morgás joga 6.jpgOrbán Viktor jövőre maximális mértékben sakkban tarthatja nemcsak az ellenzék, hanem a saját polgármestereit is - a kedvencek már tudják, cinkelt a kártya, a kevésbé szívcsücskök és visszaeső renitensek pedig  csak remélhetik, azért nem fog annyira fájni és talán a népszerűségük sem csökken majd olyan mértékben, mint ahogy most gondolják.

 

A kormány első olvasatban elfogadta a 2013-as költségvetési törvény tervezetét, hogy aztán jövő pénteken a parlamentnek is benyújthassa. A polgármestereket a javaslat egy-két pontja nem érheti váratlanul, hiszen a Széll Kálmán 2.0. verziójában volt már utalás arra, milyen bevételeket vonnak majd el az önkormányzatoktól és mi is lesz másképp majd 2013-tól, de az még csak ígéret volt, az igazán fájdalmas konkrétumok jogszabályba öntése most következik.

A drasztikus forrásátrendezés már a jogalkotás előszobájában van, oka pedig az, hogy az állam oktatási és egészségügyi intézményeket, valamint feladatokat vesz át jövőre a helyhatóságokról. A forráselvonás mértéke azonban csak most kezd körvonalazódni, sőt, egyes esetekben még csak a körvonalak halvány körvonalai látszanak:

 

  • az önkormányzatoknak ezentúl nem kell illetékfizetési kötelezettséget maga után vonó ügyekkel bajlódniuk, tehát  nemcsak a bürokratikus munkától, hanem az idei 12 milliárdnyi illetékbevételtől is elesnek jövőre.
  • a gépjárműadó eddig az önkormányzatokat gazdagította mind a teljes 75 milliárdnyi bevételével, jövőre azonban már csak 40% marad nálunk, azaz 45 milliárd forintnak fájó búcsút inthetnek.
  • csökkennek az iskolai normatívák is, az állatorvosi lovak pedig porondra lépnek: az iskolák félig önkormányzatiak lesznek (lásd intézmények üzemeltetése, gyermekétkeztetés), de félig államiak is (taneszközök beszerezése, pedagógusok foglalkoztatása). Vajon felmerült már bárkinek a rémképe annak, mi lesz például akkor, ha egy állami pedagógus munkaidejében állami taneszköznek számító térképpel véletlenül kitöri az önkormányzat tulajdonában lévő  lévő ablakot, vagy kibicsaklik a bokája az intézmény udvarán egy önkormányzat által nem megfelelően eltüntetett gödörben? Az ügy megoldásához szükséges papírrengeteg valószínűleg mindent hónapokig maga alá temet ...

És ha mindez még nem eléggé ijeszti be a polgármestereket, jöhet az igazi fekete leves: rémhírek terjednek az igazán nagy falatról, a mindent ütő lehetőségről, a helyi iparűzési adó egy részének Széll Kálmán 2.0-ban beígért újraelosztásáról.

  • Vajon kik lesznek a kedvezményezettek, az igazi nyertesek? Akik szegények, vagy akik stadiont építenek, esetleg azok, akik erőn felül uniós projekteznek? A fideszes kedvencek lesznek a nyerők vagy az ellenzéki renitensek? Lesz majd polgármesteri szégyenlista, kik azok, akik nem megfelelően képviselték saját településüket? És előfordulhat-e majd, hogy egy szocialista vagy független polgármester a visszaosztás kárvallottjaként kénytelen lesz tájékoztatni polgárait, csődbe ment városuk, falujuk és a lakosság ne számítson semmi fejlesztésre, sőt fenntartásra-üzemeltetésre, segélyre sem, hiába fizették be az adójukat? 

 

  • És vajon mindet visszaosztják valamiféle kritériumok, lobbieredmények, esetleg bármi más homályos statisztikák és indikátorok alapján, vagy osztja a gépjármű adó sorsát és egy részét lenyúlja majd az állam ennek az adóbevételnek is?

A polgármesterek, de különösen a frakciótag plusz polgármesterek összeszedhetik minden erejüket, hogy eltalálják lobbitevékenységük azon optimális szintjét, amely alapján inkább jobban jár majd az önkormányzatuk, mint rosszul, és a lakosság pedig visszakapja mindazt, amit eleve is befizetett.

És a végén a legnagyobb kérdés, vajon bárki is a kormányzat részéről kiszámolta, mennyi forrást lehet elvonni az önkormányzatoktól ahhoz, hogy ne menjenek csődbe, a megmaradó feladatokat megfelelő színvonalon és maradéktalanul el tudják látni, a közintézmények állaga és a lakosság közérzete drasztikusan ne romoljon? Vajon fog-e kellő önmérsékletet tanúsítani az állam és a kormányzat, hogy legalább a kormánypárti polgármesterek meg tudják tartani a választópolgárok szimpátiáját és elhitessék velük, az adójuk továbbra is jó kezekben van, településük élhető lesz, épülni-szépülni fog és még a hókotrás miatt sem kell aggódniuk?

 

Eközben az önkormányzatok igazi lokálpatriótaként és lelkes adatvédőként mindent megtesznek azért, hogy megpróbálják behajtani az iparűzési és gépjárműadó miatti hátralékokat - újabb kerület, ezúttal a fővárosi XVII. kerület (Rákosmente) tette közszemlére adósainak 121 oldalas, több mint 4200 adóst tartalmazó listáját. Az önkormányzat kegyes, csak a 10 ezer forint feletti adósok nevét és pontos lakcímét tette fel a netre, ígérve, minden hónapban frissítik a szégyenlistát. Az önkormányzat példásan törvénykövető magatartása következtében a  10.010 forintos tartozás gazdája ugyanúgy az infosztrádán találta magát, mint a ki tudja milyen okból fiktív címes félmilliós hátralékú magánszemély, valamint a majd 24 millió forintos tartozással rendelkező vállalkozás. 

Arról már kezdünk leszokni, hogy azt érezzük, bármi közünk is van ahhoz, a kormány mire költi a pénzünket, de vajon jövőre, amikor már az adóbevételek többsége nem az önkormányzatokat illeti majd meg, akkor az adóhivatal teszi közzé minden, ezer forintnál nagyobb helyi adó vagy gépjárműadó hátralékkal rendelkező adós szégyenlistás adatait a neten? 

 "Nem az számít, hogy mit akarunk, hanem az, hogy az emberek mit akarnak" (Orbán Viktor, 2012. június 4.)

Széll Kálmán terv 2.0. Tényleg ezt akartuk?

 

Csatlakozz a Facebook csoportunkhoz!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr764562829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

röhögő 2012.06.05. 20:02:18

Fortélyos félelem igazgat.

Mob. 2012.06.05. 20:06:14

Első napirendi pontként rögtön egy javaslattal élnék. Ha a bokros-csomagot lehetett a kiagyalójáról elnevezni, ha a gyurcsány-csomagokat szintén lehetett megalkotójukról elnevezni, akkor ugyan ne kenjük már rá ezt a fekália halmot se kenjük másra. Nevezzük annak ami: 2. orbán-csomag. Köszi a figyelmet.

Dr.Zemberevő 2012.06.05. 20:14:31

A sok gumicsizmásnak magasak ezek az összefüggések.

turulpina 2012.06.05. 20:22:10

erre szavazott a sok fideszgeci, merhogy emút8év

hát most baszódjanak is meg szépen, szélkálmánostúl, orbánostúl

egy jó hír van csak: a csekkadót és a telefonadót végre a fideszgecik is fizetik, nem csak a múútik meg az oligarchák

látjátok feleim szümtükkel 2012.06.05. 20:35:26

@turulpina: "erre szavazott a sok fideszgeci, merhogy emút8év"

Csak jó mondás az, hogy legszebb öröm a káröröm. Továbbá most rájöhetnek egyesek, hogy nem csak a kettesek, hanem ők is szívnak.

hamisnero 2012.06.05. 20:44:40

"ha az ördög szeret téged, az nem szeret hiába" (Quimby)

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.06.05. 21:21:37

Ne feledjétek gyerekek!Csak a fidesz!:))
Mi lesz még itt....

villamos alóli kacaj 2012.06.05. 22:43:17

A tenger háborog.
A hajó hánykolódik.
Az ágyúgolyó elszabadulva, mindent összetörve, kiszámíthatatlanul száguldozik a fedélzeten.

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2012.06.05. 22:44:37

Most már menekülnek a városukat örökre eladósító, jövőjüket tönkre tevő fideszes polgármesterek a Parlamentbe. (H.vásárhely, Pécs, BP...)

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2012.06.05. 22:56:00

Kivonult a simlis Fidesz a trianoni megemlékezésről!

Budapest – Igaz, nem most történt mindez, hanem 22 évvel ezelőtt, 1990. június 4-én. Nem csoda, merthogy akkor még egészen másképp gondolkodtak a vallásról és a világról Orbánék, mint ma. Akkoriban, ha egy kereszténydemokrata honatya következett szólásra a t.
Házban, már is ment a bekiabálás a Fidesz soraiból: Csuhások, térdre, imához!
Íme egy részlet az országgyűlés 1990.júnis 4-én készült jegyzőkönyvéből:

ELNÖK:
Köszönöm szépen. Tisztelt Képviselőtársaim! Mindenekelőtt jelenlét-ellenőrzést tartunk. Kérem képviselőtársaimat, nyomják meg az “igen” gombot (308). A tábla 308 jelenlevő képviselőt mutat. A bejelentetten távollevő képviselő száma 13. Államtitkáraink közül többen feltartották kezüket. Kérem, ismételjék meg (6). Azokról az államtitkárokról van szó, akiknek jelenlegi ülőhelyén a képviselői gomb megnyomására nincs lehetőségük. Ezek szerint a jelenlevők száma 314-re módosul. Köszönöm.

Tisztelt Képviselőtársaim!
Több oldalról fordultak hozzám képviselőtársaim, hogy a mai napon emlékezzünk meg a számunkra oly tragikus trianoni béke 70. évfordulójáról egyperces néma felállással. Kérem képviselőtársaimat, álljunk fel!

(Egyperces néma felállás, a FIDESZ képviselői kivonulnak.)
Ilyen jellemóriások ezek a sunyi, simlis, álszent, bóvlisták!
reakció orbáni seggnyalók?

Sparti300 2012.06.06. 00:09:25

Az egész parlamentet halomra kéne lőni, aztán lámpaernyőt csinálni a hátbőrükből.Ez is jön nem sokára, mert a nyomortól indult minden háború kezdete.A nyomor egész világon már tetőzött, meg persze dupla annyian is vagyunk a kis kék bolygónkon. Ivóvíz nuku, élelem ami ehető, nagyon kevés. Most már keményen gyúrok egy GEPÁRDRA( M. lövő fegyver) én is-:)

Golem 2012.06.06. 00:25:12

Javítsatok ki ha rosszul emlékszem, de mintha az ingatlanadó bevezetését az önkormányzatok hatáskörébe helyezte volna a kormány "nemrég". Most frankón rákényszerülnek az önkormányzatok a bevezetésére. A kormány meg majd a szokásos cinikus álszent vigyorával széttárja a kezeit, hogy nem mi voltunk. (A felsőoktatást is így kúrták szét 12 éve.)
Nem tudom melyik verzió rémisztőbb, hogy ezt előre kitervelték, vagy hogy csak most jött a szikra a "jobb agyféltekéből".
Na de majd "megkérdezem a bohócügyi miniszteremet." (Ez az utolsó mondat ismerős lehet. Az is csoda, hogy akkor nem történt komoly hajcihő. Bár amíg van féltenivalója az embereknek, addig nem is fog. Tudják ezt a "fiúk" nagyon jól.)

Golem 2012.06.06. 00:26:46

"Ezt majd átadom a bohócügyi államtitkáromnak"
Klasszikusokat csak szó szerint. Én kérek elnézést.

kerusz 2012.06.06. 00:39:43

@Golem: Egy csomó helyen már régóta van ingatlanadó (elmúltnyócév), nem tudom, miért rinyálsz.

komplikato 2012.06.06. 01:13:39

"bárki is a kormányzat részéről kiszámolta, mennyi forrást lehet elvonni az önkormányzatoktól ahhoz, hogy ne menjenek csődbe, ..."

LOL. Az eddigi "felelős" magyar kormányok az esettanulmányokról és/vagy azok tudomásul vételéről voltak híresek, legfőképpen a mostanit beleértve és emlékezve a matolcsyzmus áldozataira???

komplikato 2012.06.06. 01:28:55

@Golem: "Javítsatok ki ha rosszul emlékszem, de mintha az ingatlanadó bevezetését az önkormányzatok hatáskörébe helyezte volna a kormány "nemrég""

Itt valami zavar van az erőben. Az mindig is önkormányzat kezében volt, mi itt "vidéken" pár száz méterre Budapesttől 91 óta fizetjük az ingatlan adót. A vitát kiváltó törvénytervezetben viszont a mértékét bízták volna rájuk egy igen magas maximalizált százalékkal, ami fizethetetlen lett volna. Azóta annyi változott, hogy pár önkormányzat bevezette, akik eddig nem, csak álnéven. Véletlenül sem hívják ingatlan adónak.

komplikato 2012.06.06. 01:31:30

@Sparti300: "Most már keményen gyúrok egy GEPÁRDRA"
Ajánlom figyelmedbe a gyorstüzelő verziót, igaz kisebb a hatótávja, HIÚZ (LYNX) névre hallgat.

röhögő 2012.06.06. 04:56:32

"A Fidesz szerint forráshiánnyal küszködnek a szabolcsi önkormányzatok
Több mint 10 százalékos forráshiánnyal küszködnek idei költségvetésük elkészítésénél a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei önkormányzatok - mondták hétfőn a Fidesz térségi vezető tisztségviselői nyíregyházi sajtótájékoztatójukon.
2008. január 14., 13:54 "

www.nepszava.hu/articles/article.php?id=30283#null

Első mohikán 2012.06.06. 05:15:59

@Sparti300: Gepárdra? 4 kilométerről akarod leszedni ezeket egyenként? Géppisztoly kell ide egy kormányülésen!

collateral collector (törölt) 2012.06.06. 07:05:29

A lényeg az, hogy legyenek futballstadionok, meg "nemzeti konzultáció" 1 milliárd forintért. Még szerencse, hogy ami igazán fontos, arra mindig jut..

index.hu/gazdasag/magyar/2012/06/05/egymilliardot_visz_el_a_nemzeti_konzultacio/

torvenyfigyelo · http://www.torvenyfigyelo.hu 2012.06.06. 07:36:38

Lássuk akkor azokat a törvényjavaslatokat...!

Kivlov 2012.06.06. 08:10:57

majd kevesebb segélyt osztanak ki...

mojszipupi 2012.06.06. 08:14:46

Majd behozzák a focijegyek árából :o

Sparti300 2012.06.06. 12:02:15

@taxi33: Amilyen élvezettel teszik tönkre az embereket, a magyar népet ezek a homokos,liberális fővárosi képviselők, ugyan olyan élvezetes lenne számomra(remélem rajtam kívül még vagy 1.misi embernek is), hogy egyenként szedjem le őket úgy, hogy a nyakukba akasztanám a több száz milliárdnyi vagyonukat aranyrögökben. Hogy miért írok ilyeneket? Mert minden nap járom SZ.SZ.B.M-t és látom azt, hogy milyen nyomorúságos körülmények között élik az emberek a minden napjaikat(nem a cigányokról beszélek). A minap mesélte egy hölgy, hogy a férje 2 hetet dolgozott keményen(falun 12-14h a munkaidő 8h helyett) a helyi zsidó földesúrnak, és amikor fizetésre került a sor----------- 12000ft-t adott 14nap munkáért!!!! Az elbeszélése közben többször is sírva fakadt. Azt hiszem az ilyen napi sztoriktól borul el az agyam és látom a világot VÉRVÖRÖSBEN.

Chigavera · http://pezsma.blog.hu/ 2012.06.06. 13:04:55

A településektől elvont források újraosztásának módja nem is lehet kérdés. A bizarr az, hogy mindezzel tulajdonképpen meg is szűnik az önkormányzás fogalma és értelme. Ilyen elvonás-újraelosztási szisztéma mellett ugyanis teljesen mindegy mennyire próbál igyekezni egy település jól és racionálisan működni, gazdálkodni, ugyanis egy nyalásban sikeresebb bármikor elszívhatja az ő erőfeszítésének eredményét akkor is, ha maga pazarló, korrupt, nemtörődöm.
Ez valójában az önkormányzás megcsúfolása.

Ehhez kapcsolódva egy saját élmény a környezetemből: kis falu köztiszteletben álló emberét megkérik a helyiek, hogy induljon a polgármesterségért, mert benne bíznak. Igen ám, de a választás előtt megjelenik a fidesz-kommandó, és bezsarolják az illetőt, hogy vagy fidesz színekben indul (hogy függetlenként ne sértse az országos narancsos színharmóniát) vagy a település egy árva buznyákot sem kap fejlesztésre.

Szóval most akkor miről beszélgetünk?
süti beállítások módosítása