véleménynyilvánítási szabadság6 (1).pngMiközben a szerencsejáték bizniszt egy nap alatt eltemette a kormány, cégek csődöltek le, a játéktermek bezártak és sok ezer embert volt kénytelen más megélhetés után nézni, mára már kiderült, nem mindenkit érintett negatívan a törvényhozás erőteljesen kiszámíthatatlan jogalkotási eljárása. Sőt, van olyan cég, amely a hirtelen „kedvező” jogszabályi környezetnek és talán egy új, 52%-os (többségi irányítást biztosító befolyással rendelkező) tagnak köszönhetően egészen rendkívüli évet tudhat maga mögött:

  • a nettó termelési értéke 1.141,22%-kal,
  • az anyagmentes termelési értéke 908,19%-kal,
  • a nyeresége pedig 3.176,92%-kal növekedett.

Igen, jól olvassuk és nem sajtóhiba: a nyeresége 3.176,92%-kal növekedett. És egy bátortalan kérdés: az pedig, hogy hirtelen így meglódult a szekér, lehet, hogy az új tulajdonos ügyességének, ügyfélteremtő képességének, esetleg piaci kapcsolatainak köszönhető?

Figyelem! Jelen posztnak nem célja a szerencsejáték és a szerencsejáték függőség feletti erkölcsi ítélkezés.

Emlékeztetőül:

A szerencsejátékra vonatkozó törvény 2011. szeptemberében elfogadott módosítása után a jogalkotó szándéka alapján csak központi szerverre kötött nyerőgépeket lehetett volna üzemeltetni. Az új rendszer lényege az lett volna, hogy csak bizonyos meghatározott feltételeknek megfelelő és auditált központi szerverek továbbíthatták volna az adóhatóságnak a gépekkel kapcsolatos adatokat, ezzel átláthatóvá téve a szektor működését és az adófizetést. (Részletesen itt: Hova tűnnek a szerencsejáték szektor milliárdjai?)

A törvény azt is meghatározta, hogy ki kaphat engedélyt a központi szerver üzemeltetésére, és ki végezheti ezeknek a szervereknek az auditálását (minősítését).

"A törvényi szabályozás alapján az auditor magáncégnek olyan jogai vannak, mint senki másnak az országban:  

    • az auditra egyedüli feljogosított szervezet, 
    • jogszabály nem határozza meg az auditor díjazását, így annyit kér, amennyit nem szégyell,  
    • nincs sehol sem előírva, mennyi időt fordíthat maximum egy-egy auditálási eljárásra, így valójában ez a cég határozza meg, melyik piacra belépni kívánó szereplő szerverét mennyi ideig vizsgálja, elhúzza-e a hiánypótlást és hány kérdést tesz fel 
    • az auditor szakvéleménye ellen nincs fellebbezés, tehát ha a magáncég elutasítja a szakvélemény kiadását, a szereplő ki van tiltva a piacról és akár többszáz milliós beruházás mehet kárba.

A végrehajtási rendelettel tehát a NGM olyan helyzetet teremtett, amely alapján a piac egyetlen magánszereplője

    • dönt az egész szerencsejáték szektor nagy halairól, azok piacra engedéséről, illetve a piacra lépés sorrendjéről,
    • jogszabály biztosítja számára az extraprofitot (auditonként akár 140-150 millió forint körüli összeget is)
    • a tanúsítványért folyamodó, de elutasított (azaz a piacról eltanácsolt) cégeknek is ki kell fizetniük az audit költségét
    • döntéseit pedig maximum olyan bíróság előtt lehet megtámadni(például joggal való visszaélés jogcímén), amely Magyarországon egyetlen szakértőt tud csak bevonni, ez pedig maga a szakvéleményt kiállító szervezet.

"  Hova tűnnek a szerencsejáték szektor milliárdjai?

Tehát a 2012. júniusi jogszabálymódosítás után  már csak egyetlen cég, a Hunguard Kft felelt meg, mint auditor.

„A vállalkozást 1990-ben alakította négy matematikus, azonban érdekes módon, nem sokkal a törvénymódosítást követően, 2011. decemberében új, 50 százalékot meghaladó szavazati joggal rendelkező tulajdonosa lett az addig nem különösebben magas profitot termelő cégnek, Csík Balázs személyében. Az új tulajdonos megjelenése már a törvénymódosítás után, de még az audit részletes szabályait tartalmazó, tehát a Hunguard Kft-t ténylegesen helyzetbe hozó végrehajtási rendelet megjelenése előtt történt.” (fortunaweb.hu)

Elsőnek a WSG Kft teljesítette az audit követelményeit, és Webgam elnevezésű szerverük megkapta a működtetéséhez szükséges tanúsítványt – csak éppen a kormány úgy döntött, a pénznyerő automaták mennek a szemétre és egy nap alatt megszüntette az iparágat a jolly joker nemzetvédelmi okra hivatkozva.  A WSG Kft verhette a fejét a falba, feleslegesen dobott ki 100 millió feletti összeget, a Hunguard Kft viszont – utólag teljesen feleslegesnek minősülő – munkát végzett igen jó árért. És nemcsak egyetlen cég jelentkezett be szerverüzemeltetési tanúsítványért.

És mi ma a helyzet?

A nyerőgépes vállalkozók valószínűleg már csak a Hófehérkével meg a hét törpével nem tárgyaltak a gépekbe és fejlesztésekbe ölt pénzük visszaszerzése érdekében, a legújabb hírek szerint Strasbourgban, az Emberi Jogok Európai Bíróságánál próbálnak kártérítést kikényszeríteni az elszenvedett veszteségeikért. Ha kapnak, bizony a magyar adófizetők kinyithatják a pénztárcájukat – és nem mondhatják, kérem, nemzetbiztonsági okból nem fizetünk …

És ki nyerőgépbiznisz egyetlen nyertese? 

Aki viszont garantáltan jól járt ebben az egész abszurd históriában, az a Hunguard - 2012-ben közel 162 millió forint árbevételt ért el (míg 2011-ben csak nem egészen 50 milliót). És ami igazán kiemelkedő gazdálkodást mutat, az a cég adózott eredménye: míg 2011-ben csupán 374 ezer forint volt, 2012-ben már közel 40 millió forint, ez több, mint 106-szoros emelkedés. És említésre méltó momentum az is, hogy a munkák oroszlánrészét a cég alvállalkozókkal végeztette el, majd 85 millió forintot fizettek ki eladott (közvetített) szolgáltatások után (ugyanez a tétel a sokkal kisebb 2011-es árbevétel esetén 34 millió Ft volt).

Külön érdekes a Hunguard Kft beszámolójában a vevőktől kapott előleg sor – 2012. december 31-én 239 millió forint volt ilyen célból nálunk, sorsa ismeretlen (a beszámoló kiegészítő mellékletéből sem derül ki, hogy később ebből árbevétel lett, vagy pedig jogszabályi változások miatt meghiúsult üzlet okán visszaadták). Felmerülhet tehát a kérdés, ez vajon a soha meg nem valósuló auditokra kapott előlegek vagy más típusú munkák megszerzésében még szerencsésebb volt a cég? Mert azért a jelenlegi gazdasági helyzetben ekkora előleget szerezni a megrendelőktől, az szinte csodaszámba megy és nem utolsó sorban hatalmas bizalomra vall, ráadásul egy olyan iparágban, ami nem anyag, hanem inkább szellemi munka igényéről híres.

Egy biztos, a cég ennek a vevőktől kapott előlegnek jó részét jövedelmezően befektetve, forgatási célú értékpapírban tartotta az évfordulón (több, mint 170 milliót), és pénzügyi műveletek eredménye is meghaladta a 3 milliót.

A cég jövedelmezősége is jelentősen megváltozott egy év alatt:

    • a tőkearányos pénzjövedelem 2011-ben 5,09%, 2012-ben már 87,28% volt,
    • az árbevétel-arányos pénzjövedelem pedig a 2011-es 4,05%-ről 26,54%-ra nőtt.

(A százalékban megadott adatok a Hunguard Kft 2012. évi beszámolójának kiegészítő mellékletéből származnak.)

A cég a kitűnő év után osztalékot is fizetett – összesen 30 millió forintot. Ha belegondolunk, már maga ennek az összegnek az 52%-a is busásan megérte az új tulajdonosnak a befektetést. Bár elképzelhető, hogy ő csalódott - ha nem tiltják be az üzletágat, ennek akár többszörösét is kaphatta volna ...

 

És a többiek?

Annak idején, még a nagy gépbeszüntetés előtt egyértelműnek látszott, a szerencsejáték-biznisz nagy halai a szerverüzemeltetők lesznek, náluk csapódik le az üzletág igazi profitja. Ma már tudjuk, ők jelenleg a fövenyen fuldokolva várják Strasbourg számukra kedvező ítéletét. 

Hozzájuk hasonlóan szintén nagy veszteségeket szenvedtek el

  • a játékgépek tulajdonosai és üzemeltetői,
  • a vendéglátóhelyek, amelyek szolgáltatásként nyújtották a gépeket,
  • a szektor "mezei" dolgozó (játéktermek vezetői és felügyelői, könyvelők, gépkarbantartók, stb.),
  • az adófizetők (a költségvetésbe betervezett, de a jogszabálymódosítás miatt kieső játékadót más forrásból kell finanszírozni).

Mellettük azonban van olyan szereplő is, aki - láthatóan - ki tudta használni a jogszabály által rászabott lehetőséget, akinél nem fordult depiendbe a hepiend, aki az első pillanattól mindmáig nyertes, aki egy pillanatig sem volt veszélyben a jogalkotás cikázása miatt.

A szerencse tehát forgandó, de nem mindig és nem mindenkinek.

forrás:  fortunaweb.hu

Előzmény:

Hova tűnnek a szerencsejáték szektor milliárdjai?

A szerencse forgandó

Ha tetszett és szívesen olvasnál még több morgást, tematikus tartalomjegyzék itt.

Amennyiben tetszett, várunk Facebook-csoportunkban!

A bejegyzés trackback címe:

https://morgasjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr115394131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

politikus-omm 2013.07.07. 12:06:45

30 millió forintos osztalékért írtál ilyen hosszú bejegyzést? Ez egy országos kizárólagos monopol biznisz eredménye.

Egyetlen vidéki, 10 - 15 géppel dolgozó játékteremből vettek ki ennyit eddig feketén, adózatlanul. Ilyen méretü cég több száz volt országszerte...szóval óriási spórolás ez a zembereknek.

cellular 2013.07.07. 12:12:09

Egyébként ha hinnék az összeesküvés-elméletekben, akkor azt gondolhatnám, hogy azért kellett felszántani a nyerőgép bizniszt, hogy a zembereknek legyen pénze a nemzeti dohányboltokban megvenni a jó drága cigit. Így az a pénz, ami eddig megoszlott, most már csak két helyre fog menni:
1. államkassza (adó)
2. a fideszközeli trafikosok zsebébe.

Van itt előrelátás :) A baj csak az, hogy ezt az előrelátást nem nézem ki belőlük :P

kvadrillio 2013.07.07. 12:13:21

...mert...erről beszélgettek Bilderbergék....kedélyesen....kávézgatás közben....RothSCHildék és Rockefellerék is követték a tere-ferét...MERT MAJD ETTŐL NŐ MÉG JOBBAN A BILLIÓ-TRILLIÓ-MILLIÁRDNYI VAGYONKÁJUK NÉÉKIJÜÓK........

...őket a halálraítéltek (NÉP) nem érdeklik.....

belepofazok 2013.07.07. 12:24:02

Az országot nyomorba döntő, utolsó 1000 forinttal is minden sarkon játszható szerencsejátékot egy az egyben betiltották. Ennél jobbat kitalálni se lehetett volna.

Azóta nincs minden sarkon kaszinó, meg nyerőgép, minden falu minden kocsmájában, Budapest Nagykörútján minden sarkon.

Aki ebből élt, és most csődbe ment, nem érdekel, rohadjon meg.

Az, hogy valaki előtte fogott a dolgon pár tíz milliót... az sem érdekel.

Ordas nagy tehertől szabadították meg a nemzetgazdaságot, nem sírok az ott dolgozókért, egy cseppet sem. A valódi haszonélvezőkért meg végképp nem.

belepofazok 2013.07.07. 12:25:57

Az index meg minden alkalommal sír az ott dolgozókért, meg vállalkozókért.

Ennyit ér az index, bármi jó neki, csak írhasson egy anti-orbán bejegyzést. Legyen az saját cikke, vagy "független" blogoldal.

dr Smittpálelnökúr 2013.07.07. 12:27:43

@politikus-omm: Mi van?

Mi a spórolás?
Az, hogy ahelyett, hogy beszednék az adót, megszüntettek egy iparágat?

Netuddki. 2013.07.07. 12:29:58

Visszatérve a dohánymutyira. Sajnos bekövetkezett amire számítottam. Tegnap a helyi tuskó oldalába vágott "nemzeti dohány" boltot fedeztem fel. Szóval aki elmegy a tuskóig a bagó miatt az be is fog vásárolni ott. A fidesz beverte az utolsó szeget a falusi kisboltok koporsójába. Mondjuk már láttunk ilyet az orbánéktól. Az I. orbán idején a TSZ-ekkel bántak el hasonlóan...

Netuddki. 2013.07.07. 12:32:19

@belepofazok: "Ennyit ér az index, bármi jó neki, csak írhasson egy anti-orbán bejegyzést. Legyen az saját cikke, vagy "független" blogoldal."

Orbánfarturkász trollocska! Arról talán az orbánod tehet, hogy egy tehetségtelen megélhetési politikus, és nem az Index...

"belepofazok 0 bejegyzést írt és 137 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban. 2007.06.13. óta tag."

béla a görög (törölt) 2013.07.07. 12:41:53

piac? verseny?
ugyan, maradjunk már az csak bezavar...
törvény kell és az 'állam' neve mögé való bebújás - meg az anyjuk ... oda.

pajaci 2013.07.07. 12:44:50

Csak azt nem értem, hogy miért nem tiltották be, már az első "nemzeti" kormány ideje alatt?

M_R 2013.07.07. 12:46:15

Tényleg elhiszik a narancsdoidok hogy az összes játékgép varázsszóra köddé vált? Csak "eltűntek" szem elől, és ami maradt az már totál feketén működik, valóban egyetlen forint adóbevétel sem folyik be az "üzemeltetőktől"....

Ianas 2013.07.07. 12:51:21

@belepofazok: Az a jó ebben az egészben, hogy aki nem néz a sorok közé, pont ezt is olvassa ki belőle, a kormány pedig PR nyereségként könyvelheti ezt el.

Na de itt arról van szó, hogy precedens teremtődött arra, hogy bárkinek bármilyen magántulajdonát elkobozhatja az állam (bocs, a fikusz), elég találni valamit, amivel legalább látszólag meg lehet indokolni.

Persze, hogy nem sírsz, mert nem a te céged. Ha lett volna egy trafikod, mit szólnál pl. ahhoz, hogy mostantól meg nincs?

Netuddki. 2013.07.07. 12:51:33

@pajaci: Ó, akkor még össze voltak zavarodva attól, hogy hirtelen "megnyerték" a választásokat. Kellett volna nekik még 4 év mire bejáratják a lopórollert. De hogy meg voltak sértődve 2002-ben. De az is hülye aki az elmúlt4évük után "ezekre" szavazott 2010-ben...

micsoda? 2013.07.07. 12:52:50

@belepofazok: "Ennyit ér az index, bármi jó neki, csak írhasson egy anti-orbán bejegyzést."

Sajtószabadság van!
Különben meg azt veszem észre, hogy egyre kevesebb lehetőség van az index bejegyzéshez, hozzászólni.

bunk0 2013.07.07. 13:02:27

hát a szívem megszakad szegény játékgépesekért, komolyan

amikor a rendszerváltás hajnalán a munkanélkülivé vált kohászok-bányászok tömegesen lettek öngyilkosok akkor senki sem sírt értünk, nem mentek strassburgba milliós kártérítésekért, nem állt melléjük a ballib média

nektek valamiért csak a mások nyomorán élősködő játékgépes gengszterek milliói fájnak, csak tudnám hogy miért

A szerelő 2013.07.07. 13:45:38

@bunk0: "tömegesen lettek öngyilkosok" Hazudsz! Egyrészt tömegességről szó sem volt, olyannyira, hogy konkrét, kizárólag erre visszavezethető eset nem történt, csak a média fújta fel. Külön pénzt különítettek el átképzésre és a sajtó is intenzíven foglalkozott az egész problémával. Viszont a bányászokkal kapcsolatban, akiknek a sorsát annyira a szíveden viseled, elfelejtetted a rokkant nyugdíjakkal kapcsolatos mocskot, aminek következtében valóban voltak öngyilkosságok! nepszava.com/2012/07/magyarorszag/banyasznyugdijakat-fosztogat-a-fidesz.html

titanvuki 2013.07.07. 13:46:44

@kovi1970:

""belepofazok 0 bejegyzést írt és 137 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban. 2007.06.13. óta tag." "

Látom hogy állandóan azt nézed, hogy ki mióta tag és mennyit kommentelsz. Ebből milyen következtetéseket vélsz levonni?

szofter 2013.07.07. 14:16:47

Szenzáció! Van, aki jól járt!

LOL. Naná, hogy van olyan, aki jól járt, olyan nincs, hogy mindenki rosszul járjon. Ha senki nem találja el a ruletten a számot, akkor a bank kaszál. Ez már csak így működik, a pénz nem tűnik el.

Tökönrúgott Feleségek 2013.07.07. 14:37:53

Hiányolom annak kifejtését, ki a manó ez a Csík Balázs!

Tökönrúgott Feleségek 2013.07.07. 14:41:27

@bunk0: Hagyjad már ezt a "ballib média" hülyeséget!

smartdrive 2013.07.07. 14:42:49

@kovi1970: "Szóval aki elmegy a tuskóig a bagó miatt az be is fog vásárolni ott. A fidesz beverte az utolsó szeget a falusi kisboltok koporsójába."

és ez miért baj? az oké, ha a kis cégeket támogatjuk a nagyok helyett, de csak akkor tegyük, ha komoly hozzáadott értéket adnak

smartdrive 2013.07.07. 14:45:48

@Ianas: "precedens teremtődött arra, hogy bárkinek bármilyen magántulajdonát elkobozhatja az állam"

igen, igen. Nürnbergben meg precedens teremtődött arra, hogy az erősebb ország felakaszthatja egy gyengébb ország vezetőit. igaz?

lógós versenyszférás és állami dolgozó adócsaló 2013.07.07. 14:50:10

nagyon jó! imádom ezt az országot! jó zsíros állami pénzek hm....

Józsi bá' · http://jozan-parasztok.blog.hu/ 2013.07.07. 14:53:32

Az én cégem nyeresége is sokezer százalékkal nőtt, amikor - megfelelő mennyiségű költségszámla híján - 1500 Ft nyereség helyett 2.500.000 Ft-ra eredményt hozott ki a könyvelő. Rohadjon meg.

Ez az oknyomozó írás szerintem kicsit ellőtte a nagyságrendeket. Ilyen eredményt egy 2-3 fős cég is könnyen összehozhat, nemzetgazdaságilag, és a tengernyi korrupció között jelentősége eltörpül..

Baldrick68 2013.07.07. 14:55:10

Valaki politikailag képzett ember elmesélhetné nekem a következőt:

Hogy a jó büdös fenébe lehetséges az, hogy ezek a nemzetbiztonsági kockázatot jelentő alvilági bűnöző játékgép üzemeltető terroristák bíróságra mennek az igazukért ahelyett hogy egyszerűen kivégeznék Orbánt meg a családját csak úgy a statuálás végett?

Most mindenki képzelje el magában hogy ő Don Játékgép maffiózó akinek csilliárd forintot hoznak a játékgépek és amúgy is szervezett alvilági maffiózó (legalábbis a Fidesz ezt kommunikálta).

Namármost van csilliárd forintnyi bevételem de annyira balfasz vagyok, hogy nem tudok pár embert lefizetni a megfelelő helyen, hogy szóljon vagy keresztbe tegyen ha valami készül???????

Ha meg beütött a baj, akkor TÉTLENÜL NÉZEM ahogy elviszik a bevételi forrásomat és bírósági perrel fenyegetőzök???? ÉN AKI A RETTEGETT ALVILÁG URA AKINEK CSILLIÓ FORINT PÉNZE VAN?????
Nekem a csillió forintos maffiózónak nincs pénzem arra, hogy megfizessek 4 puskás embert mondjuk egy Gepárd romboló puskával (akkor már segítsük a hazai ipart hehe)??????
Most őszintén látta már valaki, hogy mire képes a Gepard GM6??
Ha csak négy ember kezébe adok ilyen fegyvert, nincs az a TEK meg páncélozott furgon ami megvédené......
És nekem a maffiózónak nem lenne erre pénzem, kapcsolatom??????

magándemokrata 2013.07.07. 15:28:31

@Baldrick68: Szerintem ennél egyszerűbb a sztori! Eddig ennyit fizettetek, most duplázunk, válasz: NEM! Akkor nektek annyi... Az nem lehet, évi 30 milliárdot fizetünk az állam kasszába.. És?? Úgy se meritek! Haha, volt a fidesz válasz! És láss csodát, indult a kommunikáció, vele együtt a törv. javaslat!

Csetepaté márki 2013.07.07. 15:34:44

"És ami igazán kiemelkedő gazdálkodást mutat, az a cég adózott eredménye: míg 2011-ben csupán 374 ezer forint volt, 2012-ben már közel 40 millió forint"

A rosszmájúak-mint én-mondanák erre, hogy ez egyenértékű kb. 15 méter autópályával. A 42 milliárdos viaduktot nem is említem. Hű mekkora biznisz! Szerinted tényleg csak erről szólt az egész? Ha feltűnés nélkül, sőt tapsvihar közepette ennek az ezerszereseit lehetett/lehet eltüntetni?

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.07.07. 15:57:54

Ha olyan irdatlan összegek mentek eddig a nyerőgépeken keresztül a tulajok zsebébe, akkor most ez a pénz hol van?

Megtakarításban?
Fogyasztásban?
Párna alatt?

Baldrick68 2013.07.07. 15:58:50

@Csetepaté márki:
A 42 milliárdos viadukt alatt a kőröshegyi völgyhidat értetted?

Mert az hogy oda egy völgyhíd épült a Fidesz munkássága. A fideszes brancs jelölte ki ODA a nyomvonalat a maszopos brancs csak befejezte :D

Baldrick68 2013.07.07. 16:02:39

@magándemokrata:
Azért valljuk be, ezek a maffiózók eléggé puhapöcsök, ennek a pénznek a tizedéért is tizedeltek az alvilágban.

Arra akartam csupán rávilágítani, hogy ha ezek a játékgépesek valóban olyan alvilági maffiózók lennének valóban annyi pénzzel, mint ahogy a fidesz megpróbálja beállítani, akkor a földszintes királyfi meg a lézer dzsoni már a duna fenekén figyelne egy betoncsizmával a lábán.

Csetepaté márki 2013.07.07. 16:17:30

@Baldrick68: "Mert az hogy oda egy völgyhíd épült a Fidesz munkássága. A fideszes brancs jelölte ki ODA a nyomvonalat a maszopos brancs csak befejezte :D "

Ja, persze.
A lényeg, ki döntött, mert nincs meg: "....az osztrák sajtóban megszellőztették, hogy a kivitelező Strabag Zrt. Völgyhíd nevű konzorciuma a nagyszabású vállalkozás hasznából állítólag juttatott „némi” részesedést a magyarországi kormánypártoknak. "

hvg.hu/velemeny/20081217_koroshegy_volgyhid

magándemokrata 2013.07.07. 16:27:26

@Baldrick68: Bocs, azt elfelejtettem irni, hogy ezek az emberek akiknek a kezében volt ez az üzlet, egyszerű emberek, nem gengszterek! Max. 10% aki úgy mond komoly pali! Ők viszont valamiért tudták, hogy még jobban meg lesznek szivatva, ha próbálkoznak! Mindenki lenyelte a békát, illetve próbál jogi úton elégtételt szerezni. Egyébként, ÜDV földi!

Baldrick68 2013.07.07. 16:31:20

@Csetepaté márki:
hu.wikipedia.org/wiki/K%C5%91r%C3%B6shegyi_v%C3%B6lgyh%C3%ADd

A sztráda nyomvonalának kijelölése tehát végül az Orbán-kormány, a megvalósítás pedig Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége idejére esik. A 2002-es választási évben már folytak is tárgyalások a Vegyépszer–Ganz kettőssel a híd megépítéséről.[2] A hidat végül a Hídépítő Zrt. és a Strabag Zrt. Völgyhíd nevű konzorciuma építette.
A három év alatt épült völgyhíd költsége 41,5 milliárd forint volt 2007-es árakon számítva.[3] A völgyhíddal együtt átadott teljes 14,2 kilométer hosszú autópályaszakasz 76 milliárd forintba került, ami a fő híd mellett még egy 300 és egy 168 méteres kis völgyhidat is tartalmaz. A három híd együtt mintegy 43 milliárd forintért épült.

szamarhegy 2013.07.07. 16:45:51

belepofázok, Döbbenet ez a szűklátókörű igénytelenség, ami a hozzászólásodból lejön. Nekem sem fáj, hogy bezártak ezek a helyek, de a módja felháborít. A kiszámítható Állam, amely tervezhető gazdasági környezetet biztosít, alapvető társadalmi érdek, a szerencsejáték szektor szereplői ugyanolyan adófzető vállalkozók, mint bárki más, nem lehet komplett üzleti terület szereplőivel azt megtenni, hogy behűlyítem őket a központi szerveres üzemeltetéssel, majd amikor elköltenek pár milliót az Állam feltételeinek teljesítésére, akkor egyik napról a másikra betiltom a tevékenységet. Mellékszál, de felháborító, hogy a legnagyobb kaszinók (köztük Andy Vajna kaszinója) tovább működhetnek (gondolom némi kormányközeli üzletrész fejében) , sőt a betiltással egyidejűleg kiadták a Rajka közelében indítandó Euro Vegas engedélyét.
A szerencsejáték különben ezerrel megy tovább online formában és azok az emberek, akik hajlamosak a függésre nyugodtan ihatják házipálinkájukat, mert a legális és adómentes tudatmódosító, csalásromboló besorolásba került.

Csetepaté márki 2013.07.07. 16:50:50

@Baldrick68: Mivan, nem tudsz olvasni?
A 2000-ben javasolt megoldás fele olyan hosszú és ötöde magas volt. A 70 méter magas viaduktról ugass, ne a nyomvonalról!

Mitzimackó 2013.07.07. 18:00:02

... ám abban nincs semmi nemzetbiztonsági kockázat, hogy a maffiózók korlátlanul vehetnek pénzmosásként kincstárjegyet, és ezért állampolgárságot is kapnak! Na, hát ez az ország igazi kiárusítása!

magándemokrata 2013.07.07. 18:10:35

@Mitzimackó: "... ám abban nincs semmi nemzetbiztonsági kockázat, hogy a maffiózók korlátlanul vehetnek pénzmosásként kincstárjegyet, és ezért állampolgárságot is kapnak!" Nem véletlen, hogy még csak 3 adtak el! Bűnöző ilyent nem vesz! Indok: MO.-nak majd mindenkivel van kiadatási egyezmény! Az a biznisz viszont, hogy 5 milliót beteszel anonim államkötvénybe, és nem vizsgálhatja a NAV... Na az igen! Sót ahányszor csak akarsz 5 milliót! Na ez a gáz!!!

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.07.07. 18:17:06

Hunguard? Ez magyar cégnek hangzik. Hát miért fáj nektek, hogy épül szépül szép hazánk? Hogy nem a liberálbolsevisisztabuziszingli EU szivattyúzza ki a pénzt?
Akartok egy kis sósavat az arcotokba?

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.07.07. 18:25:29

@Csetepaté márki: Szerintem szép az a viadukt. Van olyan szép, mint a felcsúti focistadion, nem?

a fene tudja még · http://hatker.blog.hu 2013.07.07. 19:25:07

@smartdrive: már megint nettó idióta vagy.

illetve én tudom, hogy csak nem tudsz meglenni provokáció nélkül, mindegy milyen baromságot kell ehhez állítani :)

Csetepaté márki 2013.07.07. 19:30:19

@maffiabaloldal az új mantra 2014re: Szerintem meg nem. Hányszoros is az árkülönbség?

Khonsu 2013.07.07. 19:32:10

A kormány kevés jó döntésének egyike, hogy betiltották a nyerőgépeket. Előtte sajnos láthattam a környezetemben mit okoz a játékfüggőség.

Az más, hogy az illetékeseket illett volna időben tájékoztatni, mielőtt elköltenek egy halom pénzt az átállásra.

(Meg nem lennék a kormánytagok helyében, mert akikkel kicsesztek azok nem finomkodnak, és nem felejtenek. A ciklusok meg nem tartanak örökké, utána TEKetlenül maradnak...)

Ianas 2013.07.07. 19:46:22

@smartdrive: őő... Arra mindig is volt precedens, ott semmi új nem történt.

Az meg, hogy Németország a végén gyenge lett, nyilván ezeknek a vezetőknek a felelőssége egyébként is. Hiszen ők vezették, és az ő vezetésükkel ugrott neki a szegény gyengébb Németország MINDEN másik országnak. Gyakorlatilag.

Teljesen hülye vagy. :D

ob.szerver 2013.07.07. 19:50:07

@Khonsu:

"Előtte sajnos láthattam a környezetemben mit okoz a játékfüggőség."

Ez rendben van. De kérdés, hogy azóta mit látsz a környezetedben. A játékosok a felszabaduló idejüket most a könyvtárban töltik?

Csetepaté márki 2013.07.07. 20:10:14

@ob.szerver: "A játékosok a felszabaduló idejüket most a könyvtárban töltik?"

Természetesen nem. Posztolnak és kommentelnek, nekem nagyon úgy tűnik. Máris itt van a haszna!

Egyébként ha elzavarja valaki a legyet a tányérja széléről, nem azért teszi, hogy utána a légy agysebésztanfolyamot végezzen. A Jókai utcában viszont valószínűleg magasabbak az elvárások.

Baldrick68 2013.07.07. 20:35:27

@Csetepaté márki:
Ha az ugatásnál tartunk vauuu.
A fityisz kijelölte hogy merre menjen a pálya az MSZP meg dörzsölte a kezét..

Az hogy itt a közpénz minősített és pofátlan ellopása volt, ahhoz nem férhet kétség.
A számomra az a gyanús, hogy a fidesz nem nagyon mozgolódott se akkor se most az üggyel kapcsolatban pedig a hős viktor minden szarságért elő rántotta a harci vekkerét. Tartok tőle, hogy ennek a legfőbb oka az hogy mindkét párt jól járt ezzel a mókával, akkor még ment a 70/30 osztozás.

Csetepaté márki 2013.07.07. 20:58:35

@Baldrick68: Nagyon az Orbán számlájára akarod írni ezt a fost. A fidesz jelölte ki a nyomvonalat, ezt hallottuk-láttuk. Azt már elfelejted említeni, hogy a 70 méter magas viadukt nélkül.

A 70/30 osztozkodás meg legfeljebb a 2010-es választásokon volt, nem itt, azért kapjál a fejedhez.
A "minden szarság" kategória gondolom az évekig tartó minősíthetelen kormányzás, vagyis inkább a nagy semmi helyette (később kiderült, még csak meg sem próbálták, amire nem lennék olyan büszke) és annak összes következménye.
A viadukt ehhez képest tényleg a "minden szarság".

Baldrick68 2013.07.07. 21:34:51

@Csetepaté márki:
Jaj nem kell ennyire durcinak lenni :D
Azért azt te is elismered hogy a kollégista fiúk a lopás újabb szintjére léptek.
A szokásos MSZP-s megoldás mellett (építsünk valami baromságot sok pénzért lásd völgyhíd, alagút a pusztában) már belemásznak a hétköznapi emberek bizniszébe is.

Az MSZP lopásai közvetlenül nem érintették a hétköznapi embereket. Minden normális embert (engem is) dühített hogy az elvtársak kitaláltak maguknak valami jóárasított állami beruházást amit "tök véletlenül" valami haverkutya cég nyert meg. De attól nem nagyon kellett félnem, hogy egyszercsak jön valami jólöltözött politikus és azt mondja a vállalkozásomra hogy coki neked.

És most ne jöjjön nekem a szokásos bullshittel a nyerőgépek meg a trafik kapcsán.
Nem tudtok nekem ma magyarországon olyan ágazatot, foglalkozást mondani az autószerelőtől a műkörmösig, amiről 5 perc alatt ne lehetne legyártani valami tetszetős indokot, hogy azt miért is kell állami ellenőrzés alá vonni.
Ideológiát BÁRMIHEZ lehet gyártani, sőt egy idő már meg sem kell magyarázni a hívek egyből bólogatnak.

Baldrick68 2013.07.07. 21:36:50

Ja amúgy Bacsó Mester ezt is szépen megénekelte... :D
www.youtube.com/watch?v=qEWpCxYQGYs

ob.szerver 2013.07.07. 21:44:48

@Csetepaté márki:
"Egyébként ha elzavarja valaki a legyet a tányérja széléről, nem azért teszi, hogy utána a légy agysebésztanfolyamot végezzen."

Nem. A légy 99%-ban visszaszáll ugyanarra vagy egy másik tányérra. Ha már ezt a hasonlatot hoztad fel, tudtodon kívül teljesen találó módon.

windex 2013.07.08. 00:06:53

@belepofazok: az a helyzet, hogy nem kell ám megfeszülni, hogyha valakinek csak az a célja, hogy anti-orbán cikket írjon. bármerre fordulunk orbánisztánban, olyan jogtalan és bűzlő, és kizsákmányoló, agresszív, pártállástól függetlenül tömegeket semmibe vevő ügyletekbe botlunk, hogy megfeszülni azért kell, ha pro-orbán cikket akarnál írni - és nem akarnád, hogy kilógjon a lóláb :-) így aztán világos, hogy csak felbosszantott téged ez az újabb kilógó lóláb. sajnos így jár, aki elfogult, bosszankodik, ha a tisztábban látók látnak :-)

windex 2013.07.08. 00:09:08

@Baldrick68: a hívek azért hívek, mert magyarázat és ideológia nélkül, az elfogultság és a térdkoccantó tekintélytisztelet okán bólintanak, csak az irány legyen tiszta, ahonnan hallják a mantrát

windex 2013.07.08. 00:12:36

@Csetepaté márki: mármint a fociakadémiák + stadionok a többszörös árúak? jól értem, nem? :-)

windex 2013.07.08. 00:14:04

@magándemokrata: hámosmivan?! valamit valamiért!

Baldrick68 2013.07.08. 00:21:05

@windex:
Az a vicces, hogy a "völgyidas" bizniszt, amire olyan érzékenyek a fideszes fiúk, azt a fidesz is nyomja keményen.
Ha jól tudom Szajol és Püpökladány között véletlenül a közgép nyerte meg a vasútvonal felújítást. Igaz ennek is már annyira sikerült megdrágulnia, hogy ennyi pénzből a franciáknál már a TGV-nek építettek pályát :-)

Aztán a szülővárosomban Győrben is véletlenül a közgép dolgozik a dunakapu tér rekonstrukcióján. Zseniális megoldással a duna mellett 40 méterrel egy mélygarázst akarnak építeni, biztos olcsó lesz :-)
www.kisalfold.hu/gyori_hirek/dunakapu_teri_melygarazs_nyilt_level_a_varosvezetoknek/2327980/

windex 2013.07.08. 00:29:42

@smartdrive: meghazudtolod a fidesz által vallott szellemiséget. épp ebben különbözik a spirituális fidesz a materialista mszp-től, hogy nem az anyagiak határozzák meg az elképzeléseiket, a céljaikat és a tetteiket, hanem a szellemiség. jelen esetben pedig nem a fidesz hitvallása szerint nem a vidék kisboltjainak anyagi hozama az érdekes, hanem a magyarságuk, hogy így aztán nemzetiek, és ilyeténképpen a fennmaradásuk. ez ellentétben áll a te álláspontoddal. és itt ellentmondást érzek :-) te ugye a fideszt látszol támogatni, ámde álláspontod a fidesz mindenkori prioritást élvező szempontjával ellentétes... vagy a fidesz fennen hirdetett álláspontja és a spirituális felsőbbrendűség (is) parasztvakítás, érzelmi hatásvadászat a szavazatmaximalizálás érdekében. és a kisboltokat illetően meg neked van igazad. asszem ez utóbbiról lehet szó, tekintettel a trafikvonalon megszívatott sok már nemzeti vállalkozóra. amihez azt hallgattuk spirituálisan, hogy így ütnek a multin :-) akinek nem volt dohányboltja, ugye :-)

windex 2013.07.08. 00:33:29

@Baldrick68: esetleg nem olyan tervet adtak be, amiben leselejtezett forint és euro bankjegytömbökkel akarják megerősíteni a garázs és a duna közti falat és betonkoszorút?

kifordított nagyanyó 2013.07.08. 07:53:42

Ez nem is olyan nagy lenyúlás a többihez képest.
Mondjuk sok emberrel basztak ki pár-tízmillióért.
süti beállítások módosítása