morgás joga 6.jpg

Népfőiskolát minden járásnak - zászlót bontott a régi-új mozgalom. Az első lépésben még csak tizennégyet terveznek a Kárpát-medencében, hetet a határon belül, hármat Erdélyben, kettőt a Felvidéken, egyet-egyet Kárpátalján és a Délvidéken - nyilatkozta Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke szombaton Lakiteleken a távirati irodának.

 

Az, hogy mit is csinál egy népfőiskola a XXI. század második évtizedében, sokak számára rejtély. Az ötletgazda Lezsák Sándor szerint a járási népfőiskolák abban különböznek majd a művelődési központoktól, hogy legalább 50 ember elszállásolására és étkeztetésére is alkalmasak lesznek, tehát bentlakásos képzést is lehet majd folytatni, de tehetségkutató programok lebonyolítására, vetélkedők megrendezésére és kisebb sportversenyek tartására is alkalmasak lesznek.

A népfőiskolai mozgalom bővítésének elméleti alapvetését négy most elkészült népfőiskolai füzet adja, a 2020-ig szóló stratégiai program tárgyában június elejéig folynak a műhelyviták, aztán hozzák nyilvánosságra. 

 

Amíg nem ismerjük meg a beígért stratégiai programot, teljes bizonytalanságban vagyunk, mi is lehet egy járási népfőiskola célja - azonban mielőtt végképp elkeserednénk, a Polgári Magyarországért Alapítvány honlapjáról kaphatunk némi információt. Kérdés, vajon tényleg (és ha igen, miért) van szükség arra, hogy minden járásközpontban legyen egy ilyen intézmény? 

"Orbán Viktor és Kövér László is tart előadásokat az elsősorban a fideszes képviselőket felkészítő kurzusokon a Lakiteleki Népfőiskolán. A tanfolyamokon csak ajánlással lehet részt venni, ahol többek között kommunikációt, roma- és nőpolitikát is oktatnak, de pszichológusok vezette önismereti tréning is van. (...)

Az Önkormányzati alapismereti képzésen általában 100-150 fő vesz részt. Itt – mint Balog Zoltán fogalmazott – „Fidesz-identitást” tanítanak, a polgári értékrendről és a konzervativizmusról beszélnek. Ezen csak a Fidesz legprominensebb politikusai adhatnak elő: Orbán Viktor, Varga Mihály, Kövér László, Navracsics Tibor és maga Balog Zoltán. (...)

A Lakitelek Alapítványt és Népfőiskolát Lezsák Sándor és felesége alapította, tervezte és álmodta meg a kilencvenes évek elején. Több sikeres vállalkozásnak és Nyugat-Európában vagy épp a tengerentúlon élő magyarok adományainak köszönhetően növekedett az intézmény. 
A Fidesz politikusainak képzésén túl számos egyéb kezdeményezésnek is helyet biztosítanak. Például a honfoglaláskori életmód-, vagy néptánctábor mellett közel egy évtizede minden nyáron itt rendezik meg a Kárpát–medencei magyar sakkbarátok találkozóját is."

Polgári Magyarországért Alapítvány; Profi politikusokat nevel a Fidesz

 

Olvasva a lelkes beszámolót, vajon a népfőiskolai mozgalom az egykori Marxista-Leninista Esti Egyetem (közkedvelt nevén "foxi-maxi") babérjaira tör? Vajon a "Fidesz-identitás" elsajátítása igényli, hogy minden járásban legyen egy olyan intézmény, amely erre képes és fel is van rá hatalmazva? A Lakitelki Népfőiskolának van vajon félretett pénze a terjeszkedésre, vagy külső forrást kíván bevonni? És vajon van olyan pénzintézet, aki hajlandó lenne finanszírozni az előreláthatóan milliárdokat felemésztő nagyszabású projektet?  (a Népfőiskola egykori zűrös hitelügyleteiről lásd az [origo] cikkét)

Vajon bárki is kiszámolta, mennyibe fog kerülni a 14 most bejelentett intézmény felállítása, üzemeltetése? És ha beindulnak, lesz rá igény, akar majd ott bárki is tanulni-játékos vetélkedni? Ki lesz használva az egyenként 50 fős szállás, tornaterem és a HACCP-kompatibilis konyha? Elegendő lesz majd a "több sikeres vállalkozás", illetve a külföldön élő magyarok adománya egy cirka 160-168 intézményt magába foglaló hálózat kialakításához-működtetéséhez? Vagy a szülők olvasó- és nyelvtábori hozzájárulása? Ha nem, ki fogja finanszírozni az országgyűlés alelnökének grandiózus álmát?

Egy régi Lezsák Sándor interjú is ad némi támpontot a jelenlegi anya-intézmény szellemiségéhez: ha az alapító atyán múlik, nem fordulhat elő, hogy bárki is "kamionparkolót akar csinálni, vagy giccskiállításokat akar szervezni, vagy homoszexuális nem tudom én milyen show-műsorokat" a Népfőiskola területén. A Lakitelki Népfőiskola hivatalos honlapján található még összefoglaló jellegű leírás, illetve a szervezett programok alapján az is nyilvánvalóvá válik, a főiskola világnézetileg egyáltalán nem semleges, hanem erősen keresztény irányultságú:

"Az élethosszig tartó tanulás, képzés sajátos formája például a Mindszenty Kollégium. A képzésen résztvevő katolikus, egyetemista és diplomás fiatalok uniós jogismereteket, alkotmányismeretet szerezhetnek, amelynek része a parlamenti gyakorlat és egy egyhetes brüsszeli tanulmányút is. Hasonló tanfolyam indult a protestáns fiataloknak Bethlen Gábor Kollégium címmel."

A Népfőiskoláról

Az sem tiszta egyelőre, milyen szerepet szán magának az új intézmény-hálózat és hogyan alakítja ki küldetését-arculatát. Középfokú vagy egyetemi képzést akar majd biztosítani? Kik lesznek a célközönség? A diákok, a munkavállalók vagy a nyugdíjasok? Vajon beszáll a felnőttképzésbe a szakképzés és az átképzés területén, hogy ténylegesen is piacképes tudást adjon a munkaerőpiacra belépni vagy ott váltani szándékozóknak? Lesznek akkreditált képzései, vagy inkább a tanfolyamok piacát célozza meg, esetleg megelégszik a nyugdíjas klub üzemmóddal? Megtartja a jelenlegi keresztény irányultságát vagy bevállalja az ateista, a zsidó vagy épp a buddhista tanulni szándékozókat is? Vajon a járási intézményekbe jelentkezéshez is kell majd "ajánlólevél", vagy csak a zártkörű politikus-képzésekre? És ha az egykori marxista-leninista pártiskola-hálózat ösvényére lép, vajon elérkezik-e majd az a pillanat, amikor a népfőiskola leckekönyvét ugyanúgy lehet venni online piactéren, mint az egykori foxi-maxiét?

A kormány az egyetemi képzés keretszámát az idén jelentősen megvágta és deklarálta, ingyen képzés senkinek sem jár: vagy sok-sok évet aláír a hallgató, vagy tandíjat fizet, a Széll Kálmán 2.0. alapján pedig további "reformok" várhatóak. Kérdés, a megszorításokra tekintettel vajon a népfőiskola mit fog tanítani, kinek és mennyiért? Lesznek államilag dotált képzések vagy csak fizetős kurzusok? Az állam határoz majd meg keretszámokat, vagy az intézmények csinálnak, amit akarnak? A diákhitel rendszerbe bekapcsolódhatnak majd a hallgatók, vagy saját forrásaikból kell megoldani a tandíjat? Vajon a munkaügyi központok beszállnak majd a népfőiskolás hallgatók toborzásába? És mit szól majd a munkaerőpiac a népfőiskolai papírokhoz, hogyan fogja beárazni azokat?

Vajon ki fizeti majd a politikai képzést, az adófizetőknek vagy az anyapárt költségvetéséből finanszírozzák? És végül, de nem utolsó sorban, kik lesznek a tanárok, milyen végzettséggel és szakmai tapasztalattal kell rendelkezniük a politikai pedigré mellett?

Lehet, hogy a stadionépítési láz után egy újabb drága hobbi felbukkanásának vagyunk tanúi?

 

Csatlakozz és kövess minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr364492484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

WYW 2012.05.07. 12:56:09

A Lezsák családnak nagyon bejött a Népfőiskola, ebből élt és él az egész család.

Kimaradt valaki a buliból?

Tego 2012.05.07. 12:58:16

Basszus, általános iskolák fűtésére nincs pénz, most komolyan az a legfontosabb, hogy orrba-szájba nyissunk népfőiskolákat?
Megáll az eszem, már minden hétre lesz valami őrültség?

Szevasztok 2012.05.07. 13:06:35

Miért pont ezt ne utánoznák le a Kádár korszakból, ha már annyi mindent ugyanúgy csinálnak...

csárli hárper 2012.05.07. 13:28:21

hülyék ezek baszki, nagyon hülyék...

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2012.05.07. 13:32:06

Úgy látszik, a fidesz-identitás képzése az adófizetők terhe.

Ez jobb, mint a Scientológiai egyház.

Azok csak a beszervezettek pénzét veszik el,
ezek meg adófieztők pénzén agykontrolloznak, hogy fidesz-hitűek lehessenek...

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2012.05.07. 13:33:39

Azért az az ottalvós buli, az gyanús kicsit nekem.

Mit szólnak ehhez a helyi szállodások ?
És mit szólnak a kuplerájosok ?

Állami konkurencia ?

Muad\\\'Dib 2012.05.07. 13:43:00

Azért halkan megjegyezném (bár teljesen felesleges, lévén rögtön elárasztják a blogot a droidok mindkét irányból), hogy a népfőiskola egyáltalán nem kommunista találmány, nyugaton több helyen jelenleg is kiválóan működik a rendszer.
Mondjuk érdekelne honnan lenne pont most pénz a színvonalas kialakításra.

nu pagagyí 2012.05.07. 13:48:31

Az oklevéllel lehet majd protekciós állást, gyereknek egyetemi felvételit, jobb minőségű egészségügyi ellátást, kedvezményes tömegközlekedési bérletet, bírság elengedést stb.igényelni.

nu pagagyí 2012.05.07. 13:53:09

@Muad\\\'Dib: Mit gondolsz, mire költi az adófizetőktől bevasalt pénzt a Fidesz-kormány? Mert a magasabb költségvetésből az egyszerű emberek számára is észlelhető célokra biztosan kevesebbet fordít, mint elődei.

citrix 2012.05.07. 14:24:07

"Sej, a mi lobogónkat fényes szellők fújják
Sej, az van arra írva: Éljen a szabadság!
Sej, szellők, fényes szellők, fújjátok, fújjátok:
Holnapra megforgatjuk az egész világot!"
Aktuális dalocska,a pártállamban,az újban is megállja helyét.

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2012.05.07. 14:31:05

Járni sem képes, mégsem rokkant a felbérelt fideszes orvosok miatt!
Egyedül még öltözködni sem tud Kovács József (57), járni is csak nagy fájdalmak kíséretében, felesége segítségével tud. Most mégis munkára köteleznék.

A volt favágót 11 éve százalékolták le súlyos ízületi gyulladása miatt.Azóta kezét és térdét is többször műtötték. Ma már nem tudja mozgatni csuklóját, bal térdében protézis van, jobb térdét pedig már csak a csont tartja, az ízületeit teljesen kipucolták. Újabb protézisműtéte jövő áprilisra van kiírva. Józsefet kéthavonta viszi a mentő Budapestre vizsgálatra.
Segítség. Felállni, mozogni is csak felesége segítségével tud Kovács József.
A márciusi szakvélemény szerint romlott a térde állapota, kezét pedig csak otthoni életvitelre használja, állapota végleges. Ám alig telt el három hónap, és „csoda történt". József meggyógyult, legalábbis a kötelező rehabilitációs felülvizsgálatot végző orvos szerint. Rokkantságát visszaminősítették 40 százalékosra, vagyis az eddig munkára alkalmatlannak talált férfit most dolgozni küldenék. – 27 évig dolgoztam az állami erdőben vibrációs fűrésszel, aminek az ízületi gyulladásomat köszönhetem. Majdnem beleőrültem, amikor munkaképtelenné váltam. Egy évembe telt, mire lelkileg rendbe jöttem.

Most pedig azt állítják, nem is vagyok beteg – értetlenkedett József, aki szerint mindösszesen 5 percig tartott a felülvizsgálata. – A mostani határozat szerint az eddig kapott 86 ezer forintos rokkantnyugdíj helyett 27 ezer forintos segélyt kapok, amennyiben jogosultnak ítélnek rá. Ám három hónapja semmilyen pénzt nem kapok – tette hozzá a volt favágó, aki nem érzi a csodás javulás kedvező hatásait, ezért fellebbezést nyújtott be, ám ezúttal is „gyógyultnak" minősítették.

– A munkaügyi bíróságon nyújthat be keresetet, illetve kérheti, hogy helyezzék hatályon kívül a korábbi határozatokat. Ehhez azonban egy új, független szakértői véleményt kell kérni – tanácsolta Kamarás Péter ügyvéd. Szerettük volna a Nemzeti Rehabilitációs Hivatalt megkérdezni, mi alapján döntik el, hogy egy rokkant újból munkaképes, de a Nemzeti Erőforrás Minisztériumhoz irányítottak bennünket. Ám tőlük is csak egy szűkszavú levelet kaptunk, amelyben a válaszukkal a kormánydöntésig türelmünket kérik. – Eddig sem volt könnyű az életem, mostanra pedig minden kilátástalan lett – sírta el magát a férfi.

10-20 éve kiestek a szakmájukból ezek a szerencsétlenek. Ebben a hatalmas munkanélküliségben hova a jó anyádba tereled őket vissza a munkába?
Az eddigi alig megélhetésük helyett a halál vár rájuk és a családjukra!

Sunyi egy aljas szemét vagy O. Viktor!

Rézfánfütyülő fűzangyal 2012.05.07. 14:37:16

@Muad\\\'Dib: Abból a tényből, hogy valami, valahol máshol jól működik, mi következik kis hazánkban?
Nálunk bármilyen hasznos és jó ötletek képesek teljesen elb..ni. Különösen, ha van hozzá politikai hátszél!
Bízzunk pártunk és kormányunk felelősségteljes hozzáállásában!
Éljen, és virágozzék a ....!

Muad\\\'Dib 2012.05.07. 14:42:23

@Rézfánfütyülő fűzangyal:
Ez a megállapítás teljesen helyes, és egyet is értek vele.
De azért nem árt tisztázni mi az a népfőiskola, mert az eddigi hozzászólások is azt mutatják, hogy lövése nincs a többségnek...

nyilassmisi 2012.05.07. 15:41:52

inkább holokultusz-centrumot minden járásba,
az ellen nem lenne libsi morgolódás

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2012.05.07. 16:00:11

@Muad\\\'Dib:
reméljük, a beígért stratégiából majd megtudjuk ...

nu pagagyí 2012.05.07. 16:10:24

@Rézfánfütyülő fűzangyal: Virágozzék száz virág, saját pénzből! A lakitelki uszodás luxusszanatórium számolatlanul nyelte a közpénzeket. Lezsákot ismerve ez lehet know-how.

KaszaP · http://kaszapf.blog.hu 2012.05.07. 16:20:05

A Lakitelek Népfőiskola a 2012-es költségvetési törvény (net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1100188.TV) alapján 330 millió forintot kap "Felsőoktatási feladatok támogatása" címen. Ez egyébként még Font Sándor 2011-es költségvetéshez kapcsolódó módosító indítványának a folyománya. Igaz, abban az évben legalább más népfőiskolák is kaptak költségvetési támogatást, igaz más sorról.

Egyébként a Lakitelek Népfőiskolával kapcsolatos tévképzet nem új keletű: kaszapf.blogspot.com/2009/04/fak-es-katyni-erdo.html.

Pár éve a Nagy Lajos Király Magánegyetemet a Gazdasági Versenyhivatal 150 ezer forintra megbírságolta, mert felsőoktatási intézménynek adta ki magát (www.gvh.hu/gvh/alpha?do=2&st=1&pg=72&m5_doc=5368). Meg lehet-e ugyanezt tenni egy olyan intézménnyel, amiről maga a Parlament állítja azt, hogy más, mint ami valójában?

körfeszt 2012.05.09. 13:18:05

Érdekes könyvet ajánlok a témában.

Nikolaj Frederik Grundtvig élete, ő hozzá fűzika népfőiskolák felemelkedését Dániában és a mindenhol.

Ebbe Klovedál Reich: Napsütés és villámlás

Grundtivg és az élethez írt dalai 3000 ft
és a neten megrendelhető egy boltból Budapesten
süti beállítások módosítása