véleménynyilvánítási szabadság6 (1).pngHa eddig úgy éreztük, nem erre a filmre vettünk jegyet anno a mozipénztárban, hát most már azt is tudhatjuk, a helyzet minden további nélkül fokozódhat: a választások előtti utolsó hétvégén elmehetünk békemenetezni Oroszországért és az orosz atomért. És ezentúl hogyan hívjuk majd az orosz energiafüggőségünket? A magyar politika egyensúlyozó képességének.

„A magyar politika egyensúlyozó képessége fontos a számunkra, melynek támogatására alighanem hamarosan újabb Békemenetet kell tartanunk. Március 29., a választások hétvégéje előtti szombat például ideális időpontnak látszik” (Bencsik AndrásBékemenet egyik főszervezője és a Demokrata című hetilap főszerkesztője)

Hol van már a tavalyi hó? Meg az, hogy "nem leszünk gyarmat"? És a "ruszkik haza" ismerős még? Emlékeztetőül:

A paradigmaváltás azonban bekövetkezett, a mai Orbán Viktor valószínűleg már sokkal idősebb és bölcsebb (és kevésbé forrófejű ifjú), mint az, aki annak idején a Hősök terén beszélt. És igen, akár hisszük, akár nem, Gíró-Szász András szerint "Magyarország szuverenitása miatt fontos a paksi atomerőmű bővítése" - és ezt a kormánypropaganda valószínűleg addig fogja sulykolni belénk, amíg teljes hittel és meggyőződéssel keblünkre nem öleljük az orosz medvét. 

"Az egyensúlyozó képesség alatt Magyarország mozgási szabadságát értette, amely szerinte növekszik az erősödő orosz kapcsolattal. Putyin orosz elnökkel a paksi atomerőmű bővítéséről szóló moszkvai tárgyalásokon „megkötötte az évszázad üzletét, melynek köszönhetően Magyarország energetikai függősége egy fél évszázadra megszűnik” – érvelt a lap főszerkesztője." (origo.hu)

orosz matrjoska baba.jpg

Ha pedig mindehhez hozzátesszük, hogy Bencsik András szerint Oroszország még mindig a világ második hatalma, és azt is lehetségesnek tartja, hogy Oroszország a legnagyobb hatalommá válik egy évszázadon belül, akkor végképp úgy érezhetjük, geopolitikai helyzetünkből és gazdaságunk erejéből adódóan tényleg igen fontos, hogy egy ilyen hatalom oldalvizén evezzünk a következő évtizedekben. Esetleg valakinek még megvan az, hogy küszködtünk mi már nagy testvér mellett és milyen jó is volt nekünk? De ugyebár már más szelek fújnak és Oroszország az Egyesült Államokhoz képest "a tolerancia hazája" (Bencsik András). 

Funerals in Russia.

 

És akkor nézzük, mi mellé is fognak állni a békemenetesek? Idézve a megállapodást szolid elégedettséggel üdvözlő orosz sajtót:

 

 

 

 

 

"(...) Orbán Viktor otthagyta eddigi szövetségeseit, az Európa Uniót, és rálelvén a helyes irányra, országa csónakját az orosz anyahajóhoz csomózta (...) Afelől senkinek orosz oldalon egy szemernyi kétséges sincs, hogy Magyarország el van fogyasztva reggelire, hogy kívül helyezte magát a nyugati világon. (...) Az orosz-magyar felállásban a magyar fél tökéletes kiszolgáltatottságára és alárendeltségére utal az is, hogy Orbánnak három hónappal a választások előtt kellett ezt az ügyet behúznia: márpedig szavazatot nyerni nem, csak veszíteni tud rajta. Ez így és most leginkább az oroszoknak lehetett fontos? az atomenergia rapid népszerűségvesztése miatt Moszkva még minden lehetséges üzletet szeretne mihamarabb bezsákolni. Putyin elnök a keze fejére húzta Orbán Viktort, játszik vele, és még a hangját is mókásan utánozza." (Putyin horgán az ország, Magyar Narancs, 2014. január 23. 3.o.)

Russia :DHa pedig szuverenitásunk megőrzése a cél, vajon mit hozhat a jövő? Visszatérve a Magyar Narancs elemzéséhez nem biztos, hogy a jelenlegi kilátások olyanok, amelyért békemenetben akár egy lépést is érdemes lenne tenni:

"(...) lehet (...) hogy Berlin vagy Brüsszel magasról tenni fog az egészre, s Orbán geopolitikai sávváltása inkább megkönnyebbülést, mint főfájást okoz arrafelé, mondván, egy gonddal kevesebb. Ahogy az sem okozott különösebb traumát az unió számára, amikor Belaruszt és Ukrajnát átengedte Putyinnak: a cinikus indoklás, hogy ezt akarja a nép, hiszen Lukasenkát is, Janukovicsot is szabadon, több jelölt közül választotta meg (legalább formálisan), éppenséggel kézre állna Magyarország esetében is.

Belarusz úgy tizenöt éve kilátástalan diktatúra, Ukrajna lapzártunkkor öles léptekkel igyekszik a polgárháború felé. A diktatúra és a polgárháború - valamint az ezt előállító politikai bűnözők - szponzora egyaránt Vlagyimir Putyin volt; s mindkét esetben a forrásokat az orosz energiahordozók adták." (Putyin horgán az ország, Magyar Narancs, 2014. január 23. 3.o.)

 

 

Pár kérdés azonban felmerül a békemenetesek kapcsán:

1. Ha egy baloldali politikus írt volna alá egy szó szerint ugyanilyen tartalmú szerződést, akkor vajon lángokban állna már az ország?


2. Oly sok évi szovjet megszállás és kötelező orosz nyelvtanulás után milyen kommunikációs csúcstechnikával lehet embereknek elmagyarázni, kérem ez az ország már nem az az ország, Putyin (Oroszország) jó, Sztálin-Berzsnyev (Szovjetunió) az rossz? Vajon a történelmi tapasztalatok és olyan közmondások, mint a "kutyából nem lesz szalonna" felülírhatók egy békemenetes felhívással, mely célja a kormány dicsőítése és a paktum aláírásával hirtelen megszerzett "mozgási szabadság" megvédése?

3. Vajon titkos záradékban szerepel olyan kikötés, hogy vissza kell állítani a történelmi kontinuitást, azaz minden faluba-városba újra legyen szovjet felszabadításos emlékmű, április négy pedig újra nemzeti ünnep legyen, a friss történeti intézmény meg rehabilitálja az ideiglenesen hazánkban állomásozást,  metró meg újra a Moszkva téren álljon meg? Vagy ez az eset a kivétel - itt nem kell annak az énekét énekelni, aki adja a pénzt, azaz a hitelt a gigaprojekthez?

4. Ki fizeti a békemenet előállítási költségét, ki és milyen büdzséből áldoz ennyi pénzt arra, hogy a kormány és a választópolgárok felé bebizonyítsa, már nem érvényes a "Továrisi konyec", az orosz gigahitel pedig az évszázad biznisze?

 


Meanwhile in Russia...

 

Akik pedig úgy érzik, ennél szürreálisabb belpolitikai esemény már nem jöhet, valószínűleg csalatkozni fognak: van még bő két hónapunk arra, hogy soha nem látott mélységeket és magasságokat éljünk meg politikai kommunikációs és kampánykultúránk tekintetében. 

"Tulajdonképpen mi az őrültség? Biztosíthatom, hogy minél tovább tanulmányozzuk ezt a témát, annál nehezebb állást foglalnunk. Mindnyájunkban van bizonyos mértékű önimádás, és amikor ez odáig fajul, hogy azt gondoljuk, mi vagyunk Oroszország cárja, akkor bezárnak vagy megzaboláznak bennünket. Hosszú út vezet azonban odáig. És ugyan ki tudná pontosan megmondani, hol van az a pont, ahol meghúzhatjuk a határt, és bízvást kijelenthetjük: "Ezen az oldalon a józan ész uralkodik, a másik már a téboly birodalma." Ilyen ugyanis nem létezik." (Agatha Christie)

És igen, aki hisz abban, hogy az orosz gigaprojekt és az azt finanszírozó orosz hitel szuverenitásunkat, valamint mozgásszabadságunkat növeli, meg hurrá, végre nincs IMF, azt várják szeretettel a következő békemeneten.

Ha tetszett és szívesen olvasnál még több morgást, tematikus tartalomjegyzék itt.

Amennyiben tetszett, várunk Facebook-csoportunkban!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr785778522

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Lózung recycling: "újrajelszavak" május 1-re 2014.01.24. 17:03:09

Segítsünk a Magyar Nép Vezető Ereje, Pártunk és Kormányunk propagandistáinak, találjuk ki együtt az idei május elseje jelszavait! Gondolatébresztőnek itt van a Magyar Nép Vezető Ereje, Pártunk és Kormányunk jelszóajánlata 1988-ból...

Trackback: Atomot a népnek! 2014.01.24. 14:39:33

. Tényleg Alkesz Pistabácsi és Otthonkás Marinéni döntse el népszavazáson, hogy bővítsük-e a Paksi Atomerőművet? Bajnaiék hű fegyverhordozója, a PM-es Jávor Benedek népszavazást kezdeményez a Paksi Atomerőmű új egységének a megépítése ügyében. Azt mé...

Trackback: Mandiner blogajánló 2014.01.24. 13:13:04

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cirmos Cica 2014.01.23. 19:09:26

@Cirmos Cica: Ezt a Merkel-Putyin paktumra írtam. Érdekes.

bankvezér 2014.01.23. 19:25:39

@Cirmos Cica:
Örülök, ha érdekesnek találod. :))
Még ezt javaslom elolvasni. Fontos dolgokra mutat rá.

bankar.blog.hirszerzo.hu/2012/05/06/az-oroszok-mar-a-nabuccoban-vannak/

kisvagány 2014.01.24. 02:14:43

Az erőműbővítésre szükség van, ez tisztán látszik. Lehetett volna rá kiírni valami pályázatot, megversenyeztetni a jelentkezőket, hogy azután felváltva megtámadják a döntést ( lásd Budapest vs. Skoda villamos ) és ezzel hosszú évekre elodázni az erőműépítést. A világon csak kevesen tudnak atomerőművet építeni. Sok választási lehetőségünk úgysem lett volna. Ami engem zavar, az a rossz előérzetem, hogy mi minden van még a "csomagban"? Az INA az több mint valószínű, és lehet a Dunaferr is amiben már most is jelentős részt birtokolnak. A másik ami zavar, hogy a Közgépen keresztül annyi pénzt fognak "kivenni" a beruházásból, hogy a Fidesz minden tagja visszavonulhat majd.:))
Egyébként ha ez a technológia megfelel a Svédeknek, a Lengyeleknek, a Törököknek, a Finneknek, Nagy Britanniának stb... akkor valószínűleg nekünk is jó lesz.:)

legeslegujabbkor 2014.01.24. 11:10:00

@kisvagány: Nem ezt, nem velük, nem így, nem ennyiért, nem most.

Csak ezek a vitatható részek.

bankvezér 2014.01.24. 13:09:39

@kisvagány:
"A másik ami zavar, hogy a Közgépen keresztül annyi pénzt fognak "kivenni" a beruházásból, hogy a Fidesz minden tagja visszavonulhat majd.:))"

Hidd el, ez minden tisztességes embert zavar, pártállástól függetlenül.
De ez egy következmények nélküli ország, ezért a másik oldalon álló politikusok nem számoltatnak el. Csak annyit tesznek, hogy ezután ők lophassanak. (Holló a hollónak nem vájja ki a szemét.)
Ha nem akarod a szart a fosra váltani, akkor ne szavazz se a Fideszre, se az MSZP-re!

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2014.01.24. 13:32:36

@bankvezér: tehát azt mondod, egyik nagy pártkoalícióra sem szabad szavazni (fos v. fos) - akkor most te valójában azt akarod, hogy a jelenlegi kormány maradjon? Mert ugyebár a kis részvétel mindig a jobboldalnak kedvez (ők tudnak jobban mozgósítani), a kispártok pedig esélytelenek, hogy bárkit is leváltsanak. A "senkire sem érdemes szavazni" hozzáállás valójában ráutaló magatartás arra, hogy minden úgy jó, ahogy van.

felcsutisuttyo 2014.01.24. 13:41:49

ATOMHATALOM
kep.psharing.com/780843.jpg

felcsutisuttyo 2014.01.24. 13:46:51

GiroszÁsz András csak egy parazita (adófizetők pénzén) röfögő KormánySZARvivő...cipeli és keni a kormány szarát...nem mondhat mást csak amit a szájába "tolnak" ( barna is a szája széle:DDDDD.)

Mária 2014.01.24. 14:34:43

Ha a paksi szerződés ELLEN lehet tüntetni, akkor MELLETTE miért nem lehet?

Szelid sunmalac 2014.01.24. 14:35:23

@morgás joga mindenkit megillet: Nem! Azt semmikepp nem szabad, hogy nem szavazunk! De ervenytelen szavazatot kell leadni, hogy lassak ezeket az embereket nem akarjuk, foleg nem, hogy minket kepviseljenek.

Larry Silverstein 2014.01.24. 14:36:20

Mehetnétek ti balosok, libsik és zsidók bármilyen menetre, csak ugyanolyan qrva szánalmas lenne mint az eddigi összes.

Ezért nem is erőltetitek, hehe.

Veszéjes Tomi · http://veszejestomi.blog.hu 2014.01.24. 14:46:28

Ennek a hányadék országnak és hányadék népének már régen atomot kellett volna adni, kár, hogy ebbe sem fog belepusztulni.

Sir Galahad 2014.01.24. 14:56:07

Annyira unalmas már... na mindegy, röviden. Az, hogy Orbán nyitott Kelet felé - ennek része az orosz szerződés - az eddigi egyoldalú nyugati függés oldása. Egy kis országnak egyszerűen életveszélyes egyoldalúan elköteleznie magát valamerre. Ha megteszi, oda az önállóság maradéka is. Tessék egy kicsit elmélyülni a magyar történelemben!

Szelid sunmalac 2014.01.24. 14:59:21

@Sir Galahad: Ezert inkabb elkotelezodtunk egyetlen orszagnak gaz,villany, olaj, tehat a teljes energiaellatasunk tekinteteben. Ertem en.

őrkutya2 2014.01.24. 15:00:43

@kisvagány:

neked miből látszik tisztán, hogy a bővítésre szükség van? Elvégezte talán a kormány az országgyűlés által előírt döntéselőkészítő munkát? Az elkészült jelentés megindokolta adatokkal, hoigy mennyi lesz az energiaigény 15 év múlva?
Mert én ilyenről nem tudok.

sírjatok 2014.01.24. 15:02:49

ajvék ajvék há gecó megesz a zorbán má megin, pont úgy, mint minden egyes nap 2000 óta!!!

Sir Galahad 2014.01.24. 15:03:29

@Szelid sunmalac: Már elnézést, de ha lesz egy olyan saját atomerőművünk, ami a hazai áramfogyasztás nagyjából felét fedezi, az mégiscsak a függés oldása, nem? Olajat meg gázt pedig eddig is nagyjából ugyanonnan vettünk, mint most...

Larry Silverstein 2014.01.24. 15:04:21

@őrkutya2: És? Mit jelent az hogy te nem tudsz erről semmit? Miért ki a faszom vagy te?

A parlament fog szavazni róla, majd a képviselőd pampoghat ha nem tartja megfelelőnek a döntéselőkészítő munkát.

tobeor 2014.01.24. 15:04:55

@Sir Galahad: Ha unod miért olvasod, pláne miért szólsz hozzá? Kötelező?

Nem hogy egyoldalú nyugati függés nincs a magyar energetikában, de az igazán nagy függés most az oroszoktól van, a gázbeszerzés 80+%-ka jön onnan. Hányszor leírták már ezt is, el se olvasol semmit csak szórod az igazad... na most ez a gázfüggőség fog kiegészülni ezzel is, gyakorlatilag Putyin befolyás fog érvényesülni a magyar energiaszektorban, a függőségünk meredeken nő.

"Egy kis országnak egyszerűen életveszélyes egyoldalúan elköteleznie magát valamerre. Ha megteszi, oda az önállóság maradéka is."
Ez igaz, örülök hogy végre felnyílt a szemed és rájöttél miért nevezik hazaárulásnak amit Orbán művelt.

Larry Silverstein 2014.01.24. 15:07:26

@tobeor: 'na most ez a gázfüggőség fog kiegészülni ezzel is'

Mivel is?

A házad építészétől függesz most te idióta?

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2014.01.24. 15:11:06

"a választások előtti utolsó hétvégén elmehetünk békemenetezni Oroszországért és az orosz atomért."
Remélem nem lesz kötelező! Mást terveztem.

Sir Galahad 2014.01.24. 15:13:25

@tobeor: Az energetikában - ugyanúgy, ahogy a többi kelet-európai ország - nagyjából rá vagyunk utalva az orosz olajra, gázra, ez tény. Ez ellen sokat tenni nem lehet, de mondjuk a hazai áramfogyasztás jelentős részét fedező atomerőmű ezen a függésen enyhíthet. Egyébként meg az ország elég erősen függ a Nyugattól is (katonai szövetség, kereskedelem, satöbbi). Az a jó, ha több lábon állunk.

tobeor 2014.01.24. 15:16:49

@Larry Silverstein: Amióta az adja bele a fűtést, meg csak az tudja szerelni és karbantartani, meg mióta az ad rá hitelt, és amióta ő is építi egy évtizedig.

Slomó, Slomó, már megint égeted magad? ma hány nikkel szórod a hülyeséget?

@Sir Galahad: Nem enyhít, hanem NÖVELI a függőséget, fogd már, még csak ezerszer írták le, tényleg nem olvasol semmit csak a fideszprvadát?

Sir Galahad 2014.01.24. 15:18:35

@tobeor: Aha. Tehát ha nem máshonnan vesszük az áramot, hanem magunk termeljük meg a saját erőművünkben, az növeli a függőséget. Jól van, értem, nincs több kérdésem.

tobeor 2014.01.24. 15:25:17

@Sir Galahad: Nem értesz te semmit. A fűtőanyag tőlük jön. A technológiát ők ismerik. A pénzt ők adják rá. Ők is építik. Ez négy darab, egymást erősítő függőségi szál, és ugyebár eleve ott volt a gáz és olaj is.

Tudsz számolni, vagy a pincsi kedvéért még azt is elfelejtesz?

Larry Silverstein 2014.01.24. 15:26:43

@tobeor: Na és a hitel az kinek a kockázata? Ha ő nem tartja karban karbantartja más, az egy baromság hogy csak ő tudja karbantartani.

Mr. Waszabi 2014.01.24. 15:29:13

Én mondtam, hogy Orbán az igazi kommunista. De lehetett tudni, mert annyira el akarta ferdíteni a komcsi múltat - csak hogy senki ne ismerje fel, hogy valójában kommunizmust épít.
Még szerencse, hogy a választások előtt kiderült, hány az óra.
Azon se csodálkoznék, ha kisvártatva a vöröscsillag kikerülne a tiltott önkényuralmi jelképek közül.

Larry Silverstein 2014.01.24. 15:33:54

@tobeor: Jellemző a hülye komcsi propagandára hogy azért hisztiztek hogy nem a franciák meg az amerikaiak bővítik paksot (akik szintén jártak/tárgyaltak ott az elmúlt évtizedben), tehát az orosz alaptechnológia őket nem kedvetlenítette el az átépítésektől, de nyilván a mostani fejlesztéseket 100 évig CSAK az oroszok tudják karbantartani.

Mer csak.

tobeor 2014.01.24. 15:36:19

@Larry Silverstein: :D És mesélj, mit tudtak csinálni a franciák, amikor őket hívták Paksra? Azt hiszed olyan egyszerű egy erőmű mint egy mikrosütő? Azt hiszed érdeklődés hiányában nem csinál minden második kisvállalkozás erőművet a világon? Istenem titeket direkt ilyen hülyének tenyésztenek Slomó? Azt fel bírod fogni mennyi pénze lesz lekötve az országnak az építkezés során, mekkora tőkeköltséggel, mekkora kárt okoz majd bármilyen csúszás vagy leállás, és ez mennyire kiszolgáltatja az országot?

2014.01.24. 15:41:07

@Mária: "Ha a paksi szerződés ELLEN lehet tüntetni, akkor MELLETTE miért nem lehet?"

Ki mondta, hogy nem lehet? A hazaárulással egyet is lehet érteni, meg nem is. Ha maszatolsz, akkor maszatolj normálisan.

2014.01.24. 15:49:42

@Sir Galahad: "nem máshonnan vesszük az áramot, hanem magunk termeljük meg a saját erőművünkben"

Barom. Az akkor lesz saját, ha már kifizettük. Csak hogy miután kifizettük, utána sem lesz ingyen az áram, mert csak hogy mi termeljük. Idióta. Egyszarűbb az EU-ból venni az áramot, kifizetni amennyit fogyasztunk (a sok vadparaszt megtanulna takarékoskodni), így nem kellene az országot eladni az oroszoknak. Különben is, tudott-e a magyar nép bármit is hatékonyan termelni?

2014.01.24. 15:59:16

@Larry Silverstein: "A házad építészétől függesz most te idióta?"

Anyád. Itt elvekről van szó: a szoláriumban felejtett vezíred elkergette az oroszokat, ugyebár. Ez helyes, még ha nem is igaz. Csak hogy a visszahívásuk hazaárulás (már akinek nem seggből van az arca). Miért maszatolsz, Orbán-bolsi? Soha egy percig nem gondoltam, hogy a vezíred nem egy büdös kommunista, hiszen az apja is az volt. Rólad meg a birkamenetes droidokról sem gondoltam soha, hogy nem vagytok hazaárulók, az orosz hatalom kiszolgálói.

Szelid sunmalac 2014.01.24. 16:02:28

@Sir Galahad: Draga baratom! Aztan szerinted a szakembergarda, a futoanyag, az elhasznalt futoanyag tarolasa,meg persze a 30+ evre szolo hitel, az a fuggetlenseg netovabbja, ugye?
Te ritka suta egy ember lehetsz.

Larry Silverstein 2014.01.24. 16:17:44

@tobeor: Szóval akkor az a gáz hogy nem a franciák építik tovább Paksot, az meg a másik gáz hogy csak az oroszok tarthatják karban amit most ráépítenek....

Érdekes, fel kéne oldani ezt az ellentmondást esetleg...

ex-dr. vuk 2014.01.24. 16:26:30

Ebben az a szomoru, hogy a fidesz jobbagyai barmire tapsikolnak, amit a Nagy Vezer csinal. Ebbol is latszik, hogy a gondolkodasra keptelenek kozul kerult ki a taboruk.

Ha Orban oroszellenes, akkor a hivei is azok lesznek. Most, hogy az oroszok a jobaratok, maris moge alltak oroszbaratkent. Egyszeruen nevetseges.

tobeor 2014.01.24. 16:29:56

@Larry Silverstein: Két új reaktort építenek kedves moszkovita elftárs...

Sir Galahad 2014.01.24. 16:31:20

@Viktor Mutyin: "Egyszarűbb az EU-ból venni az áramot, kifizetni amennyit fogyasztunk" - ja, annyiért, amennyit ők a hasukra ütve gondolnak. Tuti, hogy jobban járunk, mint ha magunk termelnénk meg. Barom.

elwood 2014.01.24. 16:34:49

@Sir Galahad: "áramot, kifizetni amennyit fogyasztunk" - ja, annyiért, amennyit ők a hasukra ütve gondolnak."

az áramot piacon lehet venni, az árát a piac határozza meg. jelenleg kb. fele a paks 2 tevezhető termelési árának.

ellenben a gáz árát, és paks 2 minden kapcsolt költségét valóban az oroszok határozzák. hasraütéssel.

Gyorgy Nagy 2014.01.24. 16:41:08

CÖF békemenet. Magyarok! Bencsik, Csizmadija. Kerényi, Szèles a mult rendszerben SEGGNYALÓ KOMCSIK voltak! Pénzért mindent megcsináltak! Most is ezt cseszik! Holnap ha kell Mesterházinak fognak NYALNI ! A piacon ma beszèltèk már 2500 ft -ot fognak fizetni a résztvevöknek aki március 29 -én felvonul velűk. FUJJ ! ÈBRESZTŐ !

Sir Galahad 2014.01.24. 16:41:19

@Szelid sunmalac: Nem, az keleti függés. Ami valamelyest ellensúlyozza a kereskedelmi, gazdasági, katonai, stb. nyugati függést. Nehéz ebben egyensúlyt teremteni, de muszáj: nem szabad egyoldalúan elköteleződni.

Sir Galahad 2014.01.24. 16:52:24

@elwood: Az teljesen bizonytalan, hogy a piacról mikor mennyiért kapunk áramot, annál biztosabb, ha van egy saját reaktorunk. Ha ebben nem tudunk egyetérteni, ne vitázzunk tovább.

2014.01.24. 16:58:04

@Sir Galahad: " ja, annyiért, amennyit ők a hasukra ütve gondolnak. Tuti, hogy jobban járunk, mint ha magunk termelnénk meg."

Oroszbarát hazaáruló barátom, nem olvasol, csak írsz. Vagy olvasol, de nem értesz semmit, vagyis magadból csinálsz hülyét. Igaz, nagyon nem kell erőlködni. Olvass vissza még egyszer, te vadbarom.

"Ami valamelyest ellensúlyozza a kereskedelmi, gazdasági, katonai, stb. nyugati függést."

Mi Európa része vagyunk István király óta, hazaáruló barátom. Nem tudtad?

Sir Galahad 2014.01.24. 17:08:49

@Viktor Mutyin: Nézd, ha szerinted jó az egyoldalú függőség, nem vezet kiszolgáltatottsághoz, akkor más a véleményünk. Én azt gondolom, hogy - függetlenül attól, hogy kulturálisan természetesen Európához tartozunk - a történelem azt igazolta, hogy ha teljes függőségbe kerültünk valamilyen nagyhatalomtól, arra mindig ráfizettünk.

tobeor 2014.01.24. 17:10:19

@Sir Galahad: Hű b+. Te arról sem tudsz hogy létezik egy európai árampiac?
Meg egyáltalán mondtál már érvet arra miért is kell hazaáruláson keresztül odadobni a magyar energetikai szuverenitást egy birodalmi logikában gondolkodó nagyhatalomnak, amely bennünk nem lát mást, mint egy visszaszerzendő befolyási övezetet?
Azt sikerült már kiköhögnöd, hogy miért volt ilyen sürgős az egész, amikor 10 év múlva is ráérne elkezdeni egy erőmű építést, miközben teljesen felforgatta a világ energetikáját a palagázforradalom, és senki nem tudja hogy fognak kinézni az árak 10 év múlva?

Majd én megmondom neked miért volt sürgős: Mert a 2010-2014-es ciklusban közvetetten a manyup adta mozgástérből tudták kitömni mutyikkal Simicskát, és nem látszott, hogy 14 után miből lesznek százmilliárdos megrendelések. Hát most megcsinálták, ebből. És a legszebb az, hogy amikor majd sorban viszi el Simics az összes paksi melót, te itt fogsz küzdeni, hogy azzal semmi baj nincs meg hogy biztos az is milyen hót becsületesen lett kiadva.

tobeor 2014.01.24. 17:12:59

@Sir Galahad: Eszednél vagy? Te még mindig azt a baromságot szajkózod, hogy az oroszoknak odadobott magyar energetika, az jó? Úgy látom te leszel Wmiki 2 :D

Jhonnyq 2014.01.24. 17:17:53

@Sir Galahad: Miért lenne bizonytalan az,hogy a piacról veszünk àramot?
Annak adnak aki fizet érte.
Egyébként vajon miért nem tömik tele az orszàgot napelemmel?
Hàt azért mert ki lehet számolni,mennyi idő alatt térül meg egy ilyen befektetés.
Na most Paks2 költségét nem tudod kiszámolni!
Miért?
Mert senki nem tudja mennyibe kerül majd.
Te sem de még Orbán sem!
Jó reggelt moncsicsi...
Aztán mi lesz ha nem lesz elég rá rongyos 10mrd euró?
Mi lesz ha 20 lesz?
Azt mondjuk majd az oroszoknak,hogy bocsi de ennyiért már nem kell?
Te rendeltél már olyan terméket amiről csak gondoltad mennyibe kerül?
Címeres faszok vagytok egytől-egyig...

Jhonnyq 2014.01.24. 17:23:46

@Sir Galahad:
" - a történelem azt igazolta, hogy ha teljes függőségbe kerültünk valamilyen nagyhatalomtól, arra mindig ráfizettünk."

Na majomka ezzel pont egyetértek veled.
Az oroszoktól már függöt ez az ország és méginkább fog is.
Szerinted a nyugat a veszélyes de az oroszok nem ugye?
Beszélj anyáddal,apáddal,nagyapáddal,ha szóba állnak veled ők majd mesélnek!

Jhonnyq 2014.01.24. 17:24:44

"fügött" egy t lemaradt....

2014.01.24. 17:42:21

Az amcsik sokkal rosszabbak az oroszoknál. Őket Izrael irányítja és az nem sok jóra vezett.

Berzengő 2014.01.24. 17:52:41

@Gyorgy Nagy: HOLNAP? Mar ma!

A CÖF finanszírozásában egész oldalas politikai hirdetések jelentek meg a napi lapokban. A jobboldali vállalkozók, sportolók, színészek, politológusok által aláírt hirdetést Mesterházy Attilának, a „tisztességes baloldal” képviselőjének címezték, hogy felszólítsák – „legyen bátor" –, szakítson Gyurcsány Ferenccel.

kep.index.hu/1/0/542/5427/54274/5427490_bd4a5c231c7041ece44dd1762b5e53e9_wm.jpg

2014.01.24. 17:55:54

@Sir Galahad: "Én azt gondolom, hogy - függetlenül attól, hogy kulturálisan természetesen Európához tartozunk - a történelem azt igazolta, hogy ha teljes függőségbe kerültünk valamilyen nagyhatalomtól, arra mindig ráfizettünk."

Ostoba orbánista barom vagy. Európa nem nagyhatalom, hanem szövetség. Európával szemben nem függők vagyunk, hanem partnerek. Vizsgáltasd meg magad, vagy ne foglalkozz politikával, mert nem értesz hozzá.

@Lindalinda: "Izrael"

Ugye zsidók vágták partiba az anyádat, amikor cseléd volt náluk?

Berzengő 2014.01.24. 18:00:18

@Lindalinda: Az amcsik sokkal rosszabbak az oroszoknál. Őket Izrael irányítja és az nem sok jóra vezett.

Ezen orbani izraeli dorgolozesekkor persze te is felfedezted magadban hogy zsido vagy ugye?
Akkor epp az izraeli befektetesekert volt bekamenet.

__________
Orbán: Izrael számíthat a Fideszre a térség stabilizációjában

Az izraeli külügyminiszter a mintegy fél órás megbeszélés után hangsúlyozta: jó kapcsolataik vannak Magyarországon mind a kormánnyal, mind az ellenzékkel, és szeretnének mindent megtenni a két ország és a két nép kapcsolatainak erősítéséért.

2005.03.02 19:12 MTI

A közel-keleti békefolyamatról és az antiszemitizmus kérdéséről is szó esett az izraeli külügyminiszter és Orbán Viktor megbeszélésén szerdán Budapesten, amelyen a Fidesz elnöke közölte: Izrael partnerként számíthat pártjára a térség stabilizálásáért tett erőfeszítésekben.

_________________
www.bumm.sk/8938/keszenleti-allapot.html
A kongresszuson hozzák nyilvánosságra a Fidesz Jövőnk című vitasorozata alapján készülő, elméleti megalapozottságú vitairatát, ám emellett Orbán Viktor is komoly, eszmei programadó beszéddel készül a tanácskozásra.
...

a párt nem kisebb személyiséget vár a kongresszusra, mint Benjamin Netanjahu egykori izraeli kormányfőt.

Értesüléseink szerint a politikus készséggel tesz eleget az invitálásnak, így most már csak a tel-avivi kormányválság fejleményei vethetnek gátat azon történelmi esemény elé, hogy először szólaljon föl Fidesz-rendezvényen egy volt izraeli miniszterelnök - mely tény jelentőségteljes voltát aligha kell magyarázni.

Lali73 2014.01.24. 18:08:52

Először azt hittem, hogy komoly ez a poszt, de a 3. kérdés után leesett, , hogy csak vicc.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.24. 19:00:33

2 dolog biztos: atomra szükség van és a mai Oroszország nem kommunista.

A legtöbb magyar nem tudja jellemzően azt sem, hogy a kommunista párt Oroszországban jelenkeg a legnagyobb ELLENZÉKI párt.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.24. 19:04:28

@Mária:

Mert valamilyen barom elterjesztette, hogy egy tüntetés csakis ellenzéki lehet. Persze a világban eznem így van, de ettől még amagyar átlagbunkó ebben hisz vakon. Hasonló még a "nincs kormánypárti humor" szöveg.

Szelid sunmalac 2014.01.24. 19:12:09

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Befejezned mara az ismetelgetett copy-paste-elt baromsagodat? Attol, hogy nem kommunista egy alam berendezkedese, attol meg nem lesz demokratikus. Diktatorikus, fel-diktatorikus es autokrata viszont igen.
Lodd le magad!

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.24. 19:14:51

@Szelid sunmalac:

Oroszország nem liberális demokrácia, Putyinnépszerűséglnek egyik alapja, hogy megdöntötte ezt arendszert. De nem is diktatúra.

Szelid sunmalac 2014.01.24. 19:19:26

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Latom gyakran jarsz Oroszorszagban es sok orosz baratod/ismerosod van. Meg persze neked is teljesen rendben van, hogy Ukrajnaban, ahol tanultak abbol mihez vezet a teljeskoru energiafuggoseg az oroszoktol, konkretan hetek ota harcolnak a meg nagyobb befolyas ellen, addig a magyar kormany onkent es dalolva hajtja ugyanabba az igaba a fejet.

wotan 2014.01.24. 20:04:33

"A diktatúra és a polgárháború - valamint az ezt előállító politikai bűnözők - szponzora egyaránt Vlagyimir Putyin volt; s mindkét esetben a forrásokat az orosz energiahordozók adták." (Putyin horgán az ország, Magyar Narancs, 2014. január 23. 3.o.)" - irja a szerzö.
Egyetértek, majdnem. A szponzor személyéig. Szerintem ugyanis az EU a szponzor. Kell neki is a piac, érthetö.
Delegálták az intelligens Dr.Eisenfaust-ot mint szakértö elnökjelöltet:o)) Ja, és a Magyar Narancs mint kompetens független hirforrás - ez tetszett!

Larry Silverstein 2014.01.24. 20:25:05

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: 'A legtöbb magyar nem tudja jellemzően azt sem, hogy a kommunista párt Oroszországban jelenkeg a legnagyobb ELLENZÉKI párt.'

Akkor ebben is rokon ország vagyunk.

kisvagány 2014.01.24. 20:31:31

@legeslegujabbkor: szerinted akkor mit, mikor,mennyiért, hogyan és kivel? Kíváncsi lennék az alternatíváidra.

randomuser1 2014.01.24. 20:34:24

@Larry Silverstein: meg abban is, h az épp hatalmon lévő párt erős embere is egy posztkomcsi autokrata állat :)

Larry Silverstein 2014.01.24. 20:36:15

@Emmanuel Goldstein: Orbán posztkomcsi lenne? Nem tudtam, de autokratának autokrata, abban semmi rossz nincs.

kisvagány 2014.01.24. 20:37:17

@őrkutya2: attól, hogy Te nem tudsz róla, még létezhetnek ilyen irányú kutatások, de lehet elég a statisztikai számítás is. A nagyapám mondta mindíg: " A vantól nem kell félni, csak a nincstől."
Ajánlom figyelmedbe:
www.kormany.hu/download/5/39/40000/Energiastrategia.pdf

randomuser1 2014.01.24. 20:46:16

@Larry Silverstein: az, a politikája tele van komcsi allűrökkel.
Az autokratizmus amúgy szükséges, a félázsiai csürhét másként nem lehetne irányítani :)

randomuser1 2014.01.24. 20:58:11

@Larry Silverstein: rezsicsökkentés? hatalom koncentrációja? iparágak állami monopóliumba vétele? szabadságharc a nyugat ellen?

Larry Silverstein 2014.01.24. 21:01:17

@Emmanuel Goldstein: A hatalomkoncentráció komcsi allür? Nocsak.

A fix hatósági ár komcsi allür? Nocsak.

Milyen iparágak? A dohánykereskedelem, piakereskedelem sok helyen állami monopólium.

Szabadságharc? Úgyérted a kommunikációt el tudod választani a tettektől?

randomuser1 2014.01.24. 21:07:52

@Larry Silverstein: el hát, idehaza sose volt a kommunikáció és a tettek közt összefüggés. épp csak a hazai történések, kísérteteiesen emlékeztetnek vlagyimir vlagyimirovics kétezres évek elejei antréjára :)

Larry Silverstein 2014.01.24. 21:11:40

@Emmanuel Goldstein: 'a hazai történések, kísérteteiesen emlékeztetnek vlagyimir vlagyimirovics kétezres évek elejei antréjára :)'

- Bár igazad lenne...azóta óriásit fejlődtek az oroszok, kiszorították a posztkomcsi nyugatpárti milliárdosokat és a középosztály szélesedett, az országon belül tartva az olajjövedelmet. Ma a moszkvai átlagkereset meghaladja a budapestit, a 90es években meg a harmada volt.

- Persze tényleg van hasonlóság, de Mo-n ez sokkal enyhébben folyik.

legeslegujabbkor 2014.01.24. 21:13:18

@kisvagány: Nem készítettem tanulmányokat, hogy mennyi energia igénye lesz Magyarországnak 20-30 év múlva, de most lefele menő tendenciában vagyunk.
Európában mindenki visszafogja a fejlesztési, építési terveit, mert a mostani termelt energiát sem használják fel.
Ha a szakértők szerint mégis szükségünk van atomreaktorra, pontosan kell tudni, mikorra készüljön el, és a legolcsóbb megvalósítást kell választani, értve ezt a tervezésre, meg a kivitelezésre.
Ha mindezen átrágtuk magunkat, akkor lehet megfontolni, hogy kitől, mennyiért, milyen futamidőre veszünk fel kölcsönt, és ez mikor is fog megtérülni az egyre csökkenő energiaárakkal számolva. Esetleg a romló forintot is betervezhetjük.

Larry Silverstein 2014.01.24. 21:16:09

@Emmanuel Goldstein: Ja + 90es években menekültek az oroszok az országból, a brutális demográfia mellett. Ez mára normalizálódott, sokan visszatelepültek.

randomuser1 2014.01.24. 21:25:54

@Larry Silverstein: lemaradtam valamiről, van ásványkincsünk, technológiánk, gyártókapacitásunk, amit a faszán sikerült (ez megintcsak analóg sztori a két ország küzt) privatizáció során elkótyavetyélték?
ő, nem, jut eszembe, az amerikaiak nem a mi rakétinkkal lövik fel a műholdjaikat, nem a mi gázunkat égeti európa hülyébbik fele, és nem mi lövöldözzük halomra a csinkiket ha átgyünnek az usszurin.
pech.

Larry Silverstein 2014.01.24. 21:29:53

@Emmanuel Goldstein: Igen, és? Nem is ugyanazt csináljuk mint Putyin, csak kilépünk az egyoldalú függésből. Pillanatnyilag a fejlődésképtelentől való egyoldalú függésből, on top of that.

randomuser1 2014.01.24. 21:35:10

@Larry Silverstein: visszalépünk, hogy legyen hová fejlődni? az is egy stratégia. végülis :)

randomuser1 2014.01.24. 21:39:42

@Larry Silverstein: hát, oda, ahol a feminista forradalmi puncik mennek majd tüntetni a szentistvánbazilikába orbán és a katkó egyház összefonódása ellen, amiért büntiből mehetnek recskre.de a következő olimpián, amit majd valamejjik szép új stadionban rendezünk itt a züllői úton (amit a rothadó kapitalista nyugat megint távolmradással fog fényesíteni), majd a vezér megbocsát nekik.
meg ijjesmik.

randomuser1 2014.01.24. 21:51:34

@Larry Silverstein: "on top of that. "-ez a forma nem NER kompatibilis. hejjesen így köll írni: "ои тор оf тндт"

2014.01.24. 22:39:01

@Larry Silverstein: Nyomjad csak Tompi, te ganéj, hogy a haza eladása az oroszoknak nem hazaárulás. Lehet, hogy elhiszi valamelyik Orbán-tálib...
Ja, csinálj magadnak kistestvért, hogy többen legyetek. Kis hazaárulókat, kis bolsevikokat...

kisvagány 2014.01.24. 23:05:05

@legeslegujabbkor: én sem készítek tanulmányokat, de megnéztem a szakemberek előrejelzéseit. Valószínűleg nem ugyanazt a "filmet" néztük. Az általam látott előrejelzések növekedő energiafelhasználást prognosztizálnak. Most is behozatalra szorul az ország. A meglévő erőművek kapacitása ki van használva. Az ipar ha lassan is, de növekedik. A Bosch bővítést tervez, a Takata már építi a gyárátés a lakossági igényei is növekednek. Egy erőművet "összeszegelni" nem lehet egy villanás alatt. Időben hozzá kell kezdeni ha nem akarjuk exportból kielégíteni a növekvő felhasználást és akkor még nem beszéltünk arról, hogy a meglévő erőművek meddig lesznek működőképesek...

bankvezér 2014.01.25. 14:07:02

@morgás joga mindenkit megillet:
Bocsánat, hogy csak most válaszolok..

Nem mondtam olyat,hogy ne menjünk választani.
Tehát el kell menni választani, vállalni kell, hogy esetleg elvész a szavazatunk, de akkor is arra szavazzunk, aki kivezeti az országot a jobb és baloldali maffia érdekköréből.
Lehet, hogy nem elég a győzelemhez egy ciklus.
De a leghosszabb út is az első lépéssel kezdődik...

bethowen 2014.01.25. 16:42:21

@kisvagány: nem az atomerőmű szükségessége a kérdés.a problémám a következő: pár éve azzal hergelte a tömegeket, Gyurcsányék hazaárulók ,mert kelet felé /Oroszo., Kína , India/ nyitnak, függőségbe taszítva az országot.
A hívők szolgamódra kommunistáztak rendületlenül. Egy ideje /pont akkoriban lett Orbán nem szimpatikus Európában/, észre vették tőlünk keletre is vannak országok , és ott is emberek élnek. El is indult a Szógyártó gyerek , pénzt tarhálni arra felé/ Vietnám , Szaud-Arábia, Kína stb/, és minő meglepetés : most már ÓRIÁSI HZAFIAS cselekedet a kommunista országokkal üzletelni. Most pedig amikor NÉPÜNK NAGY VEZÉRE elhinti az AKTUÁLIS igét: az oroszok régi , jó barátaink, önzetlenül segítenek, valamint most már nem csak a gáz ellátásunk függ tőlük, hanem az atomerőművel is hozzájuk láncolódunk, az már NEMZET mentő tett lett . Lelkes követők azon nyomban megvilágosodva terjesztik az EGY IGAZ EVANGÉLIUMOT. Kiváncsi lennék azonban arra , ha csoda folytán mégsem Ő lenne a min.elnök áprilistól, a keleti kapcsolatok megítélése nem változna-e.

Energetikai függetlenségről beszélni meg marhaság olyan országban ahol nincs számottevő energia hordozó/ a köpönyeg forgatás még nem hasznosítható a villamos energia termelésben/ a vízi erőmű továbbra is tabu. Akkor miért hiszik el a KÖVETŐK , hogy az az üzlet , amiben az oroszok adják a
pénzt
technológiát
építik az erőművet
hozzák és viszik az uránt biztosítja a függetlenséget.

kisvagány 2014.01.25. 17:53:46

@bethowen: egy ekkora ország (mármint ami trianon után maradt) sohasem lesz független, befolyásoktól mentes, mert nem tud az lenni. Helyesebben tud, ha a lakói kivétel nélkül mindannyian "mélyszegénységben" élnek. Engem a politika/politikusok nem érdekelnek. Hazudik mind. :)

Vidéki 2014.01.25. 19:17:27

"nem leszünk (orosz) gyarmat", mondja a demagóg propagandista szerző.

A szerző beteges propagandista agyában ha a Roszatom Pakson atomerőművet épít, az egyenértékű azzal, hogy orosz gyarmattá válunk!

Finnországban is épít atomerőművet a Roszatom mégis Finnországban kevés olyan marha van, aki azt gondolja, hogy ezáltal gyarmatosítják Finnországot az oroszok!

"A Roszatom 2013-ban Oroszországban 7 atomerőművi blokk építését végezte.

Külföldön, 2013 végén, a Roszatomnak 74 milliárd dollár értékben 20 atomerőművi blokkra volt megrendelése : (India – 2, Irán – 1, Kína – 2, Belorusz – 2, Banglades – 2, Jordánia – 1, Bulgária – 1, Vietnam – 2, Ukrajna – 1, Örményország – 1, Törökország – 4, Finnország – 1)"

bethowen 2014.01.25. 20:43:11

@kisvagány: Pontosan. De végre ne kábítsanak már a független, térségvezető domináns ország víziójával. Ha tudomásul tudjuk venni helyünket, helyzetünket a világban, sokkal jobban ki tudnánk békülni magunkkal, egymással.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.01.26. 16:50:17

@Sir Galahad:

"az eddigi egyoldalú nyugati függés oldása. "

- Miben is függünk a nyugattól? Energiában?

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.01.26. 16:53:56

@Larry Silverstein:

"nem a franciák meg az amerikaiak bővítik paksot (akik szintén jártak/tárgyaltak ott az elmúlt évtizedben)"

- Mikor jártak ott?

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.01.26. 16:56:19

@Sir Galahad:

Jelenleg olcsóbb az import EU-s áram, mint amennyiért az új blokkok fognak termelni.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.01.26. 17:04:32

@Larry Silverstein:

"az oroszok, kiszorították a posztkomcsi nyugatpárti milliárdosokat"

- Azt magyarázd meg, mitől lehet valaki nyugatbarát ÉS posztkomcsi.

Sir Galahad 2014.01.27. 01:15:43

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Nem. Mint fentebb részleteztem, katonai, gazdasági, pénzügyi téren függünk a Nyugattól. Az meg, hogy per pillanat olcsóbb lenne áramot onnan venni, mint termelni, nem garancia arra, hogy az elkövetkező 20-30 évben is olcsóbb lesz.
süti beállítások módosítása