Szamárpadba ültette hazánkat az Economist az Orbán-kormány kétéves tevékenysége alapján Oké, lehet mondani, elmútnyócév, Gyurcsány a hibás, válság van, volt jó negyedévünk is, de a külföldi elemzők nem osztják teljesen ezeket a magyarázatokat. Ők nem egy tündérmese szivárványhídjáról nézik az eseményeket, hanem statisztikákat bújnak, nemzetközi szervezetek jelentéseit olvasgatják. Azok pedig viharfelhőkről szólnak, munkanélküliségről, felelőtlen populista ígérgetésről, magas inflációról és kiszámíthatatlan környezetről.

A fülkeforradalom óta két év telt el, gyakorlatilag kézzel fogható pozitív eredmény nélkül. Eredmény ugyan van - szimbolikus kormányzás a topon volt mindvégig, erőltetett menetben zajlott az utcák, terek, intézmények átkeresztelése, az újabb és újabb, megjegyezhetetlen nevű hivatalok gombamód szaporodtak (bár mindegyik "nemzeti", az érzés több, mint felemelő), ember legyen a talpán aki tudja, problémás ügyével épp hova kell fordulnia. És milyen jogszabály alapján. Volt újratemetés, Horthy-kultusz felélesztés, NAT keresztény kurzusossá alakítása. A tündérmese hivatalos hírmondói gondoskodnak róla, a polgárokhoz csak a jó hírek jussanak el, illetve azok, amelyek az 1. számú közellenség imázsát rombolják. A jól bejáratott "aki nem ellenünk van, az velünk van" elv átalakult "aki nem velünk van, az ellenünk" elvvé, így Tündérország bokrai olyan ellenségekkel vannak tele, mint újságírók, orthodox elveket valló közgazdászok, a kákán is csomót kereső alkotmányjogászok és ne feledkezzünk meg a legádázabbakról, a sötétben bujkáló bloggerekről sem.

Az Economist felemleget azonban olyan tündérmese-ősellenségeket, mint magas infláció és munkanélküliség, csökkenő GDP, a mindent átszövő korrupció és az egyre jobban szárba szökkenő nacionalizmus és gyűlölet valamint a kivándorlási-láz. 

Azért ne szemléljük egyoldalúan a megmérettetés serpenyőit - az is eredmény, hogy a sokat kárhoztatott gonosz szoci oligarchákat felváltotta az annál sokkal jobb, Fidesz-közeli oligarha-tömeg, a közbeszerzések soha nem látott módon közgépesedtek,stadionépítési és térreformálási láz indult útjára, immáron Tündérország épülhet, szépülhet, a családi gazdaságok meg majd elmesélik az utókornak, mindebből hogyan maradtak ki. Hogy a tündérmese tündérpalotájából kiszorult nép se érezze magát kihagyva, bárki megírhatja a nemzeti konzultációban a véleményét a tapasztalt hétköznapi csodákról és vágyálmairól, kérdés, ha nem tetszik a tündérkormánynak, hogyan hálálja majd meg az alattvaló segítőkészségét és közlésvágyát. Egymilliárdért. Az, hogy mi tetszik a kormánynak hellyel-közzel már tudható is, a véleménykérés csak eső után köpönyeg, más megközelítésben értelmetlen közpénzpazarlás.

A fiatalok is sokat tudnának hozzátenni a Matolcsy-féle tündérmeséhezsoha ekkora kedvet nem érzett a leghadrafoghatóbb korosztály arra, hogy felvegye a nyúlcipőt és kijelentkezzen a Kánaánból. A felsőoktatás igazi próbatétele csak most következik - a felesleges keretszámok újraelosztása vagy örökre lenyúlása a tét. Igaz, a szakemberek már februárban megkongatták a vészharangot és a távozó miniszter is utólag mosakodott, de a kormányzat részéről csak most esett le a tantusz, a fiatalok valami miatt nem akarnak tandíjat és röghöz kötést is egyben, és a műszaki meg természettudományos érdeklődés sem nőtt hirtelen a duplájára. Ehhez Hoffmann tündéranya varázspálcája kellett volna valószínűleg, de azt valami gonosz manó eldughatta. Valahova jó mélyre, a józan ész mellé. És ha minden kötél szakad, ott lesznek a népfőiskolák

A multik is hírét adják a tündérmesének: valószínűleg órákig tudják ecsetelni hazájuk politikusainak, mi is van ma a mesevilágban. Ami a kormányzatnak tündérmese, az nekik enyhén horrorisztikus beütésű, kiszámíthatatlan ütemben kiszámíthatatlan fajtájú és mértékű adók, drága és nem megfelelő szakképzettségű munkaerő, banánköztársaságot idéző plázastop, "csak magyar indulhat" kiírások, valamint kormányzati nyomás a "szponzoráld a kormányértékelő kormánypárti konferenciát milliókkal" meghívók. 

A tündérmese cselekményfolyamának szövését segíti még sok-sok tanácsadó, szükséges és szükségtelen egyaránt és a legfőbb tündér lépéseit is nyomon követhetik az alattvalók. Meg a külföldi csodálók is, akik mindent elkövetnek, hogy saját tündérmeséjük alapjául a mi tündérmesénk szolgáljon, ahol 47 ezerből meg lehet élni (kecskével főleg), a munkahely pedig közmunkát jelent, ároktisztítás és földeken robotolás formájában.

A legnagyobb kérdés azonban az, ez a tündérmese tényleg tündérmese-e, vagy csak egy rémálom, amelyet Európa szamárpadjában kell átélnünk egy betegeskedő Duna-menti köztársaságban.

 

Csatlakozz a Facebook csoportunkhoz!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr994525658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

spontan · http://erdekessegek.info 2012.06.08. 21:32:55

A totálisan inkompetens mszp után megkaptuk a nyakunkba ezeket az eszelősöket. Ez az ország el van átkozva.

wanekus 2012.06.08. 21:51:07

Ez nem fair! Fairytale-nek hazudni a nightmare-t.

Vagy csak a kiejtés teszi?

Rémálom a József nádor téren :-[

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.06.08. 21:59:43

Fityisz kormány egyetlen dolgot csinált, államosította a mutyit. Mindent a saját haverjaiknak passzoltak és többieket meg kitúrták.

tintamin 2012.06.08. 22:21:11

"szponzoráld a kormányértékelő kormánypárti konferenciát milliókkal"

Hahaha, tényleg, ez milyen vicces volt. Pedig csak egy VIP Vidi-bérlet kell, és ugyanott van az ember, ráadásul nem évente, hanem kéthetente egyszer..

Szerintem a tündérmese gomba vagy LSD, esetleg valami házigyártmányú pszichedelikus cucc következménye. Kár, hogy Matolcsy ezzel a vízionárius attitűdjével nem másik minisztériumban tolja. A hadseregben csudavicces lenne, de a kultúrát feltétlenül fel tudná dobni.

tintamin 2012.06.08. 22:22:18

@spontan: Hát ezt érdemeltük.
Amilyen az oktatási rendszer, olyanok a vezetők.
És ez csak romlik, ugye, butuló spirál.

histar007 2012.06.08. 22:55:47

OK hogy minden szar, de akkor mit kellene tenni?

Tojglitojas 2012.06.08. 23:14:23

Például külföldre menni. Nem véletlen, ha össze akarok hozni egy sörözést az osztálytársakkal, Angliába kell megszervezni.
Ott sincs semmi kolbászból, de azért ha nem lusta valaki, legalább egy normális nyugodt életet összehozhat, akár kétkezi munkából is. Ha meg jó szakmája van, akkor kasza… És itt főleg a kiszámíthatóságot emelném ki.
Illetve ezeket a fiúkat mindenképpen le kell váltani, amilyen gyorsan lehet, mert a dilettánsoknál is van rosszabb verzió, nevezetesen a fanatikus, őrült dilettáns.

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2012.06.08. 23:37:44

Csaknem 130 milliárd forintos nem realizált árfolyamveszteségnél jár az állam a Szurguttól visszavásárolt Mol-paketten.
Ugyan a Szurgutnyeftyegaztól az állam euróban vásárolta vissza a Mol-pakettet, az akkori hivatalos közlés szerint 22 400 forint volt a bekerülési érték. Ez alapján - kivonva a magán-nyugdíjpénztáraktól einstandolt részvényállományt - mintegy 141 milliárd forintos árfolyamveszteségnél járt az állam a pénteki árfolyam alapján, így az osztalékkal csökkentve is 129,3 milliárd forint a mínusz.
Ez az összeg nagyjából annyi, mint ahol tavaly augusztusban, a pakett megvásárlása után egy hónappal állt az állami mínusz. Akkor másfél évi gyednek, bő félhavi nyugdíjnak felelt meg ez az összeg. Akkor a fejlesztési tárca sietett leszögezni, hogy "veszteség csak akkor keletkezne az állami részvénycsomagon, ha a kormány felelőtlenül kezdene el kereskedni a tőzsdén a részvényekkel, ami azonban ellentétes a kormány szándékaival".
Demagóg, narancsfejű jobboskák erre mi a válasz? Így szórakozik, válik nevetségessé, teszi tönkre a népét a simlis, bóvlista , fidesz kormány! Persze nektek ez is jó mert törpeistenetek csinálta!

teve1976 2012.06.08. 23:42:37

@Nincs közbiztonság, nyugalom, diktál az alvilág?: pedig akarhogy is szeretned, nem jon vissza a kurcsany vezered. Azt a remalmot nem felejtik el egykonnyen az emberek szerencsere.

discover 2012.06.08. 23:55:06

Szerintem rémálom, innen menni kell. Kívülről jó nézni Észak-Koreát is.

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2012.06.08. 23:57:11

Hát a tündérmesés szövegnél én is majdnem elejtettem a távirányítót.
Erre csak az a vicc jutott az eszembe hogy hány éves vagy királyfi? És még hiszel a tündér mesékben?
Hát sokan nem hisznek még is ugyanúgy szívnak.

discover 2012.06.09. 00:01:35

@teve1976: én nem kapcsolódtam be az előzményekbe, de szerintem a kurcsány még a bunkóságával együtt is korrektebb volt, mint ez az orbánc.

J.W. Booth 2012.06.09. 00:03:34

@teve1976: Hát pajtás, itt nem arról szól a történet, hogy ki szereti és ki nem a Gyurcsányodat, hanem inkább arról, hogy az "elmúltkétév" nagyságrendekkel több kárt okozott az országnak, mint az azt megelőző nyolc.

Van még két évük vissza, kiszámolhatod, hogy mi vár még ránk.

Blogger Géza 2012.06.09. 00:05:45

Nos, lehet, hogy a 8 éven át növekvő GDP-arányos államadósság-növekedés, a hasonló pályát mutató munkanélküliségi trend megfordítása, az, hogy végre sikerül 3% alá szorítani a költségvetési hiányt, és emiatt hamarosan kikerülünk a túlzott deficiteljárás alól ("csak" 8 éve vagyunk ott...), a rekordokat mutató exportszámok, és ebből adódó külker mérleg többlet, valamint rekord méretű devizatartalék, ez mind nem kézzel fogható eredmény, de akkor kérdem, mi volt a kézzel fogható eredmény az előző ciklusokban?

szintetikus 2012.06.09. 00:17:59

Egymaga feldobta a CNN műsorát. Fantasztikus volt. :D

Netuddki. 2012.06.09. 00:19:36

@Blogger Géza: Nem visszamutogatni kéne. Balfaszok voltak a maszoposok is, az orbán meg azt ígérte tud valamit kezdeni a helyzettel. Hát kiderült ők is ugyanolyan balfaszok. Azért a havi milkákat felveszik a semmiért, csak se ötlet se hozzáértés. Így nem fog az ország egyről a kettőre jutni...

J.W. Booth 2012.06.09. 00:22:55

@Blogger Géza: Van igazság abban, amit mondasz.
Végülis, A Ceausescu-korszakban Romániának sem volt számottevő államadóssága.

Apró és jelentéktelen adalék, hogy Romániát mindenki lesajnálta, az emberek többsége nyomorgott, totálisan ki voltak szolgáltatva a rezsimnek, amely gátlástalanul lenyúlt mindent, amit lehetett.

De ez már tényleg nagyon rosszindulatú párhuzam a részemről.

Rigor_mortis 2012.06.09. 02:46:48

@Blogger Géza: Gééézaaa! Ne politizálj! (Úgyse értesz hozzá!)

nu pagagyí 2012.06.09. 07:01:31

@Blogger Géza: "...de akkor kérdem, mi volt a kézzel fogható eredmény az előző ciklusokban?"

Éppen most élik fel, Géza!
- Volt gazdasági növekedés - már nincs.
- Volt normális forintárfolyam - ma devizahitel-válság van.
- Volt 10% alatti munkanélküliség - ma 10% dolgozik.
- Lehetett vállalkozni, mert működtek a piacok - ma csak a Közgép működik.
- Nem volt Szalai Annamáriák és hasonló dróton mozgatott kegyúrak. A döntési mechanizmus alkotmányos és átlátható volt.
- Nem titkosították a közpénzek és a közvagyon felhasználását.
- Ugyanannyi volt az adósság, mint most.
- Költöttek egészségügyre,
felsőoktatásra.
- Az adóforintokból kézzelfogható módon korszerűsítették az országot, utak épültek, volt panelprogram, közösségi beruházások.
- Volt egy olyan alkotmányunk, ami megvédte a polgárokat az állam túlkapásaitól.
- Nem erőltették rá senkire kötelező módon nézeteiket, tiszteletben tartották a véleményszabadságot.

moophlander 2012.06.09. 07:18:26

@discover: Remélem ezt megkésett áprilisi tréfának szántad! Nem azt mondom, hogy ez a tuti ami most van, de a szarságban a legnagyobb szerepe a maszopnak, meg a szadesznak volt!

vakapad 2012.06.09. 07:32:36

@moophlander:

Halvány emlékeim szerint, a világválság előtt (2008. augusztus) a várható éves hiány 3 % körüli, az államadósság 65 % volt, a CHF meg 160 HUF-ot ért, valamint volt 13. havi nyugdíj és fizetés. Arról már nem érdemes gondolkodni, hogy ha derék népünk Pártunk vezetésével és az AB hathatós közreműködésével nem kaszálja el már csírájában a reformkezdeményezéseket, mennyivel erősebben mehettünk volna neki a világválságnak.

Nopersze, ha a világválság is a maszop/szadesz ármánykodása volt, az más.

Kerek négyszög 2012.06.09. 08:10:27

A Fityesz előtt minden jobb volt. Egyetlen módszere a kontároknak az maradt, hogy a világválság alatti leromlott mutatókra utalgatnak, arra hasonlítgatnak. Ez az egyetlen sunyi módszereik maradtak, semmi más.

nu pagagyí 2012.06.09. 08:17:01

Az Orbán-Matolcsy duó az európai közös kondérból szaporán csipegeti a szankciókat tartalmazó magokat, míg a támogatással bélelteket meghagyja szomszédainknak. Az eddigi szabadságharc ára kb. egyévi nemzeti jövedelem volt és még vannak ötleteik további károkozásra is.

-- dr kotász -- (törölt) 2012.06.09. 08:32:07

@vakapad:
"az államadósság 65 % volt"
Rosszul emlékszel: www.google.hu/publicdata/explore?ds=ds22a34krhq5p_&met_y=gd_pc_gdp&idim=country:hu&dl=hu&hl=hu&q=%C3%A1llamad%C3%B3ss%C3%A1g

Már a válság előtt is drasztikusan nőtt az államadósság. Arról nem is beszélve, hogy a válság (ami köztudott, hogy hozzánk nem fog begyűrűzni)kirobbanása előtt alig nőtt kisebb mértékben, mint utána.

"Arról már nem érdemes gondolkodni, hogy ha derék népünk Pártunk vezetésével és az AB hathatós közreműködésével nem kaszálja el már csírájában a reformkezdeményezéseket, mennyivel erősebben mehettünk volna neki a világválságnak."

Jah, reformkezdeményezéseket. Jó mind1, ezt jobb nem firtatni. Ami tény, hogy volt egy ötven-egynéhány %-al* megválasztott, elméletileg kompetens kormánykoalíciónk, aki láthatóan a szükséges felhatalmazás ellenére képtelen volt a válságot kezelni. Ehelyett csak a mostani kormány közfelháborodást kiváltó megszorításainál sokkal durvább sarcokat vetett ki. Igen, azokra a "szegényeberekre" is, akikért most (amikor már nem kerül pénzbe) oly' nagyon aggódik.

Én a helyedbe vigyáznék az ilyen kijelentésekkel. Ha az ember ezt logikusan továbbgondolja a mostani helyzetre, akkor akár az is kiderülhetne, hogy azért vagyunk ott ahol, mert derék Pártunk vezetésével és az EU/IMF/stb hathatós közreműködésével nem kaszálja el már csírájában a reformkezdeményezéseket.

Tudod, ez meg így nem nagyon illik bele abba a retorikába, hogy minden azért rossz,mert a kormány dilettáns, a válságnak ehhez semmi köze. (nem úgy, mint a 2008-as válság esetében, ahol még a válság előtti problémák is a válság miatt voltak :) )

Már ha érted, hogy mire gondolok...

*: bár a most alkalmazott libsimatek (amivel a 2/3-ot magyarázzák) szerint ez az 50 akármennyi % is biztos biztos jóval kevesebb, de ez nem fontos, akkor még ez a számítási mód volt a demokratáké.

dvhr 2012.06.09. 08:37:05

@Blogger Géza: Aki magyar politikusokat biral, az kulfoldi erdekeket kepvisel. Blogger Geza kulfoldi erdekeket kepvisel.

Blogger Géza 2012.06.09. 09:00:32

@nu pagagyí: "- Volt gazdasági növekedés - már nincs." Hogyne, volt -6% a Bajnai alatt, ahhoz képest az elmúlt két évben pozitív volt, és 1% felett.

"- Volt normális forintárfolyam - ma devizahitel-válság van." Nem tuodm, mi a "normális", "normálisan" 320 Ft felett volt az EUR 2009 elején, ehhez képest most 290-300. (Szerintem amúgy kb ez normális szint, Demján szerint 310 feletti..)

"- Volt 10% alatti munkanélküliség - ma 10% dolgozik." Hehe, hát 10% alatt már nagyon régen volt, Bajnai 11,8%-os munkanélküliséggel adta át az országot, azért most ennél kevesebb van, és kb 50 ezerrel többen dogoznak (és még többel nőtt az adófizetők száma dt.)

"- Lehetett vállalkozni, mert működtek a piacok - ma csak a Közgép működik."

Valójában a nyertesek 83%ának köze nincs a KÖZGÉP-hez, az más kérdés, hogy a ballib sajtó csak azt hozza le érdekes hírként, amikor a Közgép nyer, amikor meg más, arról meg hallgat.

"A döntési mechanizmus alkotmányos és átlátható volt." Hehe, ez a legviccesebb. Különösen jól át lehetett látni a MSZP és SZDSZ közötti és azokon belüli pártharcokat? A Puccsokat? Vagy hogy hetekig gőzük sem volt, ki is vezesse az országot, majdnem újságban kerestek valami balekot Gyurcsány utánra...

"- Nem titkosították a közpénzek és a közvagyon felhasználását." Miért, most mi van titkosítva, ami nem nemzetbiztonsági jellegű?

"- Költöttek egészségügyre, " Igen, leginkább a kórházbezárásokra meg a rövid életű viztidíj-automatákra, másra nem igen. most volt egy komoly bérrendezés.

"- Az adóforintokból kézzelfogható módon korszerűsítették az országot, utak épültek, volt panelprogram, közösségi beruházások." Mert most egy sincs, ezért aztán a KÖZGÉP nem is nyer semmit. :)

"- Volt egy olyan alkotmányunk, ami megvédte a polgárokat az állam túlkapásaitól." Hogyne, simán lődözték ki az emberek szemét, törték el a rendőrök az emberek ujjait, az alkotmány meg az ő bírósága meg közben szépen elvolt.

"Nem erőltették rá senkire kötelező módon nézeteiket, tiszteletben tartották a véleményszabadságot. " Igen, amíg a véleményed tetszett nekik. Ha nem, akkor fasiszta, kirekesztő, stb voltál.

AzHofi 2012.06.09. 09:01:16

Minden jobb volt a politika előtti időkben.

Kalmár 2012.06.09. 09:02:41

Na ja, az Economist. Ők minden igazság tudorai....
Olvasd el mit írtak 2006-ban az Írekről. 2 év múlva totális csőd jött. bravó.
Fletóék újraválasztásáról azt írták, hogy Közép Európa politikailag érettebbé vált....azt a rohadt hazug fajtájukat.
Ekkor volt, hogy 5% hiányt hazudak majd kiderült, hogy 10?? De érettek voltunk.
Ekkor volt, hogy 5 éves adócsökkentési törvényt fogadtak el, ami a választások után pár hónappal vissza lett vonva???
Ja igen, de mi érettek voltunk és megfontolt bölcsességgel választottuk a öszödi böszmét.
Húzzátok le az Economistot a budin.
Annyit ér.

tomwar 2012.06.09. 09:06:32

Az egyik szar, a masik megszarabb. Partallastol fugoen lehet valasztani a ketto kozott.

nu pagagyí 2012.06.09. 09:18:50

@Blogger Géza: Tudtommal a Fidesz nem 2008/2009-ben került hatalomra, úgyhogy ne a világgazdasági válság mélypontjához hasonlítsd az adatokat, hanem ahhoz az időponthoz, ahonnan átvették a kormányzást. Bajnaiéknak egy év elég volt a kilábaláshoz, amit aztán két év megfeszített munkával sikerült a Fidesznek lerombolnia. Még egy-két hónap és a 2009-es adatokra is alulról fogunk távcsővel bámulni.

nu pagagyí 2012.06.09. 09:20:51

@Somló November: A Fidesz azért nyert, mert az embereknek elege volt az általuk okozott káoszból. Arra gondoltak, ha megkapják a homokozólapátot egy darabig kussolni fognak. Arra viszont nem gondoltak, hogy a lapát után, a vödör is kelleni fog.

nu pagagyí 2012.06.09. 09:24:58

@Kalmár: Egy politikus természetesen hazudik, mert olyan hülyéket, mint Te csak így lehet megnyerni, az a kérdés mit csinál. Orbán például tönkreteszi az országot.

Grabbe · http://www.hirstart.hu/ 2012.06.09. 09:33:39

Múltkor láttam a híradóban, hogy már Spanyolországban is kezdenek olyan állapotok uralkodni, mint Görögországban. Tudniillik, hogy zavargások vannak az utcán; egy jelenetben éppen valami vasúti töltésen lőtték a zavargós csúzlival a rendőröket, meg hajigálták rájuk a molotov-koktélt. Szóval, amit eddig csak Görögországban láttam - mármint a tévében.

Na, ennek a lényege az, hogy ugye Spanyolország nagyon kevésre van attól, hogy az ilyen-olyan hitelminősítők ledegradálják ún. "junk" kategóriába, mivel már nem tudja tovább fizetni a felvett hiteleit.

Két kérdésem lenne:

1; Nálunk mikor várhatóak a fentebb említettekhez hasonló jelenetek?

2; Meddig tudjuk még a hitelminősítők általi "junk" kategóriát elkerülni?

+1; Milyen most a hitelminősítők általi megítélésünk, hiszen ez alapján (legjobb tudomásom szerint) még nem vagyunk a "bóvli" kategóriában.

röhögő 2012.06.09. 09:37:38

@Kalmár: Rendben. Akkor viszont ne átkozd Gyurcsányt, mert ő csak ugyanazt tette amit a világ. Nem megszorított, hanem hitelekből pörgette az országot, hagyta hogy az emberek nyakló nélkül felvegyék a hiteleket. Aztán amikor még bőven a válság előtt bevallotta hogy ebből baj lesz - mindenki előtt Európában - és megszorítani akart, akkor egyesek nemzethalált kiáltottak és kierőszakoltak egy szociális népszavazást. Gyurcsány semmivel sem volt rosszabb, sőt jobb volt mint sok európai ország vezetője, mert bevallotta és időben fékezni akart.
Ugyanazt csinálta mint Európa, ugyanakkora szarba kerültünk. Most hogy egész Európa feleszmélt, Viktor az ellenkezőjét csinálja mint most Európa és még nagyobb szarban vagyunk.

Blogger Géza 2012.06.09. 10:23:55

@nu pagagyí: A tartós tendenciákat mutató adatok (munkanélküliség, adósság, GDP) borzalmasan pocsékak voltak a Bajnai kormány végén is. Egyedül a jelentős részben hangulat alapú mutatók (árfolyamok) javultak, de az is főleg azért, mert bíztak már a kormányváltásban.

Blogger Géza 2012.06.09. 10:33:26

@Grabbe: Spanyolország is már a "junk" kategória szélén van, ráadásul további negatív kilátással, Magyarország meg már egy ideje abban, de ettől még nem lesznek automatikusan zavargások. Kérdés az, hogy melyik kormány hogyan kezeli a válságot, mennyit terhel közvetlenül lakosságra, az ezt hogyan viseli stb.

www.vg.hu/gazdasag/makrogazdasag/londoni-elemzok-spanyolorszagnak-mentoov-kell-377036

Az IMF receptje mindig elég egyszerű: terheljétek meg jól a lakosságot (vagy fogjátok vissza a neki juttatott transzfereket), csak a fő tulajdonosaink (USA, Németország, Franciaország stb.) vállalatait ne adóztassátok meg (ez a parancs a "kiszámítható környezet", "hitelesség" és hasonló fedőnevek alatt fut), ha lehet, mert akkor morcosak leszünk. A zavargásokat meg kezeljétek, az már nem a mi dolgunk.

Rajmundd 2012.06.09. 10:34:56

A meddő viták helyett inkább ezt fontoljátok meg:
(valószínű szcenárió)
>Görögo. kidobják az Eurozónából
(vagyonuk, életszínvonaluk elolvad kb. a harmadára) Pánik a pénz- kötvénypiacokon.
>Spanyolo.Portug.,Magyaro.átterjheted a pánik.
>Merkel nem segíti meg érdemben az Eurozóna tagállamokat, hiszen nekik jó a gyenge euró és már mindenkit lenyomtak, akkorát fejlődtek. Őnekik már tuti.
>EU bomlik.
>EU-USA összetűzés. NATO bomlik

>>És akkor itt maradtunk egy gyenge országgal kivándorlással, KI VÉDI MEG AZ ORSZÁGUNKAT a drága kedves északi vagy déli szláv szomszédországtól vagy a barbár keleti szőröstalpú oláhoktól??
A NATO nem fog segíteni, mert az USA már Kínával lesz elfoglalva. Pont úgy mint 1956-ban a Szuezi válság miatt (sem) segített rajtunk senki!!!

ÖSSZE KELL FOGNI! MOST KELL LÉPNI!!!
-az alvilági befolyástól és a korrupciótól meg kell tisztítani a politikai vezetők életét!!!
-civil szerveződni kell!!!
-kis pártokat kellene parlamentbe bejuttatni!
-külső segítséget kell kérnünk. ehhez ugyanis pénzre van szükség. svájci és osztrák segítséget kell kérnünk. Ahhoz hogy teljesen megújítsuk a társadalmi- politikai életünket.

Az a helyzet, hogy igaz a marxi osztályharcelmélet. Az MSZP-Fidesz rá van települve a dolgozó népre, bankrendszerre, mindenre. Ahelyett h rendes struk. reformokba kezdenének és a működőtőkét rendes üzleti környezettel hívogatnák országunkba munkahelyeket teremteni, ahelyett nem tesznek semmit, csak arra gondolnak hogyan nyerjék meg a köv. választást. (a köv. kampány finansz.ra lopják most ki a milliárdokat)

Csak közben nem veszik észre, hogy a körülöttünk lévő világ Összeomlik. A szövetségek, amikben ma Magyaro. benne van, mind viszálykodásba fognak süllyedni majd ellenségeskedés és felbomlás. Ez azért látható előre, mert addig amíg nincs nagyon komoly baj, addig Németo. nem segít senkin sem. Akár egy európán belüli gazdasági háború is következhet ebből, embargókkal, vámkontingensekkel, hiszen a Németek ha nem segítenek, akkor miért hagynák a többiek h tovább hízzon rajtuk a jobb kereskedelmi versenyképessége ill. EUR-ban elszámolt óriási kül.ker többlete miatt? Az Euró csak nekik jó.

De nekünk CSAK HAZÁNKKAL kellene foglalkoznunk, és nem elvándorolnunk!!! Ki védi meg a hazánkat majd akkor??!!

GONDOLKOZZATOK ELŐRE!!!
süti beállítások módosítása