morgás joga 6.jpgOrbán Viktor most már nemcsak az alkotmánybíróság ellen harcol, hanem a bíróságok ellen is - ha bármelyik fórum akárcsak első fokon olyan döntést hoz, ami nem tetszik neki és kormányának, akkor hipp-hopp egy újabb törvényjavaslat elfogadásával már meg is oldják a helyzetet. Csak nehogy egy pillanatig is alulmaradjanak a rezsicsökkentés vagy bármi más ellen folyó harcban.

"A villamosenergia- és a földgáztörvény módosításával menekülne előre a kormány az elveszített rezsiperek kapcsán. A Fővárosi Törvényszék nemrégiben a gázszolgáltatóknak már igazat adott abban a felülvizsgálatban, amelyben a cégek a Magyar Energia Hivatal (MEH) ármegállapító rendelete jogellenességének kimondását kérték. Az energiacégek álláspontja szerint a MEH eljárása nem vette figyelembe, hogy a január elsejétől érvényes új terhek (közműadó, tranzakciós illeték, illetve a Robin Hood-adó kulcsának 31 százalékra emelése) indokolt költségnek számítanak. Ezek figyelmen kívül hagyásával pedig nem az indokolt tőke- és működési költséget állapította meg a hivatal. (...)

A (...) benyújtott törvénymódosító javaslat azonban kimondaná, hogy az energiacégek nem háríthatják át a tranzakciós illetéket, illetve a Robin Hood-adót és a közművezeték-adót a fogyasztókra, e tételek semmilyen formában nem számíthatók bele az árképletbe, azokat a cégek "önállóan viselik". A javaslat más módon is felkészül a MEH-határozatot jogellenesnek kimondó bírósági döntésre, kimondja ugyanis, hogy az ármegállapítás hatályon kívül helyezésére csak a rendszerhasználati vagy csatlakozási díjakat megállapító új határozat jogerőre emelkedésével van mód − vagyis az új szabályozás megszületéséig a rezsicsökkentést meghatározó árképlet marad hatályban. Ez a rendelkezés a fejlesztési miniszter javaslata szerint a folyamatban lévő ügyekre is érvényes, mind a gáz-, mind az áramszolgáltatókra vonatkozik.

A változtatásra azért volt szükség, mert amennyiben a jelenlegi állapot szerint születne meg a jogerős döntés, a törvényszék új ármegállapítási eljárásra kötelezné a hivatalt, ez pedig végső soron a rendszerhasználati díjak és így a január elsejétől csökkentett végfelhasználói árak módosítását eredményezné(amellett, hogy a cégek egy külön eljárásban emellett kárigényt is benyújthatnak." (napi.hu)

 

És mi a mostani javaslat gazdasági megfontolása? A rezsicsökkentésen kívül semmi más, a törvénnyel a kormány tartósan veszteségbe taszítja az energia- és közműszolgáltatókat, a fogyasztók hosszútávú érdekeit pedig egyáltalán nem szolgálja:

"Ha a törvényjavaslatot elfogadják, az még nehezebb helyzetbe hozza a szolgáltatókat, és újabb kockázati tényező lesz a magyar energiapiacon (...). Az elmúlt évek közterhei miatt ebben a szektorban már mostanra hatalmas mértékben, 37 százalékkal csökkentek az energetikai beruházások. Az elmaradt fejlesztések és egyre inkább elmaradó karbantartások kezdenek rendszerszintű kockázatokat hordozni, ennek kockázataira Varró László, a Nemzetközi Energiaügynökség divízióigazgatója is felhívta már a figyelmet (...)." (index.hu

És ha mindez még nem elég, a választópolgárok sem nyughatnak: Rogán Antal ma sajtótájékoztatón kijelentette, "nem engedik, hogy a szolgáltatók megakadályozzák a rezsicsökkentés megvalósulását, ezért több törvényt is módosítani fognak, rendeletalkotással hatalmazzák fel és megerősítik az energiahivatalt. Kósa Lajos pedig arról számolt be, hogy már a héten megkezdik aláírásgyűjtésüket, amelynek során minden családot felkeresnek, és arra kérik őket, támogassák a rezsicsökkentési program megvédését."

Igen ám, de van az ügynek egy másik vonulata, ez pedig az, hogy a kormányfőnk úgymond erős kritikával él a bíróságok működésével szemben. Kérdés, ő és a kétharmados parlament hosszabb távon hogyan és hova készül lealacsonyítani az elviekben független, vitás helyzetek eldöntésére szolgáló, évezredes fórumot? 

"A bíróság döntése maga a botrány, a kormány nem fogadja el a kialakult helyzetet, új javaslattal állunk elő, azt a parlament pedig elfogadja" (Orbán Viktor, napi.hu)  

Igen, ez többdimenziós harc a végsőkig. De vajon kin fog csattanni a szabadságharc ostora? 

A "gátlástalan vállalatokon"? Van egy pár jogi lehetőség, amellyel eddig is felügyelni lehetett a működésüket, de mintha ez csak most, a rezsicsökkentés mint fő szavazatszerzési módszerrel operáló kampányidőszakban lenne igazán fontos, az elmúlt években nem igazán kapott prioritást a kormány politikájában. Igazat kell abban adnunk miniszterelnökünknek, a választások előtti utolsó évben hihetetlenül fontos a választópolgár megnyerése, így neki tényleg meg kell mindent tennie újraválasztása érdekében. Nincs tehát "el nem fogadható" ára vagy épp következménye a harcnak.

A "gátlástalan vállalatoknak" azonban van muníciója - garantáltan meg sem állnak Brüsszelig. És ha kitapossák az igazukat és elismertetik valós költségeiket (hiszen első fokon még a magyar bíróság is nekik adott igazat), na akkor lesz fontos igazából a mai alkotmánymódosítás minden adófizető polgár készfizető kezességére vonatkozó passzusa. Csak akkor már nagy eséllyel nem a fogyasztás arányában fizetünk, hanem plusz adó formájában ki tudja hogyan - lehet jövedelemarányosan de akár fejpénz formájában is, így az is elképzelhető, hogy ugyanannyit fizet a gázszolgáltatóknak kártérítést az is, aki fával tüzel meg az is, aki palotát fűt. Igaz, az ellenségképbe ekkor már betolakszik az Unió is, szorosan felsorakozva a "gátlástalan vállalatok" mellé.

A jelenlegi kampány szempontjából azonban tök mindegy, mi lesz az uniós szankció - a lényeg, most lehet dicsekedni a rezsicsökkentéssel, aztán hogy három-négy év múlva mennyit kell kamatostul visszafizetni, az teljesen lényegtelen. Előbb vagy utóbb úgyis az emberek fizetik meg, de ez inkább utóbb legyen, legalábbis a Fidesz szempontjából.

Valószínűleg a "gátlástalan vállalatok" is fokozzák majd a nyomást - lesznek szolgáltatási szünetek, meghosszabbodott karbantartási időszakok, rozsdás víz meg hosszabb-rövidebb áramszünet és a természeti károk felszámolása is lassabban fog haladni, nem is beszélve a fogyasztók folyamatos ellenőrzéséről. A szolgáltatások színvonalcsökkenéséből eredő károkat a vállalkozások forintosítani tudják majd - áram híján nem mennek a gépsorok, nem működnek a számítógépek, fűtés nélkül nem lesz időben kenyér vagy épp az intézményt nem lehet majd reggel kinyitni a hideg miatt. Ha harc, hát legyen harc - kreativitásuk legalább olyan mértékű lesz, mint a kormányé.

Elképzelhető, hogy lesznek "gátlástalan vállalatok", akik bedobják a törülközőt - kérdés, ha csődbe mennek például kis szolgáltatók, ki fogja átvenni a szolgáltatást helyettük, esetleg ki lesz az, aki olcsón hozzájut az egész infrastruktúrához meg annak a lehetőségéhez, hogy később, ha majd másképp fújnak a szelek (kimegyünk a kampányidőszakból), akkor újra érvényesíthesse a költségeit az árban és kellő profithoz is juthasson? Vagy a kormány felkészült, hogy szép lassan minden szolgáltatót kivéreztet aztán felvásárol, saját körben értékesít majd újragondolja az árképzést, "magyar vállalkozónak jár a profit" alapon?

A fogyasztókon csattan? Orbán Viktor felszólított minden magyar embert, támogassa, "hogy megmutassuk a gátlástalan vállalatoknak az igazunkat". De vajon mi, a kiszolgáltatottak hogyan tudjuk megmutatni, ki a legény a gáton? Nem fizetjük be a számlánkat? Már le is kapcsolnak a rendszerről. Kevesebbet fogyasztunk? Aki tehette már zöldített, hőszigetelt, kazánt meg ablakot cserélt, a kevesebb locsolás is megoldható "nő, ami tud" felkiáltással, a legrászorultabbak meg egyéb források hiányában kénytelenek fagyoskodni, vakoskodni, kevesebbet fürdeni, esetleg valahonnan olcsó fát szerezni. Viszont örülhetnek a Fidesz aktivistáknak, akik otthonukban felkeresik őket, írják alá, ők is akarják a törvényeket.

A legszegényebbek rezsicsökkenése egyébként is csak látszólag nagy kampányfogás - a spórolás miatt a 10% nem biztos, hogy a végén sokkal több, mint havi ezer forint megtakarítást jelent (különösen ha gázt nem használnak, mint az ócsai "lakóparkban"), viszont ha majd beüt a kezességi különadó, arányaiban ezt a réteget sokkal jobban érintheti, mint a gazdagokat. Ráadásul például a fővárosi fideszes többségű közgyűlés megszüntette a rászorultsági alapon eddig nyújtott támogatást - így ettől elesve az igazán szegényeknek nemhogy csökkent, hanem épp ellenkezőleg, nőtt a rezsijük. Ők akkor most ki ellen is harcoljanak? Esetleg még kávét/teát/sütik is adjanak a fideszes aláírást gyűjtő aktivistáknak, akik kampánylátogatásukat álcázzák rezsicsökkentés papírral? És mi lesz, ha nem nyitnak ajtót vagy nem írják alá, a rendszer ellenségei lesznek, listázva? És vajon a kormány finanszírozza majd az aláírásgyűjtést a költségvetésből vagy a Fidesz a tagdíjaiból? 

Az ellenzéken csattan? Nagyszerű kampánytéma lehet például, miért 10%? Miért nem 30%? És miért nem rögtön inkább államosítanak, minthogy a multik kivigyék hazánkból a profitot? És a tűzifa miért nem lett olcsóbb? És az élelmiszer áfája miért olyan magas, amikor arra fajlagosan sokkal többet költenek a családok? Ha veszi akármelyik ellenzéki párt is a fáradságot és 10-15 család havi kasszáján modellezik a változásokat, nagyszerűen kimutathatják, hogy ami jön a vámon, veszik a réven: az infláció és az egyéb támogatások elmaradása bőven túlhaladja a 10%-os rezsimegtakarítást.

Szintén kellemes kampánytéma lehet a kormány munkahelyteremtése is - na nem piaci alapon, hanem az adófizetők pénzén hoz létre egy régi-új hivatalt, természetesen csúcsvezetőkhöz illő fizetésekkel:

"A kormány Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal néven hozná létre a közüzemi szabályozás csúcsszervét, amely a Magyar Energia Hivatal jogutódja lesz (...) Az új szerv feladata az áram- és gázszolgáltatás mellett a távhő- és a víziközmű-szektor, illetve a hulladékgazdálkodás árszabályozását végezné önállóan (vagyis nem csupán a minisztérium előkészítő szervezeteként, az árszabályozást a hivatal elnöke saját rendeletében állapítaná meg). A hivatal felügyelné emellett a biztonsági földgázkészleteket is. Az új szerv elnöke és legfeljebb öt elnökhelyettese hét évre kapna mandátumot, az elnök fizetése a KSH által mért előző évi havi bruttó átlagkereset tízszerese lenne (a tavalyi számok alapján 2,23 millió forint), az alelnökök kilencszeres szorzóval számolhatnak." (napi.hu)

Az igazi csapást azonban a demokrácia szenvedi el - Montesquieu pedig forog a sírjában. Mert látszólag ugyan még alkotmányos berendezkedésünk tartalmaz nyomokban a hatalommegosztás elvéből valamicskét, ám ha bármi olyan történik, ami egy kis önállóságra utalna, az rögtön elnyeri méltó büntetését. És már nincs se meggyőzés se érv, ahogy alapvető közgazdaságtan sem, nem is beszélve a bírói munka elfogadásáról és tiszteletéről: egyszerűen az ad hoc törvényalkotás öklével lesújtva omlanak le a jogállamiság utolsó bástyái.

Gyurcsány Ferenc sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy Orbán Viktor az arcátlan, és "demokratához méltatlan módon" nem érti, hogy a kormánynak vannak ellensúlyai", szerinte a kormányfő hétfői, napirend előtti felszólalásában súlyosan és elfogadhatatlanul megsértette a bírói függetlenséget.

 

Orbán Viktor eközben várja, hogy külföldi befektetők majd százával akarnak hazánkban jó üzletet kötni meg beruházni és munkahelyet teremteni, hazánk pedig igazi paradicsommá válik. Ezek után azonban kétséges, hogy bármelyik racionálisan gondolkodó, saját befektetői pénzével a piac követelményei szerint gazdálkodó, elvárt profitra hajtó cég komoly szándékkal betenné a lábát hazánkba - hiszen mire felkapják a fejüket, hopp egy törvény alapján már "gátlástalan vállalatnak" is lettek bélyegezve. 

 

Ha szeretnél még többet olvasni, tematikus tartalomjegyzék itt.

Előzmény:

Rezsicsökkentés Fidesz-módra

Az ELMŰ-ÉMÁSZ felvette a kesztyűt

 

Amennyiben tetszett, csatlakozz Facebook csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr455118659

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Aláírásgyűjtésnek álcázva frissítené a Kubatov-listát a Fidesz 2013.03.11. 19:52:04

Írd alá a rezsicsökkentés törvénybe foglalását követelő fideszes aláírásgyűjtő ívet, hogy névvel, címmel, személyi azonosítóddal kerülj fel Kubatov Gábor frissített listájára! A Fidesz rezsicsökkentés kérdésében tervezett aláírásgyűjtése ugyanis szerin...

Trackback: Marx és Lenin legjobb magyar tanítványa 2013.03.11. 17:05:00

Nem csak az alkotmány kiherélésével vert szöget ma Orbán a jogállamiság koporsójába. Figyeljetek kedves  fiatalok, mert Viktor bácsi most mind a szóhasználat, mind az eszközök tekintetében hűen szemléltette számotokra, mi is volt az a kommunizmus:...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2013.03.11. 18:14:18

Az utolsó bekezdésen röhögök én is. Nem értik meg, hogy hiába kinálnak akármilyen alacsony kamatozású hitelt a cégeknek, nem fogja senki felvenni, mert NINCS BIZALOM.
Minden egyes ilyen lépés azt mutatja, hogy bárki alól bármikor kiránthatják a talajt, és államilag beleugathatnak a profitszerzésbe (a kurva magas adókon felül).

Le_Penseur 2013.03.11. 18:34:13

"A bíróság döntése maga a botrány, a kormány nem fogadja el a kialakult helyzetet, új javaslattal állunk elő, azt a parlament pedig elfogadja" (Orbán Viktor, napi.hu)

A miniszterelnök kijelentése maga a botrány. Egy ilyen kijelentés miatt le szokták mondatni a miniszterelnököt egy fejlett demokráciában. Nálunk majd békemenet molinó szöveg lesz belőle...
Remek.

zombika 2013.03.11. 18:38:04

Orbán Viktor azért megy neki az energiaszektornak, mert addig üti őket amíg közpénzből fel nem hagyják vásárolni a hazai érdekeltségeiket. Ezután a "fényes győzelem" után sem lesz állami cég, lesz belőle majd Zrt a Simicskáknak. És soha, de soha nem szabadul meg az ország ettől az érdekcsoporttól, mert minden az ő kezükben lesz. Ezért kell kiirtani a fékeket és ellensúlyokat.

király vagyok 2013.03.11. 18:44:51

jocsinaja orban csak asz irigység mondassa tolletek
nemar német ugason bele meg kivigye hasznot innén

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2013.03.11. 18:48:17

Én szurkolok Orbánnak a rezsicsökkentés tekintetében.

Ha már a szocik eladták az összes közművet, és hagyták hogy a szolgáltatók mocskosan gusztustalan módon a többszörös önköltségi, bekerülési ár fölé emeljék a díjakat, akkor itt az idő a csökkentésre.

Ha a törvények rosszak, nem lehet csökeknteni, akkor változtatni kell a törvényen.

A nyafogó extra profitnak szurkoló tetvek, meg bekaphatják !

cscsb 2013.03.11. 18:59:21

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: Na figyu: Pécsen anno Páva (Fidesz)adta el a vízművet a franciáknak...2009ben elfoglalta, azóta nem lett olcsóbb a víz, kevesebb lett a munkahely, a városnak fizetett osztalék mértéke csökkent (csak a haveri tanácsadó cégek jártak jól)...és kinéz még egy derekas kártérítés is a Sueznak....ezt akarod??? (biztos tanácsadó vagy a holdudvarban:)

mrZ (törölt) 2013.03.11. 19:01:26

Az ügy bonyolult.

"Az EUROSTAT május végén kiadott jelentése szerint az európai országok között Magyarországon euróban számolva átlag alatti, míg vásárlóerő paritáson az egyik legmagasabb a lakossági villamos energia és a földgáz ára is."
gkienergia.hu/content/elmezonyben-energiaarak-teren

A gond a hazai gazdaság szerkezetében van.

Erhardt von Rheindars 2013.03.11. 19:03:06

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: úgy írsz mint egy mocskos komcsi.

Ráadásul fingod sincs az egészről csak tapsolsz bután a vezérednek.

cscsb 2013.03.11. 19:04:42

A Tettye nyeresége – mint írtuk – átlagosan a fele annak, amennyit a Pécsi Vízmű elért 2009-ig. Így a város nem jut több osztalékhoz a vízszolgáltatás révén, mint akkor, amikor még feleznie kellett a hasznot a Suezzel. Sőt annyihoz se jut, hisz az elmúlt három évben 300 milliónyi osztalékot az önkormányzat visszaforgatott a Tettyébe. Erre azért volt szükség, hogy az új cég maradéktalanul elláthassa feladatát. Azt, amit a PV – efféle tőkeinjekció nélkül is – maradéktalanul ellátott. A város sport- és kulturális életére a franciák irányította PV évente 30-50 milliót adott, a Tettye nagyjából feleannyit, húszmilliót költ szponzorációra. Vagyis azóta, hogy a Tettye szolgáltat, Pécs bukott több százmilliót.

Azt se feledjük, hogy amikor a város tönkretette a PV-t, a saját cégét tette tönkre. A cég még él, de elvesztette piaca javát, s ennek hatására hiteleit a bankok felmondták. A PV százmilliós nagyságrendű veszteségeit a Suez még finanszírozza, ám amint lezárul a per, a franciák kilépnek a cégből, s akkor a PV összeomlik. Nyirati István, a PV vezérigazgatója szerint egyébként nem igaz, hogy a vízmű leányvállalatai miatt a város veszélyes adósságokra vállalt volna kezességet. A leányvállalatok – állítja Nyirati – pontosan fizették hiteleiket, és évente több tízmillió forint nyereséget hoztak a Pécsi Vízműnek. A PV tönkretételével Pécs azért is sokat veszít, mondja Nyirati, mert ez a cég úton volt afelé, hogy regionális szolgáltatóvá nője ki magát.

Az se mondható ki egyértelműen, hogy a pécsi fogyasztók jól jártak a szolgáltatóváltással. A PV elfoglalásáig 690 forintos köbméterenkénti víz- és csatornadíjat szedett Pécsen, a Tettye most 832 forintot számol. Ez a drágulás nagyjából követi az inflációt. Ha a Suez képletével számolnánk a vízdíjat, akkor az már elérte volna a 973 forintot, állítják a Tettyénél (ám valójában nem érhette volna el, mert a díjemelés nem haladhatta meg az inflációt). Az előbbiek alapján korántsem lehetünk meggyőződve arról, hogy a pécsiek számára jó üzlet volt a vízmű elfoglalása. Ráadásul nem zárható ki, hogy ez az erőszakos lépés is hozzájárult ahhoz, hogy Pécset évek óta elkerüli a külföldi tőke. A pécsieknek mindezt mérlegre téve kell majd egyszer ítéletet mondaniuk erről a történetről. Tapasztalataink szerint a többségi vélemény a városban az, hogy jó, ha az önkormányzat százszázalékos tulajdonában lévő cég látja el a vízszolgáltatást, és nem magáncégek, hanem a város gazdagodik e tevékenység hasznából.

Ám akik így gondolkodnak, gyakran hozzáteszik: ha a várost súlyos veszteség éri a Suez türelmetlen kiebrudalása és a vízmű tönkretétele miatt, akkor a károkozás elkövetőit felelősségre kell vonni. Sokan erre csak legyintenek: nem lesz emiatt soha felelősségre vonás, és nem rokkan bele a város a kártalanításba, mivel annak kifizetését úgyis átvállalja az állam. Amikor Pécs testőrökkel tessékelte ki a Suezt a vízmű székházából, akkor azt a Fidesz országos vezetőinek ösztönzésére tette. Kampánycéllal. Az üzenet az volt, hogy ha a Fidesz hatalomra kerül, elzavarja az országból a multikat. Ez az üzenet a rendszerváltás óta többször is csalódott és a multikat utáló választókat sikerrel szólította meg. Tehát megérte...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.03.11. 19:10:55

Már a legnagyobb Fidesz híveknek is be kell látniuk, hogy nem létezik, hogy tényleg mindenki hülye, és tényleg mindenki ellen harcolnunk kell?!?!

rockjano 2013.03.11. 19:30:17

Szóval az van hogy Gyurcsány Ferencnek KURVÁRA IGAZA VAN. És ezt minden hibája ellenére ideje leírni...

Rob67 2013.03.11. 20:10:23

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: Bratyesz. Anyad adhatott volna kreativabb geneket is...
Minden blogon ugyanazt a bejegyzest masolod be, szo szerint.
Te vagy ekkora paraszt vagy ezt a szoveget emaileztek at a kubatov gabijek?

campobaszo 2013.03.11. 20:13:50

@mrZ: A gond az alacsony bérekkel van.Meg az alacsony vezérekkel.

gtri 2013.03.11. 20:32:11

"A jelenlegi kampány szempontjából azonban tök mindegy, mi lesz az uniós szankció - a lényeg, most lehet dicsekedni a rezsicsökkentéssel, aztán hogy három-négy év múlva mennyit kell kamatostul visszafizetni, az teljesen lényegtelen. Előbb vagy utóbb úgyis az emberek fizetik meg, de ez inkább utóbb legyen, legalábbis a Fidesz szempontjából."

Az én fejemben egy dolog üt mindig szöget az ilyen és hasonló mondatok esetében: "három-négy év múlva"?????
Miféle jogállamiság az, ami nyilvánvaló igazságtalanságokat is csak három-négy év múlva tud orvosolni? Az ilyen "igazságszolgáltatás" járatja le sok ember szemében a jogállamot. Nevetséges és felháborító, hogy a jogállamiság lassan egyet jelent a teszetoszasággal! Mi akadályozza meg Brüsszelt, hogy ezeket a dolgokat pl. 1 év alatt lerendezze? A brüsszeli bürokrácia szerint ez így van jól? Több évig totojáskodni majd nagy nehezen valamilyen döntést hozni? Ilyen mentalitással sok meglepetés fogja még érni Brüsszelt a tagállamok részéről.

biturbo s - félázsiai bunkó állat · http://oldfordworks.blog.hu 2013.03.11. 20:47:09

Mindent Lajosnak és Zsoltnak, ez a cél.

Remélhetőleg a közműszolgáltatók is felszívják a szart, és a bírósági döntés elutasításával kapcsolatos ügyet is kinyomják Brüsszelbe.

Egy módon lehet ezt a Csuti Palpatine-t megállítani: EU-s alapokhoz hozzáférés tiltása. Ez fájni fog Lajosnak és Zsoltnak. Nagyobb baj hogy nekünk is, de hátha ez hozza meg a katarzist, ami kell ennek a tetves fidesz-gengszterbanda végleges eltakarításához.

biturbo s - félázsiai bunkó állat · http://oldfordworks.blog.hu 2013.03.11. 20:50:54

@gtri: Szerintem most Brüsszel rákapcsol. Régóta bögyükben van ez a kis csuti faszparaszt, régóta betart meg pávatáncol nekik.

Másrészt az EU integritását is demonstrálni kell. Ez jól megtehető egy viszonylag geopol. kis súlyú országon.

Elég baj, hogy oda jutottunk, hogy a magyar demokratikus működés minimumát szupranacionális szervezetnek kell kikényszerítenie. Bár ki tudja, lehet hogy közeledik a katarzis és a fideszmaffia trónfosztása véglegesen, épp úgy ahogy anno lopcsányféregé is csak más okból.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.03.11. 20:54:17

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:

"hagyták hogy a szolgáltatók mocskosan gusztustalan módon a többszörös önköltségi, bekerülési ár fölé emeljék a díjakat, akkor itt az idő a csökkentésre."

- Az energia árának 70-75%-át az állam teszi zsebre. Nézegesd a villanyszámládat például.

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2013.03.11. 21:09:37

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: és még a kieső 10% nettóra jutó áfát is ki kell majd pótolnunk - hiszen eredetileg azt is betervezték a költségvetésbe ...

egysmás 2013.03.11. 21:17:36

@morgás joga mindenkit megillet: tervezetek? Ezek?

A tervezés olyan buzis zsidó dolog!

Orbán nem tervez semmit!
Orbán CSELEKSZIK!

gavar csaba 2013.03.11. 21:38:42

@egysmás:

A tervezés olyan buzis zsidó dolog!

Sajnos még az sem.
Nézd mit csinált az országból 8 év alatt a z előző banda.

gavar csaba 2013.03.11. 21:45:57

@biturbo s - félázsiai bunkó állat:
Elég baj, hogy oda jutottunk, hogy a magyar demokratikus működés minimumát szupranacionális szervezetnek kell kikényszerítenie.

Miért kellene ? Tudtommal a magyar nép emelte kormányra Orbánékat. Azaz mindenlépésök demokratikus eredeztetésű.
A szupranacionális beavatkozás , na az lenne digazán diktatorikus, mert a szupranacionálisokat egyetlen magyar ember sem választotta meg semmire.Nemhogy magyar törvények alkotására hatályon kívül helyezésére.

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2013.03.11. 22:03:47

@gavar csaba: hogy idézzek egy egykori Fidesz-szavazó: "rájuk szavaztam, de nem erre" ...

Larry Silverstein 2013.03.11. 22:46:15

Könnyem kicsordul, amikor a szerződéses garantált profit miatt soha meg nem szólaló komcsi véleményformálók diktátorozzák Orbánt mert nekimegy az energiacégeknek.

Na és? Nem ugyanezt csinálták amikor a bankadót akarták bevezetni?

Larry Silverstein 2013.03.11. 22:59:40

@zombika: Orbán Viktor azért megy neki az energiaszektornak, mert addig üti őket amíg közpénzből fel nem hagyják vásárolni a hazai érdekeltségeiket. Ezután a "fényes győzelem" után sem lesz állami cég, lesz belőle majd Zrt a Simicskáknak. És soha, de soha nem szabadul meg az ország ettől az érdekcsoporttól, mert minden az ő kezükben lesz. Ezért kell kiirtani a fékeket és ellensúlyokat.

- Ha ezt tervezik akkor jól gondolkodnak. Semmilyen 'demokrata' import elv ne legyen oka annak, hogy a magyar a saját földjén idegenektől vegye amit mongyuk el is vehet az idegenektől.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.03.11. 23:52:49

@Larry Silverstein:

A 8% eszközarányos nyereség azért kellett, mert ezek a cégek rengeteg fejlesztést végeztek. Például egy gázszállító vezetéket építettek Százhalombatta és Pilisvörösvár között, és ez a fogyasztóknak nem került egy petákjukba sem.

Ha nem épül meg ez a vezeték, akkor Vörösváron ma már nem mennének a cirkók, mert nem lenne elég gáz a csőben.

Ez csak egy beruházás volt.

Larry Silverstein 2013.03.12. 00:20:34

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: A garantált nyereég versenyellenes, persze ha az EU országok cégeirőlvan szó akkor Brüsszel nem kötekedik. Meg a szocialisták se. Meg is lehet nézni hol vannak.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.03.12. 00:48:15

@Larry Silverstein:

Ha nem garantáljuk a nyereségüket, akkor
- Nem ruháznak be.
vagy
- Nem alakíthatja az állam az árakat.

A miniszterelnök mai felszólalásának volt egy érdekes momentuma: Az áramszektor (Ő más szót használt) nyeresége 31 mrd Ft volt. De azt nem mondta meg, ebből mennyi a MAVÍR és az MVM?

www.mvm.hu/hu/technikai-menupontok/kapcsolatok/Lapok/default.aspx

Az MVM adózott eredménye 45 mrd Ft volt.

www.mvm.hu/hu/technikai-menupontok/kapcsolatok/Lapok/default.aspx

Ennyit zsebelt be az állam, míg a többiek 31 mrd-ot.

Akkor ki is sarcolja a családokat?

Larry Silverstein 2013.03.12. 00:53:29

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Nyilván az állam is sarcol. De hol érv ez az ellen hogy a szolgáltatókat szívassák? A magyar szolgáltatók jó része a német és francia állam által (is) tulajdonolt cégeké.

Ha lehet nyomják őket a víz alá. Nem fognak beruházni hanem eladják a céget. Pont ez kell, pont így.

Larry Silverstein 2013.03.12. 00:55:31

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Mi az hogy ha nem garantálják a nyereségüket akkor nem ruháznak be?

Akkor húzzanak a büdös picsába! A magyar KKV vállalkozóinak ki garantál többet a lófasznál? A francia meg a német állam?

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.03.12. 00:56:47

@Larry Silverstein:

Ha nem ruházol be, egyszer csak ki alszik a villany, elmegy a net,.....

Ez miért jó?

Jelenleg a magyar államnak nincsen pénze a szükséges folyamatos beruházásokra.

Máshol már belinkeltem, az e-on pl nincsen többségi állami tulajdonban.

Larry Silverstein 2013.03.12. 01:04:29

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Ki a faszt érdekel hogy többségi-e a német állam tulajdona? Ez mire érv?

- Persze világvége lesz elmennek a bankok jönnek a sáskák ismerjük nincsenpénze elmegyavillany.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.03.12. 01:06:37

@Larry Silverstein:

Larry Silverstein 2013.03.12. 00:20:34
@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: A garantált nyereég versenyellenes, persze ha az EU országok cégeirőlvan szó akkor Brüsszel nem kötekedik. Meg a szocialisták se. Meg is lehet nézni hol vannak.

Larry Silverstein 2013.03.12. 01:13:05

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Miért ne? A magyaroknak nincs egy se.

Ha nem lesz profitjuk a kutya sem akarja majd őket megvenni akkor eladják 1 ft-ért az államnak. És az én pénzemből olcsón vegyenek ne olcsón adják el ami az enyém. Basszameg.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.03.12. 01:21:01

@Larry Silverstein:

Te túl buta vagy.

Rá akarják kényszeríteni a tulajdonosokat, hogy adják el a cégeket. Addig is mindenféle törvényekkel irdatlan veszteséget termeltetnek velük, amit majd esetleg ki kell fizetni adóban, mikor az ügy Strassburgban is lezárul, és nem lesz beáramló EU-s pénz (óvodák, játszótér, új út,.....). Ez ügyben már voltak elszólások.

Majd utána a közgép érdekkörébe kerül az egész. Csendben, halkan.

Ezt nem én mondom, ezt egy olyan ember mondja, aki megjósolta az államosítást is 2010 májusában.

De te tapsolj tovább! Akkor is, mikor szembesülsz a következményekkel.

Larry Silverstein 2013.03.12. 01:31:03

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: 'Addig is mindenféle törvényekkel irdatlan veszteséget termeltetnek velük, amit majd esetleg ki kell fizetni adóban, mikor az ügy Strassburgban is lezárul, és nem lesz beáramló EU-s pénz (óvodák, játszótér, új út,.....). Ez ügyben már voltak elszólások.'

- Adóban kifizetni a magáncégek veszteségét? hogy gondolod?
- Jajjajaj leoltjákavillanyt elmennekabankok. Még soha senki ellen nem volt ilyen EUs szankció úgyhogy nagyon helyesen le kell szarni az ijesztgetést bekaphatják. Ha már nem csak picsogni fognak akkor meg kell nézni mivel nyerünk többet és korrigálni.

'Majd utána a közgép érdekkörébe kerül az egész. Csendben, halkan.'

- Nagyon helyes, magyar nagytőkés réteg kell ennek a hiánya az egész magyar történelemre rányomja a bélyegét

'Ezt nem én mondom, ezt egy olyan ember mondja, aki megjósolta az államosítást is 2010 májusában.'

- Miért az államosítás rossz? Ezt is az olyan ember mondta? Azt is mondta kinek rossz?

zombika 2013.03.12. 07:56:45

@Larry Silverstein: zseniális érvelésed csak ott hibázik hogy nekünk,közembereknek egyforma hogy ki foszt ki bennünket.Egy cég vagy az állam. Amikor vége lett a szocializmusnak, mindenki tapsikolt a nyugati cégeknek, senki sem vásárolt Boci csokit csak milkát, senki sem ivott traubit csak kólát. Nem kell itt az álszenteskedő duma, egy bűnözői csoport kezébe játszanak éppen egy országot. És amikor véghezvitték, lesz itt nemulass. Emlékezz erre amikor bekövetkezik.

dekol84 2013.03.12. 09:49:08

@egysmás: "Orbán nem tervez semmit!
Orbán CSELEKSZIK!"

...és elszámol végtelenig ... akár kétszer is! Sőt nullával is tud osztani!

Hát mivel kell még bizonyítania nektek isteni mivoltát? Hitetlenek!

vakapad 2013.03.12. 18:09:24

@Larry Silverstein:

Javasolnám elolvasni, amit egyik hozzászóló társunk írt, hogy mi történt a pécsi vízszolgáltatóval az "államosítás (= önkormányzatosítás)" után. Információk nélkül igen nehéz ám az érvelés.

Megjegyzendő, hogy ha valaki olcsóbban és az ellátást tekintve biztonságosabban szolgáltat mint egy állami/önkormányzati cég, akkor tőlem akár "ki is viheti" a hasznot. Kádárék korában nem "vitték ki", oszt mégse mentünk vele valami sokra.

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2013.03.12. 19:15:08

@Larry Silverstein: @vakapad: az egyik legrosszabb tulajdonos az állam, egy régi poszt szól erről (igaz, akkor még szó sem volt a közművekről):
morgasjoga.blog.hu/2012/03/19/erkolcsi_kockazat_avagy_a_nagyvallalatok_csapdaja

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.03.12. 21:13:41

Az MVM nyereségét, amit fentebb forrással idéztem, nekem 10 percembe került megtalálni.

Az ellenzéki politikusok miért nem találják?
Az ellenzéki politikusok miért nem magyarázzák el a lakosságnak, hogy még a csecsemőkön is keres az állam fülenként 22500 Ft-ot, csak azzal, hogy világítanak?

Egy három fős család esetében ez 127.500 Ft egy évben, míg jelenleg az én háromfős családom éppen húszezer forintot 'nyer' a jelenlegi bolton.

MIÉRT BÉNÁK AZ ELLENZÉKI POLITIKUSOK, ÉS MIÉRT NEM TUDNAK KONKRÉT ADATOKKAL ÉRVELNI A HAZUG KORMÁNY ELLEN????

debreceni.blog 2013.03.28. 14:31:56

"Ahol százezres nagyságrendben lehet támogatókat szerezni havi párszáz, jobb esetben párezer forintért úgy, hogy ráadásul még ezt a párszáz-párezer forintot is ki lehet fizettetni másokkal, akkor abban az országban legyen Orbán Viktor a miniszterelnök, és boldogan éljünk, míg meg nem halunk."
www.vagy.hu/tartalom/cikk/4168_a_jozanesz_hataran_tuli_magyarok
süti beállítások módosítása