morgás joga 6.jpgAz ELMŰ-ÉMÁSZ nem restellte, felvette a kesztyűt a kormányzati retorikával szemben és tájékoztatta a fogyasztókat, mit  okoz  várhatóan a tízszázalékos rezsicsökkentés (hasonlóra készül például a Tigáz is).

Igaz, semmi olyat nem írt le a nagyvállalat a számlához csatolt levelében, ami a sajtóban ne jelent volna már meg mindenféle elemzés és nyilatkozat formájában, de azért mégis csak más az interneten szakpolitikai cikket olvasni meg más az, amikor a nemzeti konzultációhoz hasonlóan minden érintett megkapja írásban a szolgáltató véleményét, ami egyben a kormányzati intézkedés cukrospapírba csomagolt kritikája.

Mert ugyebár amíg a kormány bombázhatja az adófizetők pénzén mindenféle álkérdésekkel a választókkal, addig - legalábbis gondolta az ELMŰ-ÉMÁSZ vezetése - ők is megtehetik ugyanezt: egyszerűen tájékoztatják a fogyasztókat, szerintük mi történt eddig és mi vár az érintettekre, illetve ők hogyan gondolják a cégüktől elvárt szolgáltatási színvonal teljesíthetőségét. Többek között az alábbiakra térnek ki a 10 pontjukban (részletesen itt):

  • Áram ára.jpgaz ELMŰ eddig is azt számlázta ki a fogyasztóknak, amit az állam megengedett neki, a jogszabályoktól a szolgáltató nem térhet el
  • az áram árának több, mint háromnegyede adó és egyéb, állami és más vállalatokhoz befolyó díjtétel (részletesen itt)
  • a lakossági áramszolgáltatás évek óta veszteséges 
  • a lakossági árak csökkentésével egyidejűleg a nagyobb vállalkozásoknál áremelést hajtott végre a kormány - ezek növekvő költségeiket be fogják építeni az áraikba (pékségek, stb.), így a rezsicsökkenés ára másik oldalról a fogyasztói árszínvonal növekedése lesz
  • kevesebb bevételből kevesebb fejlesztésre és felújításra fogja futni - ne lepődjünk meg tehát, ha az áramszünetek gyakoribbak lesznek (ez mondjuk fogja érinteni azokat is, akik januártól magasabb számlát kapnak, az általuk elszenvedett kényszerű munka-kiesés miatt ők az igazi vesztesei az új rendszernek). 
  • az ELMÜ alvállalkozói (van belőlük több, mint 3 ezer) ezentúl kevesebb megbízást fognak kapni, emiatt munkahelyek szűnhetnek meg.

 

A 10 pontban semmi új nincs - aki egy kicsit is tisztában van a pénzügyekkel, az tudja, ha ugyanazért a munkáért kevesebbet kap, abból kevesebbet tud költeni, különösen akkor, ha az eddigi megtakarításai (~profit) kevesebbek voltak, mint a csökkenés mértéke. Lehet mondani, fizessen a cég kevesebb osztalékot (tőzsdei cég, vajon miért is maradnának tulajdonosok a tulajdonosok, ha nem kapnak megfelelő ellentételezést a pénzük  parkoltatásáért?), de ha ily módon nem érhető el a nullszaldó, hát akkor bizony a kiadásokon kell faragni - kevesebb alkalmazott, a nem létfontosságú munkák elhalasztása, stb. Hamarosan meglátjuk, az ELMŰ milyen megszorításokat fog alkalmazni - és lehet, hogy ennek következtében sokan nem fogják látni az esti híradóban, milyen újabb pozitív lépéseket tesz a kormány. Mert az áramszünetnek az egyik legfontosabb hozadéka, hogy aki otthon ül és tévét néz, az ideiglenesen kénytelen ezzel felhagyni.

Igenám, de Németh Szilárd sérelmezi a fogyasztók (választópolgárok) ilyen irányú tájékoztatását

"amit az Elmű megengedett magának ebben a levélben, az egész egyszerűen elképesztő, azt sugallja az embereknek, hogy miattunk elbocsátások, rendszer-karbantartási problémák lesznek". 

És mi van, ha tényleg lesznek elbocsátások meg rendszer-karbantartási problémák épp a pénzhiány miatt? A fogyasztók majd választhatnak és okolhatják azt, akit szeretnének: a kormányt vagy a szolgáltatót, azt azonban mindenképpen megérdemlik, hogy tájékoztatásukban mindkét fél részt kaphasson és ne szenvedjenek információhiányban, ha már utálni kell valakit a mindennapos bosszúságokért.

 

A rezsicsökkentést ellenőrző parlamenti munkacsoport vezetője szerint "amikor az ország jobban teljesít, (...) azok az emberek, akik ezt a teljesítményt létrehozták, megérdemlik, hogy csökkenjenek a háztartási kiadásaik" - és ez az a pont, ahol ha Németh Szilárd komolyan gondolja, igen sokat tehet. Például eléri, hogy a fővárosi képviselőtestület intézkedjen a közműdíj-kompenzáció újraélesztésére, mivel ezt a támogatási formát olyan rezsitételeknél is megszüntették, amelyeket eddig a kormány nem csökkentett, például a víz, csatorna és szemétdíjak esetében. 

Abban ugyan lehet vitatkozni, hogy az országunk éppen a jobban teljesítő stádiumban van-e, de azok az ilyen vagy olyan okból rászorultak, akik szintén részesei ezen teljesítménynek, mivel érdemelték ki, hogy a kevésbé szegények rezsije csökkenjen, az övék viszont nőjön? Vajon Németh Szilárd rájuk nem gondol, amikor a "háztartási kiadások megérdemelt csökkenéséről" beszél, csak a megfelelő bevétel okán a rezsiszámla-fizetési gondokat nélkülöző választókra? (a témáról részletesen a Rezsicsökkentés Fidesz-módra poszt)

 

Németh Szilárd azt is kijelentette, hogy találkozni fognak a szolgáltatókkal, és nem az a céljuk, hogy a cégek padlóra kerüljenek ettől a 10 százalékos csökkentéstől. Vajon miért Bod Péter Ákos szavai jutnak erről az eszünkbe?

A kormányzat művészete, hogy nem kell állandóan mindent módosítgatni, ennek az előfeltétele, hogy előtte kell számolni.Jó, ha a döntéshozók nem a lehetetlen tartományában kóborolnak” (Bod Péter Ákos)

Mert itt mintha az előre számolás elmaradt volna - pedig csak át kellett volna nézni az érintett szolgáltatók utóbbi pár év beszámolóit és azok kiegészítő mellékleteit, illetve fel is lehetett volna nekik tenni egy-két kérdést. Az összeesküvés-elmélet pártiak azonban más irányban is kereshetik a jelenlegi helyzet okát - cél kivéreztetni a szolgáltatókat aztán államosítani, vezetőket kinevezni és gálánsan megfizetni, nagyberuházásokat kiszervezni, tanácsadó számlákat befogadni aztán úgy dönteni, mégiscsak megérdemelnék a választók azt, hogy ne öntsék feleslegesen a veszteséges cégekbe az adóforintjaikat és a lehető legjobb megoldást felvezetve újra privatizálják a cégeket. De most már azoknak, akik ezt megérdemlik, akik megfelelnek a kényes magyar ízlésnek. 

Egyelőre ne higgyünk az összeesküvés-elmélet gyártóknak, hanem bízzunk Németh Szilárd szavaiban meg abban, hogy a kormánynak nem célja, hogy a cégek padlóra kerüljenek a januári 10%-os, meg a júniusi és későbbi ki tudja hány százalékos csökkentéstől.

 

Előzmény:

Rezsicsökkentés Fidesz-módra

Amennyiben tetszett, csatlakozz Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr685098368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cs_dy 2021.09.01. 13:04:20

"cél kivéreztetni a szolgáltatókat aztán államosítani, vezetőket kinevezni és gálánsan megfizetni, nagyberuházásokat kiszervezni, tanácsadó számlákat befogadni aztán úgy dönteni, mégiscsak megérdemelnék a választók azt, hogy ne öntsék feleslegesen a veszteséges cégekbe az adóforintjaikat és a lehető legjobb megoldást felvezetve újra privatizálják a cégeket. "
Csak most már nem kell államosítani. Zseniális, tényleg okosabbak mint cukkerberg.
süti beállítások módosítása