagoknak ellensúlyozniuk kellene az egyre jobban elszálló árakat is - a szeptemberi árszínvonal 6,6%-kal volt magasabb, mint az egy évvel azelőtti, ráadásul az embereket sok-sok termék ára nem érdekli a fogyasztói kosárból (lásd például lazac meg őzcomb), az igazi húsbavágó tételek többek között az alapvető élelmiszer és a rezsiköltségek, azok pedig az átlagnál jobban emelkedtek:

"Tavaly szeptemberhez viszonyítva az élelmiszerek árai az átlagosnál is jobban, 7,5 százalékkal emelkedtek. Jelentősen nőtt a tojás (33,8 százalék), a sertészsiradék (24,3 százalék), az idényáras élelmiszerek (22,2 százalék), a csokoládé, kakaó (17,1 százalék), és a sertéshús (13,0 százalék) ára. Az átlagosnál nagyobb mértékben, 15,6 százalékkal emelkedett a szeszes italok, dohányáruk ára. Szintén átlag felett, 8,6 százalékkal nőtt az egyéb cikkek ára, ezen belül a járműüzemanyagok 15,7 százalékkal drágultak." (fn.hir24.hu)

A feladat tehát nagy, az eddigi kormányzati mellőzés pedig az alsó-középosztály elszegényedését, illetve az Orbán Viktor által is emlegetett kivándorlást eredményezte.

Vajon miért kell a következő választások előtt másfél évvel arról beszélni, mi lesz hat év múlva? Hány választót érdekel vajon hat év múlva egy túzok, ha ma már lassan a többség számára egy veréb sincs? És hogy ne csak az anyagiakra helyezzük a hangsúlyt, aki még úgy-ahogy köszöni megvan, azt is hergeli a kormány olyan dolgokkal, mint a kiszámíthatatlan jogalkotás, az évközben is módosuló adószabályok, az iskolák államosítása, az egészségügyi ellátás kaotikussága, a drága presztizs-beruházások, a szükségtelen, pénzfaló állami vállalatok meg a járási hivatalok felesleges burjánzása.

És ha már itt tartunk, vajon miért nem most lép a kormány, hogy ne hat év múlva legyen jó, hanem mondjuk egy év múlva már lássuk az alagút végét? Ha csak hat év múlva lesz itt a Kánaán, ez azt jelenti, hogy addig folyamatosan rosszul élünk, nem lesz munkahely, beruházás, sőt semmilyen fellendülés sem? És vajon hogy bírják ki a zemberek az elkövetkező hat évet, többségük életének legszűkebb hét  esztendőjével? 

Oké, a választási matematikának jó, ha a csórók meg az elégedetlenek elmennek külföldre szerencsét próbálni - legalább lassan nem lesz itthon senki, aki az ellenzékre szavazna, ráadásul pótolja őket az a frissen állampolgárosított külhoni magyarság, akik szeretnek beleszólni más adójának elköltésének módjába.

És kik azok, akik maradnak? Elsősorban azok, akik  a jelen rendszer kegyeltjei, a jólfizetett közszolgák és az állami megrendelések haszonélvezői, ők pedig döntő többségben nem fognak beleharapni kenyéradó gazdájuk kezébe. Volumenüket tovább fogja növelni a januári államosításokkal az államhoz kerülő közszolgák hada - kiszolgáltatottságuk soha nem látott méreteket fog ölteni, az iskolák esetében például az 1972 előtti pártállami időszakot visszaidézve. Kérdés azonban, ők meddig lesznek elégedettek, ha az aktív adófizetők egy jelentős része átigazol egy másik államgépezet támogatására?

Az elégedetlenek döntő többsége másfél év múlva már nem lesz itthon - új otthont választanak és új hazájukban fognak adót is fizetni és gyermekeik is idegen nyelven fognak tanulni olyan történelmet és irodalmat, amely már nyomokban sem fog tartalmazni semmi Magyarországra utaló adatot (vajon ő értük is aggódik Hoffmann Rózsa hazafiasságra nevelés ügyben?). És vajon miért is jönnének vissza hat év múlva új, választott hazájukból oda, ahonnan az adófizetők nagy hányada lelépett?

Továbbgondolva, vajon hat év múlva hazánkban nyugat-európai színvonalú fizetések lesznek, azaz akár öt-hatszoros jövedelmet érhetnek majd el, mint a mai átlag-magyar? Lesznek ragyogóan felszerelt kórházak meg iskolák versenyképes fizetéssel, kiszámítható munkaidővel és főnökkel? A vállalkozások hozzáférve a megrendelésekhez újra fellendülnek, a kiszámítható gazdaságpolitikának köszönhetően a tőke folyamatosan áramlik majd be az országba és felpörögnek a magánberuházások is, és senkinek sem kell félnie attól, hogy ad hoc jogszabály-módosításnak köszönhetően egy hét alatt elveszti az egzisztenciáját?

Úgy látszik, Orbán Viktor tud valami olyat, amit mi nem - lehet, hogy mégis fejet hajt az IMF-nek és hitelből fellendülünk, vagy újabb adók, esetleg a Nemzeti Bank tartaléka lesz a fejlődés forrása? Mert igazi közép-európai paradicsomi állapotoknak kell bekövetkeznie itt a szűkebb Kárpát-medencében ahhoz, hogy a tömegesen kivándorlók úgy gondolják, itthon végre újra élhető az élet, lesz biztos munkahely és a gyerekek is olyan iskolába járhatnak, amely tudomásul veszi, elérkezett a XXI. század. 

Egyelőre azonban úgy tűnik, az elvándorlás megállíthatatlan - a középiskolások már úgy készülnek, inkább külföldön tanulnak tovább, az egyetemisták pedig lassan elképzelni sem szeretnék, milyen hónapokig keresni, majd elvállalni egy éhbér-munkát. (A középfokú végzettségűek sem maradnak - bizonyos szakmák szép lassan kikopnak, alig található megbízható mesterember, bár kutyaütőkkel meg simlisekkel azért még jól el vagyunk látva). Közben a felsőoktatási tandíj évről évre egyre magasabb és egyre szélesebb körű, valamint a röghözkötés sem látszik méznek a madzagon. Csak az idén 32 ezer felsőoktatásba belépő tűnt el a rendszerből, miközben a kormányzat a középfokú szakképesítést meg a szakiskolákat preferálja annak ellenére, hogy a demográfiai adatok és a beiskolázási trendeket figyelembe véve 8 év múlva már 150 ezer diplomás fog hiányozni a rendszerből, a munkaerőpiac pedig nem fog tudni mit kezdeni a középfokú képzettségűek tengerével. Igaz, ez már két évvel a boldog aranykor beköszönte után lesz, az pedig elég messzinek tűnik az oktatási rendszeren való mindenáron spórolás csábító lehetőségéhez képest.

Vajon egy átlagszavazó miért hinné el, ha még négy éve lesz a jelenlegi kormánynak, akkor majd minden jobbra fordul? És csak úgy felejtsük el azt, amikor miniszterelnökünk kijelentette, "ne figyeljenek oda arra, amit mondok, egyetlen dologra figyeljenek, amit csinálok"?

Lassan már két és fél éve figyelik honfitársaink, mit csinál, és húsz százalékuk azon gondolkodik, el kéne menni, de izibe. Ők egyelőre a tetteknek hisznek, nem a szavaknak. Kérdés, egy patikamérlegen összeállított kampányszöveg tud ezen bármit is érdemileg változtatni?

Amennyiben tetszett, csatlakozz Facebook csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr994848843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hörgőszelep (törölt) 2012.10.15. 16:12:41

Ha a fejetekre álltok akkor is jobban élünk, mint....( itt beírhatsz bármilyen állatságot!)

Dr Keynes 2012.10.15. 16:54:59

Ha nem - akkor két év múlva lesz olyan ország? Ez önkritika?

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.10.15. 16:57:20

Már apám is ezt hallgatta Kádártól: "még egy kicsit kell kibirni, és X idő múlva jobb lesz"

Ez 30 éve volt, azóta folyamatosan ezt hallani más-más szájból.
Ki a facom hiszi ezt el? (egyik politikusnak sem, nemcsak ennek az idiótának)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.10.15. 17:30:20

Csak szólok, hogy a 90-es évek elején közepén ÖSSZESEN volt 150 ezer felsőoktatási hallgató, nem hogy annyit vegyenek fel.... Pár év alatt egyik kormány felhízlalta 400 ezerre ... Tényleg ennyi kell? Szerintem a 90-es évekbeli rendszer jobb volt, a diplomának értéke volt.

Blogger Géza 2012.10.15. 17:30:47

Sok marhaság van a posztban, de talán ez a legnagyobb:

"Az elégedetlenek döntő többsége másfél év múlva már nem lesz itthon "

Lófaszt, mama, hogy egy klasszikust idézzek. Magyarországon mindig mindenki elégedetlen, aztán a döntő többség csak a kocsmáig meg a szomszédasszonyig jut el, ott kipanaszkodja magát, aztán megy a dolgára. Vagy ha mégsem, akkor rájön, mi is az az igazi szívás:

munkahelyiterror.blog.hu/2012/10/13/haza_kellett_szoknunk_kulfoldrol

Blogger Géza 2012.10.15. 17:34:26

@tildy:): Jaja, a kedves posztoló egy független forrásból készpénznek veszi, hogy pár év múlva itten 150 ezer diplomás fog "hiányozni", de ha Orbán Viktor mondja ugyanazt más szavakkal, hogy pár év múlva itt nagy fellendülés lesz, és lehetőség lesz hazajönni dolgozni, akkor persze tamáskodik... És kitalálja, hogy addig csupa szűk esztendő jön (ezt vajon miből vezette le?)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.10.15. 17:41:21

@Blogger Géza: Egyébként valószínű, főleg ha valaki még két három diplomával is rendelkezik. Ismerősi körben rengetegen jönnek ki, én sem idehaza élek.

Viszont azzal sem értek egyet, hogy midnenki csak panaszkodni tud. 2004ben mr tudtam, hogy nem itthon szeretnék élni, ha 2007ben találkozol még itthon velem, mondtad volna, na ugye, megmondtam te is csak panaszkodni tudsz, úgyse indulsz el...
Nos, az ember nem megy csak úgy, kis kezdőtőke kell. 2009 óta nem Magyarországon élek. AKi kicsit is kvalifikált, és nem látja a kiutat ( elégedetlen) az biza valószíűleg megpróbálja majd máshol.

Sanz 2012.10.15. 17:56:52

@tildy:): Azért fog hiányzoni 150 ezer diplomás, mert egyszerűen el fog fogyni a klasszikus termelői munkakör. 20-30 év múlva csak a szolgáltató-szektornak lesz szüksége nem diplomásokra, mert robotokkal lesz minden végeztetve. Ezért kell már most képezni mindenkit (és "halmoztatni a diplomákat"), mert egyszerűen nem lesz szükség egyszerű munkára. Vagy dolgozol IT-s területen (ahogy most is teszed, olvastam a blogod), vagy egy szakma szellemi részét végzed (pénzügy, retail, építőipar, stb.), vagy tényleg bezárul minden lehetőség.
Ezért kellene mind a mostani, mind a jövőbeli kormányoknak nyomni azt, hogy "erősebb és szélesebb értelmiséget akarunk". Orbán ezt persze nem akarja, mert akkor te vagy én, akik odahaza értelmiség lehetnénk, és a nagy számunkkal nyomást gyakorolhatnánk, nem menekülnénk másik országba, hanem mi magunk irányítanánk azt. De mivel ezzel pont ellentétes irányt akar a status quo, ezért lelépünk..... ilyen egyszerű az egész.

fefe79 2012.10.15. 18:39:12

Értsd: "tudom, hogy ezt elkúrtam, mert ellenzékben nyolc évig hazudtam reggel, délben, este, de nagyon szeretnék még további négy év évet ülni a nyakatokon, légyszi szavazzatok rám."
Ha meg nem, az sem baj, mert az választási törvény szerint ha csak Orbán szavaz a Fideszre, akkor is neki lesz többsége. Ti meg kapjátok be!!!

Nyekenyóka · http://www.hir24.hu/elet-stilus/2014/02/19/itt-a-bizonyitek-a-netes-trollok-pszichopatak/ 2012.10.15. 18:39:50

Nem lesz itt 6 év múlva semmi javulás SEM, nem, hogy kánaán, amíg ezek a pártok vannak.
Az a baj, hogy jobb országokban még csak mérnöknek sem kell lenni, elég ha mosogatsz, vagy takarítasz, és úgy is meg tudsz élni, pl. Dánia.
Anglia nyilván snassz, azt azért nem példázom.
Orbán teljesen kifordult önmagából 2 év alatt. Normális volt ezelőtt, nem ilyen elmebeteg.
Én szívesen takarítok havi 18-20 ezer dán koronáért Koppenhágában akármennyire drága is az a város, meg az ország :))
Persze aki tényleg minden nap étteremben akar ott enni, az inkább tanuljon mérnöknek, nekem elég havi 4-5 étterem is :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.10.15. 18:40:19

A robotokkal kapcsolatban kissé másképp érzek. Jósolták ezt már 100-150 éve is, de -főleg itthon - nem hinném, hogy 20-30 éven belül megszűnne a gyártó szektorban a szalagmunkás fogalma, és inden robottal lenne végeztetve. PErsze, több dolog lesz robotizálva.
A szolgáltató szektor térnyerése pedig már elkezdődött.

Nyekenyóka · http://www.hir24.hu/elet-stilus/2014/02/19/itt-a-bizonyitek-a-netes-trollok-pszichopatak/ 2012.10.15. 18:41:45

Csak nem ez lesz a 2014-es kampányszövegük, hogy "ha megint ránk szavazol, kánaán lesz 2020-ra"? :O :DD

nemsirunk 2012.10.15. 19:02:25

@Kőmíves Kelemen: 30 éve? Már sokkal régebben is azzal hitegették és tartották kordában a népet, hogy majd a túlvilágon jó lesz, csak most itt robotolj még egy darabig szó nélkül, engedelmesen. A módszer örök.

nemsirunk 2012.10.15. 19:08:39

@Blogger Géza: Csakhogy pont azok mennek el tömegesen, akik a legjobban értenek a szakmájukhoz (bármi legyen is az, fizikai munkás vagy akár orvos), a legügyesebbek, a legtalpraesettebbek. Ezért is óriási szerencsénk, hogy EU tagok vagyunk.

dr. Balta$ár 2012.10.15. 19:10:10

"Ha a következő választáson kapunk még négy évre lehetőséget, akkor itt hat év múlva olyan ország lesz, hogy mindenki haza akar jönni" - jelentette ki Orbán Viktor

vagyis

ad1) rövid időn belül MINDENKI elmegy !

ad2) csak AKAR hazajönni, de a határok már zárva lesznek... maradnak kint

ad3) amugy meg mindig pár év és itt a kánaán, most akartok kiszállni félúton?
válaszatok meg én elhozom nektek az örök jobb létet...

dr doktorka 2012.10.15. 19:23:06

Nem volt teljes a mondat. Az eredeti így szólt:

Ha a következő választáson kapunk még négy évre lehetőséget, akkor itt hat év múlva olyan ország lesz, hogy mindenki haza akar jönni, hogy felhúzzanak minket az első fára.

kennyking 2012.10.15. 19:24:29

Eddig mindig 5 évre voltunk a Kánaántól, most ez már 6 év lett.Kicsit csalódott vagyok.Vissza Bokros Lajost,nála csak öt évet kellett várni!és szerintem mindenki szavazzon Bajnaira, mert ő is 5 év alatt teszi rendbe az országot.A fidesz szánalmas a hat évével.Elvesztették a hazudóversenyt.

kifordított nagyanyó 2012.10.15. 19:49:37

Már írtam máshol ha ők maradnak akkor senki sem jön haza hanem még mennek.
Azért nem szabad rájuk szavazni mert csak rosszabb lesz.
Mindig csak jövőre indul be a növekedés!
@dr doktorka: Ez nagyon ott van!:))

rohadjmegARCgeci 2012.10.15. 19:49:50

Elfogytak a hazugságok is.D

dr. Balta$ár 2012.10.15. 19:54:33

"Ha a következő választáson kapunk még négy évre lehetőséget, akkor itt hat év múlva olyan ország lesz, hogy mindenki haza akar jönni" - jelentette ki Orbán Viktor

vagyis most nagyon sz@r világ van... és mindenki menekül...

a fides mafia feladta a hazug propagandát hogy qva nagy sikerek vannak MOST ... vagyis nincsenek...

dr. Balta$ár 2012.10.15. 19:56:05

@kennyking: én nyertem... én már a választás éjjelére kányaánt igérek !!!!

kennyking 2012.10.15. 19:58:13

@dr. Balta$ár:
Akkor rád szavazok ! Magyar vagyok, vagy mi a szösz...

rohadjmegARCgeci 2012.10.15. 20:01:58

Ha ezek kapnak még egy esélyt,akkor az ország helyén a Góbi sivatag lesz.

Bizonyított eddig is a fityisz eleget.
Rommá gazdagították a legfelső réteget!
Szemük előtt nyilván Brazil példa lebegett.
De itt rosszul vette a nép a cigánykereket!

collateral collector (törölt) 2012.10.15. 20:07:22

lehet okoskodni, lehet relativizálni, lehet uszítani, liberálisozni, gyurcsányozni stb., a tények azok tények maradnak:

1956 óta nem menekültek úgy a magyarok a saját hazájukból, mint a Fidesz-kormány két éve alatt. ez tény, pont.

az, hogy orbán viktor ezt maga is elismeri, az részben arra utalhat, hogy még nagyobb a baj, még nagyobb a kivándorlási ütem, mint azt gondoljuk, de gyanús is, hogy említi, már-már arra gondol az ember, amit a posztban is olvasni lehet: ez lenne a cél? aki nem ért egyet, az takarodjon? "aki nem lép egyszerre", az menjen innen?

egyébként "megoldottam" a magyarországi politikai problémát: az Mszp képviselői mondjanak le minden parlamenti tisztségükről, örökre mondjanak búcsút a közügyeknek, és lehetőleg a 8 év alatt szerzett magánvagyonukat (és a párt vagyonát) ajánlják fel jótékony célra.

miért? bár az elmúlt 2 év bebizonyította, hogy minden relatív, és a Fidesz sokkal több kárt okozott már 2 év alatt, mint az Mszp 8 év alatt összesen, de ettől még az Mszp nem lett jobb. lássuk be: az emberek gyűlölik az Mszp-t. Vannak, akik azért gyűlölik, mert egyszerűen be vannak rá idomítva (Fidesz-szavazók, ők soha nem gondolkoznak el semmin, olyanok mint a kutyák), és vannak azok, akik azért gyűlölik az Mszp-t, mert korrupciójukkal és passzivitásukkal lehetővé tették, hogy egy, még nagyságrendekkel korruptabb, mohóbb és sokkal ártalmasabb banda 2/3-ot szerezzen a magyar parlamentben. Gyurcsány Ferenccel az a baj, hogy tulajdonképpen ő tette lehetővé azt, ami most történik: azt, hogy orbán viktor megbassza Magyarországot. nem is megbassza, szájbabassza, de izomból, úgy, hogy Magyarország megfullad. Gyurcsány ezt nyilván nem akarta, de ez lett belőle.

az ellenzéki összefogás legnagyobb akadálya az Mszp. az ellenzéki politikusok nem bírnak megegyezni abban, hogy hogyan viszonyuljanak az Mszp-hez. az Mszp tehát egyben a Fidesz leváltásának az egyik fő akadálya. nagy veszteség lenne beáldozni az Mszp-t az ország jövőjéért? szerintem nem. (beleértem persze a DK-t is.) sőt, a legkorrektebb az lenne, ha az Mszp-s/ DK-s politikusok maguk vennék a kalapjukat, és mondanák azt, hogy abbahagyták a politizálást... akármennyire is utálom a Fideszt, azt nem igazán értem, hogy a 8 év után hogy van még bőr egy Mszp-s politikus képén kiállni az emberek elé, és azt mondani, hogy "szavazz rám"? a Fidesz a legrosszabb, ami Magyarországgal történhet, ez egyértelmű, de ettől még az Mszp is vállalhatatlan.

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2012.10.15. 20:13:44

@Blogger Géza:

Ma már majdnem mindenkinek van külföldön élő/dolgozó ismerőse, úgyhogy fölöslegesen fárasztod magad a bullshit fityiszpropagandával.

rohadjmegARCgeci 2012.10.15. 20:14:13

Nu.
Én megértem,hogy egy erős felső réteget akart csinálni azon a láthatatlan piramison,de ez itt most nem jól sült el.
Ennek okai pedig nagyon összetettek.Első ok mindjárt az,hogy a meggazdagodást,nem piacverseny alapra helyezte,hanem szó szerint kisza...szórta a pénzt a haveroknak,minél több gazdag embert akarván gyártani.
Ez súlyos hiba volt véleményem szerint,mert a fagyi visszanyal.
Megint ott vagyunk,hogy nem szakértők,nem megfelelő emberek vannak magas pozícióba hozva,így kihatnak a gazdaságra (magyarul nem csinálnak lószart sem,mint ide meg oda menekítgetik a lovéjukat vagy henyélnek a pénzen.)
A többi okot most semmi kedvem már felsorolni,hogy ostoba és tanulatlan társadalmat nevelünk, a tanulatlan rétegnek kedvezünk ilyen olyan törvényekkel,elüldözzük a diplomásokat stb stb.

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2012.10.15. 20:15:25

@Blogger Géza: "És kitalálja, hogy addig csupa szűk esztendő jön (ezt vajon miből vezette le?) "

Az Elmúlkétévből, hülyegyerek.

rohadjmegARCgeci 2012.10.15. 20:17:17

Az egyetlen igazán hatásos megoldás a személyi jövedelemadó teljes beszüntetése lenne és ha az államnak saját bizniszei lennének és leszakadnának az állampolgárok pumpolásáról.

Nyekenyóka · http://www.hir24.hu/elet-stilus/2014/02/19/itt-a-bizonyitek-a-netes-trollok-pszichopatak/ 2012.10.15. 20:18:21

@Dr. Gy. Dr. Fűegér:

De vissza fognak ide jönni 6 év múlva Dániából, meg Ausztráliából, meg Angliából, meg USA-ból, meg mindenhonnan, nem érted ??!!! Hozzák a Kis Hableányt meg a koalákat, meg Joe bácsit is! Lesz eukaliptusz meg tenger meg whisky!!!

:DD

béla a görög (törölt) 2012.10.15. 20:23:08

OVI egy politikai hulla.
Csak ne kéne már jelzős szerkezetet használnom :)

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2012.10.15. 20:29:18

@Nyekenyóka.:

Még az Ufók is Magyarországon akarnak majd élni! :D

Hat év múlva... egy felelős embert mutass, aki meg merné jósolni, még nálunk stabilabb országokban is (értsd: valamennyi ország mínusz Afganisztán), hogy mi lesz akár csak jövőre.
Amit a Kedves Beteg művel, az a túlsúlyos háziasszony: "Jövőre elkezdem a fogyókúrát, becsszó, detélleg", szánalmas hazudozása.
Hat év múlva, anyád picsája.

rohadjmegARCgeci 2012.10.15. 20:45:22

@Dr. Gy. Dr. Fűegér: Hát igen.Ha annyira akarná,megvalósíthatná egyetlen év alatt az egyensúlyt.De nem is akarja.
1-egyen nyugdíjak( nem lehet több a minimál bér 75%-nál)
2-kétkulcsos adó
3-luxusadó
4-ingatlanadó
5- a minimálbérek azonnali megduplázása
6-kapitalista,profittermelő állami szféra!
7-kis és családi vállalkozások 10000%-s támogatása
8-giga PR a multik felé hogy ide jöjjenek és ne Indiába meg Kínába
9-az EU rugdosása a kínai áru dömping azonnali mérséklésére

és még lehetne sorolni...

fefe79 2012.10.15. 20:47:37

@Dr. Furia: az 5. és 8. pontod azért üti egymást, akárhogy nézem, a jó szándékod ellenére is!

rohadjmegARCgeci 2012.10.15. 20:49:47

@fefe79: Épp ezért lenne hatásos egy most elképzelhetetlen adóreform,amikor is a dolgozó ember bérét nem adóztatnák.
Egyáltalán.
Ebben az esetben nem ütné egymást az 5-8 pont.

rohadjmegARCgeci 2012.10.15. 20:51:12

Jelenleg az a tapasztalatom,hogy duális a társadalmi szerkezet.
Vannak a kapitalista vállalkozók( ahol még vannak)
És van az állami vállalatok,ahol még mindig tombol a szocializmus.

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2012.10.15. 21:23:36

@Dr. Furia:

Ha csak azt nézem, amit Orbán mondott, az is gáz, még nagyobb gáz, ha azt is megnézed, miért, de főleg, hogy mi helyett mondta.
A listádat nem tudom, miért nekem lóbálod.
Mondjuk a legmagasabb nyugdíjak csökkentésén, a többkulcsos adón, meg az ingatlanadón éppen el lehetne gondolkodni.

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2012.10.15. 21:28:22

@Dr. Furia:

Várjál, elbasztam. Na, felfogtam a listát, tehát javaslat. Most már értem a lóbálást. :D

Hát, valami ilyesmi. Azt például nekem még senki nem tudta megmagyarázni, hogy mondjuk 150 ezres nyugdíjjal pl miért utazhat valaki ingyen, ha 120 ezret kereső árufeltöltőként viszont nem...

rohadjmegARCgeci 2012.10.15. 21:31:20

@Dr. Gy. Dr. Fűegér:
Ugyan úgy megkérdezhetnénk azt is,hogy ha az állami fizetéseket egy szintre lehet hozni (egyenbérek,bértábla),akkor a nyugdíjat miért nem?

fefe79 2012.10.15. 22:48:23

@Dr. Furia: hm... és akkor azt a lyukat, ami az szja megszüntetése jelentene, miből pótolnák? Ekkora luxust azért nálunk gazdagabb országok sem engedhetik meg maguknak (sőt, van, amelyikben sokkal magasabb az szja, mint nálunk.)

Blogger Géza 2012.10.16. 08:30:13

@nemsirunk: Az én személyes tapasztalatom szerint nem. A két fő típusa kivándorlónak a lúzer típus, aki saját bénaságát másra fogja, illetve az örök elégedetlenkedő, nehéz ember. Aki igazán ügyes, az itthon is sikeres.

Blogger Géza 2012.10.16. 08:31:41

@Dr. Gy. Dr. Fűegér: Akkor elég hülye. egyrészt az elmúlt két év sokkal jobb volt minden szempontból, mint az azt megelőző két év, másrészt a következő 2 várhatóan még jobb lesz...
süti beállítások módosítása