morgás joga 6.jpgHova tovább Magyarország? 

Tovább van mindig, maximum nem tetszik az irány. És most nem az alaptörvény módosításról van szó - az akörüli hercehurca az állampolgárok többségének az ég adta világon semmit sem jelent. Előbb vagy utóbb azonban mindenki a saját bőrén fogja érzi az elmúlt napok gazdasági eseményeinek, nyilatkozatainak hatását, a tündérmesénkbe nem illő jövőt pedig előre vetíthetik az apokaliptikus jóslatok. 

"Ha a magyar kormány és a jegybank folytatja erősen unortodox politikáját, akkor rövid időben belül összeomolhat az ország finanszírozása. (...) Egyre nehezebbnek látjuk a magyar kormány költségvetési kiadásainak nemzetközi piacokról történő finanszírozását, ha a kormány és a jegybank nem tesz valamit nagyon gyorsan a piaci félelmek csitítására". (Lars Christensen, Danske Bank elemzője)

"Magyarország a tűzzel játszik." (Steen Jakobsen, a Saxo bank vezető közgazdásza)

Bármi is Matolcsy mesterterve, egyelőre nem úgy néz ki, a hazánkat körülvevő orthodox világ azt elfogadná, sőt. A piac láthatólag nem tolerálja Orbán Viktor bankszektort államosítással fenyegető nyilatkozatát sem, mely szerint 50 százalékos magyar tulajdont szeretne látni a magyar bankrendszerben.

"Orbán ki akarja kényszeríteni, hogy a külföldi bankok elhagyják az országot, de ez egy demokrácia, és szabad piac, ami azt jelent, hogy ez nem elfogadható" (John Milton, az Ipopema Securities SA igazgatója)

Először is lépjünk túl olyan apróságokon, hogy "de ez egy demokrácia és szabad piac" - az igazgató úr láthatóan még nem értette meg a magyar szabadságharc lényegét valamint azt, mi mindent is tehet meg egy magyar miniszterelnök illetve vezényletével az országgyűlés, ha nagyon akarja. Ha igazán kíváncsi egy mérvadó véleményre, a CIB anyabankjának vezérétől megtudakolhatja, mire is gondolt konkrétan, amikor  rémálomnak nevezve az országunkat. Így lesz a tündérmeséből igazi horror, a kérdés már csak az, kinek milyen jegyárak mellett kell végigasszisztálnia a produkciót.

Az igazi fődíj esélyes kérdés pedig az, mi lehet a valódi kormányzati cél? Zsiday Viktor alapkezelő szerint

"Jól látható, hogy mi a végcél. Fellendíteni az ipart (mert a világban mindenhol a gazdaság nagy részét kitevő szolgáltatói szektort alantasabbnak tartják az előbbinél, igazi munkának meglehetősen atavisztikus módon csak az ipari és mezőgazdasági termelést tekintik), sok, közepesen képzett, olcsó munkaerővel (plusz  mérnökök hadával), gyenge devizaárfolyammal, alacsony kamatszinttel. Pontosan a kínai modellt másolják, ahol folyamatosan negatív reálkamatot tartanak, a megtakarítóktól átcsoportosítják a pénzt az állam, és az államon keresztül az erőltetett iparfejlesztés irányába, és ezalatt a devizát is alulértékelten tartják.

A modell tehát erősen exportorientált, alapfeltétele az állami iparfejlesztés, és nagyon alacsony kamatszint valamint alulértékelt deviza. Exportáljuk szét a világot, mint a kínaiak, ez a cél.

A bibi csak az, hogy mindennek az útjában állnak a devizahitelek, mert mindaddig nincs alacsony kamat (és ebből eredően gyenge forint), amíg a forint gyengülése veszélybe sodorja a lakosság és vállalatok nagy részét." (Zsiday Viktor, mfor.hu)

És mi ennek a folyamata? Zsiday Viktor szerint

  1. devizahitelek teljes eltüntetése a rendszerből (ugyebár ezen már dolgoznak, hírek keringenek a témában)
  2. ha ez kész, a kamatszint levitele 2-3%-ra, a forint meg mehet fel akár az égbe is, ha akar.

A devizahitelesek megmentésének azonban vannak következményei - egyrészről a befektetők várhatóan idegesek lesznek majd, ha megint hatalmi szóval "vág rendet" a kormány, másrészről ha nem piaci árfolyamon alakítanák át a devizahiteleket forintkölcsönökre, akkor bár a tőketartozás csökkenne, a havi törlesztőrészletek  viszont nőnének, mert a forintkamatok magasabbak a devizakamatoknál. És nem biztos, hogy mindenki örömmel akarja a magasabb kamatot fizetni.

Az utóbbi napok történései alapján úgy néz ki, a forint már azelőtt romlik, hogy a devizahitelesek mentőövet kapnának - igaz, Martonyi szavai egy kicsit nyugtatták a piacot, de kérdés, meddig. Ő mégsem Orbán Viktor, aki nagyléptékű államosításokat vizionál és nem is Matolcsy, a fantaszta, így az sem biztos, hogy neki elárulták, mi is a valódi mesterterv. Külügyminiszterünk szerint nincs kormányzati szándék a forint gyengítésére, miért is lenne? Hiszen még mindig jelentős a deviza adósság állománya, és a gyenge forint növeli annak szintjét. A jegybank is kiadta a maga nyilatkozatát:

" (...) a jegybanknak nincs árfolyamcélja, a forint árfolyamát kizárólag keresleti-kínálati tényezők határozzák meg. A monetáris tanács tagjai nem veszik figyelembe a forintárfolyam rövid távú ingadozásait, csak a hosszú távú trendet, illetve annak inflációra gyakorolt hatását (...) megfelelő a magyar pénzügyi rendszer stabilitása, illetve a sokkokkal szembeni ellenálló képessége." (Balog Ádám, hvg.hu)

Ha azonban az igazi mestertervet kutatjuk, sorba rakhatjuk a figyelmeztető jeleket, így például a MNB rohamszerű, extragyors bevételét,   Matolcsy nyilatkozatait - "a befektetők azt árazzák be, hogy Matolcsy egyértelműen gyengébb forintot akar, mert ettől reméli a növekedés gyorsítását, és új ötletekkel áll erő arra vonatkozóan, hogyan ellensúlyozza ennek mellékhatását, nevezetesen a devizahitelek törlesztésének megdrágulását. Utóbbi érinti a háztartásokat, a vállalatokat a bankokat és a kormányt magát is" (Peter Attard Montalto, a Nomura Securities londoni elemzője)

Kérdés azonban az, mi lesz, ha a forint még azelőtt kezd el rohamosan gyengülni, mielőtt a devizahitelesek megoldásra lelnek? Ki tudja majd megállítani-visszafordítani a folyamatot, vajon elég lesz-e újra egy Martonyi-nyilatkozat? Van-e a kormánynak olyan intézkedési terv a tarsolyában, amely segítségével stabilizálni tudja nemzeti fizetőeszközünket? Vagy épp az államcsőd a cél, aztán a kormány szétteszi a kezét, a nemzetközi spekulánsok meg a karvalytőke akarta így, de bezzeg mi majd ezt is megoldjuk? Egyáltalán, szüksége van hazánknak a befektetők bizalmára, vagy teljesen mindegy, itt Európa közepén úgy is dönthetünk, nem érdekel minket senki, önállóak leszünk mint Észak-Korea?

De hogy lesz így gazdasági fejlődés meg gazdasági fejlődésből adócsökkentés? Hova vezethet az, ha az adófizetők pénzéből létrehozott magyar bankrendszer a kormány utasítására nyújt majd hiteleket politikai megfontolás alapján, ráadásul olyan kamatokkal, amelyek nem tükrözik az adott hitelek kockázatát? Vajon meddig lesz önálló és életképes egy ilyen bankrendszer, hányszor kell majd újra és újra tőkésíteni-konszolidálni a szolgai intézményeket és mindez mennyibe fog kerülni? És akkor még nem is beszéltünk az forintról ...

Matolcsy elképzelése az, hogy majd az alacsonyan tartott forint jól jön az exportálóknak meg azoknak, akik külföldön dolgoznak és itthon költik el a pénzüket. De mi lesz azoknak, akik nemcsak magyar alapanyagokat építenek be a termékeikbe, vagy akik rászorulnak külföldi szolgáltatásokra? Ha nem teljes önellátásra rendezkedik be hazánk, mennyibe fog kerülni az energia, az üzemanyag, a televízió, a ruházat meg a cukor? Hogyan lehet tartósan rezsicsökkenteni, ha a beszerzési árak az egekbe szöknek? Vajon egy olyan kis ország, mint hazánk, létre tud hozni egy mikro-Kínát itt Európa közepén, az Európa Unió berkein belül?


Egyelőre még nem tudni, mit hoz a holnap, tényleg a megjósolt összeomlás felé rohan-e hazánk és az sem világos, a mesterterv kinek a számára fog igazi hasznot hozni - azoknak, akik adójukkal finanszírozzák a nagy játszmát, vagy azoknak, akik a forint összeomlására spekulálnak. 

Vajon honnan ismerős gazdaságpolitika: önellátás plusz export mindenek felett?

 

Ha szeretnél még többet olvasni, tematikus tartalomjegyzék itt.

 

Amennyiben tetszett, csatlakozz Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr465132862

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: my website 2019.02.01. 18:05:54

Imgsrc ru дети фото нудисты - rinfonuli

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.03.14. 14:13:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fvipera 2013.03.13. 17:35:46

a bankok 160 %-os hitel/betét mutatónál benyelték a végtörlesztést. de 1:1-es vagy az alatti mutató esetén változik a hangnem. ennél az értéknél járunk.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2013.03.13. 18:16:13

Nincsenek nyersanyagok, gyakorlatilag a megvásárolt termékek 90%-át kintről hozzuk be, a maradékot meg kinti alapanyagból készitjük.

Talán tudomásul kellene venni, hogy ez egy picsányi ország, és találni 2-3 olyan dolgot, amiben jók vagyunk, és ezek felfuttatására koncentrálni, miközben betagozódunk szervesen az EU-ba.

Tahó Sandokan 2013.03.14. 08:42:19

simán meglehet az 50% magyar tulajdon a bankrendszerben. A cib elnökének már tele a töke. Egyszer majd gondolnak egyet és pattannak az országból. Meg lehet lenni bankok nélkül is. Gondoljátok, hogy Rwandában sok bank van? Nem, nincs. Észak-Koreában sincs. Mégis milyen jól megvannak.

AXERMIX Pertársaság · http://axermix.hu 2013.03.14. 08:57:38

Pici hiba van a posztban.

A jelenlegi perek azért mennek (mi is azér pereljük az AXA bankot - axermix.blog.hu), mivel felmerült annak a gyanúja, hogy ezek a szerződések az EUs jogoknak nem felelnek meg. A befektetőknek igy morális joguk nem igazán van a rosszallásra, hiszen tudniuk kellett, hogy nem törvényeknek megfelelő termékekbe fektettek pénzt.

A kormány ott szúrhatja el az egészet, ha a jogi helyzet rendezése előtt kezd pénzt pumpálni a rendszerbe, mert akkor olyant "hátralékok" kifizetésére is sor kerül az adófizetők pénzén, amely - nagy valószínűség szerint - a bankok jogtalanul követelnek. Vegyünk egy élő példát (tegnap előtti adat):

Kölcsön: 5 millió (2008-ban felvett)
Visszafizetve: 2 millió
Jogtalan szerződés esetén visszafizetendő: 3 millió
Bank által követelt: 9 millió

Két lehetőség van:
1. Bíróság kimondja, hogy a szerződés érvénytelen: az adós befizet 3 milliót, adófizetők pénzéből egyetlen fillér sem kell.

2. A kormány "forintosítja" a hitelt, veszi a jogtalanul követelt 9 milliót, abból 33%-át elengedi (azaz adófizetők 3 milliót fizetnek), a maradék 6 millió meg az adós nyakán marad.

A helyzet az, hogy ha jogilag rendeződnének (ami a kormánynak csak pár tollvonásba kerülne) a dolgok, akkor tetemes mennyiségű pénzt meg lehetne takarítani.

Crip Lee 2013.03.14. 09:01:17

@Kőmíves Kelemen: Nagy az export import hányada. Ha odabasznak az árfolyamnak akkor az import is megdrágul ergo az árfolyamgyengeségből adódó előny elolvad az importon. Na de ezt egy két bites fideszesnek mindegy.

genyamagyar 2013.03.14. 09:05:36

@AXERMIX Pertársaság: A megoldás erre nem az államosítás, hanem a bankok korrekt magatartásra való rákényszerítése.

hot-spot (törölt) 2013.03.14. 09:06:21

É-Korea és Magyarisztán között van egy apró,de nem elhanyagolható különbség.
Előbbiben hatalmas erdők vannak,tele vaddal és élelemforrással,míg az utóbbi egy sárgödör,ami nyaranta teljesen kiszárad.

Zka77 2013.03.14. 09:06:50

@Kőmíves Kelemen: nekem is egyből az jutott eszembe, hogy mi a faszt akarnak exportálni? Az adottságokat tekintve agrárország vagyunk, de ezzel nem tudunk élni. Az EUban és úgy általában a civilizált világban kb 2x annyi élelmiszert termelnek, mint amennyire szükség van. Nincs értelme tehát arra berendezkedni, hogy agrártermékeket exportálunk majd gigatonna számra.
Ásványi kincseink pedig nincsenek, saját energiánk is kevés. De ha volna is, picsányi az ország, ahogy mondtad. Nem tartana kis sokáig, ha szétexportálnánk belőle a világot. Magyarán akármit exportálunk, ahhoz jelentős importra is szükség van. Egy ilyen elinflált forintos rendszerben pedig az fogja lefölözni a haszon javát, akitől megvesszük a cuccot.
Az emberek agyvérzést kapnak attól, ha egy multi kivisz tizedannyi pénzt, amennyit itthonhagy, mit szólnak majd vajon ehhez? :D
A belső piac jól is járhatna, de ehhez nem szükséges ez a modell, meg lehetne oldani egy rendes adócsökkentéssel is a dolgot. Csak akkor félő, hogy vissza kéne venni a felesleges kiadásokból meg a közpénzek lenyúlásából.

Ianas 2013.03.14. 09:07:21

A címet olvastam csak el, idő hiányában... De ami érdekes, nekem már 2 éve az az elképzelésem, hogy Magyarországot versenyképes országgá kívánják tenni. Versenyképessé Kínával. Munkabérben. És persze színvonalban.

hot-spot (törölt) 2013.03.14. 09:07:46

@Crip Lee: Aztán mit importálnak ide,ahol a fogyasztás a nullánál is kevesebb már?
Drágább lesz a kínai fokhagyma és a pakisztáni kígyóuborka a tescoban?
He?

Zka77 2013.03.14. 09:09:41

@AXERMIX Pertársaság: az adós kifizet 3 misit? Miből? Biztos csomó adós van, aki ezt meg tudja tenni. És miféle pénzspórolás? Egy ilyen megmozdulás után a bankok helyén csak egy kráter maradna, valakinek ki kéne pengetnie a kárt.

hot-spot (törölt) 2013.03.14. 09:10:47

@Ianas: Ha Magyarország Kínával lesz versenyképes valaha is,akkor az a legkevésbé a kormány intézkedéseinek lesz köszönhető.
Valószínűbb változat a kínai gazdasági egyensúly felbomlása lesz és a növekvő életszínvonal miatti magasabb bérigények Kínában.

gh14 2013.03.14. 09:12:07

@AXERMIX Pertársaság: @genyamagyar: és jelen helyzetben mi a korrekt magatartás?

Zka77 2013.03.14. 09:15:17

@hot-spot: Kínának ezer baja van és lesz. A bérigény is és a demográfiai helyzet is. Ők is lassan belecsúsznak abba a problémába, hogy több a nyugdíjas, mint a fiatal. A gazdagodásból kimaradt millárdnyi népesség is lassan rájukborítja az asztalt. Nem lesz már sokáig egyeduralkodó Kína a termelésben. Egyetlen kitörési irányuk, ha a hozzáadott érték termelése felé mozdulnak el, ami rohadtul nem egyszerű, mert ahhoz nem képzetlen bérrabszolgák kellenek.

AXERMIX Pertársaság · http://axermix.hu 2013.03.14. 09:15:37

@Zka77: A példánál maradva, melyik életszerűbb: az adós kifizeti a 3 milliót (ha kell, eladva a lakását), vagy nekifut a 6-nak és esélyes, hogy sohasem tudja visszafizetni?

A kárt per pillanat a bankok okozzák az adósoknak. Pontosan az anyabankoknak kellene ezekért helytállnia.

Netuddki. 2013.03.14. 09:15:41

Alacsonyan tartott forint? Röviden és tömören hazaárulás! A bérből és fizetésből élő magyar adófizető állampolgárok elárulása. Minél szarabb a forint annál drágább minden, a fizetések meg persze nem változnak, sőt még csökkennek is, minél kiszolgáltatobb lesz a melós...

Netuddki. 2013.03.14. 09:19:40

@AXERMIX Pertársaság: A fidesz kormány aprópénzért (bankadó) eladta a "deviza"hiteleseket a bankoknak. Már régen ki kellett volna vizsgálni ezeket az ügyleteket és hatalmas bírságokkal sújtani a bankokat. Amivel kompenzálni kellett volna a banki károsultakat...

U.i.: Nekem (szerencsére) nincs se deviza se egyéb hitelem, csak nem vagyok hülye.

hot-spot (törölt) 2013.03.14. 09:21:22

@kovi1970:
Na várj!Azért ez nem ilyen egyszerű ám!
Az értéktelenebb forint azt is jelenti,hogy;
-1 a cégek rákényszerülnek a béremelésre az infláció miatt
-2 látszatra több lovettát hordozol a pénztárcádba,amitől jobb lesz a közérzeted
-3 ha bár ugyan annyit költesz mint előtte,valójába áfa formájában több folyik be a közösbe
-a több pénz a gazdaságban élénkülést hozhat (feltételes mód!!)

Netuddki. 2013.03.14. 09:21:49

@kovi1970: Félreértések elkerülése végett itt konkrétan nem azt értem az alatt, hogy nem vagyok hülye mert nincs hitelem. Azt értem, hogy nem veszem be a fidesz propagandát a devizahitelesekkel kapcsolatban...

hot-spot (törölt) 2013.03.14. 09:22:51

Ha az egyes pontot vesszük figyelembe és a cégek béreket emelnének mondjuk úgy 50%-al egy év alatt,majd visszaerősítik a forintot,akkor tulajdonképpen kicsikartak egy burkolt béremelést és a dolgozó jól járna.
De gyanítom hogy a cél az valami egészen más lehet a forintgyengítéssel.D

Ianas 2013.03.14. 09:22:55

@hot-spot: Aha. Nem az, hogy elbontjuk a közoktatást, és kikergetjük az értelmiségieket (nem kevés, igen magasan képzett embert ismerek, akik mondjuk 3x annyi adót fizetnek, mint az itt kommentáló társaság átlaga, fog elmenni külföldre 1 éven belül, vagy ment már el.)

Elmennek olyan emberek, akikről sosem gondoltam volna, hogy el fognak menni. Akik nélkül, barátom, ez az ország nem marad más, mint szalagmunkások és segélyből (khm. ún. közmunkából) élők "kánaánja". Lesz munka... Csak az átlagbér a minimálbér alatt lesz.

(MINDEN tiszteletem a szalagmunkásoknak. Én itt arról beszélek, hogy nem lesz képzett munkaerő.)

De nem muszáj ilyen borúsan látni a dolgokat, a narancsszín köd még sokáig el fogja fedni a bajokat. A kognitív disszonancia még sokáig fog dolgozni a Fidesz-szavazókban, mondatva, hogy "igen, igen, ez mind-mind a nyugati tőke hibája". Majd miután elhümmögte magát, ugyanúgy elmegy a Tescoba, Auchanba vásárolni, ugyanúgy elmegy a multinál még talán meglevő kényelmes munkahelyére, ugyanúgy beül a nyugati kocsijába... Amíg tudja fizetni a benzint. Aztán, amikor minden kötél szakad, szép csendesen ő is lelép az országból.

Az utolsó majd kapcsolja le a villanyt.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2013.03.14. 09:25:30

"a MNB rohamszerű, extragyors bevételét,"

Hülyeség, bár 3 év történelmi léptékkel tekinthető nagyon gyorsnak is. Azonban, itt 4 éves ciklusokban mérünk, és akkor nagyon lassú volt ez a várbevétel.
Simor meg menjen a francba, rohadjon meg a kioffsorolt millióival minél hamarabb.

Zabaalint (törölt) 2013.03.14. 09:26:23

@AXERMIX Pertársaság:
Én a joghoz nem értek.

De a gazdasághoz/pénzügyhöz igen és az etikáról is van véleményem. Kezdjük azzal, hogy ez etikailag abszolút nem korrekt, eleve az adós vállalta a devizakockázatot, és akkor még a kamatokat se fizesse ki?

Másrészt ha pénzügyi szemszögből nézzük, már más leírta, a bankok helyén kráter lenne. Ami nem csak azt jelentené, hogy teljes csőd, hanem a betétesek pénze is úszna. Ehhez csak érteni kell a bankok működését (tőkeáttét) és a deviza alapú hitelek működését (deviza forrás vagy Ft forrás + deviza swap hogyan működik, mitől volt alacsonyabb a kamata a deviza alapú hitelnek, stb.). Szóval ha ezek a követelések megvalósulnának az olyan, mint ha az ország egy faház lenne, és pár reményvesztett ember felgyújtaná a házat, hogy a többieknek is rossz legyen. Mert ha a pénzügyi rendszer összeomlana, akkor a gazdaság is összeomlana, mivel minden gazdasági szereplő, nem csak a bankok, futnának a pénzük után, másrészt jó ideig nem finanszírozná senki sem a vállalkozásokat. Arányaiban egy ilyen, nyilván Magyarország méreteivel arányban, nagyságrendekkel durvább lenne mint az USA subprime válság.

Szóval nem, nem szurkolok nektek, egyébként is ez a szememben a tücskök végső győzelme lenne a hangyák felett, én biztosan itt hagynám az országot, pedig ez nálam nagy szó, mert nagyon szeretek a hazámban élni.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2013.03.14. 09:26:32

Önellátás...a fiúk úgy tűnik földrajzból sem kiválóságok...

AXERMIX Pertársaság · http://axermix.hu 2013.03.14. 09:26:52

@guti.haz14: A bank korrekt magatartása akár az is lehetne, hogy a folyósított forintból levonják az eddig befizetett összeget és a maradék lenne egy új kölcsönszerződés alapja. Akinek van annyi pénze, az kiszállhat, akinek nincs, az már a jognak/törvényeknek megfelelő szerződéssel és kamatokkal folytathatja a kölcsönt. Így a bank is megmarad, az ügyfelek is tudják élni tovább az életüket.

Persze lehet másképpen is. Az OTP Faktoring most vesztett egy pert devizaadós pert, 4 milliója bánta. Az AXA-nak sem áll jobban a szénája. Jelenleg 6:1 az állás a semmisség (nem jogerős) kimondásában. Az adósok vezetnek.

Amikor látszik, hogy ezek a szerződések hullanak, mint a legyek, s a bank eddig csak annyit hozott fel, hogy "de hát aláírták", akkor el kell gondolkodni, hogy vajon meddig érdemes ezt a politikát a banknak folytatnia.

Mert ha a végén a per jogerőssé válik és az adós nyer, akkor ott már nem lesz elég a fentebb vázolt megoldás. Ott már kártérítés, perköltség, illeték és sok egyéb dolog is megjelenhet. Mi elsősorban polgári úton kívánjuk megoldani a dolgot, de nagyon sokan vannak, akik akár a Btk-t is szívesen fellapoznák.

Észre kell venni, hogy az adósok nagy része - még - nem akarja "kráterezni" a bankokat. Ellenben ha a bankok továbbra is arrogánsak, akkor csak saját döntéseik miatt lesznek sóval behintve.

Az adósok nagy része még csak kér. Kérdés, hogy meddig marad ez így ... meddig kell a bankokra várni ...

hot-spot (törölt) 2013.03.14. 09:27:25

@Ianas: Ez a nagyon negatív forgatókönyv.
Ne feledd,minden és minden az egyensúlyra törekszik.
Ez is.
Ha a kormány hülyeséget csinál,akkor más formában a mérleg visszabillen.
Nagyon egyszerűen lefordítva,ha már csirkelábat eszik a nép mint a románoknál csau idejében,akkor lelövik a diktátort,vagy ellopják a gazdagabbaktól a javakat esetleg háború lesz és a pénz újra eloszlik a világban.
Minden az egyensúlyra törekszik,legyen az gazdaság,legyen az az időjárás vagy bármilyen esemény.
Ez a kiindulópont.

Netuddki. 2013.03.14. 09:29:17

@hot-spot: Sajnos nem a pénz mennyisége ami boldogít, hanem az mennyi mindent tudsz rajta venni. Milpengőt láttál már?
-1 Nem fognak emelni, most se emelnek, pedig sokat romlott a forint pár év alatt is.
-2 Ez az ami aztán tényleg nem érdekel. Lásd a bevezetőt. A közérzetem max. attól lehetne, hogy többet ér a buxám tartalma amit havonta megkeresek. Sajna nem így van.
-3 Ez is tévedés. Ha nincs vásárlóerő akkor nem fog több befolyni. Ráadásul ami befolyik az kevesebbet fog érni ha gyenge a forint.
-4 Tisztességtelen kormányok az az állami tartozásokat szokták az inflációval csökkenteni. Alacsonyan tartott kamatok és pénznyomás. Rémlik? Az USA még csak-csak megtehet ilyet, de egy ilyen bolhafingnyi országnak ez a katasztrófa. Nem én találtam ki...
-3

lobster thermidor 2013.03.14. 09:29:30

@hot-spot:

Ha ilyen egyszerű lenne...
A romló árfolyam, és az infláció miatt emelkedő energiaárak, és nyersanyagárak pedig pont ellenkezőleg hatnak.
Ezért még stagnálásról sem, csak lefelé pörgő spirálról beszélhetünk.

És akkor még nem beszéltünk az országot messze elkerülő befektetőkről, ugyanis innen még az egyszerű, ám józan gondolkodású állampolgár is elviszi a megtakarításait.

Zka77 2013.03.14. 09:29:48

@hot-spot: erre már én is gondoltam, de közben tönkremenne minden cég, ami importra alapul. Az exportcégeink, amik a gazdaságot viszik a hátukon is arra alapulnak nagyrészt, csak mondom.

hot-spot (törölt) 2013.03.14. 09:30:30

@Zabaalint:
Miért olyan nagy baj az,ha egy vállalkozás nem úgy marad életben hogy folyton hitelezni kell nekik?
Továbbá a bankok a Magyarországon tanúsított etikátlan magatartásukkal úgy 2-3 nemzedékre egészen biztosan elásták magukat,azaz nem fognak tudni hiteleket kihelyezni.Legalább is nagy számban biztosan nem.

Ianas 2013.03.14. 09:33:15

@hot-spot: Azt se felejtsd el, hogy ugyan a mérleg visszabillen, de az évekig, vagy akár egy évtizedig is eltarthat. Én is azt gondolom, hogy a fikusz csak egy múló vadhajtás: csakhogy egy vadhajtás is megélhet évekig.

A gond az, hogy a populizmus jellemzően elég nagy erőt jelenthet, amit igen nehéz ellensúlyozni.

És sajnos... én akkor sem akarok diktatúrában élni, ha véletlenül pillanatnyilag jobban működik, mint előtte a demokrácia.

hot-spot (törölt) 2013.03.14. 09:33:53

@kovi1970: Amikor milpengő volt forgalomban,az emberek az utolsó fillérig elköltötték a pénzüket és mindent összevásároltak rajta.
Senki nem őrizgette a párnacihában,ugye?
Gazdaságélénkítő volt?
Mint állat.
De lehet hintáztatni is a dolgot mint írtam feljebb,ha volna esze a kormánynak akkor fél évre berogyasztaná a forintot és gerjesztene 50%-s inflációt majd fél év múlva visszaerősítené a forintot.
Csak ezek veszélyes játékok és a céljuk a fene tudja hogy mi valójában.

sparklie (törölt) 2013.03.14. 09:35:20

@Zka77: latom Kinaval kapcsolatban eleg nagyok a teveszmeid
a nyugdijasok aranya Magyarorszagon sem annyira fenyes, Kinaban pedig nincs olyan az egesz tarsadalmat terhelo, folyamatosan emelkedo ellatast nyujto nyugdijrendszer, mint Magyarorszagon
mondjuk ott sem orom nyugdijasnak lenni, de mas okbol

a kinai berek emelkednek, az eletszinvonal emelkedik, nagyvarosokban eleg magasak a berek, persze a koltsegek is
megelhetesi koltsegek pedig joval kedvezobbek Kina nagy reszen

Kinaban egy kozepes varosnak van annyi lakosa, mint teljes Magyarorszagnak, mar csak a meretek miatt sem lehet szo versenyrol a ket orszag kozott

ha bevezetik a beteg tervet, hogy csak osszeszerelo droidok es par szakbarbar mernok kell Magyarorszagon, akkor Kinaval ellentetben a magyarok, akik ugy erzik, hogy rajuk itt nincs szukseg, hamar raszabadulnak a nyugati munkaeropiacra
Nemetorszagban mosogatni, takaritani is jobban megeri, mint Magyarorszagon egy nemet autogyarban robotolni vagy kozmunkaskent tengetni az eletedet

Kina nem csak szart gyart, azt gyartjak, amit megrendelnek toluk

sok tizezer mernokot ontanak az egyetemeik evente, Magyarorszagnak semmi eselye versenyezni veluk

Kina is le fog lassulni idovel, egyke politika, oregedo nepesseg, emelkedo berigenyek miatt Vietnamba, Indoneziaba koltoznek a nyugati cegek gyarai, de Magyarorszag ettol meg nem lesz vonzobb Kinanal egy gyarto ceg szamara
India egyre inkabb feljon Kina melle, meg mindig rohamosan no a nepessege, les munkaero, fiatalok, kepzettek

majd szepen inflaljak a forintot, a magyar melos szarul el belole, mert minden import cucc, latja, hogy a szomszed Jozsi kiment Nemetorszagba es az ott keresett eurojabol egyre jobban tud kolteni Magyarorszagon, akkor hulye lesz majd o is Magyarorszagon maradni es szar forintban keresni a penzt rabszolga munkaval

az elerteketelenedo forinttal bizony nem lesz leanyalom a magyar cegek helyzete sem: mindent, energiat, nyersanyagot, gepeket kulfoldrol kell beszerezni euroert, dollarert
tehat a magyar cegek is szivnak a forint miatt, ezert inkabb kulfoldon fognak euroban szamlakat vezetni, elkerulik a forinthasznalatot, sot a szekhelyuket is elviszik innen

par ev mulva mar ugyanugy euroban fogjak kiirni a magyarorszagi lakasoknak es autoknak az arait, mint regebben Romaniaban es Jugoszlaviaban

a magyar munkas, kozalkalmazott, aki forintban kapja a fizeteset, az meg menthetetlenul elszegenyedik
a hatart mar csak azert sem fogja tudni atlepni, mert a szar forintjabol semmi eselye nincs kulfoldon vasarolni, evrol evre rosszabb lesz atvaltani eurora, kulfoldre menni luxus lesz

azok a magyarok, akik meg kulfoldon dolgoznak, meg mind jobban fognak elni, hazamennek Budapestre, Szegedre es a jo eurojukkal ok lesznek a kiralyok, pont, mint egy jugo vendegmunkas, aki otthon kiralykent elt a Dajcslandban megkeresett markajabol
ez pedig osztonzi majd a tobbieket, hogy mind kulfoldon dolgozzanak, ahol euroban lehet keresni es azt Magyarorszagon jol el lehet kolteni

Netuddki. 2013.03.14. 09:35:40

@AXERMIX Pertársaság: A bank korrekt magatartása az lett volna ha a svejcifrankhoz alakított hiteleknél a kamatokat és a kezelési költségeket is ahhoz igazították volna. Szerény véleményem szerint ezzel qrtak át benneteket, de nagyon.

Mellesleg én azt a vonalat vinném végig, hogy mennyit keresett rajtatok a bank a tisztességesnek mondható hasznon fölül. 22 millió hitelre 50-60millió követelés? Röhej. Egy tisztességes vállalkozásnak nincs ekkora adózás előtti nyeresége bammeg...

hot-spot (törölt) 2013.03.14. 09:37:47

@lobster thermidor: Az emelkedő energiaárak ellen vidéken már egyre jobb és jobb megoldások születnek.Nem is hinnéd,hogy milyen leleményes az ember ha rá van kényszerítve.
Érzékenyen azokat fogja érinteni az emelkedő ár,aki képtelen a színvonalából lejjebb adni illetve képtelen együtt hullámozni a változás szelével.
Pedig a tét nem más,mint a túlélés.

Netuddki. 2013.03.14. 09:38:06

@hot-spot: "De lehet hintáztatni is a dolgot mint írtam feljebb,ha volna esze a kormánynak akkor fél évre berogyasztaná a forintot és gerjesztene 50%-s inflációt majd fél év múlva visszaerősítené a forintot."

Hö? Mert ez a kormányon múlik, persze...

Fejesrob 2013.03.14. 09:40:28

Az persze beleillik a szabadpiacba, hogy Ausztria és Franciaország nem engedi be a magyar mezőgazdasági termékeket, legfeljebb osztrákként.

Elmennek ezek a nagy büdös picsába. Teljesen igaza van Orbánnak, pontosan azt kell alkalmaznia, amit ők is alkalmaznak saját országukban pld. ellenünk.

A bankolás nagyon is jó üzlet, miért kellene idegeneknek átengedni a teljes piacot.

Zka77 2013.03.14. 09:41:22

@sparklie: gyakorlatilag én is ezt mondtam, csak máshogy. Az, hogy nincs vagy csak jelképes Kínában a nyugdíjellátás az ugyanannyira gond, mintha magas színvonalú lenne. Csak máshogy fog jelentkezni a probléma.
@kovi1970: mivel közben a forint a CHFhez képest a felét éri, ez ugye nem lesz ekkora haszon a banknak... Plusz a bedőlt hiteleket is valahol be kell hozni.

Fejesrob 2013.03.14. 09:42:17

@kovi1970: Igen, a kormányon múlik. Egyszerűen basznak visszavásárolni Ft-ot.

Orbánék szándékosan gyengítik a Ft-ot, céljuk az export és a belföldi forgalom felpörgetése. Már szépen vásárolnak is külföldiek a határmentén.

hot-spot (törölt) 2013.03.14. 09:44:00

Nekem egyetlen problémám van mindezzel.
Az,hogy tudom és látom hogy mi fog történni,még is képtelen leszek beelőzni a folyamatot mivel egyszerűen nem lesz rá pénzem.
Pedig nem kéne sok hozzá.
Csak vennék egy mosogatógépet,ide oda átköttetném a vízvezetékeket hogy duplán használhassam fel a vizet,vennék ledes égőt mindenhova és jól feltankolnék tartós élelmiszerrel és tartós fogyasztási cikkekkel,meg pár napelemes cucc is jól jönne továbbá megvenném azt a mennyiségű wc papírt,szappant és intim betétet,vitamint gyógyszert,sampont stb,ami életem végéig kitartana már.D
Kb ennyi

Fejesrob 2013.03.14. 09:44:39

@hot-spot: Pontosan így van. Egyébként is elérte már Mo. azt a pénzügyi technológiai fejlettségi szintet, amikor már itt az ideje a banki piac újrafelosztásának.

Netuddki. 2013.03.14. 09:45:11

@sparklie: "ez pedig osztonzi majd a tobbieket, hogy mind kulfoldon dolgozzanak, ahol euroban lehet keresni es azt Magyarorszagon jol el lehet kolteni"

Ezzel vitatkoznék. Sajnos a hazai árak folyamatosan követik az inflációt és a 27%-os horror ÁFA miatt szinte minden ugyanannyiba vagy drágábba kerül mint a határ túloldalán. Az osztrákoknál 10% az ÁFA MINDEN élelmiszerre! Ugyan nem olcsóbb átszámolva (minden) de ott legalább a gyártó kaszírozza be a különbözetet és nem az állam.
Az téves felfogás, hogy majd a külföldi keresetből fognak itt vásárolni. Ami olcsóbb lehetne azok a szolgáltatások, de a szolgáltatóipart is már széjjelqrták ezek a megélhetési barmok...

sparklie (törölt) 2013.03.14. 09:46:45

@hot-spot: annyi a kulonbseg, hogy eddig a magyar allampapirok hozama is eleg csabito volt, foleg az alacsony euro kamatokhoz kepest
most majd a forint kamatot leviszik 2-3%-ra, melle lesz szep elertektelenedes, akkor majd a paraszt inkabb rogton valtja a penzet eurora es abban tartja, mert bar az sem kamatozik sokat, de legalabb kevesbe romlik

valamint a milpengo koraban nem tudtal szabadon valtani valutat, most megteheted, nem kell nezni, ahogy a parnacihaban ertektelenedik a forintod, atvaltod szepen eurora, aranyat veszel es onnantol ha nem is zavartalan, de nyugodtabb az almod

egy zart orszagban, ahol a paraszt nem mehet szabadon kulfoldre jobb fizetesert, jobb munkaert, nem valthat szabadon valutat, mert valutakeret van (volt), van vasfuggony, aknazar, ott lehet a fizetoeszkozt inflalni, de egy ilyen nyitott, kiszolgaltatott orszagban, mint Magyarorszag, ez tomeges kivandorlast es/vagy elszegenyedest fog okozni

minden csepp olajat, foldgazt, nyersanyagot euroert, dollarert vesznek a magyar cegek, ha oket forintban fizetik ki itthon, akkor az nekik kesz katasztrofa

a budapesti munkavallalo egy szar forintban kapott fizetes utan meg vonzobbnak fogja talalni a becsi, londoni McDonald's-os munkat, ahol viszonylag stabil penznemben kapja a fizeteset es hazaterve kiskiralykent elhet belole = no a kivandorlas, menekules, emigracio

hot-spot (törölt) 2013.03.14. 09:47:36

@kovi1970:
Az infláció általában több kp-val és magasabb bérekkel jár együtt,amik ugyan kevesebbet érnek de még is számügyileg több.
Na már most mondjuk akkora infli lenne,hogy mindenki bére megduplázódna tőle akár kkv akár közszfére dolgozó,és egy év múlva a forint értéke visszaerősödne,akkor a zsebbe maradna egy rahedli bér és lezajlana egy burkolt és kikényszerített béremelés.

Kivlov 2013.03.14. 09:47:57

@Fejesrob:
"Orbánék szándékosan gyengítik a Ft-ot, céljuk az export és a belföldi forgalom felpörgetése. Már szépen vásárolnak is külföldiek a határmentén. "

Ezzel csak az a gond, hogy több 1000 Mrd devizatartozása van a lakosságnak. Az ő elkölthető jövedelmük meg sokkal kevesebb a gyenge Ft miatt. Amit nyerünk a határmenti bevásárlótúristákkal, bukjuk a belföldi fogyasztókon...

Zabaalint (törölt) 2013.03.14. 09:51:12

@AXERMIX Pertársaság:
"A bank korrekt magatartása akár az is lehetne, hogy a folyósított forintból levonják az eddig befizetett összeget és a maradék lenne egy új kölcsönszerződés alapja."

Te milyen bankról beszélsz? Akkor már nem lesz bank. Számoljunk csak nagyvonalakban:

Van a bank, van neki 1 egység szavatoló tőkéje és 9 egység betétje (nyilván ennek egy része külföldi, de csak egy része) a forrás oldalon. A hitelesek 10 egységgel lógnak neki. A ti koncepciótok szerint kamat és árfolyamveszteség nélkül engedne nektek a bank, tehát így lenne pl. 9 millió tartozásból 3 millió. Ez azt jelenti, hogy ha a 10 egység hitelből 6 deviza alapú, akkor maradna ebből 2 egység, meg a 4 egység Ft hitel, így maradna a banknak 6 egység követelése ugyanakkor 9 egységgel lógna továbbra is a betéteseknek. Ez azonnali csőd, és a betétesek majdnem minden pénzüket buknák. Nem mellékesen a betéteseket ne csak úgy képzeld el, hogy magánszemélyek, hanem úgy is, mint vállalkozások, más bankok, stb. stb.

És akkor ezek után mégis miből hitelezné tovább a 3 milliódat? Vagy azt gondolod, majd lesz aki feltőkésíti a bankot, annak a tudatában, hogy bármikor újra elrabolhatják a pénzét? Vagy azt gondolod, normális ember a következő 20 évben betétet merne elhelyezni Magyarországon (ami mondjuk szavatoló tőke hiányában nem mentené a bankokat)?

Ezzel a húzással a devizahitelesek még maguk is többet szívnának, mindenki más pedig még sokszor nagyobbat. Ez még annál is rosszabb, mint ha az állam a devizatartalékból fizetné ki a tartozásotokat.

Netuddki. 2013.03.14. 09:51:30

@Fejesrob: "Igen, a kormányon múlik. Egyszerűen basznak visszavásárolni Ft-ot."

Látszik a fideszes észjárásod. Bennfentes vagy? Ez a fidesz terve? Jaj Magyarországnak ha ilyenek ülnek döntési pozícióban!
Nem vagyok közgizda, de ennyit még én is megértek. Ha a kormány nem vásárol vissza forintot akkor eladják a befektetők másnak, jóval áron alul, mentve a még menthetőt. Most magyarázzam tovább, hogyan hat ez majd a forint árfolyamára? Azt hiszik a fideszesek, hogy ők csóválják a Földet. Üveggyöngyök, olvastad? Nem ártana, a matolcsinak se...

hot-spot (törölt) 2013.03.14. 09:51:33

@Ianas: Ha elfogadsz egy jó tanácsot,akkor most ne azon kattogj,hogy diktatúrában élsz vagy sem,hanem azon agyalj,hogy a fokozódó inflációs hatásokat hogyan tudnád a saját háztartásodon belül ellensúlyozni úgy,hogy NE érintsen közvetlenül téged.
Ugyan is a megélhetésed a legfontosabb gondolom és nem az,hogy miket irkálnak egy alaptörvény nevű AVON katalógusba.D

AXERMIX Pertársaság · http://axermix.hu 2013.03.14. 09:52:49

@Zabaalint: Több ponton is felszínesen látod a problémát.

A kamatot igenis fizetni kell. A probléma ott van, ha a bank - az EU törvényeket megszegve - a kamatokat önkényesen változtatja meg. Ha a szerződésünk mindenben megfelelne a törvényeknek, akkor nem lenne per, nem lenne miről beszélni.

Az, hogy "kamatokat se kelljen fizetni, mert mi anno vállaltuk a kockázatot:" A fentebbi felállásban pontosan azért nem lehet kamatot számolni, mert a szerződés azt - pontosan a bank hibájából - nem teszi lehetővé. Annyira nem egyértelmű, hogy az egyetlen megoldás a számszaki elszámolás és új hitel indítása.

Hogy megértsd, íme egy példa: El akarsz jutni Szegedről Szolnokra. A vasút emelheti vagy csökkentheti a jegyek árát, attól függően, hogy mennyi az áram ára. Ezt te elfogadod. Az áram ára hirtelen elkezd csökkenni. Örülsz, hogy olcsóbb lesz a vonatjegy. Ám a hideg zuhany ekkor jön, mert miután a vonatra felszálltál, mondja a kalauz, hogy Szegedről Szolnokra Pécs és Győr érintésével visznek el. Pedig tudod, hogy EU törvények alapján csak a két állomás közötti legrövidebb távolságot számolhatják fel. A vasút ellenőrző hatóságnak (PSZÁF) kellene a vasúttársaság orrára koppintani, ha ilyet csinál.

Te ott ülsz a vonaton, követelik tőled a jegy háromszoros árát, mert különben a vonatból kidobnak és meghalsz.

Mit mondasz?
A. Kifizeted, mert hát "vonat kell az országnak". Akkor is ha nem tartod jogosnak, akkor is ha ezzel voltaképpen nem marad pénzed kajára és szállásra Szolnokon?

B. Azt mondod, hogy "elnézést, de a hatályos törvények alapján a vasúttársaság csak a legrövidebb utat számíthatja fel." Annyit hajlandó és köteles vagy kifizetni.

Természetesen szíved joga ellenünk drukkolni, de majd jegyezd meg,hogy amikor teljesen mással kapcsolatban fogsz majd ott állni, hogy igazságtalanság ért, mert az ELMŰ vagy TIGÁZ jogtalanul követeli rajtad a fél vagy egymilliós áram/gázszámlát, mert ugye Te voltál az, aki azt megmágneste ... nos akkor vajon mi is a jobb:

C. "Hülye Zabaalint, úgy kell neki. Hányunk az olyanoktól, akik lopják a gázt, aztán meg ugrálnak hogy nem akarnak fizetni! Dögöljön meg mind! Köcsög tücsök! Ami az órán van, azt fizesd ki!"

D. "Álljunk csak meg! Biztos fogyasztott annyit? Lehetséges-ez fizikailag? Csak ő van ezzel vagy más is? Vajon az ő esete megegyezik azzal a másikkal, aki videóra vette, hogy meg lett karcolva a gázórája"

Neked is tessék megérteni, hogy az adósok túlnyomó része nem sunyi módon akar megmenekülni a hitelből. Csupán azt kéri, hogy a nagyon jól definiált szabályokat a bankok IS tartsák be.

Ez nem hangya vs. tücsök kérdés. Ez annak a kérdése, hogy akinek a jogát megsértik, abba inkább belerúgsz-e vagy sem.

Szóval kedves Hangyám, egy idézet Emil Gustav Friedrich Martin Niemöller-től Neked. Emlékezz erre, míg élsz, hogy most, amikor azokat a magyarokat szidod, és ellendrukkolsz, akik kiállnak az igazukért, hogy Te is lehetsz ilyen helyzetbenn:

"Mikor a nácik elvitték a kommunistákat,
csendben maradtam,
hisz nem voltam kommunista.

Amikor a szakszervezeti tagokat vitték el,csendben maradtam, hisz nem voltam szakszervezeti tag.

Amikor a szocialistákat bezárták,
csendben maradtam,
hisz nem voltam szocialista.

Amikor a zsidókat bezárták,
csendben maradtam,
hisz nem voltam zsidó.

Amikorra engem vittek el,
nem maradt senki,
aki tiltakozhatott volna."

hot-spot (törölt) 2013.03.14. 09:53:22

@Kivlov: Mivel agyalnak rajta rendesen,véleményem szerint valami megoldást fognak rá találni hamarosan.
Legalább is remélem.

Etilcsoport 2013.03.14. 09:53:33

Arra lennek kivancsi, hogy ha Kinava akarunk valni es gyartokapacitasokra aspiralunk, akkor hogy a verbe fogja a felcsuti geniusz majd a szabadsagharc vegen meggyozni a kulfoldi toket, hogy meg egyszer betegye ide a labat?

Mert az orszaggal kapcsolatos befektetoi bizalmat most egy evtizedre erodaltuk szerintem.

[OFF]
Lehet ugy kulfoldi valalkozasom, hogy kozben Magyarorszagon lakom? Eszemben sincs itthon valalkozast alapitani, de 1-2 ev mulva hazakoltoznek, akarmi lesz is otthon.
[/OFF]

Zabaalint (törölt) 2013.03.14. 09:54:01

@hot-spot:
"Miért olyan nagy baj az,ha egy vállalkozás nem úgy marad életben hogy folyton hitelezni kell nekik?"

Erre csak annyit tudok mondani, hogy olvass egy kicsit, valamint tanulmányozd mondjuk az IBM mérlegeit, eredménykimutatásait, egy olyan cégről van szó, amelynek a forrásainak több mint 80%-a hitel, mégis minimális a csődkockázata, és még válság alatt is kiemelkedő profitot tudott produkálni. Persze ott a gazdasági, politikai környezet is más...

Netuddki. 2013.03.14. 09:55:25

@hot-spot: "Az infláció általában több kp-val és magasabb bérekkel jár együtt,amik ugyan kevesebbet érnek de még is számügyileg több."

Jaj, ne! Ne! Ne! Ne! Ne! Ne! Ne!
Ennél értelmesebbnek gondoltalak.
Az infláció arra jó, hogy amíg a piac nem követi addig valaki jól megszedje magát belőle. De nem akarlak elkeseríteni az árak sokkal előbb szokták követni, a bérek meg sokkal lassabban. Vagy emelkedett itt valakinek az inflációt meghaladóan a bére? Igen? Senki? Naháááát!

Zka77 2013.03.14. 09:56:38

@Zabaalint: ezek segghülyék a témához, magyarázhatsz nekik ameddig el nem kopik a billentyűzeted.

sparklie (törölt) 2013.03.14. 09:56:48

@kovi1970: nem elsosorban elelmiszerre gondoltam, hanem a szolgaltatasokra

szinten kulfoldon elo ismeroseim ahogy hazamennek Magyarorszagra, rogton bejelentkeznek fogorvoshoz, fodraszhoz, kozmetikushoz, meg amit el tudsz kepzelni, minden szolgaltatast igenybe vesznek, ami olcsobb

elelmiszerert nem eri meg, masert megeri atruccanni

most kap a magyar melos 150000-et forintban, testvere, rokona, ismerose dolgozik Ausztriaban, kap kb. 1300 eurot
bezselgetnek es kiszamoljak minden honapban, hogy az mennyi is forintban, a magyarorszagi a harmadik honapban belatja, hogy ez igy nem lesz jo neki hosszu tavon es kimegy o is

megjegyzem, ez a jo, minel kevesebb magyar munkavallalo van, annak hamarabb omlik ossze a koltsegvetes, annal hamarabb lesz vege az orszagnak es johet a semmibol ujjaepites

rendes valasztasokon nem lehet megbuktatni a kormanyt, meg kell hat buktatni penzugyileg, ne fizessetek Magyarorszagon jovedelemadot, hanem menjetek kulfoldre dolgozni, ahol kaptok is erte valamit: demokraciat, nyugdijat, szocialis ellatast, normalis infrastrukturat, megbecsulest

ha majd az utolso politikus es az utolso nyugger is kipusztult, akkor esetleg visszamegyek Magyarorszagra, addig nem! es egyre tobben gondoljak igy

AXERMIX Pertársaság · http://axermix.hu 2013.03.14. 09:57:49

@Zabaalint: Nehéz úgy vitatkozni, hogy a legelemibb dolgokat sem látod át a mostani devizaadós problémákkal kapcsolatban.

Kérlek olvass utána, próbáld megérteni, mert a fele sem úgy van, ahogy leírod ...

Utána beszélhetünk.

hot-spot (törölt) 2013.03.14. 09:58:16

@Zabaalint: Én arra is gondoltam már,hogy a forintgyengítés átmeneti állapot lesz mivel azt ugatták minden fronton hogy aki teheti rögzítse az árfolyamát ha devizás.Na már most rögzíteni mennyi ideig is lehet ?Nem tudom,nem devizás vagyok,ezért kérdezem,de mint ha 2 év lenne?
Szóval 2 év és itt a pont.
Ennyi idejük van arra,hogy megcsinálják az évezred pénzügyi manőverét a gyengítést és a visszaerődítést.
Ha ez a céljuk,de a célról nem nagyon nyilatkoznak,biztosan nem véletlen.
Jó lenne a fejükbe látni egy villanásra.DD

hot-spot (törölt) 2013.03.14. 10:00:24

@kovi1970: Most zengték be a napokban a béremelést.Ha az infláció hirtelen alakul ki és drasztikusan,akkor a béremelés is gyorsabb kell legyen a logikát követve és mindez több kessel jár együtt a gazdaságban.

sparklie (törölt) 2013.03.14. 10:01:10

@hot-spot: a fideszt tamogato oligarchak kimondtak, hogy el kell inflalni a forintot
semmilyen visszaerosites nem erdekuk nekik, ok nem akarnak semmilyen beremelest (Demjan es tarsai, akik a hatterbol iranyitjak a fidesz gazdasagpolitikajat)

a sajat szemszogukbol igazuk van, a munkavallalo meg vagy lenyeli a szar fizetest vagy amig nyitva a hatar, elhuz kulfoldre

Netuddki. 2013.03.14. 10:02:57

@hot-spot: Jaaaa! Hogy az állami szektorban dolgozol! Így már értem. A versenyszektorban nem tudom hol volt béremelés és erre a kormány milyen hatással lehet. Ja, volt. Emelték a minimálbért, hogy a dolgozók nettója ne csökkenjen. Szuper!

Zabaalint (törölt) 2013.03.14. 10:03:09

@AXERMIX Pertársaság:
Mondom nem értek a joghoz, de oké, akkor jogtalan az, hogy a kamatot változtatták, bár tudtommal ez bevett gyakorlat a nyugati világban, hogy rövid, megújuló forrásokból finanszírozzák a hitelt, és a piaci kamatoktól, kockázatoktól függően változnak a kamatok.

De tegyük fel, hogy igazad van. Akkor ha a szerződés törvénytelen volt, akkor innentől kezdve se kamat, se árfolyamkockázat?

Amúgy meg igenis hangya-tücsök kérdés, mert a te követelésed bőven túlmutat a bankok saját tőkéjén, tehát te igenis a betétesek vagyonát is akarod, miután megkötöttél egy szerződést, amelyben a bukta nagyobb részét, az árfolyamkockázatot magad vállaltad, és eleve csak a kisebb rész (kamatváltozás) vitatható, de neked ezen felül kamatmentesen és árfolyamkockázat mentesen kell utólag a termék. Elmondom, nekem nincsen jelenleg jelentős mennyiségű betétem az országban, de igenis, ha már hoztad azt a történetet, amit amúgy magam is ismertem, fel kell szólalni a tücskök ellen, mikor viszik a hangyák pénzét, mert végül engem is elvihetnek.

Netuddki. 2013.03.14. 10:04:27

@hot-spot: A fidesznek már nincs 2 éve. Nekem sincsen még 20 évem, hogy kísérletezzenek rajtam...

Zabaalint (törölt) 2013.03.14. 10:04:40

@AXERMIX Pertársaság:
Akkor hogy van? Láthatóan neked a pénzügyi alapismereteid is hiányoznak, láthatóan urban legendek alapján tájékozódsz. Javaslom, olvass utána, a bankok alapvetően úgy működnek, ahogy leírtam, nyilván leegyszerűsítettem, hogy te is megértsd.

2013.03.14. 10:05:16

Zsiday (meg szinte mindenki más is) megfeledkezik arról, hogy Kínában nem csak olcsó munkaerő és államilag buherált monetáris politika van, hanem irdatlan mennyiségű nyersanyag a gyártáshoz és az energiatermeléshez, így ezekből nem szorul importra. Míg kis hazánkban csak olcsó munkaerő és államilag buherált monetáris politika van, minden mást importálni kell, így nem csak a világ telexportálásának lőttek, de az önfenntartásunk is maximum feritél lehet. (Az már más kérdés, ha a kormányzat önfenntartás alatt a kormánypárt és a kapcsolódó nagyvállalkozók nép általi eltartását jelenti.)

hot-spot (törölt) 2013.03.14. 10:06:44

@sparklie: Elhúznak külföldre ha nem kompenzálják az inflációt.
Tehát az elején elhúznak,majd miután kompenzálják megáll a folyamat.
Utána jöhet a visszaerősítés és a cégek által kompenzált magasabb bért már nem fogják csökkenteni,mivel a forint erősödéssel párhuzamban nem csökkenek a bérek soha.
A gyengüléssel párhuzamban viszont nőnek.
Érted a trükköt?
Persze hogy nem beszélnek róla,én sem tenném a helyükben.
De lehet hogy túl sokat nézek ki a kormányból és egészen más az ok.DDD

hot-spot (törölt) 2013.03.14. 10:07:50

@kovi1970: Szerintem ezt év végéig lezavarják.
Hótziger hogy így lesz.
Egyszerű női megérzés.

Zabaalint (törölt) 2013.03.14. 10:08:24

@AXERMIX Pertársaság:
De várom azt, hogy szerinted miben tévedtem, mi van máshogy, mint ahogy írtam. Esetleg egy bank közzétett mérlegével is alátámaszthatnád nekem azt, hogy ha a tartozásai közel felét (devizahitelek 2/3-át) elengedi a bank, akkor továbbra is van honnan kifizetni a betéteseket, és a bank saját tőkéje nem lesz negatív.

hot-spot (törölt) 2013.03.14. 10:09:34

@kovi1970: Nem nyert hangszórót a találgatásod.
Jelenleg a versenyszektorban és folyamatban van az állami szektor is.
Muszáj rugalmasnak lenni.:)

Zabaalint (törölt) 2013.03.14. 10:11:15

@Zka77:
Az a helyzet, hogy tényleg nagyon hasznos lenne a kötelező pénzügyi és gazdasági alapismeretek óra középiskolában, mert így a laikusok többsége összeesküvés elméletes filmekből tájékozódik, mielőtt még az alapokat megértené (nem azt mondom, hogy minden ilyen film rossz, de alapismeretek nélkül nem is tudja megítélni).

hot-spot (törölt) 2013.03.14. 10:11:23

@kovi1970: Azért a komolyabb cégek emelték a dolgozók bérét akkor is,amikor kivezették az adójóváírást és bevezették a 16% adót és emiatt csökkentek a bérek.
Az ismerősöm német cége azonnal pótolta a melósoknak a bért.

Netuddki. 2013.03.14. 10:11:25

@Zabaalint: "Amúgy meg igenis hangya-tücsök kérdés, mert a te követelésed bőven túlmutat a bankok saját tőkéjén, tehát te igenis a betétesek vagyonát is akarod, miután megkötöttél egy szerződést, amelyben a bukta nagyobb részét, az árfolyamkockázatot magad vállaltad, és eleve csak a kisebb rész (kamatváltozás) vitatható, de neked ezen felül kamatmentesen és árfolyamkockázat mentesen kell utólag a termék."

A bankok eléggé megfizettetik annak a kockázatát a magyar hitelesekkel, hogy lesznek akik nem tudják visszafizetni. Ha mindenki visszafizeti akkor az tiszta nyereség a banknak. Az meg, hogy hogyan kockáztatja a bank a betétesei pénzét az csakis a bankra és a betétesre tartozik.
Ebben vadkeleti gazdasági környezetben sok mindent megtehetnek a bankok a magyar adófizetők kárára. Sokat lehet keresni nekik és minimális a kockázat. Persze ezt igyekeznek úgy beállítani mintha óriási veszteségeik lennének. Hadd ne kelljen már könnyeket hullatnom értük. Sajnos a fidesz kormány is lefeküdt nekik, eljátszatva itt a hattyú halálát a bankokkal. Semmi nem változott, csak azt látom havonta mindig többet nyúl le rólam a bank...

AXERMIX Pertársaság · http://axermix.hu 2013.03.14. 10:12:34

@Zabaalint: Amíg nem érted, hogy pontosan ez a fiktív követelés a kérdéses, addig nem tudunk tovább lépni.

Netuddki. 2013.03.14. 10:12:52

@hot-spot: Hát persze, hogy pótolta. Ez volt a feltétel, hogy az orbán kifizesse helyette a különbözetet. De valóban volt NETTÓ béremelés?

Zabaalint (törölt) 2013.03.14. 10:13:58

@Ylim:
Igazából Európa működhetne úgy, hogy Oroszországból jön a nyersanyag, Közép-Kelet Európában gyártanak belőle, míg Nyugat-Európa meg a szolgáltatásaiból fizetné. Csak nyilván ez esetben továbbra sem közelítenénk Nyugat-Európához.

Netuddki. 2013.03.14. 10:16:04

@hot-spot: Bocs, dehogy az orbán fizette! Mi adófizetők fizettük ki az SZJA csökkentés miatti NETTÓ BÉR csökkenés kompenzálását.
Na, ez a mondat szerintem mindent elmond az orbáni unortodox gazdaságpolitikáról. Unortodox, annyit tesz, hogy pont az ellenkezője történik annak amit mondanak. Magyarul ezt hazugságnak hívják, de az unortodox jobban hangzik...

Zabaalint (törölt) 2013.03.14. 10:18:01

@kovi1970:
Nem arról van szó, hogy a bankok jófiúk lennének, sőt éppen ellenkezőleg. Azonban egyrészt nem kellene átesni a ló túloldalára, vagy szerinted jogos követelés, hogy kapsz mondjuk 50 ezer CHF kölcsönt (mert attól, hogy Ft-ban kapod, gyakorlatilag ez történik), majd rá 5 évre csak a töredékét kell visszafizetned, miközben te használtad azt a pénzt? Másrészt attól, hogy a kocsmában valaki geci veled, még nem érdemes az egész kocsmát felgyújtani. Márpedig amit AXERMIX Pertársaság felvázolt, az ezt jelentené.

Zabaalint (törölt) 2013.03.14. 10:19:36

@AXERMIX Pertársaság:
Hallgatlak, mindig is szerettem a konteókat, csak légyszi most ne a szokásost mondjad a bankok forrás nélkül kihitelezett pénzéről, mert az már jó ideje nagyon unalmas. Ha elmeséled, esetleg hajlandó vagyok részletesebben is elmesélni, hogy ezekkel szemben a valóságban hogyan működnek a bankok, esetleg tankönyvet is tudok ajánlani.

sparklie (törölt) 2013.03.14. 10:19:36

@hot-spot: elvben igazad lenne, jo a trukk, de sajnos, ha ranezel a forint/euro arfolyam alakulasara, akkor bizonylathatod, hogy a kiugrasok utan a visszaerosodes sose ment vissza az elozo idoszak szintjere, igy kb 2 ev alatt 40 forinttal lett dragabb az euro, ugy, hogy megugrott tobb tiz forinttal, majd visszerosodott par forintnyit
de 5 eves tavlatban is meg lehet nezni az arfolyam alakulasat, nagyobb urgasok kisebb erosodesek kovettek egymast es szepen 260-rol felment 309 forint korulre

szerintem is fog most erosodni a forint egy kicsit, de a korabbi nyugalmi szintre nem fog mar visszaerosodni, szepen lassan, vagy inkabb nem is olyan lassan, de biztosan inflalodik

Demjannak es tarsainak az az erdeke, hogy a forint olcso legyen, igy versenykepeset a kulfolddel szemben
az, hogy a szar forintbol mire futja majd a munkavallaloknak, nem fontos
320-330 forintos eurot tartanak idealisnak az oligarchak, melle roghoz kotes (ha tehetetnek vasfuggony es aknazar), hogy a munkavallalo nehogy elhuhasson innen

AXERMIX Pertársaság · http://axermix.hu 2013.03.14. 10:21:17

@Zabaalint: Akkor szeretettel várunk jún 12-én a tárgyaláson. Ott minden kérdésedre választ kapsz ...

Netuddki. 2013.03.14. 10:21:43

@hot-spot: Hát, év végéig muszáj nekik valamit villantani, mert a parlamenti küszöböt sem érik el. Ami azt jelenti, hogy ha itt tovább romlik a helyzet akkor még a masszív fideszdroidok se fognak rájuk szavazni...

room_101 2013.03.14. 10:22:12

Mennyivel egyszerűbb a minimálbért melldöngetve nominálisan emelni, közben elinflálni és mutogatni a spekulánsokra. Ezzel választást lehet nyerni ami első (egyetlen) szempont.

Zabaalint (törölt) 2013.03.14. 10:23:05

@kovi1970:
"Az meg, hogy hogyan kockáztatja a bank a betétesei pénzét az csakis a bankra és a betétesre tartozik."

Pont ezen hozzáállás miatt élünk mi vadkeleten. Nem, nem csak rá tartozik, tudod ha a bank csődbe megy, ha az OBA-ban nincsen elég pénz, akkor az állam köteles helytállni, ha már nem tud, akkor pedig az már nem csak a betétesek, hanem az egész ország baja.

Másrészt pedig törvényesített rablás lenne, ha a devizaadósok teljes kamatát és árfolyam változását elengednék, és mint írtam, ezzel nem csak a bankok lennének kirabolva, hanem közvetve mindenki az országban.

Rive 2013.03.14. 10:23:22

A 'mesterterv' ott hibádzik, hogy Kina a szükséges technológiát és tőkét kifejezetten a piacai megnyitásával, a külföldi tőke becsábitásával szerezte - mi meg az elzavarásával akarjuk ugyanezt megszerezni, láthatólag...

Szóval ide ugyan senki se fog jönni.

Viszont gyenge HUF és forintositott hitelek mellett röhejesen egyszerű lesz a hiteleket fizetni - már, ha kint dolgozik az ember. Itthon úgyse lesz munka...

Szóval ha meg akarják triplázni az elvándoroltak számát, akkor csak hajrá.

room_101 2013.03.14. 10:23:33

@kovi1970:
Nyugodt lehetsz, rájuk fognak szavazni. Ismerek egy párat, sajnos nem a levegőbe beszélek.

Zabaalint (törölt) 2013.03.14. 10:25:59

@AXERMIX Pertársaság:
Szóval nem adsz választ, melyik youtube-on megjelent filmből szerezted a pénzügyi "ismereteidet".

Ajánlom még egyszer, legalább egy OTP mérleget nézz meg, és utána döntsd el, mennyire áll pénzügyileg reális alapokon a követelésetek. Még egy apró kérdés, szerinted miért kellett feltőkésíteni tőlünk nyugatabbra a rossz tőkemegfeleltetéssel rendelkező bankokat?

Zabaalint (törölt) 2013.03.14. 10:28:45

@Rive:
Azért ez nem teljesen igaz, mert elég sok a kínai bérgyártó, ahol a gyártó cég kínai tulajdonban van, de nyugati cég tervei alapján gyárt, szóval ez esetben nem a külföldi cégek települtek be, hanem a helyi cég kötött szerződést külföldiekkel.

Más kérdés, hogy amíg populista vezetésünk elzavarná a multikat, addig bérgyártás sem fog tömegesen hozzánk költözni.

AXERMIX Pertársaság · http://axermix.hu 2013.03.14. 10:29:56

@Zabaalint: Nem, azért nem adok választ, mert ezzel már olyan információkat is ki lehetne adni, amelyek nyilvánosságra kerülése a per előtt nem szerencsés.

De ha már itt tartunk, akkor ha nyomorékra gázolsz egy embert a járdán, akkor a bíróság előtt hivatkozhatsz arra, hogy mennyire reális az áldozatod követelése? Mert meg lehet nézni, hogy mennyit keresel havonta. Ahhoz képes túl sok.

Ha jogsértés történt, akkor azt fel kell számolni. Pont. A jogsértés nem folytatható csak azért, mert a jogsértőnek ez kellemetlen.

bgp 2013.03.14. 10:30:42

@hot-spot: Személyes vagyonszerzés, mi más?

Rive 2013.03.14. 10:31:16

@Zabaalint: azt irtam, hogy 'szerezte'.

Larry Silverstein 2013.03.14. 10:33:24

Zsidayé az első normális hangú vélemény, aminem a hisztériára épít.

Egyetértek vele és Orbánnal is.

Persze a magyarok szívesebben látnának itt Görögországot mint Kínát, hiszen jobb körmöt piszkálni mint dolgozni, kérdés melyik jobb hosszú távon mo-nak.

A görög utat bankáraink már bemutatták, az nem lesz kóser.

hot-spot (törölt) 2013.03.14. 10:33:37

@Rive: Ez is lehet egy variáció,de ettől még a nagy közös kalapban nem lesz több pénz,ha a devizahiteles külföldön robotol és onnan fizeti a hitelét.

Zabaalint (törölt) 2013.03.14. 10:36:59

@AXERMIX Pertársaság:
"De ha már itt tartunk, akkor ha nyomorékra gázolsz egy embert a járdán, akkor a bíróság előtt hivatkozhatsz arra, hogy mennyire reális az áldozatod követelése? Mert meg lehet nézni, hogy mennyit keresel havonta. Ahhoz képes túl sok."

Nem is erről van szó, azt már adalékként adtam hozzá. Nyilván a követelésnek a kárral kell arányosnak lennie, amit persze nehéz felmérni nyomorékká válás esetében. Ellenben egy pénzügyi ügylet esetében ez kiszámolható. Ebben az esetben pedig ha mondjuk a változó kamatokkal vétett a bank, akkor nem az az arányos, ha ezután az adós 0 kamattal és az általa vállat árfolyamváltozást figyelembe nem véve fog már csak tartozni.

Másrészt persze mint levezettem, ez nem csak a jogsértőnek kellemetlen, hanem az egész országnak az. Amiről te beszélsz, mint írtam, sem etikailag, sem gazdaságilag nem állja meg a helyét, aztán hogy jogilag mi a helyzet, az majd kiderül.

Netuddki. 2013.03.14. 10:38:02

@Zabaalint: "kapsz mondjuk 50 ezer CHF kölcsönt (mert attól, hogy Ft-ban kapod, gyakorlatilag ez történik), majd rá 5 évre csak a töredékét kell visszafizetned"

Miről beszélsz ember? 22 milkát felvett valaki, 19 milkát MÁR visszafizetett belőle és a követelés még mindig 40milka?

A fenti mondatod különösen érdekes. Tudod ha Ft-ot kapok hitelbe és forinttal is kell fizetnem a részleteket akkor az forint hitel. Ugyanis senki nem tudja ellenőrizni, hogy a bank a svejci kisnyugdíjas pénzét vagy a magyar betétes pénzét kockáztatja. De állítólag ezek még messziről se láttak svejcifrankot. Innentől meg miről beszélünk? Ez egy banki trükk volt, hogy a hitelt felvevőket még jobban lehúzhassák. Nagyon jól tudták, hogy a frank árfolyama emelkedni fog. Csak arra nem számítottak, hogy ennyire és a válság meg a magyar gazdaságpolitika következtében egy csomóan elvesztik az állásukat. De sebaj, az orbán majd jogosnak elismerve a követeléseiket, szépen kisegíti őket közpénzből...

BigPi 2013.03.14. 10:38:15

@kovi1970: A haza árulás az volt mikor 250 ft környékén volt a forint euró árfolyam.
Hazánk termelésének 80%-ka mindig is export irányultságú volt.
A viszonylag gyenge forint nem csak a termelő szektornak kedvez, hanem a hazai turizmusnak is.
Igen megdrágulna a importált zöldség, gyümölcs, a külföldi utazások, bizonyos elektronikai cikek, gépek, ... stb.

Ha nem rendelkezne az ország hatalmas deviza hitellel, akkor igen is a 300-310 forint, euró árfolyam lenne a legkedvezőbb a vállalkozások számára.

Zabaalint (törölt) 2013.03.14. 10:38:18

@AXERMIX Pertársaság:
Egyébként ha arányokat nézünk, meg a hasonlatodat, akkor kb. arról beszélünk, hogy ha elütöttek téged, és te nyomorékká váltál, akkor az elkövetőt plusz még 3 embert nyomorékká kell tenni.

hot-spot (törölt) 2013.03.14. 10:38:39

@Zabaalint: Másodjára hivatkozol az etikára,de szerinted az etikus,hogy a bankok minden létezőt az adósra hárítanak?

tarackos 2013.03.14. 10:41:31

Lehet, hogy mikro Kína leszünk de ehhez ázsiai életszínvonalat is kapunk. Szerintem ezen az úton az lesz a kérdés mikor lázad fel 4-5 millió szegényember. Láttuk a bolgároknál, hogy csak idő kérdése.

Viszont erre senki sem adott felhatalmazást. Ráadásul ez az általánosan elfogadott EU modell -több kiművelt emberfővel nagyobb hozzáadott értéket előállítani- tagadása.

Netuddki. 2013.03.14. 10:44:05

@Zabaalint: "Pont ezen hozzáállás miatt élünk mi vadkeleten. Nem, nem csak rá tartozik, tudod ha a bank csődbe megy, ha az OBA-ban nincsen elég pénz, akkor az állam köteles helytállni,"

Ja, a betétesek pénzéért, de azért se 100%-ig. Ettől még szerintem a bank felelőssége nem csökkenhet a felelőtlen hitelezés miatt.

"Másrészt pedig törvényesített rablás lenne, ha a devizaadósok teljes kamatát és árfolyam változását elengednék,"

Erről ki beszélt? Max. arról volt szó, hogy a vadkeleti helyzetet kihasználva a bankok itt jóval nagyobb nyereséget zsebelnek be mint kulturáltabb országokban. Az orbán gyakorlatilag ezt törvényesítette amikor a különadókkal részesedést akart ebből a profitból. Pedig jól meg is büntethette volna őket, ha utánanézett volna mennyire tartják be a törvényeket.
Ebből is látszik az orbáni, útonálló, gátlástalan logika...

Rive 2013.03.14. 10:44:19

@hot-spot: Persze, hogy nem lesz. Ez az egész 'mesterterv' egy agyalágyult hülyeség ebben a formában. Működésképtelen.

AXERMIX Pertársaság · http://axermix.hu 2013.03.14. 10:44:38

@Zabaalint:

A perek semmisségre mennek. A semmisségné a kiinduló állapotot kell visszaállítani. A kiinduló állapot az, amennyit a bank utalt, nem az, hogy az utalás után hogyan trükközött a pénzzel, hogyan számolta el.
A kiinduló állapot pontosan az, hogy a bank által utaltból levonjuk amit eddig befizettünk. A maradék az, amivel az adós még tartozik. Arra meg a bank, ha akar, adhat korrekt kölcsönszerződést.

Ezt a jog mondja, mi ezért harcolunk.

A banknak lehetősége volt korrekt szerződést adni évekkel ezelőtt vagy korrekt módon módosítani a szerződéseket. Ezt nem tették meg.

Nehogy már ne lehessen jogorvoslatot kérni, mert jaj hát mi lesz a szegény bankkal ...

hot-spot (törölt) 2013.03.14. 10:44:59

@tarackos: Kínában lázadnak?Nem olvastam ilyesmit.
Egyébként simán el tudom képzelni hogy ez a cél.

sparklie (törölt) 2013.03.14. 10:45:06

@Rive: igen, alapvetoen az is cel, hogy az elszegenyedett, nincstelen tomegek kimenjenek kulfoldre
mert aki kitelepult Birminghambe, az azert nem mind fog elzarandokolni Londonba leadni a szavazatat
meg az otthon maradottak kozt is alacsony a reszveteli arany, nemhogy a kulfoldon elok koreben

jobb a Fidesznek, ha nem otthon rontjak a levegot a vele szemben allo fiatalok, kepzett, ertelmes munkavallalok, protest szavazok

a romak, nyuggerek meg megvasarolhatok par forinttal, trukkel
a kozszferaban dolgozok meg zsarolassal

@kovi1970: ha a Fideszrol beszelsz, akkor valamit nagyon rossz szemszogbol nezel, 48%-on allnak, en sem ertem hogy ki akarna rajuk szavazni, de biztos lesznek paran, akik a sajat penzuk ellensegei
vannak droidok, bekamenetes ostobak, akik vigyorogva masiroznak bele a szakadekba Viktor vezetesevel

zsg? 2013.03.14. 10:45:56

@hot-spot: "Na már most mondjuk akkora infli lenne,hogy mindenki bére megduplázódna tőle akár kkv akár közszfére dolgozó,és egy év múlva a forint értéke visszaerősödne,akkor a zsebbe maradna egy rahedli bér és lezajlana egy burkolt és kikényszerített béremelés."

Te mit szedsz? Vagy ezeket a zöldségeket tök komolyan gondolod???

Zabaalint (törölt) 2013.03.14. 10:46:33

@kovi1970:
Te írtad alá az árfolyamkockázat vállalását, tehát te vállalod az árfolyamkockázatot. Az meg teljesen mindegy, hogy a bank forrása miből van, mivel devizaswappel úgyis olyan devizanembe tudja átvinni a saját kockázatát és a kamatot, amilyenben szeretné. Fordítva, CHF forrásból is lehet euró hitelt nyújtani, csak ez esetben a swapra fizeti a bank a kamat különbezetet, fordított esetben meg kapja.

Ugyanakkor a bank nyilván nem kockáztat ebben, tehát amikor CHF-et ad hitelbe, nem csinálja azt, hogy simán Ft van mögötte, hanem Ft + devizaswap vagy simán CHF van mögötte, a kettő a gyakorlatban ugyanazt eredményezi, a bank nem nyer vagy veszít az árfolyamváltozáson, a tartozása és a követelése is CHF alapon van. Aki nyert rajta, az az, aki a devizaswap másik oldalán van. Innentől kezdve ha 40 milkával tartozol, a banknak emögött van nagyjából 40 milka tartozása egy másik bank, egy betétes vagy akárki felé, és nem pedig annyi, mint ha Ft hitel lett volna.

Persze lehet szőni az összeesküvés elméleteket, hogy bizony a bank jól járt vele, csak ez esetben ezt látni kellene a mérlegen és az eredménykimutatáson, 2004 és 2008 között jó nagy veszteségeket, majd 2008-as évtől eszméletlen nyereséget kellene mutatnia, még ha trükkökkel igyekeznek minimalizálni ezt, akkor is, hiszen ez esetben Ft-ban számolva úgy kellett volna növekednie a bank követeléseinek, hogy közben a tartozásai ugyanott maradnak.

Larry Silverstein 2013.03.14. 10:46:44

@tarackos: Nincs semmiylen reális alternatívája ennek a tervnek.

Lehet szavazni a komcsikra azok még felvesznek 30% hitelt amivel az unokádat is eladósítod, csak hogy neked olcsó legyen a krumpli. Már majdnem sikerült a Görög pályára állítaniuk a gazdaságot csak időben elrugdostuk őket a kormánytól. Terroristák.

Netuddki. 2013.03.14. 10:47:01

@BigPi: Ne nekem mondjad ezt hanem a melósaidnak...

hot-spot (törölt) 2013.03.14. 10:48:44

@zsg?: Mitől tartod lehetetlennek annak függvényében,hogy jelenleg az állam irányít mindennemű forintmozgást gyengítést vagy erősödést?
Mint Kínában is a jüant.

Zabaalint (törölt) 2013.03.14. 10:49:14

@kovi1970:
"Ja, a betétesek pénzéért, de azért se 100%-ig."

Ami pont hogy nagyobb szelet, mint a bank szavatoló tőkéje, még úgy is, hogy nem 100%-ig.

"Ettől még szerintem a bank felelőssége nem csökkenhet a felelőtlen hitelezés miatt."

Nem, pont hogy ezért igazán nagy a felelőssége a felelőtlen hitelezés miatt. De pont te írtad, hogy a betétesek meg a bank dolga csak. Hát nagyon nem.

Zabaalint (törölt) 2013.03.14. 10:50:22

@hot-spot:
Az sem etikus. És az etikus, hogy mindent a bankok, a betétesek és az esetleg helytálló államra hárítunk? Mert amit AXERMIX Pertársaság ír, az pont ez.

hot-spot (törölt) 2013.03.14. 10:51:59

@Zabaalint: Nem az lenne etikus,hogy a gazdasági katasztrófából származó többletköltséget elossza egymást közt a bank és az adós?
Már ha az a többletköltség valós egyáltalán és nem egy kitalált tétel,ugye.

Netuddki. 2013.03.14. 10:52:04

@Zabaalint: Tévedsz! nem írtam én alá semmit. Hitelem sincs szerencsére. Mindössze nem vagyok hülye és nagyon jól látom, hogy szépen megélnek belőlünk a bankok. Nem tudom hol van még, hogy a bankban tartott pénzem után ezreket fizetek havonta a banknak, a helyett, hogy még én kapnék kamatot. Nem kell itt fényezni a bankokat, abba meg már tényleg ne menjünk bele hogyan lehet eltüntetni a nyereséget egy multinacionális vállalatnak. Adod itt a szakértőt de rácsodálkozol, hogy a bankok veszteségesek Magyarországon. Mást kábíts ezzel!

AXERMIX Pertársaság · http://axermix.hu 2013.03.14. 10:52:06

@Zabaalint: Árfolyamkockázatot igen, de a banki sunyiság kockázatát nem.

Tegyük fel, hogy van a szerződésedben egy ilyen pont: "A Bank jogosult változtatni a kamaton, amennyiben az MNB irányadó kamata változik".

Amennyiben az MNB irányadó kamata csökken, de a te törlesztőd nő, akkor:
- ez így rendben van, etikus?
- a szerződésed objektív és egyértelmű?

Hiszen az MNB kamata "változott", szóval a banknak joga van "változtatni". Azt te csak hiszed, hogy ilyenkor kötelező egy irányba változniuk. Mert ugye, a szerződés, az szerződés ...

S rengeteg ilyen, ehhez hasonló "apróság" van a szerződésekben ...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.03.14. 10:53:04

Kiváncsi vagyok, hogy a forint árfolyamának gyengülése miatt mennyien nyaralnak majd belföldön külföldi út helyett. Ha tömegesen, akkor az egy kicsit segítheti a Malév csődje és a túlzásba vitt devizahiteles fejlesztések miatt vergődő vendéglátásnak.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.03.14. 10:54:09

@hot-spot: Ha akkora infláció lenne, akkor az árak duplázódnának, de a bérek nem...

nnnnnnnn 2013.03.14. 10:55:23

jajj, aszittem már tegnap csődbe ment az ország, mer az index azt írta. vagy múlt évben dőlt be a forint? vagy nem két éve mentek el már innen a bankok? érdekes ezek a riogatások valahogy sose valósulnak meg.

hot-spot (törölt) 2013.03.14. 10:56:09

Ha viszont a forintgyengítéssel mikro Kína a cél,akkor ebben az esetben tartósan marad gyenge a forint.Évekig.
Akkor viszont semmi értelme az árfolyamrögzítésnek,ami csak ideiglenes megoldás egy lélegzetvételre.
Akkor a megoldás ha minden devizás össze hitelét átváltják a válság előtti árfolyamon.
Azonnal és megkérdezés nélkül.

hot-spot (törölt) 2013.03.14. 10:56:50

@Távmunkás: A bérek mindig követik az inflációt így vagy úgy,még ha nem is olyan ütemben,de követik.

Zabaalint (törölt) 2013.03.14. 10:59:12

@AXERMIX Pertársaság:
Mondom, nem tudom jogilag mi van semmisség esetén, de azt gondolom, hogy a logikus az lenne, hogy ez esetben jegybanki alapkamathoz vagy inflációhoz igazítanák a kiinduló állapotot, mert a 2008-as 3 millió Ft nem a mai 3 millió Ft.

Egyébként meg mint írtam, még ez esetben is bőven csődbe menne a bank, mivel az ő mérlegében Ft + devizaswap vagy CHF van a forrás oldalon (egyébként sok esetben euró + devizaswap, de ez részlet kérdés), aminek az értéke nem 3 millió, nem is 3 millió + kamat, hanem 9 millió. Tehát az a bank már nem tudna hitelt nyújtani, ilyenkor az történne, hogy a felszámolási eljárás során valaki megvenné az adós maradék tartozást, aminek az ellenértékéből a betéteseket részben kártalanítanák, de persze ezt vagy nyomott áron venné meg, ha lenne aki megvenni, vagy utána kérne horror kamatot az új szerződésben a hitelesektől.

sparklie (törölt) 2013.03.14. 11:00:06

@tarackos: ne legyenek ketsegeid, a kinaiak nem elnek mar annyira szarul, mint azt sokan hiszik
persze Belso-Mongoliaban nem elnek jol mindenfele pasztorok, szegeny foldmuvesek, de nagyvarosokban a megelhetes sokkal jobb

Nagy metropolisokban meg kifejezetten magas berek vannak kepzettebb embereknek: sok nyugati koltozik ma mar Shanghai-ba, Beijing-be, Del-Kina varosaiba, mert jobban el ott, mint hazajaban

@BigPi: te teljesen buta vagy? olaj, foldgaz, minden gep es berendezes kulfoldrol jon jo draga euroert
nem az import zoldseg, gyumolcs tesz majd be a gazdasagnak, hanem az energiaarak, termeloeszkozok dragulasa

emellett lehet, hogy a vallalkozonak, gyartonak jo az olcso forint rovid tavon, amikor bert fizet, de a szakkepzett munkas egyhamar lelep nyugatra, ahol 5x bert kap egy eros valutaban emberi munkafeltetelek mellett

zsg? 2013.03.14. 11:01:40

@hot-spot:
"Mitől tartod lehetetlennek annak függvényében,hogy jelenleg az állam irányít mindennemű forintmozgást gyengítést vagy erősödést?"

Figyelj, olyan szintű hülyeségeket irogatsz, ami egy elsős közgázos középiskolástól is ciki lenne. Olvasgass egy kicsit a témában. Kezd a wiki-n a "Foreign exchange market" címszónál.

Zabaalint (törölt) 2013.03.14. 11:03:52

@kovi1970:
Először is senki sem fényezi a bankokat.

Másodszor, a veszteség-nyereség dolgot arra írtam, hogy ha az ő mérlegükben simán Ft forrás lett volna devizaswap nélkül, tehát ez esetben nyertek volna az árfolyamváltozáson, akkor 2004 és 2008 között súlyosan veszteségesek lettek volna, mivel alacsonyabb CHF alapú hitel kamataik voltak, mint a Ft betétek kamatai. Tehát nem azt kellene furának találnod, ha fenntartod az összeesküvés elméletet, hogy most veszteségesek, hanem azt, hogy akkor nyereségesek voltak. Vagy szerinted akkoriban önszopatták magukat a fiktív nyereséggel?

Zabaalint (törölt) 2013.03.14. 11:05:33

@AXERMIX Pertársaság:
Oké, csak ennek semmi köze az árfolyamkockázathoz, amit te szintén benyeletnél a bankokkal ÉS a betétesekkel/értük helytálló állammal.

AXERMIX Pertársaság · http://axermix.hu 2013.03.14. 11:08:10

@Zabaalint: " ..., de azt gondolom, hogy a logikus az lenne, hogy ez esetben jegybanki alapkamathoz vagy inflációhoz igazítanák a kiinduló állapotot ..."

Nem! Ha a boltban lopáson érnek, akkor ott nem sétálhatsz el csak azért, mert kifizeted.

Ahogy te is mondtad, akkor aláírtuk. Igen, aláírtunk valamit, amiről azt mondták, hogy bizonyos paraméterekkel rendelkezik (árfolyamkockázat, de cserébe sokkal alacsonyabb kamat. Meg is lehet nézni, hogy a felvétel óta a CHF kamata 2%-ot süllyedt. Lehet matekozni.)

Mi azokra a feltételekre kötöttünk szerződést. Ezeket a feltételeket a bank önkényesen és - véleményünk szerint - jogtalanul változtatta meg. Viszont, nem mondható az, hogy akkor erre vagy arra konvertáljuk át. Ugyanis lehet, hogy anno azokkal a feltételekkel nem vettük volna fel a hitelt.

Ez olyan, hogy veszel egy takarékos autót, de állandóan garanciális problémáid vannak. A cég nem a pénzt akarja visszaadni, hanem ad neked egy 12 hengerest. Mert hát az nem szokott lerobbanni. Te nem nagy fogyasztású autót akartál, hanem kicsit. Szóval azzal nem vagy kisegítve, ha egy teljesen más paraméterű kocsit kapsz a régi helyett. Mert azt amúgy sem vállaltad volna be.

A kölcsön is egy termék. Ez hibás termék, nem javítható. Úgyhogy vissza kell vinni a boltba, visszaadjuk amit utaltak és kalap kabát.

Dolgozónép 2013.03.14. 11:08:36

A válság megoldásának eszköze a tetűirtó.

Zabaalint (törölt) 2013.03.14. 11:09:11

@hot-spot:
Oké, de ennek mi a megvalósítási formája? Mert az sem megoldás, amit AXERMIX Pertársaság felvetett, ráadásul ha figyelembe vesszük a makrogazdasági következményeit, akkor emiatt mindenki, beleértve az adóst, betétest, államot, bankot, meg mindenki mást az országban, akinek közvetve nincs is köze hozzá, nagyságrendekkel többet bukik, mint amilyen kárt a deviza alapú hitelezés és a válság okozott.

AXERMIX Pertársaság · http://axermix.hu 2013.03.14. 11:12:42

@Zabaalint: Ha egyáltalán volt mögötte deviza, ugye ...

AXERMIX Pertársaság · http://axermix.hu 2013.03.14. 11:13:54

@Zabaalint: Tehát sokkal kevesebbet bukik az ország, ha kb 1 millió állampolgára kerül az utcára ... remek.

Zabaalint (törölt) 2013.03.14. 11:18:02

@AXERMIX Pertársaság:
Azt értsd meg, hogy amiről beszélsz, az nem az eredeti állapot, mert az a 3 millió Ft jelenértéken nem 3 millió, hanem mondjuk 5 (attól függően mikor vetted fel).

Ha ezt nézzük, akkor gyakorlatilag ez olyan eredmény lenne, mint ha ingyen kapnál ~2 milliót, hiszen nem kellett fizetned kamatot, még betéti szintűt sem.

Crip Lee 2013.03.14. 11:19:09

@hot-spot: Amit kivisznek annak az alapanyagát. Érted vagy magyarázzam még?

Zabaalint (törölt) 2013.03.14. 11:21:00

@AXERMIX Pertársaság:
Mint már írtam, teljesem mindegy, hogy deviza vagy HUF + devizaswap volt mögötte, hiszen előbbi esetben ha erősödik a CHF, akkor a banknak emiatt lesz Ft-ban több tartozása, utóbbi esetben meg a devizaswap miatt ugyanennyivel.

Ha viszont azt állítod, hogy tényleg csak Ft volt mögötte, akkor mutasd ki az éves eredménykimutatások alapján, hogy hol jelent meg a banknak a vesztesége, mikor a Ft betétek kamatai magasabbak voltak, mint a CHF alapú hiteleké.

AXERMIX Pertársaság · http://axermix.hu 2013.03.14. 11:22:35

@Zabaalint: Értsd meg, hogy egy olyan helyzetben, ahol egyszerűen lehetetlen kamatot számolni, ott csak és kizárólag a számszaki elszámolás mehet. Független attól, hogy az a pénz mennyit ér most, mennyi az infláció, a jegybanki alapkamat.

Mindenki visszaadja, amit kapott és visszaáll a kezdőkörre.

Zabaalint (törölt) 2013.03.14. 11:22:53

@AXERMIX Pertársaság:
Egyrészt nem kerül 1 millió állampolgár utcára, másrészt még annál is a te agyatlan elképzelésed alapján, mert a te elképzeléseid teljes gazdasági összeomlást okoznának, harmadrészt pedig az agyatlan elképzelésed és a nem csinálunk semmit mellett lennének más lehetőségek is.

AXERMIX Pertársaság · http://axermix.hu 2013.03.14. 11:26:14

@Zabaalint: Jún 12-én van a per. Szívesen látunk. (Meg tudjuk mutatni, hogy hol vannak ezek a tételek, de csak a per folyamán.)

Netuddki. 2013.03.14. 11:26:34

@Zabaalint: Te meg azt nem érted meg, hogy ha a bank 2 milkát ad olyannak aki nyilvánvalóan nem tudja visszafizetni akkor azt a pénzt a bank bebukta. Hoppácska! nem is bukta be, mert a biztosító kifizeti neki. Na ezért ilyen drágán adják a "frank hiteleket". Benne van a biztosítási díj is. Értsd már meg kisfácán, itt mindenki ráfizet, adós, állam, állampolgár. Egyedül a bank nem. Mert az a szent tehén is jujj mi lesz ha csődbe megy. Lófaszt!

AXERMIX Pertársaság · http://axermix.hu 2013.03.14. 11:28:31

@Zabaalint: Nem okoznak gazdasági összeomlást. Csak nem termelünk túl nagy profitot a banknak. Persze ez a banknak nem tetszik. (Nem banknak dolgozol véletlenül? Vagy a ZalaBestnek?)

Netuddki. 2013.03.14. 11:30:21

@AXERMIX Pertársaság: "Mindenki visszaadja, amit kapott és visszaáll a kezdőkörre."

Jó is lenne. Sajna közben eléggé elszaladt a frank árfolyama. Majd szépen át lesz számolva mai árfolyamra az akkor felvett hitel összege, hozzácsapva a piaci kamat oszt' azt az összeget fizetheted vissza max. De lehet, hogy már közben vissza is fizetted. Más megoldás nincs szerintem, esetleg magáncsőd lenne, de itt ezt nem ismerik...

Zabaalint (törölt) 2013.03.14. 11:30:26

@kovi1970:
De szó sem volt azokról a hitelekről, amiket az adósok nem tudnak fizetni. Arról volt szó, hogy egyesek úgy akarják semmissé tenni a hitelszerződéseket, hogy X évig használták a kölcsönvett pénzt, most meg még alapkamatot sem fizetnének utána. Na erre nincs semmilyen biztosítás, az ilyen a teljes magyar gazdaságot összeomlasztaná ha tömeges lenne.

Brix 2013.03.14. 11:31:13

Egyszerűen nem igaz , hogy a gyenge forint jelentős mértékben javítana a versenyképességen. Az exportunknak olyan magas az import függősége, hogy kb egy 10-15%-os árfolyamgyengülés tudna 1-2% -os cserearány javulást indukálni.
Viszont, az import infláció azonnal be fog gyűrűzni az árakba és a fogyasztók a bőrükön érzik majd a gyenge forint hatásait. A gyenge forint következtében leértékelődik a nemzeti vagyon, a dolgozók keresete, növekszik az államadósság és megborul a költségvetés.
Az extrém mértékű forintgyengülés nem lehet az államnak sem az érdeke, bár megszorító eszköznek optimális, azonban ha kicsúszik a gyeplő, akkor könnyen államcsőd közeli helyzetbe is lehet kerülni.
Ha most, amikor elképesztő likviditás van a nemzetközi piacokon, ilyen gyenge szinteken áll a forint , akkor mi lenne, ha egy jelentős hangulatromlás következni be? 400 ft -os euró árfolyam és államcsőd? A kormány buta, felelőtélen politikájával egyértelműsítette, hogy gyenge forintot akar, és már minden spekuláns a magyar forint ellen játszik.
Akinek esze van ebben a helyzetben, az kiveszi a pénzét a magyar bankrendszerből és elviszi más országba, amíg nem késő ...

Netuddki. 2013.03.14. 11:32:20

@AXERMIX Pertársaság: Szerintem abban ne reménykedj, hogy lesz olyan bíróság amelyik azt fogja ítélni, hogy csak a felvett összeget fizesd vissza...

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2013.03.14. 11:33:05

Nem értek a politikához, közgazdász sem vagyok, de az biztos, hogy számlát vezetni a cib-nél egy rémálom volt. Ők felőlem mehetnek.

AXERMIX Pertársaság · http://axermix.hu 2013.03.14. 11:34:12

@kovi1970: Ha a szerződés érvénytelen, akkor semmi köze a CHF árfolyamhoz. Ott csak az van, amit a bank folyósított. De másik oldalról pedig ott van az, amit az adós befizetett, szintén kamattal. Vagy például a kötelezően köttetett életbiztosítással. Meg annak a kamataival. Meg így tovább.

Az eredeti állapot helyreállítása az, ami a szerződéskötés előtt volt. Nincs benne árfolyam, értéktartás, inflácó, egyéb. Mindenki visszaadja azt, amit kapott. Ilyen egyszerű.

Netuddki. 2013.03.14. 11:34:29

@Zabaalint: "Arról volt szó, hogy egyesek úgy akarják semmissé tenni a hitelszerződéseket, hogy X évig használták a kölcsönvett pénzt, most meg még alapkamatot sem fizetnének utána."

Hát akkor nagy tévedésben vannak. Szerintem nincs az a bíróság amelyik ilyen ítéletet hozna. Én csak a tisztességes profiton felüli részt vitatnám. Már ugye ha lenne hitelem...

AXERMIX Pertársaság · http://axermix.hu 2013.03.14. 11:35:29

@kovi1970: Mi is úgy reméljük, hogy kártérítéssel ez kisebb összeg lesz, mint ami folyósításra került.

Így gondoltad?

Zabaalint (törölt) 2013.03.14. 11:37:39

@AXERMIX Pertársaság:
Mondom még egyszer, olvass utána hogyan működnek a bankok, én megpróbáltam leegyszerűsítve a szádba rágni, de látom felesleges volt.

És nem, nem dolgozok banknak, sőt ha a véleményemre vagy kíváncsi, én rühellem a bankokat. Csak ezzel együtt tisztában vagyok az alapvető működésükkel is.

És nézzük csak mennyire felel meg ezen állításod a valóságnak:
"Csak nem termelünk túl nagy profitot a banknak."

Most tegyük fel, hogy csak az említett 9 milliós hitel létezne meg egyetlen bank. Még a konteódat is feltételezzük (ami amúgy hülyeség), hogy tisztán Ft forrás volt mögötte.

Tehát a bank kihitelezett 5 millát. Mindezt tette 5 milla betétből. Az 5 milla betét után mondjuk fizetett 5% kamatot (hogy kicsit mondjak, Ft-ra ez kicsi). A hiteles kifizetett eddig 2 millát, és mondjuk egy ilyen per eredményeként már 3 millával lóg. Ez azt jelenti, hogy a bank veszteségbe megy át, hiszen a betéti kamatot ki kellett fizetni, te meg eszerint nem fizetsz semmilyen kamatot. Ez szerinted azonos azzal, hogy nem termelsz túl nagy profitot a banknak? Vagy a túl nagy még mindig valahol a negatív tartományban van?

Netuddki. 2013.03.14. 11:40:04

@AXERMIX Pertársaság: Nem tudom volt-e már bírósággal dolgod, de a bíró alapból abból indul ki (szerintem), hogy kaptál x összeget, ami most ennyit ér ha minimum beraktad volna a bankba. Ez az amit legfeljebb meg fog ítélni amit vissza kell majd fizetni. Legjobb esetben, ezt azért ne feledjük. De lehet máshogy, neked kedvezőtlenebbül fognak számolni. Mondjuk ha forinthitelt vettél volna fel.
Lehet, hogy a szerződésed egy átverés, de attól még kifizették neked a pénzt. Még ha büntit is kapna a bank akkor sem te kapnád azt a pénzt hanem az állam, de ugye akkor az államnak is be kéne szállnia.
Szóval ilyen az élet Babolcsai néni...

Netuddki. 2013.03.14. 11:42:03

@AXERMIX Pertársaság: Nem. Max a perköltség lesz levonva, amit a bank fizet. De ahhoz meg is kellene nyerni a pert.
De nem vagyok jogász, csak elmélkedem...

Zabaalint (törölt) 2013.03.14. 11:43:32

@kovi1970:
Nem én vagyok tévedésben, én sem gondolom, hogy a bíróság ilyen ítéletet hozna. Ezt AXERMIX Pertársaság írta, hogy ő szeretne ilyen ítéletet. Fogalmam nincsen, csak sejtem, hogy ez teljesen irreális jogilag, én pénzügyileg írtam róla, milyen következményekkel járna, valamint etikailag kérdőjeleztem meg a jogosságát.

"Én csak a tisztességes profiton felüli részt vitatnám. "

Én nem ezt. Mert nincsen megírva a nagykönyvben, hogy mi az a tisztességes profit. Én 2 ponton támadnám a bankokat. Egyrészt bevezetném, hogy a jelzálogon felül ne követelhessenek, nyilván ha ezen felül követelés lenne, akkor 10-20 évig semmilyen hitelt nem kaphatna az adós, a bank meg lenyelné a buktát, nem vonná le a fizetéséből. Másrészt a felelőtlen hitelezés miatt az állam helyében perelnék, a kiperelt összeg fele menne az OBA-ba a betétesek érdekében, másik fele meg államadósság csökkentésre az ország gazdasági stabilitása érdekében. Ugyanis a felelőtlen hitelezés elsősorban a betéteseket és a gazdasági és pénzügyi stabilitást hozta veszélybe, a hiteleseknek viszont saját döntésük volt, hogy vállalják-e a kockázatot, mielőtt a bank hitelbírálata elé kerültek volna.

AXERMIX Pertársaság · http://axermix.hu 2013.03.14. 11:44:45

"Még a konteódat is feltételezzük (ami amúgy hülyeség), hogy tisztán Ft forrás volt mögötte." Az AXA Bank többször írásban kifejtette, hogy a "deviza alapú hiteleknél kizárólag a nyilvántartás történik devizában". Te ezt hogy értelmezed?

A bank felelőssége a megfelelő hitelkihelyezés. Ha a bank olyan szerződéseket köt, amelyik nem felel meg a jogi normáknak, az a bank felelőssége. Az azon elszenvedett veszteség is.

Ha bevállalsz egy munkát x pénzért, akkor neked akkor is el kell végezned, ha picit több pénzedbe kerül. Egyéb esetekben kártérítést indíthat a megrendelőd.

Ha a bank azt mondja, a példabeli embernek, hogy mostantól 3 millió HUF a tőkéd és ez ketyeg 7%-on, akkor ott termel 1.5% körül a banknak. Most.

Vagy kifizeti az ember a 3 milliót és megfeledkezik a bankról.

Van harmadik lehetőség is, de az nem a mi asztalunk.

Zabaalint (törölt) 2013.03.14. 11:45:22

@kovi1970:
Vagy ha az árfolyamkockázatra vonatkozó részt nem találja törvénysértőnek, csak a kamatváltoztatásra vonatkozót, akkor mindezt CHF alapon számolják ki, tehát csak csak a jogtalanul emelt vagy CHF alapkamattal és kockázati felárral nem csökkentett kamatot nyerik vele.

AXERMIX Pertársaság · http://axermix.hu 2013.03.14. 11:47:54

@kovi1970: Kivéve, ha az adósnak is vannak követelései, hiszen menet közben fizetett.

Ha a szerződés jogilag rendben volna, akkor az amit mondtok, érthető lenne. Mivel nincs rendben a szerződés, ezért a kamatszámítás ebben a kontextusban értelmezhetetlen.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.03.14. 11:47:58

@hot-spot: Az elmúlt 6 évből 3-ban az inflációnál kisebb mértékben növekedtek a bérek Magyarországon.
A gyorsan kétszeresre növekedő árak hiperinflációját kétlem, hogy gyorsan követnék a munkáltatók a béremeléssel, esélyesebb a tömeges munkanélküliség és elszegényedés.

Netuddki. 2013.03.14. 11:49:59

@Zabaalint: Ja, mindig is erre gondoltam.

Larry Silverstein 2013.03.14. 11:50:11

Nagyon bátor terv a 'mesterterv'.

Eredeti, sok sikert kívánok. Ha az EU elgondolkozik majd beállhat tanulni, mint a bankadónál.

Zabaalint (törölt) 2013.03.14. 11:50:23

@AXERMIX Pertársaság:
"Ha bevállalsz egy munkát x pénzért, akkor neked akkor is el kell végezned, ha picit több pénzedbe kerül. Egyéb esetekben kártérítést indíthat a megrendelőd. "

Na pont itt van egy nagyon jó hasonlat. Ha mondjuk bevállalok egy munkát, és mondjuk nincs kész határidőre, akkor nem az van, hogy ő átveszi a félkész munkát, semmit sem fizet, majd immár az ár töredékéért befejezteti mással, hanem ez esetben kötbért kell fizetni.

"Ha a bank azt mondja, a példabeli embernek, hogy mostantól 3 millió HUF a tőkéd és ez ketyeg 7%-on, akkor ott termel 1.5% körül a banknak. Most."

Igen, de a korábbi X év kamatát bukta, ami évente a mondjuk 5%-os betéti kamat. Legalábbis ebben az amúgy leegyszerűsített esetben, mert valójában jól látható, hogy 6 millát bukik, ha abból levesszük a nyereségét, akkor mondjuk legyen 5 milla. Ezzel nem a tisztességes profitra kényszeríted, hanem becsődölteted.

Netuddki. 2013.03.14. 11:50:45

@AXERMIX Pertársaság: Persze, de azt gondoltam ez nyilvánvaló.

öreg zsidó blogger 2013.03.14. 11:52:08

Színvonalas írás, a Zsidai Viktoré is az.
De nem csak a gazdaságról kell értekezni, mert a politika itt a főszereplő:
Orbánékat szorítja az idő. Addig kellene előrehozott választásokat tartani, amíg a gazdasági nehézségek (katasztrófa?) be nem következik.
Erre jó ürügyet kelt a nemzetközi tiltakozás - hát ezért kér megerősítést a kormány.
A forint árfolyamával nem elegendő bűvészkedni: mi nem vagyunk olyan vonzóak mint Kína...
Saját erő meg azért nincs, mert még 90 táján szétlopták az ezeréves nemzeti vagyont. És annak ellenére, hogy a tolvajok produkálják a legkisebb befektetéssel a legnagyobb hasznot - láss csodát - csak addig, amíg a saját terepükön működhetnek. (Vagyis lopni lehet.)
Gyárat üzemeltetni...sajnos képtelenek.

AXERMIX Pertársaság · http://axermix.hu 2013.03.14. 11:54:07

@kovi1970: Jó, jó, de mindenki abból indul ki, hogy ezek a szerződések érvényesek.

Pedig az egész arra megy ki, hogy ezeket a szerződéseket, ezekkel a feltételekkel meg sem lehetett volna kötni.

Innetől kezdve ez egy akkora elszámolási kulimász az egész, hogy a optimális megoldás az, amelyiknél kamatok nélkül történik a végelszámolás.

Az adósok ugyanúgy megfizetik ennek az árát, mint a bank.

AXERMIX Pertársaság · http://axermix.hu 2013.03.14. 11:57:10

@Zabaalint: "Na pont itt van egy nagyon jó hasonlat. Ha mondjuk bevállalok egy munkát, és mondjuk nincs kész határidőre, akkor nem az van, hogy ő átveszi a félkész munkát, semmit sem fizet, majd immár az ár töredékéért befejezteti mással, hanem ez esetben kötbért kell fizetni."

Nem is arról van szó, hogy semmit sem fizet. Hanem arról, hogy azt mondja, hogy ennyiben állapodtatok meg, abból levonja a kötbért és átveszi félkészen.

Vagy mondhatja azt, hogy határidőre nincs készen, ezért a szerződés rád eső részét nem teljesítetted, ergo őt sem kötelezi semmi.

Zabaalint (törölt) 2013.03.14. 11:57:19

@AXERMIX Pertársaság:

"Pedig az egész arra megy ki, hogy ezeket a szerződéseket, ezekkel a feltételekkel meg sem lehetett volna kötni. "

De akkor a házat sem lehetett volna megvenni belőle, meg a pénzt használni X évig. A pénz használatának van egy önköltségi ára, ami az inflációból vagy a jegybanki alapkamatból kiszámolható.

"Innetől kezdve ez egy akkora elszámolási kulimász az egész, hogy a optimális megoldás az, amelyiknél kamatok nélkül történik a végelszámolás."

Már ha optimális bedönteni a bankokat, a betéteket és ezeken keresztül az országot.

"Az adósok ugyanúgy megfizetik ennek az árát, mint a bank. "

Mégis hol? Eszerint utólag nézve 5 évre ingyen tőkét kapnak kölcsön.

Zabaalint (törölt) 2013.03.14. 11:59:03

@AXERMIX Pertársaság:
Ha a banknak nem fizettél kamatot, akkor semmit sem fizettél, sőt valójában az önköltségi kamatot ingyen megkaptad, hiszen 5 évig használtad a pénzt. Tehát ez olyan, mint ha a kötbér magasabb lenne, mint a munkáért kifizetett összeg.

Zabaalint (törölt) 2013.03.14. 12:00:25

@AXERMIX Pertársaság:
De szerintem a bíróság sem hülye, ebben, amit leírsz, biztosan nem lesz benne, ugyanakkor egy korrekt döntésért szurkolok nektek.

AXERMIX Pertársaság · http://axermix.hu 2013.03.14. 12:03:10

"De akkor a házat sem lehetett volna megvenni belőle, meg a pénzt használni X évig. A pénz használatának van egy önköltségi ára, ami az inflációból vagy a jegybanki alapkamatból kiszámolható."

Igen, de erre van a szerződés. Szerződés hiányában ...

"Már ha optimális bedönteni a bankokat, a betéteket és ezeken keresztül az országot."

Nyugi van. A betéteseket ne féltsd már annyira.

"Az adósok ugyanúgy megfizetik ennek az árát, mint a bank. "

Mégis hol? Eddig van 4000 halott, több tízezer egészségileg károsodott, tönkrement kapcsolatok ...

De szívesen átirányítjuk neked, amikor az mondja a behajtó a telefonba, hogy fejbelő téged vagy a gyereked ... mert gondolom most már nem is egy golyó jár nekünk, hanem inflációval növelve rögtön kettő ...

dean23 2013.03.14. 12:05:05

Ha Orbán arra játszik, hogy az EU közepén a magyar ember hajlandó lesz olcsó kínai rabszolgamunkást játszani akkor kurvára téved! Ez inkább az elvándorlást fogja felpörgetni! A kiszámíthatatlan és jelenleg vállalkozás ellenes politikájukkal meg beruházás sem lesz! 3-4 autógyárral meg kitörölhetik a seggüket!

Netuddki. 2013.03.14. 12:06:12

@AXERMIX Pertársaság: Csak arra akartam kilyukadni, hogy az orbán felülvizsgáltathatta volna ezeket a szerződéseket. Egyrészt kiderült volna (ami már régen kiderült), hogy nincs mögöttük valódi deviza. Másrészt kiderült volna, hogy még ha lett is volna akkor is jóval a piaci frankhitel kamatai fölött szedték rá a kamatot. A kezelési és egyéb költségekről nem is beszélve.
Ez alapján szerintem okkal semmisnek lehetett volna tekinteni a szerződéseket és egy jegybanki alapkamattak kiszámolt összeget kellett volna kifizetni az adósnak. Persze ettől még nem biztos, hogy a fennmaradó részt egyben ki tudta volna fizetni. Erre lehetett volna valamilyen forinthitelt nyújtani nekik. Esetleg a bank büntetéséből a legrászorultabbakat megváltani, a lakásukat állami tulajdonba venni és lakbért fizettetni velük.
De semmi esetre sem közpénzből, katonatiszt módjára fizetni ezeket a bedőlt hiteleket. A lényeg az lett volna, hogy a bank is szépen viselje ezeknek a hiteleknek a kockázatát. Ami gyakorlatilag az "extraprofitja" lett volna. Amit amúgy is szeretnek az orbánék annyira hangoztatni.
Nem ezt tették, lqrták. Így sokkal nehezebb helyzetből indultok a bíróságon. Részvétem és sok sikert...

Gaius Plinius Secundus 2013.03.14. 12:08:34

"Mikro-Kína"

Úgyérted az a Kína ami a legnagyobb dollár tartalékkal rendelkezik, és tulajdonképpen finanszírozza az USA adósságát?

Egyébként meg a bérek most is kínai színvonalon vannak Európa többi részéhez képest, ebben mindegyik politikai párt eddig is egyetértett hogy a béreket lehetőleg tartsuk alacsonyan.

Ha a külföldi tőkét szeretnéd meg magas béreket egyszerre? Ez a kettő inkompatibilis egymással a mi helyzetünkben és a jelenlegi gazdasági környezetben.

tarackos 2013.03.14. 12:08:34

@Larry Silverstein: Az EUs modell a reális alternatívája. Erről volt szó a rendszerváltáskor óta ezt képviselte korábban a fidesz is.

AXERMIX Pertársaság · http://axermix.hu 2013.03.14. 12:12:31

@kovi1970: Kb. mi is így látjuk. Bár ez nem OV feladata lenne. Van nekünk szép PSZÁF-unk, akinek ez lenne a feladata. Sajnos jelenleg nekünk kell a bíróságon megtennünk azokat a lépéseket, amelyek elkerülhetőek lettek volna, ha a PSZÁF anno a bankok tökére lép.

Mi is úgy tartjuk, hogy először normalizálni kell a jogi helyzetet, mert napról napra nyilvánvalóbb, hogy ezek sima HUF hitelek. A deviza elszámolés, de főleg az azon elért árfolyamrés generálta a profitot a banknak.

Ezt kell visszarakni normális szerződési keretek közé (illetve a tőkét újraszámolni). S ha ez megvan, akkor kell megnézni, hogy ki az, aki nem tudja - valódi okból kifolyólag - fizetni a hitelét. Ott kellenek személyre szabott megoldások.

Mi szeretnénk élni, továbblépni az életben, nem pedig azt nézni, hogy a bank ma melyik kockájával dobott, hogy szerinte mennyivel tartzounk.

tarackos 2013.03.14. 12:13:35

@sparklie: Kétségeim vannak mármint, hogy vágod-e a dimenziókat. Lehet 100 millióan jól élnek de egy majd 1,5 milliárdos országról beszélünk. Azt meg sem említettem, hogy nyúlják a technológiát és már saját fejlesztésű termékeket is exportálnak nem csak biorobotokat árulnak már. Vagyis ők is a nyugati modellre állnak át miután beletanulnak. Ennyivel okosabbak mint mi. Nálunk is 20 éve vannak multik saját fejlesztés meg sehol és a fidesznek eszébe sem jut.

De az árát is megnézheted: hetente döntik a szmog csúcsokat.

Netuddki. 2013.03.14. 12:21:12

@AXERMIX Pertársaság: Mivel sajnos nagyon sok állampolgárt érint és más állami szerv nem iparkodott megoldani, ez a magyar kormánynak a feladata lett volna. A magyar kormány meg mint tudjuk = orbán viktorral. A pszáf-et meg ne is emlegesd. Egyáltalán minek fizetjük őket mi is a bankokon kívül?
Gondolom arra is emlékszel a vitya hogy dögette a mellét, ami szerint MEGOLDOTTA (ő, 1. szám 1. személyben) a devizahitelesek problémáit. Minden médiumból ez folyt...

Zabaalint (törölt) 2013.03.14. 12:24:00

@AXERMIX Pertársaság:

"Igen, de erre van a szerződés. Szerződés hiányában ... "

Mint írtam én csak pénzügyi és etikai szemszögből közelítettem meg, jogilag lehet igazad, bár kétlem, hogy így lenne, de nem értek hozzá, úgyhogy nem tudom.

"Nyugi van. A betéteseket ne féltsd már annyira."

Még egyszer mondom, olvasd el, hogyan működnek a bankok. Nem csak a betétesekről van szó. A lényeg, hogy a bank nem saját forrásból, hanem betétekből vagy egyéb tartozásokból finanszírozza a hiteleket, ha 3/9-ed eszközarányos vesztesége születik a banknak, akkor nem csak a bank bukik, hanem a betétek nagy része is, még akkor is, ha a maradék 3/9-et valaki átveszi. A bankok becsődöléséhez általában 10%-os eszközarányos veszteség is elég, mivel 8% a megkövetelt tőkemegfeleltetés.

"Mégis hol? Eddig van 4000 halott, több tízezer egészségileg károsodott, tönkrement kapcsolatok ..."

Ennek mi köze ahhoz, hogy te 0%-os kamatra akarod utólag a pénzt? Az általad felvázolt szcenario szerint utólag mindent a bank, a betétesek, az OBA és az állam fizetne ki, az adósok meg ingyen kapták a kölcsöntőkét. Hiába próbálsz most csúsztatni az öngyilkosságokkal, mert nem erről volt szó.

Maitre 2013.03.14. 12:25:38

"Mikro-Kína"... édes istenem, de jó lenne. :D A világ nagyobb része nekünk lógna pénzzel, nem fordítva.

lavór 2013.03.14. 12:29:28

"Mikro-Kína lehetünk."

Ahhoz munkahelyek kellenének, nem elég a közmunka. Na meg a rettenetesen felduzzasztott közszféra.

Netuddki. 2013.03.14. 12:31:34

@lavór: Közmunka? 47ezerFt? Majd kapsz egy tál rizst fizetség gyanánt...

Zabaalint (törölt) 2013.03.14. 12:33:25

@kovi1970:

Értsd meg végre, hogy tisztán Ft forrás nem lehetett a hitelek mögött, mert az a tömeges hitelfelvétel időszakában súlyos veszteséget jelentett volna a bankoknak, emellett folyamatos tőkepótlásra lett volna szükségük.

Ha meg Ft forrás + devizaswap volt, akkor ugyanott vagyunk, mint ha CHF forrás lett volna. Ha kicsit jobban beleásod magadat a pénzügyekbe, ez könnyen belátható. Gondolj az ellenkezőjére, mikor a befektetési alap, pl. OTP EMEA csinálta ezt tavaly, euró kötvényeket vásárol, de devizaswappel Ft-ra fedezi a kockázatot, és mivel a Ft kamat magasabb, mint az euró kamat, így a kötvény hozamán felül, ami amúgy a tavalyi hozamesés miatt kiemelkedő volt tavaly annál aki időben vett, még a kamatkülönbözetet is nyeri. Ugyanez történt a bankok oldalán, csak fordítva, azzal hogy a Ft forrás mellé devizaswapet tesz a bank ugyanakkora pozícióra, nyeri a kamatkülönbözetet, így a forrás költsége csökken, így hitelezni is kisebb kamattal tud, persze mindehhez át kellett hárítani az adósra az árfolyamkockázatot. Így a bank semmit sem nyert az árfolyamkockázaton, éppen úgy, mint ha CHF lett volna a forrás.

Megjegyzem ugyanilyen devizaügyletet annak is érdemes csinálnia, aki mondjuk magyar vállalkozó, de a tevékenysége egy kis részét külföldre viszi, de nem akar devizakockázatot, ez esetben köthet egy határidős ügyletet, fedezve ezzel a devizakockázatot.

lobster thermidor 2013.03.14. 12:34:22

@hot-spot:

Hát kérlek, lehet a magyar olyan leleményes, hogy az csak na!
De tudod a baj az, hogy a sörösdobozból készült hőszivattyúval, és a 2 méter magas seprűnyélre applikált szélkerékkel azért nem lehet korszerű, exportképes gazdaságot építeni.

Én erről beszéltem!

lavór 2013.03.14. 12:34:34

@kovi1970:

Rendben. De milyen eladható értéket termelő munkahelyen?

veracity 2013.03.14. 12:39:13

Én egy olyan cégben dolgozok, amelyik termelésének 90 %-át EURO-ért külföldön értékesíti.
Ha megnézzük, hogy az elmúl 5 évben az euro zóna inflációja minden évben 3-4 %-al alatta maradt a magyarnak, akkor belátható, hogy az EUR-nak ma legalább 330 Ft-nak kellene lenni. Mivel nem így van, -tavaly átlagosan 285 volt-, az exportáló cégek kifejezetten meg vannak szívatva. Nincs elismerve a munkájuk, a társadalom többi része rajtuk élősködik.

Pedig csak az export erősödése hozhat enyhülést a gazdaság bajaira.

Az se lenne probléma, ha az import megdrágulna és csökkenne.

Ennek egyensúly javító hatásáról is lehet beszélni.

Valóban, a devizahitelek csapdájából ki kell először törni és utána levinni az alapkamatott 2 %-ra, hogy akik export piacokra dolgoznak, azok hiteleket vehessenek fel! 350 Ft/EUR lenne az, amit el tudnék fogadni!

Zabaalint (törölt) 2013.03.14. 12:40:31

@kovi1970:
A bankokat sokkal inkább azért kellene seggbe rúgni, mert a deviza alapú nem vették figyelembe, hogy az adós fizetése és a fedezete is Ft alapú. Pedig ha hitelbírálatnál ezt a kockázatot figyelembe veszik, akkor nem hogy annak adtak volna deviza alapú hitelt, akinek ugyanolyan összegre nem adtak Ft hitelt, hanem ezek semmilyen hitelt nem kaptak volna akkora összegre, és lettek volna olyanok, akik Ft hitelt még kapnak, de devizahitelt még nem. A másik, hogy a törlesztőrészleteket is máshogy kellett volna megállapítani deviza alapú hitel esetében, amennyiben az adósnak Ft jövedelme van, akkor CHF hitel kamata + FT-CHF kamatkülönbözettel kellett volna kiszámolni Ft-ra a törlesztőt, és ettől csak nagyon durva árfolyamváltozás esetén eltérni, így persze nem a törlesztő változna helyzettől függően, hanem a törlesztés ideje az árfolyamváltozástól függően. De hát akkor a kapzsi bankok nem tudtak volna annyit kihitelezni, mert így már messze nem lett volna olyan vonzó.

Steve123 2013.03.14. 12:42:36

kerdezzbatran.blog.hu/2013/03/14/yjm_364

Hiszem, hogy alapvetően jót akartak, de az eredmény még sem ezt mutatja.

Larry Silverstein 2013.03.14. 12:47:07

@tarackos: Az EUs modell zsákutca. hiába nyomtak a kormányok 2009 óta 5000 mrd eurót bankkonszolidásió néven bankárzsebekbe kisemberek adójából, hiába támogatták az újautó vásárlókat(a kisemberek adójából), az EUs gazdaság versenyképessége globálisan csökkenő trendet vett fel, a fogyasztás 20 éves mélyponton van. Az EU liberális oldala a család ellen szabad kezet kapott, mindenhol nő az átlagéletkor, miközben a globális konkurencia egyre fiatalabb. Az EU lesz a világ segglyuka, de a befektetőknek már most is az.

Injekciókkal operálnak nem életmódváltással.

Larry Silverstein 2013.03.14. 12:49:22

@veracity: Igy van. Autót meg plazmaTV-t már mindenki vett(hitelre) azzal kihúzza a következő szoci kormányig.

Larry Silverstein 2013.03.14. 12:52:20

@Gaius Plinius Secundus:

A szocik szerint türhetetlen hogy mi finanszírozzunk külföldi gazdaságokat, mert a világ rendje az hogy minket segítsenek az aggódó külföldiek.

Ált. a szavazóik is így gondolkodnak saját sorsukról.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.03.14. 13:11:25

Előre a szakadék felé, vagy az aljára nézőpont kérdése.

Józsi bácsi, a frappáns visszavágások nagymestere 2013.03.14. 13:13:34

@kovi1970: igen, én is láttam azt a tv műsort, 22 milkát vett fel 7 éve, 19-et törlesztett, és még 34-et követel a bank. ez nagyon szarul hangzik, de ha kiszámolod (szimpla matematika), a 22 milliós hitelre az 53 milliós tartozás (már visszafizetett + bank követelése) bizony évi 12%-os kamatot jelent, ami azért messze van az uzsorakamattól, meg a tisztességtelen ajánlatoktól. ha most ugyanaz az úriember meglátná, hogy ekkora kamattal szabadfelhasználású hitelt vehet fel, bizony utánaszámolás nélkül újra rohanna hitelt felvenni, hogy aztán pár év múlva megint sírjon, hogy "azokabüdösbankokátvertek"...

lavór 2013.03.14. 13:19:31

@Larry Silverstein:

Az autó és áruhiteleseket senki nem akarja "menteni". Összeomlott az ingatlanspekuláció, van ilyen.

Józsi bácsi, a frappáns visszavágások nagymestere 2013.03.14. 13:20:25

@hot-spot: éppen tegnap írták, hogy a krumpli ára egy év alatt 90%-kal nőtt. vajon a te fizetésed is?

Netuddki. 2013.03.14. 13:27:18

@veracity: "Mivel nem így van, -tavaly átlagosan 285 volt-, az exportáló cégek kifejezetten meg vannak szívatva. Nincs elismerve a munkájuk, a társadalom többi része rajtuk élősködik."

Persze, mert a te céged nyugati béreket fizet a dolgozóinak mi? Akkor gondoljuk át újra, hogy ki élősködik kin.
Mellesleg a magas adók miatt meg a fidesznél kellene reklamálnod. Ők sem iparkodtak átalakítani ezt az lqrt adórendszert. Helyette sikerült még jobban összekutyulniuk...

Netuddki. 2013.03.14. 13:31:28

@Józsi bácsi, a frappáns visszavágások nagymestere: "igen, én is láttam azt a tv műsort, 22 milkát vett fel 7 éve, 19-et törlesztett, és még 34-et követel a bank. ez nagyon szarul hangzik, de ha kiszámolod (szimpla matematika), a 22 milliós hitelre az 53 milliós tartozás (már visszafizetett + bank követelése) bizony évi 12%-os kamatot jelent"

Azt hitted kisfácán nem számolok utána? évi 12%-os kamattal most 48 milkával tartozna. Úgy, hogy közben 1 petákot nem fizetett volna vissza belőle. De időközben 19milkát visszafizetett a banknak. Szóval számolj utána mégegyszer...

namostatutituti... 2013.03.14. 13:40:40

@Józsi bácsi, a frappáns visszavágások nagymestere: És persze ez is a kormány hibája, egyenesen Orbáné.Felemelte a krumpli árát. Én nem értek hozzá, csak egy pénzügyi diplomám van (kp-val fizettem érte minden félévben) Az un. "Multik" hozzá állását kéne rendbe szedni egy pöttyet, mert amióta lecsökkent a rezsi ára (nálam ténylegesen 10%-al csökkent) azóta az éjszakai áram nem melegíti fel a vizet. Eltervezték, hogy mennyi lesz a profit és azt próbálják tartani.
Aki meg azt mondja, hogy veszteségesek,azoknak mondok egy trükköt, hogy lehet n+1 milliárdot simán kivinni az országból:
1. legyél egy külföldi nagyvállalat
2. Írass egy országra szabott számlázó programot az adott országban lévő alvállalatod informatikusaival
3. Rendelkezz úgy , hogy a program a te tulajdonod.
4. Add el a programot az alvállalatodnak n+1 milliárdért.

És hogy ez veszteségessé teszi a szegény alvállalatot... szegények...

kamerasmobil 2013.03.14. 13:48:21

@kovi1970: Nem forintban kellene szamolni a kamatot mivel ebben benne van az arfolyamveszteseg is.

Larry Silverstein 2013.03.14. 13:51:07

@Józsi bácsi, a frappáns visszavágások nagymestere: A valóság az hogy 7éve most van a legalacsonyabb infláció.

Tehát a krumpli árának oka valahol máshol van. Amúgy meg termelj krumlit, ne siránkozz.

indapass90210 2013.03.14. 13:57:22

@AXERMIX Pertársaság: "Nyugi van. A betéteseket ne féltsd már annyira."

Én egészen konkrétan féltem, elvégre miért a betétesek fizessék ki a nagyobb autót és több szobát valaki másnak?

zobod 2013.03.14. 13:57:52

Egyelőre eddig az történt, hogy az a befektető amelyik a fundamentumokat és a számokat nézte, az hülyére kereste magát a magyar állampapírokkal, amelyik meg bedőlt a nyugati sajtó meglehetősen elfogult propagandájának, az kimaradt a lehetőségből.

AXERMIX Pertársaság · http://axermix.hu 2013.03.14. 13:58:07

@Dövan: Pont ezért perelünk, hogy ne más fizesse ezeket meg.

AXERMIX Pertársaság · http://axermix.hu 2013.03.14. 14:03:01

@lavór: Az ingatlanspekuláció az, ha sokkal több pénzt veszel fel arra, mint amennyit az ingatlan ér, arra gondolva, hogy majd egyszer az ingatlan sokkal többet fog érni s abból kifizeted a hitelt.

A devizaadósok induláskor kevesebb pénzt kaptak, mint maga az ingatlan. Másodlagos biztosítékként sok esetben ott vannak/voltak az életbiztosítások.

A felvett hitel értéke manapság sem haladná meg jelentősen (ha egyáltalán) az ingatlanok értékét, ha megfelelő kamatszintek mellett maradt volna a történet.

Igen, van ingatlanspekuláció, de ez nem az.

lavór 2013.03.14. 14:09:28

@AXERMIX Pertársaság:

Mármint melyik értékét? Az akkorit vagy a mait?

Bár tök mindegy... a lényegen nem változtat. A blog témájához nem sok köze van. az emberi butasághoz, a nagy nyereség eléréséhez annál inkább, de az máshová tartozik.

indapass90210 2013.03.14. 14:10:20

@AXERMIX Pertársaság: mivel a bank nem a saját pénzét adja kölcsön, hanem a betétesekét, amire ti most sok évre visszamenőleg nem akartok kamatot fizetni, akkor az vajon honnan fog hiányozni?

AXERMIX Pertársaság · http://axermix.hu 2013.03.14. 14:11:53

@Dövan: "Én egészen konkrétan féltem, elvégre miért a betétesek fizessék ki a nagyobb autót és több szobát valaki másnak?"

Hogy számodra is érthető legyen, a helyzet olyan, mintha a gázmű rádverné, hogy mágnesezed a mérőt, s más meg ott kurjongatna, hogy nehogymá a többi fogyasztó fizesse meg a medence fűtését.

Célunk a jogtalanságok felszámolásával a normális jogi környezet megteremtése. Utána majd lehet nézni, hogy kit és hogyan lehet/kell/érdemes menteni.

De pontosan mi vagyunk azok, akik az adófizetők pénzéből való mentés ellen vannak.

A jog betartását és igazságot akarunk, nem az adófizetők pénzét!

AXERMIX Pertársaság · http://axermix.hu 2013.03.14. 14:14:28

@Dövan: Az megvan, hogy olyan pénzt kér a bank, amit nem adott kölcsön? Az nem fáj? Csak az fáj, ha a betétesnek hiányzik?

namostatutituti... 2013.03.14. 14:16:01

@Dövan: Hagyjuk már... Melyik bank melyik betétesei? Magyar bank, magyar betétesei? Ők forintot adtak. Svájci bank svájci betétesei? Soha ne adtak közvetlenül. Egy svájci kisnyugdíjas sem fogja elveszíteni a megtakarításait.

indapass90210 2013.03.14. 14:18:22

@AXERMIX Pertársaság: ez jól hangzik, de a gyakorlatban nem működik. Majd a pénzügyi szagértők megmondják konkrétan, de szerintem a banknak nincs pénze. A profitjának nagy részét minden évben szétosztja a részvényesek között, meg kifizeti prémiumban, a többi zsé meg a betéteseké.

AXERMIX Pertársaság · http://axermix.hu 2013.03.14. 14:21:14

@Dövan: A bank lelki világa nem a per tárgya.

indapass90210 2013.03.14. 14:21:34

@namostatutituti...: ja értem! Megint a városi legenda, hogy a devizahitelek mögött nincs deviza!

Persze, a jó öreg sztori, hogy a bank keletkeztette a pénzt. Nyitottak egy számlát saját maguknál, aztán az informatikus meg beírta a konzolba, hogy update szamla set egyenleg=egycsilliárdfrank where szamlaszam=$sajatunk.

AXERMIX Pertársaság · http://axermix.hu 2013.03.14. 14:22:50

@Dövan: Az nem városi legenda, hogy van mögötte?

indapass90210 2013.03.14. 14:24:27

@namostatutituti...: egyébként az valóban igaz, hogy nem fogja a svájci kisnyugdíjas elveszíteni, mert arra a pénzre a magyar betétesek magyar forintja a biztosíték, ők előbb fognak bukni.

namostatutituti... 2013.03.14. 14:27:13

@Dövan: Nem hiszem, hogy ezt írtam. Én azt írtam, hogy szegény svájci kisbefektetőknek nincs veszélyben a befektetése, mert amikor elvitték a bankba a pénzüket, kaptak garanciát rá, aztán a bank kihelyezte a pénzt egy magas kockázatú térség bankjába. KOCKÁZTATTAK, nem jött be, de annyit próbálnak kipréselni a befektetésből amennyit lehet, a kockázatot ők vállalták.

indapass90210 2013.03.14. 14:27:47

@AXERMIX Pertársaság: hát persze.
Ha ez működne, akkor az MNB is csinálhatna egy olyat, hogy keletkeztet 150 milliárd dollárt, aztán egy összegben átutaljuk mindenkinek ami az államkötvényekért/kötelezettségért/egyebekért jár...

Mire rájön valaki a trükkre, már rég nem tartozunk senkinek semmivel, szárnyalhat a forint, paritásba kerülhet még az ajróval is.

Netuddki. 2013.03.14. 14:33:52

@Dövan: Nem kell nekik ahhoz informatikus, hogy a számlámon tartott kis pénzemet odadják valakinek hitelbe miután kötöttek vele egy szerződést, miszerint a svejci frank árfolyama szerint fog változni a kölcsön összege.
Miközben a kis pízem után nevetséges kamatot fizet a bank, még a számlavezetési díj 1%-át se fedezi. Igen, odaadják, 2-3%-os beetető kamatra, amit szépen 5% fölé emeltek, miközben nagyon jól tudták, hogy a frank a forinthoz képest jelentősen fog drágulni. Persze azzal senki nem kalkulált, hogy a köcsög fidesz ekkora rombolást fog okozni a gazdaságban és egy kis mellékest akar keresni a forint árfolyam döntögetésével...

AXERMIX Pertársaság · http://axermix.hu 2013.03.14. 14:34:44

@Dövan: Ez a keletkeztetés nem egészen így van.

AXERMIX Pertársaság · http://axermix.hu 2013.03.14. 14:36:33

@kovi1970: Nem az árfolyammal van gond, hanem a kamattal. A kamat úgy lett emelve, hogy arra - véleményünk szerint - jogi és szerződésbeli alap nem volt.

Ezen a vonalon indulva derülnek ki olyanok, hogy talán deviza sincs mögötte.

Ha az sem volt, akkor meg az ember nem is erre szerződött ... stb stb.

tarackos 2013.03.14. 14:36:53

@Larry Silverstein: Az EU-s modell pl. a svéd, német, finn, ír. Az utóbbi sem emiatt padlózott de a többi még csak véletlenül sincs válságban.

namostatutituti... 2013.03.14. 14:41:08

@kovi1970: Ha emlékeim nem csalnak, a fidesz kormánynak nem túl sok köze volt, frank árfolyamának megugrásához, akkor épp más tolta a biciklit.

piglet is shine 2013.03.14. 14:43:27

@AXERMIX Pertársaság:
Valahogy bennem is ez motoszkál azóta, mióta kipattant a devizahiteles botrány. Helyre kellett volna állítani az eredeti állapotot, azonnal. És ezután, időt nyerve, elötletelni azon, hogy milyen adósmentő programokat lehet bevezetni úgy, hogy a bankok se rokkanjanak bele.

Larry Silverstein 2013.03.14. 14:44:19

@tarackos: Az egész EU alleszusammen van válságban. Mindenhol emelték a nyugdíjkorhatárt az elmúlt 5 évben, de ettől nem lesznek fiatalabbak.

Ázsiában meg 30 év az átlagéletkor.

indapass90210 2013.03.14. 14:48:00

@AXERMIX Pertársaság: nekem 2004-ben volt devizahitelem, ott nagyon szépen le volt írva, hogy mikor hogyan számolják a kamatot a svájci alapkamat, libor, egyebek alapján.

A svájci alapkamatban az ottani jegybank illetékes. A libort nyilvánvalóan manipulálták, de a devizahiteleseken most per pillanat nem a kamat miatt csattan az ostor, hanem azért, mert közben a frank már nem 140-160 forintba kerül, hanem 240-260-ba. A kamat már csak hab a tortán.

Szerintem a korrekt megoldás egyik első lépése az lenne, ha többek között azokat vennék elő, akik libort manipuláltak, és most nem csak pármillió bírság a banknak, hanem rábaszni a lakatot az illetékes bankvezetők vagyonára. Ott pár milliárdot mindjárt lehetne fogni.

Az meg nyilvánvaló, hogy mint @kovi1970: is írta, a fideszhez közel álló körök is kemény pénzeket keresnek az árfolyam rángatásával.

kamerasmobil 2013.03.14. 14:48:14

Axermix meg Kovi

Ti annyira nem ertetek ehhez hogy az dobbenet.

De hogy mennyire magabiztosan osztjatok rola az eszt na az meg nagyobb dobbenet.

lavór 2013.03.14. 14:49:46

@piglet is shine:

A bankok maguk döntöttek a hitelkihelyezésről, az emberek is önszántukból vették fel a hiteleket. Ha bukták, így jártak. Felháborító ez a "devizahitelesek mentése" projekt.

bIQa 2013.03.14. 14:50:05

"a hazánkat körülvevő orthodox világ "

A pénzvilág idézett képviselői tudják a legjobban, hogy a profitért mindennap meg kell küzdeni. Ez pedig eleve unortodox feladat, mivel a tuti receptek nem jellemzők egy kompetitív piacgazdaságban, ahol nincs olyan vállalkozás, ami automatikusan örökké csak ontaná a profitot

Kivéve ha sikerül kiépíteni a pénztermelő örökmozgót. Erre alegjobb ismet megoldás az eladósított állam, amelyik újra és újra azért veszi fel a hitelt, hogy törlessze az előző hitelek kamatait, csődbe viszont mégse mehet úgy, mint egy piaci szereplő

Nem véletlen, hogy ezt az örökmozgót akarják csinálni Magyarországból, sőt már meg is csinálták régen. Most már csak az üzemi nyomást kell fenntartani hogy működjön a gépezet

kamerasmobil 2013.03.14. 14:51:59

@namostatutituti...:

A svajci frank arfolyama a gazdasagi valsag miatt szallt el.
Mindenki oda menekitette a penzet azaz mindenki frankot akart venni. Amit meg sokan akarnak venni annak felmegy az ara.

A kormanyokat a CDS felar emelkedese miatt lehet hibaztatni mert az viszont beepul a hitelek kamataiba. A hitelezo bank rovid lejaratu hitelbol vagy hasonlo ugyletbol finanszirozza a devizatartozast es amikor Magyarorszag kockazatos lett akkor ezt felszamitottak a kulfoldi hitelezok neki.

Ettol meg a bankok a valsag elott marha jol kerestek es tisztessegtelen volt ugy osztozni a hasznon hogy a magas kockazatot viszont teljesen az ugyfelre haritottak.

De amit axermix szeretne az meg ennel is tisztessegtelenebb. Akarhogyan is probalja magyarazni.

indapass90210 2013.03.14. 14:54:36

@lavór: a devizahitelesek mentésével semmi gond, léteznie kellene társadalmi szolidaritásnak is, hogy senkinek ne kelljen az utcán aludnia. De ez nem azt jelenti, felelőtlenül lehet elbaszni a pénzt, mert majd valaki más kifizeti a számlát végül.

Lehet, hogy meg kellene állapodni Svájccal egy segélyprogramban, nekik úgyis EUR100milliárd számra áll a lóvé, és a nyugati fejlett államok úgyis szeretnek jótékonykodni.

kamerasmobil 2013.03.14. 14:57:26

@Dövan: Abbol a penzbol ami a vegtorlesztesre elment abbol szerintem az osszes szorult helyzetben levo devizahitelest ki lehetett volna menteni.

De a Fideszeseknek fontosabb volt a sajat 20-50-x millios devizahiteluket vegtorleszteni...

namostatutituti... 2013.03.14. 15:00:24

@lavór: Ez még meg is állná a helyét egy ideális magas inteligánciájú világban, de valljuk a nagy többség nem az, a baj akkor van amikor manipulatív módon azt kommunikálták, hogy nincs kockázata a felvett hitelnek, akkoriban két puszira meg egy ígéremre is milliókat adtak, az emberek többsége azért nem olvasta el mit ír alá mert szándékosan szélsőséges kínai nyelven volt leírva a feltétel rendszer, nem biztos, hogy ezért ő a hibás, ne várjuk el egy a saját szakmájában kitűnő iparostól, szakmunkástól, hogy ezt értse és átlássa. Ha egyszerűen annyit mondtak volna akkor, hogy figyelj, ha felmegy az árfolyam felmegy a törlesztőd, akkor fele ennyi deviza hitel lenne.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.03.14. 15:00:39

@Larry Silverstein: A krumpli árát Gyurcsány Ferenc emeli, aki mint tudjuk Bajnai Gordon legjobb barátja.

A fidesz felszólítja Gyurcsány Ferencet, hogy haladéktalanul hagyja abba a krumpli drágítását!

lavór 2013.03.14. 15:02:53

@Dövan:

Ugyan már! "Társadalmi szolidaritás", és pont ebben az országban írod, pont most...
Ha a bank el tudja adni az ingatlanjait, adja el, ha meg nem, találjon ki ő rá valamilyen konstrukciót. Alakuljon ki végre itthon is a bérlakás rendszer. Nem kell mindenkinek öröklakás. Egyébként nem kell menteni a devizahiteleseket. Munkát és normális béreket kell adni nekik, ennyire egyszerű. De amíg ez nem világos az emberek, a bankok és az állam előtt, addig csak kábítsátok egymást.

lavór 2013.03.14. 15:04:44

@namostatutituti...:

Jól írod, "manipulatív módon azt kommunikálták"... Ma sincs másként. Hihetetlen, mit meg lehet etetni az emberekkel.

indapass90210 2013.03.14. 15:19:48

@kamerasmobil: nyilván, elvégre a rezsicsökkentés példának okáért többet segít annak a fideszes képviselő-polgármesternek, aki most épít 200 milliós házat a 100 milliós telkén, mint a 47000 forintból megélni feltételezett közmunkásnak...

indapass90210 2013.03.14. 15:23:43

@lavór: a bérlakásrendszer valóban hasznos abból a szempontból, hogy növeli a térbeli mobilitást.

Ugyanis furcsa, hogy míg nyugat- Magyarországon román és szlovák vendégmunkásokat foglalkoztattak bizonyos ipari létesítmények, addig Borsodban sokan otthon, a saját házukban éheztek, mert nem volt helyben meló.

Persze ehhez szemléletmódváltás szükséges, mivel a többség el sem tudja képzelni, hogy elköltözzön onnan, ahová a gólya anno hozta.

namostatutituti... 2013.03.14. 15:29:22

@Dövan: Azért bárhonnét is közelítem ha csökken a rezsim annak én örülök, az, hogy egy politikus miből mekkora házat épít pont le...om, mindig is ez volt az elmúlt 1000 évben, mindig minden kormány alatt. Ezen nem hiszem, hogy bárki változtatni tudna, ha azt gondolod, hogy lehet akkor vészesen közelít a gondolkodásod Leninéhez... A nagyobb baj abban rejtőzik, hogy a magyarokon kívül senki másnak nem érdeke, hogy a magyarok jól éljenek.

namostatutituti... 2013.03.14. 15:36:17

@Dövan: Igazad van röghöz kötöttek vagyunk, de nem biztos, hogy a nagy nyugati szemlélet jó, hogy mindenki eredjen nyugodtan világgá, az hogy szülőanyád alól ki szedi ki a... na mindegy, szóval ki figyel a családodra az tök mindegy, nem vagyok hajlandó elmenni a lakhelyemről mert nem vagyok hajlandó itt hagyni szüleimet, ha ezt megteszem, a maradék önbecsülésemet adnám fel.

Zabaalint (törölt) 2013.03.14. 15:44:20

@AXERMIX Pertársaság:
"Az ingatlanspekuláció az, ha sokkal több pénzt veszel fel arra, mint amennyit az ingatlan ér, arra gondolva, hogy majd egyszer az ingatlan sokkal többet fog érni s abból kifizeted a hitelt."

Bocsánat, nem tudtam, hogy félkegyelművel van dolgom :-)

Zabaalint (törölt) 2013.03.14. 15:45:37

@AXERMIX Pertársaság:
"Hogy számodra is érthető legyen, a helyzet olyan, mintha a gázmű rádverné, hogy mágnesezed a mérőt, s más meg ott kurjongatna, hogy nehogymá a többi fogyasztó fizesse meg a medence fűtését."

Nem, nem olyan, mert a hitelek konkrétan a betétekből vannak, a bank szavatoló tőkéje meg tized akkora mint a bank hitelállománya.

indapass90210 2013.03.14. 15:48:02

@namostatutituti...: azért nem hiszem, hogy nem lehet változtatni, másrészt ha mindenki leszarja, akkor persze, hogy meg lehet tenni.

De pont arról kellene szólnia a társadalmi szolidaritásnak, hogy differenciáltan segítünk. Ha valaki gond nélkül ki tudja fizetni az áram árát, akkor inkább ahelyett, hogy neki segítünk be a medence fűtésébe havi egy tizessel, ehelyett mondhatnánk azt, hogy 5 rászorulónak fizetünk be kétezret a számlájából.

indapass90210 2013.03.14. 15:54:42

@namostatutituti...: azért, ha rendes állásod van, és ki tudsz köhögni egy fabados jegy árát, Európa nagy részéről egy délután alatt haza lehet érni.

A másik variáció az, hogy siránkozni otthon a kis faluban, hogy nincs meló, a gyerekeknek meg megmagyarázni, hogy azért nem kell nektek montenbájk, mert majd úgyis itthon maradtok a papa mellett segíteni, hogy akkor is legyen aki kivigye a kert végébe szarni, amikor már maga nem tud járni.

komplikato 2013.03.14. 15:58:56

@AXERMIX Pertársaság: Csak én nem értem a levezetésből, hogy egy 5-6 éves 5 millás kölcsön mitől lesz 5 év múlva 5 millió???
Kamat? Kezelési költség?

Rémlik ilyesmi általános 6-ikból, hogy kamat, kamatos kamat számítása, stb.

namostatutituti... 2013.03.14. 16:01:34

@Dövan: Lehet, de engem már hívott édesanyám hajnali háromkor, hogy apádnak infarktusa van, és akkor pont 300 km-re éltem, akkor nem volt egy délutánom hazaérni. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy ne menjen el senki mert az a rossz, hanem azt hogy nem mindenki akar elmenni.

lavór 2013.03.14. 16:10:58

@namostatutituti...:

A mentőt hívja, ne téged. Talán túl is éli a papa.

komplikato 2013.03.14. 16:11:26

@hot-spot: "Miért olyan nagy baj az,ha egy vállalkozás nem úgy marad életben hogy folyton hitelezni kell nekik?"

Normálisan működő országban csak csak, na de itthon? Tőke ugye nincsen. A cégeknek azért kell hiteleket felvenni, hogy kihúzzák amíg a partner vagy ügyfél kicsengeti sok időhúzással amivel tartozik. Már ha. Ha ez a partner az állam, akkor várhatnak 90 napot vagy sokkal többet. Szóval van ám itt egy csomó csapda, amik nélkül tényleg jó lenne amit írsz.

komplikato 2013.03.14. 16:13:06

@namostatutituti...: Szerintem aki elment, annak egy jelentős része nem akart, csak marha sok választása volt. Teszem fel az volt a választása, hogy támogatja a szüleit, vagy itthon nézi végig ahogy felőrli őket az anyagi és egyéb ellehetetlenülés.

indapass90210 2013.03.14. 16:15:47

@namostatutituti...: jó, a tiéd lehet, hogy speciális eset, de akinek azon múlik az élete infarktus esetén, hogy én érjek oda hamar segíteni, hát az elég nagy pácban van!

komplikato 2013.03.14. 16:19:15

@kovi1970: "évi 12%-os kamattal most 48 milkával tartozna."
Na ezért kell jó ideje THM-et megadni és nem csak a kamatot. A jó kérdés az, mennyi volt a THM?

kamerasmobil 2013.03.14. 17:01:41

@komplikato: Devizahitelnel nem lehet a forintos osszegekbol THM-et szamolni.

Ha eleg nagy pechje volt akkor 140-150 korul vette fel a CHF-et tehat most eleve van egy +60% az arfolyam miatt a tartozason. Es csak utana jon ra a kamatos kamat 10-15-20 evre.

komplikato 2013.03.14. 17:57:48

@Zabaalint: "a bank szavatoló tőkéje meg tized akkora mint a bank hitelállománya"

Volt egy konkrét hosszú írás és elemzés a Kiszámoló blogon, hogy ez miért konkrét hülyeség, városi legenda ...

komplikato 2013.03.14. 17:59:33

@kamerasmobil: Pusztán árfolyam miatt nem lehet rajta +60%, pont az a probléma, hogy a bank csak első 6-24 hónapra volt köteles THM-et megadni fixként, valamint az, hogy a CDS mutatótól függő vélt vagy valós költségek is megugrottak. Nem pont az a vita tárgya a bankok elleni próbaperekben?
süti beállítások módosítása